|
Téma: Főzőcske II
|
|
Turul2003 |
Válasz | 2004. március 06. 22:30 | Sorszám: 19 |
Nem szeretem a fűszerkrémeket, de hébe hóba találok egy-kettőt ami jó. Most megint volt egy kiváló tapasztalatok, a Patak's Garam Masala. Készítettem egy alapot, vajjal, hagymával, fokhagymával, némi tejjel pároltam csirkét, fűszereztem japán borssal, asafoetidával és gyömbérrel, majd a végén a magaméba tettem Garam masalat is. (A családom nem rajong a pregnánsan indiai kajákért.)
|
|
|
Bumburnyák |
Válasz | 2004. február 25. 19:26 | Sorszám: 18 |
..elég sokat nyomathattál..ha nemléxel...
|
|
|
|
Turul2003 |
Válasz | 2004. február 23. 22:10 | Sorszám: 17 |
A Balkán mártás tényleg csak ennyi. Lehet lazítani a majonézt meg ízesíteni ezzel-azzal.Vettem a Culinaris boltban egy hiánypótló portugál szakácskönyvet, abból készített ma a nejem egy portói csirkét. Gomba, tejszín, vaj, konyak és portói adták a főbb ízvektorokat. Más. A legutóbbi borkóstolómon főztem harcsát, vajban pároltam némi rizlinget aláöntve, s petrezselymes tejszínes fokhagymás cukkiniágyon szolgáltam fel. Én egyébként nagyon szeretem az ínyencek által annyit átkozott "pörzsaromákat", melyek az olajban sütéskor dominálják a halat. Ebbeli perveziómat is kiéltem egy koppányvölgyi haltepertő elkészítésével.
|
|
|
|
onogur |
Válasz | 2004. február 13. 20:52 | Sorszám: 16 |
Ez így kevés, Teee...Teee..Te Nagy Levin! Kérünk valami bővebbet a balkán mártásról!
|
|
|
|
akottyabot |
Válasz | 2004. február 13. 19:38 | Sorszám: 15 |
méghogy "Alkoholmentes család" Akkor Nejed és Te nem vagytok a család része?
|
|
|
|
Turul2003 |
Válasz | 2004. február 13. 19:35 | Sorszám: 14 |
Budapest bordát nem szoktam készíteni, ezen ebéd kedvéért töltöttem le a netről pár receptet. Senki nem rendelte, úgyhogy nem készítettem el.A balkán mártást egy nagyon jó kis szakácskönyből szedtem ki, mely a Balkán ételei címet viseli és Délvidéken adták ki. Albánia, Jugo, Románia, Bulgária, Görög- és Törökország konyháját foglalja össze sok képpel. A mártás majonézalapú, s van benne egészen apróra vágott paprika, erőspaprika, hagyma és fokhagyma.
|
|
|
|
Turul2003 |
Válasz | 2004. február 13. 19:31 | Sorszám: 13 |
Alkoholmentes család... Ásványvizet ittak. Nejem meg én talán sört, már nem emléxem.
|
|
|
|
terra |
Válasz | 2004. február 13. 08:57 | Sorszám: 12 |
De keresek. A mártásnak csomómentesnek kell lennie, ezért jóóól meg kell keverni.
|
|
|
|
|
|
terra |
Válasz | 2004. február 13. 07:12 | Sorszám: 10 |
Az inkább tatármártás lenne.
|
|
|
|
Zsíros B. Ödön |
Válasz | 2004. február 13. 05:15 | Sorszám: 9 |
|
Mi az a balkánmártás ? Végy egy komonista Dzsingiszt, s mártogasd a fejit a dézsába!
|
|
|
|
terra |
Válasz | 2004. február 12. 21:57 | Sorszám: 8 |
|
A Budapest módra készült bordát tejfölös raguval csinálod? Én ugyanezekkel a hozzávalókkal, de lecsósan szoktam. Mi az a balkánmártás ?
