Téma: Linux kezdőknek
|
mandala |
Válasz | 2005. március 06. 21:14 | Sorszám: 123 |
Ha a gépeden jogtiszta Windows van, akkor kár aggódnod!! Az MS csak azt próbálja kideríteni, hogy a gépeden legális operációs rendszer fut-e, az mindegy hogy Te hol 'bóklászol az' Interneten ... Inkább arra kell ügyelni, hogy legyen a gépeden jólműködő antivírus és tűzfal szoftver ...
|
|
|
Michelle |
Válasz | 2005. március 06. 20:55 | Sorszám: 122 |
Szervusztok. Most volt itt egy informatikus barátom, aki jól ismer engem, és azt mondta, kicsi vagyok én még a linuxhoz. Magyarul bonyolult az én ismereteimhez képest, ugyhogy elnézést, de maradok a windowsnál. Nagyon köszönöm, hogy válaszoltatok, eredetileg nem akartam semmi különösre használni, de hallottam, hogy a MS a windows alapu rendszereket ellenőrzi, s habár nekem nemigen van kalóz softverem, gondoltam ne ellenőrizzenek már. Nem tudok mit tenni, ha olyan bonyolult a linux, akkor legfeljebb befejezem, vagy erősen korlátozom az internetezést. Még annyit megkérdeznék a hozzáértőktől, az ilyen fórum féle oldalakon is, vagy csak a kalózkazetták letöltőhelyein kutakodnak a MS-ek ? Hali.
|
|
|
rafiki |
Válasz | 2005. március 06. 20:25 | Sorszám: 121 |
10 féle ember van. Ez egyik ismeri a bináris számokat, a másik nem.
|
|
rafiki |
Válasz | 2005. március 06. 20:23 | Sorszám: 120 |
1. Pl.: nálam 2. Sokkal.Mire akarod használni?
|
|
|
Michelle |
Válasz | 2005. március 06. 09:50 | Sorszám: 119 |
Hali ! Ne haragudjatok, nem tudom végigolvasni a topicot, hol lehet ezt a linuxot beszerezni, és mennyivel jobb, mint a windows ? Kösz: Michelle
|
|
|
rafiki |
Válasz | 2005. március 03. 10:09 | Sorszám: 118 |
A rendszer felépítése hierarchikus lesz az első lépcső a "core" szint. Ez egy minimál unix(linux lesz): bebootol, login, alapvető linux parancsok. Még mc SE lesz.Unixot tanulni ideális. A következő szint a szervíz szint, ez mindenféle rendszerkarbantartó csomagokat fog tartalmazni a "core"-n kívül. Ezután jön a szerver szint (http, ftp, ssh, mysql, lpd, samba, stb) ezután: developer szint (Minimal X + fejlesztőeszközök) Végül: Desktop - office csomagokkal. A lényeg: nem lesz olyan zárt, mint az UHU, jobban lehet majd patkolni. Mindenből egy lesz csak (tehát nem lesz 5 böngésző 10 chat stb), alapszinten nem kell csomagkezelés (fölmásolod és kész, pontosabban: fölmásolja magát). Szóval filozófiájában kicsit hasonlítani fog a Vectorra, de annyiban más lesz, hogy a látvány háttérbe fog szorulni (valszeg: no_gnome és no_kde)
Ha lenne egy tesztelő csapat, azt szivesen vennénk. A teljes folyamatot egy évre saccolom, a célközönség pedig a kutató fejlesztői réteg, illetve az oktatás.
|
|
|
Tappancs |
Válasz | 2005. március 02. 19:45 | Sorszám: 117 |
http://www.uhulinux.hu/ UHU-Linux Live a Computer Panorámában: A Computer Panoráma 2005. februárban megjelenő számának CD melléklete az UHU-Linux Live 2.4 (Adrienn) változatát tartalmazza. A DVD változatra az iso fájl került fel. A 2.4-es változat az előző, UHU-Linux Live 2.2 (Eszter) kissé karcsúsított, átdolgozott változata. Helyhiány miatt nem tartalmazza a KDE grafikus környezetet. Cserébe számos játék és egyéb más hasznos progi került rá, valamint a lapzárta előtt, az akkor elérhető legfrissebb csomagokkal lett frissítve. És ugyanezen a kezdőlapon: "Egy többször idézett mondat jutott eszembe a liberális IHM és a kakaós-számítógépek találkozásából: "A liberális eszmények és a pénzkeresés frontális ütközéséből mindig az utóbbi kerül ki győztesen.""
