Téma: Linux kezdőknek
|
|
mandala |
Válasz | 2005. április 27. 00:19 | Sorszám: 297 |
Hmmm, nekem is jönnek a fura jelenségek, amióta Linuxokat próbálgatok ... Úgy tapasztalom, hogy a DHCP-vel vannak 'problémák', operációs rendszertől függetlenül ... Sajnos, ha nincs az embörnek "ADSL router"-e, akkor néha csak a Szentistvánjobb-féle 'megoldás' segíthet, mert ilyenkor muszáj a DHCP-t használni ... Ezért aztán azt fontolgatom, hogy mégiscsak áttérek a fix 192.168.xxx.xxx címbeállításra "ADSL Router" használata esetén ... (( ls.: a Számítógép (technika, nosztalgia, anekdoták, akármi) http://forum.gondola.hu/cgi-bin/ultimatebb.cgi?ubb=z_get_topic&f=4&t=000061&m=000621 körüli részeket is ..))
|
|
|
Tappancs |
Válasz | 2005. április 26. 22:06 | Sorszám: 296 |
Meg kellett adnom és nem is volt vele gondom, de ez az uhu túljár az eszemen.
|
|
|
mandala |
Válasz | 2005. április 25. 20:46 | Sorszám: 295 |
Úgy értettem: ha az 1. és 2. pont egyszerre teljesül!
|
|
|
wic |
Válasz | 2005. április 25. 20:17 | Sorszám: 294 |
mármint mindkettő arra az esetre mondod ugye, ha csak adsl modem van, router nélkül?
|
|
|
mandala |
Válasz | 2005. április 24. 22:25 | Sorszám: 293 |
Mondjuk, ez is lehetséges esetleg: 1. csak "ADSL modem" + 2. Az Internet-szolgáltató mindent fixen ad (IP-cím, DNS cím, Gateway cím ...) ekkor viszont a DHCP-t kikapcsolni kell, és mindent fixen beírni a megfelelő ethernet kártya adataihoz!
|
|
|
szentistvánjobb |
Válasz | 2005. április 24. 22:07 | Sorszám: 292 |
Ollan vagyok, mint az 1xi doktor, aki minden bajra ugyanazt az orvossságot adja (ricinust)
|
|
|
mandala |
Válasz | 2005. április 24. 21:21 | Sorszám: 291 |
De a Live CD-k használatánál minden újraindítás után meg kellett adnod az adsl azonosítódat és jelszavadat, vagy nem ?
|
|
|
mandala |
Válasz | 2005. április 24. 21:13 | Sorszám: 290 |
Szvsz, itt más probléma lehet, mert Nálad az ADSL routerrel egy 'kis' lokális hálozaton megy a dolog!!
|
|
|
mandala |
Válasz | 2005. április 24. 21:10 | Sorszám: 289 |
Nekem megy. (nem ADSL routerrel) Mit írtál be a második kérdésnél, amikor arra kérdez rá, hogy mivel kapcsolódsz az ADSL modem-hez ? ls. #278-at is ! ?
|
|
|
szentistvánjobb |
Válasz | 2005. április 24. 21:01 | Sorszám: 288 |
Nekem az segített, hogy az "UHU Vezérlőpult"-on a "Hálózati kártyák"-nál a DHCP-t ki- és bekapcsoltam, majd elOK-ztam. Attól felszökkent. (Ezt minden gépindítás után el kell játszanom ...)
|
|
|
Tappancs |
Válasz | 2005. április 24. 20:54 | Sorszám: 287 |
Így sem sikerült. A mozilla kezdőlapja az uhulinux.hu-ra van állítva, de most sem töltötte le. Az uhu másképp csinál vmit, mint a sulix vagy a knoppix live CD? Azokkal semmi gondom nem volt.
