Téma: És mi lesz a jövővel?
|
armagnac |
2002. július 24. 17:38 | Sorszám: 178 |
Életminőségi világranglista 2002. július 24. 16:49 MTI Norvégia második éve vezeti az ENSZ 173 országot szemléző életminőségi világranglistáját és az Egyesült Államok szintén a második éve változatlanul csak a hatodik. Magyarország jelenlegi 35. helyezésével öt helyet haladt előre 1990 óta - állapítja meg az ENSZ Fejlesztési Programjának (UNDP) szerdán kiadott 2002-es jelentése. A közép-európai térség államai közül Szlovénia a 29., Csehország a 33. helyezett. Magyarországot a 36. helyen követi Szlovákia és a 37-iken Lengyelország. Horvátország a sorban a 48., Románia pedig a 63. helyen áll. Kelet-Európában és a szovjet utódállamokban mindazonáltal romlott az élet minősége - állapítja meg a jelentés. A térség lakosai szegényebbek és előbb halnak meg ma, mint a hidegháború végén. Oroszország a 60. helyen áll, Bulgária a 62-iken, Ukrajna a 80-ikon. Oroszország és Ukrajna 20 helyet esett vissza 1990 óta, a jelenleg a 105. helyen álló Moldova és a 112-iken lévő Tádzsikisztán pedig egyaránt 30-at. A világ 60 országában ma alacsonyabb az egy főre jutó jövedelem, mint 1990 előtt, és 26 országé alacsonyabb, mint 1980-ban. A jelentés összesített életminőségi indexe számos tényezőt - egyebek között az oktatás színvonalát, a várható átlagos élettartamot, az egy főre jutó jövedelmet, az egészségügyi ellátás színvonalát - veszi figyelembe. A világ 173 országának élén az életmnőség szempontjából Norvégia, Svédország és Kanada áll. Őket követi sorrendben Belgium, Ausztrália, az Egyesült Államok, Izland, Hollandia, Japán, Finnország, Svájc, Franciaország, Nagy-Britannia, Dánia, Ausztria, Luxemburg, Németország, Írország, Új-Zéland és Olaszország. Norvégia 1990 óta 6 helyet ugrott előre, az Egyesült Államok azonban 4, a most 9. Japán pedig öt helyet vesztett. A sereghajtók a 173. helytől a 154-ikig sorrendben főként afrikai országok: a 173. Sierra Leone, majd Niger, Burundi, Mozambik, Burkina Faso, Etiópia, Bissau-Guinea, Csád, a Közép-afrikai Köztársaság, Mali, Malawi, Ruanda, Angola, Gambia, Guinea, Benin, Eritrea, Elefántcsontpart, a Kongói Demokratikus Köztársaság és Szenegál következik felfelé haladva. A Szaharától délre fekvő afrikai területeken most 20 ország szegényebb, mint 1990-ben volt, és 23 szegényebb mint 1975-ben. Az indexet 1990 óta adja ki az UNDP egy pakisztáni közgazdász ötlete nyomán.
|
|
armagnac |
2002. július 18. 17:28 | Sorszám: 168 |
A katonai erőviszonyok egyelőre kilátástalanná tesznek bármilyen NATO elleni akciót. Leszámítva az orosz rakétákat. Persze kialakulhat válság a jelenlegi szövetségesek között is, hiszen ki tudja, mit tudnak az oroszok tenni, ha felzárkózik a gazdaságuk, mekkora lesz Európa politikai ereje a további összefonódásoktól, és azt sem tudjuk, hogy Kína egyáltalán merre tart. Az a baj, hogy túldimenzionáljátok az USA szerepét. Itt nem az USA a lényeg, illetve annyiban lényeg, hogy ott a legtöbb tőke és a legnagyobb haderő. Csakhogy, ez a tőke már nemzetközi, nem hasonlítható össze az I. világháború előttivel. Ahhoz, hogy ez a jellege megszűnjön, már előbb történnie kell valaminek, vmi olyannak, aminek semmi köze az USÁ-hoz, mint "globalizátorhoz".
