Téma: Hová lett az MSZP előnye?
|
nagyi |
2003. február 06. 00:53 | Sorszám: 74 |
"... ami itt folyik..." = gátszakadás És sok-sok év kell hozzá, hogy a víz visszatérjen a mederbe. Az édesanyád nem politizált, általában máshol sem a családokban, mert még "otthonról" megtanulták, hogy " az erőssebb kutya .." és minden körülmények között ÉLNI kell. Nem fordítottak értelmetlen dolgokra energiát. De a ki nem mondott gondolat nagy feszültségeket képes teremteni, itt van az eredménye. Bölcs dolog volt az angoloknál a Hyde Park Corner. Ami Skandináviát illeti, csak Svédországról tudok dolgokat, mert 86 óta ott él egy barátom. Itthon nagy renegát volt, ott is útálkozott már 4 év után. Az adó olykor 80% is lehet, de az 50% körüli egészen normális. Pesti srác volt, de Stokholmban megtanult kenyeret sütni( két gyereke van és a bolti kenyér kutya drága, ők pedig hallal nem laktak jól). Részben azért is mentek el, hogy a felesége otthon maradhasson a gyerekekkel és ne kelljen nyomorogni - ez bizony nem jött össze. Amikor a lánykák 10 év körüliek lettek, állást kellett keresnie. Igaz viszont, hogy a lovaglás-órák olcsók voltak. A Magyar Bálint tervezte oktatási reformot ott vagy 30 éve gyakorolják - tragikus eredményekkel. Épp most készülnek valami "visszatáncolásra". A japánokra gondolnak. Nézd meg az SZDSZ kormánytagokat - szép a szöveg, de a teljesítmény?
|
|
nagyi |
2003. február 05. 23:53 | Sorszám: 71 |
Nekünk csak 13 év, de a tőlünk nyugatabbra élőknek, több évszázad. A "Szabadság, Egyenlőség, Testvériség" épp olyan maszlag, mint a Horthy üjratemetése. Praktice ma is az ököljog diktál, csak az ököl szépen(?) be van csomagolva, kinek-kinek az izlése szerint. Az hogy "ne ölj" egyként magtalálható a Tízparancsolatban és a Btk-ban - mégis megtörténik. (Triviális, de pl. a környezetszennyezés is gyilkosság). Olyan sehol sincs, hogy "ÁLLAM ide pénzt, aztán menj a pokolba". Az NSZK-ban a Finanzamt (az ottani APEH) a legrettegettebb intézmény. A kutyaugatás pedig sehol nem hallatszik az égig - sem keleten, sem nyugaton. Csak a túristaként látogató idegen nem látja meg a hajléktalanokat.
|
|
nagyi |
2003. február 05. 22:43 | Sorszám: 69 |
Nem mondtam, hogy kádárbérencek. És mélységesen sajnálom őket : egyszerűen nem tudnak mit kezdeni ezzel a létbizonytalansággal és azzal, hogy rengeteg mindent látnak, ami számukra nem elérhető. Ehhez nem voltak és már nem is tudnak hozzászokni. Inkubátorban éltek, nem gondoltak arra, hogy miből. Ahhoz nem kellett "ellenállónak" lenni - én sem voltam az, hanem éltem, ahogy tudtam, nem túl jól, mert pedagógus is voltam évekig - hogy időnként felmerüljön az emberben a kérdés "miből?" Hajdanvolt tanártársaim ma sem politizálnak, az a lényeg, hogy nyugdíjasként "jól érezzék magukat". Néhánynak ez sikerült is a kárpótlás jóvoltából. A nagy többség nyomorog. Ezért volt gyalázatos a "JÓLÉTI RENDSZERVÁLTÁS" szöveg. Mert még mindíg hittek és megint átverték őket.
|
|
nagyi |
2003. február 05. 21:02 | Sorszám: 65 |
Egy lehetséges hely: Karinthy Frigyes Összegyüjtött Müvei (Szépirodalmi Kiadó, Budapest, 1977) "Nem mondhatom el senkinek" című, verses kötete
|
|
nagyi |
2003. február 05. 20:53 | Sorszám: 64 |
Köszönöm szépen a segítséget. Nagyon kedves vagy.
|
|
nagyi |
2003. február 05. 00:43 | Sorszám: 61 |
Drága Emse, én is itt éltem s koromnál fogva több szörnyúségre emlékezem. Még olyanra is, hogy 51 táján nem mertünk levetkőzve ágybabújni, ruhástól aludtunk, mert vártuk a "fekete autó"-t , ami nemcsak a TH-ban volt. De, hála Istennek, az ember memóriáját csodálatosra alkotta, a rossz dolgok előbb hullanak ki belóle, mint a szivet melengetők. Akik ma ezt a kort sírják vissza, nem örülnek a nyitott határoknak, nincs miből átlépniük.
|
|
nagyi |
2003. február 04. 23:05 | Sorszám: 60 |
Elnézést,de nem tudom hogyan kell hivatkozni arra,kinek válaszok. Én tulajdonképp azért rontom itt a levegőt,mert emlékszem valami régi (hívő) zsidó mondásra : "Mondd el a fiadnak, ..." és Karinthy-hoz hasonlóan "Nem mondhatom el senkinek, elmondom hát mindenkinek ....". Nagyon nehéz a megérkezett fogyasztői társadalomban a fiatalokat érdemi dolgok felé terelgetni. Sok év kell fogyasztóként ahhoz, hogy kiderüljön az egyén számára, mennyire átverték. Tapasztalatból tudom. Nagyon küzdelmes a harsány képi világból (mert ez áll hozzájuk közel), a csendesebb, képzelet világába átkerülni. Nemcsak nézelődni, hanem tevékenykedni.
