Téma: Boross Péter levelét megírta (avagy az ügynök sosem alszik)
|
SilentSierra |
2004. június 22. 15:28 | Sorszám: 98 |
Bocs, ezt megint akkor olvasom, mikor rövidebb exiliumba megyek... Köszi kedves vagy, olvastam a másik méltatásodat is, az is jól esett.Egy ideig megint megundorodtam a pártpolitikától. Talán kevésbé pártfüggő dolgokhoz hozzászólok. Bár a múltkor is úgy kezdődött, hogy pártpolitikához, na abba többé nem ártom magam... Így van ez.
|
|
SilentSierra |
2004. június 22. 15:24 | Sorszám: 97 |
No, ezzel még tartoztam neked, Pirítós. "Kedves Pirítós kartács, várjak még a válaszra, vagy most már abbahagyhatom a körömrágást, mert érdektelenné vált számodra a téma?" "Igen, érdektelenné vált. Az EU-parlamenti választások után visszatérhetünk rá. Addig viszont szócséplés, hogy te hogy látod az MDF-et, meg hogy én hogy látom és hogy a kettő nem ugyanaz. 2004-ben ki fog derülni ki látta jól az MDF-et. Hali, Pirítós" -- Ezek szerint te láttad rosszul és én láttam jól. Az EP választás 5%-a abszolválva, hiába fenyegetőztél az MDF eltűnésével. Ebből látszik mekkora üres duma volt mindig is ez a Fidesz-hozzáállás az MDF-hez. Becsületesebb lett volna megmondani, hogy el akarjátok taposni.
|
|
SilentSierra |
2003. május 26. 13:19 | Sorszám: 90 |
Nem is fogod, mert kissé "belefáradtam" a Gondolába. A múltkor már lehülyéztem Orcapofát valamiért, amit csak én képzeltem a soraiba. Meg van tépázva az idegzetem. Azt hiszem, egy darabig elbúcsúzom a társaságtól. Amúgy se sokan osztották a véleményem, nem fogok hiányozni. Viszonlátásra, jó szórakozást.
|
|
SilentSierra |
2003. május 24. 00:52 | Sorszám: 88 |
Értem, érdektelenné. No, akkor jegeljük 2004-ig (bár amiről meg akartalak győzni, asszem már most is túlságosan régi sztori ahhoz, hogy pontosan emlékezz rá) hali neked is.
|
|
SilentSierra |
2003. május 20. 12:48 | Sorszám: 57 |
Kedves Pirítós kartács, várjak még a válaszra, vagy most már abbahagyhatom a körömrágást, mert érdektelenné vált számodra a téma?
|
|
SilentSierra |
2003. május 14. 02:43 | Sorszám: 53 |
Lám csak, hová fajulnak a dolgok, ha két ember meg akar békülni egymással... Szabadna megtudnom, hogy 1994-98 között hogyan darált és diktált a Fidesz? - Szabad: sehogy. Talán az ellenkezőjét állítottam? Ha igen, hol? Ha nem, miért tulajdonítod nekem ezt? Azért vagy baromian igazságtalan, mert úgy állítod be, mintha a Fórum összes bajáért a Fidesz a felelős, amelyik bedarál és diktátumokat osztogat. - Ismétcsak kérdem: hol állítottam ezt? Ha sehol, miért kéred rajtam számon, mint igazságtalanságot? Ott cáfolja, hogy kilóg a vádaskodás mögül a lóláb: a programtalanság. - Ezt újabban cáfolatnak hívják? Összefoglalom: -Boross levél -Mno széljegyzet -Jössz te, leírsz sok mindent, közülük egy mondatban azt is, hogy lövésed sincs, miért zabos a Fórum a Fideszre -jövök én, leírom, hogy miért (Békejobb megfúrása, a mérsékelt jobboldal felé való nyitás akadályozása) -jössz te, és közlöd, hogy baromi igaztalan vagyok éspedig azért, mert a Fórumnak nincs programja... Namármost akárhogyan is kilóg szerinted a lóláb, ez akkor se cáfol semmit. Maximum mellébeszél. 1. Hol neveztem magam országosan reprezentatívnak? - Ha nem érzed magad országosan reprezentatívnak, akkor minek jössz elő #22-ben, még mielőtt bárki az ismeretségi körével próbált volna bármit is alátámasztani, a következővel: Egyre gyengébben működő nosztalgiázás, mert erősen kétlem, hogy az „antalli örökségben” bármi lenne, amivel igazolható a köztelevízió kuratóriumával kapcsolatos magatartásuk, s ami következtében nekem mára egyetlen MDF-szavazó ismerősöm sem maradt (korább 5 volt). - Továbbra is: az, hogy milyen az ismeretségi köröd, az semmit sem támaszt alá. Ugyan hiába hangoztattam #32-ben, hogy "Ettől még nem képzelem magam országosan reprezentatívnak, ezért mint érv, nem is használom az ismeretségi körömet.", ez szemlátomást nem győzött meg, hogy ennek nincs értelme. Ígérem neked, hogy amint együtt sörözünk, meghallgatom az ismeretségi köröd politikai