Téma: Linux kezdőknek
|
|
szentistvánjobb |
Válasz | 2005. április 11. 08:14 | Sorszám: 172 |
Namost gyerekek (wic, orosz_hussalata) ! ... Ezt már a Linux-könyvből is kiolvastam, hogy az "ifconfig és a route parancsokkal beállítjuk a megfelelő számokat" ... De mi a megfelelő szám ?? Megpróbáltam, hogy az Windows-os géppel rámentem a netre, ipconfig-gal lekérdeztem, hogy akkor éppen mik a számaim (merthogy DHCP-vel kapom), aztán ugyanazt a hálókábelt átdugtam a Linux-os gépbe, beállítottam ugyanazokat a számokat és azzal sem ment föl ... Az egészet azért nem értem, mert a Windows-nak is és a Slackware Linux-nak is elég volt annyit beállítani, hogy "DHCP", oszt már szökkentek is a netre !
|
|
|
wic |
Válasz | 2005. április 11. 06:40 | Sorszám: 171 |
végülis jól hitted. ui. root-ként rencergazdai jogokkal rendelkezel, userként meg nem ha root vagy, benne van a path-odban, ha nem, nincs. de userként nemtudod futtatni ezen parancsok nagy részét, hiába tudod a path-t (az ifconfig-et spec lehet, asszem)
|
|
|
mandala |
Válasz | 2005. április 10. 00:16 | Sorszám: 170 |
hmmm..., én meg azt hittem, hogy csak hozzáférési jogosultság kérdése ...
|
|
|
Allatka |
Válasz | 2005. április 10. 00:04 | Sorszám: 169 |
Persze, mert az ifconfig a /sbin-ben van, ami alapból csak a root path-jában van.
|
|
|
wic |
Válasz | 2005. április 09. 22:27 | Sorszám: 168 |
ja, látom közben a HK-d települt. ADSL routerrel mész ki a netre, vagy csak sima adsl modemmel? Ha adsl routerrel, akkor a router setup részében kell beállítanod a DNS-t. és a router IP címét add meg gateway-nek. arra ügyelj, hogy egy címtartományban legyen a hálókártád routerrel. pl: HK: 192.168.1.11/255.255.255.0; Router: 192.168.1.1/255.255.255.0 ha csak az adsl-modemet használod, akkor root-ként "adsl-setup" és megadod a kérdésekre a válaszokat. a DNS-t pedi az UHU-control center Hálózet/Névkiszolgálók(DNS) részben tudod beállítani.
|
|
|
wic |
Válasz | 2005. április 09. 22:19 | Sorszám: 167 |
hali. milyen chipsettel rendelkezik a hálókártya?
|
|
|
orosz_hussalata |
Válasz | 2005. április 08. 21:06 | Sorszám: 166 |
1. ifconfig az van. Ezt root-ként kell futtatni. terminál ablakban >su - <megadod a root jelszavát> #ifconfigitt szerepelnie kéne valami eth0 -nak ha van ilyen, akkor megnézed, hogy a hozzá rendel ip cím pingelhető-e 2. ha van interfészed (lásd 1.) akkor probálkozz bármilyen az alhálózatodban ismert ip címmel ( valami adsl router gondolom, akkor á többnyire 192.168.2.1)
|
|
|
rafiki |
Válasz | 2005. április 08. 21:06 | Sorszám: 165 |
A linuxban ifconfig (InterFace_CONFIG). Az i betűvel kezdődő parancsokat így lehet kilistázni: $> i [tab] [tab] Az is lehet, hogy az ifconfig nincs bent a path-ban, pl azért, mert nem root-ként vagy benn. Ez egy nagyon helyes szokás, hogy nem vagy root, de a rendszeradmint mégiscsak root alatt a legkönnyebb csinálni (-::
|
|
|
mandala |
Válasz | 2005. április 08. 20:09 | Sorszám: 164 |
tényleg Na, bebúútoltam a Vector Linux SOHO 5 -ömet ... S, láss csodát, az ifconfig működik !! DE csak ha root-ként jelentkezek be! Egyébként a: ".. ifconfig: command not found " hibaüzenet gyön .. Persze, be lehetne állítani, hogy a Laci account szerinti bejelentkeyésnél is működjön ...
|
|
|
|
mandala |
Válasz | 2005. április 08. 19:37 | Sorszám: 162 |
az NT/2000-ben a parancs neve: "ipconfig" gondolom a Linuxban is, nem ifconfig ...