|
|
nagyi |
2003. február 04. 19:17 | Sorszám: 57 |
Nemcsak az ifjúság - persze az is , de volt még - telek, amit azóta el kellett adni, - Trabant/Wartburg és olcsó benzin, lehetett menni a telekre és ott nem látta az utált pofákat két napig, - román/bolgár tengerpart, megfizethető Balaton sőt a jobb kádereknek "Barátságvonat" Moszkvába, Leningrádba, a még jobbaknak Szocsi, Krim, - hallgathatták a "Szabad Európá"-t, házibuliztak Cseke László zenéjére, megkapták a fogamzásgátló Infecundint, - lehetett fusizni, ezt azt elemelni, gondtalanul maszekolni, mert volt rá fizetőképes kereslet, - nem volt adó, ingyenes volt a gyógyszer, - nem volt ekkora a különbség az emberek vagyoni helyzete között, a nivellálás azt az érzetet keltette, hogy egyenlőség(!) van.
|
|
nagyi |
2003. február 04. 19:16 | Sorszám: 56 |
Nemcsak az ifjúság - persze az is , de volt még - telek, amit azóta el kellett adni, - Trabant/Wartburg és olcsó benzin, lehetett menni a telekre és ott nem látta az utált pofákat két napig, - román/bolgár tengerpart, megfizethető Balaton sőt a jobb kádereknek "Barátságvonat" Moszkvába, Leningrádba, a még jobbaknak Szocsi, Krim, - hallgathatták a "Szabad Európá"-t, házibuliztak Cseke László zenéjére, megkapták a fogamzásgátló Infecundint, - lehetett fusizni, ezt azt elemelni, gondtalanul maszekolni, mert volt rá fizetőképes kereslet, - nem volt adó, ingyenes volt a gyógyszer, - nem volt ekkora a különbség az emberek vagyoni helyzete között, a nivellálás azt az érzetet keltette, hogy egyenlőség(!) van.
|
|
nagyi |
2003. február 04. 00:22 | Sorszám: 53 |
Nem feltétlenül. EGY ménkű nagy adag nosztalgia (Kádár idején voltak fiatalok), hatalmas agymosás - a FIDESZ privatizált mindent, lopott el mindent. A XXII.kerület soha nem volt balos, most Lendvay nagyasszony a képviselő és hozzá egy volt szociális boltvezető a polgármester. Amit itt műveltek, az még az országos átlaghoz képest is tragikus. A Városházi Hiradó - ahol egy kolumnát az ellenzék is kapott - december 19-én jelent meg utoljára ( Kéthetes, 12. évfolyamú ingyenes lapként). Azóta semmi. Érdeklődtem. Válasz - három hete - már postázzák. Azóta is tart a postázás.
|
|
nagyi |
2003. január 31. 18:10 | Sorszám: 51 |
Drága MarcoP! Nem túl nagy naivitás 55 éve arra - mindent elvihetsz ami nincs lebetonozva, ember hazudj, csak rajt ne fogjanak ( Arany j. után szabadon), mindent szabad csak gondolkodni nem - szocializált emberektől elvárni, hogy egy polgári társadalom törvényeit önkéntesen tiszteljék és aszerint éljenek? Az ilyen embert élhetetlennek tartják .Azonkívül nagyon kevés van belőlük, mert erre a családban kellett szocializálódni, a társadalmi iránnyal szemben. Az elmúlt 45 év legnagyobb hibája épp ez az antihumánus szocializáció. És ezt a legnehezebb megváltoztatni.
|
|
nagyi |
2003. január 30. 01:55 | Sorszám: 46 |
Hol itt a jogállam? Én csak csupa lyuk törvényeket, kontraszelektív végrehajtást és zömében a törvényekre fittyethányó állampolgárokat látok
|
|
nagyi |
2003. január 30. 01:50 | Sorszám: 45 |
Kedves Zsóka! Sajnos, beveszik. Még a választások előtt beszélgettem egy Fideszes TTK-s egyetemistával, ő mondta, hogy náluk sok az MSZP-s, az okát nem tudta biztosan, de az otthoni hatásokra tippelt. Bár lehet, hogy Magyar Bálint ötletei az oktatás megreformálásáról egy kicsit elgondolkodtatják majd őket is.
|
|
nagyi |
2003. január 28. 21:51 | Sorszám: 28 |
Kedves Zsóka! Tessék már megmondani nekem, miért szavaztak a fiatalok a szadeszra? Én és öreg barátaink elkövettük azt a hibát, hogy az ELSŐ választásokkor rájuk szavaztunk, talán a SZETA miatt, talán a Beszélő miatt, talán az ifjú Rajk miatt - nem tudom. Ebből lett az a bizonyos magas szavazat. De a taxis blokád tökéletesen helyretett bennünket. Miben van ma, vagy volt az utolsó pár évben a vonzerejük?
|
|
nagyi |
2003. január 28. 17:38 | Sorszám: 25 |
A nyugdíjasok már a földi csatornákat sem nézik, ugyanis szerintük is nézhetetlenek! Legföljebb, aki tudja, nosztalgiából a Filmmúzeumot! De Márai és Szabó Magda érdekesebb időtöltés. Továbbá nem hallhatatlanok és három év még hosszú idő! Tessenek csak csendben dolgozni és az Újhelyi hatásokat közönbösíteni!
|
|
|