|
|
armagnac |
2002. július 18. 16:43 | Sorszám: 165 |
Kik között?
|
|
armagnac |
2002. július 18. 16:23 | Sorszám: 161 |
Régebben gyarmatosításnak mondták. Neokolonizáció? Marx szelleme lebeg előttem. Amúgy persze igaz, a gyarmatosítás vonta be a mi kis civilizációnkba a többi földrészt, majd a gyarmatosítás során felkeltett irreális igények kielégítésének vágya tartotta meg őket az egykori gyarmatosítók pénzügyi hálójában. A probléma ott van, hogy innentől a folyamat öngerjesztő, ugyanis a versenyképesség nevű kulcsszó összeforr a globalizációval és a tőkekoncentrációval. Az öreg Marxnak igaza volt: a kommunizmus csak akkor győzhet, ha a legfejlettebb államban tör ki, és hódítón végigsöpör a világon. Különben kapásból halálra van ítélve a versenyképtelensége miatt. A jelen folyamatok végeredménye viszont vagy totális bukás lesz vagy fasizmus. Ha nem történik valami csoda.
|
|
armagnac |
2002. július 18. 16:16 | Sorszám: 160 |
átveszik ezeknek az országoknak áruit horribilis vámmal? Nos, az ipari termékek átlagos vámszintje WTO tagok esetén 2-3% körüli. Ezen felül vannak még a fejlődő országok számára egyoldalú preferenciális vámkedvezmények. Némi élccel mondhatjuk, hogy azokra a termékekre, amelyekből a fejlett világban hiány van.
|
|
armagnac |
2002. július 17. 16:56 | Sorszám: 150 |
Mondjuk a kelet-ázsiai fejlődés, a kínai piacnyitás és valóban, a SzU összeomlása hatalmas új lehetőségeket teremtett a tőkeerős cégek számára. De csak az tudott élni a lehetőséggel, akinek volt elég kockáztatható pénze és befolyása. De azt hiszem előbb-utóbb mindenképpen beköszöntött volna a tőkekoncentráció. Én ezt nem pszichológiai/politikai, hanem gazdasági folyamatnak látom. Az egy jó kérdés, hogy most tényleg a "tőkés társaságok világuralma", mint pénzügyi fasizmus, vagy egy kis gazdasági csőd következik, amit új szabályzórendszer felállítása követ. Esetleg kikötik, hogy 1 "jugerum" lehet a maximális cégméret
|
|
armagnac |
2002. július 17. 09:29 | Sorszám: 145 |
Úgy tudom a fejlett államok a szociális kiadásaik egy jelentős részét belső eladósodásból finanszírozzák. Ennek szeretne gátat vetni a központi bank.
|
|
armagnac |
2002. július 17. 09:24 | Sorszám: 144 |
Ez a svéd ügy elég speciális. Ha lyól tudom, a 300 éve tartó béke + a földrajzi elkülönülés miatt alakulhatott ki a svéd modell, vagyis az iszonyú adókulccsal megáldott vállalatok és magánemberek szolidáris társadalma. Amiben így is megtalálta a számítását a svéd elit, mert jó munkaerőre és mégjobb imázsra tett szert. Aztán megváltozott a világ: a versenyképesség megtartásához be kellett engedni a külföldi tőkét, aztán jött az EU, ami kényszerűen lejjebb nyomta a vállalati adószintet - ugyanis elkezdtek kiköltözni a cégek a többi EU államba. Szóval, szép volt a svéd modell, amíg kellően izoláltan működhetett a környező világtól, utána viszont gyakorlatilag megszűnt.
