Téma: "A neonácinak tartott egyesület" (1)
|
Gen |
2003. március 08. 23:59 | Sorszám: 721 |
Kicsit hosszu lesz, elnezest. A kovetkezo levelet, illetve osszefoglalot juttatam el a gondola szerkesztosegenek, hogy ha akarjak, hasznaljak fel belatasuk szerint. Válasz a “Karsai cáfolja a történelemhamisítás vádját” című Népszabadság Online cikkre
Mivel a gondola fórumában én voltam a kérdéses fényképet azonosító és a Budapesti tavasz című film megfelelő jelenetét bemutató fórumlakó, úgy érzem reagálnom kell a NOL oldalain megjelent cikk néhány, - egyelőre nevezzük úgy - „pontatlanságára” és ismertetnem kell a történteket a valós időrendben a tények figyelembevételével.
2003. február 16-án a Kossuth téri események hatására vita alakult ki a fórumon azzal kapcsolatban, hogy az Árpád-sávos zászló vagy az Árpád-sávos alapon zöld nyilaskeresztet ábrázoló zászló volt a magyar nácik szimbóluma. Heraldikailag természetesen ez nem kérdéses, hiszen egyetlen motívum megváltoztatása is egy teljesen új zászlót/címert eredményez, ám a vitázók pontos heraldikai ismeretek híján inkább érzelmi alapon közelítették meg a kérdést. A vita hevében, 12:54-kor álláspontjának alátámasztására az egyik hozzászóló egy képet illesztett be a fórumba a http://www.holocaust-history.org honlapról, amely a magyar nyelvű felirata szerint „Nyilas igazoltatás”-t ábrázol, a német nyelvű felirata szerint nyilasok zsidókat igazoltatnak (Die Pfeilkreuzler kontrollieren die Ausweise der Juden). A képen látható nyilas karszalagot viselő férfin, valóban csak a szalag Árpád-sávos része látható. Később megállapodtunk abban, hogy a nyilaskereszt a szalag nem látható oldalán volt ezért nincs rajta a képen. Az első reakció a képre 7 perc múlva 13:01-kor érkezett, melyben az egyik hozzászóló megkérdezte, hogy melyik filmből való a képen látható elenet. 17 perc múlva, 13:11-kor a hozzászólók már két színészt is azonosítottak a képról: Rajz Jánost és Rózsahegyi Kálmánt. Ekkor a vita igencsak személyeskedővé vált és a kép eredetiségéhez ragaszkodók követelték, hogy a kép hitelét kétségbe vonók pontosan nevezzék meg a film címét, rendezőjét és szereplőit. A képet dokumentumként bemutató hozzászóló közölte, hogy amennyiben cáfolhatatlan bizonyítékok állnak rendelkezésre, saját maga ír a honlap üzemeltetőjének, hogy távolítsa el a hamis dokumentumot az oldalról. Akkor még csak a memóriámra támaszkodva, 17:03-kor „azonosítottam” a filmet és jeleztem a vitázóknak, hogy a kép a Budapesti Tavasz egy jelenetéből származik. Ezután, 17:37 perckor a fotóra eredetileg hivatkozó fórumlakó levelet küldött Karsai professzornak. Tehát még a vita kirobbanásának napján, alig 4 és fél órával azután, hogy kétségek merültek fel a kép hitelességével szemben, a Karsai professzor már értesítést kapott a következő szöveggel: Kedves Karsai Professzor Úr, Az egyik internetes vitafórumon vitába keveredtem egy fotóval kapcsolatban, amelyik a http://www.holocaust-history.org/hungarian-photos/ honlapon található. A kérdéses fotó azt ábrázolja, amikor a nyilasok Igazoltatnak (http://www.holocaust-history.org/hungarian-photos/jpg/04-1155.jpg), felirata a következő: "Identity check by Arrow Cross men (Budapest, 1944)". A kérdéses topik a Gondola internetes fórumon található, címe: "A Mazsihiszesek kifújjolták az árpádsávot" (http://forum.gondola.hu/cgi-bin/ultimatebb.cgi?ubb=get_topic&f=2&t=001941), én karmincza néven szóltam hozzá. Némelyik hozzászóló azt állítja, hogy a kérdéses fotó nem eredeti, hanem a Máriássy Félix által rendezett "Halálos tavasz" c. filmből való. Arra szeretném kérni Professzor Úrat, hogy adja meg a kép adatait, amivel bizonyítani lehetne, hogy a kép eredeti 44-es felvétel és nem