gondola Fórum
Gondola főoldal | beállítások | regisztráció | keresés | GYIK | fórum főoldal | moderáció

Téma: TESZT: népi vagy vagy urbánus ?
Phoenix
2002. október 04. 12:17 | Sorszám: 29
Nem tévedhetek nagyot, ha azt mondom, fingod sincs arról, mi történt '45 óta a magyar vidéken...
Phoenix
2002. október 03. 18:18 | Sorszám: 15

Téma: Szeretet.
Phoenix
2002. szeptember 16. 13:24 | Sorszám: 75
Bocsánat, módosítanék a szórenden: "...teljesen nem tartjuk..."
Phoenix
2002. szeptember 16. 13:24 | Sorszám: 74
Talán ráérzett arra, hogy nem teljesen tartjuk komplettnek, ezért fölösleges is írnia.
Phoenix
2002. szeptember 16. 13:21 | Sorszám: 73
"Az az irodalom, amit "minden áldozat nélkül" megkapsz - limonádé ..."
Ilyen alapon bármibe bele lehet magyarázni az áldozatvállalást. Az lehet anyagi, szellemi, lelki.

"/"A gyerekemnek jót éppen úgy gondolja a kommunista, mint a rabló-gyilkos, vagy a családapa."/

Igen."
Ha ez így van, akkor a kommunista és a rabló-gyilkos cselekedete ugyanolyan jó, mint a családapáé. Ezen azért gondolkozzál még. Különösen annak fényében, hogy korábban azt mondtad, a legalapvetőbb emberi képesség a jó megkülönböztetésének képessége a rossztól.

Csak a katolikusoknál vannak szentek. Talán nem véletlenül. Szentté az ember különösebb kísértés nélkül is válhat. A szent nem azonos a mártírral. A kommunizmus pedig csak mártírságra szolgáltatott okot. Egy szent se született testi/lelki rabságba...

Phoenix
2002. szeptember 15. 20:55 | Sorszám: 67
Látod kedves szij, a malacot akarod minimális higiéniai ismeretekkel megajándékozni. Aztán egyszerűen csak rádlocskolja a környezetét. Te nem érted, hogy ezt most miért kellett, ő meg nem érti hogy mit sérelmezel. Így hát marad a disznótoros.
Phoenix
2002. szeptember 15. 20:22 | Sorszám: 65
... valamint a kevésbé erősek gerinceinek csomóba kötésére. Egyáltalán nem értem, hogy mi köze van a kommunizmusnak a megváltáshoz, meg az evilágon túli létekhez. A kommunizmus csak az itteni matériumot képes befolyásolni, tehát az itteni materiális létedben sanyargat. (Ez az új fajta, "nem-kommunista", kommunista demokrácia is.)

Ezek egyébként nem pontos rétegek: A versolvasás szintén a "nekem jó" kategóriába tartozik, ezek szerint oda sorolandó, mint a kommunizmus...

A szép ruhák megvásárlása a némi áldozat árán "nekem jó" kategória, hiszen dolgoznom kell a pénzért, amit majd elkölthetek. De ezek szerint az élvezeti cikkek fogyasztása magasabb "jósági" kategóriájú, mint a versolvasás.

A gyerekemnek jót éppen úgy gondolja a kommunista, mint a rabló-gyilkos, vagy a családapa.

Összegezve, nekem ebből a rangsorból hiányzik az erkölcs, a morál, és úgy általában véve a jó tulajdonságok.

Phoenix
2002. szeptember 15. 20:08 | Sorszám: 64
"... Egészen meglepő dolgokat fogsz észrevenni magadon ! ..."
Azt hogy tejel?
Phoenix
2002. szeptember 13. 15:46 | Sorszám: 44
Örülök, hogy ezzel teljesen egyet érthetek. A félreértések eloszlatása végett, amikor korábban a harag helyes használatáról beszéltem, akkor én is erre gondoltam. Amikor kommunistáról beszélek, akkor nem a kommunisták által behülyítettekre nem gondoltam. Sőt még azokra a kommunistákra sem, akik valóban azok, de nem sok vizet zavarnak. Ugyanis, mint már mondtam, a harag eszközének helytelen használata maga a gyűlölet. Ellenben a haragot, a szikét az ártó kommunisták ellen lehet használni. Tudjuk, kik ők.

A szomszédasszonyod ledorongolása inkább a gyűlölet kategóriába tartózik. A helyes módszer valóban a gyűlölet forrásának felszámolása, begyógyítása. Hozzáteszem, ezt a gyógyítást a harag hajtja. Ti. harag a gyűlölet ellen. Ez lehet akár a szeretet is.

Phoenix
2002. szeptember 13. 14:43 | Sorszám: 42
Sok mindenben egyetértünk, de:

A jó létezhet rossz nélkül. A "jobb" nem létezhet rossz nélkül. A "világosabb" nem létezhet a sötét nélkül. Az "erősebb" nem létezhet a gyenge nélkül, stb.

Kommunizmus alatt én a létező szocializmust értem, és nekem ne próbálja senki bizonygatni, hogy az "csak" szocializmus volt, mert hülyét kapok. Kommunisták csináltak kommunizmust, és hadd legyen meg róla a saját véleményem. Ez olyan mintha valaki nekiáll házat építeni, de amíg elkészül nem nevezi háznak, csak mondjuk viskónak.

"Ha a harag a szike, akkor a szeretet a gyógyszer."
Igazad van, én a haragot nem is célnak állítottam be, pusztán egy eszköznek. A szikére szükség van a rákos sejt eltávolítására, és utána szeretetre van szükség a felgyógyuláshoz. Viszont szeretettől nem fog megszűnni a rákos sejt.

Én attól szeretnék mindenkit megóvni, hogy a szeretet jelszava alatt, elfeledkezzen az életben maradás elsődleges szabályáról. A rákos daganatot ki kell vágni. Ha csak a szeretetre koncentrálunk, akkor a daganat egyre terjed. És ha körülnézel, a daganat egyre terjed...

Phoenix
2002. szeptember 13. 11:59 | Sorszám: 40
Egyébként meg: (ez a tiéd)

(ez meg az enyém)

Phoenix
2002. szeptember 13. 11:58 | Sorszám: 39
Egyrészt számos érdekességre lelhetsz a "Mik azok a FórumKódok és hogyan használhatom őket?"-re klikkelve, amit a hozzászólás-szerkesztő ablak mellet találhatsz balra, apró betűvel, vagy =http://forum.gondola.hu/cgi-bin/ultimatebb.cgi?ubb=ubb_code_page]ide klikkelsz.
Phoenix
2002. szeptember 13. 11:54 | Sorszám: 38
Igazat beszélsz, de azért rajtad is finomítanék még:

Ugye említetted a jin-jang-ot. A jin-jang nem egészen a mi keresztény, magyar kultúrkörünkben értendő jó-rossz ellentétpár, bár kétségtelenül a honfoglaló magyaroknak nagyon sok közük volt ehhez a jelhez, valamint a mítikus "S" betűhöz is. Ez messzire vezetne, ezért csak annyit mondok, hogy a jin-jang egymásba ölelkezik, és így alkotja a kört, így szimbolizálva, hogy a világ nem létezhet jó-rossz nélkül. A mi értelmezésünkben a világ létezhet rossz nélkül. Gondolj csak bele: rossz például a kommunizmus, de a világ boldogan (!) létezhet nélküle.

Egyetértünk abban is, hogy a harag gyűlöletté válhat. Viszont talán nem felesleges itt megjegyezni, hogy az antiszemitizmus, az anti-baloldaliság gyűlöletből táplálkozik, de ezeket soha nem szabad semmilyen körülmények között összekeverni az anticionizmussal, vagy éppen a kommunista-ellenességgel, amik a harag formái.

Megállapíthatnók, hogy a harag helyes használata a gyűlölet ellen hat. Mint mondtam, a harag az a szike, amivel leválasztjuk a jóról a rosszat. Tehát a haraggal leválasztható a gyűlölet mindennapjainkról.

Phoenix
2002. szeptember 13. 11:36 | Sorszám: 36
Mégis, az merően hülyén nézne ki, ha úgy idézném, hogy Arany: "Ember küzdj és bízva bízzál!", nem?
Phoenix
2002. szeptember 13. 11:35 | Sorszám: 35
Látom kedves ősbarom, hogy ez az egyébként nem túl megeröltető gyakorlat is kivágta a biztosítékaid, úgyhogy kullogj szépen el.
Phoenix
2002. szeptember 13. 11:30 | Sorszám: 34
Akkor tiéd a pálya, hogy megmagyarázd miszerint a kommunizmus jó. Vagy a nácizmus. Szabadon választható, mivel egymás édestestvérei.

Vagy általánosabba: Ha azt mondod, hogy a rossz éltet, az élet jó, tehát ami éltet az csak jó lehet, következésképpen nem lehet rossz, tehát rossz nincsen, akkor nemcsak hogy egy nem létező fogalommal definiáltad az életi hajtóerőt - éltetést -, hanem azt is állítod hogy mivel a rossz éltet, ezért szükséges a jó eléréséhez (ebből fakadóan jó), de a bibi ott van, hogy a jót nemcsak a rossz létezése miatt lehet megélni: pontosítva: a jót a rossz létezése miatt nem lehet megélni, tehát a rossz az ami elvág a jótól. Konkrét példaként tudnám említeni, hogy magyarságomat meg tudom én élni a kommunisták nélkül is, nincs szükségem rájuk ahhoz, hogy magyar legyek. Vagyis a jót el lehet érni a rossz nélkül is. Amire a rossz használható, az pusztán a jó közérthetőbb értékességének kinyilvánítása.

A jónak azért része a rossz, mert Isten csak teremtette a világot, nem irányítja, vagyis minden jónak teremtetett, de rajtunk keresztül múlik, hogy a jó eljut-e hozzánk, más szavakkal, a rossz elbukhat-e azáltal, hogy nem tudja megakadályozni a jó megélését. A harag a rosszal szemben például egy olyan eszköz, aminek segítségével le lehet metszeni a jóról a rosszat. A gyűlölet viszont az az eset, amikor a harag fokozódik, és ezért a szabad akarat, a helyes morális ítélőképesség roncsolódik, így szivárogtatba a rosszat belénk, márpedig ha az ítélet rossz alapokról indul, akkor a jó szem elől vesztése miatt, a végeredmény is csak rossz lehet.

Megint másként, a rossz létezik, mégpedig a meg nem élt jó által.

Phoenix
2002. szeptember 12. 19:15 | Sorszám: 27
Nem hiszem hogy ennyitől összezavarodnál.

A jóról lehet hogy nehezebb beszélni mint a rosszról, de ez csak annak a következménye lehet, hogy ami mindkét félnek megfelelő, arról fölösleges beszélni. Azt egyéb kommunikációs csatornákon, amiket elsősorban a szeretet nyit meg, sokkal tökéletesebben ki lehet fejezni. (Hallgatással például. )

Én azért ragaszkodnék ahhoz, hogy a jóhoz kapcsolódó hamis jó-tudat az ami elringat, és nem a jó maga. Ez a hamisság pedig a jónak a rossz része.

Phoenix
2002. szeptember 12. 18:28 | Sorszám: 23
Ezen még finomítani kell.

Egy idézet Kolumbusztól: "A világon minden magában hordozza a jót is és a rosszat is. Csak rajtunk áll, hogy melyiket hozzuk elő." Lehet, nem pontos, de a lényege ez.

Tehát a rossz eredete a világ kényes egyensúlyának felbomlása lehet. Vagy egyszerűbben: Lucifer az oka!

Egyébként azt fejtegettem, hogy a jó nem altat. A hamis "jó-tudat" altat. Az pedig rossz. Tehát inkább a rossz altat. Ha belegondolsz: hogy lehetne jó az, ami altat, és aminek az a következménye, hogy a jó a rosszba csúszik át? Vagy ha az élet jó, akkor az éltető erő is jó, ami jó, az viszont hogyan lehet rossz?

Phoenix
2002. szeptember 12. 17:34 | Sorszám: 21
Nem teljesen pontos, hiszen a jó éltet, a rossz legfeljebb inspirál a jóra, vagy pontosabban érzékelteti a jót.

Madách: "Ember küzdj és bízva bízzál!" Ez ugye a (megdöbbentően pontos és őszinte) válasz a kérdésre, miszerint mi értelme az életünknek? Azért pontos, mert elmondja, hogy nem a Mennyországban vagyunk, az itteni "játékszabályok" az örök mozgást (fejlődés?) jelentik. Tehát aki a mennyországi létre van berendezkedve ezen a földön, az "elalszik", védtelen marad a rosszal szemben.

Ez persze nem jelenti azt, hogy ne élhetnénk boldogságban az életünket: ez sokkal inkább azt jelenti, hogy az evilági boldogság maga az élet. Az evilági boldogságért való küzdelem pedig magába foglalja a gyilkosok elleni küzdelmet is. Tetszik, nem tetszik...

Phoenix
2002. szeptember 12. 17:23 | Sorszám: 18
Nem tévesztett meg. Haragom oka a kommunisták múltbeli és jelenlegi országpusztítása. Szívesebben nem élném át. A feloldáshoz pedig szükséges lenne a kommunisták eltűnése. A gyűlölet szerintem azért vak, mert elborítja az ember agyát, nem tud gondolkodni, nem látja a célt, nem tud "feloldódni". A harag ilyen szempontból lehet pozitív, ha helyesen kezelik, a gyűlölet pedig csak negatív, mert hiányzik belőle a megoldás. A harag ugyanis segít abban, hogy ne lehessen újra kommunizmus, és hogy lassan (sajnos túl lassan) kikopjanak a kommunisták országunkból.

Tulajdonképpen azzal is egyetértek, hogy egy belső tulajdonságom miatt van bennem harag, ezt azt hiszem kultúrkörökben tisztességnek, vagy becsületnek hívják. Az a rész már egy kicsit zavaros, hogy a haragot kivetítem másokra. Ez egy kicsit ellentmond a harag oka tudatosításának és feloldásának.

A mondásodhoz meg annyit még, hogy szívesen feloldanám a szeretet elleni korlátaimat a kommunisták irányában, elvégre a halott kommunista a jó kommunista...

Összegezve, ahol én élek, ott nem lehetséges a "szeresd ellenséged, mint felebarátod" parancsolata. Az ember nem szeretheti a gyilkosait. A szeretet az életről szól, az élet őrzéséről, ennek ellentmond a gyilkosok szeretete. Egy másik témában én is mondtam már hasonló csodálatosat: "amikor az emberre farkasok támadnak, akkor nem áll le egyezkedni a farkasokkal, hogy csak a fél életét vigyék... (alias kompromisszum)"

Phoenix
2002. szeptember 12. 16:12 | Sorszám: 14
Phoenix
2002. szeptember 12. 16:10 | Sorszám: 13
A haragnak nincs olyan funkciója, hogy megtisztítja a szervezetet bizonyos fertőzésektől? Szerintem van különbség a harag és a gyűlölet között. A harag (meg)tisztít befolyástól, kommunista beütésektől , míg a gyűlölet vak, és valóban kártékony a gyűlölőre. A legszebb öröm viszont a káröröm, így nyugtázhatjuk, hogy a kommunistáknak a legrosszabb, hiszen ők gyűlölködnek a legtöbbet.

Téma: Az enyhülés első lépése ?
Phoenix
2002. október 03. 16:16 | Sorszám: 12
"fárasztó és kellemetlen"
Pedig vastag betűvel még ki is emeltem, hogy mire kellene leginkább reagálnod. Erre a stílusod (humorod) kritizálásán akadtál fenn. Ez nem pökhendiség amúgy?
Phoenix
2002. október 03. 16:14 | Sorszám: 11
"Hogy lehet ebből összeesküvést meg nyomásgyakorlást kihozni, amikor semmi ilyesmire nem utaltam ?"
">>A nagyhatalmi politika áldozata vagyok.<< Gondolom, a nagyhatalom a két nagy pártot jelenti..." "Az a tippem, hogy ez egy tesztelés. Puhatolózás."
Remélem érted, mit írtál. Ez nyilván a Fidesz nyomásgyakorlására utal. Ad 1, a szocik "vágták vissza" Tasnádit a börtönbe. Ha ez egy gesztus, kvázi engedmény, akkor nyilván a Fidesz akarta, hogy Tasnádi visszakerüljön a börtönbe.

"én nem valami mellett vagy ellen érvelek, hanem csak elemzek"
Nem. Te véleményt mondtál. A "tipp" meg semmi esetre se elemzés. Legfeljebb olyan Ágh Attila-féle...

"Éppen azért utasítom vissza az agymosottságot is"
A legszomorúbb, hogy el se gondolkodtál a dolgon.

Phoenix
2002. október 03. 12:39 | Sorszám: 7
Ebben nem is az a legszomorúbb, amit most hisz édesanyád - az én családomban is van ilyen példa -, hanem amit még ezután fognak elhitetni vele.

Ha egyszer erre a betömörödött agymosásra sikerülne valamit kitalálnunk gyógyírként, talán nekiállhatnánk a rendszerváltásnak is...

Phoenix
2002. október 02. 15:54 | Sorszám: 5
Pusztán múltbeli írásaid milyenségének okán vagyok hajlandó válaszolni neked, bezebbent agyú tinikkel sosem vitatkoztam.

"Nem az a Száva bácsi-kategória, teljesen piti helyivagánycsávó."
Persze, a néhány száz tagú verőlegény-minihadserege is a "helyivagánycsávó" benyomást erősíti, igaz?

"nem annyira fontos ember, hogy a belügyminiszternek kéne intézkednie azért, hogy vigyék vissza"
Nem gondolod, hogy ennél azért mélyebb összefonódást is fel lehet fedezni a belügyminiszter és Tasnádi között?

"valszeg jól látja, hogy politikai okokból csukdázták vissza"
Ez a válasz arra, hogy nem handabandázás, hanem igazság az amit mond? Egy "helyivagánycsávó" ennyire belelátna a politikába? (Érted ugye? Ha már belelát a politikába annyira hogy ilyeneket tudjon kinyilatkozni, akkor már nem annyira "helyivagáncsávó"...)

"Ilyeneket ne feltételezzél rólam, mert esetleg morcos leszek. Hogy lehet ennyire paranoiásnak lenni ? Szerinted a csak kétféle ember létezik, az OV-rajongó meg az OV-fasisztázó és a kettő között semmi ? Mi a jó francért adtam szerinted azt a topiccímet, hogy az enyhülés első lépése ? Lefordítom főnixnyelvre (lángnyelvre ) : arra tippeltem, hogy a maszop egy gesztust akart tenni a jobboldalnak. Egy gesztust. Vili ? Egy megbékélési lépés. Egy próbálkozás arra nézve, hogy ha kapnak egy dicséretet jobbról, ha valami korrektet lépnek. Egy enyhülési próbálkozás. Ez vót a tippem, megérzésem. Hogy lehet valamit ennyire félreérteni ?"
Ha ilyen hülyeségeket írsz, akkor esetleg baromira nem érdekel a lelki állapotod. Érdekes, hogy nem arra reagáltál, hogy "Tasnádit a Fidesz nyomására küldték vissza a börtönbe", hanem hogy "Ceterum censeo Orbán fasiszta!" Hát kedves Micuember, elárulok neked egy titkot: ha a kommunisták véleményét osztod, akkor ne vedd zokon, ha kommunistaként bánok/bánunk veled. Ezt a mondatot azért írtam le, hogy jelezzem milyen nevetséges irányba indultál el azzal, hogy feltételezed, a Fidesznek köze lehet Tasnádi-hoz. (Vajon ezt a feltételezést arra alapozod, hogy Tasnádi sokat használt a baloldalnak, ergo nekik nem lett volna érdekük visszacsukni őt?) De a lényeg: te is, mint a kommunisták által agymosottak, rögtön a Fidesz-összeesküvésre "tippeltél". Erősen propaganda-szagú a dolog.

A gesztusról meg egyenlőre ennyit: Most iszonyatosan, rettenetesen, hűdenagyon fontossá vált a "közeledés", meg az "árkok betemetése". Érdekes, hogy az előző négy évben a "lakosság igénye" a távolodás, és az árkok ásása volt. Elárulok egy nyilvánvaló dolgot: megbékélés olyan helyzetben amikor éppen a kommunisták vannak felül nem lehetséges. Megbékélés csak akkor lehetséges, ha az elvtársak visszavesznek az erő-politizálásból, és nem az "ellenség, a Fidesz és minden ami nem velük van" megsemmisítésére törekszenek. Ehhez azonban az elvtársaknak alapvetően meg kell változniuk. A különleges anyag azonban nem annyira különleges, hogy ez megtörténhessen.

"Légy szíves, ilyen aljasságokat nekem ne írjál... télleg szarul esik."
Látod, ez a különbség. Az "aljasságok" rólam leperegnek, te viszont letargiába esel a "barátod"-tól. De hogy jobb kedvre derítselek: visszavonom a "barátozást". Nem vagy aljas, csak egy megvezetett és kihasznált gyerek.

"Tudod, a stílus, meg az ember..."
Érdekes ahogyan kontrasztot képezel az én "ellenséges, betámadós, majdhogynem már-már leelvtársazós" stílusom, és a te fennkölten sértődős, "aljasozó", "lángnyelvező", "paranoiásozó", "félreértős", "lefordítós" stílusoddal.

Phoenix
2002. október 02. 12:41 | Sorszám: 1
Te milyen gyógyszert szedsz?

Kezded azzal, hogy Tasnádi kisstílű bűnöző, nem igaz hogy a szervezett alvilág egyik vezetője volna. Ezen kijelentésed vélt helyességére alapozva azt mondod, hogy ebből következően amit mond, az nem elkeseredett handabandázás, hanem mélyen szántó igazság. Konklúzióként pedig levonod azt, hogy Tasnádit a Fidesz nyomására küldték vissza a börtönbe. Ceterum censeo Orbán fasiszta! Igaz?

