Téma: B.ZS.B.K. - Bayer Zs.Baráti Kör -
|
Rogerius |
2004. április 22. 10:09 | Sorszám: 49 |
Bayer Zsolt - Hölgy egyszerű, túrós rétessel díszített kalapban 2004-03-27 Hölgy egyszerű, túrós rétessel díszített kalapban (Avagy hogyan függ össze ezen a világon minden mindennel… Bayer Zsolt A midõn Lord Knotacent (ejtsd: Pjs) felfogadta Knotacentium Towers-i (ejtsd: Kns Ps) õsi kasté-lyába Gertrúdot, a nevelõnõt, még nem sejtette… Mindössze feladott könnyedén egy hirdetést: „Nevelõnõ kerestetik. Tudnia kell franciául, ola-szul, oroszul, tótul. Zongoratanárnõi oklevél és ko-hászati szaktudás elengedhetetlen. Fizetés 4 shilling és 4 pence évente. Jelentkezés fél tizenegy és három-negyed tizenkettõ közt a Nemzeti Múzeum levéltár-noki irodájában.” (1) S ahogy Lord Knotacent (ejtsd: Pjs), úgy Gert-rúd sem sejtette… „Gertrúd gyorsan határozó természet volt. Alig két óra kellett hozzá, hogy észrevegye a csodálatos megegyezést, ami a megkívánt feltételek és az õ tényleges képzettsége között fennállott. A levéltár-noki hivatalban már ott várta a grófnõ. Azzal a köz-vetlenséggel fogadta, ami rögtön megnyeri a tapasz-talatlan ifjú szív rokonszenvét. Tökéletes francia? – kérdezte. Oh, oui – felelte Gertrúd szerényen. És olasz? Oh, si! – így Gertrúd. És német? – folytatta a grófnõ. Ah, ja! És orosz? Jaw! És tót? Jep!” (2) Nos, így kezdõdött. Eddig jutván történetünkben, talán joggal te-szi fel a kérdést a nyájas olvasó, vajon kicsoda Gertrúd? Igen, teljesen jogos kérdés ez. Ezért kötelességünk segíteni. Hogy közelebb jussunk a rejtély megol-dásához, történetünk ezen pontján megemlítjük, miképpen érkezett meg Gertrúd a Knotacentium Towers-i (ejtsd: Kns Ps) õsi kastélyba. „Egyszerû, túrós rétessel díszített kalap, néhány szerény strucctoll árnyéka rejtett el egy finom kis arcot, amelynek arcszerûsége egyenesen megdöbbentõ volt (… .” (3) Ugye, közeleg már a felismerés. De még ennél is tovább jutunk, ha belegondo-lunk: minden mindennel összefügg ezen a világon. Ha egy lepke szárnya rezdül az Amazonas õserde-jében, földrengés lesz Japánban. Ha Amerikában Tom Lantos egy gyermek hóna alá nyúl, és meg-hívja az ifjút egy háromgombócos csoki-vanília- benevez az ámokfutás-rágalmazás biatlonra. A verseny úgy három hónapig tart. Idõpontja éppen megegyezik a választási kampány idejével. No, kapisgálják már? Röpülj hajóm! Rajtad a hónap nõje! Igen. Õ az… Dávid Ibolya… Éppen úgy érkezett Dávid Ibolya az MDF élére, mint Gertrúd Knotacentium Towers (ejtsd: Kns Ps) õsi kastélyába. A hõsi utókor (ha lesz olyan) tudni vágyó ifjú történészei elõtt ott fog tornyosulni a megválaszo-landó kérdés, vajon ki volt a grófnõ, aki felfogadta a párt élére Dávid Ibolyát, fején az egyszerû, túrós rétessel díszített kalapban… A grófnõ feltehetõleg Boross Péter volt. Ennek belátását némiképp akadályozhatja, hogy viszonylag nehéz Boross Pétert grófnõként megidézni – de ne legyünk kishitûek! Rugaszkod-junk el kissé e szürke siralomvölgytõl… Annál is inkább, mert ha Dávid Ibolyát szándékozunk nyo-mon követni, szükségünk lesz még az elrugaszko-dás képességére. Hát röpülj hajóm, rajtad a hónap nõje! Dávid Ibolya miniszteri stallumot kap Gertrúd, vagyis Dávid Ibolya, miután egyszerû, túrós rétessel díszített kalapjában megérkezett az MDF élére, nyomban munkához látott. Szerény volt és megnyerõ. Percre perc, napra nap – így építette magát. Dávid Ibolyáról kide-rült, „hogy jóindulatú, nagylelkû és kedves ember. Három nap múlva min-denki utálta.” (4) Így aztán nem csoda, hogy elõbb az õsi kastély, utóbb egész Knotacentium Towers (ejtsd: Kns Ps) népszerû-ségi listáinak élére került. Fürdött a népszerûség-ben, és nagyokat úszott Knotacentium Towers õsi tavában (ejtsd: Balaton). S volt egy biztos táma-sza: Boross Péter, a grófnõ. Megismerkedésüket Dávid Ibolya fennmaradt naplójából rekonstruál-hatjuk: „A szerelem eljött éle-tembe, betölti, csaknem szétrepeszti. Láttam õt megint. Beszéltem vele. A folyóparton ült, háromlábú széken. Ott ült – milyen erõs és hatalmas volt a székhez képest! Elõtte állvány – festett valamit. Megszólítottam. Tudom a nevét. A neve… Hogy dobog a szívem, most, hogy le kell írni… nem, nem, csak sut-togni hallom… Suttog-ni… (… Nem gyönyörû név? Ah! És hogy festett…, hogy festett a vászonra… színe-ket, vöröset, fehéret, ké-ket… összevissza, minden irányban… Bámulva néztem õt. Ösztönszerûen megszó-lítottam. – Mit fest? Angyalt? – Nem – felelte –, te-henet. Jobban odanéztem, és láttam, hogy csakugyan tehén. Egyenesen a szemébe néztem. – Ez maradjon a kettõnk titka! – szóltam –, sen-ki se tudjon róla!” (5) Hát így indult útjára a Békejobb. Dávid Ibolya pedig igazságügy-miniszter lett a polgári kormányban… Dávid Ibolya igazságügy-miniszterként úszott ezután a Balatonban, s volt jóindulatú, nagylelkû és kedves. Percre perc, napra nap – épült Dávid Ibolya. Vigyázott magára, s vigyáztak õreá. Teltek múl-tak a napok. „Hét órakor megszólalt a reggeli gong, nyolckor havasi kürtszó hívta össze reggeliz-ni a családot, fél kilenckor autótülök intett misére, vészharang és sziréna jelentette be az esti átöltö-zés idejét, végre fél tízkor véres kardot hordtak kö-rül annak jeléül, hogy lehet vacsorázni. Éjfélre ezen is túl voltak, és a lélekharang imára csõdítet-te a személyzetet.” (6) Dávid Ibolya megszokta ezt, megszerette ezt. Úgy gondolta, így marad minden az idõk vége-zetéig. Békejobb és békebal és imidzs, és úszás és festünk tehenet a mezõn. De nem így lett… Dávid Ibolya elveszíti miniszteri stallumát, és felfedez Másképpen lett. Mert a Knotacentium Towers-i (ejtsd: Kns Ps) õsi birtokra belovagolt egy szép napon Ron Wer-ber, és némi furfanggal megfordította a lefutottnak hitt meccset. A furfang abból állt, hogy mindent és minden-kit besároztak, kivéve Dávid Ibolyát. Dávid Ibolya ezt nem vette észre, viszont na-gyon megsértõdött… Hogyne sértõdött volna meg, amikor körülné-zett, s csupa sáros alak állt körülötte – körülötte, aki viszont tiszta volt, mint a hó. Hárman voltak tiszták, mint a hó: Boross Péter. Õ. És az egyszerû, túrós rétessel díszített kalap. E gigászi triászból csupán Boross Péter lógott ki némiképp. Ugyanis Boross Péter viselt már koráb-ban miniszteri stallumot, azelõtt, hogy tehenet fes-tett volna. S azokból az idõkbõl emlékezett, milyen érzés sárral bekentnek lenni. Emlékezett – és még sem emlékezett. Inkább elhitte, hogy aki mocskos, az okkal-jog-gal mocskos. Szintúgy elhitte, hogy aki nem, az is. Homályosan felrémlett neki valami székház-ügy, ahol valami keresztapákat emlegettek, meg titkos és elvtelen és korrupt üzleti tranzakciót 30:70 százalék arányban, és felrémlett neki, hogy ennek akkor két párt ledarálása és tönkretétele lett a vége. Igaztalanul és aljasul. De elhessegette ma-gától ezt a kellemetlen emléket, mert csuda jó érzés volt nézni, hogy a kalapon és Ibolyán és rajta kívül mindenki össze van kenve. Ibolya szólalt meg elõször, sértetten: – Nézd, milyen mocskosak! És Péter nézte. És látta. Ibolya szólalt meg másodszor is, még sértet-tebben: – Én nem ezt érdemeltem! Nézd, nézd mennyi keresztapa, mennyi összeesküvõ… És ezek között voltam én miniszter, méghozzá igazságügyi… Pfúj! Egyetértettek. Mélyen. És hozzáfogtak felgöngyölíteni az összeeskü-vés, a bûncselekmény szálait… Az összeesküvés, a bûntény szálainak felgöngyölítése zsenit igényel „Ha! – kiáltott fel a Nagy Detektív, felpattanva a szinte ruganyos talajról, amelyen félóra óta has-mánt feküdt. – Hát ez micsoda? És e szavakkal magasra emelt egy fûszálat, ame-lyet a földbõl tépett ki. – Én nem látok semmit – hebegte a Bamba Pa-cák. (… – Nézze csak ezt a fûszálat. Nem lát rajta, ugye-bár, semmit? De nézze meg újra ezen a nagyítóüve-gen keresztül. Most talán ön is észreveszi az ACK betûket a fûszál üde zöldjén. Az apró, fekete betûk negatív tükörképe látható a fûszálon. Mit jelent ez? – Semmit – hebegtem. – Téved – felelte. – A lenyomat a DACK szó utol-só három betûje. Mr. Dack egy jól ismert, elõkelõ ci-pész Croydonban, négy mérföldnyire a vadászlaktól nyugatra. – Csakugyan! – nyögtem. (… – Csakugyan? – mondta szárazon. – Akkor ma-ga is ki tudja már elemezni a többit. A gyilkos olyan nadrágot visel, amelyet Kings Croftban vásárolt, míg a cipõje Croydonból való. Mit gondol, hol lakik ez az ember? – Jóságos ég! Már kezdem érteni… – No látja! A gyilkos az említett két hely között lakik. – Vagyis itt a vadászlakban! – kiáltottam. – Mi-lyen ostoba voltam, hogy nem jöttem rá magamtól. – Úgy bizony – hagyta rá a barátom csende-sen.” (7) Dávid Ibolya ezt a detektíviskolát járta ki, mi-után megszerezte a kazánkovács-bizonyítványt. S a 30:70 százalékos összeesküvést bizonyító Könyvesboltba ment Ibolya azon az álmos pén-tek délután. Szórakozottan, mintegy véletlenül leemelt egy kötetet a polcról, s szinte öntudatlanul megvásá-rolta. Majd haza vitte, és beleolvasott. Bárki, ismétlem bárki más elsiklott volna a cá-folhatatlan bizonyíték fölött, de Ibolya nem vélet-lenül járta ki a detektíviskolát. Elolvasta a mondatot. Majd elolvasta újra, immár nagyítóüvegen ke-resztül. És nem csalódott: ott volt a bizonyíték. Furfangosan elrejtve Mong Attila és György Bence könyvében. Oda volt írva, hogy „legendák szerint” a két nagy párt mutyizik, és hogy 30:70 százalék arányban. Bárki, ismétlem bárki más félreértel-mezte volna ezt a mondatot, ami nem is csoda, hi-szen roppant körmönfontan volt megfogalmazva. De Ibolya tudta, mit kell tennie… – Tessék! Íme! Megtaláltam! – rontott be Boross Péterhez. Boross Péter is elolvasta, de nem értette. De Ibolya elmagyarázta, és akkor megértette. – Ibolya – mondta Péter õszinte elismeréssel, ugyanakkor némi bizonytalansággal a hangjában –, van egy kis baj, énszerintem. – Baj, baj, Istenem, férfiak! Miféle baj? – Hát, hogy eddig csak mi mutyiztunk velük, tudod, a tévékuratórium ügyében. Méghozzá nem a legendák szerint… Nem fog ez visszaütni? – Már hogy ütne vissza, drága Péter, ilyen saj-tóviszonyok, ilyen nyilvánosság mellett! – De hát az emberek hátha emlékezni fognak… – Az emberek nem tetszenek emlékezni soha semmire. Az emberek arra emlékeznek, amit a saj-tó a szájukba rág. Még ma bemegyek a tévébe, és a pofájukba vágom! – Abba a tévébe, ahol a végsõkig tartottuk Ragátsot, aztán megszavaztuk Rudit, miután mu-tyiztunk õvelük? – Abba a tévébe. – Ízléses ez, Ibolya? – Az mindegy. Majd meglátod, Péter, a tenye-rembõl fognak enni. Olyan nyilvánosságunk lesz, mint még soha! – És ha megkérdezik, miféle bizonyíték egy könyv, ahol ráadásul azt írják, hogy „legendák sze-rint”? Mégiscsak miniszter voltál, Ibolya, méghoz-zá igazságügyi… – Elõször is nem fogják megkérdezni. Má-sodszor meg azt mondom, hogy Pulitzer-díjat kaptak… – Ja vagy úgy… Bár a Pulitzer-díj elsõsorban Pulitzer-függõ… De ezt csak úgy mondtam… Aztán Ibolya végül meggyõzte Pétert. Epilógus És Ibolya felöltötte egyszerû, túrós rétessel díszített kalapját, és nekivágott a nyilvánosságnak. És ment abba a tévébe, ment a rádióba, ment mindenhová. És nem kérdezték meg. És mondta, Pulitzer-díj. És ahogy járta körbe-körbe a nyilvánosságot, egyre tisztábbnak tûnt, a nyilvánosság egyre jobban sze-rette – a tagság pedig megpróbált félrenézni, s úgy tenni, mintha mindez nem is történne… Ment, ment Ibolya, mint Gertrúd, ment a nyil-vánosság alléjában, elmaradozott már háta mögött a tisztesség, szemben viszont feltûnt két délceg if-jú, pompás méneken… Közeledtek egymáshoz. Gertrúd, fején az egyszerû, túrós rétessel díszí-tett kalapban, s a két dalia… Összeértek aztán. Végül. – Kik vagytok? – kérdezte Gertrúd pihegve. – Rosner vagyok – mondta Rosner. – Silberstein vagyok – mondta Silberstein. – Gertrúd vagyok – mondta Gertrúd, s ebben történetesen igaza volt. – A sors akarta, hogy egymásra leljünk – mondta Rosner. – A vakszerencse hozott össze minket – mond-ta Silberstein. – Ti csak azt hiszitek, pupákok! – gondolta Gertrúd, majd mosolyogva kézen fogta a két ifjút, és elindult õvelük a jövõ felé, háttal az egyre távo-lodó tisztességnek…
