Téma: Magyarország sivatag lesz!
|
Egy magyar apa |
2002. augusztus 14. 09:11 | Sorszám: 222 |
Ez nem engedte gyorsan visszafolyni a nagyvizet a mederbe.
|
|
Egy magyar apa |
2002. augusztus 13. 11:42 | Sorszám: 220 |
Mert olyan lesz a Lakitelek-Csongrád közötti, kb 20 kilométer hosszú, többé-kevésbé nedves-vizes-holtágas terület, mint Trab Antal birtoka. Száraz.
|
|
Egy magyar apa |
2002. augusztus 13. 10:47 | Sorszám: 218 |
Ugyanígy tettem, a tanyámon, (>30 literes földlabdával). Ha egy héttel előbb jönnek az esők, akkor túléli.Mindenkinek! Rossz hírem van. Csongrádon szétdózerolják a gátat, mit 1979 táján készítettek a vízlépcső előjátékaként. Rövidesen hozok fényképet.
|
|
Egy magyar apa |
2002. augusztus 04. 20:56 | Sorszám: 207 |
OFF Te egy képzett magyar gazdász vagy de én meg multináci alkalmazott (, ki - meglehetősen jó hatásfokkal - szerzem vissza azt a pénzt, mit egyébként is itt kellene elkölteni). Persze, az (is) a mulcs, amint írod. De etimológiailag!Angol-magyar szótár: mulch (ejtsd málcs): talajtakarás; takar (talajt), talajtakarást végez (fiatal vetésen); Magam is egy jóízű magyar szónak véltem. De mint a 'pellet' szó - mint közismert gazdász kifejezés - ez is egy angol szóból jön.
|
|
Egy magyar apa |
2002. augusztus 04. 10:27 | Sorszám: 204 |
Első könyvem volt a gyerekkönyvek után, utána a Csui, ... OFF Mangi asszony jó egészségnek örvend - sokkal fiatalabb is Zsiga bácsinál. Úgy tudom, egy gyermekük van, lány, aki az ötvenes évek első felében született. Az ÉS-ben több alkalommal olvastam Széchenyi Zsuzsanna aláírású cikkeket, nem most. Lehetséges, hogy ő a gyermekük. És pont az ÉS-ben?
|
|
Egy magyar apa |
2002. augusztus 02. 11:16 | Sorszám: 202 |
Pedig a mulcs az angol... Azért a szecska egy kicsit más, mert zöld növényi vagdalékra ismerem használni. A mulcs az meg fakéreg/vékony ág nyesedék.
|
|
Egy magyar apa |
2002. augusztus 01. 15:04 | Sorszám: 200 |
Melyiket? A tapasztás-mázolás az tiszta kell legyen. Marad a 'tőzegnek taposás'. Arról pedig még nem is hallottam.
|
|
Egy magyar apa |
2002. augusztus 01. 13:11 | Sorszám: 197 |
Kutyaszarral pótoltam (a lószarral takarékoskodni kell, az kell a tapasztáshoz meg a mázoláshoz). Úgy négy évig volt a komposzt mellett - már a szomszédnak - két nagy kutyája. Igen bűzölögtek a betonozott szük kennelben s megkértem a gazdát dobálja át, de gyakran, a szagos anyagot. Úgyszintén átvezettük kennel mosóvizét - a szomszéd egy méterrel magosabban van, átfolyt. Gyönyörűen földolgozódott minden, szag nyista. Forrósítónak a fűnyíróval vágott füvet használom, olyan forró lesz 1-2 nap alatt, hogy mezítláb nem lehet bírni.Hát igen, itt a sivatag ellen: - vízvisszatartás (kutyák mosdóvize) - szennyvíztisztítás (mert az nem lehet rögvest szétlocsolni) Nem említette senki még, nagy divat az esővizet egyenesen a csatornákba engedni, kivált Budapesten, . A közutak efféle módon készülnek, de ostoba háztulajdonosok is elkövetik. Törvény kellene ellene: rávezettetni fákra, gyepre, parlagra, füves-bokros részekre. Lenne annak a víznek helye. Csak nézzetek szét, az esővíz egyenesen a szennyvízcsatornába, két nap múlva meg a kb 300ft/köbméteres, klóros, kemény vízzel locsolja a gyöpét.
|
|
Egy magyar apa |
2002. augusztus 01. 12:16 | Sorszám: 193 |
Húszért is van, de mint az autónál, itt is jobb az erős motor. Ha műanyag-testűt veszel az kicsit kevésbé ricsajos. Áram meg annyi kell hozzá, mint egy 1000 vagy 2000 wattos egyéb készülékhez. Nagy területet nem lehet győzni velük.
|
|
Egy magyar apa |
2002. augusztus 01. 12:11 | Sorszám: 192 |
A ma megjelent Demokratában, a 33. oldalon, van egy kedves cikk a fokgazdálkodásról. A szerző Andrásfalvy Bertalan. Ahogy itt belehallgattam eléggé tudományos emberek vagytok, de akkor is üdítő elolvasni.
|
|
Egy magyar apa |
2002. július 31. 10:36 | Sorszám: 185 |
Teljesen jól látod. Nem bántja őket. Kapja s visszaereszti.