|
|
armagnac |
2002. július 17. 09:04 | Sorszám: 142 |
Ha már felhoztad a Siemens-t, akkor nekem is hozzá kell tennem, hogy náluk angol a munkanyelv. A tulajdonosi szerkezet nagyonis érdekes, mert a vezetőséget ők nevezik ki.
|
|
armagnac |
2002. július 17. 08:58 | Sorszám: 141 |
Orbán azért bukott meg, mert a valósághoz képest tisztességesebbnek és gyengébbnek hitte az ellenfelét. Kevésen múlott, hogy igaza legyen. Hogy a nagytőke a szocikat támogatja és támogatta 1994 óta mindig, az sosem volt kérdéses, hiszen a nagytőkések és számtalan külföldi nagyvállalat hazai vezetője vagy a pártban ülnek, vagy vhol a környékén.
|
|
armagnac |
2002. július 16. 14:04 | Sorszám: 133 |
És követhettük volna Lengyelország példáját is. Nem? Nekem úgy rémlik, Lengyelországnak is csak egy részét engedték el az adósságainak, egy részét meg átütemezték. És úgy emléxem, ezt azért tehették meg a lengyelek, mert korményközi kölcsönöket kaptak, tehát politikai kedvezményekben részesülhettek. Mi marhák meg üzleti alapon vettük fel a kölcsöneinket, aztán persze hogy nem engedték el. Az átütemezést meg nem merték kérni az éppen regnálók, mert féltek, hogy fizető- és hitelképtelennek nyilvánítanak minket. Arra a fránya hitelre meg szükség volt.Én biztos vagyok benne, hogy egy magyar multi ellen a holland konzervativ körök a cégekkel a hátuk mögött igenvcsak védekeznének. Bizonyára éppen úgy, mint a francia és a német multik ellen. Vagyis csak annyira, amennyire konkurálnak a hazai nagyvállalatokkal. Nem nagyon. Úgy látom a legtöbb multi valahol igencsak erős nemzeti hátszéllel rendelkezik és erősen képviseli valamelyik ország érdekét, Én is úgy látom, bár egyre kevésbé nyilvánvaló. A helyzet az, hogy multinak igazából azt a céget hívják "hivatalosan", amelyiknek a tulajdonosi összetétele és a működési területe is nemzetközi. Szóval, _ezek_ a multik nem annyira nemzetiek. de azaz ország soha nem Románia, Uganda vagy Magyarország, hanem az OECD országok valamelyike. Hurrá, 1996 óta OECD tagok vagyunk Félre a tréfával: az Orbán-kabinetnek volt egy olyan elképzelése, hogy 6 magyar nagyvállalkozásnak segít tőkeerős, nemzetközi szinten is tekintélyes céggé válni. (Nem tudom pontosan, alighanem a MOL, Matáv, Richter, OTP,...) Azért éppen 6-nak, mert átlagosan 6 jut egy 10 milliós országra. Biztos, hoyg sok magyarországi vállalkozó szívesen vezetne olyan multit, aminek a gyökere és mindenkori háttere Magyarország. Mi akadálya?
|
|
armagnac |
2002. július 16. 10:49 | Sorszám: 131 |
Ja igen. Ez az "adósság" szó pongyolaságából fakad. A kormányzat + MNB nettó külföldi adósságát csökkentette jelentősen. Emellett a belföldit jelentősen növelte.
|
|
armagnac |
2002. július 15. 18:05 | Sorszám: 126 |
Namost, ezek mind kellőképpen összetett és ellentmondásos dolgok. Azt véletlenül sem állítom, hogy a maximumot sikerült kihozni belőle. Hogy a német egyesítéskor miért felejtődött el a feldaraboláskor az egyesítés idejére halasztott német tartozás-kifizetés, azt nem tudom. Kamatostól lenne már vagy 20 milliárd márka.