Jegyzetek: 1.: Stephen Leacock: Gertrúd a nevelõnõ (humoreszkek); Kairosz Kiadó, Bp., 2002. 2.: Id. mû. 3.: Id. mû. 4.: Joseph Heller: A 22-es csapdája (Magyar Könyvklub, Bp., 2000.). 5.: Stephen Leacock: Gertrúd a nevelõnõ (humoreszkek). 6.: Id. mû. 7.: Id. mû.
|
|
Rogerius |
2004. január 29. 09:40 | Sorszám: 47 |
Tudom, hogy nyilt egy oldal a levélről mégis beteszem ide is.Hazug egység,elhazudott múlt,megmenthető jövő V. L.-nek szeretettel és örök barátsággal… „Mert én ezt a kérdést nem valakinek a leleplezése, vagy hírnevének csorbítása céljából vizsgáltam meg, hanem inkább okulásért, hogy akik olvassák, megértsék; akik megértik, elhigygyék; akik elhiszik, tartsák meg; és akik megtartják, fogják fel, hogy közel vannak a végpusztulás napjai, és az idők sietnek a nemlét felé.” (Rogerius Mester Siralmas éneke; részlet) Egy vagyok abból a generációból, akinek lelkéből megpróbálták kitörölni a határon túli magyarságot. Egy vagyok azok közül, akik már bejárták a fél világot, de Erdélybe, Felvidékre, Délvidékre, Kárpátaljára lábukat be nem tették. Azok közül való vagyok, akiknek Kádár bácsi cukrászdájában a fejébe verték, hogy amit ma megzabálhatsz, ne halaszd holnapra. És kaparj kurta, neked is lesz. És jó, hogy „nem kell eltartanunk kétmillió erdélyi cigányt”. És mi vagyunk a legvidámabb barakk… Kétezer körül volt: Lászlóffy Aladár Magyarországon gyógykezeltette magát. Kossuth-díjas költőnknek lejárt a tartózkodási engedélye. Protekcióval soron kívül eljutott a Belügyminisztérium illetékeséhez, egy ezredeshez. Az ezredes belenézett Lászlóffy útlevelébe, majd rendkívül udvariasan – hiába no, mégiscsak egy protekciósról volt szó – megkérdezte tőle, hogy beszél-e magyarul… Az az ezredes, az is ennek a generációnak a betege. „Ne küldjetek ide nekünk baszkokkal és írekkel példálózó bayerzsoltokat, kedves Sándor, inkább ti gyertek minél gyakrabban!” – írtad Csoórinak tavaly nyáron, kedves Béla, és az a csupa kisbetűvel írott is én vagyok. S bizony, naiv vagyok, jóhiszemű vagyok, és még illúzióim is vannak. No és emlékszem, sajnos nem tudok nem emlékezni, hogy nemrégen Csoóri és Duray volt a szélsőséges, hőzöngő nacionalista azok szerint, akiknek kegyeit most oly kitartóan keresed. De már ez sem számít, kedves Béla, illetve miért pont ez számítana? Miképpen apróság az is, hogy engem nem küld senki, megyek magamtól, mert ugyan harminchat évesen láttam először Erdélyt, de ott ragadt a lelkem. Hőzöngő, zavaros fejű nacionalista volt nemrégen Csoóri és Duray – s látod, valahogy azok is maradtak. Tabajdi Csaba, az MSZP kisebbségi politikusa, aki még ráadásul a jobbak közül való, leinti Csoórit. Tabajdi Csaba módosító indítványt nyújt be a költségvetési vitában, hogy a Sapientia Egyetem megkapja az eredetileg kialkudott támogatást, majd Tabajdi Csaba nem szavazza meg saját módosító indítványát. S mondom, ő még a jobbak közül való… Látod magad előtt a képet, a pillanatot, Béla, ahogy az apparátusszürke Tabajdi leint egy Csoórit? Persze, hogy látod. Hiszen te is leinted. Számon kéred őt, hogy „honnan ez a magabiztosság”, amikor a múlt század folyamán „kétszer is elvesztettétek Erdélyt”. Hát akkor először is: mi az, hogy mi vesztettük el Erdélyt? Ki az a mi? A jelenlegi anyaország? Honnan ez a hamis áltranszilvanizmus, Béla? Vagy ez pusztán korunk egyik Csák Mátéjának lelkiismeret-furdalásban gyökeredző sértettsége? Ez az elhazudott múlt egyik darabkája, kedves Béla. Része annak a hamis történelmi tudatnak, amelyet negyven év kommunista oktatásának köszönhetünk, s amelynek középpontjában a nemzetvesztő, a kisebbségekkel szemben agresszív és türelmetlen, elnyomó magyar uralkodó osztály áll. Hazugság, de jól beleverték a fejekbe. Akkor most nézzünk egyetlen példát. „Sajnos az összes megyéből nem áll rendelkezésre olyan kimutatás, mint amilyet éppen a kérdéssel kapcsolatban a vegyes lakosságú Torda-Aranyos vármegye területéről összeállíthatunk. Itt egy 1914-es kalendárium szerint a nevekből megállapíthatóan 71 falut teljesen és tisztán román értelmiségiek vezettek, anélkül, hogy ezekben egyetlen magyar értelmiségi ember is lakott volna. (… Igen valószínű, hogy ha a vegyes lakosságú vármegye 71 községében ilyen volt a helyzet 1914-ben, akkor Fogaras, Beszterce-Naszód, Hunyad, Krassó-Szörény, Arad, Bihar, Máramaros és más megyék száz meg száz falujában egészen hasonló helyzetet lehet kimutatni. Ez pedig valójában egyértelmű volt a román közigazgatási önkormányzattal. A fenti tények érthetővé teszik azt, ami eddig sokak előtt hihetetlennek és megmagyarázhatatlannak látszott: jó pár száz magyar község elrománosodása a XIX. század második felében. Egy nagy magyar tudós senki által meg nem cáfolt kimutatása szerint 1850-től 1900-ig Magyarországon, a világ előtt elnyomónak beállított magyar államban 309 magyar falu elrománosodási folyamata fejeződött be. A folyamat az osztrák önkényuralom alatt indult meg. A román– magyar vegyes lakosságú megyékben a jobbágyfelszabadítás után sok magyar kisnemes elszegényedett. Kisnemesek, magyar parasztok házai, ingóságai az 1848–49-es szabadságharc eseményei következtében elpusztultak. Mivel a szabadságharc elbukott, az elszegényedett és legyőzött magyarságot a győztes osztrákok további elnyomással gyöngítették. Sok helyen a vegyes lakosságú falvakban a szórványsorba jutott magyarság templomi birtokait is románnak adták. Románok vezették a falut, a járást, a megyét. 1867 után is nagyon sok helyen ugyanez a helyzet maradt meg, mert amint láttuk, a magyar kormány nem bántotta és nem cserélte ki a román nemzetiségű tisztviselőket. Ezek között pedig bizony sok Vuia Péter volt, aki – az idézett román beismerés szerint – „még a kövekből is románt csinált”(1). Aztán még, a nagy magyar elnyomás és agresszió és türelmetlenség közepette 1908-ban Vaida-Voevod Sándor román képviselő a következő verset olvasta fel a magyar parlamentben: „Hiába minden, minden… el fogsz veszni Jogtipró ázsiai söpredék… Tíz átkos század óta élősködtök, Mint vérszomjas poloskák e hazán. És sokat tűrt, de semmit sem felejtett, Mert cine mintye a román.” Vaida-Voevod Sándornak semmi bántódása nem esett, hiszen az „elnyomó” és „nemzetvesztő” magyar uralkodó osztály és politikai elit komolyan vette a szólásszabadságot is, és a képviselői mentességet is. Így vesztettük el kétszer is Erdélyt, mint elnyomók. Így vesztettük el Erdélyt, mint átkozottul és bolondul liberálisok, engedékenyek. Minimálkonszenzus Hiányolod és elsiratod a szükséges minimálkonszenzust, kedves Béla. De odahaza peremre szorultaknak, a régi rendszer kollaboránsainak és rossz magyarsággal beszélőknek bélyegzed mindazokat, akik nem értenek egyet veled, veletek. Kirekeszted és sértegeted őket, s azt már csak a minimálkonszenzus keresésének jegyében teszem szóvá, hogy a régi rendszer kollaboránsai vád különösen ízléses éppen a te szádból, s éppen Tőkés Lászlóval kapcsolatban. Azt mondod, hogy az a legnagyobb hiba, ha pártpolitikai szempontoknak rendeljük alá a határon túli magyarság ügyét. Rendben van, igazad van. De január 9-én Tőkés püspök úr így fordul hozzád, hozzátok: „Magyarságunk érdekében készek vagyunk bármely előfeltétel nélkül elkezdeni a párbeszédet.” És erre te január 10-én azzal válaszolsz a megkeresésre, hogy a meghívást elutasítod, mert a meghívás elfogadása azt jelentené, hogy politikai partnernek tekintitek az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsot. Mi történt egy hét alatt, Béla? Hová lett a pártpolitikai szempontok elvetése a nagy közös cél érdekében? Vagy ez csak afféle széptevés, a pórnak szóló üres fecsegés volna? S közben pártpolitikai szempontok szerint acsarkodtok mindenkire, aki nem hajlandó egy követ fújni tivéletek… Aztán még azt is írod, hogy „ma már odajutottunk itt, Erdélyben, hogy jobban kell félnünk a belső vagy esetleg Magyarország felől jövő megosztási kísérletektől, mint a románok ilyen irányú próbálkozásaitól”. Ki akar benneteket megosztani, Béla? Vagy megosztás alatt a politikai pluralizmust, a valódi alternatívák meglétét érted? Ameddig ezt nem mondod meg pontosan, addig mindössze Ceausescu szellemét idézed. Ő is Budapestben látta mindig minden veszély forrását… Aztán, sajnos, nem tudok nem emlékezni párt- és elvtársad, Eckstein-Kovács Péter tavaly novemberi kijelentésére: Az RMDSZ nem kegyelmez azoknak, akik ellenjelölteket állítanak! S ezek után ti keseregtek, hogy nincsen minimálkonszenzus? Ezek után tényleg csodálkoztok, hogy az RMDSZ 1990 óta először a parlamenti küszöb alá süllyedt, s a közvélemény-kutatások felmérései szerint jelenleg négy százalékon áll… Mindeközben te úton-útfélen azt hangoztatod, hogy a romániai magyarság 95 százaléka benneteket támogat. Magyar magyarnak farkasa Amúgy az a szomorú helyzet, még ellenjelölt sem kellett hozzá, hogy ti ne kegyelmezzetek. Tíz éve éppen ti szabadítottátok a székely anyavárosra, Székelyudvarhelyre a pusztító és