Az a lehetőség fel se merült benned, hogy a maszopos elvtársak az önkormányzati választások előtt megpróbálnak "rendcsináló" színben feltűnni, mert érzékelik, hogy Tasnádi még az ő szavazóikat is irritálja. (Annak ellenére, hogy a ballib média folyamatosan próbálja kimosdatni...) Ne aggódj a barátodért, nemsokára újra kinn lesz! (A választások után.)

Téma: Jelentősen csökkent az MSZ népsterűsége?
Phoenix
2002. október 04. 17:47 | Sorszám: 30
"Kissé gyorsan kezdett csökkenni a népszerüségük, a vártnál is gyorsabban, még osztogatás közben.
Hiába, már kezdődik némi kijózanodás a be nem tartott igéretek láttán."
Vagy ismét az áprilisi mintájú közvélemény-kutatók féle átverést szemlélhetjük. Úgyis lehetne mondani: "kissé túl gyorsan kezdett csökkeni a népszerűségük". Ráadásul teljesen rejtelmes, hogy milyen cselekedetek alapján...
Phoenix
2002. október 04. 17:44 | Sorszám: 29
Kellően keményen kérdezett költői kérdésekkel kísérve kommunisták kellő kínjára...
Phoenix
2002. október 04. 17:41 | Sorszám: 27
Kérdezz meg egy pusztamérgesit, hogy melyik a fontosabb...
Phoenix
2002. október 04. 15:08 | Sorszám: 16
Minden képviselő ott tehet, ahol megválasztják. Ahol nem választják meg, ott nem tehet. Ergo darabra megy.
Phoenix
2002. október 04. 13:51 | Sorszám: 11
A parlamenti választások eredményét egyféleképpen lehet mérni: kinek hány kéviselője van benn. Mert ez számít. A többi maszatolás.

Az önkormányzati választások eredményét is egyféleképpen lehet mérni: hány helyen van a mi képviselőnk. Mert ez számít. A többi maszatolás.

Téma: Donteni kell
Phoenix
2002. október 03. 16:07 | Sorszám: 137
Bocs, de a komolyabb választ már rengetegszer leírtam, többször külön neked is. Érdekes, hogy mindig nulláról kell indulni veled, ki a gyermeteg? (Ha még több segítség kell, akkor gondolkodj el azon, hogy az idézett kijelentés ide-oda forgatása vajon értelmes cselekedet-e, és akkor rájössz, hogy mit gondolok komolyan, és mit szarkasztikusan... Innentől meg már csak az értelmező szótár segíthet.)
Phoenix
2002. október 03. 12:41 | Sorszám: 134
Mennyiben meghatarozo partja es nem inkabb teheretetele a jobboldalnak a Fidesz?

"Ez a hatalomatpasszolas meg valami uj osszeeskuves elmelet?"
Új? Összeesküvés elmélet? Valami? Vicces vagy...

Phoenix
2002. október 02. 19:35 | Sorszám: 116
Egyetértünk. Orbánt tettekre kell sarkalni. Méghozzá eredményeket hozó tettekre. Ez viszont nem feltétlenül egy politikai vezető feltétele, lehetséges például a körökön keresztül, ha a körök befolyásolni tudnák Orbánt, a jelenlegi helyzettel szemben, amikor a Fidesz befolyásolja a köröket.

Az utánpótlás kérdése egy új téma. Kik jöhetnek a porondról lehurrogott képviselők helyeivel? Ki jön helyette?

Phoenix
2002. október 02. 16:05 | Sorszám: 111
Ha még az önkormányzati választások is elmúlnak szép csendben, észrevétlenül, akkor már késő lesz a Fidesz "ébredéséhez", nem? Ezután max. 2006-ban lesz esélyük, de ha így folytatódik, akkor az akkori négy év is max. az előző négyre fog hajazni, vagyis a kommunisták sértetlensége biztosításával. Egyébként az a véleményem egyre erősebb, hogy hiába fogják a fideszesek elveszteni a választásokat, ha akartak volna, már rég tanulhattak volna saját vagy elődjeik hibáiból...
Phoenix
2002. október 02. 14:36 | Sorszám: 105
Phoenix
2002. október 02. 12:32 | Sorszám: 103
Phoenix
2002. október 02. 11:11 | Sorszám: 101
Bion. Ideje lenne leszámolni a széplelkűséggel ahhoz, hogy következő lépésben a kommunistákkal lehessen... Mert ha ez nem történik meg, akkor még az unokáink is ott fognak tartani ahonnan mi sose vagyunk képesek elmozdulni.
Phoenix
2002. október 02. 11:09 | Sorszám: 100
Ja értem. Az első forduló bukását a MIÉP okozta, és nem az, hogy Orbánék eluraskodták a választást... Az még véletlenül sem fordulhatott elő, hogy a nem létező Fidesz kampány miatt vesztett a Fidesz? Vagy a csalások tömege miatt? Nem, ugye, kizárólag a MIÉP okolható az egészért.

Másik oldalról megközelítve: A második foruló a bizonyíték arra, hogy nem igaz amit állítasz: nem a MIÉP okolható a Fidesz-buktáért. Remélem még emlékszel arra a TF-beszédre, ami kiváltotta a ballibsi média epeömlenyét ("Orbán fasiszta!")... Meg is lett a miépes retorika eredménye: a Fidesz megnyerte a második fordulót, és majdnem megfordította a választást.

A MIÉP szemszögéből ugyanaz igaz a Fideszre, mint a Fidesz szemszögéből a MIÉP-re. A MIÉP szemszöge nem sajátságosabb a Fideszénél. Ennyire nem kell hülyének lenni/tettetni magunkat, hogy az objektivitás szikráját is kivetjük magunkból.

Összegezve, megjegyzéseid alapján téged egy volt-szadeszos, jelenleg liberális fideszesnek gondollak, aki hagyja magát felültetni a ballibsi média hazugságdömpingjének. Nem kellene felébredni?

Phoenix
2002. október 02. 11:00 | Sorszám: 99
Trianonnal kapcsolatban, ha úgy fogalmazunk, hogy mindenféle erőszaktól mentesen, békés úton lehetséges a határrevízió, akkor az ország többsége egyetért azzal. Pillanatnyilag a konfrontáció az, amitől tart a jónép, és nem magától a határrevíziótól.
Phoenix
2002. október 01. 20:56 | Sorszám: 92
Már megint: elvárod, hogy a MIÉP visszalépjen a Fidesz javára, de vajon mit gondolsz érte kínálni? Végülis egy önálló párt... Az, hogy az "ország javára", értelmezhető úgy is, hogy a Fidesznek kellene visszalépnie a MIÉP javára.

A 100-as visszaléptetés fideszes kárairól szeretnék többet hallani.

Még főpolgármesternek se induljon? A legjobb ha felköti magát, a' la Kövér?

Hol és mikor kampányolt a MIÉP a Fidesz vagy a PK-k ellen? És hol és mikor kampányolt a Fidesz és a PK-k a MIÉP ellen?

Már mondtam: A MIÉP szemszögéből a Fidesz az, amelyik szolgálatot tesz a baloldalnak. Ezzel a problematikával kellene kezdeni, utána lehet folytatni. "A nemzet érdekében"...

Phoenix
2002. október 01. 20:51 | Sorszám: 91
Abban egyetértünk, hogy Csurka nagyon ügyetlen. Mondjuk ha a miépes visszalépések megfelelő keretek között történtek volna meg, akkor a MIÉP most benn lenne a parlamentben. És az más eredményt hozott volna, nemde? (Persze ehhez kellett volna a Fidesz is. Márminthogy a másik Fidesz, akire mindannyian szavaztunk.)

Csurka WTC-s megnyilvánulása tökéletes volt. Az hogy várhatott volna egy-két napot, ízlés dolga, de tény hogy utána majdnem mindenki osztotta a véleményét: a terrortámadásokról Amerika ugyanúgy tehet, mint a terroristák. (A reakció az akcióra válasz.)

Márpedig ne áltasd magad, ha a ballibsi szürkeállomány rádszáll, te is fasiszta leszel. Naívitás azt hinni, hogy ehhez nyilatkoznod kellene? Vagy te nem vagy tisztában a ballibsik által népszerűsített hazugságokkal? Ajánlom a HV-ben a Csontos melletti kis cikket, jól összefoglalja. (Jobbszél?) Az, hogy tényekkel alátámasztást kérsz, az legfeljebb a te magánügyed, ez a ballib médiát sose zavarta, és nem is fogja.

Az egésznek egyébként az a lényege, hogy Csurkáról is tényekkel kellene alátámasztani a fasiszta, illetve antiszemita mivoltot, a revizionizmust pedig nem kellene félremagyarázni.

Phoenix
2002. október 01. 19:56 | Sorszám: 87
Megvilágítanád, hogy milyen eszközökkel veri szét a jobboldalt Csurka? Mert valahogy nem hiteles az a ballib által terjesztett hazugságdömping, amit kompromisszumkész fideszesek is átvettek: irredentázás, atinszemitázás, rasszistázás, fasisztázás, stb.

Hidd el, ha akarnák, rólad is egy-két perc alatt kiderítenék, hogy fasiszta, antiszemita, irredenta vagy...

Phoenix
2002. október 01. 19:17 | Sorszám: 85
Komolyan arra invitálsz minket, hogy arról vitatkozzunk, mi volt előbb; a tyúk vagy a tojás? A MIÉP utasította el a Fideszt, vagy a Fidesz a MIÉP-et? Ne hülyítsük már egymást: a kommunisták alapos munkát végeztek, egymásnak ugrasztották a jobboldalt meghatározó két pártot. A hülye barom miépesek és a hülye arrogáns fideszesek elvégezték a maradék munkát. És ebből a maradék munkából te is aktív részt vállalsz.

Arra a sokszor feltett kérdésre még sosem válaszoltál, hogy ha a MIÉP olyan jelentéktelen, hogy nem érdemes számolni vele a jobboldal alakításában, akkor most miért kellene "dönteni", most mitől lett egyszerre ennyire számottevő? Az a vadászatos hasonlatod is nevetséges: ha a MIÉP-et bolhának kezeled, akkor hogy tudná elijeszteni az oroszlánt? Vagy másképp: ha a MIÉP "ügynökgyanús", akkor miért is ilyesztené el az oroszlánt?

Egyébként ha a MIÉP ügynökgyanús, akkor a Fidesz hatalom-átpasszolása a kommunistáknak micsoda?

Téma: Ki kapja először a Nagy Imre Érdemrendet?
Phoenix
2002. szeptember 17. 18:10 | Sorszám: 21
Nem tudom, te hogy vagy vele, de tőlem nem tudták elvenni március 15-ét. Az hogy az ember szeret külsőségekben is felszabadultan ünnepelni, egy szabad demokráciában elvárható, de mi kommunista demokráciában élünk, ahol mások a játékszabályok.
Phoenix
2002. szeptember 17. 18:06 | Sorszám: 20
Gondolom Göncz is szó nélkül átadta volna a Szálasi-díjakat...

Téma: Mi lesz a tozsdevel ?
Phoenix
2002. július 27. 12:04 | Sorszám: 10
Spec. ezért a magyar tőzsdéért nem lesz kár. Ha elolvad a tőzsde max. az elvtársak fognak veszíteni vele. (Meg az a néhány tájékozatlan kisember, akiket nem hatnak meg a gazdasági hírek sem... )
Phoenix
2002. július 26. 15:25 | Sorszám: 5
Az elmélet elméletben jó, csak a gyakorlatban nem működik: a magyar tőzsdén a tőzsdemanipulációs ügyletek személyfüggőek és algoritmussal nem leírhatók. Ha a magyar tőzsdén megszűnik a külföldi részvényesek 3/4-es túlsúlya, a tőzsdei cégek nem bennfentes ex-kommunista nagyvállalatokat fognak jelenteni, vezetőik nem bennfentes ex-kommunisták lesznek, és a tőzsdei tranzakciókat nem a piactól elrugaszkodott bennfentesség fogja irányítani, akkor:
1. beszélhetünk magyar tőzsdéről
2. kezd majd bárkit a bennfenteseken kívül érdekelni a magyar tőzsde
3. lesz a magyar tőzsde a magyar gazdaság tükre, ahol valós piaci folyamatok irányítanak.
Addig az algoritmusokat csak matek-trenírozás keretében érdemes számolgatni.

Téma: Orbánnak nem kell a MIÉP, csak a szavazói!
Phoenix
2002. szeptember 24. 15:46 | Sorszám: 44
Namost egyfelől igazat beszélt itt Orbán, amihez azt fűzném hozzá, hogy ezt a bizalmat visszanyerni óriási és időigényes munka lesz. Nem elég ugyanis a kommunisták hatalmát megdönteni. Ha visszajön majd a polgári kormány, akkor mindenki - okulva a történtekből - továbbra is 4 évre fog tervezni. Hosszabb távra akkor lehet majd tervezni, ha a polgárok megbizonyosodtak arról, hogy a polgári kormány tudja majd őket támogatni egy cikluson túl, vagyis hogy újra tudja majd választatni magát.

Másfelől a magyar gazdaság nem állt le, csak egy része. A szabadrabló fele viszont felélénkült. Ez saját tapasztalati gyűjtés.

Téma: Széplelkek és nyúlszívűek! Ordas körülmények között, még is mit akartok?????
Phoenix
2002. augusztus 30. 15:16 | Sorszám: 1
Megkérhetlek, hogy több polgárháborúra uszító topikot már ne nyissál, így is teljesítetted a mai etapot.

Téma: Rért kirúgták, A Hetet mexüntették
Phoenix
2002. augusztus 25. 21:26 | Sorszám: 31
Nekem jobban tetszett a "hangulatjelentés" blokk, amikor sajnáli kellett szegény cigányokat, hogy kiöntötte őket a víz. Persze az egészen el volt rejtve hogy ugye ártérbe építkeztek, ráadásul nem megfelelő engedélyek birtokába. Mert ártérbe lakást nem lehet építeni, max. ideiglenes épületet. Épp azért, mert azt elönt(het)i a víz. De azért sajnálni kell őket. Jövő héten majd a mozgássérültekről lesz egy blokk, őket kell majd sajnálni.

Vissza a kádári hírszerkesztéshez! Tessék, megmutatjuk neked hogy mások sokkal szerencsétlenebbek mint te, úgyhogy fogd csak szépen be, amíg rosszabb nem lesz neked. Persze a szerencsétlenség bemutatásába véletlenül se keveredhet kormánykritika, mert az demagógia lenne.

A másik kádári módszer a maszatolás. Például az EU-régiókról. A lényeg, hogy Barát et. beszélt utoljára, neki van igaza, mert az ő véleményét támasztja alá a teljesen légbőlkapott és követhetetlen saláta (más néven tudósítás) mindenféle EU-val összefüggő dologról. Csak a témához nem volt semmi köze, de a néző megnyugodhat, hogy ez is EU, az is EU, jól tudosítottak. (A lényegi mondanivaló, hogy ti. legyen Magyarországon 7 helyett 8 eurórégió, ami ugye nyilván több támogatást jelent az országra nézve, csak Budapestnek saját érdemei alapján kellene támogatásokat nyernie, ami Budapest számára nem annyira előnyös, mint a jelenlegi helyzet, ahol tulajdonképpen Pest megye támogatását 4-es metró-tanulmányokra, stb. lehet költeni, valahol elsikkadt félúton. Ismét meg kell tanulnunk olvasni a sorok között, hogy értsük miről van szó. Oda vagyok a gyönyörtől. Ennél azért jobb volt a nyilvánvalóan elfogult hírszerkesztés eddig.)

Téma: ITT AZ IDŐ...
Phoenix
2002. szeptember 12. 15:56 | Sorszám: 47
Úgy látom, valaki megelőzött.
Phoenix
2002. szeptember 12. 15:54 | Sorszám: 46
Nem tudom, te hogy vagy vele, de felőlem hozhatnak törvényeket, én attól még kommunistázni fogok. Azt meg szeretném látni, hogy egy törvény felülírja az alkotmányt. (Szabad véleménynyilvánítás, ilyesmi...)
Phoenix
2002. szeptember 12. 14:03 | Sorszám: 40
Miért vagy meglepődve? Ha 16 miniszterből 11-et az SZDSZ ad (közvetve vagy közvetlenül), akkor ez a minimum...
Phoenix
2002. szeptember 12. 12:35 | Sorszám: 37
leginkább:

Téma: Unió - ellenkampány
Phoenix
2002. október 03. 18:02 | Sorszám: 92
És gondolod, hogy az EU-tól 15 milliárd forintot kaptunk? Hm?
Phoenix
2002. szeptember 28. 20:27 | Sorszám: 73
Akkor most olvasd el hogy én mit írtam...
Phoenix
2002. szeptember 28. 14:19 | Sorszám: 67
Nem, az Argentín válság a 90-es évek végén bevezetett liberális gazdaságpolitika egyenes következménye volt. Pontosabban azé, hogy 2000-2001-ben új argentín gazdaságpolitikát akartak megvalósítani: ki akartak lépni a külföldi tőke által diktált spirálból egy erős nemzeti gazdaságfejlesztési-gazdaságvédelmi gazdaságpolitikával. Erre az IMF bekeményített (megsértődött, hogy nem akarják elfogadni a mindenhatóságát), a pénzforrások elapadtak, a gazdaság leült, a bankok bezártak, a népek elkezdték verni a rolókat.

De mind Argentínától, mind Brazíliától sokat tanulhatunk: láthattuk, hogy hogyan építették ki a nemzeti gazdaságaikat, amelyik működőképes és stabil volt, és azt is láthattuk, hogy 1-2 év libárális gazdaságpolitika mekkora pusztítást bír végezni az ilyen - addig - stabil nemzeti gazdaságokban...

Phoenix
2002. szeptember 28. 14:11 | Sorszám: 66
"Annyiban szabad függeni a külföldtől csak amennyire muszáj."
Vagy amennyira a külföld függ a belföldtől.
Phoenix
2002. szeptember 28. 14:07 | Sorszám: 65
Ezek után az egyetlen dolog, amire reagálnom szabad:
"Szerinted mi a különbség a szint és volumen között?"
A szintet szokás az árbevétel szinonímájának használni, a volument a mennyiségének. Persze nem "szerintem", hanem a közgazdaságtanban ez a - kapaszkodj meg - szakzsargon.
Phoenix
2002. szeptember 28. 13:59 | Sorszám: 64
Mégis, mire vagy olyan nagyra magaddal? Már nem először fordul elő, hogy idejössz kioktatni. Ráadásul mindezt úgy, hogy fel se fogtad, mit írtam.

"Az importhelyettesítő iparosításról még nem sokat tudunk, ugyanis Dél-amerikai kollégáinknak sikerült importált tőkével iparosítaniuk, ami ugye azért némi ellentmondást hordozott magában.

Viszont a 90-es évek elején Argentína és Brazília igencsak ütős gazdaságpolitikát folytatott. Lehetne tanulni belőle."

Ez volt a 34-es hozzászólásom. Ha úgy érted a "még nem sokat tudunk" kijelentést, hogy te nem tartozol bele, akkor te "nem fogod az alapfogalmat".

Arról írtam ugyanis, hogy az importhelyettesítő iparosítás járható út lehet, tisztán még soha sehol nem valósult meg. Ugye Dél-Amerikában is külföldi tőkét fektettek bele ("hitelfelvétel"), és ezért csúszott félre a dolog. Az ellentmondás pedig az, hogy egy belső piacokra koncentráló, bezárkózó gazdaságpolitikai tervet külső pénzügyi eszközökkel valósítottak meg.

De szólj csak bátran, ha valamit nem értesz.

Phoenix
2002. szeptember 24. 18:31 | Sorszám: 51
Van még egy ilyen népség: a japán. Abszurd, de Japánban volt egy elég hosszú időszak amikor az összekuporgatott pénzekre -0.5%-os kamatot számoltak fel. Ők fizettek, hogy betehessék a pénzüket a bankba. Természetesen a kezelési költség levonása után. És nem csappant meg a bankbetétek volumene.
Phoenix
2002. szeptember 24. 18:17 | Sorszám: 49
Akárhányszor nyugat-németek látnak vendégül és autópályán kell tankolni, képesek lemenni az útról és a hatodik falu után a szilvafánál jobbra, a földút végén levő kútnál tankolni, mert ott 20 pfeninggel, most meg 10 centtel olcsóbb a nedű...
Phoenix
2002. szeptember 24. 17:53 | Sorszám: 47
Az osztrák példát nem ismerem, hadd nem kommentáljam a közgazdasági részletek ismerete nélkül. (Például forgalmi és jövedelemadó mértéke, árdinamikák, stb.)

A benzint viszont éppen tudom. Ausztriában azért olcsóbb a labanc kormány azt gondolja, hogy ha alacsonyabbak az adóterhek a benzinen, akkor azzal kvázi infrastruktúrális támogatást ad, olyan el nem hanyagolható iparágaknak, mint pl. a turizmus, szállítmányozás, stb. Meg azt is gondolja, hogy ezzel fellendítheti a keresetet, és mivel több benzint fognak vásárolni akárkik, magasabb is lesz a bevétele a járulékokból. És milyen igaza van.

Mellékszál, hogy a németek órákat képesek autózni azért, hogy olcsóbban tankolhassanak.

Phoenix
2002. szeptember 24. 17:11 | Sorszám: 45
Azért ne veszítsd el a fejed. Túl sok szálat bogoztál itt össze.

A felhasználást te keverted a termeléssel, amikor leírtad, hogy "Menj be egy átlagos magyar üzletbe", válaszul arra, hogy "A Magyarországon megtermelt borok 1/10-e minőségi."

"A fogyasztás nagy része épp azért a tőkét nem látott borokból van, mert megfizethetetlen a rendes bor."
Ennek ellentmond hogy nem akarják felvásárolni a szőlőt. Természetesen nem a tokaji és villányi szőlőkről van szó, az semmi perc alatt elfogy.

