gondola Fórum
Gondola főoldal | beállítások | regisztráció | keresés | GYIK | fórum főoldal | moderáció

Téma: TESZT: népi vagy vagy urbánus ?
Bard
2002. október 04. 11:01 | Sorszám: 26
Csak szar volt a teszted... Szpritni Birsz, meg Lajcsi? Még mindig röhögök...

Abba a hibába estél, amibe a nem humanisztikus pszichológia. Előre eldöntötted, hogy mi van, mi közül lehet választani. Pedig létezik a kettősség valahol, de nem ilyen hülyeségekkel lehet megfogni. Kb. olyan bonyolult a dolog, mint a férfi-nő ellentét. Hogy te is értsd yan-jing.

Bard
2002. október 03. 16:38 | Sorszám: 6
Ettől függetlenül szerintem a bal-jobb ellentétnek elég sok köze van a népi-urbánus dologhoz, de ez a teszt akkoris...
Bard
2002. október 03. 16:34 | Sorszám: 4

Ez kész....

Téma: Betiltják az Egri csillagokat !?
Bard
2002. november 29. 14:59 | Sorszám: 1
Már épp ideje volt...

Téma: BOJKOTT április 12-én
Bard
2002. december 16. 16:03 | Sorszám: 24
Nem, ha senki nem menne el, akkor érvénytelen lenne a választás. Megyó addig fog uralkodni, amig elég sok ember megy el szavazni, és ezzel elég sok ember ad neki legitimitást.
Bard
2002. december 16. 15:59 | Sorszám: 23
Tudom, a múltkor is azt mondták a balos ismerősök, hogy aki nem megy el az a fasisztátka szavaz, a jobbos ismerőseim, meg, hogy aki nem megy el az a kommunistákra... Annyira összevarodtam, hogy inkább el se mentem...
Bard
2002. december 16. 15:24 | Sorszám: 19
Milyen igazad van... Én pl. biztos nem megyek el szavazni. De egyébként, ha Orbánék vittek volna befele, akkor se mentem volna. Akár nemmel azavaztok, akár igennel, elismeritek, hogy legitim a kormány. Én nem ismerem el, tehát nem szavazok.

Ez EU-ba meg be fogunk menni, le van ez már jó régen zsirozva...

Téma: Nagymagyarország = sok nagycsalád
Bard
2002. augusztus 23. 16:03 | Sorszám: 12
Ez az "azé a haza aki teleszüli" hozzáállás szerintem nagyon gáz... Pedig igaznak tűnik, de akkor is.

Csak azért szaporodni, hogy miénk legyen az ország... Ez kb. olyan, mint csak azért szaporodni, hogy kapjuk a segélyt. Nem kéne idáig süllyedni...

Téma: Trianon "áldása"
Bard
2002. június 25. 15:47 | Sorszám: 1
Miért? Remélem nem az első kettőből következik... Mert abból ugyan nem.

Téma: Hazaárulás. Budapest, 2002.12.01.
Bard
2002. december 05. 11:16 | Sorszám: 357
TGM irása azt bizonyitja, hogy meg lehet csinálni azt, hogy a múltat megpróbáljuk objektivan nézni, és a népek megpróbálnak kibékülni stb. stb. De hogy Megyóéknak semmi közük nincs ehhez az is nyilvánvaló szerintem.

Népek közötti megbékélés, amiről a "népek" már csak akkor értesülnek, amikor az őket eddig elnyomó elit már az ő megbékélésükre koccint? Nevetséges...

Téma: DROG. Sziget.
Bard
2002. augusztus 28. 14:46 | Sorszám: 95
b) "egy kis fűtől senkinek nem lesz semmi baja".

Akkor rátérhetnél arra, hogy ez miért nem igaz Mintha ez nem derülne ki...

Én elég sokat jártam technós körökbe

És a "technós" körökön kivül milyen drogos szubkultúrákat ismersz még amúgy komolyabban? Mert ugye nemcsak a "technósok" vannak a világon...