|
|
armagnac |
2002. július 15. 17:25 | Sorszám: 124 |
A rendszerváltást megelőzően a multik az IMF-en keresztül rengeteg pénzt kiszivattyúztak az országból. Közkeletű tévedés. Sosem az IMF volt a fő hitelezőnk, és nem a multik szivattyúzták ki a pénzt.A csúcsát Bokros Lajos a jelenlegi világbankos túrista idejében érte el. Bokros baromságai mellett egyetlen igaz érdeme, hogy csökkentette az állam külföldi adósságállományát. Ezek alapján még mindig az a véleményed, hogy rájuk vagyunk szorulva? Igen. Lévén a rendszer 90-re összedőlt és nekünk nem maradt miből talpraállítani. Követhettük volna Románia, Bulgária vagy Jugoszlávia útját is. Az, hogy innen ma jelentős profitot lehet kivinni, nem azt jelenti, hogy a fákon termő pénzt nem mi takarítjuk be, hanem a multik. Annyit jelent, hogy a jelentős termelésnövekedésből a multik is kiveszik a hasznukat. Ha nem kaptunk volna jelentős tőke és technológiai transzfert, akkor valóban nem lehetne kivinni a profitot, viszont nem is lenne miből. Namármost, a jövőben sem az a cél, hogy a tőkét kiüldözzük innen, hanem az, hogy minél nagyobb irányítást szerezzünk fölötte.
|
|
armagnac |
2002. július 15. 13:42 | Sorszám: 113 |
Ja, és az eszperantó. Igen. Azt a nyelvi nagyhatalmak akadályozták meg. A helyükben én sem feltétlenül akarnék idegen nyelvet tanulni.
|
|
armagnac |
2002. július 15. 13:38 | Sorszám: 112 |
A bőrszín nagyon is fontos. Próbálj meg egy feketével rendeltetni egy feketét vmelyik fehér klubban. Be se engedik, nem hogy üzleteljenek vele.
|
|
armagnac |
2002. július 15. 11:47 | Sorszám: 110 |
A multi kérdés nálnunk nem "szeretem" alapú. Azért lehetett rendszert váltani, mert az előző gazdaságialg összeomlott. Nyakunkba kaptunk egy államcsődöt tönkrement vállalatokkal, iszonyú államadóssággal, torz munkaerőszerkezettel, piaci viszonyok nélkül. Az adósságkezeléshez, a munkanélküliség visszaszorításához, a gazdasági visszaesés megállításához kellett partnert találni tőkés társaságok személyében, méghozzá hirtelen. Még mindig rájuk vagyunk utalva, sőt, leszünk is pár évtizedig.
|
|
armagnac |
2002. július 15. 11:35 | Sorszám: 109 |
Minden összevetve, a jövöt ott is angolul írják. Nem biztos az. Brazíliában a felső réteg, amelyik gazdag és fehér, nem vegyül a többiekkel. Külön városrészben lakik és dolgozik. A kettő között meg kirabolják Na most, az USA hasonló útra lépett: a déli államokban sokhelyen már a spanyol ajkúak alkotják a többséget, a területi kiterjedésük iszonyú gyors. Ha nem történik valami, akkor az USA az angol ajkú fehér kisebbség nem jogi jellegű appartheid állama lesz. Néhány évtized múlva. A fehér ember és a nyugati (és már a keleti is) keresztény civilizáció kihalófélben van. Túl a csúcson. A nincstelen feketék, a gazdagodó ázsiaiak és az újra szaporodóba kezdett indiánok, aboriginálisok, stb. szépen lassan kiszorítják a fehér embert, először csak a gyarmatairól, aztán Európából is.
|
|
armagnac |
2002. július 15. 11:24 | Sorszám: 108 |
Hát, nekünk még van mit fejlődni a nem kötöttpályás közlekedés terén is, ha mondjuk bp-re gondolok. 2 híd, az elkerülő út, a rakpartok alapos átdolgozása, alagutak, stb. A kötöttpályásba pedig belevenném az elővárosi vonatokat (közte a HÉV-et). És akkor csak mennyiségről beszéltem, minőségről nem.