beállítottságát, de jelen vitában ez megintcsak az égvilágon semmit sem támaszt alá. Akkor se, ha a kuratórium ügye miatt pártoltak volna el netán a Fórumtól. Demagóg a programtalanság vádja, mert az MDF-nek igenis van programja? - Igen, jelen vitában ez egy demagóg érv, amennyiben ismét semmi köze ahhoz, amit első rád reagáló hozzászólásomban vázoltam, mégpedig, hogy milyen sérelme van az MDF-nek a Fidesszel szemben. Tudniilik az abban felvetettet kellene cáfolnod ahhoz, hogy termékeny vitát tudjunk folytatni. Ha ehelyett arról kezdesz el beszélni, hogy szerinted a Fórum programtalan és hogy ez arcátlanság, akkor ezeket címezd valaki másnak, mert én bizony erre és itt nem vagyok kíváncsi. Arról nem is beszélve, hogy a Fidesz-MDF vitával ellentétben a topictémával már kapcsolatba sem hozható. Ha megbocsácc! Nem én firkáltam támadó nyílt levelet a Magyar Nemzetbe az MDF ellen, sőt nem is valami Fideszes! Engedtessék már meg védekezni! - Tudtommal nem tiltottam meg, hogy védekezzél. Ideírtál a fórumra, nem pedig a Magyar Nemzetbe, vállalva, hogy szembeállítják egymással ambivalens gondolataidat. Egyrészről kárhoztattad Borosst, hogy megbékélést célzó levele nem elég megbékélő. Ezt az ember csak abból az alapállásból bírálhatja joggal, ha maga nagyobb fokú megbékélési hajlandóságot mutat. Ezzel szemben te #4-es számú hozzászólásodban, melyben lereagálod Borosst, háromszor említed meg, hogy kételkedsz a megbékélési hajlandóságban, majd így fejezed be: Ez bizony, ha mint mondtam, elhiszem és úgy veszem, hogy szó nincs semmiféle háttérmegegyezésről a komcsik és az MDF között, akkor viszont az MDF vezetés igen-igen "korlátos" képességeinek kérdését veti fel. Ha szabad ezt minősítenem, akkor azt mondanám, hogy eme utolsó mondatod számomra kétségessé tette jogalapodat Boross bírálatához. Nehogy már azt kérd számon, hogy Boross levelére nem vigyorgom barátságosan! - Nem kérem számon. Ha nem óhajtasz, hát ne tedd, mert vigyorgás helyett még a végén vicsorgás lesz belőle. Csak akkor ne bíráld Borosst békétlenkedésért. Az volt a tolerancia, hogy valós súlyánál sokkal több helyen engedte át az indulást a helyi MDF-es jelöltnek. - Te úgy akarod beállítani, hogy ez tolerancia volt, mert csak a Fórum érdekeit szolgálta. Hol marad az a híres stratégiai érzéked ilyenkor? Arra komolyan nem gondolsz, hogy esetleg, netalán, hátha a Fidesz is profitált (volna) abból, hogy összefognak, ha semmi mással nem*, de azzal, hogy nyer egy olyan partnert, akinek a szavazatai segítségével többségbe kerülhet(ett volna, ha győznek)? Végül persze nem győztünk, de ettől még a tervezés ezt megelőzően győzelemre játszott, úgy, ahogy 98-ban is. Nem tolerancia volt ez, hanem jól felfogott érdek. Olyan pártot még nem látott a világ, amely puszta toleranciából átadja a pozícióját egy másiknak. Csak ha nyer rajta valamit maga is. *De nem csak ezzel, hanem azzal is, hogy maga az összefogás plusz szavazatokat hozott, melyek a külön indulás esetén nem jöttek volna. És hogy a Fórum listás szavazatai nem vesztek el töredékként, hanem kettőjük listáját erősítette. Hogy ennek az volt az ára, hogy bele kellett menniük egy jópár MDF-es támogatásába? Az nem vitatott, hogy a Fórum is nyert az ügyön (ha nem súlya felett reprezentálódik, akkor vagy kiesik, vagy frakció nélkül marad, mely utóbbi gyakorlatilag olyan, mintha be sem került volna; egyik eset sem képezhette tárgyalás alapját). A vereség miatt csak egyedül nyert rajta. Ha győzünk, akkor viszont ez a szinte egypárti kormányzást jelentette volna a Fidesz számára, mert gondolom megint kb. egy minisztérium lett volna a Fórumé az erőviszonyok alapján. Ezért adta a Fidesz a támogatását, racionális számításból, nem holmi tolerancia miatt. Szóval az a csúnya Fidesz megfúrta a naccerű Békelyobbot, ahol akár még Szabó Iván nevű megélhetési alak is csatlakozhatott volna. Már csak azon agyalok, hogy az MDF vajon miért egyezett bele az állítólagos diktátumba? - Azért, mert: 1. a Fidesz valszeg meglepte őket, hogy egy