A) Ördögi szerek nem léteznek, csak felelőtlen emberek. Ugyanaz a benzin hajtja a kocsidat, és ugyanazt a benzint locsolják szét gyufával játszogató hülyegyerekek az udvaron.

És ugyanaz a benzin teszi tönkre a környezetet, ami a kocsit hajtja...

az LSD-vel folytatott orvosi kísérletek a hatvanas években - amíg be nem tiltották - nagyon nagy mértékben hozzájárultak az agy működésének megértéséhez

Én úgy tudom, hogy a "hivatalos" tudomány sosem fogadta el az LSD kisérletek eredményeit. Ettől függetlenül ma is vannak akik azt a vonalat követik, amit az LSD-kisérletezők megkezdtek. Sokan közülük áttértek a tiltások miatt különböző szer nélküli technikára. Pl. a Stanislav Grof féle holotropikus légzésre.

Ez a vesztes/győztes dolog szerintem nagyon beteg felfogás... Meg olyan nagyon amerikai... De végülis mindegy. Legyenek vesztesek, meg győztesek...

Viszont szerintem a vesztes emberek elvannak alkohollal is, nem kell nekik drog. Most csak nagyobb a választékuk...

Folyamatos napi szivással nemhogy egyetemet el lehet végezni, de tudományos tevékenységet is lehet folytatni. A nem folyamatos szivásról nem is beszélve.

Hótt egészségesen maradva is elbaszhatja az ember az életét.

Milyen igaz!

Ezt az ejtőernyős ugrás dolgot nem kommentálom. Biztos jó dolog, de nemsokkal kevésbé vicces, mint amikor Grétsy László azt tanácsolta hóttkomolyan, hogy drogozás helyett a gyerekek fejtsenek rejtvényt, meg olvassanak...

Az ernyőnyitás előtti szabadesés ugyanis pontosan azt az egón túli, határtalan élményt adja, amit sokan tévesen a drogokban keresnek.

Vagyis azt akartad mondani, hogy te kerestél egy élményt, amit a drogokban nem találtál meg, de végül az ejtőernyőzésben megtaláltál? Mert különben nemsok értelme van ennek a mondatnak...

A drog"élmény" határtalansága egy illúzió, amellett hogy egészségtelen meg illegális meg minden, még csak nem is igaz, egy hamis illúzió - a ernyőnyitás előtti szabadesés határtalansága viszont maga az Igazság.

Nem, igaz, mert az igazság maga Jézus és a szentháromság. Allah a sátán, a görögök Jézusa meg főleg! Méghogy ejtőernyőzés... (a Buddhista központos mondat különösen alattomos volt... ) kis hittéritő...

"tudós" alkatúak: Nem hiszem, hogy a bátorságról szólna a dolog. A "tudós" alkatú egyének szerintem pontosan tudják, hogy az ejtőernyőzés veszélytelenebb mint az erős pszichedelikumok. csak az utóbbiak inkább az elmére, mint a testre. Nem érdemes azon filózni, hogy mihez kell nagyobb bátorság. Másrészt a "tudós" tipusok azok akik pontosan tudják, hogy mit miért csinálnak, és valszeg ők szivnak a legtöbbet a tiltás miatt...

Szóval: egy finom, nehezen észrevehető és nagyon negatív pszichológiai elváltozás: az ember valahogy... kevésbé becsületes lesz, síkos lesz, mint egy angolna, elsiklik a problémák mellett, ahelyett, hogy szembenézve velük. Mindenről valaki más tehet, sohasem ő...

Hát ez elég érdekes... Nekem nem nagyon vannak sokat füvező ismerőseim, nem tudom, hogy igaz-e. Mindenesetre iszonyat hülyén hangzik... Sajnos nem találtam jobb szót rá... De az igaz lehet, hogy kevesen tudnak róla, mert én se hallottam még erről...

És különös módon ez minden drogra jellemző, egyedül az alkohol a kivétel:

De mondjuk, ez a mondat már szerintem hiteltelenné is teszi a korábbi "megfigyelésedet"... Mi az, hogy "minden" drogra? Ezt szeretném ha kifejtenéd bővebben.