|
|
armagnac |
2002. július 15. 11:07 | Sorszám: 107 |
Az adott ország népének nem érdeke a bevándorlás, hiszen a lakosság döntő többsége alkalmazott, munkás és nem tőkés. Namost, igen, jó kérdés, hogy a fejlődés a tőkés éreke-e, vagy inkább az köznek. Mert pl. autópályát és metrós sem lehet (anniyt) építeni, ha nincs munkaerő és a fejlődés lassab mint lehetne. Magyarországon is lesz/lehet vmilyen bevándorlás, DE nem olyan mértékű és fajtájú, mint nyugaton. Nálunk egyelőre alacsony a foglalkoztatottság szintje (igaz, van egy jelentős kisebbségünk, aki per pillanat nem is akar dolgozni, de ez még remélhetőleg változni fog), az össznépesség képesítése sem olyan magas, hogy a közeljövőben munkaerőhiány alakuljon ki a kulimunkák terén. Arra viszont tényleg lehet számítani, hogy a tőkével együtt annak birtokosa is idefárad.
|
|
armagnac |
2002. július 15. 10:46 | Sorszám: 105 |
Szerintem azoknak van igazuk, akik azt mondják, hogy egy olyan űrhajóban ülünk, amelynek utasai azon versengenek, hogy ki tudja gyorsabban elfogyasztani az űrhajó tartalékait. Cowboyok egy űrhajóban, by Korten? Nem mintha védeni akarnám éppen a nagytőkét, de a "középtőke", a "kistőke" és az "egészenpiciketőke" is pont így viselkedik. Nem jellemző a környezet- és egészségtudatos + adómaximalizáló polgár. Olybá tűnik, hogy a "profitéhség" alapvető ebmeri tulajdonságok sajátos manifesztuma, amit nem lehet "jó szívűvé neveléssel" vagy "józan belátással" korlátozni. Pusztán kritizálni meg szinte fölösleges. Reális alternetaívákat kell keresni. Azt a társadalmi-gazdasági modellt, amelyik versenyképes a jelenlegivel.
|
|
armagnac |
2002. július 12. 15:32 | Sorszám: 75 |
Nem lenne egyszerűbb a "válasz erre" használata? Népszaporulat pedig lesz. Néhány éven belül be fogja látni minden politikai vezetés, hogy ez zsákutca. Hidd el, akkor meg fog születni a szükséges gazdasági modell és a megfelelő infrastruktúra. Arról nekem is vannak személyes tapasztalataim, hogy fejlettebb államokban - különösen Skandináviában - sokkal többet törődnek az egészséggel, sőt általában mindennel, aminek haszna van A többet, az viszont nem jelenti azt, hogy ELEGET!
|
|
armagnac |
2002. július 12. 15:26 | Sorszám: 73 |
Jaj. túdtam helyett tudtam...
|
|
armagnac |
2002. július 12. 15:25 | Sorszám: 71 |
Hát azt hiszem, akkor nem tévedtem igazán nagyokat a számok körül ) Becs szó, úgy túdtam, hogy spanyoléknél 18 - ezt bátorkodtam kerekíteni 20-ra, keletnémetékét kicsit nagyobbnak ismertem, ezért bátorkodtam - ezexerint enyhén alul - becsülni a nyugatit, az "össznémet"' munkanélküliségből visszakövetkeztetve. Szóval ez igazán nem volt lényegi... Az orosz szövetségről egyelőre nem gondolok sokat. Oroszország messziről hasonlít egy kelet-európai államra, de mégis teljesen más. Én nem hiszem, hogy az európai és az orosz kultúra kompatibilis. Talán 100 év múlva...
