gondola Fórum
Gondola főoldal | beállítások | regisztráció | keresés | GYIK | fórum főoldal | moderáció

Téma: TESZT: népi vagy vagy urbánus ?
kovvacs
2002. október 04. 11:46 | Sorszám: 28
Hadd legyek őszinte
Ez így egy marhaság.
1, C, modern családi ház falun, jó levegőn, paraszti környezet OK, idebent a házban mindenféle modern holmik
2, C, Yes: Magnification vagy East: Talking the wheel (magyar)
3, hogy sikerült pont így elnagyonli ezt a két kategóriát?
4, A+B, alkalomtól függően, és C, lapos sarkú is
5, B
6, A+B, a kedvencem a fehérarany (arany, ami ezüst színű) gyűrűm és a fa nyakláncam.

No ebből mi jön ki? urbánnépies népiurbánus?

Téma: Unió - ellenkampány
kovvacs
2002. szeptember 20. 15:33 | Sorszám: 2
Kedves Mallow!

Pár dolgot szeretnék megjegyezni.
Munkahipotézisnek őszintén fel kellene tenni a következő kérdést:

Mi a cél(otok)?
A, bebizonyítani, hogy nem kell az EU-hoz csatlakozni?
B, bebizonyítani, hogy MÉG nem kell az EU-hoz csatlakozni?
C, megvizsgálni, hogy érdemes-e most az EU-hoz csatlakozni?

Azért érdemes erre a kérdésre kapásból magadnak/magatoknak egy választ adni,
mert előfordulhat pl. Veled is, hogy egy alaposabb tájékozódás során 10 jó érvet találsz a csatlakozás mellett, és egy jó érvet ellene.
Ha pl. a B,-t választod, akkor el kell hallgatnod a 10 mellette szóló érvet, ha a C,-t, akkor egyiket sem.

Az szerintem nem baj, ha a B,-t választod,
ugyanis Magyarországon az ellenérvek "szalonképtelenek", és az is lehet egy cél, hogy
hangsúlyozottan
csakis
az ellenérveket mutasd be,
aki meg érvet keres, az mindenhonnan máshonnan úgyis értesül erről.

Pl. lehetne nyitni egy weboldalt www.eu-ellenervek.hu néven, és ottan szép szorgalmasan gyűjtögetni.

(Persze úgysem csinálja meg majd ezt senki sem... Én azért nem, mert nem vagyok se EU-melletti, se EU-ellenes, tehát nem vállalhatom. De mindegy, ne legyünk pesszimisták. Itt a Gondolán nagyon sok jó ötlet születik - és döglik is meg azonnal )

Téma: Öngyilkos kiskatonák
kovvacs
2002. szeptember 30. 13:31 | Sorszám: 83
Tulképpen nem értem ezt a megközelítésedet.
Azért, mert Téged megaláztak, szemetek voltak Veled, kitaposták a beledet is, ez ok arra, hogy mással is ezt tegyék?
Ha olyan nagy jellemnevelő hatása lenne a katonaságnak, mint amekkora ebből a módszerből következne, akkor pl. kevesebb lenne a katonaviseltek körében a bűnözés, több lenne köztük a stramm, kemény ember, a sikeres vállalkozó, több lenne a fegyelmezett, öntudatos ember.
Szerinted ez így van? Mert én ezt finoman szólva kétlem.

Ha valami mérhetően jobbat fel tudnál mutatni a szemétkedő katonaság melletti érvként... mint eredmény. Mert enélkül ez csak egy kicsinyes bosszúállási vágy a mai fiatalokkal szemben.

kovvacs
2002. szeptember 20. 10:48 | Sorszám: 49
Kedves Hóbuda!

Értem én.
De "közös szülői felelősség" nincs, mert nem olyan társadalomban élünk, ahol ez megvalósítható.
Ahol még sokkal szorosabb volt a kapcsolat az egymás közelében élő családok között, ott a szomszéd anyukának is volt lehetősége észrevenni, hogy a gyerekkel nem stimmel valami - és létezett közös felelősség.
Ergo csak olyan szempontból létezik ez a "közös szülői felelősség", hogy minden szülőnek tisztában kell lennie azzal, hogy biztosítani kell ezt az egyedi hátteret.

Manapság nem passzolhatod le a felelősséget másra a gyereked miatt. És ezt senki se teheti meg. Ha a gyereked drogozik, akkor nem a társadalomban van a hiba. Ha csüng a bigbráderen, az se a társadalom hibája.
Persze könnyű máshol keresgélni hibát és problémát,
de elsősorban és leginkább házon belül kell keresni.

Te pl. megteheted azt is, hogy a fiad haverjaira is figyelsz, lehet, hogy van köztük olyan, aki Rád jobban fog tudni számítani mint a saját apjára-anyjára. Lehet, hogy Téged fog felhívni, ha irtó gáz van, és úgy érzi, nincs tovább. De Neked nem kötelességed ilyenné válni. Ez adottság, idő és még számtalan tényező kérdése. Neked ott van a saját fiad, a saját kötelességed.

Hiú és felesleges ábránd volna,
ha azt hinnénk, hogy kormányzati vagy össztársadalmi szinten hozott intézkedésekkel bármit lehetne ebben a kérdésben lépni. Sem attól nem lenne jobb, ha mégszigorúbbak lennének a drogtörvények, vagy betiltanák a bigbrádert. Ha valaki olyanná neveli a gyerekét, hogy külső előírások ledirigálhatják az életét, annak mindegy. Ha nem a drogba fog belepusztulni, akkor talál magának valami mást.