"Ha nem volna ilyen magas az ára, nagyobb volna a fogyasztás is."
A fogyasztás milye lenne magasabb szerinted? A volumene, a szintje, a minősége?

"Lásd még tej és tejtermékek."
Remek példa! Jelentkezzenek akik azért szoktak le tejivásról, mert ihatatlan, kátrányízű! Miközben a gazdák kénytelenek kiönteni a tejüket, mert nem veszik meg tőlük. (Pontosabban a teheneik tejét öntik ki, ehehh.)

"Nem a dohány költségéről van szó, hanem az adókról."
Helyesen látod, hogy én is erről beszéltem.

"Ezért kellene nálunk a dohányáruk árát drasztikusan emelni."
Ez megint mit jelent? A bekerülési költségeket, a termelési költségeket, a közterheket, vagy a vámokat, tarifákat kellene növelni? Esetleg mind egyszerre? És miért is?

"az euro bevezetése után mekkorát ugrottak az árak."
Ennek most mi köze is van az eddig elhangzottakhoz?

Az osztrákokról meg hadd kérjek több adatot, erről még nem hallottam.

Phoenix
2002. szeptember 24. 16:58 | Sorszám: 44
Értékelem, hogy a paprikát összemosod a szőlővel, de ennek hasmenés lesz a vége. A szőlőre valóban vonatkozik ilyen előírás, a zöldségekre, gyümölcsökre általában nem. A szőlő korlátozásának kulcsa éppen a minőségi borteremelésben rejlik.
Phoenix
2002. szeptember 24. 15:56 | Sorszám: 41
Pedig jobb, ha elhiszed. Az, hogy a boltban mit találsz csak egy töredéke a magyar borkínálatnak, különösen a felhasználásnak. A legtöbb bort Magyarországon ugyanis nem palackozva értékesítik. Viszont a minőségi borokat szinte mind palackozzák. Erdőtől a fát, ugye.

Az hogy a jövedéki termékek nem annyiba kerülnek mint az EU-ban, nem azt jelenti, hogy nálunk kisebbek a terhek. Sőt. Az itthoni dohány költsége töredéke annak amit az EU-ban használnak, így a mindenféle szorzó után kapott eredményből nemigen lehet következtetéseket levonni.

Az üldözési mánia pedig nem kiindulási alap.

Phoenix
2002. szeptember 24. 15:49 | Sorszám: 40
Nem, mert a kvóták az export-importra vonatkozik. A belpiacot nem szabályozhatja az EU. Úgyhogy annyi paprikát termesztesz, amennyit csak akarsz, legfeljebb nem exportálhatod. De tálcán igen.
Phoenix
2002. szeptember 24. 15:23 | Sorszám: 37
Nem látod pontosan. A Magyarországon megtermelt borok 1/10-e minőségi. A többi a söröskupakos, műanyagkannás kategóriába tartozik. Az valóban eladhatatlan. A minőségi 1/10-es borból viszont nem tudnak eleget termelni itthonra, nemhogy még külföldre is eleget importálnának.

A belépéssel a jelenlegi rengeteg EU-s tarifa, mely terheli a magyar borokat eltűnnek, ezért sokkal olcsóbbak lesznek. (Mellesleg a magyar jövedéki termékek adóztatása magasabb szintű, mint amit az EU-ban tolerálnak.)

"Szépen hangzik a 'minőség eladható', csak éppen ebből nem lehet megélni."
A dolog úgy fest, hogy Nyugat-Európa a minőségi termékekből él. A vacakot meg nem veszi senki.

A szabad tőkeáramlásnak az mondana ellent, ha korlátozni akarnánk a tőkebefektetéseket. A saját szabályrendszer kordában tartja a tőkebefektetéseket, megmondja hogy mit lehet. Az EU-n belül jobban elő fogjuk tudni írni, hogy milyen feltételekkel tud valaki befektetni nálunk, mint most. Látható példa az, hogy az EU-tagok területén folyamatosan szigorodnak a tőkebefektetés lehetőségei.

Phoenix
2002. szeptember 24. 15:13 | Sorszám: 36
Igaz, azzal a kitétellel, hogy hiányzik a vállalkozások számára elérhető kockázati tőke. Ugyanis kockázati tőke sok van Magyarországon, de elég bennfentesen működik, nagyjából úgy, mint a tőzsde, vagy a bankok.

Bár ha belegondolok, hogy A Hitel is erről szól(t)...

Phoenix
2002. szeptember 24. 15:08 | Sorszám: 35
A paprika esetében a megoldás a feldolgozás. Ha nem a paprikát importáljuk, hanem szépen lecsumázva, szeletelve, fóliás tálcán, akkor nemcsak kétszeres árat kérhetünk érte, hanem még korlátozásokra sem kell számítani.

És ez a magyar gazdaság szempontjából igencsak kívánatos fejlemény lenne: végre nem beszállítói (nyersanyagszállítói) leszünk az EU-nak.

Phoenix
2002. szeptember 24. 15:04 | Sorszám: 34
Az importhelyettesítő iparosításról még nem sokat tudunk, ugyanis Dél-amerikai kollégáinknak sikerült importált tőkével iparosítaniuk, ami ugye azért némi ellentmondást hordozott magában.

Viszont a 90-es évek elején Argentína és Brazília igencsak ütős gazdaságpolitikát folytatott. Lehetne tanulni belőle.

Phoenix
2002. szeptember 24. 14:58 | Sorszám: 33
Ez sem így van, mert jelenleg külpolitikai kérdésekben el kell fogadnunk az EU állásfoglalásait, mert jófiúnak kell lennünk. Ha benn leszünk, akkor mi is beleszólhatunk az állásfoglalások kialakításába.
Phoenix
2002. szeptember 24. 14:52 | Sorszám: 32
A magyar GDP az idetelepült multik teremelését tükrözi, és nem a magyar vállalkozók termelését. Ebből fakadóan a munkanélküliség a külföldi gazdaságok munkaerőszükségletei miatt alacsonyak.

Viszont jelenleg az EU-ból érkező tőke korlátlan mértékű szabadságot kap Magyarországon, ellenben próbálj meg magyar létedre piacot szerezni az EU-ban...

Gazdasági-politikai szuverenitásunk nővekedni fog a csatlakozás után, ugyanis akkor beleszólhatunk majd a döntéshozatalba. Jelenleg viszont azt kell tennünk amit az EU füttyent.

Phoenix
2002. szeptember 22. 23:12 | Sorszám: 12
Az általad leírtak 75%-al egyetértek, ami Mercurius-Phoenix viszonylatban meglepően magas érték.

Nem szabad kívül rekednünk az EU-n, be kell mennünk, ott védett területen lehetünk. Az EU-n belül ugyanis több eszközünk lesz a külső gazdasági/politikai befolyásoktól megvédeni magunkat, mint így, gyarmatosítva...

Téma: Öngyilkos kiskatonák
Phoenix
2002. szeptember 24. 18:28 | Sorszám: 71
Ha ebben nem értenék veled egyet (már a túlzásoktól letisztított mondanivalóval), akkor gondolod, hogy felhoztam volna példának?
Phoenix
2002. szeptember 24. 18:10 | Sorszám: 68
Amerikai bázison, amerikai helikopter, amerikai tengerészgyalogosra landolt.
Phoenix
2002. szeptember 24. 18:09 | Sorszám: 67
Abszolút fölöslegesek ezek a tragédiák. Gyerekek kezébe fegyvert adni...

A nevelés, amiről beszélsz már korábban meg kell hogy történjen, mondjuk gimnáziumban. Megfelelő oktatás mellett nem kellene ezek szerint katonaságot tartani.

De nehogy félre legyek értve. Én támogatom a katonaság létét. De az legyen olyan színvonalú, mint a Ludovika volt. Tisztnek lenni valóban legyen rang, és ne szegénységi bizonyítvány. Azonkívül a katonaságot rengeteg hasznos dologra lehet használni: például Amerikában a hátrányos helyzetű gyerekeknek, akik egyetemre akarnak járni, kifizeti a tanköltségeit a katonaság. Ha négy évig jársz egyetemre, akkor négy évig leszel katona. Tiszta sor. És ha már a katonaságban vagy, akkor nyilván nem bokorugrónak soroznak be, hanem egy mérnökstábban, stratégiai elemzői stábban fogsz dolgozni. Mondjuk szakmai gyakorlatnak. És fizetést is kapsz.

Két legyet egy csapásra: hátrányos helyzetűek felsőfokú oktatása és pályakezdők foglalkoztatása. Ez egy nagyon jó üzlet szerintem. Mindenkinek.

Phoenix
2002. szeptember 24. 17:26 | Sorszám: 64
Dehogynem halt meg! Rálandolt egy helikopter...
Phoenix
2002. szeptember 24. 17:17 | Sorszám: 63
Ez nekem némi ellentmondást hordoz azzal a kijelentéseddel szemben, hogy "Baratocskam !
A Honvedseg nem szanatorium !! A Honvedseg az fegyelemre tanit ! Persze , hogy vannak dolgok amit a kisasszonyok nem szivesen fogadnak el ! De kepzeld el , hogy a fronton amikor a bajtarsaid eleterol van szo , egyesek sirva kovetelnek az anyukajukat !"

Ezek szerint kell honvédség, de katonák nélkül? Vagy a mai honvédség nem megfelelő minőségű?

Phoenix
2002. szeptember 24. 16:54 | Sorszám: 59
Még egy indok, hogy nem kellenek katonák.
Phoenix
2002. szeptember 24. 15:51 | Sorszám: 56
"egy hivatalnok fogja elintezni az egeszet irodaszekbol a koputer elott"
Ez szuper, akkor katonára sem lesz szükség.

"A legveszejesebb akciok a belugyi zavargasok a katonak szamara"
Ezek szerint nem is katonákra, hanem korrekt rendőrségre van szükség.

Phoenix
2002. szeptember 24. 14:37 | Sorszám: 54
Mit gondolsz, miért éppen 18-20 éves embereket muszály megtanítani ölni?
Phoenix
2002. szeptember 18. 17:24 | Sorszám: 17
Felteszem ez nekem szólt. Nem a katonasággal mint intézménnyel van bajom, hanem a magyar katonasággal mint realitással van bajom. Mivel igen közeli családtagom katona, ezért pontosan látom hogy miről szól a katonaság. Hogy hova züllött az egész. Ha nem egy modernizált kommunista néphadseregbe kellett volna bevonulni, akkor nem ágáltam volna olyan nagyon.

Egyébként ez az egész arra emlékeztet, hogy "én már szívtam, szívjanak a fiatalok is!"...

Még egyszer: ahhoz hogy valakiről kiderüljön hogy miféle, nem szükséges a katonaság. Eléggé egyértelműen kiderül ez "odakint" az életben is.

Phoenix
2002. szeptember 18. 17:12 | Sorszám: 16
Ezért azért fölösleges katonaságot fenntartani. Az élet során is mindenkiről kiderül, hogy kiféle, miféle.
Phoenix
2002. szeptember 18. 16:53 | Sorszám: 15
Nem, de ott biztos hogy ilyen előfordul.
Phoenix
2002. szeptember 18. 14:28 | Sorszám: 9
A kötelezettségek előli kibújást sokkal korábban tanítják meg, kezdve az általános iskolától... És egyébként a lányoknak ki vagy mi fogja megtanítani a kötelezettség-vállalást?
Phoenix
2002. szeptember 18. 13:52 | Sorszám: 5
Én is kézzel-lábbal ki akartam bújni a sorkatonaság alól. És amit az ember nagyon akar... Mert nincs értelme. Azért legyek katona, hogy néhány szadista részeges állat kedvére kínozzon? Egyébként is problémáim voltak/vannak az engedelmességgel, hiába, aki szabadnak született...

Téma: Lesznek-e elore hoztt valasztasok?
Phoenix
2002. október 01. 19:29 | Sorszám: 35
"LEGFŐKÉPPEN, a jövő évi reálbér-csökkentés ki fogja ábrándítani a baloldali megvezetett tömeget"
Úgy gondolod? Az a tömeg amelyikről beszélsz, csak azt fogja majd fel, hogy nagyobb lett a fizetése. Ahogy azt megígérték. Az infláció hatását már nem veszi hozzá.

Készült egy roppant érdekes felmérés néhány hónapja: a politikával nem napi szinten foglalkozó tömeg a fizetés-emelést a kormány számlájára írja, míg az inflációt leginkább "piaci kényszerűségnek" tekinti. Legtöbben azt se tudják, mit jelent. Aki meg tudja, az azt nem tudja elképzelni, hogy a kormány hogyan tehetne arról, hogy felemelték a tej meg a kenyér árát? Hiszen a pékek meg a tehenek emelték az áraikat, nem?

Ugyanennek a tanulmánynak egy másik részlete rávilágít arra, hogy a "fizetésemelés" egyértelműen pozitív, míg a "minimálbér-emelés" inkább negatív megítélésű. Nesze neked média-hatás...

Téma: Csurka te nagyon ....
Phoenix
2002. augusztus 30. 14:58 | Sorszám: 172
Nem biztos, hogy meg kellene nekik egyezni. Elegendőnek tartanám, ha nem piszkálnák egymást annyira, amennyire most. A fölös energiák levezetésére ott van a maszop. Persze mindannyian tudjuk, hogy nem arra van a legkisebb ellenállás...
Phoenix
2002. augusztus 26. 15:28 | Sorszám: 136
Egyáltalán nem fontos. Csak amikor azt látom, hogy valódi válaszok helyett először elkezdesz zsidózni (!), majd orosz maffiázni, akkor az emberben felmerül a kérdés: vajon azt amivel a MIÉP-et vádolod, nem pont te követed-e el?

Magyarországnak valóban van más, fontosabb problémája, de speciel erről beszéltünk, és te nem vagy Magyarország. És ha visszanézed a válaszaidat, akkor láthatod, hogy tendenciózusan mellébeszélsz: én felteszek neked egy kérdést, te meg elkezdesz másról beszélni... Szállj magadba.

Phoenix
2002. augusztus 26. 13:12 | Sorszám: 132
1. Szeva nem az orosz maffia feje, csak fejese.

2. Az orosz maffiának Magyarország kicsi, de azért fontos tétel.

3. Amit Csurkáról írsz megfordítható és alkalmazható bárkire, aki valamit képvisel. Például itt van mindjárt Orbán. A modern hírszerzés módszerei szerint Orbántól olyat kértek, hogy verje szét a Fideszt méghozzá úgy, hogy legyen belőle mozgalmár. Ő ezt szívesen teljesítette is, és létrehozta a polgári köröket, ami kétségtelenül nagy, ámde teljességgel hasznavehetetlen, a többi csak parasztvakítás. Hülyeségeket nem csak te tudsz írni... (Bár az utolsó mondatot fenntartom, mert ugye erről megint elfelejtettél beszélni.)

4. Az, hogy az MSZP jó kapcsolatokat ápol az orosz maffiával egyáltalán nem újság. Az se hogy az SZDSZ is.

5. A cionizmushoz való viszonyodra adandó válasz elől megint kitértél. Tudod mit? A többivel ne is foglalkozz, ezt próbáld megválaszolni.

Phoenix
2002. augusztus 26. 01:19 | Sorszám: 126
1. Én arról beszélek, hogy ha a kisegéren múlik, hogy az oroszlán ne kapjon be, akkor talán érdemes kergetni.

2. Azért a kisegér még mindig nagyobb, és az oroszlán szájából megmenekülést szolgálhat, ha megvan, mint a nemlétező légy. (Igaz griffmadárnak gondoltuk, de mostanra kiderült hogy csak egy rovar.)

3. A MIÉP-et azzal vádolni, hogy az MSZP-nek kedvez, amikor ilyen hülyeséget a Fideszre is lehet mondani, bornírtság.

4. Miért véded ennyire a zsidókat? Miért véded ennyire a Fidesz - még fideszesek számára is - nyilvánvaló mellékvágányát? Miért kell egyből "zsidó maffiáról" beszélni, ezzel mintegy méretén felülre torzítani a témát? Miért kell az orosz maffiára terelni a szót, amiről én az utóbbi négy évben nem hallottam, maximum az azt megelőző négy év összefüggésében?

5. Az jó, ha tudod, hogy kik az igazán veszélyesek ránk, de vajon tudod-e, hogy kik az igazán, de tényleg, nagyon veszélyesek ránk?

Phoenix
2002. augusztus 26. 00:22 | Sorszám: 122
Amennyiben a MIÉP-ben túl sok a "szent akarat", abban az esetben a Fideszben túl kevés az ész, az MDF-ben meg az erő (és az ész). Még egy indok a két párt közelebb kerülésére. Bár nem tudom, eszet honnan szereznének...

Én nem érzékelném egyébként, hogy a miépes kritika az a Fidesz ellenében hatna. Sokkal inkább érzékelem azt, hogy a Fidesz egyszerűen nem hajlandó saját (elkövetett) hibáit számba venni. Az önkormányzati választásokon bekövetkező pofára esés remélem már kijózanító lesz, de félek az már eső után köpönyeg. A nagy és "erős" Fidesz-tábor minden olyan hangot elhessegetett maga körül a választások előtt, akik azért óvatosságra intettek, meg azt mondták, hogy nem biztos, hogy amit csinálnak az nyerő. Hidd el, utálok vészmadár lenni, de ha valamihez értek, az a tömegek viselkedése. És most rossz irányba megy a csorda.

De a MIÉP súlya még nem mentség arra, hogy miért kell ilyen mereven elzárkózni tőle, amikor ez nyilván liberális/zsidó érdekekhez köthető. Akkor most a Fidesz tesz egy szívességet az SZDSZ-nek? Hogy van ez?

Azért azt a második fordulót se nyerte meg a Fidesz valami nagy előnnyel... Annál sokkal többet "jósoltak" nekik. De én nem egészen értem azt se, hogy egy komoly (?) párt hogyan képes a választási stratégiáját a közvéleménykutatásokra alapozni...

Az SZDSZ négy minisztert adott hivatalosan, és még hetet fű alatt. Lehet hogy ettől retteg a Fidesz, a kompromisszumkötés árától?

"Nem igen ismered a tortenteket."
Történelmünk tudósa, világosíts meg.

"Igen csakhogy nagyon sok ember mondhatta el, hogy en ott voltam es kulturalt emberek voltak ott."
Egy választás nem a kultúrált embereken múlik. Egy választást meg kell nyerni. Egyébként még mindig nem értem a "kultúráltság" politikai hasznát. Nyilván jó érzés megerősödni, hogy nem egyszál egyedül vagyok, de ugyanakkor szar érzés látni, hogy kisebbségben vagyok a "kultúráltságommal".

"Hadd ne kommentaljan. Mert megint csak olyanokat tudnek mondani, hogy eszre sem veszitek mikor lesz az a velemenyetek, ami az MSZP-nek hasznal."
Erről kicsit konkrétabban, mert ez egy visszatérő elem, és nemigen látom értelmét.

Én Lovasnak adok igazat amikor azt mondja: ">>Mindent elkövetek, amivel a balliberális média megvádol.<< Egy sikeres jövőbeni magyar miniszterelnök mottója." (Nyilván Lovas is az MSZP-nek szolgál fű alatt.)

Ez ugyanis mind arról szól, hogy olyan eredményeket akarunk magunkénak tudni, amiket nem lehet néhány hónap alatt kisöpörni.

Phoenix
2002. augusztus 26. 00:03 | Sorszám: 119
Nem értem mit akarsz az időrenddel.

Magyar Tanácsköztársaság: 1919. március - augusztus
Bajor Tanácsköztársaság: 1919. április - május
Szlovák Tanácsköztársaság: 1919. július - agusztus
Brémai Tanácsköztársaság: 1919. január - február.

Ekkor még nem "égtünk be". Jó, a háborút elvesztettük, de Trianonról még szó sem volt.

Egyébként gratulálok nektek a szlovák tanácsköztársasághoz.

Phoenix
2002. augusztus 25. 23:31 | Sorszám: 116
Ja, majd elfelejtettem Brémában is volt egy.
Phoenix
2002. augusztus 25. 23:30 | Sorszám: 115
Ez azért így még gyenge lábakon áll Trianon magyarázataként. Azt is kalkuláld bele, hogy volt Bajor Tanácsköztársaság, és Szlovák Tanácsköztársaság is.
Phoenix
2002. augusztus 25. 23:10 | Sorszám: 113
Közben azért ne feledd, hogy a 96-os hozzászólásom válaszára kaptál időt.

Pontosan kik ajánlottak fel hadsereget nem tudom, de akik támadtak: britek, franciák, kanadaiak, olaszok, szerbek, finnek, amerikaiak a Fehér-tenger térségében, britek, lettek, balti németek a Baltikumban, lengyelek Breszt-Litovszk környékéről kiindulva, franciák és britek a Fekete-tenger felől, valamint britek a Kaszpi-tengeren. Ja és persze a fehérgárdisták, és bármilyen meglepő csehek, Kolcsak vezetésével a fehérgárdisták csapataiban. Bár hogy a csehek hogy kerültek a Donon túlra már nem tudom.

Phoenix
2002. augusztus 25. 22:52 | Sorszám: 110
Jóvan, értem, túl sok segítséget adtál.

De most akkor meg állítsd össze a képet légy szíves a reálpolitika - Trianon - francia gazdasági érdekek - Lenin - bolsevik forradalom tengelyen, mert kezdek megkavarodni...

Phoenix
2002. augusztus 25. 22:48 | Sorszám: 108
Folytassuk. (Kérdés a szakemberhez: miért van az, hogy a magyarok mindig messziről lőnek, nem mennek közel az ellenfél kapujához, de amikor védekeznek, mindig magukra engedik őket?)

Bár nem tudom, hogy miért kell megint történelmi irányba félrevinni egy másról szóló beszélgetést, de ha erről akarsz, beszéljünk erről.