szövetségest is olyan durván tud "rendre utasítani" (Puszati ripszropsz kirúgása), mint egy ellenfelet; pedig az FKgP esetéből levonhatták volna az idevágó tanulságot 2. kishitűek voltak az esélyeiket illetőleg 3. háromévi együttkormányzás után a választásra való készülődés miatt csúfos felborítani a koalíciót, márpedig úgy tünt, hogy a Fidesz akármit megtesz, hogy az MDNP és a többi pártocska ne kerülhessen az MDF vonzásába. Az egy elég súlyos koalíciós válság volt. 4. és mellesleg a következő stratégiai megfontolás is a háttérben állhatott: ha akkor lépik meg az önnállósodást, az esetben kb. háromnegyed évük van ezt a formációt összekovácsolni a bejutáshoz, és az a kilenc hónap is ellenszélben telik, mert rögtön ők lettek volna a jobboldali egység megbontói, ugye. Ha elfogadják a Fidesz nyújtotta biztonságos punnyadást, akkor a bejutás után négy évük van ugyanerre, ráadásul csak a saját embereikkel, mert a Békejobb többi része akkor már a süllyesztőben lesz. Vagyis egyedül startolhatnak rá annak a rétegnek a népszerűségére, akik aztán (akkor még nem lehetett tudni) a Centrumra szavaztak. 5. egzisztenciaféltés - a karrierjük is kockán forgott és ők is csak emberből vannak Re.: A Fidesz nem egyszerűen csak a Békejobbot utasította el, mint azt fentebb kifejtettem és alátámasztottam az államtitkáruktól való megszabadulással. Hanem ezen keresztül azt is, hogy a Fórum igényt formáljon, vagy próbálkozást tehessen a mérsékelt jobboldal megnyerésére, mert azt a Fidesz - mint kiderült hibásan, teljesen alaptalanul - a saját szavazóbázisának tekintette. Ez tök lyó. A radikálisok szerint a radikálisok nem szavaztak a Fideszre. Szerinted pedig a mérsékeltek nem szavaztak. Csak tudnám, hogy akkor ki volt az a 2.77 millió aki rá szavazott? - Azok, akik 90-ben ugyanekkora számban választották az MDF-et, az akkori vezető konzervatív és nemzeti pártot. Ugyanaz a hitvallás, ugyanaz a választó. Miért csodálkozol, hogy a radikálisok és a mérsékeltek között ott van a jobboldal közepe is? A jobboldal tagolt, ez evidencia. Hajaj. És még menni minden járult a választás elvesztéséhez. És az mind-mind a Fidesz hibája. Így szép, így kerek ez a világ. Itt senki nem csinált semmi marhaságot, csak a Fidesz. Itt az MDF nem vesztette el a vonzerejét a Centrummal szemben. Itt szó nincs arról, hogy négy év alatt az MDF ücsörgött a babérjain, el volt a vezetett minisztériumokkal és le se tojta a maga megújítását, arculatváltását, a karakteres megjelenés kidolgozását. 2001-ben elszánta magát az MDF, hogy arculatot vált és oda nyomul, ahol hely látszódott. Keresztbefeküdt ennek a Fidesz, az eredmény az lett, hogy ugyanazt megcsinálta őhelyette a Centrum, akire már semmi befolyása nem volt Orbánéknak. Akik semmit sem veszthettek, de mindent megnyerhettek volna. És végül az egész a baloldal javára sült el. Én ennyit állítok, a radikálisok vádjainak igazságtartalmát ne rajtam kérd számon. Na ez aztán már tényleg a totális magyarázkodás. Mintha a választók ilyen ideológiai marhaságokon gondolkodnának ikszelés közben, nem pedig azon, hogy például Orbán szimpi vagy nem szimpi! - Ez nem ideológia, te főstratéga , hanem megjelenés, image és útkeresés. Konzervatív néppártból nem kell kettő, a kisebbik a közép felé húzódik, mert arra érez teret és szeretne egy békésebb, centristább színben megjelenni. Olyan ugyanis nincs akkortájt. A Fidesz fixa ideája, hogy ő azt is lefedi, pedig már nem. Ellenáll, a kisebbik visszahúzódik oda, ahol békén van hagyva, az űrben pedig megjelenik az nevető harmadik, a Centrum, aki rácáfol a Fidesz centristák közötti vonzerejére. Ez a történet és ebben szemernyi ideológiai vacakolás sincs. Mint azt később saját magad is belátod: ...mint a Centrum, ami az újdonságánál, valamint Kupa image-énél fogva (amiben nem mellesleg nulla ideológia viszont egy marha nagy rakás pragmatizmus van) elvitte a potenciális MDF-es szavazatokat balra. Hát ez is baromian jó. Mit csinált a Fidesz? Ráült Dávid Ibolya szájára, hogy az nem tudta megszólítani a