Nem, nincs központi megoldás, csak egyedi, egyéni.
Csak olyan felelősség van, hogy a Te felelősséged a fiaddal szemben és az én felelősségem a saját gyermekemmel szemben. A társadalom nem helyettesít engem vagy Téged, és nem veszi le a felelősséget a vállunkról. Ha megpróbálja, az már önmagában elég nagy baj.

kovvacs
2002. szeptember 19. 13:36 | Sorszám: 41
Hóbuda,
válasz a kérdésedre, hogy mit tehetsz.
Legyél olyan szülő, akire számíthat a gyereke. Teremts olyan légkört, hogy a gyereked szeressen hazamenni, érezze, hogy ha minden kötél szakad is - valahol otthon van,
és érezze, hogy ha igazán nagy baj van, akkor számíthat rád, elmondhatja neked, segítségedet kérheti,
mert bajban nem szekálni fogod a hülyesége miatt, hanem minden lehetséges segítséget megadsz neki.

Az adott két öngyilkosságról azt hallottam, hogy nem a katonaság miatt történt és (ha jól emléxem) nem is katonai területen.

A fentieket meg úgy (is) tudod elérni, ha időnként leülsz a fiaddal dumálni egyet, vagy csináltok közös programokat (pl. meccs vagy sörözés, vagy elmenni egy autóversenyre stb.). Ha nem vagytok lelkizős típusúak, akkor is valahogy ki kell fejezned, hogy fontos a számodra és partnernek tekinted.

Persze annyi minden történthet az életben... de ha elérhető szülő vagy, akire számíthat a gyereked, akkor a magad részéről megtetted mindazt, amit megtehetsz.

Téma: Kuncze: Hazudnak, csalnak, lopnak
kovvacs
2002. február 12. 15:11 | Sorszám: 15
OK!

Semmi gond

Azért annak ellenére, hogy ha kisebbségi gyerekek is potyognának az égből, akkor sem szavaznék az SZDSZ-re, arra kíváncsi vagyok,
és ha van türelmed, írd le, hogy milyen észérvekkel győznél meg egy potenciális szavazót arról, hogy oda kéne szavaznia.
Ígérhetek cserébe cáfolatokat.
Edzésnek biztosan jó lenne
Azt legalább garantálhatom, hogy semmi bajom veled és nem akarlak legyilkolászni

kovvacs
2002. február 11. 18:10 | Sorszám: 13
...és egy nagyon picit vigyázz,
mert a "felbosszantott téged" és a "csalódást okozok neked" itt egyáltalán nem állja meg a helyét,
de azon érdemes elgondolkodnod, hogy miért gondoltad, hogy én ezt gondolom.

Mintha az emberek képtelenek lennének egymással beszélni, hanem a saját előfeltevéseikre válaszolgatnának:P

kovvacs
2002. február 11. 18:03 | Sorszám: 12
Önmagában elismerésre méltónak tartom a munkád!
Ez nagyon komoly és fontos dolog.

Miért bosszantana fel bármi ebben a kérdésben?

Inkább irigyellek kicsit.
Nem az szdsz miatt. Hanem a lelkesedési képesség miatt.

kovvacs
2002. február 11. 13:19 | Sorszám: 9
"Jelentem: egyetlen elkeseredett arcot nem láttam. Ezzel szemben: sokan és sokat nevettünk."

SZVSZ ennek hírértéke nulla.
Nem hinném, hogy egy MIÉP gyűlésen, vagy egy kisgazda-gyűlésen vagy bármelyik párt gyűlésén látnál elkeseredett arcokat. Oda a lelkes és elkötelezett arcok járnak.

És mindenhol ott van, mert ott kell lennie a "jók vagyunk! igazunk van! megcsináljuk! győzni fogunk! nincs lehetetlen! most jön az új korszak! hajrá!" hangulat.
Mindegyiknél, kivétel nélkül.

Ebből még semmire se lehet következtetni.

Az ilyen gyűlések utóhatása a lelkes pártmunka és a realitásérzék ill. objektivitás elvesztése.
A résztvevő érzi, hogy nagy dolgok tanúja volt, s itt az ideje, hogy életét és vérét áldozza a CÉLért.

Ha jól sikerült a Nektek összeállított műsor,
akkor be fogjátok őket tolni a parlamentben, vért izzadva is.

Próbálj meg majd szólni két év múlva ott bárkinek, hogy "hé, haver, én voltam aki napi 3 órát aludt 3 hónapon keresztül és a belét kilógatva dolgozott, hogy Te bejuthass a parlamentbe!"
Senki se fog Rád emlékezni, csak nézni fognak Rád értetlenkedő arccal, hogy mi a fenét akarsz.

Amíg szükség van lelkes párthívekre, azaz 4 éveként kétszer, addig minden párt "szent és elkötelezett _közösség_".
A közben levő időben meg csak elit.

Üzenj bárkinek, üzenj OVi-nak,
Téged most arra programoztak fel, hogy üzenj és lelkesedj. Nincs ebben semmi szégyen. Most minden oldalon emberek tömegeit programozzák, hogy lelkesedjen és üzengessen, és érezze, hogy Ő fogja megváltani a világot.