terjeszkedő idegenséget magában hordozó csereháti létesítményt. S hosszú-hosszú évek óta nincsen más célotok, mint hogy eltávolítsátok a város éléről Szász Jenőt. Emlékszel még, Béla: a választási kampányban pénzt, időt és fáradtságot nem kímélve Székelyudvarhelyre összpontosítottatok Szász Jenő ellenében. Meg is lett az eredménye: Marosvásárhely elesett – de legalább Szász Jenőt nem sikerült eltávolítanod. De nem adtátok fel. Amikor Tőkés László végső elkeseredésében a bírósághoz fordult, kérve annak megállapítását, hogy az RMDSZ még saját alapszabályát is megszegi, akkor te kifakadtál, mondván, még nem volt arra példa, hogy magyar–magyar belviszályban az egyik fél a román hatóságokhoz forduljon. Ez volt a legfarizeusabb mondatod, Béla. Mert ugye éppen ti távolítottátok el mondvacsinált formai okokra hivatkozva az Udvarhelyért Polgári Egyesület tagjait a városi tanácsból, s tettétek ezt a román hatóságok hathatós segedelmével. Aztán hányszor jelentettétek fel Szász Jenőt az összes létező román hatóságnál? Mit műveltek vele? Mit műveltek Böjte Csabával? Gergely István tiszteletes úrral? S minden lélekmentő, közösségépítő magyarral? Újkori bojárok módjára ostorral és cukorral akarjátok függésben tartani az egész erdélyi magyar világot, s mindeközben te Budapestre jársz keseregni, meg keresni a konszenzust… Tanulni a románoktól Gyakran, s e friss írásodban is többször hivatkozol arra, hogy tanulhatnánk a románoktól. Érdekérvényesítést, nemzetpolitikát, nemzetstratégiát. Ebben is igazad van. Ezért kérdezem: szerinted van-e, volt-e valaha olyan román vezető, aki a történelem során hozzájárult volna ahhoz, hogy bárhonnan is töröljék az egységes román nemzet kifejezést – s ezzel együtt töröljék az e kifejezés mögött rejlő érzést, politikai szándékot és akaratot? Mert te magad a kedvezménytörvény módosításakor hozzájárultál ahhoz, hogy MSZP-s és SZDSZ-es barátaid – akik szerint mi „túlszerettük a határon túli magyarságot” – töröljék a törvényből az egységes magyar nemzet kitételt. Apropó: szerinted volt-e a román történelemben olyan vezető, aki arról beszélt volna, hogy túlszerették a határon túli románságot? S elképzelhetőnek tartasz olyan határon túli román vezetőt, aki egy ilyen kijelentés után gazsulált volna egy ilyen bukaresti politikusnak? Csak azért kérdezem, mert te gazsulálsz. Most éppen annak a Kovács Lászlónak, aki kijelentette: nem hívják meg a Máértre Tőkés Lászlóékat, mert a kormány nem akar az erdélyi magyarság megosztottságához hozzájárulni. Mondd meg őszintén, ugye azért jöttél most ide, hogy ezt a kérést tolmácsold a kormánynak. Hogy Tőkésék nem jöhetnek. Kérni jöttél a magyar egység nevében. Kérni attól a Kovácstól, aki az erdélyi falurombolás elleni tüntetés idején külügyminiszter-helyettes volt, tagja a pártállamnak, az elnyomó apparátusnak, s így nézte végig, ahogy az értetek tüntetőket a rendőrök szétverik. Kovácsnak akkor is fontosabb volt Ceausescu, mint az erdélyi magyarság. S neked mi volt fontos, és most mi fontos, hogy így egymásra találtatok? Gazsulálsz, feltehetőleg azért (is), mert amikor pénzről van szó, nem moralizálsz és nem keseregsz. Mert mondd, Béla, mit csináltatok azzal a több mint egymilliárd forinttal, amit az általad irányított és befolyásolt Communitas Program és Iskola alapítványok kaptak Magyarországról? Mikor fogsz ezzel a pénzzel nyilvánosan elszámolni? És azzal a pénzzel mikor fogsz elszámolni, amit Bukarestből kaptok, méghozzá a romániai magyarok adólejeiből…? Közismert az ellenszenved Orbán Viktor, Kövér László és úgy általában a Fidesz iránt. Pedig a saját bőrötökön érezhettétek, mi a különbség a behódoló MSZP–SZDSZ-politika és a kezdeményező, helyzetteremtő polgári politizálás között. Amikor Hornék megkötötték Iliescuval az alapszerződést, nem számoltak veletek, határon túli magyarokkal, sem Budapest, sem pedig Bukarest nem tekintette partnernek az RMDSZ-t. Ha jól emlékszem, Béla, az alapszerződés tárgyalásakor először úgy döntött a magyar parlament MSZP– SZDSZ-többsége, hogy ti nem szólhattok hozzá az általános vitához. Majd az SZDSZ-es Kóródi Mária, az Országgyűlés alelnöke tagadta meg tőled a szót, és kiürítéssel fenyegette meg az állítólag zajos karzatot, ahol ti ültetek. Nem így volt, Béla? Nem hagyott benned, bennetek nyomot az arcpirító megaláztatás? Majd később, az Orbán-kormány kezdeményező külpolitikájának köszönhetően s éppen a kedvezménytörvény kapcsán Bukarest kénytelen volt elismerni az RMDSZ-t politikai közvetítőnek. Ez történelmi pillanat volt, amit megérdemelt a romániai magyarság és az RMDSZ egyaránt. Anyagi szempontból pedig az RMDSZ a státustörvény legnagyobb haszonélvezője lett. A státusirodákat bekebeleztétek, a családok pénzére rátettétek a kezeteket, azokat ti osztjátok. A státustörvényt a ti beleegyezésetekkel megfosztották minden szimbolikus, önmagán túlmutató tartalmától, ám a pénzt ti forgatjátok. Miért is nem szereted te Orbán Viktort és a Fideszt? Elvándorlás és megmaradás Utolsó, nagy lélegzetű írásod tanúsága szerint te is észrevetted, hogy 200 ezer magyar hagyta el Erdélyt tíz esztendő alatt. Ám ha 1990-től számoljuk mindezt, miképpen Szász Jenő teszi, akkor közel 250 ezres a veszteség. Minden egyes elvesztett magyarért közös a felelősségünk. Közös – de nem egyenlő. Több mint egy évtizede politikai vezetője vagy a romániai magyarságnak, ezért a te felelősséged kicsit mégis nagyobb az enyémnél, miénknél. Mostanában, a nagy egységhirdetés közepette előszeretettel hivatkoztok a vajdasági magyarok példájára, akik lám összevesztek, s emiatt kiestek a belgrádi parlamentből. Nem ezért estek ki, Béla. Hanem azért, mert elfogytak menet közben. A parlamenti küszöb eléréséhez már nem elégséges a lélekszámuk. S ha tovább aprózod a romániai magyarok lépteit, akkor ők is erre a sorsra jutnak… Csoórinak írott leveledben megidézed a fehéregyházi kukoricásban menekülő Petőfit, s Petőfi-korú fiadra gondolsz. Tudod-e, hogy a ti lélekölő politikátok miatt hány Petőfi-korú magyar fiatal menekül Európa kukoricásaiban? Mindez persze nem csak rajtatok múlott és múlik. Minden magyar politikusnak és értelmiséginak határon innen és túl közös a felelőssége. Közös, de ismétlem: nem egyenlő… Nincs-e itt az ideje elgondolkodni azon, hogy e végpusztulást felidéző folyamat megállításához szükséges a szülőföld elhagyása nélkül elnyerhető magyar állampolgárság és az autonómia. Te is jól tudod, Béla, hogy a határok megnyitása után aki el akart menni, már elment, aki el akar menni, el fog menni. De akik maradtak, nem azért maradtak, mert máshol nehéz letelepedési engedélyt vagy állampolgárságot szerezni. Nem az erdélyi magyarságot kell arra kényszeríteni, hogy a magyar állampolgárságért Magyarországra jöjjenek, hanem a magyar állampolgárságot kell Erdélybe vinni. Ez egy törvénymódosítás, s politikai akarat kérdése… Hogyan, miért jutottunk odáig, hogy idehaza Bauer Tamás eszdéeszes politikus rád hivatkozva azt állítsa, állíthassa, hogy a magyar állampolgárság elnyerése megakadályozza a romániai magyarok „romániai integrációját (!) és emancipációját”… Hová jutottunk, Béla? S nem mint politikustól, hanem mint értelmiségitől kérdezem: milyen érzés, milyen morális kihívás Tőkés László helyett egy Verestóy Attilával kormányozni az RMDSZ-t? Emlékszel-e még, amikor 1990-ben a derék Katona Ádám azt javasolta, hogy a székelység gyűljön ismét össze Agyagfalván, és nyilvánítsa ki az autonómia iránti igényét? Emlékszel, Verestóy Attila párttársad milyen aljas módon járatta le már akkor az autonómia eszméjét és gondolatát? Verestóy ilyeneket beszélt: hogyan is képzelik mindezt a szervezők? Eztán majd külön járdája lesz a románoknak meg a magyaroknak… Szerinted, Béla, Verestóy magától ennyire ostoba és aljas, vagy távirányítással működik, és a gombokat Bukarestben nyomogatják? Miért tűröd az ilyen alakokat magad körül? Milyen érzés ilyen alakokkal parolázni? A visszaszerzett javakról Írod, büszke vagy arra, hogy egy Magyarországnál nagyobb közbirtokossági erdő s számos egyéb ingatlan került vissza erdélyi magyar tulajdonba. Büszke is lehetsz, és szerepedet nem vitatom mindebben. Tetted a dolgodat, végezted a feladatot, amivel megbíztak a romániai magyarok. Nem kegyet gyakoroltál, hanem teljesítetted kötelességedet. Elismerés az elért eredményekért. Ám ne feledd: ha az egykor elrabolt magyar tulajdon visszaszerzése a jelenlegi ütemben halad, akkor kétszáz év kell ahhoz, hogy a romániai magyarság visszakapja jussát. Nincs ennyi időnk. Ezért a fontolva haladás, az apró lépések politikája hamis realizmus – hamis realizmus és önfeladás. Nem puskaropogásra, de határozott, a létérdekekben, létkérdésekben kompromisszumot nem ismerő magyar politikai akaratra és érdekképviseletre van szükség határon innen és túl egyaránt. Azt írod, rávettétek a román kormányt az észak-erdélyi autópálya megépítésének támogatására. Sajnos, ez nem igaz, Béla. Az észak-erdélyi autópálya az iraki háborúban megtollasodott amerikai Bechtel cég érdekérvényesítő képességét dicséri, ehhez neked (nektek) nincsen semmi közöd. Ti Bukarestben folyosói pletykákból tudtátok meg, hogy miről is állapodott meg Nastase és a Bechtel. Neked, no és persze Medgyessy barátodnak maximum annyi köze van a leendő autópályához, hogy tapasztalataim szerint hamarosan lázasan fogjátok keresni az áldozni kész alvállalkozókat… Amúgy útügyben jelenleg ott tartunk, hogy két évvel ezelőtt Csíkkarcfalván a románok felszedték a főutca kockaköveit, és beleépítették azokat a marosfői ortodox kolostorba. Biztosan kihagy a memóriám, de nem emlékszem, hogy a bukaresti parlamentben őrjöngve vertétek volna az asztalt Verestóyval. Pedig ez nem a fontolva haladás kérdése, hanem az elemi tisztességé. Mert tudod, ha a románok holnap kitalálják, hogy mi magyarok eztán csak hason csúszva közlekedhetünk az utcán, akkor nem eredmény, ha kemény tárgyalásokon kiharcoljuk, hogy járhassunk mégis négykézláb… Ez az igazi kis magyar világ, Béla. No és az az apróhirdetés, ami tavaly év végén jelent meg a kolozsvári Krónikában: „Az ELITE kávécsomagban nyertem egy fél házat, a jobb felét. Társulnék azzal a személlyel, akinek megvan a ház bal fele.” Kifut a lábunk alól a Haza, mi pedig kávéscsomagokban kotorászva keressük házaink jobb és bal felét… Olvass apróhirdetéseket, Béla. Azokban dübörög az igazi, kis magyar világ. A szomorúbbik… Semmit sem várva üdvözöl: Bayer Zsolt, Solymár, 2004. január 18.
