Idézet:
2003-05-08 11:17:05
Május 19-én lép hivatalba Gyurcsány Ferenc, a leendõ ifjúsági és sportminiszter, aki közölte: vagyonáról nem tud és nem akar lemondani, de úgy kívánja mûködtetni, hogy világos határvonal legyen magánüzlet és a közpolitika között.
...- Miért éppen a Gyermek-, Ifjúsági- és Sportminisztérium miniszterjelöltje lett Gyurcsány Ferenc?
- A miniszterelnök érvelésében az volt a legfontosabb, a legerõsebb, hogy olyan kormányt szeretne vezetni, amely átfogó nagy programok indításával bizonyítja, hogy képes arra, hogy egy jobb, élhetõbb világot hagyjon itt az új generációknak és abból a sok rosszból, ami körülöttünk van, abból minél több szûnjön meg ...
...
- Hogyan viszi be az üzletet a sportba?
- Ha az üzlet alatt azt értjük, hogy a racionális gondolkodás, hogy határozott végrehajtás, hogy eredmény szemlélet, akkor igen, szeretném bevinni üzleti gondolkodást. Ha azt értjük, hogy hogyan válik közpénzbõl magánpénz, akkor nemcsak hogy nem üzletpárti vagyok, hanem üzlet ellenes vagyok. A magyar sportban nagyon sok magántõke bevonható, ez történt a Budapesti Sportaréna felépítésétõl a stadion rekonstrukciós programok egyes részeiben, ezt folytatni kell, abszolút rendben van, átláthatóvá kell tenni, és ügyelni kell, hogy a köz érdeke, a köz hozzáférésének a lehetõsége, a tömegsport érdekei ne sérüljenek.
- Nagyon nehéz helyzetben lesz, hiszen nem könnyû év vár az országra és egy elég kemény költségvetési tárgyalás elé nézünk.
- Így van. A 3-4 százalék közötti növekedés egy 40 százalékos újraelosztási hányad, mellette a már elfogadott programokkal a kormány számára nem adna mozgásteret. Nem is kell, a sport és az ifjúság területén pár milliárd forintból a már elfogadott és a költségvetésbe beépített programokkal nagyon sok fontos problémát meg lehet oldani. Nem elsõsorban létesítmény problémák vannak, ...
- A sajtótájékoztató arról szólt, hogy Gyurcsány Ferenc, aki gazdag üzletember, mit tesz a vagyonával, a vállalkozásaival azért, hogy ez ne legyen összeférhetetlen a miniszteri poszttal, hogy ami megmarad, az átlátható legyen. Hogyha ennyi bonyodalommal jár, akkor miért adja az ember a fejét arra, hogy miniszter legyen?
- Mert nincs annál izgalmasabb, mint csinálni egy jó országot. Persze én ennek egy nagyon picike szeletét csinálom most, de nagyobbat, mint amikor a saját vállalataim mérlegeit néztem. Eljött egy idõ, amikor azt láttam, nem izgat, nem ezzel kelek, nem ezzel fekszem és jött egy idõ, amikor jobban izgatott, hogy mi van a vállalatok kerítésein túl, mi van az átalakítási hatékonysági problémákon túl és láttam ott is elegendõen sok dolgot. De nem akarom tagadni, hogy ebben valami belsõ aspiráció, ambíció és nem pedig racionális döntés vezérelt. A vagyon marad, az üzletember eltávozik. Amíg üzletember voltam, nem nagyon politizáltam, mikor politikus leszek, akkor ennél szigorúbban kell fogalmazni: nem fogok üzletelni.
...
Klemanovics Vera