Van ebben az egészben valami végtelenül szomorú és kiábrándító

Téma: A Fidesz ősszel is udvariaskodik?!! ÉBRESZTŐ!
kovvacs
2002. szeptember 20. 14:01 | Sorszám: 13
GIS,

nagyon nehezen tudnám eldönteni, hogy mi a szimpatizánsok és mi a pártok dolga.
Néha a szimpatizánsokat pont a párt(ok) vágják orrba, mert nem számítanak rájuk és az ötleteikre, azaz magas ívben le*, csak mikor demózni kell, hogy "sokan vagyunk", akkor érdekes egy kis időre a szimpatizáns (de csak tömegben, és onnantól kezdve nem, ha _más_ ötlete van, mint a pártvezetéseknek).

Őszintén szólva kezdek egy kicsit nihilista lenni és hinni a természetes kiválasztódásban: amelyik pártnak nincs annyi túlélési ösztöne, hogy magától ilyesmik eszébe jussanak, az pusztuljon... mert mindent megtesz érte.

kovvacs
2002. szeptember 20. 11:13 | Sorszám: 5
Most kellene piszok gyorsan egy hasonló jellegű ötletet bedobni.
Lehetne ennél egyszerűbb is.
Pl. összegyűjteni az mszp-szdsz oldal neve politikusainak konkrét nyiltakozatát + a későbbi konkrét ellenkező nyilatkozatát.
Mint pl. ahol Medgyessy minden választópolgárnak személyes garanciát ad az ingyenes tankönyvekre.

Nem kell hosszú,
de most éjjel-nappal ezen kellene dolgozni.
Plusz felkérni néhány megfelelő marketing-szakembert, akinek vannak ötletei arra, hogy hogyan lehet egy ilyen gyűjteményt használni.

Én pl. el tudok képzelni olyan rövid TV-s reklámspotot,
ahol két darab Medgyessy idézet van egymás után (két ellemkező állítás ugyanarról),
majd egy kérdés terjedelmes betűkkel:
Ugye Önt nem lehet rászedni?

Sajnos a negatív kampány igenis megéri.
Nagyon megéri.
Sose gondoltam volna, mocskos egy szakma ez a politika.

DE
ide profikra van szükség. Marketing-profikra.
....

Téma: Nagymagyarország = sok nagycsalád
kovvacs
2002. szeptember 17. 16:52 | Sorszám: 105
Nem a pénzen múlik,
bár a pénz is egy nagyon fontos tényező, amit hajlamosak a nagycsalád-pártiak elfelejteni.
Elsősorban az időn és az odafigyelésen múlik.
kovvacs
2002. szeptember 17. 16:01 | Sorszám: 103
Nézd, az általam leírtak a saját tapasztalataim. Rengeteg nagycsaládot ismerek, nem egyet vagy kettőt.
Van kivétel is a negatív tapasztalatok alól!
Ismerek olyan családot, ahol sikerült ezt a "lehetetlent" megoldani, és minden gyerek megkapja a neki járó személyes törődést.
Ott is hat gyerek van. Az egyik (középső) gyerek nagyon rosszul jött ki az osztályfőnökével, ezért egy évre kivették a suliból magántanulónak, s az anyja tanította egy éven át.

De nem ez a jellemző.
Az sokkal jellemzőbb volt, amikor egy másik ilyen "tökéletes" nagycsaládban egy év után feltűnt az egyik szülőnek, hogy az egyik gyerek megállás nélkül köhög. Valószínűleg csak azért tűnt fel, mert közben kis híján meg is bukott.
Aztán kicsit meglepődtek, amikor a gyermekpszichológus felvetette, hogy talán néha bal kézről figyelni kellett volna a gyerekre, mert azért köhög és azért bukik meg, hogy figyeljenek rá végre abban a tömegben.
Ugyanebben a családban az egyik leányzó vett egy kanyart és beállt egy vérkemény szektába. Vajon miért. Mert OTT végre megkapta a szeretetet és elfogadást, amit otthon nem.
Másik nagycsalád, ahol még plusz állami gondozott gyereket is neveltek. Olyan jól sikerült, hogy a lány 18 éves szülinapján lelépett és soha többet nem volt hajlandó visszamenni. Nem mondom meg, milyen foglalkozást választott. Biztosan ez is azért volt, mert eléggé oda tudtak rá figyelni.
Vagy egy harmadik nagycsalád, ahol a gyereket az iskolából az osztályfőnök vitte el orvoshoz, mert annyian voltak, hogy "nem tűnt fel", hogy a gyermek influenzásan jön be már napok óta.
Vagy egy negyedik, ahol az egyik gyerek lelkesen mesélte, hogy képzeljem, mekkora dolog történt, egy segélycsomagból kapott egy majdnem teljesen új pulóvert, és hosszú évek óta ez lesz az első ruhadarabja, amit nem agyonnyúzott állapotban a bátyjától örökölve kezd el hordani (mivel lány, ez különösen boldoggá tette).
Vagy az ötödik, ahol kifejtette egy másik kislány, hogy ő ugyan szeretne hosszú hajat, de az anyukájának nincs ideje 4 adag hosszú hajat megfésülni minden reggel és ezért van mindannyiuknak fiús hajuk.
És a felsorolásnak ezzel nincs vége...

És el ne felejtsük, ezek kivétel nélkül értelmiségi(!), hívő katolikus családok.

kovvacs
2002. szeptember 17. 15:16 | Sorszám: 96
Phoenix,

"Az igazság ezzel szemben az, hogy az ember mindig megtalálja a gyerekei számára a szükséges időt."

Nagyon-nagyon szeretném látni azt a szülőt, aki ezt tiszta szívvel le meri írni, és igaz is.

Mindenesetre jóval kisebbb esélye van rá, ha hat gyereke van, mintha három.