mérsékelt szavazókat? De komolyan, mégis mit? Mit mondtak nekik? Ha kampányoltok kirúgunk benneteket? Ha rámentek Kupa szavazóira végetek mint a botnak? - Mit nem bírsz elképzelni, hogy informálisan kemény harcok mentek a kulisszák mögött? A Fidesz-prominensek kijelentéseit, hogy a Fideszt nem lehet balról előzni? Pusztai villámgyors eltávolítását? Orbán távolmaradását az MDF kongresszustól? Tegye. - Teszi, csak ennek nem örül a Fidesz holdudvar. A radikális meg még kevésbé. Boross meg vajon kikre gondolt géppuskázóként? Mert hogy Fideszes politikus meg sem szólal az MDF ügyeiben, a szövege viszont Fideszes politikusoknak szól. - Akkor olvasd el még egyszer, tüzetesebben. Sehol sem találod benne a Fideszes politikusok kitételt. Ellenben úgy kezdődik, hogy "a politikai közélet jobboldalán viták vannak", majd szól a "párt felügyelete alatt működő sajtó"-ról, melynek támadása nem természetes dolog és "politikai haknibrigádok"-ról. Sehol nincs megemlítve, hogy csak a Fideszes politikusok gondolkozzanak el róla. Jó. Még szerencse a köztévé kuratórium ügye nem turha, ami nem csorog az arcokról. - Mindenesetre nem választási turha, mint a másik volt. És hisztérikusan túlreagált ügy a nagyságához, vagy jelentőségéhez képest. Jobbára inkább azok részéről, akik már a Fideszt is túl "puhának" érzik. Mint fentebb is említettem, tököm tele van az olyanokkal akik valami képmutató megbékélési színjátékot játszanak, s közbe rendületlenül támadnak. - Kevered Boross megbékélési felhívását a radikálisok szüntelen támadásával. Nem Hóbagoly vádaskodik itt a fórumon a Fidesz ellen és nem is az én egyszem MDF szimpatizáns acsargásomat kell hallgatnod napszámba. Hanem Lovasst és Melnyikovot plusz a gárdájuk támadásait. Miattuk ne ránk haragudj. Nem írom ide, mert fogalmam sem volt, hogy mi ez az elbaltázott Békejobb. Az volt és van a véleményem, hogy egy rakás támogatottságát vesztett ex-MDF-es ahelyett, hogy leülne és kitalálnak valami pozíciót, amit megpróbálnak elérni és rohadt sok melóval stabilan tartani a választók agyában, inkább megpróbál összegründolni egy szép nagy nosztalgiapártot. Szabó Ivántól meg egyenesen felállt a szőr a hátamon. - Jó, akkor ha nem tudtad, remélem most tisztáztuk. Eljön majd az az idő, amikor ez a két párt ismét közelebb áll majd egymáshoz, mint amennyire most eltávolodott. Egy békésebb idő. Akkor majd újra összefogunk, "Kezet nyújtunk egymásnak, és megyünk,/ és leszünk Egy Cél és Egy Akarat" Nem is olyan sokára.
|
|
SilentSierra |
2003. május 12. 23:12 | Sorszám: 42 |
Nézzenek oda, most látom, hogy az uccsó bekezdésekre nem is reagáltam. Nos, stratégiai érzékedet kamatoztatva mondd meg nekem, hogy a Fórumnak tulajdonképpen hol is kellene szerepelnie, melyik médiában? Abban, ahol rendre támadták, pl mert a választás éjszakáján azt mondta, ezt kérem elbuktuk, ahelyett, hogy no majd még felülvizsgáljuk ezt a dógot, mert sötét dolgok folytak ottan? Szóval baj, hogy él a baloldali média reflektorfényével? Hát elég szomorú, hogy a jobboldal ideológia segédcsapatai, holdudvara erre kényszeríti azt a pártot, aki egy fikarcnyi ellenvetés nélkül végigkormányozta a Fidesszel 98-2002-t és összesen annyit vétózott meg, hogy ne a drágalátos Józsi bácsi legyen az államfő (tartok tőle, hogy a Fidesznek ez nem okozott volna fejfájást). De szemrehányást akkor tegyenek majd ezek az urak, ha nem csak él, hanem vissza is él vele. Nem, nem hallottam Mányról. A Fideszt meghívták? Gondolom igen, mert ha se őket, se MDF-et, akkor végülis ki volt ott egyáltalán? Nos, dacára hogy az antalli örökség ugyebár definiálatlan és a maga ködösségében haszontalan nosztalgia, azért Orbán remekül elvan annak szerepében, hogy ő meg Antall utódja, akinek a halálos ágyán még elmondta politikai végrendeletét. Még fellépéseiben is a néhai miniszterelnök által alakított a nemzet atyjának imázsát is megpróbálta magára húzni, s valóban, igazat kell adjak annak, aki úgy vélte, hogy ezt talán nem lett volna muszáj ez a konzervatív dzsentlmen stílus.