egy filmkocka. Köszönöm. /Aláírás/ A levélbe ekkor még tévesen a „Halálos tavasz” filmcím került be, de a levélíró ezt rövidesen korrigálta. A polémia viszont tovább folyt a kép eredeti vagy hamis voltáról, mivel a fórumlakók csak az emlékezetükre hagyatkozva tudtak érvelni pro és kontra. Ezért február 20-án elmentem az Odeon videotékába és kikölcsönöztem a Budapesti tavaszt, hogy ellenőrizzem helyesen jelöltem meg ezt a filmet a kép forrásaként. Aznap 15:35-kor közöltem a fórumban, hogy az adott kép biztos, hogy ebből a filmből származik: “Mintegy harom oras varakozas utan (aramszunet miatt zarva volt) megszereztem a Budapesti tavasz cimu filmet az Odeon videotekabol. Nem vartam hetvegeig, mert kezdtek elszabadulni az indulatok. A vitatott kep minden ketseget kizaroan a filmbol szarmazik es meg csak nem is "igazoltatast" abrazol, ugyanis a film szerint "zsido" nincs is a kepen, ugyanis a nyilasok eppen egy peksegtol tartjak tavol a budapesti lakosokat, mert el akarjak vinni az osszes kenyeret es ezert van az idos ember vallan a nyilas karja, mivel eppen elloki.” A tanulmányban megjelent kép filmbeli jelenetét digitalizáltam és még aznap éjjel feltöltöttem a fórumra, ami a továbbiakban vitathatatlanul bizonyította, a kép eredetét. A képet eredetileg hitelesnek tartó hozzászóló, ekkor igen korrekten, levelet írt a www.holocaust-history.org webmesterének és a Karsai cikkhez előszót író Harry W. Mazal úrnak, akinek a honlapján szintén megtalálható volt a Karsai cikk és a fotóanyag: Subject: Fake photograph To: webmaster@holocaust-history.org Dear Sir/Madam, It has come to my attention that one of the photos in one of the essays on your site written by Dr. László Karsai ("Photographs Documenting the Holocaust in Hungary", http://www.holocaust-history.org/hungarian-photos) is not an original photo from the period, but a still taken from the film "Budapest Spring" (1955, directed by Félix Máriássy). The photo in question has the caption "Identity check by Arrow Cross men (Budapest, 1944)", its URL is http://www.holocaust-history.org/hungarian-photos/jpg/04-1155.jpg I have already contacted Dr. Karsai on this matter, but he has not yet replied to my email. I believe you should contact Dr. Karsai and point this out to him. Sincerely yours, /Aláírás/ Harry W. Mazal úr rövidesen reagált a levélre és eltávolította a honlapjárol a hamisnak bizonyuló fotót
From: "Harry Mazal" hmazal@mazal.org Sent: Friday, February 21, 2003 3:29 AM Subject: Re: Fake photograph Dear xxx, Thank you for your kind observation concerning the Arrow Cross photograph on our site. I agree with you that this is a spurious picture taken, as you clearly state, from "Budapest Spring." Your second message containing the digitized stills from the film are absolutely conclusive. I have removed the picture from the http://www.mazal.org web site and am asking my colleagues on the Holocaust History Project (http://www.holocaust-history.org) to do the same, as Dr. Karsai's article is also displayed on that site. I am surprised that Dr. Karsai has not responded to you. You might, perhaps, contact him through Dr. Robert Turan, at the Jewish Museum and Archives of Hungary located at the main synagogue in Budapest at Dohany u 2.. His telephone is (or was) 36 1 3421 333/ 14.ext Thank you again for your messages. Are you, perhaps, a Holocaust historian? Yours sincerely, Harry W. Mazal OBE Az eddigiek alapján remélem nyilvánvaló, hogy nem felel meg a valóságnak az, amit a Népszabadság Online állított, hogy Karsai professzort senki nem kérdezte meg az ügyben. Az első ember, akit a fórum látogatói megkérdeztek az éppen a professzor úr volt. Az elektronikus levélben