Téma: A sváboknak zöld iniszterelnöke lesz
|
Egyenlítői Magyar Afrika |
Válasz | 2011. május 22. 22:59 | Sorszám: 131 |
Előretörtek a Zöldek, visszaestek a konzervatívok Brémában MTI 2011. május 22. 21:56 Az exit poll felméréseken - a szavazatukat már leadó állampolgárok megkérdezésén - alapuló első televíziós előrejelzések szerint az északi tartományban a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) maradt a legerősebb párt, a Zöldek viszont - először az ország történetében - megelőzték a CDU-t. A helyi parlamentből - akárcsak korábban Rajna-Pfalz tartományban - kiesett a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP). A vasárnapi szavazás idén már az ötödik tartományi parlamenti választás volt Németországban, és mindegyik szinte katasztrofális eredményt hozott a szövetségi koalíciós pártok, azaz a konzervatívok és elsősorban a liberálisok számára. Az elmúlt hónapokban tartott tartományi választásokon - Hamburgban, Szász-Anhaltban, Rajna-Pfalzban, valamint Baden-Württembergben - egyaránt a környezetvédelmet zászlajára tűző Zöldek pártja volt a legnagyobb nyertes. A párt támogatottsága különösen megnövekedett a fukusimai atomkatasztrófa óta. Olyannyira, hogy az ország háború utáni történetében első ízben Baden-Württemberg tartományban az atomerőművek ellen legkövetkezetesebben harcoló Zöldek pártja adhatta a miniszterelnököt. Az országos trend az előrejelzések szerint vasárnap Németország legkisebb tartományában is érvényesült. A tartomány egyébként 65 éve szociáldemokrata fellegvár, eddig azonban mindig a CDU állt a második helyen. Az alig több mint 660 ezer lakosú tartományban - amely két választókörzetből, Brémából és a mintegy 60 kilométerrel északabbra fekvő Bremerhavenből áll - legutóbb 2007 májusában rendeztek helyi törvényhozási választásokat. A szavazás eredményeként akkor az addigi szociáldemokrata-kereszténydemokrata koalíciót a szociáldemokraták és a Zöldek kormányzati szövetsége váltotta fel, a konzervatívok ellenzékbe szorultak. Az exit poll felmérések alapján a legtöbb szavazatot ezúttal is az SPD kapta, a párt a négy évvel ezelőtti 36,7 százalék helyett a voksok 38,1 százalékát szerezte meg. A Zöldek 22,5 százalékot szereztek a korábbi 16,5 százalékkal szemben, míg a konzervatív CDU-ra adott voksok aránya 25,6 százalékról 20 százalékra csökkent. A korábbi 8,4 százalékkal szemben 6 százalékhoz jutott - és ily módon parlamenti párt maradt - a reformkommunista Baloldal pártja. Nem jutott be viszont a brémai parlamentbe a liberális FDP, amely 3 százalékkal feleannyi szavazathoz jutott, mint 4 éve. A Jens Böhrnsen miniszterelnök vezette szociáldemokrata-zöld tartományi koalíció ily módon minden bizonnyal újabb 4 évig hatalmon marad. A szavazóurnákat este 18 órakor zárták, az első előrejelzések rögtön ezt követően láttak napvilágot. Végeredmény legkorábban szerdán várható. Ennek oka a tartományban alkalmazott, különleges választási rendszer, amelynek lényege, hogy egy választó több szavazattal rendelkezhet. Bréma egyébként más vonatkozásban is úttörő szerepet játszott a német tartományok sorában. A vasárnapi szavazáson ugyanis először az ország háború utáni történetében - a hagyományosnak számító 18 év helyett - 16 és 17 éves fiatalok is választhattak. Számukat mintegy 10 ezerre becsülték.