|
|
SilentSierra |
2003. május 12. 14:37 | Sorszám: 36 |
Akkor most fölteszem az obligát kérdést, hogy hajlandó légy ismeretterjeszteni (már csak azért is, mert kíváncsi vagyok): miért ez a véleményed? Mit csináltak Wekerléék és hol a párhuzam?
|
|
SilentSierra |
2003. május 12. 13:59 | Sorszám: 34 |
Állítólag a gőg és a rátartiság, amivel előadták volt a baj. Nem igazán tudom, emlékszem Antall szemére is ezt hányták, én már ott sem láttam ilyesmit. Hát ezek szerint vannak erre érzékenyebb népek is. Vagy kifogásnak volt jó. Szerintem azok számára állt ott, akik emiatt pártoltak el a jobboldaltól, de alternatíva láttán visszatérnének. Valamiféle különbözőség demonstrálására. Gondolom. Mondom, nem értem az utalást, ezért a párhuzamról sem tudok dönteni.
|
|
SilentSierra |
2003. május 12. 13:32 | Sorszám: 33 |
Idézted Boross két mondatát, majd egyenlőségjellel mellétetted, hogy nácizás. De már előtted nácizással vádoltad, utána még kétszer, s később ez alapján az MDF-et összemostad a "komcsikkal". Ez összemosás és lejáratás. Idézeteid nem támasztják alá a következtetéseid, szvsz.
|
|
SilentSierra |
2003. május 12. 13:25 | Sorszám: 32 |
Baromian igazságtalan, amit írsz. A Fórum évek óta képtelen előállni olyan programmal, olyan üzenettel, olyan politikusokkal, amelyek növelni tudnák a mögötte álló erőt. A fórum évek óta az úgynevezett „antalli örökségből” él, amit most már jó lenne, ha definiálnának valahogy, mert ez így önmagában puszta nosztalgiázás. Egyre gyengébben működő nosztalgiázás, mert erősen kétlem, hogy az „antalli örökségben” bármi lenne, amivel igazolható a köztelevízió kuratóriumával kapcsolatos magatartásuk, s ami következtében nekem mára egyetlen MDF-szavazó ismerősöm sem maradt (korább 5 volt). - Ebben hol volt az érv, hogy én miért vagyok baromian igazságtalan? Az, hogy szerinted a Fórum programtalan, hol cáfolja meg az én mondanivalómat? Az, hogy kinek hány Fidesz/MDF szavazó ismerőse van, az legföljebb arra utal, hogy milyen körökben forog. Most lepődjek meg, hogy nincs több Fórumos ismerősöd, mint Fideszes, mikor annak vagy a párttagja, nem emennek? Ami azt illeti, nekem is egy db Fideszre szavazó személyes ismerősöm maradt, a többi mindenfelé elszéledt, MDF-es meg egyenesen egy sincs. Ettől még nem képzelem magam országosan reprezentatívnak, ezért mint érv, nem is használom az ismeretségi körömet. Az első bekezdésből sok minden Fórumos kritikával egyetértek, illetve elismerem a jelenségének létezését. Nem is sorolom, mert ezerszer elmondott és eddig nem ez volt a téma. A programtalanság vádját demagógiának érzem. Úgy általában ezt az érvet hozzávágják minden párthoz, akivel az ember nem ért egyet. Az MDF pont olyan jó programokat tud gyártani, mint a Fidesz. Tudniillik a Fidesz népszerűségi fölénye nem a fantasztikus programjának köszönhető. Hogy milyen a programja, azt legföljebb utólag a teljesítményéből lehet lemérni, de naivitás azt hinni, hogy a plebs program alapján választja a pártját. El se jut hozzájuk, legföljebb egyes címkéi, meg a highlightok. Szép is lenne, ha én azt képzelném, hogy 90-ben, meg 94-ben az MDF-nek többször jobb programja volt a Fidesznél, azért ért el többszörös választási eredményeket... Itt nem programtalanságról van szó. A Fidesz nagymértékben elhappolta mindazokat az embereket, akik valaha az MDF-re szavaztak, ez tény. Kritikáidat elfogadom, tekintve, hogy az MDF sokkal népszerűbb is lehetne, tehát van hova javulnia. Viszont ez a fene nagy lárpurlár kritikázás, ami még véletlenül sem szól a megbékélésről, amit te állítólag szem előtt tartasz, mégpedig sokkal fókuszáltabban, mint ez a békétlenkedő Boross, hamár ugye őt nem találtad eléggé megbékélésre törekvőnek, no az hol volt ezekben a sorokban? A Fidesz pedig igenis baromian toleráns. Úgy látom, neked ez nem számít, de most 24 MDF-es képviselő ül a parlamentben. A választás után önállóvá vált frakcióban, amire a Fidesz