Phoenix
2002. augusztus 25. 22:22 | Sorszám: 104
Natessék. Miket nem tud meg az ember. Egyébként ez önmagában nem lehet válasz, hiszen előtte is, utána is történtek olyanok, hogy egy ország egyszerűen közölte: nem fizet. És nem is.
Phoenix
2002. augusztus 25. 22:20 | Sorszám: 103
Az hogy Magyarország eltűrte a Habsburg-uralmat, és követte a vágóhídra. Majd az, hogy Magyarország eltűrte megalkuvás (úgymond kompromisszum) politikáját. Egyébként nem értem mit akarsz ebből kihozni, pláne közgazdasági oldalról.
Phoenix
2002. augusztus 25. 22:15 | Sorszám: 101
Jó, majd azt is megbeszéljük.
Phoenix
2002. augusztus 25. 22:11 | Sorszám: 99
Párdon, te a reálpolitikáról beszélsz. Az is egy út, bár mondjuk az vezetett Trianonhoz és a kommunista diktatúr tűréséhez is. Ha mindenki a reálpolitika berkein belül maradt volna, nem lett volna 1848, 1867, 1956, stb. Legalább a saját történelmünket kellene ismerni: amikor a magyarság megalkudott sorával, azok voltak történelmünk leggyötrelmesebb szakaszai. Amikor "mertünk nagyok lenni", azok voltak a legfényesebbek.

Az igazság az, hogy aki "realistán" áll a dolgokhoz, az a jelenlegi helyzetet akarja megváltoztatni, következésképpen egy alapjaiban rossz rendszert akar jobbá tenni. A "jobbá tétel" azonban nem egyenlő a "jóvá tétellel". Ez ellen az a szokásos "realista" érv sem áll, ami eleve feltételezi a ló másik oldalára esést, miszerint "fejjel kellene a falnak rohanni", ez mindössze a túlzásnak nevezett stilisztikai eszközzel történő visszaélés.

Phoenix
2002. augusztus 25. 22:04 | Sorszám: 96
Az elgépelésekre adott magyarázatod azután olvastam, hogy megírtam hozzászólásaim. De ha úgy jobban tetszik, akkor módosítom: nem felindultságból, hanem kapkodásból írtad amit írtál.

Mercurius, légy szíves azt is magyarázd meg nekem, hogy miért tartod olyan fontosnak a párbeszédet a MIÉP-esekkel, amikor szerinted a Fidesznek nincs szüksége rájuk? És miért tartod olyan fontosnak a „jobboldali” egységet, amikor a MIÉP-et nem sorolod ide? És egyáltalán: mit értesz akkor te „jobboldal” alatt?

A Fidesz miért határolja el magát világosan a MIÉP-től? Úgy értem ki kérte rá? Gondolkodó emberek számára teljesen nyilvánvaló, hogy két külön pártról van szó, külön ideológiai háttérrel. (Bár az utóbbi időben mintha a Fidesz is átvett volna retorikai elemeket a MIÉP-től.)

És Mercurius drága, ha négyszer nem hoztam tudtodra itt a fórumon az utóbbi 1 hónap alatt, hogy én nem vagyok miépes, sokkal inkább fideszes, akkor egyszer se. Elhiszem, hogy lassan szállingózik a pehely-húszfilléres, de ideje lenne tudatosítani. Amikor én a Fideszt kritizálom, akkor azt kritizálom, hogy a Fidesz – eléggé elítélhető módón – elcsúszott egy liberális, baloldali ideológia (?) felé. (De nem veszem zokon a miépezést, csak nem stimmel. Szeretem ha a vitapartnerem jelzést ad legalább időnként arról, hogy érti mit mondtam.)

Az hogy a Fidesz retorikáját tompán kell tartani nyilván azért van, hogy a középen levő szavazókat megtartsa/meggyőzze, akiket nyilván zavar a radikális hangnem. Azonban éppen te ismerted el, hogy ezek mégsem voltak olyan sokan, hogy választásokat lehessen velük nyerni. Viszont a Fidesznek azért nem jött volna rosszul az a +4.5%, amit a MIÉP jelentett, nem? Tehát a Fidesz-hívő tagozatnak el kellene ismernie végre, hogy délibábot kergetett, és (erős liberálbolsi nyomásra) otthagyott az út szélén egy kétségtelenül kicsi, de valós szavazóréteget.

Apropó méret. A MIÉP pontosan akkora, mint az SZDSZ, mínusz izraeli charter-járatok, mínusz azok a zuglói ingatlanfejlesztések, ahol igazolnod kell, hogy te zsidó vagy ahhoz, hogy lakást vehess. Tényleg, a határon túli magyarok miért nem szavazhazhatnak?

Az MDF-es históriához hozzátartozik, hogy az MDF ugyanolyan „sokszínű” párt volt anno, mint most a Fidesz. Más szóval tele volt exkommunistával. Nem véletlenül nem történt a mai napig semmi érdemleges ami a kommunista hatalomgyakorlást érdemben megingathatta volna. Értékeld ebből a szemszögből Csurka kiválását.

Én úgy érzékeltem, hogy a miépesek nem sok kis akciót akartak/akarnak, hanem egyre nagyobb hullámokat kavaróakat. Az átmázoláshoz csak annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy a retektévében 100-150 ezres tömegről tudósítottak a Kossuth téri gyűlés kapcsán. Aki csak a ballib oldalról tájékozódik, az ebben a hiszemben is maradt.

Nyugodj bele, MSZP még sokáig lesz. Hacsak nem jön egy 3-4 ciklusos jobboldali kurzus. (Valódi jobboldaliról beszélek, és nem olyan látszat-jobboldaliról, mint amilyen a Fidesz volt. 4 év munkáját néhány hónap alatt semmivé tették. Szép emlék volt...?)

Elnézést a csapongásért. Sok a téma, kevés az időnk.

Phoenix
2002. augusztus 25. 12:26 | Sorszám: 73
Természetesen MeH, nem Főváros.
Phoenix
2002. augusztus 25. 12:25 | Sorszám: 72
Valóban, de arra jó lett volna, hogy kisebbségi kormány alakuljon. Vagy a Fidesz alakította volna, és az MSZDSZMP még így sem tudta volna a Fidesz döntéseit felülbírálni, vagy az MSZDSZMP alakítja, és így a Fidesz-MIÉP ellenzék felül tudta volna bírálni. Mindegy hogy hogyan, de a lényeg hogy nem következett volna be a kommunista rediktatúra.
Phoenix
2002. augusztus 25. 12:09 | Sorszám: 71
"Meg leeht csinalni, hogy mire csatlakozunk, addigra az onkormanyzatok olyan jogoasitvanyaokat kapjanak, ami melelt nincs sulya a nank, hogy elvielg a kulfoldiek vasarolhatnanak."

Igazad van, hogy tanulni kell, tájékozódni: Szerinted ha a Fidesz segédkezet nyújt az MSZP-nek ahhoz, hogy a kommunisták minnél nagyobb arányban nyerjenek az önkormányzati választásokon, akkor mire mész az önkormányzati jogosítványokkal? Az pusztán elméleti lehetőség marad, amit nem fog egyetlen önkormányzat sem kihasználni, mégpedig két okból nem:

1. Egy kommunista önkormányzat, csak nem képzeled, hogy az MSZP ellenében bármit is tenni fog?

2. Elméletileg minden önkormányzatnak megvan a lehetősége arra, hogy ne engedélyezzen újabb lakóparkokat, üdülőterületi parcellázásokat a területén, ne vonjon belterületbe újabb földeket, stb. Ez mindaddig elméleti lehetőség marad, amíg az önkormányzatok 90%-a minden évben forráshiányos. Soknak ez az egyetlen lehetősége arra, hogy kifizesse a számláit. És ilyenkor mindegyik meghajlik a "piac törvényei" előtt. Vedd hozzá azt is, hogy az önkormányzatok forrásainak döntő többségét a központi költségvetésből kapja, amit az MSZP osztogat. Ugyanis ma a törvényi helyzet olyan, hogy az önkormányzati források abszolút bizonytalanok, gyakorlatilag kormányzati kegynek számít a folyósításuk.

Ezzel mit fogsz kezdeni? Hogyan fogod ezt kiokoskodni? Persze a Fidesznek lett volna 4 éve arra, hogy ezeket a lehetetlen állapotokat feloldja, de nem tette. Nem volt érdekében talán. És az is szemmel látható, hogy az önkormányzati választásokat sem nagyon akarja megnyerni. Kiben bízol mindennek ellenére?

Phoenix
2002. augusztus 25. 11:56 | Sorszám: 70
Hümm- (fejbólintás) -hümm (fejbólintás).
Phoenix
2002. augusztus 25. 11:49 | Sorszám: 69
Kedves Mercurius!

Látványos Csurka- és MIÉP-gyűlöleted már-már elgondolkodtató. Mentségedre szolgáljon, hogy gyakori és látványos elgépeléseidből azt a következtetést lehet levonni, hogy felindultságból írtad amit írtál. Néhány hónappal ezelőtt még mintegy etalon jöttél számításba, megfontolt és kimért hozzászólásaiddal bizonyítottad a „hideg fej” gondolkodásmódjának feljebbvalóságát sokunk számára. Mára ebből a szellemi státusból szinte semmi sem maradt. Ha valaki olvassa a hozzászólásaidat, az kizárólag a Csurka- és MIÉP-gyalázásban merül ki. Egyszer azt írod, hogy a MIÉP-nek nincs akkora súlya, hogy számolnia kellene vele a Fidesznek, másszor meg azt írod, hogy a MIÉP rengeteget ártott a Fidesznek, és talán bizony miatta vesztette el a választásokat. Minden véleményedet konkrétumok nélkül fogalmazod meg, ahogy a mai napig adósom maradtál a polgári körök politikai hasznosságának elmagyarázásával is. A fentiek pedig erősen elgondolkodtatnak. Mintha egy SZDSZ-es aktivista véleményét látnám a szavaid között felbukkani. Elképzelhető hogy ez az üldözési mánia, de erről te éppen úgy tehetsz mint én. Ideje lenne visszatérni a higgadt elemzésekhez, véleménycseréhez, nem?

Egyébként a Hősök terével kapcsolatos kérdésedre már máshol kaptál választ, csak el kellett volna olvasnod: A MIÉP hamarabb foglalta le, mint a Főváros, így természetesen az övék volt.

Téma: Egy gondolat bánt engemet...
Phoenix
2002. szeptember 16. 13:05 | Sorszám: 9
Azért nem teljesen mindegy, hogy ez a polgárőrség milyen szervezeteknek, vezetőknek van alárendelve. A polgárőrség polgári rendőrség és polgári belügyminisztérium alá rendelve valóban egy polgári képződmény lehet, ellenben kommunista belügyminisztérium és kommunista rendőrség alá rendelve munkásőrség lesz belőle. Amelyik fel van fegyverezve. (Gondolj bele, hogy például ki lehet a polgárőrség vezetője.)
Phoenix
2002. szeptember 15. 20:12 | Sorszám: 7
Egyszerű. A polgárőrség a munkásőrségnek a modern változata. Mivel az MSZP igencsak gyengén szerepel(t) vidéken, szüksége van olyan szervezetekre, amelyek a hatalmát erősítik. A végén még megmozdul ez a náci csőcselék, például a földje elvétele okán. Ekkor rendkívül jól jöhet egy felfegyverzett "civil" szervezet, amelyiket könnyen lehet irányítani a Köztársaság térről...

Téma: Az INDEX: politikailag korrekt. A FIDESZ: horthysta.
Phoenix
2002. október 03. 17:55 | Sorszám: 23
De nem is kell hosszú ideig hazudni. Elég egy választás előtt néhány hónapig. Ráadásul nem is fognak hazudni. Inkább osztogatnak, szavazatokért. Aztán majd visszaveszik, de mire újra szavazatok kellenek, addigra már visszavettek annyit, hogy legyen ismét miből osztogatni.
Phoenix
2002. október 03. 16:35 | Sorszám: 19
Te nem vetted észre, hogy a Bokros-csomagot milyen népszerűvé tették balos körökben? Kérdezz meg egy balost, azt fogja neked válaszolni, amit megtanítottak neki: szerinte (ez fontos, mert ő nem pártvéleményt visszhangoz, hanem sajátot!) szükséges volt a Bokros-csomag. És a László-csomagra is ugyanezt fogják mondani, mert "a Fidesz szétherdálta a pénzünket".
Phoenix
2002. október 03. 16:32 | Sorszám: 18
Néhány részletet nagyon sokan szívesen hallanánk tőled.

Téma: A Fidesz szabadsága
Phoenix
2002. július 30. 17:01 | Sorszám: 127
"mozgásban kell tartanunk a magunk 49%-t"
Egy apró hiba, hogy az ~75% 49%-a. Mondjuk 37%. Ezzel szemben az MSZP-SZDSZ-nek van 38%-a.

Emberek! Tudjátok mit jelent ez?!

Ha azon a piacon, ahol én a vállalkozásomat - szerencsére - elég nagy sikerrel vezetem lenne egy 25%-os fehér tortaszelet, amihez még senki nem nyúlt, tudjátok mit csinálnék? Nem fogjátok kitalálni úgysem...

Ha azon a piacon, ahol én a vállalkozásomat - szerencsére - elég nagy sikerrel vezetem lényegében 1, formailag 2 versenytársam lenne, akinek 38%-os tortaszelete van, tudjátok mit csinálnék? Nem fogjátok kitalálni úgysem...

Szomorúságra ad okot, hogy se a Fidesz, se a MIÉP nem képes felismerni a saját érdekeit. Ehelyett az egyik "aprómunkázik" - ami buktához fog vezetni, ez egyértelmű: nem lennék meglepve ha ez a zseniális aprómunkázós ötlet szintén Werner/Werber Andristól származna - a másik meg teljesen kilátástalanul "akciózik", amivel nyilván semmire se megy.

Phoenix
2002. július 30. 16:52 | Sorszám: 124
Bocsánat, de én nem emlékszem olyanra, hogy Orbánt le kellene váltani. Szerintem aki itt kritizálta a fideszeseket az a látszattevékenységük miatt kritizálta őket. A Fideszt/Orbánt igenis kritizálni kell. Hogy még jobban csinálják a dolgukat.

Jelenleg nem hiszem, hogy aki eddig a Fideszre szavazott, az például ősszel ne a Fideszre szavazna. (Nem tisztem megvédeni GIS-t az itt elhangzottakkal szemben, de úgy legyen ötösöm a lottón, hogy nem az MSZDSZP-re fog szavazni. Talán a Munkáspártra? )

Jelenleg ugyanaz a hiba (még mindig) ami 4 éven keresztül volt, és mára már nyilvánvalóvá vált: A Fidesz egyszerűen nem vett volt hajlandó elfogadni a kritikát magával szemben. Pedig ha egy kicsit is hallgatott volna a jóakaratból származó kritikára, akkor nem hagyott volna ekkora támadási felületeket. A baloldali médiamocsoknak nem az volt a legnagyobb kára, hogy rengeteg embert (túl sokat) behülyített alpári gondolatokba, hanem hogy süketté tette a Fideszt és Orbánékat. És még mindig nem gyógyulnak.

Phoenix
2002. július 30. 16:39 | Sorszám: 123
Lazításnak egy érdekes gondolat A Vasálarcos c. filmből : "Ne azt nézd, hogy mit ölsz meg. Azt nézd, hogy mit hagysz életben."

Banalitás, de pontosan megvilágítja az egész "keresztényi türelem a politikában" c. fekete-fehér, 135 éves szélesvásznú magyar bohózat alaptevését.

Phoenix
2002. július 30. 16:34 | Sorszám: 122
"A lenullázás az új kormány "érdeme""
Ühüm. Az meg az Orbánéké, hogy az elmúlt 4 évet kevesebb mint 3 hónap alatt semmivé tették.

Téma: Orbán kiíratja az árulókat a közéletből
Phoenix
2002. október 04. 18:41 | Sorszám: 211
Te egy beteg ember vagy...
Phoenix
2002. október 04. 17:40 | Sorszám: 209
Elég sokszor leírtam már a MIÉP kiesését saját magának köszönheti. De ha akarod, akkor látod, leírtam még egyszer. Örülsz? Nekem sírni volna kedvem, de emiatt: ennek a hiányzó 15%-nak a töredékével a Fidesz vidáman kormányt alakíthatott volna.
Phoenix
2002. október 04. 15:09 | Sorszám: 197
A kisgazdák 15%-a hiányzott...
Phoenix
2002. október 04. 12:51 | Sorszám: 185
De az is lehet, hogy túl sok volt az az X%, amit a szétrobbantott kisgazdák vittek a semmibe, vagy inkább a szocialistákhoz...
Phoenix
2002. október 04. 12:50 | Sorszám: 184
Ja, és mégegy dolog. A Fidesz részéről állandóan hallható, hogy figyelemmel kell lenni, az ingadozó szavazók érzékenységére. A miépesek érzékenységére miért nem kell? (Ugyanis, ha a választási eredményeket vesszük alapul, akkor az ingadozók kb. annyian vannak, mint a miépesek: Centrum vs. MIÉP...)
Phoenix
2002. október 04. 12:44 | Sorszám: 183
Bennem négy dolog merült fel ezt a -t végigolvasva.

1) Hogy miért lehet otromba miépes hőzöngésnek nevezni azt, amikor a Fidesz belső megtisztulására vonatkozólag ismételten igény fogalmazódik meg, illetve hogy milyen ember az, aki ezt így értelmezi. Továbbá, hogy miért olyan iszonyatos nagy az ellenállás egy ilyen megtisztulás ellen? Merthogy a "miépesek" eddig pusztán ezt kívánták. Nem a MIÉP-et akarják erősíteni, hanem a jobboldalt, viszont, gondolhatják joggal, minek erősítsenek egy olyan oldalt, ahol beépített emberek tömegei nyüzsögnek és nyilvánvalóan ismét kisiklatják a nemzeti oldalt.

2) Hogy ha 2003 tavaszáig várunk a Fideszre, akkor mi történik. Nyilván* a Fidesz - eddigi eredményeit és munkásságát alapul véve - el fogja bukni a "tavaszi hadjáratot". Akkor megint lesz egy döbbenet, és nagyjából már ott is vagyunk 2004-ben, az előrehozott választásoknál, amikorra a Fidesz-hívő sereg paralizált állapotban legfeljebb megfelelő kúra keresésére lesz alkalmas.

3) Pontosan ugyanaz zajlik most a Fidesszel, mint anno az MDF-el. A választási vereség - azt megelőzően Antall halála - akkora tehertétel volt az MDF-nek, amit képtelen volt elviselni. Már addig is voltak kiszakadások a pártból - ezt politikusok csinálták. Ami meghatározó volt, az sokkal inkább az, hogy a szavazótábor lett paralizálva, ezért zsugorodott össze az MDF mikroba méretűre. Ha a Fidesz képtelen megfelelően kezelni ezeket az ellentéteket még abban a stádiumban, amikor mindenki a Fidesz-t akarja jobbá tenni (ez még tart), akkor szét fog robbani a párt. Ha azt látja a t. szavazó, pártja semmit nem képes elérni, sőt még önvédelmi rendszere sincs, akkor nem fog oda szavazni. Mert a szavazó lehet lelkes, de az öngyilkosság nem jellemző rá.

4) A megtisztulás elmaradásának egyik legnagyobb szívása, hogy továbbra is az a Wermer Andris csinálja a Fidesz kampányát, aki már az áprilisi választások alkalmával megmutatta, hogy mennyire alkalmas erre a feladatra... Látta valahol valaki a Fidesz-kampányt? A tulaj a becsületes megtalálónak nagy jutalmat ajánl fel!

*Azért nyilván, mert a Fideszt támogató civil társadalom valóban komoly, és tiszteletet parancsoló tevékenysége sem lesz elegendő a nyereségre. Ugyanis a fideszes képviselők talán brüsszeli állások után kujtorogva, talán gyávaságból, talán nihilizmusból, eddig nagyon kevés képviselő híján kushad, sőt szavaz a szocialistákra. Merthogy "ami pénzt juttat az állampolgároknak, azt ők meg fogják szavazni". Az alászavazásra pedig ez mindig hathatós indok lesz.

Phoenix
2002. október 02. 19:23 | Sorszám: 108
Ezért teszem hozzá mindig, hogy megfelelő vezetés mellett. Megfelelő az a vezetés, ahol az ilyen szerencselovagok és ügynökök bomlasztó munkája lehetetlenné válik. Például úgy, hogy aki bomlaszt, rögtön ellehetetlenül. Akkor majd nem bomlaszt... Orbánnak valóban nagy hibája, hogy nem megfelelő emberekkel vette körül magát. A megfelelő embereket pedig folyamatosan elutasította. Ez egy óriási fideszes baklövés volt: nem tartott igényt saját értelmiségi/gazdasági holdudvar kialakítására, és közvetlen befolyásolására. A kollégiumi csapat egyébként ilyen körnek tűnt, és ma is az lehetne, ha nem lenne ott például a Deutsch, aki elég sokat tett a kommunistáknak.

"milyen legnagyobb ellenzéki párt?"
Jó, akkor nem "ellenzéki", hanem "formálisan nem kormánypárti" párt. Én is örülnék ha a Fidesz kicsit jobban aktivizálná magát. De az önkormányzati választások megnyerése sem cél, sajnos.

Phoenix
2002. október 02. 16:09 | Sorszám: 106
A kettészakadás azért nem kívánatos, mert egy agglomerált Fidesz rengeteg szavazatot tudna szerezni, és talán a megfelelő vezetés mellett, olyan pártszövetséget kormányra juttatni, aminek megvan a 2/3-a. Ha emlékszel, a tavaszi választások tétje az volt, hogy egyszerű vagy kétharmados többségel nyer majd a Fidesz. Hát ebből "aludták le" magukat a legnagyobb ellenzéki párt szerepébe.
Phoenix
2002. október 02. 15:12 | Sorszám: 102
Miből gondolod, hogy nem lesz többé Orbán tanácsadója?
Phoenix
2002. október 02. 14:50 | Sorszám: 98
Fogadjunk hogy azután se fog fordulat történni. Amíg a Fidesz belülről meg nem tisztul, addig nem.