|
|
Válasz | 2011. április 28. 17:09 | Sorszám: 130 |
Ma a zöldek is kaptak az arcukba: Idézet: Zöld hipokráciacsütörtök, 2011. április 28. A fukusimai katasztrófa nyomán ismét felerősödtek az atomenergiával kapcsolatos félelmek. De vajon az atomreaktorok bezárása nyomán az emberiség hajlandó-e életmódot váltani az energiatakarékosság érdekében? Ha igen, mi lesz az utcára kerülő munkásokkal? „Az urbánus élet lényegénél fogva ellentétes az ökológiai szemlélettel [1]. Ha a társadalom valóban radikális fordulatot vesz, és komolyan gondolja a fenntarthatóságot, akkor búcsút mondhatunk a mobilitásnak, a légi közlekedésnek, a kapitalista jólétnek, a jól fűtött otthonnak, a meleg zuhanynak” – olvassuk Johan Schloemann cikkét a Süddeutsche Zeitungban. A fukusimai atomkatasztrófa után világszerte kiújultak az atomenergia-ellenes félelmek. A közhangulat változását jól mutatja, hogy március végén Baden-Württerberg tartományban a reaktorok bezárását követelő Zöldek a szavazatok 24 százalékát szerezték meg a helyi választáson. Április elején pedig a zürichi választáson szerepeltek jól [2] a környezetvédők. Mi lesz, ha a félelmek nyomában tényleg általánossá válik a környezettudatosság? – kérdezi Schloemann. Ha az emberek lemondanak például a fényűző és benzinfaló sportkocsikról, akkor a stuttgarti Porsche-gyár alighanem lehúzhatja a rolót, és 7500 dolgozó kerül az utcára. Vajon mit szólnának mindehhez a környezettudatos szavazók és a tartomány leendő zöld miniszterelnöke? És mi lenne Baden-Württenberggel a százezer embert foglalkoztató, és jelentős adókat fizető vegyipar nélkül? Aligha kell azonban attól tartanunk, hogy az atomfrász átalakítja a gondolkodásmódot – véli Schloemann. A környezettudatos választók ugyanis képmutatók: a fenntarthatóságért hajlandók ugyan bioélelmiszereket venni, ám azt már nem szeretnék, ha a környezetszennyező csomagológyár bezárna. Az energiatakarékosság világnapján fél órára kikapcsolják az elektronikus készülékeket, ám tartósan nem hajlandók lemondani a modern élet kényelmeiről. A Zöldeket pedig részben lelkifurdalásból támogatják. Az viszont nem kizárt, hogy a piac láthatatlan keze, a világ gazdaságainak növekvő energiaigénye miatt mégiscsak változásokat indíthat el. A bécsi Falter magazin szerint bár egyre többen fordulnak a zöld szervezetekhez azt tudakolva, hogyan élhetnének energiatakarékosabban, életmódváltásra, igazi zöld fordulatra csak akkor van remény, ha a kormány jelentősen megemeli az áram árát [3]. Erre azonban talán nem is lesz szükség, hiszen a fukusimai baleset hatására nőtt a piaci bizonytalanság, és az áram állami beavatkozás nélkül is drágul [4]. Az alternatív energiaforrások csak hosszú évtizedek múlva lesznek képesek kiváltani az atomerőműveket [5]. Ám ha addig is sokkal drágább lesz az áram, akkor sokan fognak áttérni környezettudatos életvitelre. Igaz, nem meggyőződésből, hanem kényszerből. Forrás: http://metazin.hu/node/2310 Hivatkozások: [1] http://www.sueddeutsche.de/kultur/zum-siegeszug-der-gruenen-die-stunde-der-heuchler-1.1078968 [2] http://www.swissinfo.ch/eng/politics/Traditional_parties_lose_in_Zurich_elections.html?cid=29916310 [3] http://www.falter.at/web/print/detail.php?id=1368 [4] http://nol.hu/gazdasag/fukusimahatas__dragulhat_az_aram [5] http://magnatune.com/artists/albums/ehodgkinson-scenestrav/
|
|
|
mpd |
Válasz | 2011. április 05. 15:04 | Sorszám: 128 |
Áááá, még itt sírva fakad.
|
|
|
panda |
Válasz | 2011. április 05. 14:52 | Sorszám: 127 |
sajtos...
|
|
|
onogur |
Válasz | 2011. április 05. 14:50 | Sorszám: 126 |
Ezt Edének kellett volna címezned.