egy szót sem szólt, pedig tudod mikor lenne bent 24 MDF-es, ha külön indulnak? Sose. - Az már tolerancia, hogy annak érdekében, hogy együtt többre menjenek hajlandó támogatni x Fórumos jelöltet, amiből 24 végül befutott? Saját érdekének a szem előtt tartása már tolerancia? Namost játszhatjuk a naívat, hogy miért is feneklett meg a Békejobb szervezése, nyilván saját magától... Hacsaknem. Föltételezem Pusztait is merő véletlenségből akolbólították ki hirtelenjében, mert addig azért egész jól megfelelt, noha mint tudjuk "olyanokat akartak visszahozni, akik egyszer már bizonyították, hogy milyen eredményesen szalámiznak le egy vezető jobboldali erőt a saját kisded ambícióiktól vezérelve." De akkor bezzeg viharos sebességgel ráébredtek a Lendvay utcában a valóságra és elhatározták, hogy segítenek "visszatérni" "eredeti civil foglalkozásukhoz és lehetőleg ne akarjanak beleszólni a politikába." Tisztellek, becsüllek, de ne etessél már. Ha szerény véleményemet közölhetem, hát a Békejobbot azért kellett megfúrni, mert akkor még a Fidesz saját maga áhítozott a politikai harmadik utasok, meg a centrum felé igyekvők szavazataira és méltán hihette, hogy az MDNP, a Vállalkozók pártja, meg mittoménkik töredék szavazatait ő fogja beseperni, ha ezek eltünnek a színről. És még véletlenül se az MDF ácsingózzon erre. Pedig kiderült, hogy a választók értékelik az összefogást, nem véletlen, szerintem Kupának is innen támadt a nagy ötlete. Valószínűleg teljesen világosan közölte a Fidesz az MDF-fel, hogy vagy Békejobb, vagy Fidesz támogatás, együtt a kettőt nem tűri. Baromi ronda csúsztatás, hogy a Békejobb hiánya miatt (tehát a csúnya furkálódó Fidesz miatt) vesztettük el azt a 4%-ot. Mintha a Békejobbon kívül nem lenne, nem lett volna más lehetőség a Centrumra szavazók meghódításának. - A Fidesz nem egyszerűen csak a Békejobbot utasította el, mint azt fentebb kifejtettem és alátámasztottam az államtitkáruktól való megszabadulással. Hanem ezen keresztül azt is, hogy a Fórum igényt formáljon, vagy próbálkozást tehessen a mérsékelt jobboldal megnyerésére, mert azt a Fidesz - mint kiderült hibásan, teljesen alaptalanul - a saját szavazóbázisának tekintette. Holott ők már régen kimanőverezték magukat ebből a 98-as helyzetükből, mert a nemzeti liberális helyett kiderítették, hogy ők valójában konzervatív néppárt. Nohát ez ennek nem felismerése olyan ostobaság volt, ami a választás elvesztéséhez hozzájárult. Vagy ha azt a négy százalékot fogjuk fel döntőnek (Orbán szemlátomást szereti így felfogni a dolgot, hisz a töredékszavazatok elnyerését tűzte ki célul), akkor bizony a Fidesz saját logikája szerint döntő módon befolyásolta az eredményt. Sajnos, hogy az MDF volt elég puhány és beadja a derekát Békejobb ügyben. Kárhozatos önbizalomhiánynak bizonyult ez. Ezexerint az MDF önmagában már szóba sem jön, mint a Centrum potenciális ellenfele vagy alternatívája? S ez a Fidesz hibája, nem pedig a lényegében programtalan és szellemiség tekintetében kiürülő MDF-é? A 2002-es választásra a Fidesz a fentebb említett manőverrel sikerrel visszanyomta a Fórumot az addigi "keresztény, konzervatív" álláspontjába, amit saját maga is vallott és tudta, hogy e téren a Fórum nem mérkőzhet vele. Nagyon is jól tudta, hogy ezesetben mi más marad az MDF számára, mint újra és ismét az antalli örökség legitimációjához nyúlni, és annak nosztalgiájától várni a túlélést. Majd pedig végül megegyezett vele abban a néhány jelöltnek a támogatásában, akiket ugyanúgy a Fidesznek a hátán kellett bevinnie (akik mellesleg semmivel sem rosszabbak a saját képviselőinél), mint 98-ban és amiről tudván tudja, hogy nem legitimál, hanem szatellitpártjává teszi a néhai nagyobb testvért. A Fidesznek bizony kőkeményen az volt a stratégiája, hogy az MDF-et nem engedi a mérsékelt szavazók felé nyitni, hanem ott tartja a légüres térben, ahol 98-ban sem tudott létezni önmagában a választáson. Mert