|
|
Rogerius |
2004. január 17. 06:49 | Sorszám: 46 |
Excellenciás Uram! Mindenekelőtt fogadja nagyrabecsülésem. S ne gondoljon naivnak, a kelleténél naivabbnak. Mi sohasem fogjuk megérteni egymást. Bennünket egy világ választ el, hogy ne mondjam, egy egész civilizáció, így aztán ön fölöttébb értetlenül fogja olvasni soraimat, illetve azt az összefoglalót, amelyet a munkatársai fognak elkészíteni ebből a cikkből az ön számára. -MN-Bayer Zsolt Excellenciás Uram! Mindenekelőtt fogadja nagyrabecsülésem. S ne gondoljon naivnak, a kelleténél naivabbnak. Mi sohasem fogjuk megérteni egymást. Bennünket egy világ választ el, hogy ne mondjam, egy egész civilizáció, így aztán ön fölöttébb értetlenül fogja olvasni soraimat, illetve azt az összefoglalót, amelyet a munkatársai fognak elkészíteni ebből a cikkből az ön számára. Valamikor a hetvenes években… (Szinte félve kell emlékeztetnem önt, hogy voltak valamikor hetvenes évek. Akkoriban a jelenlegi magyar kormány prominensei kommunista pártkarriert építgettek, s el sem tudja képzelni, excellenciás uram, miket mondtak, írtak, gondoltak az ön hazájáról.) Szóval, valamikor a hetvenes években a Virányos úti általános iskola tanulója voltam. Ott van ez az iskola most is, a Zugliget tövében; akkortájt még járt az 58-as villamos, s az én iskolám két megállóra volt az amerikai nagyköveti rezidenciától. Sokat jártunk arra. Volt, hogy libegőzni mentünk, volt, hogy csókolózni a Tündérsziklához (ezt persze már hetedik-nyolcadik környékén), s mindig áhítattal néztük azt a rezidenciát. Gyakorta beszéltünk olyasmiről, hogy át fogunk ugrani a kerítésen, és politikai menedékjogot kérünk. Tudja, excellenciás uram, olyan fura iskola volt az a mi iskolánk, együtt jártam például mindkét Szelényi lánnyal, a Szonjával és a Lillával, s együtt jártam Szekér Gyulával is, aki egy akkori komcsi főmufti fia volt – szóval különös hely volt a Virányos. Miképpen furcsa hely volt a gimnáziumunk is, ahonnét ellógva mindig a budai Várba menekültünk, s a Halászbástyán üldögélve a Parlament tetején lévő vörös csillagot bámultuk sokszor. Viszonylag nehéz lenne elmagyaráznom önnek, hogy nincsen ocsmányabb, mint egy parlament tetején éktelenkedő vörös csillag, s kevés ocsmányabb van, mint ami e jel jegyében történt a Fal mögötti országokkal, nemzetekkel, kissrácokkal. Úgyhogy nem magyarázom. Elégedjen meg annyival, hogy azt a vörös csillagot nézve arról ábrándoztunk, hogy majd érettségi után Amerikába menekülünk. Mert itt nem lehet élni. Mert itt fognak megrohadni a szovjetek, és az idők végezetéig fogják egymást váltani a tisztességtelenségben megőszült vén gazemberek. Mindegy. Ezt sem magyarázom. Minek? A hetvenes években ön talán még a beatkultúra utolsó hullámain vitorlázott, talán lelkes híve volt Marxnak (ezzel az erővel lelkes híve lehetett volna Hitlernek is, csak nem tudott róla); vagy nosztalgiával gondolt McCarthy szenátorra, gyűlölte a kommunistákat (ez esetben, ha legközelebb kezet fog Medgyessy Péterrel, jusson eszébe, kicsoda mosolyog önre valójában… . Legyen annyi elég, hogy végül nem mentünk akkor Amerikába, viszont valamikor a nyolcvanas évek elején-közepén lett világútlevelünk. Ezt sem magyarázom meg, ehhez ugyanis itt kellett volna önnek születnie. Hogy tudja, milyen az a foglár háta mögötti szabadság. Lett világútlevelünk, és én akkor eljártam az NDK-ba, csak azért, hogy átmehessek Nyugat-Berlinbe. Hogy láthassam a Falat a túloldaláról is, hogy átkelhessek a Checkpoint Charlie-n. Akkor és ott álltam először anyaszült meztelenre vetkőztetve egy zöld csempés, keletnémet határőrhelyiségben, egy előemberarcú endékás határőr társaságában, aki abban lelte mulatságát, hogy belekukucskált a… Most hogy mondjam ezt el önnek politikailag korrekt nyelven? Belekukkantott a hátsómba. Kegyelmi pillanat volt. Előrehajolva egy zöld csempés, keletnémet határőrhelyiségben, miközben egy kommunista előember – nem, nem így pontos –, miközben a Rendszer érdeklődéssel kukucskál a hátsómba. Látnia kellett volna, excellenciás uram, hogy valamit, bármit megértsen ebből a világból, s hogy megértse, miért nincs, nem lehet önöknek igazuk. Tudja, excellenciás uram, azokban a hetvenes-nyolcvanas években már átesett a világ egy terrorhullámon. Hajoljon közelebb, nehogy meghallják: az a terrorhullám nagyobb volt, mint ez a mostani. Talán vannak önnek is halvány emlékei: müncheni olimpia, Fekete Szeptember, Abu Nidál, Bader-Meinhof csoport Németországban, Vörös Brigádok Olaszországban (még Aldo Morót is meggyilkolták), IRA, baszkok, Líbia, repülőgép-eltérítések, robbantások – egy magyar humoristából Bécsben csináltak nyomorékot… Mégis: Akkor valamiért nem kukkantott bele az ön hazája az érkezők fenekébe. Sehol egy ujjlenyomat, digitális fénykép, egyéb aljasságok. S nem tettek így a nyugat-európaiak sem. Tudja, excellenciás uram, attól tartok, hogy most egyszerűen globális (ál)problémákat kell gyártani a globális világ igényei és szája íze szerint – no és azért, hogy legyen indok megszerezni az olajat. Excellenciás uram, mindezekért az ön hazája feladta a szabadságot, és endékás határőrré változott. Rendszerré lett. Az ön hazája olyasmit tesz, amihez nincsen joga. Az ön hazája jogtalanságot követ el, naponta sok ezer, talán sok tízezer alkalommal. Napi sok ezer, sok tízezer ujjlenyomat és digitális fénykép. Sokmillióvá fog ez összeállni az esztendők során. Százmilliókká. Kezelhetetlen lesz. Százmillió ujjlenyomat és digitális fénykép fogja maga alá temetni az amerikai álmot, a szabadságot. „Az Egyesült Államokban egy szép napon a közúti és a vasúti közlekedés egyidejű zavarai miatt a váltószemélyzet nem jut el egy nagy reptérre. A túlórázó irányítók idegességükben hibáznak, két óriásgép összeütközik, és egy nagyfeszültségű vezetékre zuhan, a feszültség más, túlterhelt vezetékekre tevődik át, s olyan mérvű áramkimaradás következik be, amilyet pár esztendeje New York már átélt. Csak ezúttal még súlyosabb lesz a helyzet, és napokig fog tartani. Mivel esik a hó, és járhatatlanok az utak, a gépkocsik iszonyú felfordulást okoznak; a hivatalokban nyílt lángoknál melegszenek az emberek, sok épület kigyullad, a tűzoltók pedig nem tudják megközelíteni és eloltani a tüzet. A telefonhálózat megbénul, mert ötvenmillió magára maradt ember próbál egymással telefonon érintkezni. Menetoszlopok masíroznak a hóban, az utak mentén mindenütt halottak hevernek.” (Umberto Eco: Az új középkor) De önök akkor, százmillió ujjlenyomat és digitális fénykép és jogtiprás és befelé fordult nagyhatalmi gőg és ostobaság foglyaként még mindig az al-Kaida vezérét fogják keresni, megszállottan. Önök, excellenciás uram, már a civilizációk közötti összecsapás elején feladták saját identitásukat, s úgy viselkednek, mint egy ortodox iszlám állam vagy mint az endékás határőr: önök felfüggesztették az emberi jogokat. Tették ezt ráadásul gyáván, sunyin és farizeus módjára. Büntetve azokat az államokat, amelyek nem elég gazdagok, s amelyekből szinte bizonyosan nem érkeznek terroristák. Persze, ebben sincs újdonság. Feltételezem, ön nem olvasta Oswald Spengler művét, ezért befejezésképpen engedjen meg egyetlen idézetet még: „Mindenesetre a demokrácia jellegére vall, hogy a népi alkotmányok szerzői terveik végleges hatását még csak nem is gyanították (… Mivel ezek a formák nem természetes fejlődés eredményei, mint a hűbériség, hanem kiagyaltak, mégpedig nem az emberek és a dolgok mély ismerete, hanem a jogról és az igazságosságról való elvont képzetek alapján, ezért aztán mély szakadék tátong a törvények szelleme és a gyakorlati szokások között, mely az utóbbiak nyomása alatt formálódik csendesen, hogy a valóságos élet taktusához simuljon vagy attól távol maradjon. Csak a tapasztalat döbbentett rá, és csak az egész fejlődés végén, hogy a nép jogai és a nép befolyása: két különböző dolog. Minél általánosabb a választójog, annál kisebb a választók hatalma.” (Oswald Spengler: A nyugat alkonya) Persze ez innentől egy másik történet. Addig pedig: hajrá, brazilok! Mert tudja, excellenciás uram, ez most az utolsó menedék: látni, vagy csak elképzelni sok-sok pálmafás inges, dundi amerikait, akik a riói reptéren értetlen arccal nyújtogatják ujjaikat, hogy levegyék mindről a lenyomatot. S a brazilok nem fognak hibázni: azonnal kidobják majd valamennyit. Úgyhogy nem követik el a legsúlyosabb bűnt. Hajrá, brazilok, hajrá, csehek, hajrá, portugálok! Mondanám, hogy hajrá, magyarok, de ez a szervilis kormányzat ájultan fogja az önök leghülyébb ötletét is teljesíteni. Önök ezért szeretik ezeket, excellenciás uram. De már nem sokáig. Tisztelettel: Bayer Zsolt
|
|
Rogerius |
2004. január 10. 06:19 | Sorszám: 45 |