elküldött kérdést a világ bármely pontján elolvashatta, és amint azt a cikkben jelezte, tudomást szerzett a gondola fórumon felmerült problémáról, így nehezen érthető, hogy arról viszont nem értesült, hogy még aznap levelet küldtek neki a témában. De nem ez az egyetlen megkérdőjelezhető rész a Népszabadság Online által közzétett cikkben. Akár kezdhetném a példák sorolását azzal, hogy a cikkíró szerint a gondola a Heti Válasz portálja, ami persze nem igaz, hiszen a Heti Válasz portálja a www.hetivalasz.hu internet címen található. Ennél azonban sokkal fontosabb probléma, hogy a cikk írója szemlátomást a legkisebb energiát sem vette, hogy a történtekről pontos információkat szerezzen - akár a fórumból, akár a gondola szerkesztőségétől - inkább megelégedett annyival, hogy az egészet a magyarországi antiszemitizmus egy újabb példájaként állítsa be. Nyilván kényelmesebb a témát ezzel megpróbálni lesöpörni az asztalról, mint érdemben válaszolni arra a kérdésre, hogy hogyan kerülhetett Karsai professzor úr nemzetközi szinten bemutatott tanulmányába egy hamis képaláírással ellátott áldokumentum. A cikkben például úgy említi a képpel foglalkozó fórumtémát, melyben „Hétköznapi komcsizástól egészen a holokauszt részleges tagadásáig minden megtalálható.” Ezzel szemben a fórumtémában nem található olyan hozzászólás, ami kapcsolatba hozható lenne a holokauszttagadással. A gondola fórumon hozzászólók a Karsai-tanulmányban bemutatott dokumentumok hitelességét vitatták és nem holokauszt megtörténtét. A kettő között óriási különbség van. Akkor is óriási különbség van, ha a Népszabadság Online cikkírója nem kíván tudomást venni arról, hogy amennyiben egyértelműen bebizonyosodik, hogy egy történelmi munkában hamis dokumentum szerepel, akkor a munka egészenek hitelessége is megkérdőjeleződik, mivel egy ilyen tanulmány nem a kisebb-nagyobb pontatlanságokat is megengedő hírlapi műfajok körébe tartozik. Hasonlóan felületes ferdítés az is, hogy Karsai professzort „feljelentették” anélkül, hogy előtte értesítették volna. Amint azt fent leírtam, Karsai professzor azonnal kapott értesítést a problémáról. Ezután 8 napig várakoztak a fórumozók a válaszra, s a Szegedi Egyetemnek küldött levél csak ezután, február 24-én született. Végül néhány szó, összesen három kérdéses pont erejéig foglalkoznék azzal a magyarázattal, amit a Népszabadság Online az heves antiszemitázás végén elhelyezett. Karsai professzor ezt mondta: „A fényképeket nem láttam, azok scannelését a levéltár egyik munkatársa végezte, aki a nagy sietségben az eredeti, magyar nyelvű levéltári jegyzékben szereplő: 'Nyilas igazoltatás Budapesten - filmrészlet' utolsó szavát nem fordította-scannelte be”. Karsai professzor itt lényegében azt állítja, hogy nincs is köze a képekhez. Ehhez képest Karsai professzor tanulmányának az a címe, hogy „Photographs Documenting the Holocaust in Hungary”, azaz konkrétan a fényképekkel foglalkozó tanulmányról van szó, a tanulmány előszavában pedig az áll, hogy Karsai professzor irányítja a képi dokumentumok scannelését és katalogizálását. Ezek tükrében felmerül a kérdés, hogy ha Karsai professzor nem is látta a képeket, akkor tulajdonképpen miről írt „Photographs Documenting the Holocaust in Hungary” címmel tanulmányt. A másik kérdés pedig a scannelési hiba folytán lemaradt „filmrészlet” szóhoz kapcsolódik. A honlapon látható minden olyan fotó, amihez van magyar és német nyelvű képaláírás, azonos formátumú címkét visel, melyen a felső sorban szerepel a magyar, az alsóban a német képmagyarázat. A „Nyilas igazoltatás” képaláírás mellett hatalmas felület áll rendelkezésre a „filmrészlet” szó megjelenítésére, amelyet a scanner érzékelt volna, ha ott lett