Hat gyerekből pontosan hat olyan gyerek akad, akinek ugyanannyi "szülői ispotály"-ra van szüksége, mintha csak hárman lennének.
A szülői odafigyelést nem tudja pótolni a testvérek odafigyelése.

Az pedig csak egy nagyon szép elmélet, hogy "igaz ugyan, hogy erre a gyerekemre csak 20 perc időm van és nem másfél óra, nade kérem, a minőség! Micsoda 20 perc az!"

És legyél szíves állj le a tapló stílusú személyeskedéssel.
Még kulturált módon képtelen voltál hozzám szólni, és kezd egy kicsit elegem lenni ebből. Fárasztó.

kovvacs
2002. szeptember 17. 14:56 | Sorszám: 93
Ja igen, az utolsó bekezdésre reagálva.
Szerintem is egy ritka nagy pofátlanság, hogy valaki anno karrier meg egyéb kényelmességi okokból nem szült gyereket,
most pedig várja, hogy más gyereke támogassa.

Tudod mit: ezek a nyugdíjasok meg is érdemlik a sorsukat.
Aki normálisan felnevelt valamennyi gyereket, annak nem kell szűkölködnie, mert számíthat a saját gyerekére. Aki nem, az meg így járt.

Én nem is vacakolnék annyit a nyugdíjakkal. Annyi, amennyi. Teccettek volna előrébb gondolkodni.
(A kérdés azért összetettebb, mert volt egy rendszeváltás, de ettől függetlenül.)

kovvacs
2002. szeptember 17. 14:50 | Sorszám: 92
cuvee,

tudok erre egy nagyon egyszerű módszert.
Annyi pénzt kell keresned, amennyiből el tudsz tartani négy gyereket.

Nem a nemzet vezetőinek kell megoldaniuk ezt a problémát, hanem Neked.
Ha ők támogatják, akkor nagyon helyesen teszik,
de Neked arra kell készülnöd, hogy anélkül is fel tudd őket nevelni, hogy támogatásért kuncsorognál.

Ez pedig kezdődik azzal, hogy legkésőbb 20 évesen elkezdem tudatosan végiggondolni,
- hogy lássuk csak, szeretnék négy gyereket fölnevelni,
- ez úgy lehetséges, ha lesz két diplomám és egy jól fizető munkahelyem,
- ahhoz pedig most kutyakeményen tanulnom kell, felkészülni arra, hogy eltartsam a családom... stb.
Ennek van köze a felelősségtudathoz.

Kerülgetjük egy kicsit a témát,
de ugye a másik élő példa a romák helyzete,
akik ugye számolatlanul szülik a gyermekeket,
és ne legyünk rosszindulatúak: nagyon is szeretik a gyerekeiket a maguk módján.
Csak éppen felelőtlenek a végletekig, és az állammal akarják eltartatni és felneveltetni őket...

kovvacs
2002. szeptember 17. 14:43 | Sorszám: 91
Phoenix,

ide figyelj,
a szeretet fogalma és az idő fogalma két különböző dolog.

Az, hogy valaki képtelen megteremteni azokat az alapvető viszonyokat, hogy az összes gyermekével normálisan és érdemben foglalkozzon,
az nem érdem,
hanem ostobaság és felelőtlenség.

Amit írtál,
miszerint a gyerekek elfoglalják egymást,
és ez milyen remek és jó,
óriási tévedés.
Minden gyereknek szüksége van az anyjára és az apjára, személyesen, egyedien, megkülönböztetett módon. Ezt nem tudják a testvérek pótolni.

Ha valaki ahelyett, hogy személyesen foglalkozna a három darab gyerekével, szül még melléjük "szeretetből" 3 másikat, hogy "majd elfoglalják egymást", az egy szemét, felelőtlen alak, akinek nem engedném, hogy gyereket vállaljon.

Az első mondatodat - mellesleg - ugye fordítva gondoltad?

kovvacs
2002. szeptember 17. 14:20 | Sorszám: 88
"Akkor éljen az egyke? "

Csudát.
Éljen a normális, józan ész.

A gyerek nem darabszámra előállítandó nemzetmentő eszköz. Némi lendülettel személyesen csapnám arcba azt, aki így tekint a gyerekre.

Vállaljon mindenki annyi gyereket, ahányat normálisan el tud tartani és fel tud nevelni,
nevelés alatt pedig a folyamatos személyes kontaktust is értem.

Ha valaki megengedheti magának azt, hogy folyamatos segítsége legyen a háztartás vezetésében, az vállaljon hat gyereket. Aki nem, az inkább vállaljon csak 2-3-4-et.

Hat darab labilis lelkiállapotú, sérült és segítségre szoruló ember "előállítása" (nemzetmentő célból) hosszútávon káros a társadalom számára.
Ezzel szemben 2-3-4 stabil, egészséges ember felnevelése hasznos.

Gyermeket csak ésszel és felelősségtudattal szabad vállalni. Mert a gyermek kötelesség, nem pedig (fél)tucat-áru.

kovvacs
2002. szeptember 17. 14:10 | Sorszám: 87
Kolléga,

van 24 órád,
egy vezetendő háztartásod,
egy házastársad,
és hat darab gyereked.

Oszd el az időt.

Ez a duma a szeretetről nagyon jól hangzik, csak tudod, a szeretettel járnak kötelességek is, nem csak jelszavak és szép elméletek papíron.
Pl. az, hogy legyen mindig időd a gyerekedre, leülni vele, segíteni a leckében, megbeszéni a problémáit. És ott a házastársad is, akinek szintén szüksége van időre, törődésre.

kovvacs
2002. szeptember 17. 14:01 | Sorszám: 86
Én első vagyok, és nem tudom alátámasztani az általad mondottakat.