Bayer Zsolt - Elég volt! Elég volt! Bayer Zsolt Műsorvezető (a továbbiakban MV – a műsort három személy vezette, a szó szerint idézett trágár kifejezésekért olvasóink türelmét kérjük – a szerk.): Megnézem az összes Jézusról szóló filmet. (Röhögés.) MV: Lesz a Napfivér, Holdnővér. MV: Meg szoktad nézni? MV: Assisi? MV: Az szörnyű. MV: Assisi Szent Ferenc az nagyon jó fej volt a fickó. (Sic!) MV: Assisi az szörnyű. MV: Én ott láttam hazugnak az egészet, amikor így valahogy bekukucskál egy ablakon, és azt látja, hogy így bent kefélnek. MV: Ki? MV: A Feri? MV: Feri? MV: Félre ne értsetek, nem azt mondja Barangó, hogy Assisi Szent Ferenc kefélt. Nem azt mondta, csak hogy pontosítsuk, érted, hogy nehogy, érted, ha esetleg ezt a műsort is lehozzák folytatásokban, akkor legyen ott a pontosítás. Egyébként mi rögzítjük valamennyi műsorunkat. MV: Nyilván van valami választás, hogy… És Assisi azt választotta, hogy satöbbi. MV: Ez nem baj, te meg nem választod Assisit meg a ferences rendet. MV: Jó, de emiatt nem tudom tisztelni Assisit. MV: Semmi baj. MV: Én tisztelem, de nem kell tisztelni. MV: Te tiszteled? MV: Aha. MV: De miért? MV: A cselekedeteiért. MV: Hogy lehet valaki ennyire fasz? MV: A leprásokkal, bocsánat… MV: Nem akar kefélni többet az életben soha! MV: Szublimálja… MV: Ugyan! Szublimál a faszom! MV: Szerintem arról van szó, hogy én nem tudok olyan vallást elfogadni, ami az ösztöneim ellen szól. MV: De senki nem is kényszerít rá, hogy elfogadd! Azért együtt tudsz élni fröcsögés és gyűlölködés nélkül… MV: Tud a faszom, bazmeg! Kiirtanám az összes keresztényt! Hú, ez kemény… MV: Neee, Barangó! MV: Ettől most elhatárolódunk azt hiszem, hogy Krizsóval együtt… MV: Ja, igen, száz százalékig. MV: Tehát ezt meg se hallottuk, vagy hát meghallottuk, de akkor így elnézést is kérünk. MV: Óóóó… Én is másként gondolom… nem… én azt gondolom… mi ez? (Hét másodperc kínos csend.) MV: Zenélünk egyet? MV: Persze. MV: A beállt csöndben…” (Elhangzott a Tilos Rádióban december 24-én, szenteste, este fél hét körül.)
Assisi Szent Ferencben az emberi lélek visszatalált a természet egyszerű szépségeinek áhítatához, a természettel és minden teremtménnyel való testvériség érzéséhez. A szeráfi szent maga is költő volt, alázatos, együgyű poéta, köznyelven, sőt prózában. Ő dalolta a híres Naphimnuszt, amely inkább a teremtmények éneke; dicsérvén nemcsak „bátyánkurunkat, a Napot”, hanem „Hold asszonynénénket”, „Szél testvért”, „tiszta húgunkkal, a Vízzel”, sőt „nénénkkel, a testi Halállal”. Környezetében a latin himnuszköltés új ízt nyert. „Úgy éreztem, igen boldogtalan leszek aszszonyi ölelés nélkül” – így sóhajt fel még Szent Ágoston is. Ez is a középkor. És Szent Ferenc is a középkor. Szent Ferenc, aki az Isten trubadúrja, és az ég madarainak prédikál, és megtéríti a vad buggiói farkast… „Jézusnak vívom nyomdokát, sírva csókolom ajakát, hogy nyerhessem bocsánatát s teljes malasztja hasson át!” – írja himnuszát Szent Bernát, míg Villon mester a kövér Margot-val hál a bordély mocskos nyoszolyáján. Ez is a középkor. És a legsűrűbb élet, a vaskos, a szabadszájú testi szerelem, a bor és a mámor dicsérete, a pogány tavaszünnepek kirobbanó dala pedig ott van a csavargó vándordiákok lenyűgöző költészetében. Ám a vágánsok dalai mögött, a Carmina Burana kocsmáitól messze Assisi Szent Ferenc templomot épít. Öreg, romos templomot „az Úrnak”. A kettő együtt szép, együtt élhető, együtt van értelme. A kettő együtt Európa. Nincsen Európa katolicizmus, mélységes, pusztító hit, latin himnuszköltészet nélkül, reneszánsz nélkül. Csak miheztartás végett… De elbizonytalanodom, hogy van-e még értelme ilyesmiről beszélni. Elbizonytalanodom, hiszen a Tilos Rádióban december 9-én ugyanezek a kereszteket gyalázták. Kitört a botrány. Írt Lovas, írtam én is. Azt gondoltam, azt gondoltuk, hogy ezeket az ázalagokat kitiltják a nyilvánosságból. Miképpen kitiltották azt a két gazembert is, akik arról értekeztek egy délelőttön annak idején, hogy Körmendy-Ékes Judit gyermekének Orbán Viktor az apja. Nem ez történt. Karácsony szentestéjén odaengedték ugyanezeket az ázalagokat a mikrofon elé. Íme, itt fentebb olvasható a végeredmény. A XX. század végének, XXI. század elejének végeredménye: Barangó, és „kiirtanám a keresztényeket”. Húzzuk kétszer alá, és mélységesen szégyelljük magunkat. Ez a végeredmény sok-sok tényező összeadásából jött létre. Része ennek a 168 Óra aljas címlapja az áldást osztó Hegedűs püspökről. (Persze az egészet gyáván, sunyin letagadták a farizeusok.) Benne van ebben a végeredményben a Klub Rádió, ahol „artistának” titulálták a kereszten szenvedő Jézust és antiszemitának a nyakában keresztet viselő énekest, Tom Jonest. Ott vigyorog ebben a sivár végeredményben Landeszmann rabbi. Amikor a kunmadarasi polgárok közadakozásból helyreállították a település zsinagógáját, Landeszmannt hívták meg az avatásra. Utána közölte a „főrabbi”, hogy ha kivonjuk a zsidó kultúrát a magyar kultúrából, akkor nem marad más, csak a fütyülős barack és a bő gatya. (Aztán Amerikába menekült a gazember.) Ott van ebben a végeredményben Kertész Ákos, aki szerint „mi” még a fán makogtunk, amikor „ők” már kultúra voltak. ( Milyen érdekes, hogy az SZDSZ javaslatára kivették a készülődő gyűlölettörvényből azt a passzust, amelyik egy nép magasabb-, illetve alacsonyabbrendűségének hirdetését büntette volna.) Ott van a „kiirtanám a keresztényeket”-ben Kornis Mihály, aki „sokkal jobban gyűlöl bennünket, mint mi őket”. (Aztán kicsoda a „mi”, és kicsoda a „ti” ebben az alávaló, mocskos kijelentésben?) És ott van ebben a végeredményben végül Herman Nitsch is, aki disznóvérbe mártott keresztekkel járja a világot, s amikor megérkezik okádék „kiállításával” Magyarországra, akkor a mi liberálisaink és posztkommunistáink ájult tisztelettel rajongják körbe, és gyűlölik azokat, akik lelkesedni restek… Hát persze. Ezek mind-mind az ő gyökereik. „Mostanában felkeresett a helyi izraeliták elöljárója, és arra kért, a zsidóság érdekében forduljak petícióval a tartomány parlamentjéhez. Vállalom a feladatot. Akármennyire visszataszító is számomra az izraelita hit, Bauer nézete számomra érthetetlen. Annyi rést kell ütni ugyanis a keresztény állam gépezetébe, amennyit csak lehet, és annak van értelme, ha magunkból is minden lehetségest becsempészünk.” (Karl Marx levele Arnold Rugéhoz, 1843. március 13.) „Tehát miután például felfedeztük, hogy a földi család a szent család titka, mármost az előbbit magát kell elméletileg és gyakorlatilag megsemmisítenünk.” (Karl Marx: Tézisek Feuerbachról, 1845.) „A szent egyházatya azonban nagyon fog csodálkozni, amikor felvirrad majd rá a végítélet napja, amelyen mindez beteljesedik – a nap, amelynek hajnalpírja égő városok visszfénye lesz az égen, amikor ez alatt az égi harmónia alatt a Marseillaise és a Carmagnole dallama ágyúdörgéssel kísérve hangzik a fülben, amelyhez a guillotine üti a taktust, amikor az elvetemült tömeg ordítozva elveszti öntudatát. A kommunisták egyáltalán nem prédikálják a morált, amit Stirner a legkiterjedtebb mértékben cselekszik. Nem állítják az emberek elé a morális követelményt: szeressétek egymást, ne legyetek egoisták stb. Ellenkezőleg, nagyon jól tudják, hogy az egoizmus éppúgy, mint az önfeláldozás, éppen az egyének érvényesülésének meghatározott körülmények között szükségszerű formája.” (Karl Marx–Friedrich Engels: A német ideológia, 1846.) „A kriegei vallás a legcsattanósabban a következő passzusban mutatkozik meg: »nekünk valamivel többet is kell tennünk, mint hogy hitvány önmagunkról gondoskodjunk, mi az emberiségé vagyunk.« Ezzel a gyalázatos és undorító szervilitással egy önmagunktól elválasztott és megkülönböztetett emberiség iránt – amely tehát metafizikai, sőt Kriegénél vallási fikció –, ezzel a mindenesetre igen hitvány rabszolgai megalázkodással zárul ez a vallás, mint minden más vallás is. Az ilyen tan, amely a térden csúszás gyönyörét és az önmegvetést prédikálja, igen alkalmas derék szerzetesek számára, de energikus férfiak számára, méghozzá harc idején, soha.” (Karl Marx–Friedrich Engels: Körlevél Kriege ellen, 1846.) „Egy pártban támogatni kell mindazt, ami előre segít, és itt nem szabad magunknak holmi unalmas erkölcsi skrupulusokat állítanunk.” (Karl Marx–Friedrich Engels: A brüsszeli kommunista levelező bizottság levele G. A. Köttgennek, 1846.) „Igazi szerencse, hogy az európai demokrácia végre megszabadul ettől az ős-svájci, tiszta erkölcsű és reakciós ballaszttól. Amíg a demokraták még ezeknek a havasi pásztoroknak az erényére, boldogságára és patriarchális együgyűségére hivatkoztak, addig nekik maguknak is még bizonyos reakciós színezetük volt. Most, amikor azt a harcot támogatják, amelyet a civilizált, ipari, modern, demokratikus Svájc folytat az állattenyésztő őskantonok nyers, keresztény, germán demokráciájával, most mindenütt a haladást képviselik, most megszűnik az utolsó reakciós látszat is, most megmutatják, hogy kezdik megérteni a XIX. század demokráciájának jelentőségét. Két vidék van Európában, ahol a régi keresztény–germán barbárság a maga őseredeti alakjában – szinte a makkfalást is beleértve – fennmaradt: Norvégia és a Magas-Alpok, nevezetesen az Ős-Svájc. Mind Norvégia, mind az Ős-Svájc még ma is hamisítatlan példányokat szolgáltat azon emberfajtából, amely egykor a teutoburgi erdőben jó vesztfáliai módra bunkókkal és cséphadarókkal verte agyon a rómaiakat. Azóta nemigen hallottunk többet róluk. Teljes istenfélelemben és tisztességben foglalkoztak tehénfejéssel, sajtkészítéssel, erényességgel és jódlizással. Időről időre népgyűléseket tartottak, amelyeken szarvemberekre, pataemberekre és más állati osztályokra szakadtak, és sohasem széledtek el szívélyes, keresztény–germán verekedés nélkül. Szegények voltak, de tiszta erkölcsűek, buták, de jámborak és az Úrnak tetszők, brutálisak, de széles vállúak, agyvelejük kicsi volt, de lábikrájuk nagy. Most azonban úgy látszik, hogy mégis fenekestül fel kell fordulnia eme tiszta erkölcsnek. Remélhetőleg a büntetőcsapatok megtesznek minden tőlük telhetőt, hogy elpusztítsanak minden jóravalóságot, őserőt és együgyűséget.” (Friedrich Engels: A svájci polgárháború, 1847.) Lenne még idézet – de minek? Marx–Engels: a nácizmus maga. És erre mondják a maiak, hogy „a marxizmus legalább jót akart”, ezért nem vethető össze a nácizmussal. A marxizmus engesztelhetetlen gyűlöli a vallást, a kereszténységet, a családot, a hagyományt, az erkölcsöt, az erényességet, a jóravalóságot és az őserőt. Innen, a marxizmus felől nézve válik egyáltalán felfoghatóvá, hogy miért vetette magát a németség Hitler karmaiba inkább. TGM éppen most fedezte fel magának a marxizmust. Hajrá, TGM! Hajrá, liberálisok! Hajrá… 1998-ban az Autonómia Alapítvány a Tilos Rádiónak ítélte oda a Tolerancia-díjat. Az alapítvány kuratóriumának tagjai: Bíró András, a zsűri elnöke; Donáth László evangélikus lelkész (ő jelentette ki: „olyan, hogy kereszténység, nincs” ; Fodor Gábor képviselő, SZDSZ; Halmai Gábor alkotmányjogász, a Soros Alapítvány kuratóriumának elnöke; Jancsó Miklós; Ludassy Mária filozófus; Orsós László Jakab esztéta. Innen, e névsor felől szemlélve a Tilos Rádió Tolerancia-díja is érthető. Csak egy félve feltett kérdés még hozzá: miért van az, hogy ha felmerül a zsidó kárpótlás, akkor biztosan meglopják a zsidókat? Ha felmerül a cigányok kárpótlása, biztosan meglopják a cigányokat. Ha Tolerancia-díjat adományoznak valakinek, akkor biztosan beletörlik a mocskos lábukat a kereszténységbe, a vallásba, az erkölcsösségbe, a családba, a hagyományba, az erényességbe, a jóravalóságba, az őserőbe? Alig merem kimondani: vajon el fog határolódni most ez a névsor a Tilos Rádiótól és ettől a Barangó nevű állattól? Mindegy is… De a magyar társadalom nem tűrhet tovább. Ezt nem tűrhetjük. Pusztán azért sem tűrhetnénk, mert egyszerűen tűrhetetlen. De most arról is szó van, hogy tesztelnek bennünket. Próbálgatják, meddig mehetnek el. Eddig is sokat engedtünk. Ha ezt is megengedjük, végünk van. S még valamit: a becsületes és tisztességes magyar zsidóknak, zsidó magyaroknak most el kell határolódniuk ezektől. Nem elég otthon, csöndben undorodni, nyíltan ki kell mondani: elég volt! ELÉG VOLT! Az élhető életünk maradékáról van szó. Elég volt! Különben baj lesz. Nagyon nagy baj!
|
|
Rogerius |
2004. január 02. 16:26 | Sorszám: 38 |
Azért sem leszek antiszemita Békesség a földön a jóakaratú embereknek 2003. december 23. (6. oldal)Bayer Zsolt Három éve is van már. Együtt ültünk, törzshelyünkön, a budai Várban, a Cafe Pierrot-ban. Története van ennek is, persze, hogy miért ott, s miért együtt, miért mindig együtt. Mert 1977-ben mentünk gimnáziumba, és egy csapásra lettünk jó barátok. Most már, huszonegy esztendővel az érettségi után talán mondhatom: örök időkre jó barátok. Hiszen lám, még mindig együtt ülünk, hárman, s játsszuk azóta is az Utas és holdvilágot. Azt játszottuk mindig. Amikor ültünk a Halászbástyán, előbb esténként, utóbb már iskola helyett is sokszor, egész nap, és ki voltak osztva a szerepek. Ervin, Tamás, Mihály. Ervin, a katolizált zsidó fiú, Ulpius Tamás, a megfejthetetlen, örök kamasz és Mihály, a másik megfejthetetlen, örök kamasz, aki azonban nem játszott el a halállal, hanem megpróbált nyárspolgárrá lenni. Én voltam Mihály. S nem tudom azóta sem, sikerült-e kibújnom ebből a szerepből. Az én barátom, kinek Ervin szerepe jutott, zsidó. Nem csinált titkot ebből sohasem. Beszélt róla, mesélt családja kálváriájáról, és akkor, 1977-ben Dávid-csillagot hordott a nyakláncán. Apróság ez, most mégis megint fontos, fontos visszaidéznünk, mert 1977-ben nem volt divat Dávid-csillagot hordani a nyakláncokon – akkortájt még nem volt divat vállalni a származást, az identitást, a „másságot” (pfuj, de undorodom már ettől a szótól is). Három éve is van már… Ott ültünk a Pierrot-ban, s nem merültünk bele elmúlott kamaszkori ábrándokba, talán sosem volt álmokba, nem varázsoltunk múltat magunk köré, mint szoktunk, hanem politizáltunk. (Ki nem politizált három éve, ki nem politizál ma?) Hevesen, gesztikulálva beszéltünk akkor, három évvel ezelőtti aktualitásokról, pedig azonos oldalon álltunk s állunk mind a hárman. A beszélgetés egyik pillanatában az én barátom, kinek Ervin szerepe jutott a szent kamaszkori álmok idején, előhúzta inge alól a nyakláncát. Azt a nyakláncot. Az 1977-ben színvallást jelentő nyakláncot – és nem volt rajta a Dávid-csillag. – És nehogy azt gondoljátok, hogy azért vettem le, mert bármitől is félek… Azért vettem le, mert nekem ezekhez semmi közöm. Halkan mondta Ervin, indulat, fájdalom nélkül, mondhatni racionálisan, megfontoltan, tényszerűen. Ettől volt annyira hátborzongató. És én azóta gondolkodom valamin, amit akkor nem mertem megkérdezni. Nem vitt rá a lélek, hogy megkérdezzem, mert akkor, három évvel ezelőtt az egyik legjobb barátom a szemem előtt tagadta meg mindig büszkén vállalt identitását – az akkor is vállaltat, amikor ez még nem volt divat. Úgy éreztem, nincs erőm kérdezni. Nincsen helye kérdésnek. Ervin meztelenre vetkezett akkor mielőttünk, és még csak nem is katolizált… Kiült inkább a senki földjére. Jobban szerettem akkor, mint valaha. De azóta gondolkodom. Hogy kik azok az EZEK… Tudom, persze. Vagy lennének ötleteim. Beteg, kíméletlen esztendők alatt jelentkeztek páran, hogy ők lennének az EZEK. De most már tudom, bizonyosan, végképpen: „Viszont Barangónak volt egy ötlete, vagy te hallottál valakitől egy ötletet, hogy mire lehetne hasznosítani ezeket a kereszteket igazából. (… Üzenő, igen. Hogy odamész és felrajzszögezed, hogy mit tudom én, elveszett, nem tudom, a kétéves spániel kutyád, satöbbi, satöbbi, ilyen és ilyen névre hallgat… (… Vagy, itt várlak fél órája, az Isten bassza meg.” Ők az EZEK. Ők is. Leginkább ők. Név szerint: Bencsik Gyula, Bajtai Zoltán, Vranik Krisztián és egy bizonyos Zsuzsa. A Tilos Rádió „műsorvezetői”. „Mi zsidók vagyunk valamennyien.” Ezt közlik, azért, a műsorban, mintegy a miheztartás végett. Dehogy, jaj, dehogyis vagytok ti zsidók. Ti semmik se vagytok. Anyagok vagytok, fehérjék, szénvegyületek, zombik. Korunk hősei vagytok. Az EZEK. Nyálzó, sivár, végképpen jelen idejű, szellemi-lelki nyomorékok. És mégis, mégis: intellektuális kihívás vagytok, hogy az Isten verjen meg benneteket, mindnyájatokat! „És mész a Blahán az áldott kutyaszarszagban, az áldott bódésoron, és akkor egyszer csak egy ilyen áldott kereszt, szóval… Annyira erőszakos, brutális, és, na mindegy, hagyjuk. (… Tehát ez mennyivel keresztényibb cselekedet lett volna, ezeket a fákat fölaprítani, fölhasogatni, és szétosztani a szegény emberek között. Hogy melegedjenek ők is.” Íme, az intellektuális kihívás: hogy kötelesek vagyunk-e mindig mindent elviselni, eltűrni, tolerálni? Elviselt, eltűrt, tolerált-e mindent Jézus? Annyira arcpirítóan, szégyellnivalóan nyilvánvaló és kézenfekvő: nem… Jézus kikorbácsolta a kufárokat a templomból. Templom-e az élet? Szentség-e a létezés maga? S ha igen, miért nem korbácsoljuk ki onnét EZEKET? Mert… Mert az ember, ha méltó erre a névre, elbizonytalanodik ekkora üresség, pusztító nihil, vérfagyasztó ostobaság láttán. Nem lehet rálépni egy ázalagra. Nincsen hozzá elégséges kiterjedése… „Akasztófákat nem akarunk felállítani?” – kérdi a kereszt kapcsán az egyik ázalag. Nem, nem akarunk… „Én ateista vagyok, nem hiszek. Nem tartom magam kereszténynek. Megyek a Blaha Lujza téren, és egy három, nem, mekkora? Három méter? Legalább háromméteres kereszt ott van előttem. (… Ez engem zavar, érted? Engem.” És ki vagy te? Egy nyomorult vagy. Szánnivaló terméke egy kornak, amely kor egy civilizáció hanyatlásának, végső bukásának kora. A mi korunk… „Gyűlölök minden eszmét, szimbólumot, és azt, hogyha ezzel a pofámba tolakodnak, szarakodnak, erőszakos… Erőszakos. Nem elég a templom tetején? Nekem bőven elég. (… Számomra nem szimbólum, képzeld el. Számomra semmi nem szimbólum, nekem nincsenek szimbólumaim. …És teszek a szimbólumokra. (… Persze, poénkodik az ember, de valamiért rohadtul irritál, valamiért rohadtul irritál. (… Azért, mert engem a karácsony is irritál.” Nincsenek, neked, nektek nincsenek szimbólumaid, szimbólumaitok. S mégis: elértétek a legtöbbet, amit egy ázalag elérhet. Ti magatok álltatok össze szimbólummá. Szimbólumává mindannak, ami miatt elviselhetetlen ebben a világban, ebben a korban az élet. Ti vagytok a szimbólumai mindannak, amitől ez a kor, ez a civilizáció a vesztébe rohan. Nem lehet rátok lépni, hiszen kétdimenziósak vagytok. Ám nyúlványaitok benne gyökereznek a felvilágosodásban, a nagy francia forradalomban meg a nagy októberiben is… Mindig ott vagytok, amikor a csatornák kiöntenek. Amikor a legszánalmasabbá válik az ember. Amikor kilopjuk a pestises szájából az obulust. Amikor rőffel mérik a kiválóságot. Amikor nincsen semmi mérték a sárba, hedonizmusba ragadt emberen kívül. Amikor ahány ember, annyi erkölcs. Amikor készül valami, hogy majd megint lehessen élni. Olyankor mindig ennyi marad a szabadságból – hogy az ázalagok is elmondhatják megfellebbezhetetlennek hitt aljasságaikat. Ti vettétek le a barátom nyakából a Dávid-csillagot. De azt ne gondoljátok, egy pillanatig se, hogy miattatok antiszemita leszek, antiszemiták leszünk. Ugyan… Ott van minekünk Szerb Antal, és az ő csodálatos Magyar irodalomtörténete, meg az Utas és holdvilág, meg A Pendragon legenda… Ott van nekünk Radnóti Miklós; „Nekem szülőhazám, itt, e lángoktól ölelt kis ország…” A miénk Karinthy Frigyes – s minden, ami az övé… S a miénk a fia is, Karinthy Cini, és olvassuk az ő naplóját, ha másért nem, hát mert sokat és okosan írt tirólatok, a tifélétekről… S miénk az összes magyar zsidó; vagy zsidó magyar. A kóser hentesek, a barheszsütők, az orvosok – mindenki. A tisztességes zsidó magyarok vagy magyar zsidók éppúgy undorodnak tőletek. Nem, én nem leszek antiszemita. Csak hát… Ez is intellektuális kihívás lett mára. Napi harc. Szellemi küzdelem. És ezt nem fogom soha megbocsátani nektek. Amúgy békesség a földön a jóakaratú embereknek. De csak nekik. A többit meg majd meglátjuk… Mindig mindent tolerálni, elviselni nem lehet. Nem is szükséges. Ezt soha nem tanította a keresztény etika. Pláne nem a zsidó etika. És Európa sem erről szól. Majd meglátjátok…