volna. Tehát a képet eleve úgy scannelték be, hogy nem szerepelt rajta a „filmrészlet” felirat, vagyis nem scannelési hibáról van szó. A harmadik kérdés pedig arról szól, hogy Karsai professzor a magyarázatából kiolvashatóan még mindig úgy gondolja, hogy ez egy nyilas igazoltatást ábrázoló fotó. Pedig nem az, a képen látható Gera Zoltán alakította nyilas egy élelmiszerraktártól tartja távol a - többek közt Rózsahegyi Kálmán és Rajz János alakította - budapesti civileket. Vagyis a megjelenített kép nem csak azért hamis, mert nem eredeti dokumentumfotó a vészkorszak idejéből, hanem azért is, mert maga képaláírása is hamis. Ám Karsai professzor - a magyarázata szerint - ennek nincs tudatában. Üdvözlettel, Gen /gondola fórumlakó/
|
|
Gen |
2003. március 07. 12:03 | Sorszám: 695 |
Ha nem vagy hajlando, legalabb a legalapvetobb informaciokat beszerezni arrol amirol vitatkozunk, akkor ennek az egesznek igy nincs semmi ertelme. Nem ovastad el a cikket, nem nezted meg az altalam bedigitalizalt es ket hete a gondolara feltoltott filmreszletet, ami hanggal egyutt teljesen egyertelmuve teszi, hogy egy egyszeru pekseg elotti sorbanallasrol van szo, tehat nem igaz az, hogy "de az tény: a képen egy nyilas igazoltat és ez is van ráírva".A filmreszletek meg mindig megtekinthetok az alabbi linkeken: http://forum.gondola.hu/gugi/budapesti_tavasz_high.avi http://forum.gondola.hu/gugi/budapesti_tavasz_full.avi
|
|
Gen |
2003. március 07. 11:35 | Sorszám: 692 |
Az en allaspontom szerint az adott esetben akkor beszelhetunk szandekos hamisitasrol, ha a a kep cikkhez csatolasakor pontosan tudtak, hogy a kep nem azt abrazolja, amit rairtak, tehat aklalmas arra, hogy a cikk olvasoit szandekosan megtevessze. Mint mar emlitettem ebben a topicban a kep, meg a film szerint sem nyilas igazoltatast abrazol, tehat nem "csak" azzal van problema, hogy a kep nem 1944-bol, hanem 1955-bol szarmazk, nem csak azzal van problema, hogy nem dokumentum, hanem egy jatekfilm jelenete, hanem az is problema, hogy meg csak nem is azt abrazolja, amit rairtak.
|
|
Gen |
2003. március 07. 10:26 | Sorszám: 687 |
Nem sajatsagom, hogy szavakba kotok bele, de ugye teljesen tiszaban vagy az illusztralas es a dokumentalas szavak jelentese kozotti donto kulonbseggel?
|
|
Gen |
2003. március 07. 10:02 | Sorszám: 682 |
Az a roppant nagy gond, hogy a tanulmany cime: Photographs Documenting the Holocaust in Hungary by László Karsai Ph.D. Azaz a tanulmany pontosan a csatolt kepekkel akar bizonyitani valamit. Tudod, azokkal a kepekkel, amiket a tanulmany iroja nem is latott es nem is ellenorzott...
|
|
Gen |
2003. március 07. 09:41 | Sorszám: 675 |
"These documents, together with many of the photographs that are part of this essay, were bundled up by the Soviets and stored in the basement of the Hungarian Ministry of the Interior where they remained unseen for over forty years. When Hungary regained its independence from the Soviet block, the new Minister of the Interior discovered these documents and gave them to the Jewish Museum and Archives of Hungary where Dr. Karsai is presently cataloging and scanning them. We are pleased that the Museum has selected The Holocaust History Project as the site in the United States where eventually all of the tens of thousands of documents may be viewed. The small sampling shown below bears witness to those dreadful years." Esetleg meg kellene irni a honlap uzemeltetoinek es Mazal urnak, hogy miutan feny derult a turpissagra Karsai minden felelosseget elharit magarol a kepekkel kapcsolatban, azaz ezek szerint a tobbi kep valodisagaert sem vallal felelosseget, tehat jobb lenne az egesz tanulmanyt eltavolitani az oldalrol az osszes keppel egyutt.