ez esetben könnyedén elháríthatja minden próbálkozását, ami önállóságra irányulna, mondván ugyanazt, amit te is hirdetsz: ha önállóskodni akartok, akkor memento mori, mindjárt megbuktok a következő választáson. És akkor majd csak beolvad előbb-utóbb egy újabb platformmá a frakcióban. Ezért nem lehetett a Fórum a Centrumnak alternatívája a 2002-es választáson. És mivel a választás óta ismét nincs Centrum, plusz a választást elbuktuk, tehát nem nehezedik a Fórumra együttkormányzási kötelezettség, ezért rögtön a választás után elkezdődött a rugalmas elszakadási hadművelet a Fidesz ölelő kebeléről. Úgyhogy ma újra megkísérli betölteni azt a pozíciót, amit 2001-ben a Fidesz nem hagyott neki. De semmi vész, ez nem fog végleges szakítást eremdényezni. Mindössze arról van szó, hogy a következő választást már szeretné a Fórum önállóan végigharcolni. Szóval igen, valóban kívánatos, hogy hagyják "az MDF hadd tegye, amit tesz", és ezt alkalomadtán azok is felfoghatnák, akiknek Boross a Magyar Nemzetnél kénytelen volt írásban rávilágítani, hogy saját oldalukat géppuskázzák a lövészárokban, még ha azok nem is narancsszínű egyenruhában vannak, akikre lőnek. Igen, én is azon az állásponton vagyok, hogy a Fidesz hagyja békében a Fórumot, legföljebb tényleg eltűnik a süllyesztőben - ha és amennyiben arra képtelen, hogy abban segítse potenciális szövetségesét, hogy egy maga által megnyerni nem tudott szavazóréteget meghódítson. Ez ugyan szomorú tehetetlenség tőle, de vagy túléli a Fórum, vagy beledöglik. Azt viszont kötve hiszem, hogy még egyszer igényt tartana a 2001-es nyári pofánköpésére és újra hagyja magát oda erőszakolni, ahová a Fidesz őt tenni szeretné, mert a turha azóta is csurog az arcunkról lemoshatatlanul. No meg. Legyen megbékélés? Így? Ahogy te ideírtál? 1. Te kritizáltad, de korántsem überelted az általad kritizált borossi megbékélési nívót. 2. Megkérdezeted, sőt értetlenkedésednek adtál hangot, hogy mitől érzi magát sértettnek az MDF. Erre válaszoltam. 3. Közölted kétségeidet az irányban, hogy a Fidesz fúrta meg a Békejobb létrehozását. Tegyük fel a vita kedvéért. Örülnék, ha leírnád, hogy akkor véleményed szerint ugyan miért táncolt vissza Dávid Ibolya vezetésével a Fórum a Békejobb mögül és miért lett Pusztai Erzsébett persona non grata hirtelen, noha az MDNP, akikről voltál szíves kemény hangon megemlékezni, 1998-ban a kormányalakításkor több államtitkárral is képviseltette magát és azidő tájt még egyáltalán nem tűnt a Fidesz számára úgymond szalonképtelen politikusok garmadájának (pedig a felszalámizás 96-ban volt, ugye). Csak amikor már a Fórumhoz jobban kötődtek volna, akkor. Tehát hogy is van ez? 2006-ban ezek az MDF-es politikusok a szőnyeg alatt fognak csúszni-mászni, hogy a Fidesz választási szövetséget kössön velük. És a Fidesz – már látom – baromi „intoleránsan” megint választási szövetséget fog kötni velük, megint be fog vinni vagy 20 MDF-est, akik aztán bejutva megint eljátsszák az önállóság látszatát. Csak hogy tudd, a politikában az önállóság a karakteres politikai üzenet függvénye. Amíg ez nincs, addig csak az eszüket játsszák. Éppen ezért volt ez az utolsó alkalom, hogy én egy olyan MDF-et támogattam, ami hagyja magát csatlóskává degradálni. Sok mindent megért az, hogy hűséges maradtam hozzájuk, mióta először szavazhattam 1994-ben, de eddig és ne tovább. A következő szövetségkötést kizárólag az önállóság jegyében, mert a Fidesztől való függés almás. Szövetség igen, de talpnyalás, kiszolgáltatottság, önállótalnság tovább már nem. És a jelek oda mutatnak, hogy az MDF is ezirányba tendál. Bizony, amit a Fidesz 93-94-től véghezvitt, mármint az elvei átrendezését egy jobb választási szereplés érdekében, azt a Fórumtól nem akarja lenyelni. Pedig a Fórum kb oda igyekszik, ahonnét a Fidesz jött 98-ban, hamár a saját helyéről a Fidesz sikerrel kifúrta. Ez nem szemrehányás, ez mindössze elemzésnek van szánva.