Azt gondolom, hogy a jelenlegi úton haladva a Fidesz látványos kettészakadása fog következni. Az egyik fele az orbáni Fidesz lesz, a másik meg megy a szadihoz.

Sajnos, ez reális lehetőség az eddigi magyar pártok történetét is figyelembe véve. Viszont azt is állítom, hogy ezt a szakadást mindenképpen meg lehet akadályozni egy belső megtisztulással. Ami roppant egyszerű, hiszen nem kell ehhez kirugdosni embereket, mindössze vissza kell vennie a Fidesz irányítását azoknak, akikre az tartozik: Orbán, Kövér, Varga, Áder, stb. No Deutsch, no Németh, no Martonyi, no Matolcsi, no kisgizdák, stb. Egy gyűjtőpártba (majdnem) mindenki belefér, de az irányító szerepet nem szabad engedni...

A legnagyobb problémát, mint az elmúlt 4 évben, az önkritika teljes hiánya okozza. Olvasgasd csak Mercurius harcostárs hozzászólásait alább.

Phoenix
2002. október 02. 12:59 | Sorszám: 90
"A miép elmaradása a 9%-tól főleg a miépeseknek köszönhető. A miépes tábort Csurkának és a pártvezetésnek kellett volna összefognia és mozgósítania."
Igaz, illetve az, hogy Papolczi ügynöknek köszönhető az elmaradás, illetve az SZDSZ-hez átcsalt szavazatoknak. Amit ugyan az OVB is pontosan tudott, de nem foglalt állást, mert "érdemben nem befolyásolta a választások eredményét". A ténylegesen elért eredmények alapján most az SZDSZ lenne parlamenten kívüli, a MIÉP meg a harmadik erő. És akkor még a MIÉP együttműködésére sem lett volna szükség ahhoz, hogy folytatódhasson a megkezdett 4 év.
Phoenix
2002. október 02. 12:54 | Sorszám: 89
"a fidesz fegyelmezetten együttmaradt és nem látok elmdnpsedési jeleket"
Jó neked, hogy szelektív a látásod. A Fidesznek nincs pártelnöke, Orbán vegetál, gyakorlatilag a párt ebek harmincadján... Így szabad teret kapnak a fideszes liberálisok, hogy a szocialisták alá szavazzanak (többszörösen!) és a kormánypropagandát erősítsék. Viszont állandóan követeli a MIÉP-től hogy kushadjon, valamint naponként eleget tesz a ballibsi média követelésének, és elzárkózik a MIÉP-től. Na persze nem úgy, hogy kiáll sajtótájékoztatót tartani...

Csurkának valóban nincs esélye, viszont egy független pártnak joga van és erkölcsi kötelessége is főpolgármester-jelöltet indítani. Mivel a Fidesz és a MIÉP között semmilyen megállapodás nincs (még hallgatólagos se) arra vonatkozóan hogy összejátszanak a választások során, így alaptalan elvárni azt, hogy a MIÉP majd a szép lelke miatt támogatja a Fideszt.

Schmitt egyébként független jelölt, tehát nem fideszes, így a Fidesztől függetlenül lenne módja arra, hogy egyeztessen Csurkával. De valahogy ez még nem jutott eszébe. Hogy mik vannak!

Phoenix
2002. október 02. 11:52 | Sorszám: 81
Nagyobb támogatottsága van a Fidesznek, OK. De ez még mindig nem elégséges indok arra, hogy a MIÉP-nek feltétel nélkül meg kellene adnia magát. Mert a Fidesz ugye semmit nem ajánl a MIÉP-nek, csak követel.

"A miépnek nem kell megadnia magát. Állítson listát, indítson kerületi polgármesterjelöltet, de főpolgármestert jelölni (különösen Csurkát) eléggé ésszerűtlennek tűnik."
Értem. Az nem zavar, ha listát, polgármesterjelöltet állít a MIÉP, mert ezekkel nem tud elég szavazatot szerezni még ahhoz se, hogy a Fidesznek számolnia kellene vele. De a főpolgármesterségben Csurka elviheti az a néhány százalékot, ami kellene Schmittnek. Ebből fakad a fideszes MIÉP-gyalázás. Az még véletlenül se merül fel, hogy megegyezzenek. A Fidesz már mindenkivel megegyezett, Torgyántól a hálózat ügynökein keresztül, az MSZP-vel, akkor miér pont Csurka az akivel nem hajlandók megegyezni? A válasz egyszerű: a Fidesz közelebb áll az MSZP-hez (SZDSZ-hez), mint a MIÉP-hez. Szomorú hogy itt tartunk.

"Mezei közemberként nagyon rossz véleményem lesz a miépről, ha a miépen úszik el az önkormányzati választás"
Miért nem azt írtad, hogy "Mezei közemberként nagyon rossz véleményem lesz a fideszről, ha a fideszen úszik el az önkormányzati választás"? Ennek sokkal nagyobb a veszélye, mint a marginális MIÉP-veszélynek...

"Ha a miép nem kap észbe, akkor elindul (továbbmegy?) az elmdnpsedés útján."
Jelenleg az "elmdnpsedés" a Fideszt jobban fenyegeti mint a MIÉP-et. Talán éppen ezért támadja olyan vadul a Fidesz a MIÉP-et. "Balosság szemszögéből is."

Phoenix
2002. október 01. 20:13 | Sorszám: 75
"Csurkáék most akarattal vagy anélkül a ballib oldal malmára hajtják a vizet."
Szinte már fájdalmas ez az esztelen egyoldalúság. Csurka szemszögéből meg Orbánék hajtják akarva, vagy anélkül a ballib oldal malmára a vizet.

"Annyit kérek, hogy előbb hajtsuk el a nehezen kihaló komancsokat!"
Valóban ez lenne a fontossági sorrend, de ez így sosem fog működni. Amíg prominens fideszesek olyanokat mondanak, hogy a demokrácia diadala, hogy a MIÉP kiszorult a parlamentből, valamint naponta határolódnak el - na kinek a felszólítására? -, hovatovább bizonyos "frakciók" egyezkednek a kommunista hatalommal, addig nem látok semmi esélyt együttműködésre.

Amit a fideszisták hajtogatnak az kb. az, hogy "a MIÉP adja meg magát, mindannyiunk érdekében, és feltétel nélkül!" A Fidesz részéről eddig egyetlen pozitív nyilatkozat vagy gesztus nem ment a MIÉP felé. Akkor most ki akar itt megegyezni, szövetségre lépni?

Téma: A Fidesz ősszel is udvariaskodik?!! ÉBRESZTŐ!
Phoenix
2002. október 04. 12:25 | Sorszám: 50
"Nem hiszem, hogy félrevezetésről beszélhetnénk; egyszerűen nem létezik az Egy Igazság. Lehet, hogy néhány kérdésben más megoldásokat tartanék helyesebbnek."
Egy Igazság van, hidd el. Az értelmezése különbözik. Vagy a mód, ahogy eljutunk ahhoz az Egy Igazsághoz.

Ellenben Rengeteg Hazugság van. Amit könnyű összekeverni az Egy Igazsághoz vezető móddal. BTW, ne csinálj olyat ami pusztán "más", mint a megszokott, hanem olyat csinálj, ami "jobb".

Phoenix
2002. október 04. 12:20 | Sorszám: 49
""A kommunizmus élmunkásaival milyen új rendszert lehetne építeni?"

Erre mondta Hofi, hogy "szarból nem lehet ostort fonni, de ha mégis, akkor ne csattogtassunk vele..."?"
Akkor mi az a "tökéletesen más" keretrendszer?

""Hogy értsd a helyzetet, ezek a rossz hitelek szándékos kihelyezések voltak olyan cégekbe amelyek majd ellógnak a hitellel."
Igen, volt sok ilyen eset; erre utaltam..."
És az ilyen esetek alapján megemelt kamatszint, szerinted piaci?

Phoenix
2002. október 03. 18:33 | Sorszám: 46
Nem, téged nagyon nagy ügyekben vezettek félre. Úgymint rendszerváltás, baloldaliság, nemzet, stratégiai érdekek, stb. Persze erről nem olvashatsz a Népszabadságban, csak az áttétel áttételén keresztül: valaki elmondja valakinek a véleményéről a véleményét, ami eredetileg ilyen témával foglalkozott. Olvasol Magyar Nemzetet is a Népszabadság mellé, hogy azért kiegyensúlyozd a töménységet?

(A kalózmásolat pedig tökéletes párhuzam a Népszabadság mellé... )

Phoenix
2002. október 03. 18:30 | Sorszám: 45
"a régi elit nagy része megmaradt elitnek nálunk is"
Hát ez az óriási baj. A kommunizmus élmunkásaival milyen új rendszert lehetne építeni?

"korábban számos bank megégette magát az ilyen-olyan alapon kihelyezett vagy örökölt rossz hitelekkel"
Na. Hogy értsd a helyzetet, ezek a rossz hitelek szándékos kihelyezések voltak olyan cégekbe amelyek majd ellógnak a hitellel. A "bankszakember" meg a "vállalkozó" elég gyorsan tudta így felhalmozni a kezdőtőkéjét. A legpofátlanabb esetek az állami tulajdonú bankoknál történtek. Ott ugyanis mindenki tudta, hogy az államapparátus elvtársai majd kitömködik a lukakat. Tulajdonképpen ilyen a Postabank vagy a CW Bank is, bár ezek a legutóbbi ilyen esetek.

"hagyományos beruházásértékelési módszerek kritikáját, és az újabb megoldásokat tanulmányoztam, korábban főleg stratégiai menedzsmentet, döntéselemzést"
Kiktől?

Phoenix
2002. október 03. 17:48 | Sorszám: 42
Várj csak. Húzzunk párhuzamot? Ha kalózmásolatot veszel, akkor már semmilyen morális alapod nincs arra, hogy elítéld a kalózmásolatokat. Ha ismételten kalózmásolatokat veszel, akkor meg kifejezetten támogatod a kalózmásolat-készítő ipart. Érted már? És itt az sem érv, hogy "szórakozni csak kell". Mert lehet másképpen is.
Phoenix
2002. október 03. 17:15 | Sorszám: 41
Elég sokmindent felsoroltál, ami mind materiális javulást eredményezett. Ettől "tökéletesen más" ez a rendszer?

"Ki az a barom aki azt mondja, hogy egy rendszerváltás nem a hatalmon levők "trónfosztását" jelenti?" kérdeztem. "Mindenhol felül maradt a régi elit nagy része" válaszoltad. Ugye nem gondoltad komolyan?

népszavazás
1. A választási törvényt Hornék alkották. Amit Orbánék alatt nem hagytak módosítani. Egyetlen kiegészítés történt 1998 júliusában, ami arról szólt, hogy ha egy képviselő visszalépett a jelöltségtől, akkor a rá adott szavazatok érvénytelennek minősülnek. Azért, hogy ne számolják a rá adott szavazatokat egynél többször. Ez alapján az SZDSZ nem jutott volna be a parlamentbe. Az OVB? Az figyelmen kívül hagyta ezt a kis törvényt. Az SZDSZ? Virít a parlamentben. Jogszerű? Hát. Az a törvény, ami azt írja elő, hogy a választási csalás elévülési ideje 1 nap, elég erős gyomorral nevezhető jogosnak. Ezek szerint a választási csalás ma Magyarországon kissebb bűn, mint mondjuk a paráznaság. Lehet ismét gondolkodni...
2. Szóval a lezárt és őrzött termet nem tartod hitelesnek? De a kézi számlálást annak tartod? Ezt most ötlötted ki?

fiatalok
Nagyon helyes. Nehogymár bárkivel is összevessz a politika miatt. A dolog arra vezethető vissza, hogy az indulatokat nem a "jobb", illetve a "bal" okozza, hanem az, hogy kommunisták irányítják az országot. És itt azokra gondolok, akik embereket gyilkoltak. Azon gondolom nem csodálkoznál, hogy indulatokat kavar, ha egy országot fasiszták irányítanának.
Az utánad következő nemzedéket én nem félteném. Okosabbak és erősebbek lesznek mint ti. Amit tehetsz, hogy emeled a lécet nekik.

piaci viszonyok
Az hogy mi a normális talán nem egy gödörben szétnézve kellene kijelenteni. Az hogy Magyarországon bevett gyakorlat az, hogy egy hitelösszeg többszörösét kérik fedezetnek, semmi esetre sem normális. Pláne nem piaci viszony. Piaci viszony az, amikor a kereslet határozza meg a kamatokat. Ezek a kamatok - igaz hogy csökkentek az elmúlt években, bár ez nem a kamatmarzs csökkenése miatt történt -, nem tükrözik a valódi kereslet-kínálat egyensúlyi pontját. Ezek a kamatok a bankoligarchia érdekeit tükrözik.

Kiknek a legfrissebb szakirodalmát olvastad egyébként?

Phoenix
2002. október 02. 20:44 | Sorszám: 38
"A 2.-vel mit akarsz mondani?"
Válasz: "Ha azonban másnap is megveszed a Népszabadságot, akkor az azt jelenti, hogy azonosságot vállalsz azzal, amit előző nap olvastál ott. Különben nem vennéd meg ismételten."
Mi nem érthető ezen? Ha elégedetlen volnál a Népszabadsággal akkor nem vennéd meg. És nem az lenne a tájékozódási forrásod. Viszont ha a Népszabadság a tájékozódási forrásod, akkor azonosságot vállalsz vele.

Már megint az a fránya mértéktartás...

Phoenix
2002. október 02. 20:37 | Sorszám: 36
Vállalkozásom 1984 óta működik, köszönöm. Akkor még vgmk-ként. Soha nem csuktak le, akkor se, pedig nyilvánosan gúnyt űztem az akkori "szabad választások"-ból. Szocialista éhbéren pedig még a szocializmusban sem tengődtem. Úgyhogy ezek szerint számomra nem változtak meg a keretfeltételek. Pláne nem "tökéletesen".

Maradjunk Magyarországnál. Ha a többi országról is elkezdünk beszélni, akkor nevetségesen dagályossá válik ez a téma. Ha szerinted a demokrácia dinamikáját kis pártok feltűnése és eltűnése adja, akkor gondolkodj még ezen. Pláne úgy, hogy két párt létezik, amelyik lényegileg egy. Milyen dinamika ez?

A választási csalások "mítoszát" elég egyszerű lett volna eloszlatni az újraszámolással. Mivel a kommunisták példás gyorsasággal darálták be a bűntárgyakat, ezzel bizonyították aljas cselekedeteiket. Számomra egyébként a döntő bizonyíték az, hogy állandóan azt hajtogatják, hogy minden a legnagyobb rendben történt. Namost 5 millió szavazat összeszámlálásánál nehogymá ne legyen 1-2% hiba. És ugye 2000-nél kevesebb szavazat megfordította a választásokat. 1% pedig 50000 szavazatot jelent. Ha nagy a különbség, akkor nem indokoltak az újraszámlálások, de ilyen példátlanul szoros esetben azok lettek volna. De nyilván ha a Fidesz nyert volna ennyivel, egészen más vélemény lennél...

Az új rendszerben végzett fiatallal két dolog van: 1) mivel erősen egyirányú ezen pénzintézetek politikai orientációja, kontraszelekcióval csak az ideológiailag is megfelelő fiatalokat veszik fel komoly állásokba. Persze nem döntéshozói szintekbe, úgyhogy ha igaz is lenne amit mondasz, 2) kellene még egy-két évtizedet várni ahhoz, hogy teljesüljön. De nem fog, mert a kontraszelekció erősebb a ködös elképzeléseknél. A külföldi bankok külföldi tulajdonost jelentenek, és hazai "szakembereket", akik még az MNB-ben építették a szocializmust...

"igen, én ismerek olyant, aki (persze komoly ingatlanfedezettel) normális piaci feltételek mellett kapott hitelt..."
Örülök, hogy ilyen rövid úton ellentmondasz saját magadnak. A komoly ingatlanfedezet azt jelenti, hogy a felvenni kívánt összegnek régebben 3-szorosa, mostanában csak 1,5-2-szerese kell legyen az ingatlan értéke. Ez neked normális, piaci feltétel? Gyanítom, közöd sincs a közgazdasághoz...

"A piacilag indokolt kamatokra való utalást nem egészen értem; mivel ezek de facto _a_ piaci kamatok... Mihez képest nem indokoltak?"
Nem érted? Hm. Szerinted mi állapítja meg a piaci kamatokat?

A sajtó. Mivel a kommunista osztagok az ellenségük megsemmisítésére törekszenek, nem lesz béke köztük és az ellenségeik között. (A rohadtak, hogy nem hagyják magukat likvidálni!) A kommunisták másik tulajdonsága, hogy ha megjelenik valami/valaki új, akkor rögtön rászálnak: álljon az ő oldalukra, vagy ő is ellenség lesz. Az kivitelezhetetlen, hogy valaki középen állva maradjon.

A kádári televízió azért volt sokkal kevésbé romboló hatású, mert mindenki pontosan tudta, hogy hova tegye, és nem ült fel a propagandának. A kereskedelmi televíziók esetében, pedig a fél ország felül. Az ellenzék szerepeltetésére hivatkozni bornírt pofátlanság: még arányaiban sem stimmel, nemhogy beállításaiban. Én nem említettem egy lapon semmit. Azt mondtam, hogy a kádári televízió kevésbé volt rossz. Ha szerinted azt jelenti, hogy jó volt, akkor vegyél be egy amfitamin-tablettát...

És az internet hogyan is járult hozzá a "tökéletesen más" keretfeltételek kialakulásához? Ehe...

"szerinted azért ugyanolyan ez a rendszer"
Na látod, ez az óriási csúsztatás. Szerinted ha valaki nem ért egyet a "tökéletesen mássággal", akkor ezzel azt mondja, hogy "ugyanolyan"? A mértéktartásról hallottál-e már?

"nem lehet egy felnőtt ember olyan naív, hogy azt higyje, a rendszerváltás a fent lévők trónfosztásával járhatott volna"
Ha te fiatal vagy, akkor az elvtársak elég alapos munkát végeztek a behülyítésed terén. Ki az a barom aki azt mondja, hogy egy rendszerváltás nem a hatalmon levők "trónfosztását" jelenti? Ilyen alapon a kommunista hatalomátvétel tulajdonképpen a polgári társadalom elitjének a műve? Vagy ahogy a nyilasoktól átvették a hatalmat, az is tulajdonképpen nyilas trükk? Ha ez igaz lenne, akkor miért is van szükség rendszerváltozásokra? Gyanítom a politikatudománnyal sem ismerkedtél még meg elég alaposan...

Phoenix
2002. október 02. 15:09 | Sorszám: 33
1. Ki kéne próbálni, hogy ha a ballibsi média abbahagyja a szennyáradatot, akkor a polgári oldal médiája mit fog reagálni...

2. Az, hogy megveszed a Népszabadságot nem jelenti azt, hogy azonosságot vállalsz azzal, ami valaha is megjelent ott. Ha azonban másnap is megveszed a Népszabadságot, akkor az azt jelenti, hogy azonosságot vállalsz azzal, amit előző nap olvastál ott. Különben nem vennéd meg ismételten. Kezded kapisgálni, hogy ez hogy működik?

Phoenix
2002. október 02. 15:06 | Sorszám: 32
Hát ha ragaszkodsz hozzá:

"valóban létező alkotmányos jogok, többpárti demokrácia, szabad választások, piacgazdaság, utazási szabadság, vállakozási szabadás, kétszintű bankrendszer, piaci hitelviszonyok, konvertibilis valuta, szabad sajtó, kereskedelmi csatornák, internet, EU, NATO, új külpolitikai orientációk, új szomszédes államok, stb...."
Alkotmányos jogaidat addig gyakorolhatod míg felül nem bírálják, a többpárti demokrácia két-, pontosabban egypárti, a szabad választások elcsalhatók, az utazási és vállalkozási szabadságok már a 80-as években is gyakorlatilag megvoltak, a kétszintű bankrendszer úgy jött létre, hogy néhány elvtárs kivált a régi MNB-ből, a piaci hitelviszonyok röhej, próbáltál már hitelt felvenni elvtársi kapcsolatok nélkül?, továbbá a "mert te magyar vagy, ezért magasabb kockázatot jelentesz" szösszenet alapján magasabb kamatok sem piacilag indokoltak, a konvertibilis valutát az elvtársak újult rohammal rohasztják szét, a szabad sajtó, csak a Magyar Nemzetnek, HV-nek, meg Demokratának nem szabad, vagyis vannak támogatott és tiltott sajtótermékek, a kereskedelmi csatornák rosszabbak mint a kádári mtv volt, az internet, EU, NATO, nehogy már a rendszerváltás vívmányai legyenek, az új külpolitikai orientáció azt jelenti, hogy az eddigi moszkvai seggnyalás helyett most lehet a washingtoni seggeket nyalni, de most már körvonalazódik az újra moszkvai irányítás "keretfeltételei", az új szomszédos államok fasisztábbak a hitleri Németországnál, legalábbis a kissebbségek terén, úgyhogy erre sem kellene nagyon büszkének lenni, különben sem érthető, hogy ez mennyiben teremt Magyarországon új keretrendszert, stb...

Én azokra a főbb tényezőkre gondoltam, hogy a jelenlegi rendszert ugyanazok a kommunisták irányítják, mint a Kádár-rendszert. Ergo a "tökéletes más keretrendszer" hülyeség. Ha azt gondolod, hogy a "keretrendszer" kifejezéssel volt bajom, akkor tévedsz: a "tökéletesen más" jelző halmozása az amivel nem értek egyet.