Az elsővel azért foglalkoznak megállás nélkül, mert rajta próbálják ki a dolgokat a szülők (és viszont), ő töri az utat a többieknek.
A legkisebbel pedig azért foglalkoznak, mert ő a legkisebb.

A középsők elhanyagoltsága a nagyobb, őket szokták "szendvicsgyerekeknek" hívni.
Ők mennek "rutinból" a legnagyobb után, de ők már nem kicsik, tehát nem igényelnek extra figyelmet.

kovvacs
2002. szeptember 17. 13:58 | Sorszám: 85
Akkor. Ma a társadalom nem úgy van berendezve.
Többgenerációs családban, vagy olyan helyen, ahol a közösség aktívan létezett, nem két darab szülőnek kellett a nap 24 órájában a gyerekeivel törődni.
Ma csak a 2 db szülő melózik.
kovvacs
2002. szeptember 17. 11:12 | Sorszám: 80
Tudod többtucat sokgyerekes családot ismerek.
A nyomor csak az egyik probléma.
(Mert természetesen elsősorban naiv és rosszul kereső keresztény értelmiségiekről van szó.)

Azt a hat gyereket nemcsak anyagilag kell felnevelni. Hat gyerekkel kell napi szinten mély érzelmi kapcsolatot fenntartanod. Tudnod kell, hogy mi fáj neki, mit szeretne, mitől szomorú, miért dühös.
Tisztelet a kivételnek - ez gyakorlatilag senkinek sem sikerült az ismerőseim közül.
Több olyan családot ismerek, ahol a középső gyerekek elúsztak. Szellemileg, lelkileg. Mert nem volt rájuk idő.
Mégtöbb olyan családot ismerek, ahol a gyerekek még hagyján, de az apa csak pénzkiadó automata és látástól kukulásig melózik - de úgysem érdekel senkit, mit csinál, csak hozza a pénzt,
a mama meg szentéletű hős magyar anya, aki önfeláldozza magát a gyerekei kedvéért - csak ő közben feláldozta a férjét a saját önfeláldozása kedvéért.

Persze vannak ellenpéldák is. Pl. az az amerikai család, ahol egy ismerősöm volt a második bébiszitter - nem időben második, hanem ketten dolgoztak egyszerre. Úgy is lehet nevelni hat gyereket. Kétségtelenül megoldható.

kovvacs
2002. szeptember 17. 11:02 | Sorszám: 79
Megkérdezted már a 18 éves gyerekedet, hogy ő hány gyereket szeretne?
kovvacs
2002. szeptember 16. 13:33 | Sorszám: 63
Neked hány gyereked van?

Téma: Nemzeti Ünnep-Nemzeti Színház-Ember Tragédiája
kovvacs
2002. március 18. 16:31 | Sorszám: 4
Előbb meg akarom nézni, ahogy színdarabot szokás, élőben.
Majd utána.
Csak úgy általában védtem meg szegény rendezőt, mert hát az a dolga nekie, hogy értelmezzen.
Sok rosszat láttam már ilyenből is.
Erről majd akkor alkotok véleményt, ha láttam
kovvacs
2002. március 18. 15:42 | Sorszám: 2
mpd,
szerintem bármely színdarabot értelmeznie kell a rendezőnek, ha úgy tetszik: újraértelmeznie.

Madách nem színdarabot írt, hanem egy ilyen formájú irodalmi művet. Nem is való igazán színpadra, túl hosszú.

Ha valaki megrendezi, akkor pl. muszáj "meghúznia", hogy ne reggelig kelljen ott ülnie a közönségnek.
Ezt a régebbi rendezők is megtették.

A rendező előszedhet régi rendezői elképzelést, de minek szedjen elő?
A rendező is művész. Alkot. Még olyan darab esetében is, amelyet színpadra írtak szánt szándékkal. Egy színielőadás mindig alkotás ott, abban a pillanatban.

Azt sose tudjuk meg, hogy "mit írt" Madách. Azt csak ő tudja. Ahányan vagyunk, anniyféle módon értjük meg, annyiféle módon értelmezzük mi magunk is a művet.

"Sima" irodalmi alkotásnál csak ketten alkotnak: az író és az olvasó, míg színdarab esetében "hárman": az író, a rendező, és a néző. És mindenki másképp értelmez, mint néző.

Neked nem tetszenek az extravaganciák, van akinek meg igen. De azt nem lehet megtiltani egy rendezőnek, hogy alkosson, értelmezzen.

Téma: Csak gyűlöletmentesen!
kovvacs
2002. április 12. 16:43 | Sorszám: 16
Szerintem ez a fércmű meglehetősen gyenge, még propaganda anyagnak is. Ez tutkó nem győzött meg senkit semmiről.
Ellenben beugró lehet a dokinál hogy ne tartson olyan sokáig felállítani a diagnózist.

Téma: Mi az oka Budapest vörösbe borulásának?
kovvacs
2002. április 23. 11:59 | Sorszám: 37
Levia, ne menj el
Nem lesz kinek ellentmondani, az egyetértő szavalókórus pedig olyan unalmas

Téma: A Fidesz Berlinje: Április 21
kovvacs
2002. április 10. 14:47 | Sorszám: 28
barla diak,
elfelejtettem szólni, hogy én fizetem Tamáskát. Szavanként kap 5 Ft-ot, hozzászólásonként ezen felül 20e Ft-ot és napidíjként még 100e Ft-ot. Sőt. Veszélyességi pótlékot is fizetek neki. Mindezt pedig csak amiatt teszem, mert kimosták az agyamat a Köztársaság téren. És azért tehetem mert a liberálbolsevik nagytőke összefonódott bennem.