|
|
|
mpd |
Válasz | 2011. április 05. 14:49 | Sorszám: 125 |
Ja. Az Uránuszt se szabad összekeverni az Úr ánuszával.
|
|
|
onogur |
Válasz | 2011. április 05. 14:35 | Sorszám: 124 |
Ügyelni kell a szókezdő nagy és kisbetűk használatára. A Hold és Föld égitestek, a föld meg hold meg akármik.
|
|
|
mpd |
Válasz | 2011. április 05. 14:31 | Sorszám: 123 |
Igazad van! Gondolkodtam rajta, ezeket a szavakat én se szoktam használni. Hanem helyettük ezeket, az eredeti sorrendben: farok, merevedés, buzi.
|
|
|
panda |
Válasz | 2011. április 05. 14:30 | Sorszám: 122 |
Rendes ember a Holdon is földet vesz, amennyit bír...
|
|
|
mpd |
Válasz | 2011. április 05. 14:29 | Sorszám: 121 |
Valami jó zsíros televény?
|
|
|
panda |
Válasz | 2011. április 05. 14:28 | Sorszám: 120 |
Nézz bele a Valóvilág4ba...
|
|
|
orosz_hussalata |
Válasz | 2011. április 05. 14:28 | Sorszám: 119 |
Talán inkább egy föld hold, mert az hülyén hangzik, hogy egy hold hold.
|
|
|
panda |
Válasz | 2011. április 05. 14:25 | Sorszám: 118 |
lehet már venni telket a Holdon! A Holdon egy hold föld 12000 euró...
|
|
|
onogur |
Válasz | 2011. április 05. 14:20 | Sorszám: 117 |
"fasz, erekció, meleg..." Nekem eszembe se jutna ezeket a szavakat használni. Persze én hetero vagyok.
|
|
|
panda |
Válasz | 2011. április 05. 14:19 | Sorszám: 116 |
csak szeretné...
|
|
|
panda |
Válasz | 2011. április 05. 14:18 | Sorszám: 115 |
racionális libsi  oxymorgó
|
|
panda |
Válasz | 2011. április 05. 14:16 | Sorszám: 114 |
mé', igaza van, hisz' a nácizás pldáulle hagyomány, csak azt folytasssa!... értékkonzerv
|
|
|
huszárló |
Válasz | 2011. április 05. 14:04 | Sorszám: 113 |
Szerinted nem. A kedvenc tanácsadótok, Kohnbandita szerint meg igen.Na, most ne sajnáld a muníciót tőle!
|
|
|
onogur |
Válasz | 2011. április 05. 13:38 | Sorszám: 112 |
Annak mindig örülök, ha a valódi énedet mutatod ki. Ritkán olvasni ennyire frusztrált beteg embertől hozzászólásokat.
|
|
|
Válasz | 2011. április 05. 13:30 | Sorszám: 111 |
Szerintem ez teljesen rendben van. Ha mellé teszed, hogy mindez mire válasz. Egyébként meg vedd megtiszteltetésnek, hogy hozzád szólok, seggfej.
|
|
|
onogur |
Válasz | 2011. április 05. 13:16 | Sorszám: 110 |
"Én végig higgadt és racionális voltam."  Milyen lehet akkor, ha kijössz a legendás béketűrésedből?  "Ki a faszt érdekelsz te? Te meg lehúzhatod magad, kis bunkókám... És ki nem szarja le húsz náci mit gondol hagyománynak? Hülye vagy te csak nem forogsz, öcsém. Mi van öregem, erekciód lett? A kérdésed hangsúlyából arra következtetek, hogy meleg vagy."
|
|
|
Válasz | 2011. április 05. 12:59 | Sorszám: 109 |
Értelmesen témát felvetni és vitatkozni egyedül én próbáltam. Én végig higgadt és racionális voltam. Te csak egy fröcsögő vagy, aki más sem tud csak hazudozni, most éppen, hogy a másik pedofil stb. Nevetséges nulla vagy.
|
|
|
onogur |
Válasz | 2011. április 05. 12:48 | Sorszám: 108 |
Nekem legalább volt, ami elfogyott!
|
|
|
|