Phoenix
2002. október 02. 11:16 | Sorszám: 27
"(Csak azt tudom, hogy én mit fogok.
A Semmit.)"
Azért szavazni elmész, remlélem!
Phoenix
2002. október 01. 19:05 | Sorszám: 21
Felsorolásod alapján azt tudom tanácsolni, hogy ne az MSZP propaganda-anyagaiból tájékozódj...

A valóságban látszik, hogy amit te "tökéletesen más keretrendszer"-nek hívsz, az valójában kísértetiesen hasonlít a Kádár-rezsim keretfeltételeihez.

Phoenix
2002. szeptember 22. 13:34 | Sorszám: 19
Elárulnád mitől "tökéletesen más rendszer" "tökéletesen más keretrendszerében" "tökéletesen más szándék" az amit a 12 év távlatából ismét az ország nyakára ültetett MSZMP-KB tagjai képviselnek?

Téma: Nagymagyarország = sok nagycsalád
Phoenix
2002. szeptember 17. 15:50 | Sorszám: 102
És még sose gondolkodtál el azon, hogy miért akarnak azok a gyerekek négy gyereket? Olyan nagyon rosszul érezték magukat a családjukban, hogy ők is olyan családot akarnak? Lehet hogy nem az anyagi vonzatot helyezik előtérbe?
Phoenix
2002. szeptember 17. 15:43 | Sorszám: 100
Hehe. Borul a bili? Kiforgatod a szavaim - amihez mellesleg ebben a hozzászólásodban is ragaszkodtál - és utána sérelmezed ha nem kezellek uriembernek. Előéleted és itteni munkásságod alapján mást nem érdemelsz. Legyen nyugodtan eleged, és fáradj máshova. Mondjuk az indexre.
Phoenix
2002. szeptember 17. 15:04 | Sorszám: 95
Nem a szeretet és az idő fogalmainak meghatározásáról volt - eddig - szó, hanem azt mondtad, hogy egy gyerekre adott időmennyiség szükséges, két gyerekre kétszer annyis, stb. Ebből számomra az következik, hogy a mennyiség az minőség fölött áll számodra, vagyis az eltöltött idő mennyisége az eltöltött idő minősége fölött áll.

Az igazság ezzel szemben az, hogy az ember mindig megtalálja a gyerekei számára a szükséges időt.

"ha többen vannak a gyerekek, akkor egymást is elfoglalják, és nem igényelnek annyi szülői ispotályt"
Erre te azt bírtad írni, hogy "valaki ahelyett, hogy személyesen foglalkozna a három darab gyerekével, szül még melléjük "szeretetből" 3 másikat, hogy "majd elfoglalják egymást", az egy szemét, felelőtlen alak"
A szitkozódás helyett inkább tanuld meg az "annyi" szó jelentését. Vagy ez lényedtől idegen?

Az első mondatomat pontosan úgy értettem ahogy oda van írva.

Phoenix
2002. szeptember 17. 14:31 | Sorszám: 89
Az elvtárs úgy gondolja, hogy a mennyiség a minőség fölött?
Az elvtárs nem nagyon érti a szeretet fogalmát, ha ilyen hülyeségeket képes leírni. Valóban, egy karrieristának nem sok ideje marad egy gyerekre sem, nemhogy hatra.

Arról meg már ne is beszéljünk, hogy ha többen vannak a gyerekek, akkor egymást is elfoglalják, és nem igényelnek annyi szülői ispotályt, ami nekik is jót tesz, mert nem fognak felnőtt korukban internetes fórumokra járni siránkozni...

Phoenix
2002. szeptember 17. 12:30 | Sorszám: 83
Értem. A szeretet véges. Hat gyerekre nem jut elég szeretet. Vagy egy-kettő kimarad a szeret sorából, vagy mindegyikre kevesebb jut. Tiszta sor.
Phoenix
2002. szeptember 13. 11:02 | Sorszám: 61
Nem a pláza miatt lesz jó minőségű, hanem a jó minőségű lesz a plázában. Azért nem gondoltam volna, hogy ez problémát jelenthet.
Phoenix
2002. augusztus 25. 23:59 | Sorszám: 52
Párdon, a brilliánst szellemileg, lelkileg értettem. Természetesen nekem ez a fontosabb, de mellette a külseje is fontos, különben nem fogok vele szóba állni. Véleményem szerint ahhoz, hogy tartalmas párkapcsolatban éljek szükséges a libidó is, különben olyan irodalmiasan porszagú lesz a kapcsolat. Egyébként sokkal jobban megérti egymást két ember ha kapcsolata nem csak kommunikációs csatornákon keresztül történik. Ennek semmi köze a pénzhez.
Phoenix
2002. augusztus 25. 23:21 | Sorszám: 50
Tudom, hogy drágább a pláza, én is utálom őket, de máshol nem tudok jó minőségű árukat venni. Például a Váci utca tele van bóvlival. Engem a plázákban az egész hangulattalansága zavar leginkább. Olyan műanyag. De a magyar kereskedők egyszerűen kitömni valók. Szeretnék magyar terméket venni, de ha nincs megfelelő?

Egyébként ha eddig nem vetted volna észre én maximalista vagyok. Nekem a barátnőm ne csinos legyen, hanem bombázó. Ne normális legyen, hanem brilliáns. Na jó, ez a második nem feltétel, ha találok egy bombázót, aki brilliáns, azt feleségül veszem. De nehogy félreérts, kapcsolataim kisebbik része köttetik plázában. Azért, mert nem megyek oda gyakran: mert utálom a hangulatukat.

Phoenix
2002. augusztus 25. 22:54 | Sorszám: 48
Szóval én mintakövetésből megyek plázába. Eddig azt hittem, hogy csak azért mert ott vannak normális boltok meg csajok. De most majd magamba szállok, hogy tulajdonképpen nekem külső kontroll kell.
Phoenix
2002. augusztus 25. 21:17 | Sorszám: 46
Te még sose hódoltál be divatnak?
Phoenix
2002. augusztus 25. 21:16 | Sorszám: 45
Szerinted a plázalátogatás agresszivitásból/félelemből fakad?
Phoenix
2002. augusztus 25. 11:52 | Sorszám: 41
Ez szép, de mi köze a mai magyar közízléshez?
Phoenix
2002. augusztus 25. 10:34 | Sorszám: 39
Ez a sokkal kevesebb gátlás nem inkább az aggresszivitás növekedesét jelenti? Mert én így érzékelem. Talán a mai kor divatja, a kopasz fej, meg a többi kellék sem véletlen: a "maffiózó" külső már messziről ordítja az aggresszivitást, tehát az elsőbbséget.
Phoenix
2002. augusztus 24. 12:05 | Sorszám: 31
A fasiszta, szélsőjobboldali, antikrisztus Franciaországban néhány évvel ezelőtt állami óriásplakátokat láttam, amin csak egy fehér csecsemő volt, valamint a szöveg: "Szüljetek gyerekeket Franciaországnak!". Micsoda különbség lehetséges két nemzetpolitika között, nem?

(Gy.k. Az nem véletlen, hogy fehér csecsemő volt a képen.)

Phoenix
2002. augusztus 24. 10:33 | Sorszám: 30
Óh, hát leköteleznél...

A plázák mint intézmény és látogatóik védelmében:

- Minimális azok száma akiknek a keble szilikontól domborodik egy plázában. Mondjuk hogy legalább annyian vannak mint a templomba járó gyülekezet tagjai között.

- A derék azért vissza is állhat homorúra szülés után. Ez mindössze egészségügyi kérdés.

Ha egy kis komolyságot akarnék erőltetni a témába, akkor sajnos arra a szomorú megállapításra kell jutnom, hogy úgynevezett "értelmes", "intelligens" fiataloknak nem sok helyen van találkozási lehetőségük. Mondjuk ott van a középiskola, majd az egyetem, de ez nyolc év. Arra nagyszerű, hogy az ember kitombolja magát, de párt választani nem megfelelő. Utána pedig nem maradnak csak a diszkók, meg ennek a nappali változata a plázák.

Phoenix
2002. augusztus 23. 16:42 | Sorszám: 14
Nem tudom, lehet hogy csupán ifjú korom az oka, de én úgymond szaporodni sokkal inkább vágyom az egészséges mellű, és kellemesen ívelt derekú hölgyekkel. Azért meg már gondolom ki is fogtok közösíteni, ha elmondom, hogy már "szedtem fel csajt" (így kell mondani?) plázában és kifejezetten intelligens volt.

Van valami, amit úgy hívnak hogy érzéki intelligencia, olykor plázákban is fellelhető. Mindenesetre a libidómat jobban izgatja, mint általában a néprajzos-történelmes értelmiségi nyamvadtság. Az élethez vér kell. Sok.

Téma: Kozelet
Phoenix
2002. augusztus 30. 15:06 | Sorszám: 3
Ismét egy nem végiggondolt fideszes megnyilvánulás. Az egy dolog, hogy Pest megye önálló régiót hoz létre magának. Az meg egy másik, hogy ha ez az új régió EU-támogatást is akar kapni, akkor ahhoz létre kell hozni egy új EU-régiót. (Mondjuk logikusabb lenne az új régiót Budapest számára létrehozni, mint azt a hasonló nagyságú városok számára általában meg is tették.) Ehhez azonban az EU-val kell megvívni, amihez képest kisöpörni innen a kommunistákat csuklómunka.

Egyébként sokkal egyszerűbb megoldást javasolnék: a Fidesz szerezze meg a budapesti polgármesterségek javát, plusz a főpolgármester legyen a Scmitt, és akkor mindjárt egyenesbe is kerültek a dolgok. Ja, hogy ez senkinek nem érdeke...?

(A Közép-magyarországi Régió egyébként 2-es zónának minősül, ami azt jelenti, hogy kaphat támogatást így is - és kap is, méghozzá sokat. Itt arról van szó, hogy Budapest lenyúlja a megye elől is a támogatásokat.)

Téma: UMEMURA VÁLASZOL!
Phoenix
2002. augusztus 30. 14:55 | Sorszám: 10
Speciel a hídlezáráshoz se a Fidesznek se a MIÉPnek nem volt köze. Azért elképesztő, hogy a Fideszesek egyből a MIÉP-re, a MIÉP-esek meg egyből a Fideszesekre kezdenek gyanakodni. A "nem elkötelezettek" meg leginkább mindkettőre...

Téma: Szeptember 11.-emlékmű a Szabadság térre?
Phoenix
2002. szeptember 09. 18:13 | Sorszám: 11
Ezek szerint a balos csak attól különbözik a jobbostól, hogy alacsonyabbra teszi a tresholdot?

Téma: HTML helyett fórumkódok gyakorlása
Phoenix
2002. augusztus 12. 13:52 | Sorszám: 22
Elmés. Arra nincs lehetőség, hogy a betű típusát megváltoztassam?
Phoenix
2002. augusztus 12. 13:50 | Sorszám: 21
Ezt nem tudom mire való:

code:

#!/usr/bin/perl

print "Content-type: text/html";
print "Helló világ!";

Téma: Tüntetés 2002.08.30
Phoenix
2002. augusztus 30. 15:14 | Sorszám: 29
Elnézést, de talán nem kellene mindenkit kirúgni, akkor nem lenne olyan sok az a végkielégítés...

Téma: Krizsó élre tör
Phoenix
2002. augusztus 12. 20:29 | Sorszám: 7
A kérdései mindig elgondolkodtatnak. Politikai kérdésekben elégségeseket kérdez, bár én úgy gondolom, hogy csak az előadásmódjában agresszív, a kérdés lényegében puha. Bár lehet, hogy csak elfogult vagyok, és politikusok esetében élő egyenes adásban trancsírt akarok inkább látni.

Az viszont megdöbbentő, hogy amint gazdasági kérdések kerülnek terítékre, átütő és sugárzó dilettantizmust ad magából. Itt volt mindjárt a László (ennek sincs rendes neve?) aki a kérdéseire akkora hazugság válaszokat adott, hogy az még szocialista képviselőtől is meredeknek számít. Krizsó meg mondta a következő kérdést...

Téma: Schröder, veled vagyok
Phoenix
2002. október 01. 19:41 | Sorszám: 125
Öröm olvasni, ahogy HazugTompi hozzászólásról hozzászólásra besül...

Egyébként ez az eset a Gödel-tétellel azt a régi gyanúmat támasztja alá, hogy HT sok mindent összeolvas, csak nem érti mit.

Phoenix
2002. szeptember 28. 21:20 | Sorszám: 81
"a zöldek és az SZDSZ összemosását és főleg ez utobbi szélsőségesnek való kikiáltását"

Kedves HTamás!

Én vontam párhuzamot a német zöldek és a szadesz között. Azt próbáltam elmondani, hogy "[Stoiber] nyert, csak nem eléggé. A németeknek is megvan a maga kis anarchista pártja, az SZDSZ ikre, a zöldek." Ez azt jelenti, hogy az zöldek is, a szadesz is anarchista párt. Azt jelenti, hogy az SPD és az MSZP ugyanúgy egy marginális anarchista párttal nyert összesítésben, mert a CDU-CSU és a Fidesz-MDF is nyert az SPD-vel, illetve az MSZP-vel szemben. Viszont nem jelenti azt, hogy a zöldek azonosak lennének a szadeszesekkel.

Tehát itt legfeljebb csak a te fejedben mosódhatott össze valami...

Phoenix
2002. szeptember 28. 21:03 | Sorszám: 80
Ja értem. Ha a gázár emelkedik, mert a szemét Fidesz nem hagyta, csak a piaci mértéknek megfelelően emelni az árat, akkor az természeti (sic!) törvény. Ha az olajár emelkedik az iraki háború miatt, akkor itt a világvége. Még szerencse, hogy alkohollal a maradék szürkeséget is el tudod távolítani a fejedből!
Phoenix
2002. szeptember 24. 18:37 | Sorszám: 38
Akkor most megint le lehet szállni arról a balra húzó lóról.

A gazdasági recesszió alatt azt érted, hogy emelkednek az olajtermékek árai? Érdekes, hogy nem hallottalak aggódni, az MSZP gázár-liberalizációja kapcsán. De megnyugtatlak, az iraki háború nem fogja számottevően emelni az olaj árát. Irak még mindig nem számottevő olaj-exportőr. A háború egyik vetülete, hogy ne is legyen az. Tehát nem értem, miért aggódsz.

A szabadságjogok csökkentésével kapcsolatban, nem értem, hogy a te szabadságjogaid hogyan csökkennének.

Az erőszakosabb világgal kapcsolatban, nem értem, hogy mindez Magyarország lakosainak számára (direkt nem írtam magyarokat, nehogy problémát okozzon), az iraki háború miért jelent fenyegetettséget?

Azt sem értem, ehhez mi köze Schrödernek a véletlenen túl...

Phoenix
2002. szeptember 24. 18:32 | Sorszám: 36
Phoenix
2002. szeptember 24. 18:26 | Sorszám: 33
Na tessék, már el is szálltál. Orbánra kenni az Erzsébet-hidat elég underground, nem gondolod? Viszont az SZDSZ-t drogliberalizációjától kezdve a szexuális liberalizáción és a bűnözők jogainak maximalizálásán keresztül, a minden "nemzeti" vagy állami keret szétrobbantásáig (ezekre tett kísérleteikig) joggal nevezhetjük anarchista pártnak.

(Azt meg, hogy rettegsz a Fidesztől és Orbántól, egy kis Hitlert látsz benne nem magadnak, hanem az általad preferált sajtónak köszönheted. Jó ha tudod, ha valaha is be akarod fejezni a rettegésedet. Ha nem gondolnám, hogy az átlagosnál értelmesebb vagy, azt mondanám, a rettegésed oka az ismeretlentől való félelem.)

Phoenix
2002. szeptember 24. 18:18 | Sorszám: 31
Nem fejtetted ki rendesen, mivel rajtad kívül más számára nem érthető, hogy téged mennyiben fenyeget Bush.
Phoenix
2002. szeptember 24. 18:15 | Sorszám: 29
Rosszul feltételezed, mert fasisztákkal nem vagyok szolidáris. És hidd el végiglátom a véleménykülönbségeinket, csak ez egy hosszú, elég értelmetlen és csúnya vitát eredményezhet, ha egyikünk kicsit is "elszáll".
Phoenix
2002. szeptember 24. 18:03 | Sorszám: 25
Örülök, hogy egy véleményen vagyunk. Kicsit hülyén is érzem magam miatta: mintha eltérő indíttatásból tartanák katasztrofálisnak Sharont, szóval más úton jutottunk erre a konklúzióra.
Phoenix
2002. szeptember 24. 18:00 | Sorszám: 24
Valóban, az SZDSZ-nek megvannak a maga hülyeségei, nem szorul a német zöldekre. Viszont mindkét párt anarchista, és mindkét országban egy marginális anarchista pártnak köszönhetően nem a győztes győzött, és - persze csak véletlen egybeesésként - baloldali kormány alakulhat(ott).
Phoenix
2002. szeptember 24. 17:58 | Sorszám: 23
Dícséretes, de milyen kárt fog neked Bush okozni?
Phoenix
2002. szeptember 24. 17:56 | Sorszám: 21
Csakhogy Szlovákia akkor nem befolyásolta Németország külpolitikáját...
Phoenix
2002. szeptember 24. 16:53 | Sorszám: 15
Meg arról is szó van, hogy Schröderrel takarózva Amerikát rugdossuk.

Stoiber egyébként szintén nem küldött volna német csapatokat Irakba. Csak ő nem ezzel kampányolt, gondolta a belügyek csak jobban érdeklik a németeket. Felemás, hiszen nyert, csak nem eléggé. A németeknek is megvan a maga kis anarchista pártja, az SZDSZ ikre, a zöldek.

Az meg gondolom nem éremel különösebb tényfeltárást, hogy egy környező kis ország támogatja a háborút. Mit támogatja? Kikényszeríti.

Phoenix
2002. szeptember 24. 15:31 | Sorszám: 13
Ha annak örülünk, hogy Schröder ügyes politikus akkor értem. Ha annak örülünk, hogy véletlenül sikerült jó oldalra állni, akkor már kezdem elveszteni a fonalat. Ha annak örülünk, hogy az amerikaiak lába alól csúszik ki a talaj, akkor már egyenesen nem értem: Eddig Irak lerohanása - mint Izrael legfőbb ellensége és fenyegetője - mintha egyenesen kívánatos lett volna, Szaddam meg azért mégis csak egy diktátor. Ki a nagyobb ellenség, Szaddam, vagy Bush?
Phoenix
2002. szeptember 24. 14:57 | Sorszám: 10
"Ha nem vetted volna észre", akkor arról beszéltem, hogy mi motiválta Schrödert. "Ha nem vetted volna észre", akkor ezzel azt is mondtam, hogy Schröder nem foglalkozott Bush-ellenes gondolatokkal. "Ha nem vetted volna észre" túl magas lóról beszélsz le itt az emberekhez. "Ha nem vetted volna észre" egy feje tetejére fordított világban élsz.
Phoenix
2002. szeptember 24. 14:12 | Sorszám: 3
Az hogy Schröder azzal kampányolt, hogy nem fog Irakba küldeni német hadsereget nem jelenti, hogy Stoibert küldeni akart. Nem akart, sőt ki is jelentette, hogy nem fog, de neki nem ez volt a kampánya. Schröder viszont szinte hisztérikusan el akarta terelni a német belügyekről a kérdést.

Tulajdonképpen, ha belegondolsz, Schröder a külső ellenség rémét használta fel választási kampányában. Csak a finomabb változatát: a háborútól való retteg(tet)ést. De például a gazdasági kérdésekre nem adott választ.

Téma: Egység kellene a jobboldalon
Phoenix
2002. augusztus 24. 12:40 | Sorszám: 58
Ti itt mindannyian a jobboldali egységről beszéltek. Arról itt egyetlen hozzászólást sem olvastam, hogy miért kellene ez a jobboldali egység.

Ezt a mai helyzetet és jobboldali irányzatokat számba véve egyetlen szóban lehet meghatározni: antikommunizmus. Ez az egyetlen gondolat ami összeköti a nemzeti/polgári/jobb oldal támogatóit.

Tehát csak egyetlen cél létezhet számunkra: a kommunistáktól a hatalom átvétele (jellemző, hogy itt már az eszközök használatában is vita van), majd ha eltűntek végleg, akkor jöhet a többpárti demokrácia. Kommunizmus nélkül.

Téma: EU-tanázia
Phoenix
2002. október 04. 17:29 | Sorszám: 28
Onogurnak volt válasz erre: "Jelenleg GDP-nk növekedése az EU-átlag duplája, a munkanélküliség az EU-átlag fele.
Tulajdonképpen mi szükségünk van az EU-tagságra?!"

Erre valóban azt írtam, hogy a GDP-növekedés 70%-a a külföldi tőkebefektetőktől származik. (Ami nem azonos a multikkal.) Ezzel az adattal összevetve azt, hogy a növekedésben 70%-os részesedésük ellenére, mindössze 50-60%-os a részesedésük a gazdaságban, arra enged következtetni, hogy a nem külföldi tőkebefektetőknek köszönhetően gazdasági növekedésünk nem haladja meg az EU-átlagot. Sőt. Ezek nélkül a befektetők nélkül nem is biztos, hogy növekedésről beszélhetnénk. Tehát a GDP-nket fényezve és nem tudomásul véve, hogy gazdasági gyarmat vagyunk, kijelenteni, hogy nincs szükségünk az EU-ra, gazdasági öngyilkosság.

Úgyhogy ha azt mondod, hogy a GDP-növekedés nem minden, akkor alátámasztod, amit mondok. A GDP egy mérőszám, amit mesterségesen rendkívül könnyű befolyásolni, de ezzel csak a becsapást tettük lehetővé, és nem javítottunk a helyzeten.