Hej, nagy az Isten állatkertje, de miért pont a jobb oldalon?! Hát mit követtünk mi el?!

Téma: lehet-e innen győzni ?
kovvacs
2002. április 10. 15:42 | Sorszám: 102
Hogy mit tartok MIÉPesnek, azt leírtam a másik topikban. És azért kell háromig számolni, merta saját oldalamnak akkor is több sansz jár, ha hülyeségeket csinál.
kovvacs
2002. április 10. 15:28 | Sorszám: 100
Edvárd, és akár hiszed, akár nem, érdekel, hogy Te hogy látod.
kovvacs
2002. április 10. 15:25 | Sorszám: 98
Ejha.
Csak nem kitört a demokrácia és a szabad véleménynyilvánítási jog?
kovvacs
2002. április 10. 15:21 | Sorszám: 96
Mert nem tudom felvállalni a hivatalos jobboldalt. A baloldallal is van elég bajom. Miért szavazzak bárkire is, ha egyikben sem bízom?
Nekem most itt van a tolerancia-szintem. Még 3 ilyen megmozdulás, melyet össze lehet keverni a miép megmozdulásaival. Annyi fér bele összeszorított foggal.
kovvacs
2002. április 10. 15:08 | Sorszám: 94
Leírtam. Még kb. 3 húzás belefér. Addig megyek. Utána nem.
kovvacs
2002. április 10. 15:02 | Sorszám: 92
Innen már majdnem biztos, hogy nem.
Így látom. Bár ne így lenne.
Ha nem így lesz, leszokom a cigiről.
kovvacs
2002. április 08. 16:08 | Sorszám: 42
Gen, az én hozzáállásom az égvilágon semmin se változtat.

Ettől függetlenül komoly esélyek vannak az általad felsoroltakra.
Ha pedig ez így van, akkor erre is fel kell készülni. Pl. végiggondolni jogi lépések lehetőségeit, sajtó eszközeit, nemzetközi közvélemény bevonását stb.
Nem bánom, ha naivnak nevezel. Ezzel együtt az a véleményem, hogy kellően talpraesetteknek kell lennünk, és ezt senki sem tilthatja meg, hiszen demokrácia van.

kovvacs
2002. április 08. 14:59 | Sorszám: 31
oggi cicus, hány db minősítés és hány db érv vagy tény volt a mondatodban?

Ne velem kiabáljál, engem nincs miről meggyőznöd.
Attól még ugyanúgy és ugyanoda fogok szavazni, hogy nem hiszek a győzelemben.

kovvacs
2002. április 08. 14:28 | Sorszám: 27
oggi,

ébredj fel!
Tök mindegy, hogy megértem-e az orbáni mentalitás lényegét,
mert nem az orbáni mentalitás fog szavazni menni, hanem hús-vér emberek.

Orbánnak kötelessége hinnie a győzelemben.
És magam is el fogok menni a második körben a fideszes jelöltre leadni a szavazatomat.
De ennyi.

És a magam részéről biztos vagyok abban, hogy mindenképpen a fidesz nyer,
legfeljebb "átvitt értelemben".
Ha most ellenzéki párt lesznek, lesz idejük egy kicsit kipihenni magukat, alaposan megvizsgálni minden lépést utólag, meghatározni a gyenge pontokat és javítani.
Miért lenne ez baj?
Ez nem baj.

Baj, hogy az mszp nyer. De nem tartom reálisnak, hogy ez most már másképp alakuljon.
Viszont legyen az mszp-nek egy piszok erős ellenzéke. Ez fontos. Ezért is el kell menni szavazni. Mert ez is több a semminél. Sokkal de sokkal több.

Nem fogok nagyon bánkódni, ha tévedek, és mégis a fidesz nyer, abban biztos lehetsz.

kovvacs
2002. április 08. 13:04 | Sorszám: 15
Valahogy mégsem tudom már elhinni, hogy a fidesz nyerni fog.

Ellenben nagyon csípném azt a felállást, ha valami eszméletlen kicsi különbség lenne egy mszpszdsz kormány és egy fideszmdf ellenzék között.
Én úgy látom, hogy ez a maximum, ami kijöhet ebből a helyzetből.

kovvacs
2002. április 08. 11:38 | Sorszám: 9
Szerintem nem lehet innen győzni.

Téma: Mintegy rendelésre: vezet az MSZP
kovvacs
2002. február 26. 15:49 | Sorszám: 95
Nem gondolok így semmire.

A saját magam által felvetett kérdésre a saját teóriám az, hogy nálunk nem jönne be ez a taktika.

Itt a kispártok (az összes, amelyik nem fidesz és nem mszp) jelentősége nagyon kicsi.
Szavazótáborukat pedig viszonylag fixnek becsülöm. Tehát aki már odáig merészkedik, hogy azzal együtt, hogy a pártjának nincs esélye a győzelemre, mégis felvállalja, hogy a kispárt számára a legszimpatikusabb, az el is fog menni szavazni.
Tehát már most megvan darabra, hogy kik szavaznak a miépre, a munkáspártra, az szdszre, a kisgazdákra.
(A centrum talán(!!!) kivétel, de a létszám nem lesz annyira jelentős).

