Téma: Cigányok Magyarországon
|
Hóbuda |
2004. január 16. 11:29 | Sorszám: 76 |
Mondjuk itt csak a szándék a díjazandó. Mert elment mondjuk egy-két lármás anyuka-apuka az iskolába, és kiverte a balhét, hogy miért nem adnak iskolalátogatási papírt a tanerők. És adtak, csak baj ne legyen. Aztán a gyerek vagy járt suliba, vagy nem. Mert esetleg a rossz időben nem volt szíve az anyjának felkelteni, elküldeni. A múlt nyáron egy kicsit beleolvastam a téma irodalmába, mert pályázatot adott be a mhelyem a cigány népesség oktatása ügyében. De nem nyertünk, így az értesüléseim nem naprakészek.
|
|
Hóbuda |
2004. január 15. 15:29 | Sorszám: 60 |
Figyelj Koba! (Szép neved van). Szted miből alakulnak ki a vélemények, szetereotípiák? Láttál már cigiző, terhes cigányasszonyt? Egyet? Hallottál már etnikumot kiabálni piacon, járművön, mozgólépcsőn? Egyszer? Hallottál már cigányt avval dicsekedni, hogy minek dolgozzak, amikor az állam úgyis eltartja a gyereket? Egyszer? Ültél már ilyen ember mellett vonaton, járműveken? Mlyen illatúak voltak? Én még életemben senkit el nem nyomtam, nincs is szándékomban, de ha lenne sem tehetném meg, mert nem a magamfajta kap hangot a társadalmi együttélé során, hanem aki kiabál. Egyszer a tanúja voltam, hogy vki véletlenül fellökött egy cigányasszonyt az aluljáróban. Csapatostól nekimentek a társai, pedig véletlen volt. Kiabáltam rendőrért, meg ő is, a rendőr viszont nem jött oda. És elemenekültem, mert féltem, hogy engem is megruháznak. Ennyit a többségi elnyomásról.
|
|
Hóbuda |
2004. január 15. 09:17 | Sorszám: 47 |
Apóka! Nem jártál még Nógrád, Baranya és egyéb megyék kihaló településein? Onnan a fehérek elvándorolnak, a romák betelepülnek. Aki meg sem el nem vándorol, se be nem települ, az nyugdíjas és szép lassan kihal. Így cigányosodnak el a falvak. Nincs ugyan Gyűrűfű, de kilábalás sincs. Nem lehet minden faluban Művészetek Völgye!
|
|
Hóbuda |
2004. január 15. 09:14 | Sorszám: 46 |
A 8-at jórészt a jogsi miatt végzik el. A hagyományos foglalkoztatás meg persze kiment a divatból, csak az okosok helyett gondolkodtam. Egyszer láttam egy riportot a tévében, egy falut mutattak, ahol a polg.mester melóhoz kötötte a segélyezést. A romák meg persze nem akartak dolgozni. És a JOGVÉDŐK nekik adtak igazat. Hogy nem kell munka a segélyhez, lógassák csak nyugodtan a lábukat. Így soká lesz szemléletváltás.
|
|
Hóbuda |
2004. január 14. 14:56 | Sorszám: 30 |
Állítsuk vissza a hagyományos cigány foglalkoztatási formákat! Teknővájó, lópatkoló, üstfoltozó munkaerőre kinek van szüksége? A többihez esetleg kevés a a 8 vagy kevesebb ált. isk. végzettség. Mi a teendő?
|
|
Hóbuda |
2004. január 12. 11:00 | Sorszám: 8 |
Tedd még hozzá, hogy sok cigány nő (terhesek is), gyerek iszik, dohányzik. A mortalitás sajna nemcsak a cigányok körében magas, a morbiditás viszont sokkal magasabb, mint a hasonló korú magyar népességé.
|
|
|