|
|
|
akottyabot |
Válasz | 2005. március 02. 19:13 | Sorszám: 116 |
Bocs, csak most vettem észre! Ha esetleg tetszene Nektek, hogy pár kiscsákó szadizná, akkor légy oly kedves és szólj, ha elkészült!/Jelenleg épp szövegszerkesztést és honlapkészítést tanulnának, ha nem lennének betegek.../
|
|
|
Tappancs |
Válasz | 2005. március 02. 18:52 | Sorszám: 115 |
http://www.knopper.net/knoppix/index-en.html Kipróbáltam a Knoppix-linuxot. Telepíteni sem kell. CD-ről boot-ol és épít magának egy RAM-disket. Ugyanúgy Debian alapú, mint az UHU. KNOPPIX is a bootable CD with a collection of GNU/Linux software, automatic hardware detection, and support for many graphics cards, sound cards, SCSI and USB devices and other peripherals. KNOPPIX can be used as a Linux demo, educational CD, rescue system, or adapted and used as a platform for commercial software product demos. It is not necessary to install anything on a hard disk. Due to on-the-fly decompression, the CD can have up to 2 GB of executable software installed on it. What software is installed on the KNOPPIX-CD? The following "Highlights" are available in version 3.3 of this Debian-based (www.debian.org) CD: * Linux-Kernel 2.4.x * KDE V3.1 as the standard desktop with K Office and the Konqueror WWW-browser konqueror * X Multimedia System (xmms) an MPEG-video, MP3, Ogg Vorbis Audio player and xine * Internet connection software kppp,pppoeconf (DSL) and isdn-config * Gnu Image Manipulation Program (GIMP) Version 1.2 * utilities for data recovery and system repairs, even for other operating systems * network and security analysis tools for network administrators * OpenOffice(TM), the GPL-developed version of the well-known StarOffice(TM) office suite * many programming languages, development tools (including kdevelop) and libraries for developers * in total more than 900 installed software packages with over 2000 executable user programs, utilities, and games What are the minimum system requirements? * Intel-compatible CPU (i486 or later), * 20 MB of RAM for text mode, at least 96 MB for graphics mode with KDE (at least 128 MB of RAM is recommended to use the various office products), * bootable CD-ROM drive, or a boot floppy and standard CD-ROM (IDE/ATAPI or SCSI), * standard SVGA-compatible graphics card, * serial or PS/2 standard mouse or IMPS/2-compatible USB-mouse. How is KNOPPIX started? To start the CD, set up the BIOS of your computer to boot off the CD, put the CD in the drive, and power up the computer. If your computer doesn't support this option, you have to use a boot disk. You can create this disk from the image in KNOPPIX/boot.img on the CD. With the KNOPPIX-terminalserver (available from version 3.2 and later), KNOPPIX can also be booted over the network from a computer already running the CD.
|
|
rafiki |
Válasz | 2005. február 27. 13:39 | Sorszám: 114 |
Fogunk csinálni egy saját disztribúciót pár sráccal. Egyszerre lesz nagyon kicsi, nagyon stabil, nagyon egyszerűen telepíthető és jól karbantartható. A látványosságokról lemondunk, de azért minden lesz benne, még office is. Ja! és magyarra + P4 re lesz optimalizálva.Tipikusan olyan eszköz lesz, ami 1. segíti az áttérést vindózról 2. robosztus 3. könnyen karbantartható 4. munkára való, nem szórakozásra.
|
|
|
mandala |
Válasz | 2005. február 26. 19:50 | Sorszám: 113 |
Termeszetesen: Pilsner Urquell !! (( Ezt mar a Vector Linux alol irtam! Klassz ! ))
|
|
|
rafiki |
Válasz | 2005. február 26. 18:51 | Sorszám: 112 |
Pilsner Urquell Zipfer BudveiserTessék választani!
|
|
|
|
rafiki |
Válasz | 2005. február 25. 21:40 | Sorszám: 110 |
Ügyes vagy!
|
|
|
mandala |
Válasz | 2005. február 25. 19:39 | Sorszám: 109 |
"... It supports 32 popular checksum algorithms (Adler32, BSD sum, POSIX cksum, CRC-16, CRC-32 (FCS-32), CRC-64, ELF-32, eMule/eDonkey, FCS-16, HAVAL (3/4/5 passes, 128/160/192/224/256 bits), MD2, MD4, MD5, MPEG-2's CRC-32, RIPEMD-128, RIPEMD-160, SHA-1, SHA-256, SHA-384, SHA-512, TIGER, Unix System V sum, sum8, sum16, sum24, sum32, Whirlpool and xor8). ..."
|
|
|
|
rafiki |
Válasz | 2005. február 25. 18:36 | Sorszám: 107 |
Jó kérdés. Tedd föl és ellenőrizd utólag. Ha jó, akkor úgyhagyod, ha nem letöltöf újra, de akkor már linux alol.Nagyon kicsi a valószínűsége, hoyg megsérül.
|
|
|
mandala |
Válasz | 2005. február 25. 16:17 | Sorszám: 106 |
Kössz! Na és még a Linux installálása előtt, mondjuk Win2000 alatt ? ...
|
|
|
rafiki |
Válasz | 2005. február 25. 10:42 | Sorszám: 105 |
Az md2sum file tartalma egy sokjegyű ellenőrző összeg. Ha egy fájlra kiadod az md5sum parancsot, akkor legyártódik. Így ellenőrizhatő, hogy a letöltés során nem sérült-e meg a letöltött file.
|
|
|
mandala |
Válasz | 2005. február 25. 07:57 | Sorszám: 104 |
Hogy kell használni az md5-ös file-t?
|
|
|
rafiki |
Válasz | 2005. február 24. 20:05 | Sorszám: 103 |
Műxik. Jó gyors mirror egyébként.
|
|
|
rafiki |
Válasz | 2005. február 24. 20:02 | Sorszám: 102 |
A VektorLinux 5.0-SOHO letölthető pl innen: ftp://ftp.nluug.nl/pub/os/Linux/distr/vectorlinux/veclinux-5.0/iso-soho/ és innen a vlsoho-5.0.iso + az md5sum Na most kipróbálom nem rontottam-e el (-::
|
|
|
rafiki |
Válasz | 2005. február 24. 19:54 | Sorszám: 101 |
Abszulút kezdőknek ajánlom a VektorLinuxot. Most jött ki az 5.0 SOHO, ebben minden van, ami a napi munkához kell. 1 CD-s, másfél GB-ra bomlik ki, Slackware alapú. Csak az entereket kell nyomni telepítés közben - leszámítva az ipcím megadását.Első linuxnak ideális. Én is feltelepítettem egyet az egyik vinyóra a kölyöknek. (Most kezd majd számítástechnikával foglalkozni) Nagyon-nagyon ajánlott!
|
|
|
|
akottyabot |
Válasz | 2005. február 19. 12:06 | Sorszám: 99 |
Vágnál nekem is egy szeletet?
|
|
|
|