Téma: Nem fog nyerni a FIDESZ
|
noway |
2003. január 14. 00:06 | Sorszám: 158 |
Attól függ, milyen értelemben. Hagyományos értelemben véve csak az SZDSZ jobboldali, az viszont nem mérsékelt. Amit Magyarországon jobboldalnak szokás nevezni (valójában ők többé-kevésbé baloldali konzervatívok), annak meg nem nagyon van mérsékelt része. Vannak a teljesen elborult agyúak, akiket radikálisnak neveznek, meg van a maradék, ami kb. megfelelne a normális (nem negatív) értelemben vett radikálisnak. Meg van egy űr, ahol közéleti személyiségek vannak ugyan (ők aztán csapódnak valamelyik oldalhoz - ez az, amire a Fidesz nem volt nyitott szvsz), de pártok nem. (Meg van az MDF, ami hivatalosan a "mérsékelt jobb", gyakorlatilag a "nem csinálni semmi feltűnőt, aztán majd hátha ránk szavaznak" irányvonalat követi.)
|
|
noway |
2003. január 13. 11:58 | Sorszám: 154 |
Hiteles = nem a pillanatnyi hatalmi érdekek határozzák meg. A tudományt kevéssé, a vallást részben (az egyház ugyan komoly hatalmi tényező, de a vallási tanításokra csak korlátozott befolyása van - persze itt a nagyobb vallásokra gondolok), viszont nem tudsz olyan pártot mondani, ami az elmúlt tizenegynéhány évben ne változtatta volna az ideológiáját homlokegyenest az ellenkezőjére. Egy eszme követője - bármennyire is hívő, mit mondhat? Fejtse ki, hogy minden relatív? Ki beszélt itt relativizmusról? A hívő fogadja el az alapvető tanokat, és legyen kritikus minden mással szemben, beleértve önmagát is. Nem lehetetlen dolog ez, sokan maguktól is képesek rá, hát még ha az adott eszme hangsúlyozná is valamennyire... A Fidesznek van saját értelmisége? Érdekes kérdés. Azt sem tudom, mi a Fidesz valójában... A kezdetben vele szimpatizáló értelmiséget. Mondanám, hogy a mérsékelt jobboldali értelmiséget, de fogalmam sincs, mit jelent a mérsékelt jobb mostanában (minthogy nincs ilyen).
|
|
noway |
2003. január 13. 11:47 | Sorszám: 153 |
Ezt meg lehetne csinálni, ha azok, akik ezt akarják, mondjuk 80%-os többségben vannak. (Csak akkor meg minek?) Diktatúrikus intézkedesekhez vagy nagy népszerűség kell, vagy katonai hatalom, vagy sok pénz, de inkább mind a három. Ha egyik sincs, akkor is lehet próbálkozni, de a legtöbb, amit elérhetsz, hogy kiröhögnek, plusz adsz egy ziccert azoknak, akik fasizmussal riogatják a népet.
|
|
noway |
2003. január 11. 17:05 | Sorszám: 130 |
Az MSZP kommunikációja két pillérre épült: a Fidesz antidemokratikus, diktatórikus (finoman: pökhendi, durván: fasiszta) voltára (amiben az antiszemitázás csak mellékes, és nem túl meggyőző felhang volt), illetve a Fidesz által elkövetett szörnyű visszaélésekre (lopások, cégek átjátszása). És ez működött is, persze. (Bár én továbbra is úgy gondolom, hogy a vereség elsősorban a Fideszen múlt - egyszerűen annyival lendületesebben kommunikáltak, hogy az MSZP alig jutott szóhoz mellettük, a szavazókat főleg a Fidesz saját kommunikációs hibái riasztották el. Persze lehet, hogy csak azért hiszem ezt, mert nem nagyon van baloldali ismerősöm, jobboldali, illtve ex-jobboldali meg a közvetlen környezetemben is akad.) De továbbra sem értem: hol itt az irigység? Ez egyszerűen a Fidesz alkalmatlanságának hirdetése és félelemkeltés. Ki kezdene el irigykedni a miniszterek öltönyszámlái vagy autóüzletei hallatán?