Phoenix
2002. október 04. 13:00 | Sorszám: 25
Most nem értem hogy vitatkozni akartál velem, vagy csak szokatlan módon értettél egyet.
Phoenix
2002. október 04. 12:22 | Sorszám: 19
Ha a külföldi befektetők nem hoztak volna tőkét az országba, akkor ma kb. úgy innánk tejet, mint a kirgizek... (Aláfekszenek a kecskének.)
Phoenix
2002. október 03. 20:14 | Sorszám: 15
Hát... Ilyen körülmények között késleltetni az uniós csatlakozásunkat, gazdasági öngyilkosság. Én nagyobb jövőt jósolok a magyar gazdaságnak mint a norvégnak.
Phoenix
2002. október 03. 12:40 | Sorszám: 13
Hogy fogjuk mi összetartani ezeket a népeket, amikor mindegyik úgy utál bennünket, mint a kommunisták Orbánt?
Phoenix
2002. október 03. 12:36 | Sorszám: 12
Kedves onogur!

GDP-nk 50-60%-a külföldi befektetőktől származik. A GDP-növekedés kb. 70%-a ugyanezen befektetőktől származik. Ha ezeket kivesszük a képből, akkor már nem annyira heje-huja a magyar gazdaság helyzete... A munkaerőt is főként a külföldi betelepülők szívják fel.

Téma: Medgyessy Péter teleportált Kaposváron
Phoenix
2002. október 03. 18:08 | Sorszám: 15
Beszédkészségét tekintve az i.e. 20-as évekből. Bár... Na és hogy honnan? Hát Blasztodermából!
Phoenix
2002. október 03. 18:03 | Sorszám: 14
A kommunisták azokat le szokták lőni, nem? Vagy Szibériába előléptetni.
Phoenix
2002. október 03. 18:00 | Sorszám: 13
Miből gondolod, hogy nem akarják? Féljenek csak, ez a legkevesebb!

Téma: Megmarad a Citadella-terasz
Phoenix
2002. augusztus 10. 18:14 | Sorszám: 9
Ez a kormány neked még hiteles? Miben gondolod, hogy változtak 98 óta?
Phoenix
2002. augusztus 10. 17:21 | Sorszám: 6
Adalék, hogy a Citadella étterem/diszkó igazgatója egykori belügyes. Khm.

Téma: Wisinger végleg leszerepelt
Phoenix
2002. augusztus 25. 14:00 | Sorszám: 16
"A MN legalabb hangot ad a masik oldalnak is"
Ez az amiről beszéltem "lovagiasság" címszó alatt. Patkányokkal akarnak ezek úri párbajt vívni. Hányszor kell még kimondani: Az ellenfél nem párbajképes! És ez nem azt jelenti, hogy hagyni kell őket pusztítani.
Phoenix
2002. augusztus 25. 12:32 | Sorszám: 14
wisinger hiába MÚOSZ elnök, ha senki nem foglalkozik azzal amit mond, leszámítva a saját körét, akkor súlytalanná, belterjesség válik, tettei pedig következmények nélkül maradnának. Ezt hívják kiközösítésnek. Amiről írtam, az nem (csak) konkrétan wisingerről szólt, hanem a wisinger félékről: a "jobboldalnak" ki kell közösítenie ezeket.

Bencsikkel kapcsolatban nem Bencsikről beszéltem, hanem a lovagiasságról. Arról, hogy már régen véget kellett volna vetnie ennek az urizálásnak. Majd ha - legalább - egyenlő felek harcolhatnának az igazukért legfeljebb, de a leláncolt Prométeusz nem ellenfele a keselyűknek. Ezt kell észrevenni. A hulláknak hiába van erkölcsi örökségük, a jövőnk szempontjából értéktelenek és feleslegesek. ÖNVÉDELEM! Ez legyen a "nemzeti minimum".

Phoenix
2002. augusztus 25. 10:29 | Sorszám: 12
ad wisinger: Nem értek egyet a téma címével. Ezzel a féreggel még sokszor sok helyen fogunk találkozni. Tudjátok miért? Mert azok akiknek a legtöbbet árt életben tartják. Állandóan idézgetnek tőle, vele foglalkoznak, fórumokon vitatémákat indítanak. Ezt a hibát a Magyar Nemzet állandóan elköveti: minnél fertelmesebbet nyilatkozik valamelyik féreg, annál nagyobb terjedelemben foglalkoznak vele. Pedig én azért fizettem elő, hogy ne ezeket a férgeket kelljen olvasnom, lévén ők egy másik ország lakosai.

ad Bencsik: "Bencsik a Tasnádi-vitából levonva a tanulságokat kijelentette: véget ért a lovagiasság kora." Hát BASSZA MEG! Igen, így. Mikor kell felébredni a csipkerózsika álomból? Már 1991-ben fel kellett volna, amikor látható volt, hogy az első demokratikusan és szabadon választott kormányra micsoda médiamocsok zuhogott. Persze akkor még nem ilyen profi szinten mint ma, de a vérgőzösség már akkor is meg volt. A jobboldal meg tele van ilyen "lovagias" széplelkekkel, akik szépen "lovagiasan" ássák a saját sírjukat. Kérdés(ek): ha az ember életére farkas tör, akkor a lovagiasság vagy a túlélés szabályai a feljebbvalóak? Attól leszünk-e vajon civilizáltak és "európaiak", ha hagyjuk magunkat felfalatni a farkassal? És miért nem "magyarok" akarunk lenni "európai" helyett? Sok a kérdés, de a "jobboldalnak" mindig sikerül valahogy kicsúsznia a válaszadás elől.

Téma: A Holokauszt lényege
Phoenix
2002. július 28. 16:55 | Sorszám: 58
Esetleg tudod is az angol úriember nevét?
Phoenix
2002. július 28. 16:52 | Sorszám: 57
Köszönöm, ezen már érdemes elgondolkodni.

Ha a sorsom előre meghatározott, akkor hogyhogy van szabad akaratom? Előre meg van az is határozva, hogy mit fogok választani? Akkor mitől szabad az akaratom? A bennem élő Istentől? Ennek csak úgy van értelme, ha én (is) vagyok Isten. Márminthogy mindannyian. Ez mondjuk sok mindent megmagyarázna. (Például, hogy tudom előre hogy a haverom kishuga mit miért és mikor fog tenni. )

Erről a zsidógyűlöletről-kereszténygyűlöletről eszembe juttattál egy Márai idezetet (A Naplójából való):

"Este L.-nek felolvasom az egyiptomi csapásokat. Az őstörténet szadizmusa, nyers és kíméletlenül őszinte. Az Úr állandóan >>megkeményíti<< a Fáraó szívét, hogy ne engedje el Egyiptomból a zsidókat - miért? Éppen úgy meglágyíthatná a Fáraó szívét, hiszen hatalma van ehhez is. A csapások, a sötétség, a pestis, sáska, bögöly, jégeső... ez mind elmaradhat, hiszen az Úr a kiválasztott nép érdekében békés eszközökkel is cslekedhet, nem kell sorozatosan irtani és büntetni az egyiptomi népet. De irt és büntet, hetedíziglen és mindig újra >>megkeményíti<< a Fáraó szívét... Különös Isten ez a zsidó Isten." Hajlamos vagyok azt hinni, hogy az egész kétezer éves zsidókérdés a zsidók magánügye. (Micsoda kecses eleganciával kanyarodtam vissza a témához, figyeltétek? )

Phoenix
2002. július 28. 14:31 | Sorszám: 52
Azért azt se felejtsük el, hogy egyetlen vallás sem erőszakos. Azonban mindegyik vallásban vannak vérgőzős fanatizmusok: a keresztény inkvizíció, a muszlim dszihád, vagy a zsidó cionizmus. De azért mert ezek a leghangosabbak, még nem jelenti azt, hogy ezek képviselnék bármilyen mértékig (egyáltalán nem) ezeket a vallásokat.

A vallásos ember békés, szemlélődő. Igazi "európéer".

Phoenix
2002. július 28. 14:28 | Sorszám: 51
Ja, és ezt a "zsidó Bibliát" nem értem egészen, mert én úgy tudom, hogy Szent István idején mifelénk az ősi magyar kultúra elég sok eleme beleépült a _magyar_kereszténységbe. Például a Szent Jobb sem egy tipikusan őskeresztény, sokkal inkább az ősi magyar vallás egyik példája. De a nevek is: Isten (minden fény megtestesítője (egyébként egy egyiptomi isten neve is)), Ördög (démon, mely a világ sötét oldalainak megtestesítője), Boszorkány (a Sárkány-démon anyja, boszorkány), vagy tipikusan Boldogasszony (szűz-istennő, anya+gyermek+születés védelmezője, aki Szűz Máriával lett "egyesítve" a kereszténység beköszönése után), stb...

Szóval szerintem ami Magyarországon "keresztény", az egy igen speciális kereszténység: félig "nemzetközi" keresztény, félig "magyar".

Phoenix
2002. július 28. 14:16 | Sorszám: 50
Ez is egy szemlélet. Néhány éve láttam a Dunán egy filmet, amit egy angol régész készített. Szerinte a kereszténység nem a zsidó/arab kultúrával rokon, sokkal inkább a göröggel, amelyik a perzsából átvett Nagy Sándor kultúszt örökítette át egyistenhitté Európába. Erre utal az, hogy régészeti leleteken Nagy Sándor ábrázolása gyakorlatilag Krisztus ábrázolása.

Sajnos csak a végét láttam a filmnek, és a régész nevét se tudom, mindössze annyit, hogy angol... Érdekes lenne megnézni valahol mégegyszer a filmet. Mindenesetre egy elég érdekes alternatívát körvonalazott fel. Számomra annyiban szimpatikus, hogy én közelebb érzem magam az ókori görögökhöz, mint a zsidókhoz.

Phoenix
2002. július 28. 14:09 | Sorszám: 49
Úgy értettem, az eleve elrendelés miért nem tartozik a kollektív bűnösség kategóriájába? Az ha az ember bűnösnek születik az micsoda?
Phoenix
2002. július 27. 14:03 | Sorszám: 39
Miért két külön fogalom? (Mint az a kérdésből látszik, nem vagyok egy nagy teológus, de érdekel a téma.)
Phoenix
2002. július 27. 12:07 | Sorszám: 36
A kollektív bűnösség eszméje nem a predestinációból származik, és a katolikus egyház egyik dogmája?

(Nem akarok megbántani egyetlen katolikust se!)

Phoenix
2002. július 26. 18:17 | Sorszám: 30
Ezek. Második nyom: ki írt kit? (Ha az utolsó három szót gyorsan összeolvasod, akkor már finnül beszélsz... )

Az mindenesetre elgondolkodtató, hogy a nemzetközi gondolatoknak ellenálló eszmék (ld. nacionalizmus) minnél erősebbek, annál intenzívebb népirtásokat látunk. És melyik az a három nemzet, amelyik a legtöbbet profitálta a nemzetköziségből?

Phoenix
2002. július 26. 11:55 | Sorszám: 25
Amerikaiak, angolok, oroszok. Érdekes ezt összevetni a nemzetközi gondolatokkal (internacionalizmus, globalizmus). Elég gyorsan kikerekedik mi mozgatja a népírtásokat.

Téma: Több mint bukta (a KGB került kormányra?)
Phoenix
2002. szeptember 16. 16:53 | Sorszám: 9
Phoenix
2002. szeptember 16. 13:08 | Sorszám: 6
Az hagyján hogy a Népszabadság nem fogja felfújni, de erről miért nem lehet olvasni a Magyar Nemzetben, a Demokratában, a Heti Válaszban, a Nemzetőrben, miért nem lehet hallani a Dunán, a Pannonban stb.?

Téma: Fogadd el Brüsszel uralmát és tiéd az ország!
Phoenix
2002. augusztus 24. 12:26 | Sorszám: 40
Ezek milyen szakértői nyilatkozatok? Szerény gyökött közgazdász agyammal el nem tudom képzelni, hogy térségünkben Szlovénián kívül bárki is felkészültebb lenne az EU-csatlakozásra. Úgy értem ma, mert ha ez a kormány marad, akkor megint lemaradunk a lengyelek mögött.
Phoenix
2002. augusztus 24. 12:18 | Sorszám: 39
Ádám és Éva mint az első két magyar? Hm.
Phoenix
2002. augusztus 23. 16:35 | Sorszám: 19
(Miután kaptam egy üzenet a gondola szerverétől, miszerint "the server made a boo boo", újra itt lehetek. )

Legyen felőlem Álmos a nemzetalapító. Úgyis jönni fog valaki, aki ragaszkodni fog Attilához, és mi nem nagyon fogunk tudni vele vitatkozni. Legfeljebb majd összekacsintunk. Javaslom, hogy legyen Koppány a nemzetmegtartó. Ellenvetés? (Úgyis lesz... ) Azért egy nemzetet megtartani van akkora feladat, mint alapítani.

Phoenix
2002. augusztus 23. 15:05 | Sorszám: 16
Ugyan nem tartozik ide, de az "ugyan nem tartozik ide" kitétel azt jelenti mint közkeletűbb szóval az "off". Csak így magyarul van. Ezzel a szótekervénnyel azt akartam jelezni, hogy nem a topikhoz szólok hozzá. Egyébként ha ez találós kérdés, akkor a megfejtés a Munkáspárt. (Most azért ne szomorodj el! )
Phoenix
2002. augusztus 23. 13:45 | Sorszám: 14
Ez most hogy jött ide? Beszélek én itt Szent Istvánról, meg Koppányról, te meg elkezdesz Csurkázni... Aludtál-e eleget az éjjel?
Phoenix
2002. augusztus 23. 13:10 | Sorszám: 12
Ugyan nem tartozik ide, ez fordítva is igaz: egyre többen bőszen "Szent István rajongók" lettek, míg Koppányt elítélik. Legalább mi (okosak) mondjuk ki az igazságot: Szent Istvánt államalapító géniusza, míg Koppányt nemzetalapító géniusza miatt tiszteljük és vállaljuk, mint mindannyiunk örökségét. (Vö. a Koppány által hangoztatott nemzeti identitás, függetlenség hogyan hatott Szent Istvánra.)

Téma: Nem székház kell, hanem sajtó!!!
Phoenix
2002. augusztus 04. 11:18 | Sorszám: 128
Én ugyan 5 éven keresztül tanultam oroszul, mégse értelek. Ha a kevésbé humoros magyar nyelven is kifejtenéd... (Vagy angolul, németül, olaszul, esetleg latinul.)
Phoenix
2002. július 26. 18:49 | Sorszám: 119
Ezek szerint Máté László cégei a lista alján vannak. Az alatt a bizonyos vonal alatt, ahova nem magyar cégek kerülnek. Egyébként ugyanerről beszéltem a CBA-s példában is. Az hogy magyar még max. egy bíztató kezdet, de engem érdekel hogy milyen magyar, vagy hogy kit támogatok vele?

Lehet hogy most elbeszélünk egymás mellett? Szerintem mindenben egyetértettünk eddig.

Phoenix
2002. július 26. 18:21 | Sorszám: 116
Natessék... Mindegy, az Amodentes példába bele lehet helyettesíteni megfelelő magyar terméket, és akkor áll.

Azzal egyetértek, hogy jó ha rangsoroljuk a cégeket magyarságuk szerint.

Phoenix
2002. július 26. 17:26 | Sorszám: 113
Azért én egy csöppet finomítanék még a dolgon, mert az hogy valami magyar sajnos nem jelenti azt, hogy az nekünk kedvező. Pl. honnan tudod, hogy a magyar céggel milyen magyarokat támogatsz: a CBA-val kapcsolatban fennáll a gyanúm, hogy ez egy Áfész-privatizácós társaság, ami ugye már nem hangzik olyan szépen.

Azonkívül az Amodentet lehet hogy Lo-ban gyártják, mert ott olcsóbb, de ha egyszer magyar cég gyártatja, akkor a lengyelekhez max. a munkabér kerül. (Fogalmam sincs az Amodent ügyeiről, még nem jártam utána.) Pont ugyanúgy, ahogy a Coca-Cola-t itt gyártják, mégse mi leszünk tőle gazdagok. A globalizációban az a jó, hogy bumerángként visszacsaphat. (Csap is, csak nem eléggé.)

Egyszóval át kell világítani a magyar cégeket is.

Téma: Hibernia non coronat...
Phoenix
2002. október 03. 20:09 | Sorszám: 36
Természetesen az EU-csatlakozás nem csak egyszerű jogegyeztetési kérdés, így Svájcnak sokat kellene tennie ahhoz, hogy EU-tag lehessen.

Tudod, hogy mekkorák az adók Svájcban? (%-ban)

Phoenix
2002. október 03. 20:06 | Sorszám: 35
Azért időnként az ember talál döbbenetes híreket: a General Electric európai vezetője megfenyegette az íreket, hogy ha nem szavaznak igennel, akkor a GE is meg a többi multi is "megfontolja" jövőbeni befektetéseit Írországba...

Na ezért mondom, hogy úgyis be fognak minkent nyomni az EU-ba.

Phoenix
2002. október 02. 12:43 | Sorszám: 22
Barátot.
Phoenix
2002. október 02. 12:28 | Sorszám: 20
Már hogyne akarna? A németek 70 vagy 80%-a akar minket. Jó hogy ez náluk a legmagasabb, de attól még akarnak, mert mindenhol megszavazták. Az írek meg inkább az ismeretlentől félnek, nem tőlünk. Ennek én se örülök, szerintem az EU-csatlakozás szükséges. (De szerintem ez eddig már kiderült.)
Phoenix
2002. október 02. 11:54 | Sorszám: 18
Így van.
Phoenix
2002. október 02. 11:36 | Sorszám: 16
Az EU egy közösség. Mégpedig olyan, hogy a közösségbe új tag felvételét minden tagnak jóvá kell hagynia. Mi dönthetünk arról, hogy be szeretnénk kerülni, kérhetjük felvételünket. Ők meg dönthetnek arról, hogy felvesznek-e. Mivel az EU-ba bekerülni nem jár "alanyi jogon", így ezen nincs mit kifogásolni.
Phoenix
2002. október 02. 10:53 | Sorszám: 12
Magyarország mindig európai ország volt. Felesleges európaiságunkat bizonygatni, őrizgetni. Magyarnak kell lennünk, és ez automatikusan európaiságot is fog jelenteni. Az én értéksoromból hiányzik az "európai". Ez ugyanis nem jelent semmit, legfeljebb egy globalista-internacionalista összeborulást...
Phoenix
2002. október 01. 19:54 | Sorszám: 8
Valóban, az EU szívesen látná Svájcot, különösen a bankrendszerét, de a svájciaknak erről ugye más a véleményük...

Az meg hogy az EU szívesen lát-e vagy sem, nem érdekel. Az hogy mi bekerülünk, vagy sem, annál inkább. Az meg hogy "60 millió volt komancs" ugye csak vicc? Lehet itt néhány tízezer belőlük. Max. (A többiek csak hülyék, szegények.)

Phoenix
2002. október 01. 19:42 | Sorszám: 6
A svájciak is nemmel szavaztak, 'oszt mégis folyamatosan nyomják be őket az EU-ba. Minket is be fognak nyomni. Ha nem látványosan, akkor szép csendben, fű alatt.

Téma: Tasnád újra előzetesben!
Phoenix
2002. szeptember 24. 15:25 | Sorszám: 1
Ez csak műbalhé. Az önkormányzati választások után megint ki fogják engedni, kell a behajtó az elvtársaknak.

Téma: Megyó haraxik
Phoenix
2002. szeptember 18. 17:40 | Sorszám: 120
Melyik gagyimédián keresztül?
Phoenix
2002. szeptember 18. 17:33 | Sorszám: 119
Először is Hornék nem buktak meg csúfosan, elméláztak, és egy hajszállal nyert a Fidesz.

Véleményem szerint pedig a jelenlegi helyzetben óriási súly van az önkormányzati választásokon. Abból áll össze ugyanis a helyi hatalom. Ha a városok, falvak döntő többsége jobboldali, akkor a központi hatalommal eséllyel szállhatnak szembe. Például akkor nem lehet a - Horn-rendszerben bevezetett módon - zsarolni a nekünk nem tetsző önkormányzatokat, ellehetetleníteni őket, stb. Akkor valós esély lehetne arra, hogy a kommunisták nem tehetnek meg mindent, amit akarnak.

Itt van például a földkérdés. Hiába hoz a központi kormányzat olyan döntést, hogy a földet el kell adni a külföldieknek, ha egyszerűen az önkormányzatok nem hajlandóak eladni külföldieknek. Ez egy sarkított példa, de jól szemlélteti azt, hogy ha nyerünk októberben, akkor ténylegesen problémássá válhat a kormányzás. Gondolom mindannyian ezt szeretnénk...

Phoenix
2002. szeptember 18. 14:21 | Sorszám: 112
Eszembe juttattad a Tanú c. örökbecsűt. Virág et. mondja: "Jó nagyot súlytottunk az imperialistákra. Nem szeretnék most a helyükben lenni." Valahogy így. Az EU-bizottság célkitűzéseibe csak azok a pontok épültek be, amiket a kommunisták is mondtak. Tehát per pillanat a kommunisták elfogadják a saját pontjaikat, és igyekeznek beállítani úgy, hogy kitűnjön: ők mennyire kompromisszumkészek. Ha meg valós kompromisszumokat kellene kötni, akkor elkezd habzani a szájuk: még mit nem, már mennyit engedtünk nekik, hogy képzeli az ellenzék, stb.

A polgári körökről meg csupa jót hallok. Hogy mekkora csapás lesz ez a kommunistákra, hogy mennyire nem lehet majd őket megkerülni, stb. Csakhát nem látszik ki belőlük semmi olyan, ami politikai erőt képvisel(het)ne. Egyenlőre a polgári oldal menetel a vállasztási bukta felé. Jó, ha az áprilisi eredményeket hozni tudják...

Hornék is nagyszerűen elkormányoztak 4 évig a színpad mögötti maszop-szadesz veszekedésekkel. Mi meg szívtunk...