|
|
Gen |
2003. március 06. 21:06 | Sorszám: 661 |
A cikk valoban primitiv es tervezem Karsai allitasai nagy reszenek es a cikkiro szandekos megteveszteseinek cafolatat. Azt hiszem Robin is erzi, hogy rem ciki az a cikk es tele van hazugsagokkal ezert probalja nagyon ugyesen tematizalni a topicot es teljes sikerrel teszi, amit tennie kell, hiszn tobb tiz hozzaszolas ota szo sem esik a Karsai fele tortenelemhamisitasrol.Ellenben te azt hiszem egy kicsit felrelottel. Farkas Gabor a sajat neven irt levelet a dekannak es azt konkretan tudom, hogy a dekan tovabbitotta ezt a levelet Karsainak. A lenyegesebb kerdes az, hogy milyen alapon mereszeli Karsai "feljelentesnek" minositeni azt a levelet, amit 8 nappal azutan kuldtek a fonokenek, hogy elsokent pontosan ot ertesitettek/kerdeztek meg az ugyrol. Ugye senki nem veszi be, hogy ket honapig nem nezte az emailjeit Olaszorszagban?
|
|
Gen |
2003. március 06. 10:28 | Sorszám: 630 |
Az indexre harcolni jarnak elegge "kuldetestudatos" emberek, ide altaban beszelgetni. Ne haragudj a kovetkezo altalanositaser, hiszen en is soxor figyelmeztettem a jobbos/balos forumtarsakat az altalanositasban rejlo hibakra, de altalaban "ratok" jellemzo ez az eros elhatarolodas komplexus, azaz azt igyekeztek bemagyarazni a vitapartnereteknek, hogy ha o egyertelmuen nem hatarolodik el egy hozzaszolastol, akkor azzal egyetert. Ez a trukk utoljara kb. ovodas ertelmi szinvonalon jott be az akkor meg egyertelmubb "hallgatas egyenlo beleegyezes" dumaval. Mi van akkor, ha le se sz@rom, hogy egy szamomra teljesen sulytalan forumtag mit ir? Egyszeruen nem erdekel! Most akkor az osszes hozzaszolasa utan kotelezo megnyomnom a valasz erre linket es odairnom, hogy "hulye vagy"? Itt a gondolan, ha eddig ez nem tunt volna fel, sokkal inkabb ertekmero az, hogy kinek a velemenyet tekintik a tobbiek egyaltalan vitaalapnak es hajlandoak irni/vitaznio rola, mint az, hogy kit, hanyszor kuldtek el a nenikejebe. Az indexen szocializalodva persze ezt lehet puhanysagnak tekinteni, de ennek a forumnak ez a stilusa, annak a forumnak meg az a stilusa.
|
|
Gen |
2003. március 05. 22:58 | Sorszám: 610 |
kedves karmincza! Azert van ezzel a legutobbi hozzaszolasoddal egy apro pici problemam, ami mellett nem igazan tudok szo nelkul elmenni. "a gondolát pedig nem én járatom le, hanem az olyan olv.társak, akik a btk-ba ütköző, s ezért kimoderálandó hozzászólásokat írják, nevekekt most hadd ne kelljen említenem" ezek az emberek nem a gondolat jaratjak le, maximum sajat magukat. Ugyanugy, ahogy te is csak magadat jaratod le, amikor kocsisokat megszegyenito stilusban szolsz hozza egy-egy temahoz. A NOL-ban megjelent cikk es ezek szerint te is szeretned a gondolat, mint portalt osszemosni az itt megjeleno, neha torlesre okot ado hozzaszolasokkal. Erdekes modon az pl. az indexet miert nem minositik antiszemita es holokauszttagado portalnak, amikor az ottani politika forum sokkal tobb okot adna erre, mint az itteni? Ennyire az utban van a gondola?
|
|
Gen |
2003. március 05. 17:21 | Sorszám: 604 |
Mint mar emlitettem a takaritas a masik topicban tortent, hiszen a moderatoros topicban ellenorizhetoen Robin Rud felhasznalo azt a topicot tartotta "meltonak" lementeni es eltenni kesobbi felhasznalas celjara.
|
|
Gen |
2003. március 05. 14:39 | Sorszám: 601 |
kedves, karmincza! Ugyan nem tartom magam tulsagosan paranoidnak, de te nem tartod furcsanak, hogy miutan a NOL-on Karsai leantiszemitazza, leholokauszttagadozza azt a topicot, melybol NEM TOROLTEM, mivel a Mazsihiszes topicot kellett takaritani es ebben nem voltak es most sincsenek sem antiszemita, sem holokauszttagado hozzaszolasok, mintegy varazsutesre megjelenik valaki es egy kiadosat zsidozik, ciganyozik?