A nagypártok azok, amelyek meríthetnek a tartalékból. És azt mindannyian tudjuk, hogy az fog nagyobbat meríteni, akinek jobbak lesznek a fogpaszta-reklámjai, hiszen erről szól a kampány.

A közvélemény-kutatás is a fogpaszta-reklámok egyike lehet.

Csakhogy szerintem Mo-n "a plebsz" szeret a győztes oldalán tartózkodni.
Tehát szerintem csak az a taktika jön be, hogy akit győztesként akarunk látni a választásokon, azokat mutogatjuk győztesként a közvélemény-kutatásokon.

Szerintem nem jönne be itt a francia példa.

kovvacs
2002. február 26. 15:33 | Sorszám: 93
Vajon kinek mi az érdeke?

Sajnos csak pletykaszinten hallottam, és nem jártam utána a köv. történetnek.
Az egyik francia választás előtt nem sokkal egy baloldalhoz közelálló közvéleménykutató a szélsőjobb erőteljes előretörését mutatta ki, némileg "módosítva" a valóságot.
Az eredmény nem maradt el. A bizonytalan baloldaliak is elmentek szavazni, csak azért, hogy nehogy bejöjjön a megjósolt arány.

Tegyük fel, hogy igaz a sztori.

Nálunk működne ez a taktika?

Téma: A Medgyessy kormány első 100 napja.
kovvacs
2002. június 25. 16:03 | Sorszám: 313
Van-e valami forrás arról, hogy mikor és hogyan fogják csökkenteni a személyi jövedelemadókat? Mindkét koalíciós párt ezt ígérte...

Téma: Két Magyarország
kovvacs
2002. április 08. 16:20 | Sorszám: 98
Hát igen. Ezt most még így nem tudom kapásból, de már összehívtam egy pártközi egyeztetést, hogy hova is kéne rakni a cigit.
kovvacs
2002. április 08. 16:15 | Sorszám: 92
glens,
tudodmit, csatlakozom.
Ha nyer a jobboldal, leteszem a cigit.
kovvacs
2002. április 08. 16:09 | Sorszám: 90
halványkék multifilter...
kovvacs
2002. április 08. 15:07 | Sorszám: 67
Miért, ZöPö,

szerinted miért szavaztak az emberek az mszp-re?

Több pénz, több segély, szívjanak kicsit a gazdagok is, legyen jó mán nekünk is. Fizessünk kevesebbet, kapjunk többet.

Komolyan érdekelne egy szociológiai elemzés, hogy kik szavaztak az mszp-re.

Bp. pedig tényleg egyre prolibb.
Főleg Pest.
Szép számmal költöztek ki az agglomerációba azok, akik megtehették. Pl. azért, mert kínkeservesen megkeresték a pénzt az ottani házra. Valahogy nem is született Pest megyében elsőfordulós mszp-s győzelem. (Igaz, fideszes sem.)

kovvacs
2002. április 08. 14:03 | Sorszám: 48
Nézd, glens: ez van.

(Egyik ismerősöm mondta a valóban nem nagy ész, iskolában bukdácsoló bamba fiának: "Fiam, lépj be egy pártba, mert különben nem viszed semmire. Ott még állhat valami jövő előtted." Öööö, nem is tudom, hogy miért pont most jutott eszembe ez a sztori... )

kovvacs
2002. április 08. 13:56 | Sorszám: 46
Biztosan van.

Ha nem is az, hogy az embereknek tetszik a bunkóság,
akkor az, hogy az embereket nem zavarja vagy nem érdekli a bunkóság,
vagy pedig az, hogy annyira pártcentrikus a szavazás, hogy fogalmuk sincs, kire szavaznak.

kovvacs
2002. április 08. 13:54 | Sorszám: 45
HAME,

attól még igaz, amit állítok.
Gyulám is tud néha kikattanni magából, de Szanyival össze se lehet hasonlítani.

Nem hinném hogy ezért lett olyan eredményük, amilyen.
Inkább ahhoz lehet köze, hogy melyik körzetben indultak.

kovvacs
2002. április 08. 13:44 | Sorszám: 42
Ok, nem en bloc,
hanem nagyon is konkrétan: Pl. Szanyi megnyilvánulásai prosztó bunkók az indexen, Hegyi Gyula megnyilvánulásai pedig nem.

Az ország baromira nem szakadt ketté.
Mindenki ugyanazt akar:
1,
több pénzt,
és tisztelet a kivételnek,
ezt lehetőleg kevesebb munkáért;
2,
segélyt, gondoskodást, megváltást, védelmet
és tisztelet a kivételnek,
mindezt lehetőleg úgy, hogy neki a legkevesebbet kelljen áldoznia a többiekért.

És a túlnyomó többség - tiszletet a kivételnek - azért szavazott arra az oldalra, amelyikre szavazott, mert a fenti dolgokat a kedvenc pártja által látja biztosítva.
Hol van itt Magyarország kettészakadása?
Ez egy piszokmód nagy egyetértés.

Bunkók vannak mindenhol. Nem az a különbség.
És bunkó videlkedések is előfordulnak mindenhol.

kovvacs
2002. április 08. 13:17 | Sorszám: 32
Úgy általában igen,
de itt most egy beszélgetés közepén vagyunk.

Ámde konkrétumokat is fel tudnék hozni szép számmal.