|
|
noway |
2003. január 11. 16:55 | Sorszám: 129 |
Ha szabad cinikusnak lennem, ez csak a fejlett társadalmakra jellemző munkamegosztás. Az átlagembernek, aki nem ezzel foglalkozik, nincs ideje arra, hogy megértse a különféle politikai eszméket, sőt még csak arra sincs, hogy kitalálja, hogyan csaphatná be magát a legjobban, a választott eszme igazát megvédendő, ezért aztán szükség van a médiára, ahonnan készen kapjuk ezt. Mint ahogy készen kapjuk a tudományos ismereteket, vagy a vallást. Nem egy kellemes tudat, de a dolgok egyre bonyolultabbá válása miatt már régóta szükségszerű. A különbség a megbízhatóságban van: amíg a tudomány hiteles forrásból származik, és többé-kevésbé a vallás is, addig a politikára ez egyáltalán nem áll. Ami, sajnos, megint csak szükségszerű: az érdekek eltorzítják a valóságot. Éppen ezért szerintem egy tisztességes szellemi vagy politikai iskolának a legfontosabb kötelessége az lenne, hogy világnézeti alapjaiba beépítse a szkepticizmust. Ez az, amit a Fidesz (és csatolt részei a médiában) nem tett meg. Nem mintha hibáztatni lehetne ezért, más sem tette meg. (1-2 fehér hollónak számító közszereplőtől eltekintve.) Hogy a topic témájához visszatérjek, nyilván nem ezért vesztett a Fidesz. Becsületes játékkal nem sok esély van a nyerésre - de aki becsületesen játszik, annak nem is ez a célja. (Ettől függetlenül engem azért kicsit bosszant, amikor jönnek emberek azzal, hogy "azért vesztett a Fidesz, mert túl becsületes volt". Az, hogy ha túl becsületes lett volna, amiatt tényleg veszített volna, egy dolog. A valóság meg egy másik.) Szvsz a túlzott agresszivitás miatt vesztettek, de ezt már úgyis leírtam. De az azért valamilyen szinten szerepet játszhatott a dologban, hogy a jobboldalnak szvsz nem volt olyan "szellemi műhelye" (nem szeretem ezt a kifejezést, de nem tudok jobbat), ahol ez az önmagukkal szembeni őszinteség meglett volna. Mások ezt úgy szokták mondani, hogy a Fidesz elriasztotta a saját értelmiségét. (Mielőtt megkérdeznéd: nem tudom, hogy a baloldalnak van-e. A médiának a bal felét nem nagyon ismerem (a jobbot is csak a mintavétel szintjén). De több, általam hitelesnek tartott ember, illetve nick is azt mondta, hogy van, úgyhogy hajlamos vagyok elhinni.) Elég idealista elképzelés, hogy az értelmiség, a hiteles, nem csak a manipulációt szolgáló gondolatok érdekelnek annyi embert, hogy ez egy választás eredményét befolyásolhassa, de én azért bízom benne.
|
|
noway |
2003. január 11. 11:48 | Sorszám: 119 |
Ezek szerint a Fidesz meg a jobboldali választók irigységére játszik, amikor korrupciógyanús ügyletek miatt piszkálja az MSZP-t? Ne már. Itt egyszerűen a "visszaélt a bizalommal" - "nem méltó a kormányzásra" gondolatkörről van szó. Vagy neked talán az irigység a meghatározó reakciód, ha azt hallod, hogy a kormány már megint mennyit lopott?
|
|
noway |
2003. január 11. 01:00 | Sorszám: 114 |
A többiek választása iránti empátia sok mindennek a kulcsa. A többiek véleménye iránti türelem egyik jele az, hogy nem vádoljuk őket automatikus feltételezéssel, hanem megpróbáljuk a véleményüket névértéken értelmezni Az értelmezési hiányok mögött az élettapasztalat hiányát látom. Jól van, jól van, vettem a célzást Annak mi a névértéke, hogy "az irigység-frusztráltság igen fontos tényező, mert szerintem a maszop választási stratégiája erre épült"? Miből állt ez a stratégia? Mert nekem csak antidemokratikusság, antiszemitázás és effélék jutnak eszembe - egyfajta megfélemlítés (ami meg is látszott a közvéleménykutatásokban).