|
|
Gen |
2003. március 04. 19:58 | Sorszám: 541 |
Az emaileknek megvan az a roppant furcsa tulajdonsaguk a boritekos levelekkel szemben, hogy nem csak fizikailag a postaladabol kiveve egy peldanyban olvashatoak, hanem az altalunk eppen hasznalt internet segitsegevel, barhonnan megnezhetoek az elektronikus postaladamban levo levelek.
|
|
Gen |
2003. március 04. 19:52 | Sorszám: 540 |
Naszoval ez a cikk igencsak gusztustalanra sikeredett, tobb okbol is. 1. Karsai azt allitja, hogy nem latta azokat a kepeket, melyek a "Photographs Documenting the Holocaust in Hungary" cimu cikket illusztraljak. Tehat nem latta azokat a fotokat, amikrol eppen ir. Ez meglehetosen ciki. 2. "aki a nagy sietségben az eredeti, magyar nyelvű levéltári jegyzékben szereplő: 'Nyilas igazoltatás Budapesten - filmrészlet' utolsó szavát nem fordította-scannelte be” Mint mar nehanyszor emlitettem, nyilas igazoltatasrol meg a film szerint sincs szo a kepbeli jelenetben. 3. karmincza kerdezte, hogy mitol "felne" egy ujsag, egy forum, amelyik ezzel a temaval foglalkozik. Kerdesere itt a tokeletes valasz: "Hétköznapi komcsizástól egészen a holokauszt részleges tagadásáig minden megtalálható az oldalon". Jon a holokauszttagadas bunko, jon az antiszemitazas. Egy olyan ugyben amikor valaki tortenelmet hamisit es ezt rabizonyitjak.
|
|
Gen |
2003. március 04. 16:13 | Sorszám: 531 |
Koszonom az "intezkedest"! Szerintem kozolni kene Karsaival, hogy nem csak az maradt le a feliratrol, hogy filmreszlet, hanem nem is azt abrazolja, meg a film szerint sem, amit rairtak.
|
|
Gen |
2003. február 28. 08:20 | Sorszám: 487 |
Ha jol tudom a Wermacht kiallitason nem csak olyan "veletlen" tevedesek fordultak elo, hogy lemeszarolt ukranok helyett lemeszarolt nemetek voltak a kepeken, hanem komoly retusalasi kerdesek is felmerultek, ami, mar nem nevezheto veletlennek.
|
|
Gen |
2003. február 27. 03:54 | Sorszám: 465 |
Termeszetesen ugy ertettem, hogy az a szegyen, hogy ugy erzik, felniuk kell.
|
|
Gen |
2003. február 27. 03:44 | Sorszám: 464 |
Szerintem felnek es ez szegyen. Egyebkent erdekel a velemenyed, hogy szerinted miert nem foglalkozott vele senki.
|
|
Gen |
2003. február 22. 13:04 | Sorszám: 388 |
Namost ezt nem ertem...
|
|
Gen |
2003. február 22. 09:39 | Sorszám: 369 |
T. karmincza! Megmondom oszinten engem is az zavar az egeszben legjobban, ami terrat. Az a bizonyos cetli a kepen, ami nem utolag kerult ra elektronikusan, hanem vele egyutt van scannelve es emiatt egy "hivatalos" katalogizalt dokumentum benyomasat kelti a foto. Azt lenne nagyon erdekes kideriteni, hogy hogyan kerult ra ez a bizonyos cetli, illetve milyen gyujetmenyben van ez a kep dokumentumkent nyilvantartva.
|
|
Gen |
2003. február 22. 08:05 | Sorszám: 366 |
Ki irt itt magyarságmentőről? Én azt irtam, hogy magyarságméterként funkcionalsz, azaz folyamatosan es csalhatatlanul megállapitod, hogy ki mennyire magyar ebben a topicban. Esetleg a "tanulj meg olvasni" tanacsot sajat magad is megfogadhatnad alaposan! Azzal, hogy en "zsidovedo" vagyok, te pedig az "igazsaggal" a magyarokat veded remelem nagy derultseget keltettel mindazokban, akik a topicot az eleje ota olvassak! Gondolom az a teljesen lenyegtelen aprosag elkerulte a figyelmedet, hogy az ominozus keprol en voltam az egyetlen aki meg tudta mondani, hogy melyik filmbol valo es beszereztem azokat a bizonyitekokat is, amik igazoltak a hamis voltat, valamint a topic eredeti temajaban szereplo Arpad-savos zaszloval kapcsolatos gondola cikkhez kesobb hozzafuzott kiegeszitesben peldaul az en hozzaszolasomat idezik, hogy ne rogzuljon tevesen az Arpad-sav = nyilas osszefugges. Nagy hangon uvoltozni es masokat kioktatni mindig egyszerubb volt, mint "dolgozni" egy kicsit, utananezni adatoknak, bizonyitekokat keresni es azokat kozzetenni.