|
|
|
szentistvánjobb |
Válasz | 2005. április 08. 17:37 | Sorszám: 161 |
- ifconfig-et már mondtam neki, arra azt mondta, h "Nem létező parancs". - Névszervert - rosszul gondolom ? - nekem elvileg nem kellene beállítanom, mert az NT-t is csak DHCP-re kellett állítanom ... (de azt nem tudom, h ezt hol kell ellenőrizni). - Tűzfalam (aszem) nincsen. Épp azért akarok áttérni a Linuxra, mert az NT-m egy március végi vírustámadás óta csak döglődik ... (Nem jó okfejtés ?) ...
|
|
|
orosz_hussalata |
Válasz | 2005. április 08. 15:02 | Sorszám: 160 |
"De továbbra is minden web-helyre "Nem létező URL" hibaüzenetet ad ... " Ennek azért számos egyéb oka lehet. Előbb próbáld ki -ifconfig szerint van-e intefész -ping működik-e pl. névszerver, vagy router felé (ha ez megy, akkor a kártya beállítás rendben van) -be van-e állítva névszerver, dfault gw -tűzfal
|
|
|
szentistvánjobb |
Válasz | 2005. április 08. 14:42 | Sorszám: 159 |
A Picimacit már életre tudtam lehelni: A drivert föltelepítette volt, csak kézzel kellett elindítani. Ettől mostmár világít a link-led ... De továbbra is minden web-helyre "Nem létező URL" hibaüzenetet ad ...
|
|
|
akottyabot |
Válasz | 2005. április 08. 12:44 | Sorszám: 158 |
Kértem segítséget. Ha megkapom, szólok.
|
|
|
Dani18 |
Válasz | 2005. április 08. 12:41 | Sorszám: 157 |
Sziasztok. Szerintetek hogy lehetne megoldani hogy linux alatt fusson a HL és a CS. Meg lehet ezt csinálni?
|
|
|
akottyabot |
Válasz | 2005. április 08. 10:54 | Sorszám: 155 |
Asztali gépen? Vagy lapostopon? Picimacis? (a hálókártya)
|
|
|
szentistvánjobb |
Válasz | 2005. április 08. 10:44 | Sorszám: 154 |
Akottyabot jóvoltából van 1 UHU-m. Nagyon szép és jó - leszámítva, h nem ismerte föl a hálókártyát ... Most mit tegyek ?
|
|
|
Dani18 |
Válasz | 2005. április 08. 10:04 | Sorszám: 153 |
Sziasztok. Próbálgattam feltelepíteni a Wine-t,de nem tudom hogy jól-e. Azt csoináltam hogy csomag telepítése YAST-tal. ez elég, vagy még kell vmit csinálni?
|
|
mandala |
Válasz | 2005. április 07. 17:15 | Sorszám: 152 |
Ma installáltam egyébként egy SuSE linuxot (9.2), az installálás alatt láttam, hogy felteszi a "wine-..alpha" csomagot is, ha jól emlékszem több mint 40 MB ... Lehet, hogy Neked is a gépeden van! Csak el kellene indítani!? Ha lesz időm kipróbálni, majd beszámolok ... Mondjuk, ez az 'alpha' megjelölés nem túl bizalomgerjesztó verzióra utal
|
|
|
|
Allatka |
Válasz | 2005. április 07. 13:14 | Sorszám: 150 |
Ha csak vindózra van meg egy adott játék, akkor wine kell hozzá. A wine alatt többé-kevésbé működő játékok listája itt van. A SuSE a Redhat-tól ellopott RPM csomagkezelőt használja, de talán van neked valami grafikus csomagpiszkálgató dolog is. Neked a wine-<verziószám>.rpm csomag fog kelleni, ez valószínűleg egyébként rajta van. Részletesebb és állandó segítségért fordulj ide.
|
|
|
Dani18 |
Válasz | 2005. április 07. 10:58 | Sorszám: 149 |
Sziasztok. Végre írni is van időm. Tévedtem, Suse Linuxot használok 8,2-es változatban. Csak azért kellene a Wine hogy lássam hogy milyen, és el tudjak indítani Windows alol egy két játékot. A magyar uhulinux.hu oldalon hol találom a videó lejátszáshoz szükséges cuccokat, és hogy kell felrakni? Szedtem le a netről Wine-t, hogy kell felrakni? Írtátok hogy nem kellene Wine-t használni, akkor mit használjak a játékok futtatásához?
|
|
|