|
|
noway |
2003. január 10. 23:29 | Sorszám: 107 |
Te teljes joggal veszed észre szerintem, hogy amit itt a politikai motivácikról írunk, annak köze van a szektás gondolkodáshoz, a mitoszokhoz éa az akciófilmekhez. EZ PONTOSAN IGY IGAZ. De nem azért, mert az emberek hülyék, hanem azért mert a mitoszokban, a szekták iránti vonzódásban az emberi gondolkodás alapvető elemei nyilvánulnak meg. Ezzel egyet is értenék, de valószínűleg nem ugyanarra gondolunk. Én nem azt neveztem szektás gondolkodásmódnak, hogy az emberek irigységből/frusztráltságból szavaznak valaki ellen, hanem éppen ennek az automatikus feltételezését az ellenfélről. (vö. a külső és belső ellenfeleket démonok szállták meg, az igazak üldöztetése szükségszerű, mert meg van írva. A karizmatikusok démonokról és a jobboldal médiáról alkotott elképzelése egyébként figyelemre méltóan hasonlít.) Bocs, olyan sarkitásokat irsz, amiket nem mondtam. Azt nem is mondtam, hogy te mondtad, de ez egy létező vélemény a jobboldalon. (Megint csak a sajtóklubra tudok hivatkozni.) Egyébként az ilyesmi törvényszerű, ha az ember meg van győződve arról, hogy az övé az egyedüli értelmes és tisztességes választás. Valahogy a többiek választását is meg kell magának magyaráznia, és miután az értelmet és a pozizív érzelmeket már kizárta, maradnak a negatív érzelmek és az idegen manipuláció. Szerintem a FIDESz kommunikációjának egyik hibája éppen az volt, hogy önkéntelenül megsértettek egy csomó embert, akire nem is gondoltak. Ez így van, na de azért mégse azzal, hogy léteznek... Megjegyzem, maudi kijelentésével is úgy vitatkoztál, hogy először általánosítottad, majd utána meghökkentél. Jó, végül is lehet amellett érvelni, hogy a "tömeg nagyobb része" nem általánosítás. 51% szavazott balra, tehát a "nagyobb rész" elhagyása után marad mintegy fél százalék, amire nem vonatkozott az állítás... De maudi nem mondja, hogy Orbán fasza gyerek, csak annyit, hogy egy fiatal, egyetemet végzett ember bizonyos fokig tipusreakciókat szül - többek között olyanokat, amilyeneket én is leírtam. Nem tudom, lehet, hogy azért tűnik nekem hihetetlennek a dolog, mert nem nagyon vannak baloldali ismerőseim. Olyanok meg végképp nem, akik ne végeztek volna/végeznének maguk is egyetemet. Ettől függetlenül én úgy gondolom, hogy az ilyen reakciók egy meglévő érzelemnek a kifejeződési formái, nem pedig a kialakítói. Mint ahogy például cigányozták is Orbánt egy időben (bár én nem merném megkockáztatni, hogy a tömeg nagyobb, vagy akárcsak nagy része), de nem hiszem, hogy bárkinek is tényleg az lett volna vele a baja, hogy cigány származású.
|
|
noway |
2003. január 10. 18:00 | Sorszám: 101 |
Ez egy tipikus meseelem, hogy a hős annyira erős (szép, okos, fiatal, tehetséges, ahogy tetszik), hogy azok, akiket korábban megmentett, emiatt meggyűlölik, és összefognak, hogy elárulják. Egy bugyuta amcsi akciófilmben még elmegy az ilyesmi, na de hogy ezt valaki teljes komolysággal képes legyen kivetíteni a politikára... A szocializmus belső elutasitásának valami olyan oka lehet, hogy az átlagember szeretné ellökni magától azt a kort, ahol kénytelen volt elfogadni a rossz kompromisszumokat, kénytelen volt befogni a száját, amikor beszélnie kellett volna. Mert az átlagember nem beszélhetett (ha csak nem volt CASCO-ja - de ezt ne itt beszéljük meg . Ezt a rossz érzést pedig ugy lehet elhessegetni, ha elutasitjuk, ellökjük az egészet, "nem is volt igaz" (baloldal), "nem is én voltam" (jobboldal). Kísérlet az újjászületésre. Az nem is én voltam, az óember volt, akit megrontott a kor (itt jön be a szocializmus, mint maga a Gonosz), parancsra cselekedtem, kérem, most már teljesen más vagyok. Szektás viselkedés, mint mondtam. A fanatikusok motivációi lehetnek ilyenek - a torz embereket torz érzelmek vezérlik, vagy mi -, na de ezt kiterjeszteni a szavazókra úgy általában? Hogy a baloldaliak, azok mind (vagy akár csak jelentős részben) irigységből szavaztak, a jobboldaliak meg (ugyanezen logika szerint) sajá korábbi viselkedésük miatt érzett szégyenüket elfojtandó? Nem tudom, nagyon sötét képe lehet az emberről, emberségről annak, aki így gondolkodik...