|
|
Egy magyar apa |
2002. július 31. 09:42 | Sorszám: 181 |
Igaz, eddig csak olyan helyekről írtam ahol biztosan tudom, hogy most nincs. (Umbra krameri szereti a tiszta biovizet.) Talán-talán: Bugacpuszta mellett a Kolon tó. Nagyon olyan, hol lehet. Persze, ha maradt benne víz.Zsombó (Szeged-Szatymaz mellett, Szeged felől jőve jobboldalt egy fölújított csárda, ott kell a maradvány gyöngyvirágos-tölgyesbe bemenni, az erdőn átmégy s jobbra látod a gödröket, de a határban mindenfele vannak.) van egy kis lápos rész. Az idén - az általam bejárt részeken - nem láttam vizet (KETTŐ méteres gödrök fenékig kiszáradva), de ez nem zárja ki, hogy van arrafele. Körös holtágak, kubikok, Szarvastól a Tisza felé menve. (De ott is 'csak' compót, aranykárászt meg öklét láttam. Ez viszont biztos.) Végére a költői mondat: 'Megmaradt lápvizeink hűvös magányában megtalálja életfeltételeit.' És még: a kedvenc horgászboltosomat megkértem, gondolkodjon rajta. Ilyeneket láttam a hidegvizes akváriumában mint bucó, menyhal, etc.
|
|
Egy magyar apa |
2002. július 30. 15:44 | Sorszám: 177 |
A székice milyen növény. Nem szeklice? (Sáfrányos szeklice=pórsáfrány, a vad alak Carthanus lanatus; citromsárga, fészkes, szúrós, a szárazabb helyeket kedveli.)
|
|
Egy magyar apa |
2002. július 30. 15:40 | Sorszám: 176 |
Ezt a részt átléptem: 'compós, arany-kárászos tavacskák?' A compót, hála Istennek, már telepítik. A hazai kárászt, compóval együtt, még utólérheted a Körösök sekély holtágain. Persze a tavacskák! Azoknak annyi. Legföljebb ezüstkárász meg ebihal, már ennek is örülni kell.Gyermekkorom s Száraz-ér: a fő hal a compó meg az aranykárász voltak (a csuka mellett). A vízparton igazi tölgyek nőttek. A gyerek mindent nagyobbnak lát, de igencsak megvoltak 60-80 évesek. Egy farok téeszelnök letaroltatta.
|
|
Egy magyar apa |
2002. július 30. 15:24 | Sorszám: 175 |
Természetesen van, ALKO (Hadd tudja meg mindenki! Nyolc éve megy, soha semmit baja nem volt, bár ha most vennék akkor már erősebbel kezdenék. A késeket viszont karban kell tartani.) Olyannyira, hogy egy barátomat is rábeszéltem. Ő a rózsáira csinál mulcsot vele, meg nem igazán élvezte az égetést. Most már könnyű venni, fele/negyede árért kapsz dupla erőt. A komposztolóm az kb négy köbméter, téglából van, természetesen árnyékban. Sajtos, mára alulméretes. Mivel a konyhai hulladékot is odahordjuk gyönyörűen tenyészik a trágyagiliszta, a horgászbarátaim sírnak az irigységtől. Van aki vitt, 20-30 literes hordóval, saját portán is szaporítani.
|
|
Egy magyar apa |
2002. július 30. 15:13 | Sorszám: 174 |
Láttam, de nagyon rég volt. Jól ismerték a gyerekek, kutyahalnak hívtuk. Akkor még tiszta víz volt a Száraz-érben (Békés megye, Battonya, Mezőkovácsháza, Végegyháza, Tótkomlós, ...) Nem volt az az ér annyira száraz, megint van benne víz (vagy tíz évre kiszáradt, csak az igazán mély részeken maradtak, össze nem függő, tavak). Most csupa szennyvíz meg büdösség. Kétfajta csíkra is emlékszem. Egy jó szúrósfejű, azt hiszem az a vágó csík. Ez kicsi (mint egy nagy harmatgiliszta), a másik nagyobb, kb 15-20 centis, főleg sokkal vastagabb, az meg a réti csík lehetett. Az ökle az abszolút közönséges volt, a tarajos gőtéről ne is beszéljünk. Amellett Békéscsabán , a Felsőkörös-sor melletti Körös csatornában is volt lápi póc és még igazi vadponty is. De ezek már régen voltak...
|
|
Egy magyar apa |
2002. július 30. 15:01 | Sorszám: 172 |
Szia K. Pista! Hála Istennek, én még tudok egy ilyen helyet: Petresi szakadás (hol 1879-ben a Tisza kijött, elönteni Szegedet.) Jobb part, Szeged -> Algyő -> Szúnyogos (Atkaszigeti) holtág, s kb még 2-3 kilóméter, fölfele. De ott is túl sok már az ember.Talán a tápai rét melletti gödrök között is van ilyen még.
|
|
Egy magyar apa |
2002. július 30. 14:57 | Sorszám: 170 |
1989-ben költöztem egy homokos, sehol egy szál fű, budapesti telekre. Szívós munkával elértem/elértük, hogy mindent ural a növényzet, gyökeresen megváltozott a mikroklíma (például - nem mindenki örömére - tele vagyunk csigákkal, akik most is mászkálnak), a fű zöld. Nincs por (már két-három év után megkötődött). Egy barátom és felesége, kik a napokban jártak nálunk: 'Innen nem kell elmenni üdülni!' Minden megy a komposztba, a konyhai hulladék is, az meg vissza a fák alá meg a fűre, semmi műtrágya, csak lemosópermetezést csináltam az idén.
|
|
Egy magyar apa |
2002. július 30. 14:45 | Sorszám: 169 |
Sziasztok! Egylélegzetre olvastam el az egészet. Egészen kiváló a témafölvetés, a hozzászólások, a stílus, etc. Hasonló téma megy az INDEX Politika Fórumon is, 'Nagymarosra/Csongrádra kéne 1 gát!!!'. Szóljatok ott is be, a politikai okok miatt elvadult olvtársak higgadnának.Köszi mégegyszer, Ti üdítőek, a növekvő hazai sivatag meg szikkasztó.
|
|
|