|
|
|
rafiki |
Válasz | 2005. április 24. 13:41 | Sorszám: 286 |
jó, jó, ebben van valami... (-::
|
|
|
mandala |
Válasz | 2005. április 24. 13:34 | Sorszám: 285 |
Azér', a második bekezdésed elsőfele szvsz túlzás, pont azért mivelhogy egyre kényelmesebb disztribúciók jönnek. A problémák többsége nem biztos, hogy operációs rendszer specifikus! Egy kezdő Windows felhasználó is hasonlókba botolhat ... Ha pedig Windows-ról tér át, akkor óhatalanul hasonlítgat, plussz elfelejti az ottani negatív élményeit
|
|
|
rafiki |
Válasz | 2005. április 24. 09:30 | Sorszám: 284 |
A Windows felől érkezővel szerintem ELŐSZŐR azt kell megértetni, hogy ez nem windóz. Ne közeledjen a Linuxhoz úgy, mint a windózhoz tette. A szemlélet kialakítása a legfontosabb az első időkben. Tudni kell azt is, hogy idő és energiaráfordításra lesz szüksége annak, aki Linuxra tér át.Aki tehát nem rendelkezik nagyon erős motivációval, türelemmel és idővel, az NE kezdjen neki, a Linux nem nekik lett kitalálva, mindenféle gondjaik lesznek a Linux használata közben és a végeredmény számukra az a mondat lesz, hogy a Linux szar. Ez pedig NEM IGAZ.
|
|
|
wic |
Válasz | 2005. április 23. 22:05 | Sorszám: 283 |
és ha az "adsl-setup" programot futtatod (root-ként, természetesen), akkor sem sikerül? értelemszerűen felelj minden kérdésre, amit feltesz.
|
|
|
mandala |
Válasz | 2005. április 23. 20:53 | Sorszám: 282 |
OK. Szerintem hasznos volt az összefoglalód! Egyáltalán nem biztos, hogy jól látom a Windows 'felöl' érkezők szempontjait !!
|
|
|
mandala |
Válasz | 2005. április 23. 20:44 | Sorszám: 281 |
hmm, de úgy látom, a tárcsázás után nem szabad bezárni a tárcsázó ablakát ...
|
|
|
rafiki |
Válasz | 2005. április 23. 20:44 | Sorszám: 280 |
O.K., Én csak elmondtam, hogy csinálom én és miért, talán valaki számára van benne hasznosítható dolog.Egyébként örülök, hogy megy a topik. Örülök, hogy érdemi információk is kicserélődnek. Mindenkit szeretettel üdvözlök: raf.
|
|
|
mandala |
Válasz | 2005. április 23. 20:28 | Sorszám: 279 |
hopp, installáltam egy gépre a Windows mellé. Az adsl internetet is beállitottam, müxik !! Szerintem Nálad is fog .. ((nálam: pcmcia-s notebook ethernet kártyával))A gép Pentium II-es, úgyhogy az installálás elég sokáig tartott, de most már jól megy! A csomagok felmásolása után marha sokáig molyolt, már majdnem lelőttem, de végül megcsinálta ...
|
|
|
mandala |
Válasz | 2005. április 23. 18:19 | Sorszám: 278 |
hmmm, eddig én még csak ADSL routerrel használtam .. Látom, hogy az UHU-tárcsázó beállításánál az ablak jobb oldali részen a megfelelő "Eszközt" is ki kell választani. Itt akkor is lehet több lehetőség, ha csak egy ethernet port van a gépedben. Pl. a firewire port is 'eth(n)' megnevezést kap. Szóval, lehet, hogy csak ez nem volt jól beállítva ... (nálam pülö három eth() eszköz van)
|
|
|
Tappancs |
Válasz | 2005. április 23. 17:51 | Sorszám: 277 |
Belelkesítettél és telepítettem a windows mögé. De az UHU-val nem tudok fölkapaszkodni a netre, pedig az uhu-tárcsázóban megadtam az adsl azonosítómat és a jelszavamat. A knoppix és a sulix live linux cd-kkel viszont gond nélkül neteztem.
|
|
|
mandala |
Válasz | 2005. április 23. 16:53 | Sorszám: 276 |
Helyhiány miatt ... Internetről viszont frissíthető ((Synaptic Csomagkezelővel)), bár nemtom hány MB letöltést igényel ...Viszont rátettek valami számlázó programot.
|
|
|
Tappancs |
Válasz | 2005. április 23. 08:50 | Sorszám: 275 |
A mellékletből éppen a KDE-t hagyták ki.
|
|
|
mandala |
Válasz | 2005. április 22. 23:26 | Sorszám: 274 |
Többnyire egyetértek Veled, de szerintem ebben a topic-ban az általános Windows felhasználó szempontjait is figyelembe kell venni ... Ja, és én Mozilla FireFox hívő vagyok!!! Az UHU-Linuxhoz egyébként ezt külön kellett installálnom ...
|
|
|