|
|
noway |
2003. január 09. 23:27 | Sorszám: 91 |
Én pl. nem szivesen nézem, ha mondjuk - csak elméleti példát mondjak - Kovács László képét kommunikálja a képernyő. Ez csak megérzés, de szerintem a baloldali szavazók jó része se nézi szívesen. Ez inkább esztétikai, semmint világnézeti kérdés :-D Magyarul tehát a létezett szocializmus kritikája az egyszerű emberben sokszor mint az ő egész életének, felemelkedésének tagadása jelentkezik. Az a probléma, hogy a jobboldal (a mérsékeltebb vonalat, MDF-Heti Válasz, leszámítva) a létezett szocializmust nem kritizálja, hanem teljes egészében (mondhatni kritikátlanul ) elutasítja. Az sem ritka, hogy a politikai ellenfél lejáratása végett megpróbálják összemosni a szocializmus különféle korszakait. A higgadt, objektív kritika kevésbé jellemző.
|
|
noway |
2003. január 09. 18:41 | Sorszám: 85 |
De hogy fogják lecsillapítani a saját szavazótáborukat? Ez a dolog érdekes része.
|
|
noway |
2003. január 09. 18:40 | Sorszám: 84 |
Kovácsék nem gyűlöletet, hanem félelmet próbáltak kelteni (mondjuk a maga módján Orbán is - a gyűlöletkeltés megmaradt a szövetséges médiának). Amiből nem következik persze, hogy kevésbé lett volna durva, csak az eszköz más. Hogy sikeresebb? Én nem hiszem. Nézd meg, mekkora tömegeket tud mozgósítani a két oldal. (Jó, ez magyarázható az eltérő hatásmechanizmussal. De más jele sincs annak, hogy félnének az emberek Orbántól.) Gondolom, te Kovácsék munkásságának tudod be a választási vereséget, de szerintem nem sok közük volt hozzá. Orbán rossz irányba taktikázott, és átvágta maga alatt az ágat. (Azóta az alatta levők nagy részét is.) Az MSZP-nek az egészbe nem sok beleszólása volt, főleg az amatőr kommunikációja miatt.
|
|
noway |
2003. január 08. 23:00 | Sorszám: 81 |
Annak a feltételezése, hogy van a minket érő támadások magyarázata saját pozitív tulajdonságainkban (szépség, okosság, becsületesség, isten általi kiválasztottság) keresendő, tipikus szektás gondolkodásmód. Mint ahogy a jó és a gonosz konfliktusának rávetítése hétköznapi eseményekre, jólfejlett ellenségkép összeesküvéselméletekkel megtűzdelve, tekintélytisztelet, stb. Szép kerek világképet eredményez, a feje beleharap a farkába. Az ilyen szavazót nem kell félteni, hogy a másik oldal elcsábítja, mert meg se hallgatja azt. Viszont, ahogy a kígyó lenyeli a saját farkát, a kör egyre szűkül, a szavazótábor egyre radikálisabb lesz. Orbán szvsz ebbe fog belebukni.
|
|
noway |
2003. január 08. 20:10 | Sorszám: 79 |
Akkor nézd meg ez MN-ben a vélemény rovatot, ott is jól tettenérhető ez időnként. Egyébként kampányban is a Fideszé határozottan durvább volt szvsz, persze csak ha a két forduló közötti részt is számítjuk, mert előtte tényleg visszafogottabak voltak. (Ami egyébként normális is lenne egy kormánypárt részéről.) A "nem szavazták meg" c. szösszenet jó eséllyel pályázhatna az elmúlt négy (+ háromnegyed) év legdemagógabb szövege címre (a politikusok körében persze, a sajtót is számítva nem rúgna labdába).