|
|
|
|
|
|
Turul2003 |
Válasz | 2004. február 12. 21:47 | Sorszám: 6 |
|
A Sansat én is előszeretettel használom pácokba, sütésre, meg sokszor keverem az eztraszűzzel, amikor például fűszerolajat készítek. S ha már van itt egy új, gyorsan mozgó topic, akkor hadd másoljam ide a karácsonyi étlapomat, amit az anyósomék tiszteletére készítettem. Standard magyarra vettem a figurát, mert náluk is a sváb hagymányok dominálnak, akárcsak nálunk, mielőtt én is elkezdtem volna főzni. (Egyébként volt némi szerb hatás, pl. ajvárt mindig is használtunk, meg gyuvecset készítettünk, nem lecsót.) S gondoltam, hogy az étlap a kellemes szegedi vendéglőzéseket fogja asszociálni. Összejött a dolog. Marosmenti halászcsárda Karácsonyi étlap Hideg előétel Karácsonyi hidegtál (császárhúsba burkolt töltött karaj ropogósra sütve, gesztenyés pulyka borban pácolt körtével és aszaltszilvával, sajt, kolbász, szalonna, savanyúság, lilahagyma)
Meleg előétel Áfonyával töltött rántott camembert Velőscsont fokhagymás pirítóssal (kívánságra: Szezámmagos rántott gombafejek tartármártással)
Leves Alföldi kolbászos gombaleves (kívánságra: Karácsonyi borleves)
Főétel (választható) Hagymásrostélyos (pácolt mustáros sertéstarja ropogósra sült hagymakarikákkal) Holstein szelet (natúr sertéskaraj tükörtojással) Óvári sertésborda (gombával, sonkával borított sertésborda sajttal besütve) Cigánypecsenye (paprikával fokhagymával ízesített flekken kakastaréjjal) Sertésborda tejszínes gombamártással Sertésborda Budapest módra (sb. csirkemájas, gombás, zöldborsós, tejfeles raguval) Sertésborda Jóasszony módra (sb. füstölt szalonnáról indított, hagymás, gombás zöldborsós raguval) Sertésborda Bakonyi módra (sertésborda tejfeles borsos gombatokánnyal borítva)
Vasi pecsenye (fokhagymás tejben pácolt sertésszelet fűszeres liszttel kisütve) Marosmenti sertésoldalas (párolt sertésoldalas ropogósra sütve többféle mártással) Makói sertésoldalas (csőben sült sertésoldalas rántott hagymakarikával) Börzsönyi csirkemáj (tejfellel behabart gombás szalonnás csirkemáj) Csirkemájas rizottó Vörösboros gombapörkölt kakukkfűvel Kapros gombapaprikás tejszínesen Köretek Hasábburgonya (kívánságra reszelt sajttal és/vagy ketchuppal éas/vagy majonézzel) Steak burgonya Sajttal besütött felezett főtt burgonya FTS krumpli (fokhagyma-tejfel-sajt) Vajas petrezselymes burgonya Spagetti Gombás rizs Rizi bizi Tojásos rizs
Mártások Aioli Tartásmártás Balkánmártás Ördögmártás Kaviármártás Fennsíkmártás Remoulade mártás
Desszert Diótorta Karácsonyi sütemények (fügegolyó, kókuszos bomba, mákos beigli, diósbeigli s még sok minden) 2003. december 26.
|
|
|
|
|
|
onogur |
Válasz | 2004. február 12. 12:09 | Sorszám: 4 |
Igazad van, Druszám, a különbség önmagáért beszél. Bevallom (mint paprikáskrumplin felnőtt panelproli), hogy mégis szoktam vásárolni Sansa di Oliva olajat. Ezt használom, amikor olyan ételt sütök, ahol a célom csak az, hogy ne napraforgó olajtól bűzölögjön az étel. Az extraszűz olajat inkább salátákhoz használom, szerintem vétek sütögetni. A Sansa di Oliva még megfizethető, tehát megengedhetem magamnak, hogy akár napi szinten használjam.
|
|
|
|
terra |
Válasz | 2004. február 12. 12:03 | Sorszám: 3 |
|
Régen főztünk már valami finomat. Mi lesz a mai menü ?
|
|
|
|
mpd |
Válasz | 2004. február 12. 12:03 | Sorszám: 2 |
Hétvégén lapockát sütöttem egészben, borssal és köménnyel fűszerezve, fokhagymával tűzdelve. Hejh, nincs is annál jobb.
|
|
|
onogur |
Válasz | 2004. február 12. 12:00 | Sorszám: 1 |
Millió köszönet. Tudod, ha az ember éhes, nem szeret sokat várakozni!
|
|
|
|
Turul2003 |
Válasz | 2004. február 12. 11:43 | Sorszám: 0 |
Onogur barátom azt javallotta, hogy nyissak a gyorsaság kedvéért egy új topicot ugyanezen tárgyban. Nos, itt az új topic.
|
|
|
|