Phoenix
2002. szeptember 18. 11:59 | Sorszám: 110
Miért ne kormányozhatnának 49% ellen? Látod hogy mindent meg tudnak csinálni amit akarnak. A 2/3-ad szempontjából meg kívánni se tudnának ennél jobb ellenzéket, hiszen minden lényegest megszavaznak nekik.

Az hogy most Orbán szaval mindenféle feltételről csak altatás, közben Szájer meg Dávid már végzi a szükséges munkát.

Phoenix
2002. szeptember 18. 11:56 | Sorszám: 109
Ez az 1-1,5%-os infláció nem mond ellent a 10-15%-os otthoni kiadások drágulásának. Ehhez érteni kell, hogy hogyan számítják az inflációt. Anélkül, hogy közgazdaságtani vitába bonyolódnék egy nem tudom melyik területen szakemberrel - gyanítom ez nem a közgazdaságtan -, hadd mondjam el azt, hogy a németországi inflációs adatban nem mérhetőek azok a drágulások amik tényleges többletkiadásokkal járnak. Mivel az inflációs adat egy - mondjuk így - leves, amibe mindenféle alkatrész belekerül, például a külkereskedelemi mérleg is erősen befolyásolja, amit még megdob a tagállamok közötti kereskedelmi tevékenységek egymás inflációját kölcsönösen kioltó - legalábbis az inflációs adat szempontjából - hatása. De alapvetően az infláció - mint közismert - az M0, M1, M2, és M3 változásait, valamint a kamatváltozásokat reagálja le. És ezek bizony igencsak volatilisen változtak/nak az euró bevezetése miatt.

A probléma abból származik, hogy az infláció-mérési módszereket nem igazították ezekhez az egyszeri és nagy mértékű torzulásokhoz, ami végső soron az euróra átállás következményei. Egyszerűbb volt elviselni (értsd: a lakosságra áthárítani) ezt az egyszeri problémát, mint módosítani az inflációs mérési módszereket, majd jövőre visszatérni a régi módszerhez.

Merőben érdekes tény még, hogy Olaszországban és Görögországban tüntetések vannak a drágulások miatt, valamint amiatt, hogy a kormányzatok inflációbecsléseit túlzottan alacsonynak tartják.

Ami a forint erősödését illeti, hadd emlékeztesselek arra, hogy a forint csak a dollárhoz képest erősödött, ez valamilyen mértékig magyarázhatja a tengerentúli turisták elmaradását - aminél sokkal lényegesebbek a szeptember 11-i következmények -, de mivel az euróhoz képest a forint pariban maradt, ez nem nyújthat magyarázatot az európai turisták elmaradására.

Az itthoni árszínvonal egyébként már nem sokban marad el a görög, olasz, spanyol árszínvonalaktól, ez is egy komoly problémája a magyar turisztikai iparágnak.

A hazai fizetések azért növekedhettek 8-10%-al euróban számolva - amely adatot fenntartásokkal kezelnék -, mert a hazai és az európai inflációs mérték azért még nem azonos, tehát már megint az a fránya infláció torzítja a dolgokat.

Phoenix
2002. szeptember 17. 13:06 | Sorszám: 101
És miért lehetetlen?
Phoenix
2002. szeptember 17. 11:49 | Sorszám: 99
Nem jól értetted. A németeknek otthon például 10-15%-os drágulással kellett számolniuk. Ha az otthoni kiadások ennyire megugranak, akkor nyilván a kevésbé fontos dolgokról mondanak le, először az utazásokról. És mint tudjuk, Magyarországra a legszegényebb németek jönnek, akiket a legérzékenyebben érintett a németországi, tehát otthoni drágulás. A turista teszik arra, hogy ki a miniszterelnök. Gondolod, hogy Ausztria turizmusa bármennyire is visszaesett amikor politikai blokádot hirdettek ellene? Vagy akkor Horn miatt miért nem esett vissza a magyar turizmus?
Phoenix
2002. szeptember 16. 17:01 | Sorszám: 45
A turistaforgalom speciel az euró-váltás és a világgazdasági recesszió miatt csökkent. Mindkettő a megnövekedett otthoni kiadásokat eredményezte, így a turizmusra fordítottak kevesebbet. És hát akik Mo.-ra látogatnak, ők a legszegényebb réteg, ergo őket érintette legkedvezőtlenebbül az otthoni áremelkedés.

A turizmust egyenlőre a Medgyessyék nem tudják elrontani, végső soron Hornék alatt is növekedett a turisztikai aktívum.

Téma: Keller, most hol vagy?
Phoenix
2002. szeptember 24. 14:41 | Sorszám: 22
Fideszéknél sem, ahogy látom.

Téma: Orbán tanácstalan
Phoenix
2002. július 31. 14:17 | Sorszám: 73
Melyik topikodba menjünk? Egy pillanatig azt hittem, hogy mondandóm tartalma átlátszó a számodra, ez pedig így kicsit érthetetlen volt. Hidd el, soha nem nézem a topik címét. Ez lehet nálam rossz szokás (közveszélyes-offoló vagyok), de szerintem itt mind ugyanarról van szó: beszélgetünk, írásban. Ilyen szempontból teljesen lényegtelen a topikcím. Akár lehet provokatív is a cím, ha elindít egy beszélgetést, akkor a cím már lényegtelen. Nem lehet, hogy túl nagy jelentőséget tulajdonítasz a címnek?
Phoenix
2002. július 31. 14:09 | Sorszám: 68
Volt ott egy link.
Phoenix
2002. július 31. 14:06 | Sorszám: 66
Püff neki. Mi is a bajod tulajdonképpen?
Phoenix
2002. július 31. 13:53 | Sorszám: 62
A kisdobos ahol tud segít. Zavar, hogy itt osztom az észt?
Phoenix
2002. július 31. 13:52 | Sorszám: 61
Ja, a csalások sorából majd kifelejtettem a legszebbet: a választási törvény módosításának figyelmen kívül hagyása. Így kell törvényesíteni a törvénytelenséget... Ha nem ez lenne, akkor az "jogi gengszterizmus". Érdekes világ.
Phoenix
2002. július 31. 13:49 | Sorszám: 59
Valóban nem vagyunk egy véleményen, mert amiről te írtál, az nem politikai erő. Ez marha jó dolog egyébként (tényleg az) a körösöknek, hogy jól érzik ott magukat, de ennél többre ezek szerint nem jók.

Egyébként az erős vezetésből nem az következik, hogy a Fidesz népfrontja lenne a körösödés. Ha viszont bármilyen kommunista akciót meg akarnak akadályozni, akkor ahhoz szervezettségre van szükség.

Ha a körök valóban csak azok amikről te írtál, akkor pusztán a választások elvesztése miatti gőz leeresztésére szolgálnak. Erős a gyanú, hogy ez esetben a körök a "polgári Magyarország" kialakulásának első számú akadályává léphetnek elő. Hmmm...

Phoenix
2002. július 31. 13:42 | Sorszám: 58
"megbántani a választásban közreműködő százezreket"
Ez ugyanaz, mint a MIÉP-rettegés. Az is mekkora károkat okozott.

Ha nem tudatosítjuk a csalás tényét, és lehetőségét, azaz hogy megtörténhet, akkor védtelenek vagyunk.

Egyébként légy nyugodt, rengeteg csalás volt. Szavazatvásárlások, 50-esével találtak MIÉP-es szavazatokat az MSZP-nél (ott is maradtak), le nem pecsételések, hitelesítő cédula nem érvényesítése (volt olyan körzet ahol a szavazatok 6%-át érvénytelenítették), stb.)

Egyébként 1873 szavazaton múlott a választás. Nem hiszed? Íme:

BAZ-megye 11: 2 szavazat
Jász-Nagykun-Szolnok 1: 211 szavazat
Heves 2: 234 szavazat
Tolna 4: 271 szavazat
Pest 9: 482 szavazat
Pest 7 673 szavazat.

Forrás: www.valasztas.hu/parval2002/so02/v02din2/oevker.htm

Phoenix
2002. július 31. 13:25 | Sorszám: 55
Én jobban szeretném, ha a Fidesz legyalázná az MSZP-t az önkormányzati választásokon, törvényesen, demokratikusan. Ez kurva nagy lehetőség, gondold végig: a kormány MSZP-s, a központi szervek MSZP-sek, de a helyi hatalom a Fideszé. Ez elszigetelné az MSZP-t a néptől, a tömegektől. Ez többet érne, mint bármilyen forradalom. Tudják ezt az MSZP-sek is, készülnek is gőzerővel a választásokra, kétség sem férhet hozzá.

Egyébként a behatárolható "jobboldaliakkal" a kommunista jobboldaliakra céloztam. (Azt is mindenki elfelejtette már, hogy 1990-ben, volt Pesten egy mondás: "aki addig jó MSZMP-s volt, az mostantól jó MDF-es". Nem ártana ezen elgondolkodni.)

Phoenix
2002. július 31. 13:17 | Sorszám: 54
Ez a 40% egy legenda. Arra szolgál, hogy elbizonytalanítsák az ellenfeleket/konkurenseket (emlékezzünk, hogy az MSZP a teljes baloldalt integráló párt), és hogy nagyobbnak mutassák magukat, mint akik. 1990-ben hányan szavazták az MSZP-re? Na ez az MSZP fix bázisa. A többi csak behülyített tömeg. (Na jó, hozzávehetjük az SZDSZ fix bázisát is. Ezt nagyjából az 1998-as, 2002-es eredmények tükrözik.)

További számítási hiba, hogy ez a 40% eleve a 75% 40%-a, vagyis 30%. Ezt ha letisztítjuk az előzőekből kifolyólag, akkor kb. 20%-on állhat a fix bázis.

Az a nevetséges, hogy a jobboldal képtelen tanulni. Sokkal erősebb lehetne mint most, vagy mint valaha az MSZP volt/lesz, ha végre kellő önkritikával megismerné saját magát. Ha végre abbahagyná az uraskodást és politizálna végre.

Phoenix
2002. július 31. 13:09 | Sorszám: 52
"elemezni és nyíltan feltárni a hibákat, mert ez szerintem elmaradt és a közvélemény is hiányolja"
Nem arról van szó, hogy a megfoghatatlan és - objektíven - mit sem számító közvélemény hiányolja-e vagy sem, hanem hogy ki kell iktatni a jobboldali pártok működési mechanizmusaiból azokat az elemeket, amelyek kisiklatják az egész szerelvényt. Itt nem boszorkányüldözésről beszélek, hanem annak kiderítéséről, hogy hogyan történt a hatalom átpasszolása a komcsiknak. E nélkül hiába foglalkozunk azzal, hogy hogyan tovább, mert csak mégegyszer kisiklik ugyanaz a szerelvény. Lehet hogy csak néhány embert kell kicserélni, de az is lehet, hogy nem a Fideszre van szükségünk.

A körök pásztorkutya szerepével kapcsolatban csak az a kifogásom, hogy számomra nem tiszta, hogyan is fog ez működni. Ekkora tömeget vezetni kell tudni, hogy egységesen tudjanak lépni. (Különben semmit sem érnek, ez ugye érthető.) Ha viszont mindenki pásztorkutyát játszik, akkor annyi felé kellene vennie az irányt a mozgalomnak, hogy szétszakad. Kivitelezhetetlen. Ha nincs összefogó erő, vagy erős vezetés ezekben a körökben, akkor egymástól elszigetelve fognak cselekedni egy hatalmas zűrzavarban.

Valóban jó lépés volt elindítani a köröket, de a jelenleginél sokkal jobb szervezésre és irányításra lenne szükség. Akkor történhetne valami. De ha így haladnak tovább a körök, akkor az önkormányzati választások is "elúsznak". (Egyébként nem vagyok benne biztos, hogy nem ez a célja nagyjából behatárolható "jobboldaliaknak".)

Meg van egy kérdésem: Ha Orbán olyan nagyon komolyan gondolja ezeket a köröket, akkor hogyan lehetséges, hogy ugyanabban a körben van Martonyival, és hogyan lehetséges hogy egy erősen kétséges hátterű embert tesz pozícióba?

Phoenix
2002. július 31. 12:52 | Sorszám: 49
"Frankó, hogy ilyen okosak vagyunk utólag." +glens: "Utólag könnyű okosnak lenni."
Ti tényleg azt hiszitek, hogy ez az egész offenzíva/defenzíva dolog most 2002-ben derült ki, mintegy megvilágosítva elméinket? Javasolnék néhány politikai marketingről szóló könyvet úgy a 40-es, 50-es évekből. De ha magyar példákat akartok: Senki nem emlékszik arra, hogy ugyanezt a tanulságot (a támadó kampány a sikeres, a sárdobálásból az kerül ki győztesen, aki többet hazudik, stb.), már 1990-ben levontuk? (Ki emlékszik egy bizonyos Tölgyessy-re, meg a körülötte folyó "vitára", vagy az MDF stigmatizálására?) De mint tudjuk, ez egy amnéziás nemzet, mindent elfelejt. Talán majd most nem fogja. Ha meg mondandód van, hallgatunk. Ez volt az egyik hibája a Fidesznek. Nem hallotta meg a kritikát, így nem is tudta, mit csinált rosszul. Beképzeltség, pökhendiség, önkritika hiánya...

Tudod már azt a tanulságot is levontuk 1998-ban (!), hogy a közvéleménykutatások megbízhatatlanok. (Ti. akkor az MSZP volt a biztos befutó.) Ezen azért el lehetett volna gondolkodni. Ezzel szemben sajnos nem érv, hogy a közvéleménykutatások azt mondták a Fidesz-taktika helyes. Nem volt helyes. Most bizonyíték van rá. Eddig csak sejtés lehetett, amit elég könnyű volt elhessegetni, mert hinni akartunk a győzelemben.

Egyébként a taktika megítélése az eredménytől függ. Most nyilvánvaló, hogy katasztrófális volt a taktika. Ha a Fidesz tudta volna hozni a 51%-ot, akkor elég jó lett volna. (Még akkor sem biztos, hogy jó lett volna, csak elég jó: legalább nem rontott a helyzeten.) Ha a Fidesz hozta volna ezzel a taktikával a 67%-ot, akkor nagyon jó taktika lett volna. De a 67%-hoz olyan választói tömeg kellett volna, amelyikre ez a fajta taktika hatott volna legjobban. Volna, volna, volna. Mert itt már nem a magyar választói tömegről beszélünk. Ergo a Fidesz taktikája már definíciójából fakadóan helytelen volt. Semmiképpen sem "pech" az a helyzet, hogy egy megnyert választást elveszítettek.

Megnyugtatlak, ha te is a családomban nevelkedtél volna, akkor a Fidesz alatt is harcos antikommunista lettél volna. De lehet, hogy a "magasabb értelem" amiről a Führer beszélt éppen ebben van: nagy tömegeknek kell harcos antikommunistává válniuk ahhoz, hogy tényleges változások történhessenek. 1998 még túl korai volt, túl gyengék voltunk. Még mindig azok vagyunk. És nem látom mi történik az erősödés irányába. Inkább az MSZP-hez közeledést látom.

Phoenix
2002. július 30. 17:20 | Sorszám: 27
Erre a két forduló eredménye cáfol rá:
1. forduló: defenzíva -> bukta
2. forduló: offenzíva -> meg is nyerték. Csak már későn. 19 billegő helyből 18-at megfordítottak. (!) 24-et kellett volna. Még két hetet kellett volna kampányolni. Kellett volna.

Néma gyereknek híg a leve. Ugye?

Téma: Ngyon kivancsiva tettek! (tv2)
Phoenix
2002. szeptember 05. 22:40 | Sorszám: 58
Azt azért nem gondolod komolyan, hogy ez megvalósulhat? Mi is úgy tartjuk számon, hogy az oroszok jöttek be, és nem úgy, hogy a kommunista oroszok.

Egyébként meg szerintem szembe kell tudnunk nézni azzal amit a kommunista görények elkövettek. Az hiba lenne, ha azt mondanánk, hogy ez nem a mi történelmünk.

Phoenix
2002. szeptember 05. 17:45 | Sorszám: 29
Valóban? "a" magyarok sincsenek? Érdekes. Akkor mitől vagyunk egy nemzet? Úgy értem, akkor mi közöd van például a Bazilikához? Hiszen az nem "a" magyarok érdeme. Az azoknak az építőmunkásoknak az érdeme, akik ténylegesen építették. És bizony olyan magyar is van, aki legszívesebben lebontattná. De ha tévúton járok, akkor magyarázd el légy szíves, mit jelent az a szó, hogy "zsidó"?
Phoenix
2002. szeptember 05. 17:39 | Sorszám: 28
Ja, az meg egyenesen megdöbbentő, hogy Izraelt nem zsidók lakják. Hát akkor kik? Esetleg Magyarország lakosait se lehet magyaroknak hívni?
Phoenix
2002. szeptember 05. 17:35 | Sorszám: 26
Gen #2: "2. Melyik kornyekbeli orszag legierejenek vadaszgepei voltak felszerelve megfelelo technikaval es amerikai fegyverzettel (illetve amerikai licensz alapjan gyartott fegyverzettel) egy ilyen akcio vegrehajtasahoz?"

Melnyikov #3: "Közismert tény, hogy a gépet a zsidók lőtték le(harci repülőről)"

Gen #4: "Bemutatnad azt a regeteg cafolhatatlan bizonyitekot, ami rendelkezesedre all az uggyel kapcsolataban a "zsidok lottek le", "zsidok lottek le" visitozas mellett?"

Erre kérdeztem azt, hogy:

Phoenix #12: "Zokon veszed, ha egy fórumtársunk kimondja azt, amire te csak célozgatsz?"

Aki ezek után szándékosan nem akarja megérteni a másikat, az te vagy. Amikor azt mondod, hogy

Gen #16: "arra reagaltam, hogy, ugyan Svaby-t elmarasztalja es mint "kozismert tenyt" emliti az esetet, ettol fuggetlenul tole meg annyi bizonyitekot sem lattunk az ugyben, mint Svabytol, csupan a mar ezerszel hallott "hivoszavakat" ismetelgeti.", akkor csúsztatsz. Ugyanis a #4-ben te a "zsidózásról" beszéltél, és nem a "közismert tényről". Higgadj le szerintem, és azt írd, amit akarsz, ne azt ami az ujjadra jön.

Tudom, hogy az Októberi Háború mikor volt. Pusztán felvetettem, hogy a háború után az amerikai flotta erőteljesebben volt jelen a térségben. Így akár lehettek az amerikaiak is. Ennél többet nem állítottam, és nem is fogok. Éppen azért mert nem ismerem a maléves eseményeket.

Neked viszont hideg zuhanyra lenne szükséged.

Phoenix
2002. szeptember 05. 08:52 | Sorszám: 12
Te mit is csinálsz itt? Zokon veszed, ha egy fórumtársunk kimondja azt, amire te csak célozgatsz? Ha nem tartanám az hülyeségnek, akkor bizony azt mondanám, hogy te itt provokálsz...

Az igazsághoz pedig még az is hozzá tartozik, hogy két ország volt képes ilyenre a környéken: Izrael és Amerika. Ugyanis Amerikának a Hidegháború és különösen az Októberi Háború idején állandóan flottája tartozkodott az izraeli partok közelében. Az pedig pont a "tenger felől" van, nem?

A tv2-ről meg csak annyit, hogy ahhoz nagyon értenek, hogy az emberek kíváncsiságát felspannolják, merthogy reklámozzák magukat. Ezt olyan ügyesen tudják megtenni, hogy még azok is kíváncsiak lesznek a műsoraikra, akik egyébként nem szimpatizálnak az adóval: reménykednek, hogy hátha most látnak egy jó riportot, egy tényleg leleplezőt... Engem már átvertek egyszer így, a tobábbiakban nem néztem a tévét. (Így ezt a riportot sem láttam, de ahogy olvastam a beszámolókat sokat nem mulasztottam.) Tehát: mégis mit vártál a tv2-től?

Téma: kétmillió-százezer?Decemberre nem lesz fidesz
Phoenix
2002. szeptember 05. 22:37 | Sorszám: 27
Örülj csak, de írásodból még mindig árad a hónaljszag. Ideje lenne szellőztetned. A gyenge kísérleteiddel pedig javaslom fordulj a vasmunkás brigádokhoz, őket még (talán) el tudod kápráztatni... A továbbiakban pedig írogathatsz, a kutya se fog veled törődni. (Már látom az első füstgomolyagokat! )
Phoenix
2002. szeptember 04. 18:14 | Sorszám: 19
Gyenge. Az egyéni szabadság más, és máshol gyökerezik, mint a kollektív szabadság. Ezt azonban a kommunista elvtársak sose bírták felfogni, és nem is fogják soha. Te talán azért nem érted miről beszéltem, mert azt se tudod, hogy hol keresd a külső szabadságaidtól független belső szabadságodat. Ha meg tudod, akkor egyszerűen alantas volt a hozzászólásod.
Phoenix
2002. szeptember 02. 17:06 | Sorszám: 9
Micsoda szánalmas kísérlet... Ami kritika itt elhangzik (túl azon, hogy mi kritizálhatjuk magunkat, mert mi szabdok vagyunk) az azért hangzik el, hogy erősebbek legyünk. Köszönjük, hogy jelenléteddel erősíted a Fideszt!

Téma: Utolsó esély
Phoenix
2002. szeptember 18. 16:51 | Sorszám: 7
Urak!

Magyarország már most gyarmat. A magyar gazdaság 90%-a magánkézben van, ami 70%-ban külföldi magánkezet jelent.

Az "európaiak" ugyanolyan jogokat élveznek Magyarországon - nagyon kevés kivétellel -, mint otthon. Ez fordítva egyáltalán nem igaz. Lásd a 0%-os vámok az EU-ból Magyarországra, kompenzálásul 10-50%-os vámok Magyarországból az EU felé.

Ha a jelenlegi helyzetet vesszük alapul, akkor a csatlakozással már csak nyerhetünk.

Email a webmesternek | Gondola