|
|
armagnac |
2002. július 12. 15:11 | Sorszám: 69 |
Nem a "szociális probléma" fog megoldódni, hanem az egészségügy finanszírozhatósága fog javulni azáltal, ha a méregdrága gyógykezelések helyett a jóval olcsóbb egészséges életmódot választják. Ahhoz elég fejlettnek kell lennie egy társadalomnak, hogy az öregek megtalálják benne a helyüket.
|
|
armagnac |
2002. július 12. 14:26 | Sorszám: 65 |
Valóban, egészen pontosan a munkaerő hatékonysága teszi lehetővé, hogy úgy nézzen ki egy ország, mint Ausztria vagy Bajorország, ahol még a hegyipatak sem csörgedezhet csak úgy, össze-vissza Ez teszi lehetővé, hogy ne csak olyan feladatokat lásson el egy társadalom, amelyek a biológiai alapszükségletekkel és az államszervezet fenntartásával kapcsolatosak. Például így szabadulhatnának fel szorgos kezek a gyermekek felnevelésére...
|
|
armagnac |
2002. július 12. 14:14 | Sorszám: 64 |
Mely számok, kedves apostol? Egyébként, fölösleges az USÁ-t démonizálni. Miután elapad(t) az európai forrás, hamarosan egy cipőben fog járni velünk, ennek már meg is vannak az első jelei. Az EU pedig a keleti bővítéssel a világ legnagyobb gazadasági hatalma lesz. Változnak a problémák...
|
|
armagnac |
2002. július 12. 11:57 | Sorszám: 61 |
Pénz pedig arra van a költségvetésben, amire szánják. Hogy Norvéigiában válságban van az egészségügy - mint általában a fejlett világon mindenütt - annak az az oka, hogy 60 éves korukig dolgoznak és 90 éves korukig betegeskednek az emberek. Ez is egy nagy kihívás, valószínű, hogy nem a kórházakban fog megoldódni a probléma, hanem az idősek életmód váltásával - erre is csak megfelelő társadalmi akarat és segítség esetén van lehetőség.
|
|
armagnac |
2002. július 12. 11:47 | Sorszám: 60 |
Sajnálattal de azt kell mondanom, hogy ennek nincs közgazdasági értelme. Spanyolországban 20%-os a munkanélküliség, persze hogy elvállalnak minden munkát! Németország nyugati felében viszont még most is csak 7% körüli (a 6-ot is teljes foglalkoztatásnak hívják!), az igazi vendégmunkás boom idejeén 2% volt. Ilyenkor beragad a munkaerőpiac, a gazdaságban égető munkaerőhiány alakul ki, amire 2 reakció lehetséges: a növekedés folytatása vendégmunkásokkal, vagy a növekedés leállítása. Erre egyetlen országnak volt más ötlete: Japánnak. Náluk a vállalat nem egyszerűen munkáltató, hanem "gazda", "atya", stb. Ha a munkaerő struktúrát meg kellett változtatni, akkor belső képzéssel válaszoltak a kihívásra. Egyébként Magyarországon per pillanat egyik kérdés sem aktuális, ugyanis a foglalkoztatottság szintje elég alacsony. A bevándorlás problematikája még odébb van 10 évvel - akkora fogynak el az extenzív tartalékaink, az intenzívek, vagyis a friss végzősök pedig, mint azt a mostani 10-15 évesek létszámából már tudhatjuk, nem lesznek elegen
|
|
armagnac |
2002. július 11. 11:31 | Sorszám: 54 |
Az a baj, hogy a jelen gazdasági folyamatok mellett legalább 40-50 év kellene ahhoz, hogy a bevándorlók "kiválthatók" legyenek bennszülöttekkel. Meg lehetne talán növelni a gyermekvállalási kedvet: Mégnagyobb adókedvezménnyel, olyan oktatási rendszerrel (bölcsödétől, sőt, "dadustól" kezdve, nyári táborokon át), amely segíti a szülőket, olyan munkafeltételeket kell teremteni, amelyek lehetővé teszik az anyák zökkenőmentes visszailleszkedését, sőt ,távollétük alatt esetleg a továbbképzésüket, és az apukák szabadnapjait is meg kellene növelni, kb. a gyerekek életkorával fordított arányban Na és persze mindez csak akkor ér vmit, ha a szülők nem vállalkozók, hisz csak akkor vannak érintve a munkaügyi törvényekben. Nekik külön rendszert kellene kitalálni. És még ez sem elég, mert infrastrukturálisan (hotelek, vonatok, buszok, autók, lakások, stb) nem úgy vagyunk berendezkedve, hogy 2 gyereknél többet a fél világról való lemondás nélkül vállalni lehessen.