|
|
Gen |
2003. február 21. 20:21 | Sorszám: 320 |
T. karmincza! OM, kaleb egy igencsak furcsanak tuno ervrendszerere reagalt ezzel a 30-as szammal. "Karsai kb. 180 fotót közöl. Lehet köztük ilyen is néhány, ami játékfilmekből származk. Tessék megkeresni, és követve Karmincza példáját, kérni eltávolítását. Ha csak 150 fotó marad, de az mind hiteles, az csak növelni fogja a kiállitás értékét."
|
|
Gen |
2003. február 21. 15:28 | Sorszám: 298 |
Valoban van egy ilyen szereplo a filmben es eppen ezert volt nehez rajonnom, hogy melyik filmrol van szo, hiszen a film ket igazi foszereploje, Gordon Zsuzsa es Gabor Miklos volt. En azt irtam, hogy a kep felirata, meg a filmbeli helyzetet sem irja le, mivel itt eppen nem igazoltatas tortenik, hanem sorbanallas...
|
|
Gen |
2003. február 21. 12:14 | Sorszám: 268 |
Ne kezdd a mosdatast joember, mert ebbol "gyoztesen" nem tudsz kijonni. "Rekonstrukciorol" szo sem lehet, hiszen, mint irtam a jelenet, meg a film szerint sem tartalmaz zsidokat, csupan a pekseg elott sorbanallo embereket. Egy tortenesznek KOTELESSEGE a publikacioban felhasznalt adatoknal forrasanalizist csinalnia es az itt legjobb esetben elmaradt, rosszabb esetben szandekos megtevesztesrol van szo. Egyebkent a kiallitas erteket egyetlen hamis foto is a nullara csokkentette es ezt te is pontosan olyan jol tudod, ahogy en. karmincza es Robin hozzaallasa a kerdeshez sokkal egyenesebb, mint a tied.
|
|
Gen |
2003. február 21. 08:55 | Sorszám: 255 |
Ez a valasz iszonyatos gyengere sikeredett. Miutan itt tepitek a szatokat, hogy micsoda hires magyar szineszeket nem ismer fel karmincza, ezutan ezt a filmet szubkulturanak nevezni kisse kinos. Legalabb konzekvensen gyulolkodj!Nagyon kinos amit itt nehanyan muveltek, mivel a szajtepesen kivul eddig ketten (remelem harman) vettuk a faradtsagot, hogy a masik gyalazasan kivul (ez nem azt jelenti, hogy ebben a topicban mindenki gyalazkodik) valamit tegyunk is az ugy erdekeben. karmincza leveleket irt az "illetekeseknek", hogy a hamisitott fotokat tavolitsak el az oldalakrol, en pedig azonositottam a filmet es megszereztem a konkret bizonyitekokat. Te azon kivul, hogy onmukodo magyarsagmeterkent mutatkoztal be, mit is tettel az ugy erdekeben? Ps: a harmadik tevekenykedo remelem Dudith kovet ur!
|
|
Gen |
2003. február 21. 00:42 | Sorszám: 236 |
Te meg nem ismered a magyar filmeket... Hulyeseg ilyenbe belemenni.
|
|
Gen |
2003. február 21. 00:10 | Sorszám: 233 |
Ime a digitalizalt kepek a filmbol: Es az "eredeti":
|
|
|
Gen |
2003. február 20. 17:37 | Sorszám: 227 |
Nyugi.
|
|
Gen |
2003. február 20. 16:52 | Sorszám: 222 |
Nem ertem mi a problemad. karmincza mar elhitte nekem, hogy nem eredeti a kep es irt is a megfelelo cimekre, hogy tavolitsak el ezeket a nem valodi dokumentumokat.
