|
Téma: Golf áramlat
|
|
panda |
Válasz | 2010. február 10. 09:00 | Sorszám: 51 |
|
"... nő a légnyomás." Persze. Emiatt forog a másik irányban.
|
|
|
|
mpd |
Válasz | 2010. február 10. 08:15 | Sorszám: 50 |
Eftássaim, tegyünk rendet. Maradjunk az északi féltekén. Itt minden ciklon az óramutató járásával ellentétes irányban örvénylik. Punkt um. Az anticiklon - mely ezzel ellentétes irányban örvénylik -peremén is van légáramlat, ám a középpontja felé haladva egyre nyugodtabb a helyzet, nő a légnyomás. A ciklon közepén meg jönnek-mennek a felhők, csapadék van meg kib...ott erős szelek.
|
|
|
|
panda |
Válasz | 2010. február 10. 01:41 | Sorszám: 49 |
Ja, és akkor ez biztoss rasszista, mert az óramutatóval megegyezően forog...
|
|
|
|
onogur |
Válasz | 2010. február 10. 01:28 | Sorszám: 48 |
Nem viccelek. Itt egy anticiklon, pirossal van jelölve, mert egyébként nem látszik. 
|
|
|
|
panda |
Válasz | 2010. február 10. 01:16 | Sorszám: 47 |
Ne viccelj már, mind a kettő ciklon. Foroghat bármely irányban, akár az északi féltekén is
|
|
|
|
panda |
Válasz | 2010. február 10. 01:12 | Sorszám: 46 |
Ajánlott irodalom: Rejtő Jenő: A szőke ciklon
|
|
|
|
onogur |
Válasz | 2010. február 10. 01:12 | Sorszám: 45 |
 Elftársam, tisztában vagyok az "anti" jelentésével. Az anticiklon szárító hatású, nincs jelentős légmozgás, nyugodt dolog, nyáron száraz meleg van a belsejében, télen meg párás nagyonhideg. Szóval nem az a tipikus északról jövő balhé, melyet Madelon elvti a vita indítójában felvázolt.
|
|
|
|
Békáscity |
Válasz | 2010. február 10. 01:06 | Sorszám: 44 |
|
Gyere rózsám jön a ciklon - meneküljünk egy biciklon !
|
|
|
|
panda |
Válasz | 2010. február 10. 01:04 | Sorszám: 43 |
|
Van olyan, de annak a neve: anticiklon.
|
|
|
|
Békáscity |
Válasz | 2010. február 10. 01:01 | Sorszám: 42 |
|
És Afrikában fú az antipasszát - és négerek masszálnak pántlimasszát ...
|
|
|
|
onogur |
Válasz | 2010. február 10. 00:41 | Sorszám: 41 |
Elftársam én készséggel elhiszem Neked azt, hogy a Föld lapos és két elefánt tartja a hátán. De azt nem, hogy az északi féltekén vannak az óramutató járásával megegyező irányban forgó ciklonok.
|
|
|
|
panda |
Válasz | 2010. február 09. 23:55 | Sorszám: 40 |
|
Mindegy, a kicsi is tud fordítva forogni, a belsejében levő légnyomástól függően...
|
|
|
|
Madelon az eb |
Válasz | 2010. február 09. 23:53 | Sorszám: 39 |
|
Rá vagy fókuszálva valamelyik ciklonra, monom, hogy nem valami szaros ciklonocskára gondolok. Jobban látható a nagy forgás az Indiai óceán infraképén. Az egyenlítőnél nyugati az árramlás északon és délen keleti.
|
|
|
|
onogur |
Válasz | 2010. február 09. 22:51 | Sorszám: 38 |
Nem értem. Amit Te az óramutató járásával megegyező irányú forgásnak látsz, az a ciklon farkincája, a kör "délnyugati" része. Figyeld erősen a képernyő jobb szélén történő eseményeket.