|
|
armagnac |
2002. július 10. 08:48 | Sorszám: 38 |
Az AIDS robbanásról szóló jóslat - noha nem ismerem - lehet, hogy hamarosan bejön. Valamikor 1985 körül kezdett el afrikában terjedni, ma kb. 40 millió fertőzöttről tudnak. Nem tudom, hogy a terjedés egyszerűsített matematikai modellje hogy nézhet ki, de rosszat sejtek. Ha 1 fertőzött 20 év alatt 40 milliót "csinál", akkor 40 millió fertőzött 20 év alatt? Persze itt nyilván bejátszik, hogy fertőzött nem fertőz meg fertőzöttet, meg hogy lassan-lassan tudatára ébrednek a veszélynek, de vhogy akkor is elképesztő.
|
|
armagnac |
2002. július 09. 10:43 | Sorszám: 20 |
van-e "vissza", vagy a jövő az nem vissza, hanem valami új, valami más, mint ami eddig volt? A technika történetében gyakran előfordul, hogy egy kihalásra ítélt "mellékvágány" egy új technológiával ötvözve újjáéled és beelőzi az őt éppen kiszorító "főirányt". Itt a vissza és az előrelépés "összetalálkozik". Kevésbé látványos módon, de ugyanilyen minta alapján halad a társadalmi fejlődés is.
|
|
armagnac |
2002. július 09. 10:35 | Sorszám: 19 |
Csakhogy ebbe a válságba egyetlen egy módodon tudunk beleszólni: ha bebizonyítjuk, hogy van jobb alternatíva.
|
|
armagnac |
2002. július 09. 10:10 | Sorszám: 16 |
Nem, de a tv függésről nem árt nekik segíteni leszokni
|
|
armagnac |
2002. július 09. 09:46 | Sorszám: 12 |
Akkor inkább arról próbáld meggyőzni a környezeted, hogy napi 1-2 óránál semmiképpen ne tévézzen többet.
|
|
armagnac |
2002. július 09. 09:03 | Sorszám: 10 |
Hogyhogy nincs adófizetője? 53%-át kapom kézhez a fizetésemnek. Az általános forgalmi adó pedig 25%, ha nem is mindenre. Persze hogy nincs akkora bevétele így sem az államnak, mint gazdag nyugati társainak, de ez sem lebecsülendő. A vállalkozók száma SzVSz világrekord közeli: kb. 1,5 millió egyéni vállalkozó és vállalkozás van összesen. Nem mintha ebből le lehetne vonni bármilyen következtetést, ugyanis a BT-k és egyéni vállalkozók többsége "számlaképes alkalmazott". A holland példa se jó Az a Józsi bácsi, aki kaszával arat pár holdon és moslékkal eteti a disznót, maximum háztáji gazdaságot vezet, így a holland paraszttal nem nagyon kell versenyeznie, szerencsére Nem mintha jól állna a mezőgazdaságunk, de ma már nem az a jellemző gazdálkodó, akit Józsi bácsiként bemutattál. De erről talán Ishmael olvtárs tudna ékesebben szólni Az "állam megoldja" létfilozófiájú tömegekkel kapcsolatban viszont sajnos igazad van. Abban az esetben, ha arra gondoltál, hogy sokan nem hajlandóak vagy nem mernek tenni azért, hogy a sorsuk jobb legyen. Mert bizony bőven van olyan probléma, amit állam bácsinak meg kellene oldania. És a nyugati demokráciák útja éppenséggel nem követhető, mivel civilizációs zsákutcába jutottak. A bevándorlók nélkül sem a gazdaságot nem képesek fenntartani, sem az ország lakosságát - tisztelet a kivételnek. De pont Svédország és Németország nem tartozik a kivételek közé.