Ettől függetlenül az átlagemberek és a kormányok paranoid rettegése a drogktól eltúlzott és nevetséges.

Megnéztem most a hétvégén (asszem péntek és hétfő) a Karesz végakarata c. filmet. Valahogy nem volt vicces... Arról van szó inkább, hogy a média és a politika szereti a balhét, a félelemkeltést. Mert rettegő államplgárokat könnyebb terelni. És nem feltétlenül az államtól kell félnie, hanem lényeg az, hogy legyen benne valami félelem. Pl USA félelem a terrorizmustól, lehet nyirbálni a szabadságjogokat. Mo: félelem a nácizmustól, lehet nyirbálni a szabadságjogokat. És félelem a drogoktól: lehet nyirbálni a szabadságjogokat. Lehet nyomni a pénzt a rendőrségbe, hadseregbe stb. stb... A médiának mindez csak nézettség.

És drogügyben az a szomorú, hogy egy valóban megtörtént tragédiát és azok átélőit használják fel erre a célra.

Konklúzió: legalizálást az állam tekintélyének megőrzése miatt, viszont nagyon komoly drogprevenciós és leszoktató programokat a fiatalok egészségének megőrzése miatt, és a programok kínáljanak alternatívákat: ejtőernyőzés, bungee jumping (most jut eszembe, a rafting se rossz).

Szerintem a prevenciónak elég lenne, ha csak az "alternativákról" szólna. És nem csak hülye sportokról. Hanem a gyerekeknek olyan lehetőségeket kinálni az életben, amik kielégitik, és nem is gondolnak kábitószerekre. Ha egy gyerek, vagy bárki érzi, hogy őt most "terelik" akkor jusztis másfele megy. Ezért is alapvetően elhibázottnak tartom, hogy valami ellen küzdünk.

Kicsit kötözködősre sikeredett, de végülis, csak végigmentem a beirásodon...

Bard
2002. augusztus 06. 15:00 | Sorszám: 85
Arról mondjuk nem, de az indexen vitáztunk elég sokat magyar őstörténelemről. Az igaz, hogy nem fogadom el a hivatalos álláspontot, de sumer témában Götz László volt talán az akinek a dolgait leginkább el tudtam fogadni, de meggyőzni róla nem hiszem hogy akartalak. Rémlenek valami krónikák is, meg Attila hagyomány, meg Kézai, meg ilyenekben nem értettünk egyet.

Olvasgasd a Történelem és Politikát ott osztom az észt... Meg kötök bele kj-be, meg macskakörömbe...

Bard
2002. augusztus 06. 14:35 | Sorszám: 83
Ez nem érv volt, csak pontositás. Valaki mondta korábban, hogy nincs öreg drogos. Van. Nagyon sok. És nemcsak öreg, értelmes és normális és tevékeny.

Ezek az emberek nem nyirták ki magukat. Egyik halála sem kapcsolatos a droggal. Normálisan megöregedtek, mint más tisztes állampolgárok. Nem értem miért jössz az öngyilkossággal.

Nem értem hogy jön ide a kommunizmus. A kábitószerek növények meg kémiai szerek. A kommunizmus meg mondjuk egy eszme, vagy esetleg egy diktatúrafajta. Hogy lehet egy vegyület vagy egy növény rossz?

Bard
2002. augusztus 06. 12:53 | Sorszám: 81
öreg drogosok (csak a fontosabbak):

Richard Alpert (Ram Dass) (1933-)
William Burroughs (1914-1997)
Thomas de Quincey (1785-1859)
Stanislav Grof (1931-)
Albert Hofmann (1906-)
Aldous Huxley (July 26, 1894 - Nov 22, 1963)
Timothy Leary (1920-1996)
Maria Sabina (1896 - 1985)
Richard Evans Schultes (Jan 12, 1915 - April 10, 2001)
Alexander Shulgin (1925-)
R. Gordon Wasson (1898 - Dec 23, 1986)

Persze ettől ezek az uriemberek/hölgyek lehetnek az ifjúság megrontói, meg minden, de nem haltak meg fiatalon. Sőt szép karriert futottak be. Leginkább irói/költői, vagy filozófusi, esetleg kémikus, botanikus, vagy éppen történészi, vallástörténészi "szakmában"...