|
|
SilentSierra |
2003. május 10. 20:42 | Sorszám: 11 |
Ja és még valami. >Mert ha maximális jóhiszeműséggel hajlandó vagyok elfogadni, hogy ők azért tulajdonképpen mégiscsak jobboldaliak, akkor sajnos az merül fel, hogy vajon hogyhogy nem látják, hogy mit jelent az, amikor a poszkomcsi média őket kezdi el népszerűsíteni, mint a tutiperfekt szalonképes jobboldalt? Eddig jóval több stratégiai érzéket tulajdonítottam neked. Ami azt illeti tán többet is, mint nekem van. És még csak azt sem hiszem, hogy ez hirtelen kiszállt volna a fejedből. Jelen esetben a ballib média azért ajnározza a Fórumot, mert látja a vitát a két párt között és rá akar játszani. Ilyenkor pedig azt kell támogatni, aki a gyengébb, mert az a ballibre a kevésbe veszélyes. Hátha végleg összevesznek. Csakhogy ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy akit a ballib média stratégiai megfontolásokból támogat, az mindjárt ballib is. Ennek szemléltetére álljon itt az a párhuzam, hogy a ballib média a kampány előtt szintén stratégiai megfontolásokból mekkora erőfeszítéssel súlykolta, hogy a Fidesz és a MIÉP az egy és ugyanaz. Ennek ellenére nem emlékszem, hogy ezt elhittétek volna neki. Akkor miért éppen most kezdtek hinni? (van egy tippem, amit a rosszhiszeműsége miatt és a békülés kedvéért nem írok le)
|
|
SilentSierra |
2003. május 10. 20:24 | Sorszám: 10 |
[quote]Én nem tudom, hogy az MDF-nek pontosan miket kellett elszenvednie a Fidesztől 1998-2002. között, a felszínre nemigen került súlyosabb ellentét.[/qoute] Nézd, a Fidesz valóban remekül tolerálja a jobboldal többi részét, feltéve, hogy betagolódtak punnyadni a sorai közé, vagy híven visszhangozzák amit mond, önálló gondolatokra nemigen vetemednek, vagy esetleg szállítják neki a radikális szavazatokat. Egyéb esetben egységbontóknak lesznek titulálva. Nos nekem, mint Fórum szimpatizánsnak volna egy elég súlyos sérelmem. Mi a jó édes keresztanyjuk térgye kalácsáért kellett megfúrni a Békejobbot?! Merugye "Kupa hamarabb eszmélt", hm? Úgy igen, hogy a tisztelt Fideszesek értésre adták, hogy aki valamit is integrálhat a jobboldalon, azok kizárólag ők, más ne is álmodozzon erről, Pusztainak utilapu, Dávid Ibolyáéknak dörgedelmes neheztelés. Nos, üzenem nekik, hogy itt veszett el az a néhány százalék, ami a győzelemhez hiányzott végül - tökfejek, ha ezt nem tudják kimatematikázni. De tudják mit, legyen megbékélés valójában. Most, hogy Centrum ismét nincs a láthatáron, hagyjanak bennünket ott élni. Teljesen igaza van Borossnak: nem szoros egység kell, amit összefogásnak minősíthetnek, hanem egy kooperáló, lazább szövetség. Menjen elöl Orbán, a franc se vitatja egyelőre, hogy ez per pillanat a leghasznosabb, de ne akarja azt, hogy mindenki aki vele egy irányba megy az pontosan az ő lábnyomaiba lépjen, mertkülönben irgumburgum. Sokkal többet nyernénk imigyen, mint azzal, hogy tűzzel-vassal, de egységet akar teremteni a jobb oldalon. Az nem megy. Az, aki ma a jobboldalra szavaz, nem tipizálható. Van például a konzervatív és meglehetősen leszakadott parasztság, meg van a nyugatmagyarországi polgárosodott városlakó. Már az is csoda önmagában, hogy a Fidesznek _eddig_ sikerült elhitetni, hogy ezek közös nevezőre hozhatók. Esélytelen. Előbb-utóbb feltámad a kisgazdapárt maradéka és visszaküzdi magát öt-tíz százalékra (valszeg, mert ha tizenöt éven át nem, akkor sanszos, hogy már sosem). Akkor aztán végképp nem lesz tovább mese az egységes jobboldalról.
|
|
SilentSierra |
2003. május 10. 19:58 | Sorszám: 9 |
Őszintén szólva nem tudom pontosan mire gondol a Wekerle-kormány kapcsán. Ha arra, hogy nem kellett volna ellenezni a Monarchia trialista, vagy föderalista átszervezését, akkor igaza van, mert úgy még mai napig is fennálna. És mi jelentős tényezői lennénk.
|
|
SilentSierra |
2003. május 10. 19:55 | Sorszám: 8 |
Amikor az urak újra és újra bolsevik ügynököket lelnek fel, az időnként eszembe juttatja azt az ötvenhatos gúnyiratot, ami kb úgy szólt, hogy az ellenforradalmi, fasiszta csőcselék randalírozása miatt Budapesten összesen hat becsületes munkás maradt életben; ezek Kádár János vezetésével kormányt alakítottak... Most akkor hol tartunk, hány millió bolsevik ügynök van? Többmillió? ...És hány tisztességes magyar? Lovas, Melnyikov és Te? Nem jó ez így. Ennyi ellenséggel egészségtelen egy éghajlat alatt élni, nem gondoljátok?
|
|
|