|
|
armagnac |
2002. július 08. 17:04 | Sorszám: 2 |
Dehogy küldelek, fölösleges munkát nem végzek, hisz már nem vagy itt Egyébként, szemlélet kérdése, hogy ki szív és ki nem az EU-val. Akinek cél, az szív vele. Akinek eszköz, az nyer. Höhö, most látom csak, hát nem pontosan tükrözi a 2 kormány filozófiája közötti különbséget? Én azért az Orbán-kormány ténykedésében megtaláltam azokat az elemeket, amelyek hosszútávú célokat szolgáltak. Ilyen volt pl. a felsőoktatási helyek számának növelése, a tadíj eltörlése, a diákhitel, az iskolalátogatáshoz kötött CSP, a családok adókedvezménye, a közmunkaprogram, a minimálbér emelése, az autópálya program, a határon túli magyarok "intézményesített" kapcsolata, a horvát-magyar stratégiai viszony, a "kis-dunai" partnerség, az újjáélesztett V4, a szegedi folyamat, stb. Ezek mind apró kis lépések, amelyek a jövőt szolgálják. D-209-nek sajnos az ígéreteiben sem látok semmit, ami a jövővel foglalkozna. Sőt, mintha kicsit zokon vennék, hogy egyesek a jövővel törődnek.
|
|
armagnac |
2002. július 08. 15:25 | Sorszám: 0 |
Azt már ugye tudjuk, hogy a múlttal nem szabad foglalkozni. (Természetesen ezt nem kell szigorúan értelmezni, a fasiszta gyökereinket és a fidesz 4 éves országlopását fel szabad tárni napjában többször is.) Azt is tudjuk, hogy minket csak a kólásviszki érdekel per pillanat, gondolom jobb is, ha nem vesszük észre, mi folyik itt - leszámítva persze a ragyogó 100 napos program eredményeit, amelynek már most többet köszönhetünk, mint Szent István és Széchenyi apró-cseprő munkásságának.De mi lesz a jövővel? Ki tudja, milyen jövőt szán nekünk a Párt? Ki tudja megmondani, mit terveznek ezek a talpig becsületes, karakán, pragmatikus, mindig az egyenes úton járó szakértő urak és úrnők? Ki lesz a föld birtokosa 20 év múlva? Hányan leszük az országban 20 év múlva? (Ebből mennyi magyar?) Milyen lesz a korfa? Mi lesz a határon túliakkal? Milyen lesz Európa? Mekkora lesz a várható átlagéletkor? Mennyire lesz egészséges a környezetünk és mi magunk? Mi lesz a turizmussal? Mi lesz az energia fogyasztás/import/előállítás kérdéseivel? Hulladékgazdálkodás, szennyvíztitsztítás? Hazai tőke? Mely államokkal kívánunk startégiai szövetséget és az miből álljon? Hogy fog kinézni a hazai úthálózat, megoldódnak-e a halálutak gondjai, mi lesz a bp-i tragikus közlekedési helyzettel? Sikerül-e lecserélni (+üzemben tartani) a gépjárműparkot tisztább, biztonságosabbra? Ez persze csak néhány kérdés volt a rengetegből, amit fel lehet tenni, és amire jó lenne választ kapni. És arra is, hogy a hős kormányfő és csapata intézkedései mennyiben járulnak hozzá a célok eléréséhez?
|
|
|