A sámánt majdnem kifelejtettem.

Téma: Kitalált középkor
Bard
2002. november 13. 10:08 | Sorszám: 261
Hát én is egy kicsit kétkedve szoktam fogadni, amikor Szent Istvánra hivatkoznak olyan emberek akik a sztálini alkotmányra esküdtek fel... Hol van akkor az 1000 éves hagyomány? Meg akik a Szent Koronát értékes történelmi emléknek tartják... Meg hasonlók. Na ők inkább ne hivatkozzanak Szent Istvánra, főleg ne legitimizálják magukat vele...
Bard
2002. november 06. 14:44 | Sorszám: 200
Ja, indexen többször ki lett tárgyalva még a könyv magyar megjelenése előtt...
Bard
2002. november 06. 14:19 | Sorszám: 196
Na erről beszéltem. Illig kurva alapos lehetett...
Bard
2002. november 04. 12:36 | Sorszám: 189
Én mondjuk nyitottam a kultúrában egy Magyar Őstörtneti Munkaközösség cimű topicot, ami kapcsolódott volna ehhez a témához, amit itt offolunk. Csak kutya se irt semmit... Mindenesetre ezennel felajánlom használatra.
Bard
2002. november 04. 12:12 | Sorszám: 186
Szerintem aki pl. Illig elméletét elhiszi, az először bement a könyvesboltba, majd megvette az Illig könyvet. Ugyanez az egyéb történelmi témákban. Aki nem megy be a könyvesboltba, az se Illigről nem tud, se sumerekről, se magyarokról, se Leninről. Vele is van gond, de más jellegű. Őt ugyanis nem lehet megtéveszteni, mert szarik rá.

Másik dologra pedig azt mondanám, hogy nem az az igazi cselekvés, hogy ellehetetlenitünk mindent ami nem tetszik, hanem, ha csinálunk jó dolgokat, és alternativát nyújtunk az embereknek.

Bard
2002. november 04. 11:39 | Sorszám: 184
Elnézést, hogy beleszólok, de szerintem a történelmi érettségi nem megoldás, és nem is probléma. Én érettségiztem történelemből, és élő példa vagyok rá, hogy be lehet adni mondjuk nekem a sumer-magyar rokonságot. Pedig "szeretem a történelmet" főleg az ókort/középkort. Lenin halálozási dátumát nem tudom, de nem is érdekel... Érettségin I. VH-t húztam, majdnam megszívtam, mert nem tudtam semmit. Az se érdekelt.

Na mindegy ezek után, ha még komolyan vesz valaki, akkor leirnám, hogy szerintem mi a megoldás. Kit lehet megtéveszteni? Aki, pusztán érdeklődésből, elolvas egy két könyvet. Ennek pedig az érettségihez az égvilágon semmi köze nincs. Tehát nam azt kéne nyomatni, hogy az iskolába mindenkibe beleverni a tudást, hogy majd később ne lehessen megtéveszteni. (ez egyébkéntis reménytelen, komoly történészeknek is néha fogalmuk sincs mondjuk a nyelvészet mibenlétéről). Inkább arra kéne koncentrálni, hogyha az érdeklődő bemegy a könyvesboltba, akkor legaláb annyi szinvonalas, érthető és izgalmas könyvet találjon normális tudósok kezéből, mint amennyit "sarlatánoktól". Szerintem ez lenne a megoldás.

Bard
2002. november 03. 22:51 | Sorszám: 170
ON

Az itteni vitához is:

Illig egyébként ha jól tudom, mindenre tud mondani valamit, arabokra, kinaiakra, Bizáncra, mindenre. Avarokra főleg.