|
|
|
|
Madelon az eb |
Válasz | 2010. február 09. 22:33 | Sorszám: 37 |
Most döntsd el, hogy balról jobbra, vagy jobbról balra - a forgásnak a tetejét szoktuk nézni.  (Azt már meg sem említem, hogy eleve arról a nagy forgásról beszélek, ami a 3/4 északi féltekét fogja be és nem valami szaros párezer km átmérőjű lokális törpe minoritásról)
|
|
|
|
panda |
Válasz | 2010. február 09. 21:45 | Sorszám: 36 |
|
Attól függ, hogy a belsejében alacsony vagy magas e a légnyomás... A ciklonnál alacsony, az anticiklonnál viszont magas és ezért fordítva forog mint a ciklon...
|
|
|
|
onogur |
Válasz | 2010. február 09. 17:54 | Sorszám: 35 |
Testvérem, itt nincs szó szopatásról, ez a TÖRVÉNY. Az északi fél tökén Ciklon elftársunk csak és kizárólag barról jobbra pöröghet, ez pártusatítás melytől nem lehet eltérni.
|
|
|
|
Madelon az eb |
Válasz | 2010. február 09. 17:35 | Sorszám: 34 |
a csészémben arra forog, amerre tekerem. Én nem azoktra a b.szott néhány ezer km-es ciklonocskákról beszélek, melyek a fő áramlási vonalakon tekeregnek balra, hanem a nagy áramlási vonalról, mely, mint az lentebb belinkelt animáció is mutatja Észak-Amerika felett észak-kelet, Európa felett dél-kelet, Afrikában az Egyenlítőnél pedig nyugati irányban vonulgat. Állítólag ez fordul meg időnként. Ha ez nem így van, reklamáljatok az Aigner Szilárdnál (vagy a másik bájgúnár időjósnál), de ne engem szopassatok...
|
|
|
|
Egzisztenciális kvantor |
Válasz | 2010. február 09. 17:34 | Sorszám: 33 |
|
Kávéval nem működik. Még fürdőkád vagy WC lefolyóval sem mindig. Elég kicsi az a Coriolis-erő ahhoz, hogy ne tudja kompenzálni a lefolyó enyhe asszimetriáját.
|
|
|
|
onogur |
Válasz | 2010. február 09. 17:16 | Sorszám: 32 |
Ilyen ez a golyóbis, az egyenlítőtől északra jobbra forog a ciklon, az egyenlítőtől délre pedig balra. Keverd meg a tejszínhabos kávédat egy kanállal és utána figyeld, merre tekereg a csészédben a "ciklon". Modellértéke van.
|
|
|
|
Madelon az eb |
Válasz | 2010. február 09. 16:59 | Sorszám: 31 |
Válaszd ki a menüben mondjuk az Europa a Afrika v infračervenom pásme. Ha szerinted a kép balra forog akkor én vagyok a vak. Mert én úgy látom, hogy az egyenlítőnél a felhőzónák Dél-Amerika felé tartanak, fent pedig Európa felé. Ha tovább lépek kelet felé, az India a Indický oceán v infračervenom pásme, akkor meg azt, hogy az oroszok felett már lefelé fordul, és Afganiszán/India felett fordul vissza nyugatnak és szépen a Sinai félsziget déli részén sompolyog le az Egyenlítő környékére.
|
|
|
|
Auróra |
Válasz | 2010. február 09. 16:45 | Sorszám: 30 |
|
Hát eftársam értékelem,hogy csak"jobban"tucc gondolkodni,de ez a ciklon balra forog.Te annyira útálod a kommancsokat,hogy háromszor kanyarodsz inkább jobbra....
|
|
|
|
onogur |
Válasz | 2010. február 09. 16:37 | Sorszám: 29 |
 Hogy nézed? Tökéletes példa a balra való forgásra!
|
|
|
|
|
|
onogur |
Válasz | 2010. február 09. 16:24 | Sorszám: 27 |
|
Hidd csak el, az északi féltekén egy ciklon csak az óramutató járásával ellentétes irányban pöröghet.
|
|
|