|
|
noway |
2003. január 06. 13:10 | Sorszám: 75 |
Amikor leleplez, azzal nincs is baj. Kivéve, amikor mégis hazudik, ami azért előfordul, ha nem is gyakran. De a Sajtóklub-performance-okban (legalábbis a párban, amit én láttam) elsősorban nem ezt csinálja.
|
|
noway |
2003. január 06. 01:30 | Sorszám: 72 |
Talán félreértelmezted az előző hozzászólásomat: én azt mondtam, hogy a baloldali publicisták (már amelyik) mélyen vannak ugyan, de nem annyira, mint a Sajtóklub. Mondjuk a MANCS-idézet önmagában legfeljebb csak trágár (nem is igazán értem, mit jelent), én a mélységet kifejezetten tartalomra, ideológiára értettem.
|
|
noway |
2003. január 06. 01:21 | Sorszám: 71 |
Csak a magam nevében tudok nyilatkozni: mondjuk Kristóf Attila táján kezdődik (úgy is mondhatnám, ő a határeset), a Sajtóklub valahol a fenék környékén van. Balról nem tudok kapásból nevet mondani, onnan kevesebb újságot olvasok.
|
|
noway |
2003. január 05. 21:18 | Sorszám: 61 |
<i>aki itt nem tudott veszíteni, az ovi volt. ki volt az, aki kijelentette, hogy a politizálást helyes dolog az utcára vinni?</i> Ööö, azért ez mintha fordítva lett volna...
|
|
noway |
2003. január 05. 21:16 | Sorszám: 60 |
Persze, nyilván mindenki magát dícséri, az ellenfelét meg szidja. (A korrektség és a politika egymást kizáró fogalmak.) Az is természetes, hogy a kormánypárt propagandája főleg saját eredményeinek pozitív bemutatására épül, az ellenzéké pedig a kormány által okozott károk hangoztatására (diktatúrával való rémisztgetésre, stb). Na de olvasd el, amit itt maudi kartárs összehordott. Mondjuk az 54-esben. Ilyet a baloldalon szerintem nem találsz. Ez persze csak egy hozzászólás egy fórumon, de nem túl nehéz felismerni benne a Sajtóklub stílusát és gondolatvilágát. ("Mi vagyunk az igazak, és emiatt támadnak minket" - hangsúly az emiatton. Ez egyébként tipikus szektás vonás. Figyelemreméltó, mennyi van belőlük manapság a jobboldalon.) A baloldali főideológusok náciznak, diktátoroznak, de ilyen mélységekbe nem mennek. (Lehet, hogy nem a gusztus, hanem a fantázia hiánya miatt, de ez most nem érdekes.) Tán Kendét lehetne felhozni kivételnek (a könyvét nem olvastam, de egyéb nyilatkozatai alapján könnyen el tudom képzelni). Na de az egy szem könyv, Sajtóklub meg minden héten volt (nyilván most is lenne, ha valaki fizetné). Meg ott a Demó, részben az MN... (és Orbán maga szólított fel ezek előfizetésére! Mit szólnál, ha mondjuk Medgyessy felhívná az MSZP-szavazókat, hogy vegyék meg a Kende-könyvet, mert ez a haza érdeke?) Ez bőven elég volt ahhoz, hogy a jobboldal elveszítse a választást. Ami még nem baj, mondhatni jó hatással van az elkényelmesedő politikusokra, észbe kaphatnak tőle. A baj az, hogy nem kaptak, és ha így megy tovább, a következő választásokat még jobban elveszítik. És minél jelentéktelenebb a Fidesz, annál pofátlanabb az MSZP. Ellenzék nélkül is lehet kormányozni, de az nekünk nem jó.