Elég volna az alapállitását cáfolni, Niceai zsinat, Húsvét, meg ilyenek. Az is elég egyszerű, csillagász képzettség se kell hozzá. Mondjuk van aki nem fogja fel azt se. De annak a többit se értemes erőltetni.

Bard
2002. november 03. 22:40 | Sorszám: 168
OFF

Ez a téma inkább Szántai Lajos reszortja, bár valszeg PG is elfogadja. Mindenesetre, ha esetleg után akarsz olvasni, akkor Szántai Lajosra keress. Viszont nem fog tetszeni amit találsz majd... Mondjuk az illető eléggé sokat foglalkozott Budhizmussal, de hogy mi esett le neki belőle, meg mennyi értelme van annak amit a magyar hagyomány és a Buddhizmus kapcsolatairól regél... Ez egy másik történet, nem is mennék bele mostan...

Mondott már az arc olyat, amin elkezdtem röhögni, majd később véletlenül kiderült, hogy igaza volt (ez egyébklént PG-re is igaz). Kérdés, hogy megéri-e foglalkozni vele. Majd eldöntöd.

Téma: A Holokauszt lényege
Bard
2002. szeptember 19. 11:42 | Sorszám: 194
Berakom inkább, a nagyobb nyomaték kedvéért...

The eminent Jewish philosopher, Emil Fackenheim, offers a concise outline of the distinguishing characteristics of the Holocaust in his book, To Mend the World, (IN: Indiana University Press, 1994).

* The "Final Solution" was designed to exterminate every single Jewish man, woman and child. The only Jews who would have conceivably survived had Hitler been victorious were those who somehow escaped discovery by the Nazis.

* Jewish birth (actually mere evidence of "Jewish blood") was sufficient to warrant the punishment of death. Fackenheim notes that this feature distinguished Jews from Poles and Russians who were killed because there were too many of them, and from "Aryans" who were not singled out unless they chose to single themselves out. With the possible exception of Gypsies, he adds, Jews were the only people killed for the "crime" of existing.

* The extermination of the Jews had no political or economic justification. It was not a means to any end; it was an end in itself. The killing of Jews was not considered just a part of the war effort, but equal to it; thus, resources that could have been used in the war were diverted instead to the program of extermination.

* The people who carried out the "Final Solution" were primarily average citizens. Fackenheim calls them "ordinary job holders with an extraordinary job." They were not perverts or sadists. "The tone-setters," he says, "were ordinary idealists, except that their ideals were torture and murder." Someone else once wrote that Germany was the model of civilized society. What was perverse, then, was that the Germans could work all day in the concentration camps and then go home and read Schiller and Goethe while listening to Beethoven.

Other examples of mass murder exist in human history, such as the atrocities committed by Pol Pot in Cambodia and the Turkish annihilation of the Armenians. But none of those other catastrophes, Fackenheim argues, contain more than one of the characteristics described above.

Jews do not need to compete in a morbid contest as to who has suffered the most in history. It is important, however, to explain why the Holocaust is a unique part of human history.

Bard
2002. szeptember 19. 11:35 | Sorszám: 193
http://www.us-israel.org/jsource/Holocaust/What_makes_the_Holocaust_unique.html

Ezt ki lehetne elemezni.

Téma: Fogadd el Brüsszel uralmát és tiéd az ország!
Bard
2002. augusztus 23. 23:00 | Sorszám: 36
Gyümölcséről ismerkszik meg a fa.

Vagy mi a szösz.

Bard
2002. augusztus 23. 15:56 | Sorszám: 18
Na de felre a trefat. Orban Viktorban valoban van olyan tehetseg, ami parhuzamba hozhatja Szent Kiralyunkkal

Elismerem, hogy van Obánban valami "fucsa", ami kiemeli az átlagpolitikusok közül, de azért összehozni Szent Istvánnal????? Azért ez egy kicsit durva...

Majd ha legendák fognak róla szólni, meg ilyenek... Párszáz év múlva mondjál ilyeneket...

