gondola Fórum
Gondola főoldal | beállítások | regisztráció | keresés | GYIK | fórum főoldal | moderáció

Téma: MANCS Kritika
bitvadasz
2002. december 02. 14:53 | Sorszám: 8
Igazad van! Ahhoz túl kicsi az esetszám, s túl durva a felbontás, hogy a haranggörbét bebizonyíthassam. Így bizonyítás nélkül építettem rá.
Igazándiból nem bizonyítani akartam, hanem egy jó programot keresni - ami sikerült!
Teljesen jogos a két haranggörbe miatti megjegyzésed is, a legközelebbit majd értelmezem így is.
S most búcsuzom.
bitvadasz
2002. november 26. 08:10 | Sorszám: 4
Bocs a ködös fogalmazásért, nekifutok mégegyszer. (az ösöktöl most tekintsünk el :-)
Az ok, amiért írtam az, hogy a 80-as évek slágerei stílusában ismét a sorok között kell olvasni. Ezért itt, s nem a kultúra rovatban.
Ezek után megpróbáltam húszéves tapasztalatokkal kiszámolni, hogy melyik is lehet a legjobb mu. Az volt a hipotézisem, hogy az adott egész - fél - alá csillagok száma normáleloszlású. Érdekes módon akár kihagyom a nem csillagozó cikkeket, akár nem.
Ezek után mi van a Gauss-görbe két szélén? A legjobb, s a legrosszabb; vagyis mindenképpen a legizgalmasabb, legprovokálóbb alkotás.
Ezt egyik irányban a tapasztalatom is megerosítí, mivel a 3 és fél csillagot kapott filmet érdemes volt megnéznem. (névelovel
Az "önkényuralmi jelképekkel" pedig csak próbáltam visszaterelni a cikket a közéleti témák sorába. De ez csak bizonyítványmagyarázat.
bitvadasz
2002. november 24. 12:15 | Sorszám: 0
A múlt heti szám (2002. november 14.) kritikáit olvasva próbáltammeg kitalálni, hogy mi is lehet az igazi.

Ugye lehet adni kis (piros - de nem bombázó - hanem ötágú csillagokat jutalmul. A legjobb az ötös, de a leggyengébb nem az egy csillag, hanem az egyse. Szóval ez nem pentaton, hanem rendes, külföldön is ismert hétfokú skála (meg kell különböztetnünk az egyesnél is gyengébb nullát, s az "ezt nem vagyok méltó osztályozni" esetét).
Viszont milyen értékelések voltak a múlt héten?

0 csillag - 8 esetben
3 csillag - 2 esetben
3 csillag és fél - egyetlen egyszer
4 csillag - 3 esetben
4 csillag és fél - 2 esetben
5 csillag alá - ez is csak egyszer
5 csillag - 3 esetben
Ez az 1-2-3-8-3-2-1 eloszlás (illetve a kétértelmu nullától eltekintve 1-2-3-3-2-1) a jól ismert haranggörbe. Átlag középen, kiugrók a szélén.
Ezek után mondhatom: "elpirultatok, lebuktatok!" Ha kiemelkedot keresek (akár plusz, akár mínusz), akkor vagy az 5 alá csillagos, vagy a 3 és fél csillagos muvet kell megismernem. S a szerencsém: a filmet volt szerencsém eloítéletek nélkül látni. Két hete még hirdették ott, a narancsban is - még névelovel. Jó, hogy a kritikus narancsot nem olvas (vagy legalább a hirdetéseket elkerüli)!
Ezek után csak egy tanácsot adhatok: szokjanak le az önkényuralmi jelképekrol, inkább piros, és fekete pontokat adjanak kritikáikhoz. Ezzel megszüntetnék a nulla kétértelmuségét is!

Téma: Orbán Viktor a Reggeli Krónikában
bitvadasz
2002. december 02. 12:57 | Sorszám: 7
Téma/2 csak a mai reggeli krónika...
A hírek után nyilatkozott az egyik bank képviseloje, mert sérelmezte, hogy túl korán vettük át az Eu-szabályozást a bankkártyák biztonsága ügyében.
A túlzott fogyasztóvédelem szerinte felelotlenségre ösztönöz. Az embereknek meg kellene tanulniuk, hogy ne adják oda családtagjaiknak a kártyát, ne írják rá filctollal a pin-kódot, s ne árulják el senkinek az azonosítószámukat.
Mintha nem is lettek volna már két-három éve is cikkek a trükkös információmegcsapolási módokról. A leragasztókról, utánnamenokrol nem is beszélve. Na meg arról, hogy kirakják ugyan a táblát, felfestik a vonalat, hogy "itt várakozzanak", de az egyenlobb állampolgárok ezt úgy értelmezik, hogy "elbambult a maflája, odaférek én még a sor közepére". S ilyenkor az ügyintézon múlik a dolog - de o meg attól fél, hogy aki pofátlan, az inkább lehet nagykutya, aki esetleg a fonökére fog majd rátelefonálni.
Visszatérve a riporthoz: azzal fejezodött be, hogy ... a kártyázók többsége "jóhiszemu, vagyis elismeri a hibáját". Ezt sajnos csak kifordítva tudom értelmezni: az lesz a jóhiszemu, alkinek nem kell kártérítést fizetni. Nem csoda, hogy korunk Robin Hoodjaként mutatta be a média a viszkist.