De most felesleges. Mert nem ez a fő beszédfonal.

kovvacs
2002. április 08. 13:07 | Sorszám: 29
Azért ennyire nem látom rossznak a helyzetet.
A miép elvitathatatlan érdeme, hogy addig emlegette a magyarságot, amíg az mszp is kénytelen-kelletlen emlegetni kezdte, hogy ők is magyarok. És ez nagy szó, óriási érdem.
kovvacs
2002. április 08. 11:36 | Sorszám: 26
Különben nem értelek titeket... most azon sírtok, hogy de kár, hogy a jobb oldal nem olyan prosztó bunkó, mint a bal?

És miért lenne jó, ha bunkó prosztó lenne?

kovvacs
2002. április 08. 11:34 | Sorszám: 25
Nagyon meglepett az eredmény.

Én csak egyet jósoltam, és az kb. be is jött: hogy az szdsz és a miép között kb. 1% lesz a különbség. Kicsit több lett. Viszont a bekerülési határon.

Én nem bánom a magam részéről, hogy a miép kiesett.

Ellenben úgy látom, hogy - nyilván kötelessége minden jobboldalinak elmenni szavazni másodszorra, de - felkészülhetünk négy év mszp kormányzásra.
Nincs tartalék.
Nem érdemes áltatni magunkat.

Téma: Utolsó esély
kovvacs
2002. szeptember 20. 13:53 | Sorszám: 67
Ishmael,
elfogytak az érvek?

Nem jó dolog. Biztos vagyok benne, hogy érvek alapján kell egy politikai véleményt kialakítani, és nem érzelmi alapon.

kovvacs
2002. szeptember 20. 10:37 | Sorszám: 64
Néhány rossz hírt idebökhetnél úgy tényszerűen.
kovvacs
2002. szeptember 20. 10:36 | Sorszám: 63
De ezt lerontották azzal, hogy az árak EU-sok lesznek, a bérek meg csak majd a távoli jövőben!

Akkor ezexerint:

- Az árakat azonnal felemelik az EU szintjére, mert az EU központilag megszabja az árakat
- A fizetések nem fognak növekedni, mert az EU központilag megszabja a fizetéseket

Most ez igaz vagy nem?

kovvacs
2002. szeptember 19. 14:19 | Sorszám: 54
Igen, ez már sokkal jobb.

1, Mi az a vámszabad státus?
Mit csinálnak ottan?
2, Na igen, a nettó befizetés az egy elég súlyos ellenérv. A korrekt az lenne, ha annyit fizetnénk be, amennyit kapunk.
3, Mit jelent az, hogy az uniós termékek ellepik a piacainkat?
Szvsz ezt már múlt időbe lehet tenni. Megtörtént, és még létezünk.
4, Miért szűnnének meg a munkahelyek?
Ez teljesen logikátlannak tűnik.
Ha nálunk alacsonyabbak a bérek, akkor miért zárna itt be bármelyik cég?
5, Szerintem az a tisztességes, ha a támogatásokhoz mi is bedobjuk a pénzt a magunk részéről. Az nem az EU hibája, ha nem tudunk előkeríteni 20-60 százalékos önerőt.

-----------------------------
Ez a "kizsákmányolnak" meg "cselédek leszünk" azért sem stimmel, mert gondolj bele:
ha van egy országod, és a szomszéd ország csatlakozni szeretne, mi az érdeked: hogy nyomortelepet generálj belőle, amit állandóan támogatnod kell, vagy az, hogy fellendítsd és ő is hozza a hasznot, mert gazdag?

kovvacs
2002. szeptember 19. 13:56 | Sorszám: 48
Konkrétumok a "nem"-hez:

- Tilos lesz otthon disznót vágni
- Tilos lesz mákot termeszteni és fogyasztani
- A bürokrácia bonyolultabb és áttekinthetetlenebb lesz
- Tilos lesz csirkát tartani
- Háromszorosára fog növekedni a gépjárműadó, mert a gépjárműadó mértékét központilag szabályozza az EU
- Az árakat azonnal felemelik az EU szintjére, mert az EU központilag megszabja az árakat
- A fizetések nem fognak növekedni, mert az EU központilag megszabja a fizetéseket
- Az EU nem fogja megvalósítani azon álmunkat, hogy küzdelem és munka nélkül jól éljünk

Lehet korrigálni a listát.

kovvacs
2002. szeptember 19. 13:52 | Sorszám: 47
Ishmael, először is "stop", mert sehol nem mondtam igen-t sem.
Másrészt elkezdtem egy konkrétum-listát a "nem"-re alább.
kovvacs
2002. szeptember 19. 13:40 | Sorszám: 45
Ishmael,
ha nincsenek konkrétumok,
akkor ne haragudj, de mire mondasz "nem"-et?

Homályos megérzésekre?

Hogyan akarod meggyőzni az embereket, ha nincsenek konkrétumaid?

Szerintem az EU csatlakozás sokkal komolyabb kérdés annál, minthogy szubjektív érzelmi benyomások alapján döntsünk.

Szubjektív érzelmi benyomások alapján csak a gyerekek döntenek...

kovvacs
2002. szeptember 19. 13:22 | Sorszám: 43
Tegyétek meg a világosság kedvéért,
hogy pontokba szeditek világosan,
csakis a konkrétumokat,
hogy miért "nem" az EU.

Az eddigieket összeszedem. Kis konkrétum is konkrétum.
DE. Kérlek benneteket, hogy adjatok pontos forrásokat, amelyek alátámasztják az információtokat. Mert eddig ilyet nem láttam.

Tehát:
- Tilos lesz otthon disznót vágni
- Tilos lesz mákot termeszteni és fogyasztani
- A bürokrácia bonyolultabb és áttekinthetetlenebb lesz

Folytassátok a listát, így, pontokba szedve.

Email a webmesternek | Gondola