Bard
2002. augusztus 23. 15:53 | Sorszám: 17
Én a nemzetalapitót inkább Álmosban tisztelem vö. vérszerződés. Habár okos sem vagyok

Ellenben igazad van, elitélni nem érdemes egyiküket sem. Egyáltalán, nem szabadna hagyni, hogy személyükben megosszanak minket.

Bard
2002. augusztus 23. 10:51 | Sorszám: 10
És mind a mai napig működik a trükk. Az EU csatlakozás során rendszeresen előjön a dolog. Ami még rosszabb, hogy a jobboldal egy része is beette, és egyre többen bőszen "Koppányrajongók" lettek és Szent Istvánt meg elitélik... Ha hinnék az összeesküvés elméletekben azt mondanám, hogy zseniálisan lett ez kitalálva...

Téma: Hibernia non coronat...
Bard
2002. október 04. 10:44 | Sorszám: 41
én az EU belépés ellen fogok kampányolni, nagyon erősen, mint ahogy a NATO ellen is tettem. De nem az Egyesült Európa elve miatt, hanem a butítva becsalás miatt.
Kössünk SZÖVETSÉGET a többi európai állammal, nemzettel - de ne menjünk ki a cselédvásárba!

Akkor min vitázunk?

Bard
2002. október 03. 10:16 | Sorszám: 30
1: az EU több mint gazdasági szervezet.

Oké, akkor több. De a kultúra szempontjábol nem tényező. Lásd Svájc, lásd Norvégia.

Ha kimaradunk megesz minket a balkáni csürhe. Tudjátok Ti, mi folyika Délvidéken? A magyar nyelvhatár és európa kultúrális végvárrendszere húzódik északnak!

Ha bekerülünk az EU-ba, az nem segit a délvidékieknek, se az erdélyieknek. Őket igy is úgy is felzabálják. Ahhoz, hogy megvédjük a csonka-magyarországot tőlük, ahhoz miért kell EU?

A rendszerváltás nagyon nagy dolog volt. Unom a csöökent érzékszervűeket, akiknek fogalmuk sencs arról, mi volt a Kádár rendszer. Téged, Bárd, lepofozna néhány ávósm hasonló dumáért,még 1986-ban is.

Persze, hogy nagy dolog volt a rendszer váltás, az EU csatlakozás is nagy dolog lesz. De nem abból a szempontból, hogy mi lesz az európaisággal, meg a magyarsággal. Jelen pillanatban, ugyanis akár kinn vagy, akár benn, a magyarság is, és az európaiság is pusztul. A kereszténység is, amit te is fontosnak tartassz. Az EU, mint szervezet már elvágta azokat a vékony szálakat is a kereszténységtől, amik még induláskor megvoltak.

A rendszerváltás a lénegen változtatott, csak élni kell az eszközökkel, és nem úgy, mint valami balkáni muzulmán meg rác! Gondolkozz szabad idődben!

Mi a lényeg? Ha a lényeg a kultúra, akkor a rendszerváltás mit változtatott? Több amerikai filmet nézünk, mint oroszt? De mi köze ennek az európaiságunkhoz?

Bard
2002. október 02. 12:43 | Sorszám: 23
Hát igen... 23 millió román, az 23 millió román...
Bard
2002. október 02. 10:06 | Sorszám: 10
Szerintem az európaiság megőrzéséhez, meg a müezzinekhez semmi köze az EU-nak.

De a magyarsághoz se. Egy gazdasági szervezet és kész. Már nem féltem ezeket a dolgokat se a bekerüléstől, se a kinnmaradástól.

Az esetleges EU csatlakozás nem lesz nagyobb változás mint a rendszerváltás. Ami, mint tudjuk, a lényegen nem változtatott semmit...

Téma: Nemzeti Tábor/Rockfesztivál
Bard
2002. június 25. 15:06 | Sorszám: 4
Azér nem lehet semmi "Feri bácsival" együtt egy fejbőr koncerten... :-)))))))

Email a webmesternek | Gondola