Téma: Igazi szavazás az EU-ról
bitvadasz
2002. november 26. 08:28 | Sorszám: 13
Én ezt a témát inkább közvéleménykutatásnak nézem. Ennek szellemében nem is válaszolok az eredeti kérdésre, csak Neked:
Olvasd el a Természet Világa idén márciusi számában Fried Ervin cikkét.
Az ugyan még a nato-népszavazást értékelte, de a probléma magja itt is ugyanaz.

Téma: Tétényi-fennsík természetvédelmi terület megszüntetve
bitvadasz
2003. február 14. 15:14 | Sorszám: 14
Ezt tették akkor is, amikor az M0 keresztülment az egyik természetvédett homoktövisen. A növényeket áttelepítették a másik homoktövisbe. Hogy azt is megbolygassák...

Téma: Eladó a Heti Válasz :((
bitvadasz
2003. január 21. 12:50 | Sorszám: 95
Mennyibe kerülhet a gondola muködése havonta? Vajon el tudná-e tartani a 2000 regisztrált használója (fele? harmada?) a fórumot?
Merthogy regsztrálni azért kell, hogy a véleményünk nyilvánosságot kapjon. Úgy látszik, ezért kell fizetni; az agymosás viszont ingyen is jön, elofizetési díj, s annak apeh nyilvántartása nélkül. Levelezolista muködhet enélkül is, de már a hix is attól lett ismert, hogy nem kellett a személyes adatainkat megadni az olvasásához. Technikailag megcsinálták hozzá a hírcsoport átjárót, a web-felületet, s az archívumot.
Viszont valamennyire a technikai feltételek is visszahatnak a fórum szellemiségére, nemcsak a moderáció. Az itt kialakult rendszerhez lennének javaslataim, de eddig hiába ígértem, nem gyujtöttem ezeket össze. (Talán majd most, a fenyegetettségben :-)
Alapvetoen szeretném, ha ilyen maradna a gondola, s foleg a fórum, amilyen most. (Nincsenek tolakodó popup ablakok, javascriptek, s a sütik is a minimumon vannak.)

Téma: Vizsgálóbizottságot a Gondolán!!!
bitvadasz
2004. április 20. 18:34 | Sorszám: 553
(Kulcsszavaim: kerékpárút, tökéletes büntény, fénypostcím, internet-kávéház, mozgásprofil)

Egy pár részlet a Valóság 2003/12 számának végéröl (pp. 119-122), ahol külföldi folyóiratokból közölnek 3-4 cikket. Most Hauke Goos: Dagobert nyomában címü Der Spiegel cikböl szeretnék idézni néhány bekezdést - ami a nikkelazonosítás témájába vág. Remélem, ezt senki se minösíti a szerzöi jog megsértésének.

,,G. azon a nyárom rendörök százait (...), valamint ügyvezetö igazgatók és eladónök tucatjait foglalkoztatta. "Úgy éreztem, mintha regényhös lettem volna" - emlékezik vissza.''

Azután, hogy elkövethesse a tökéletes büntényt, a zsarolást, s csúcspontját, a pénz átadását, G. fénypostacímeket készít:

,,Ezután elektronikus postacímeket létesített különbözö internetes káéházakban hamis név és egyéb adatok megadásával. Azt feltételezte, hogy az ilyen szolgáltatásokat nyújtó cégek legfeljebb három hét múlva kerítenek sort az adatok ellenörzésére. Az üzeneteit frankfurti, esseni, és düsseldorfi internetes kávéházakból küldözgette. Egyikben sem maradt tovább tizenöt percnél, s mindegyikben csupán egyszer fordult meg.''

Azután megtudjuk, hogy még milyen elökészületeket tett, majd végül:

,,Könnyelmüvé tette az a kilátás, hogy rövidesen megszabadul a gondjaitól, ekképp már csak a Köln belvárosában található internetes kávéházakat látogatta. A rendörség rövidesen elkészítette a mozgásprofilját. Egy rendörnek feltünt az egyik helyen egy idösebb férfi, aki "kilógott" a fiatalok közül. A nyomozóknak rövidesen sikerült visszafele követniük az egyik elektronikus postai üzenetét az általa használt számítógépig.''

Szóval a "tökéletes" zsarolás mégse sikerült, s jelenleg cellájában naplót ír, amit szeretne regénnyé bövíteni. Jó magaviselet mellett 2005 januárjáig tart a munkához szükséges nyugalma.

Téma: Béketüntetés. Nem komcsi. Febr. 15.
bitvadasz
2003. február 14. 15:18 | Sorszám: 52
Akkor tiltakozzunk a Megyó-levél ellen is, hogy megmentsük a becsületünket!

Email a webmesternek | Gondola