|
|
Gen |
2003. február 20. 15:37 | Sorszám: 209 |
Nem ertem miert "pattogsz" ennyire. Neked ugyanannyi idodbe kerult volna, mint nekem, hogy elmenj egy nyomorult videotekaba es kikolcsonozd a filmet.Miert macskakoromnek kellene tisztaznia ezt a dolgot, te nem tudsz levelet irni, vagy telefonalni?
|
|
Gen |
2003. február 20. 15:35 | Sorszám: 208 |
Mintegy harom oras varakozas utan (aramszunet miatt zarva volt) megszereztem a Budapesti tavasz cimu filmet az Odeon videotekabol. Nem vartam hetvegeig, mert kezdtek elszabadulni az indulatok. A vitatott kep minden ketseget kizaroan a filmbol szarmazik es meg csak nem is "igazoltatast" abrazol, ugyanis a film szerint "zsido" nincs is a kepen, ugyanis a nyilasok eppen egy peksegtol tartjak tavol a budapesti lakosokat, mert el akarjak vinni az osszes kenyeret es ezert van az idos ember vallan a nyilas karja, mivel eppen elloki.A kep egyebkent nem a filmbol szarmazik, mivel mas kameraallasbol van felveve, hanem un. "still shot"-rol van szo, amikor forgatas kozben allokepeket is csinalnak fenykepezogeppel. Estere megcsinalom a bedigitalizalt filmreszletet es mindenki szamara elerhetoen feltoltom a gondola szerverere.
|
|
Gen |
2003. február 19. 23:15 | Sorszám: 198 |
En elhiszem karminczanak, hogy irt Karsainak es el is kuldte a levelet. Miutan en allitottam errol a keprol az egyetlen ellenorizheto konkretumot es meg en sem voltam kepes bizonyitani varjunk addig, amig en, vagy valaki mas fel nem teszi a netre a bizonyito ereju kepeket. Amennyiben nem talalom meg a filmben az emlitett snittet, termeszetesen azt is kozlom.Dutdith kovet ur is megigerte, hogy konkret bizonyitek eseten tesz arrol, hogy ez a jelenleg meg csak feltetelezett csalas ne maradjon kozottunk, hanem a "szakmabeliek" is megismerhetik, karmincza pedig megigerte, hogy megkiserli elatvolittatni a kepet az adott oldalrol es ez nekem eleg. De mindez jelenleg csak annyit jelent, hogy az en emlekem all szemben Karsai irasaval...
|
|
Gen |
2003. február 19. 19:03 | Sorszám: 189 |
Picit nyugodjatok le. A hetvegere megszerzem a filmet (remelem), bedigitalizalom az adott jelenetet, ha megtalalom es felrakom a netre.Amennyiben megsem ez a film a kep alapja, akkor tartozom egy mea culpaval, amennyiben pedig megis nekem van igazam, akkor azert szeretnem, ha nem csak ugy csondben eltunne a kep arrol az oldalrol, hanem mondjuk elnezest kernenek a megtevesztett olvasoktol, azaz ok tartoznak egy mea culpaval.
|
|
Gen |
2003. február 14. 13:19 | Sorszám: 26 |
A masodik pont tremeszetesen ugy ertendo, hogy magyar reszrol...
|
|
Gen |
2003. február 14. 11:54 | Sorszám: 21 |
1. Budapest ostroma idopontjaban, nem volt fegyverszunet ervenyben a magyar es szovjet hadsereg kozott 2. Ismereteim szerint a varat nem "nyilasok" vedtek, hanem "rendes" magyar katonak Ezert tartom mocsoksagnak, hogy egyesek megprobaljak osszemosni a tenyeket es ezert hallhatunk olyan hireket a kereskedelmi TVkben, hogy a "varbol kitoro SS csapatokra emlekeznek" es ezzel meggyalazzak tobbszaz magyar honved emleket es becsuletet.
|
|
Gen |
2003. február 14. 09:55 | Sorszám: 6 |
Azt hiszem ezzel a maegallapitasoddal azon magyar honvedek rokonai, akik Budapest vedelmenel estek el igencsak nem ertenek egyet. Ugy latszik rad is hatott az evek ota tarto agymosas es hajlando vagy elfeledkezni arrol, hogy Magyarorszag akkor meg hadban alt a Szovjetunioval es harcolo regularis egysegeink is reszt vettek a csatakban.
|
|
|