|
|
noway |
2003. január 05. 13:26 | Sorszám: 30 |
Nem tudom, konkrétan mit értesz választási stratégia alatt, mert az első forduló előtt nem nagyon volt észrevehető stratégiájuk, az utána levő pedig nekem nagyon nem szimpatikus. De jó, meg kellett próbálni, dupla vagy semmi, és nem lett semmi. Akkor és ott kellett volna azt a stílust abbahagyni, levonni a konzekvenciákat, megszabadulni a támadható emberektől, és akkor most talán lenne egy 50% feletti népszerűségű Fidesz. Még akkor is, ha tényleg 0, amit csinálnak, mert a kormánypárt törvényszerűen lefaragja önnön népszerűségét. De a helyzet az, hogy nem 0 amit csináltak, hanem negatív. A Fidesznek az önkormányzati választásokra sikerült tönkrevernie önmagát. (Mondjuk ez nem új, tavasszal is magukat verték meg.) Most már ott tartunk, hogy az MSZP azon gondolkozhat, hogy csináljon-e előrehozott választásokat a 2/3 megszerzéséért (ami azért felérne egy nagyobbfajta természeti katasztrófával).Ami a MIÉPet illeti, szvsz attól féltek leginkább, hogy pont a MIÉP lenne a kormányalakító tényező, és akkor igen kínos helyzetbe kerülnének. A sajtó szabad. Szabadon nyalja vagy a bal, vagy a jobboldal talpát, orientációtól függően. Ezzel mit lehet(ett volna) csinálni? A gerinces sajtó kinevelése nem a kormány feladata. A közszolgálati persze eléggé torzított akkor is, de hát a kiegyensúlyozott közszolgálatiság megint csak olyan dolog, ami csak akkor fontos az embernek, amikor ellenzékben van.
|
|
noway |
2003. január 05. 13:09 | Sorszám: 24 |
Na most akkor próbáld meg elképzelni, hogy van egy csomó ember (durván a szavazásra jogosultak 30-40 százaléka), akik valamilyen okból a szadeszre/maszopra szavaztak. (A Fidesz ellen, mondhatnánk az Orbán által bevezetett terminológiával.) Te meg odamész hozzájuk, és azt mondod, hogy "ti mind azért szavaztatok ellenünk, mert jellemtelen, aljas emberek vagytok, és szégyenkeznetek kellene, ha mineket, roppant becsületes embereket kellene néznetek." Aztán csodálkozol, hogy legközelebb se nyer a Fidesz. És majd jönnek a jobboldali média szakmunkásai, Sajtóklub&co., és megint megideologizálják, hogy persze, azért vesztettünk, mert túl okosak vagyunk, túl jók, túl becsületesek, meg egyáltalán olyan tökéletesek, hogy ránknézni is fáj. Meg a baloldali médiatúlsúly, meg a hálózat, meg a pesti lumpenprolik. De minden, amit eddig csináltunk, az tökéletes, főleg mi magunk, nincs mit tenni, ez a sors. Szóval lehet, hogy neked a becsület ott kezdődik, hogy nem állunk szóba volt titkosrendőrökkel, de vannak egyszerű emberek, akiknek ott, hogy az ember (politikus) ne hazudjon bele a választók arcába. És ha már megtette, akkor legalább csináljon úgy, mintha egy kicsit szégyellné. Ettől persze még szavazhatnának a Fideszre, hiszen ilyen téren nincs túl nagy különbség a két párt között, csak éppen a Fidesz (vagy inkább a hozzá tartozó média, de miután a volt miniszterelnök maga szólított fel a támogatására, a kettő gyakorlatilag ugyanaz) folyamatosan azt mondja, hogy jók vagyunk, becsületesek vagyunk, mindezt a ti érdeketekben tesszük, akinek nem tetszik, az meg hazaáruló; az MSZP meg hallgat. Ilyesmin is be lehet bukni egy választást. (Megjegyzem, az MSZP a helyzeti előnyét a választások utáni bosszúhadjárattal eljátszotta, de a Fidesz persze ahhoz is béna volt, hogy ezt kihasználja.) Ennyit arról, hogy miért nem fog nyerni a Fidesz.
|
|
noway |
2003. január 05. 11:41 | Sorszám: 10 |
Jaj, már megint egy ilyen "sokkal jobbak, meg szebbek vagyunk, csak túl becsületesek" topik? Nemn volt még elég ezekből? Már lassan egy éve győzköditek magatokat, hogy azért vesztettetek, mert ti voltatok a jobbak. Ezzel a kőkemény önkritikával nem sok esélye lesz a jobboldalnak a következő választásokon (ami talán nincs is olyan messze)...
|
|
|