|
|
Rogerius |
2003. december 30. 17:29 | Sorszám: 37 |
******** Nem Bayer Zs. írta, de hiszem, hogy vállalná.Ha nem, kérlek szólj és kivetetem . *********************** Székely kívánság – Megyek haza, Erdélybe, a Hargitára… [ 2003-12-29 ] Óesztendőt búcsúztatunk itt, Erdélyben, a magunk módján és őseinktől örökölt szokásaink szerint. Ilyenkor, jobb helyeken, számadást végeznek, mérleget készítenek, megvalósításokról, kudarcokról beszélnek. Tamásival vallom: Ne ártsuk bele magunkat az urak dolgába. Az uraknak kellene számvetést készíteniük számkivetésünkről, nekik illene választ adniuk arra, hogy miért járnak a székelyek szolgálni Magyarországra, abba az országba, amelyet mi anyaországnak nevezünk. Tamási Ábelje mondta ezeket a szavakat a tengeren túlról való hazatérése előtt. Nem őt idéztem, hanem azt a székely lányt, aki napjainkban szolgálni jár az anyaországba. Karácsony után esztendőforduló következik. Ilyenkor kicsit többen vagyunk itt Erdélyben, mint szoktunk lenni. Esztendő végén sokan hazatérnek azok közül, akik egyszer, a reményt elveszítve, elhagyták szülőföldjüket, egy jobb, és méltóbb életről álmodva. Nem feddhetjük meg őket ezért, mert be kell ismernünk, Székelyföldön ma sem a biztonság és jólét, hanem a bizonytalanság, szegénység és félelem uralkodik. Nagyon sokan veszik a tarisnyát vállukra, és elmennek. Ám a szülőföld semmihez sem hasonlítható hatalommal bír. A szülőföld ok a hazatérésre. Óesztendőt búcsúztatunk itt, Erdélyben, a magunk módján és őseinktől örökölt szokásaink szerint. Ilyenkor, jobb helyeken, számadást végeznek, mérleget készítenek, megvalósításokról, kudarcokról beszélnek. Tamásival vallom: Ne ártsuk bele magunkat az urak dolgába. Az uraknak kellene számvetést készíteniük számkivetésünkről, nekik illene választ adniuk arra, hogy miért járnak a székelyek szolgálni Magyarországra, abba az országba, amelyet mi anyaországnak nevezünk. Hazajön a székely lány a falujába, a Hargita lábaihoz… Oda, ahol kegyetlen a tél foga, ragyog a hó, és még peng bele, mint a jó kaszának az éle. Ahol a kis tornácos házban, a pattogó tűz mellett csöves kukoricát fejt rostába zimankós téli estéken édesanyja, és közben a Pesten, úri házaknál takarító gyermekére gondol. A szeme megtelik könnyel, mert jobb sorsot remélt annak a büszke lánynak. Sokkal jobbat, de ha az Isten így akarta… Beteg ez a világ, ha mindig szolgasorsba taszítja a székelyt. És milyen a szegény ember, a nehéz órákban az Istent veszi elé. Ámbár ezt a fajta betegséget a földi élet igazságtalansága okozza, mondta Ábel is, amikor vette a szebbik átalvetőt, és elindult szerencsét próbálni a nagyvilágba. Hazajön a székely lány, így, ünnepek tájékán… Megáll a faragott kapu előtt, és már érzi is a pityókás kenyér illatát. Valaki meri a kútból a vizet, neki-neki ütődik a veder a kút kávájának, fát aprítanak a színben. Nyikorog a kapu, ahogy a lány lenyomja a vaskilincset, és nyitja a deszkaajtót. A kutya ugat, de nem úgy, mint amikor idegen jön bé az udvarba. A vödörből csöpög vissza a víz a kútba, a fejsze megáll a levegőben. Hazajön a székely lány, ilyentájt esztendőfordulókor… Becsukja maga mögött a kapuajtót, és elmelegszik a szíve, egy évben egyszer, így tél derekán. Belép a döngölt padlójú kis szobába, és mindent úgy talál, mint amikor elment. Megrakták a tüzet istenesen, hideg van künt. Túró és szalonna a szőttes fehér abroszon. Meleg még a tej a csuporban. A négylábú vaskályhán a kontérosfazékban fő az ünnepi tyúkleves. Rotyog a cserépedényben a töltelékes káposzta. A nyirfaseprű is a háznak ugyanabban a bütüjében van, ahol eddig volt. Talán csak a gerendákon és az édesanyai mosoly barázdáin látszik az idő múlása. Hazajön a székely lány, hogy otthon lehessen valahol ezen a világon… Egyfajta egyszerű számvetés neki a szülőföldön lenni. Széjjelnéz. Megvan a szülői ház, a templom, a temető, még az iskola is. Maradna, de mennie kell. Az urak döntenek helyette, sorsát mások alakítják, nem az ő választása a távozás. Ha tehetné, maradna. Nehezen válik meg a székely a szülőföldjétől. Ha muszáj, csak akkor hagyja itt a fenyvest, a bórokaerdőt, a szüleit, ősei fejfáját a temetőben. Hazajön a székely lány, támaszkodó lélekkel... Reménnyel a szívében, hogy talán jövő ilyenkor, esztendőfordulókor már nem lesz cseléd távol a szülőfalujától. Talán meghallja könyörgését a csíksomlyói Szűz Mária, ha már az urak füléig nem jut el a kérése. Fogódzóra, reményre van szüksége minden hozzá hasonló székely lánynak és legénynek, aki elment vagy elmenni készül Adja Isten, hogy a 2004-es esztendő visszahozza a szülőföld megtartó erejét. Nagy Zsuzsanna
|
|
Rogerius |
2003. december 01. 04:59 | Sorszám: 36 |
Bayer Zsolt - Új moralisták, farizeusok (30. rész) Új moralisták, farizeusok (30. rész) Ich bin ein Söjtörer II. · A „történelem vége” – és a kétségbeesett küzdelem azért, hogy ezt a véget „lekéssük” Bayer Zsolt Mottó: „A szót belénk fojtani csak a csendnek van joga.” (1) A helyzet végül is egyszerű tehát: a történelemnek nincsen vége. A helyzet riasztóan bonyolult: az új moralisták és a farizeusok mindenképpen el akarják hitetni velünk, hogy a történelemnek vége. „Pontosan a történelem során idegenedtünk el, s ha elhagyjuk a történelmet, az elidegenedettséget is elhagyjuk (bár szó, mi szó, a szubjektum és az objektum régi jó drámája iránt érzett némi nosztalgiával)” (2) (20. oldal). Ugyan-ugyan… Ráadásul ha nem ebben a siralmas jelenidejűségben élnénk, akkor emlékeznénk is. Emlékeznénk, hogy egyszer ezt már megígérték nekünk. Hát nem ezt ígérte a marxizmus? Nem éppen ezt ígérte a kommunizmus? Dehogynem. Ha majd győzedelmeskedik az eszme az egész világon (mindenkinek szükségletei szerint, haha!), akkor vége lesz a történelemnek. De a kommunizmus „bevallotta”, hogy még nem vagyunk elég „érettek” a „jóra”, ezért erőszakkal kell ott tartani minket a Kánaánban. A marxizmus–leninizmus így taszított mindnyájunkat a nyomorba. És a szürkeségbe. Az elviselhetetlen kisszerűségbe. No és a legsötétebb „történelembe” – az osztályharcba. Majd az osztályharc büdös lett (Kádár), és előmászott a sarokból a konvergenciaelmélet. Hogy majd békésen összenövünk a liberális demokráciával. No, ez véletlenül igaz lett. Összenőttünk. S ötvöztük mindkét társadalom legrosszabb, legócskább, legelviselhetetlenebb hagyományait. S mi még ráadásul megörököltük a kommunizmus teljes vezérkarát is, „technokrata szakemberek” (Gyurcsány–Medgyessy; „mi az hogy!” és „az utcán közlekedjenek!” Uramisten!) képében… Ez persze könnyű volt. A kádári „kommunizmus” vezérkarának soha nem volt semmilyen meggyőződése, hite és morális skrupulusa. Így aztán ők a posztmodern előfutárai valóban. Mert „nem csak a történelem végét lehet lekésni, az elejéről is lemaradhatunk. Egyrészt a vég mindig elhalasztódik, másrészt a kezdetről is mindig kiderül, hogy már azelőtt is létezett, mielőtt bármi elindította volna”(3). Hát így, ilyen siralmasan, ilyen ostobán győzedelmeskedett a tőkés világgazdaság és a liberális demokrácia. Ó, drága liberalizmus! Mindent elmond őróla Szent-Iványi István, erdélyi unitáriusok elfajzott sarja, aki szerint a szabadság valami elvont, a maga teljességében soha meg nem valósítható entitás, amelynek kereteit folyvást tágítani kell. Ó, jaj! Pedig a liberalizmus valamikor jegyben járt a reformációval azért, hogy a nemzetállamoknak legyen ideológiai alapjuk, azért, hogy a polgárság felemelkedhessék. Ó, jaj, a liberalizmus nem azért született, hogy a homoszexuálisok parádézhassanak az Andrássy úton. Csak hát amivel az ember sokáig bíbelődik, abból mindenképpen valami torz, valami szörnyszülött, valami elviselhetetlenség lesz a végén. A liberális demokrácia tehát tágítja a kereteket – micsoda fényes, micsoda perverz perspektíva, hanyatlás végi Róma! –, a liberális demokrácia az ember legalantasabb ösztöneire épít, s a liberális demokrácia látszólag elengedi a kezünket… Látszólag. Mert a rideg valóság: a Szovjetunióból az Európai Unióba. Ez az igazi konvergencia. Levegőből lefényképezett és nyilvántartott parcellák. Állatösszeírás – a legutolsó disznóig (hol vagy már, te boldog Dezső?!). Szabály, szabály, embert zabál… Uniós egyentej, egyenhús, egyenvaj, egyenkoton. Falanszter szín a Tragédiából. Szanyi Tibor (elnézést kérek az olvasótól, többé nem beszélek ilyen csúnyán) megüzeni kétszázötvenezer magyar parasztnak, hogy nem kell a tej, eközben a kormány sok millió liter importtej behozatalát engedélyezi, és a nagy bevásárlóközpontban „akciós szlovák tejvásárt” reklámoznak. Ehhez képest a szovjet tervutasításos rendszer egy anarchisztikus kupleráj volt. Komisszár – és a Bekukkantunk A Fenekedbe Is-ügyi EU-biztos. Igen, ez az igazi konvergencia… S mindeközben pusztán a mobiltelefonjaink segítségével tökéletesen ellenőrizhetők vagyunk. Mindeközben arról zajlik a vita éppen, hogy elektronikus leveleinket hány hónapig lehessen tárolni – a számítógép ugyanis rögzíti azokat… Mindeközben kormányutasításra lemásolják személyes adatainkat – és a liberalizmus felkent papjai kussolnak. Ettől nem féltik a szabadságot… Kétségtelen viszont: cserébe a totális ellenőrzésért, a liberális demokrácia utat enged legalantasabb ösztöneinknek. Média, valóságshow, reklámözön, buzifelvonulás, buziesküvő templomban, „alternatív családmodell”, hátborzongató egyházellenesség – kivéve Hitgyüli. Ezt a hanyatlás végi Rómát kínálja nekünk a kor, ezt a hanyatlás végi Rómát tekinti Fukuyama a „történelem végének”. A marxizmus közbeszól Igen ám, de a marxizmus közbeszól! Bauman, Althusser, Lyotard – és Derrida. Szinte egyszerre kiáltanak fel ők, hogy a történelemnek egyáltalán nincs vége. És sok-sok mindenben igazuk van őnekik. Althusser például megkülönbözteti az egyén ellenőrzésének két nagy rendszerét: „Elnyomó állami Apparátus (RSA – Repressive State Apparatus) és Állami Ideológiai Apparátus (ISA – Ideological State Apparatus). Míg az előbbi (a rendőrség és a hadsereg) az erőszak fenyegetésével tart minket ellenőrzés alatt, addig az utóbbi (a média, az oktatási rendszer, a művészetek… stb.) sokkal finomabb módszerekkel, a gondolkodás szintjén valósítják meg mindezt, azáltal, hogy bizonyos ideológiailag elfogadott modelleket kínálnak számunkra az érvényesüléshez. Ezek az intézmények megakadályozzák, hogy az egyén ráébredjen az igazságra az őket elnyomó ideológiákat illetően.”(4) „Jean-Francois Lyotard szerint a posztmodern állapotot akkor érjük el, amikor már nem hiszünk a történelem metanarratíváiban, s figyelmünket olyan új tudások fejlesztésére összpontosítjuk, amelyek segítik megtörni az ilyen narratívák hatalmát. A marxizmus is ilyen narratíva, csakúgy, mint a modernitás. A magukat az életszínvonal javításának és a technológiai újításoknak elkötelezett modern társadalmakra úgy kell tekintenünk, mint amelyek az emberi fejlődés azon metanarratíváján alapulnak, amely elzárja az utat más lehetséges életmódok (Lyotard szóhasználatával kis narratívák) elől. Számos olyan vélemény hallható manapság, amely szerint a modernitás olyan autoriter rendszerré vált, amely elnyomja az egyént. Ahogy a zöldek kimutatták, a technológiai fejlődés rögeszméje kizsákmányolja bolygónkat, talán még fajunk fennmaradását is kockára téve. A politikai életben a marxizmus (mint globális politikai erő) összeomlása a posztmodern győzelmét jelenti a modern felett, hiszen a marxizmus menthetetlenül összekapcsolódik az emberi fejlődés azon modernista eszméjével, mely az osztályokon alapuló társadalom hiányosságainak megszüntetésére irányul.”(5) „Zygmunt Bauman (… annak ellenére, hogy nem a kommunizmus szószólója, sajnálatosnak tartja azt a hatást, amelyet a kommunizmus öszszeomlása gyakorolt a nyugati politikai életre. Bauman fájlalja, hogy megszűnt a nyugati liberális demokrácia ideológiai ellenfele, amely még a hidegháború nem is oly távoli időszakában a kapitalizmust viszonylagos őszinteségre kényszerítette azt illetően, ahogy a nyugati társadalmak polgáraival bánt. Jelenlegi állapotunkat ezzel szemben alternatívák nélküli életnek tekinti. A győzedelmes kapitalizmus Bauman véleménye szerint veszélyesen uralkodó és ellenőrizetlen kapitalizmust jelent, amely szinte korlátlan hatalommal és tekintéllyel zsákmányolhatja ki és ellenőrizheti a védtelen individuumok életét – különösen, ha az individuumoknak nincs semmiféle alternatívájuk, amelyhez saját országuk politikai életében fordulhatnának. Bauman rámutat, hogy a nyugati társadalmaknak most nincsenek effektív belső ellenségeik, s barbárok sem dörömbölnek a kapukon, csak hízelgők és színlelők. Ez gyakorlatilag (és nyilvánvalóan visszafordíthatatlanul) delegitimizál mindenféle alternatívát.”(6) És végül Derrida… „Vajon szükséges-e még kimutatni, hogy a liberális demokrácia parlamentáris formája soha nem volt annyira kisebbségben és elszigetelve a világon, mint manapság? Hogy soha nem volt még ilyen kevéssé működőképes az, amit mi nyugati demokráciának hívunk? (… Most, hogy valaki arcátlanul prédikálni kezd azon liberális demokrácia eszméje nevében, amely végül is az emberi történelem eszméjének tekinti magát, közbe kell kiabálnunk: a föld és az emberiség történelmében még soha ennyi ember nem volt kitéve erőszaknak, egyenlőtlenségnek, kirekesztésnek, éhínségnek és gazdasági elnyomásnak.”(7) És Derridának és a többieknek igazuk van. Kár, hogy végül aztán elrontanak mindent: „Nem létezhet olyan hirtelen törés, hogy a marxizmus halott.”(8) Dehogynem! Sőt! Ma mégiscsak az az egyik reménységünk, hogy legalább a marxizmus halott! A mondatok Tehát: az ideológiai apparátusok „ideológiailag elfogadott modelleket kínálnak számunkra az érvényesüléshez” – állítja Althusser. És bizony: ezt nevezzük közismertebben úgy, hogy politikailag korrekt, vagyis PC. Kétségtelen tény, hogy ez ma elengedhetetlen feltétele mindenféle karriernek. A politikailag korrekt beszéd és ideológia határait pedig a liberális értelmiség szabja meg. A korlátokat áthágni nem lehet. Ha mégis megteszed, aklon kívülre kerülsz, a senki földjén találod magad, és aláírják az engedélyt az ellened folyó hajtóvadászatra. A liberális demokrácia (és a tőkés világgazdaság) „elzárja az utat más lehetséges életmódok elől” – állítja Lyotard. És bizony: a feltartóztathatatlan városiasodás, a mindent elborító „civilizáció”, az ostobaságában és magabiztosságában megingathatatlan jelenidejűség elpusztítja a tradíciókat, a vidéket, a falut, a kisközösségeket (a közösségeket általában), a paraszti életformát, a hagyományos családot és a hagyományos erkölcsöket, a posztmodern médiakultúra elpusztít minden értéket, az alternatív oktatás minden „felesleges”, vagyis önmagáért és a lélek egészségéért való tudást. A liberális demokrácia egyeduralkodóvá válása „gyakorlatilag delegitimizál mindenféle alternatívát” – állítja Bauman. És bizony: ebből a delegitimizálásból következnek az olyan mondatok, hogy „aki Európai Unió-ellenes, az fasiszta”. Egy egészséges korban nyilvánvaló lenne, hogy aki ilyet mond, az nem normális. Ebben a civilizációban nem az. Ebben a civilizációban a tyúkmellűek társasága harcot hirdet az „őrjöngő fasizmus” ellen, s ehhez a harchoz sok mindenre szükség van, egyet kivéve: őrjöngő fasizmusra… „…Még soha ennyi ember nem volt kitéve erőszaknak, egyenlőtlenségnek, kirekesztésnek, éhínségnek és gazdasági elnyomásnak” – állítja Derrida. És bizony: az erőszakot, az egyenlőtlenséget, az éhínséget és a gazdasági elnyomást még csak meg sem kell magyarázni. Koncentráljunk hát a kirekesztésre. Ez a kulcsszó ma! Csak éppen másképpen: ma nem rekesztenek ki senkit, csak azokat, akik áthágják a PC beszéd korlátait. Ma azok vannak kirekesztve és pellengérre állítva, akik tradíciókhoz, alternatív létformákhoz, hagyományos oktatáshoz, valláshoz és egyházhoz (kivéve Hitgyüli!), hagyományos családhoz, faluhoz ragaszkodnak. Akik számára nem a zsidók nem létező, hanem a határon túli magyarok húsba vágó problémái jelentenek gondot, okoznak fájdalmat. Akik szerint Izrael igenis bűnös és emberellenes politikát folytat, és állami terrorizmust alkalmaz saját állampolgáraival szemben. Akik szerint az Amerikai Egyesült Államok ámokfutásba kezdett a világon, és éppen ideje lenne megállítani. Akik szerint a ma terroristái a tegnap partizánjai voltak. Akik szerint az veszélyezteti a demokráciát – mondtuk már az imént –, hogy állami utasításra lemásolják az APEH és más szervezetek adatbázisait, hogy a mobiltelefonok az állampolgár ellenőrzésének legegyszerűbb eszközei, hogy az internet szintén az, s e két utóbbit a potenciális ellenőrizhetők százmilliói úgy ünneplik, mint a civilizáció nagyszerű és csodálatos áldásait. Mindez nem érdekli a liberális értelmiséget. A tyúkmellűek társasága ettől nem félti a demokráciát. Ők ifj. Hegedűs Loránttól féltik ezt a világot… Epilógus Most ifj. Hegedűs Loránt ügye vizsgálatának kellene következnie. Nem fog következni. Nincs ilyen ügy. Ifj. Hegedűs Loránt leírt néhány ostoba mondatot, és ezzel óriási szívességet tett a liberális értelmiségnek. Belebetegednének, ha nem lenne ifj. Hegedűs Loránt. Végképp önmagukra maradnának a jelenidejűségben, végképp nem lenne menekülés, nem lenne pótcselekvés – és szembe kellene nézni ezzel az egésszel. Ezzel a rettenetes, alternatíva nélküli, ostoba, pusztulásra ítélt és élhetetlen világgal. Hát nem sokkal egyszerűbb ifj. Hegedűs Loránt életét és vérét követelni? Dehogynem. A bőszült filozófus tudja, szegény, hogy nincs vége a történelemnek. Ezért csinál „történelmet”. Derrida köténykéjébe bújik, és Marx Károlyhoz menekül. Jelentem: az, hogy a történelem harc, és a „haladás” útja az osztályharc és a forradalom, a mai liberális közfelfogás szerint bizony gyűlöletbeszéd. Marx Károly Kommunista Kiáltványa maga a gyűlöletbeszéd. Történelmi osztályok elpusztítását és kirekesztését tűzi ki célul. A bőszült filozófus pedig zusammen leantiszemitázza, lenőgyűlölőzi stb. a magyar bírói kart. A bőszült filozófusban megőrült a boldogtalanság. Ha ugrunk rá, ha komolyan vesszük, csak még mélyebbre taszítjuk szegényt a betegségbe. Nem ez a dolgunk. Elég, ha egy pillanatra belegondolunk, mi lenne itt, ha egy fideszes politikus vagy megmondóember tett volna ilyen nyilatkozatot a bírókról 1998 és 2002 között. Na ugye… Nem ez a dolgunk. Hiszen ugyanaz fáj mindannyiunknak. Az alternatívátlanság, a Heti Hetes-féle gondolattalanság, a „liberális” gyűlölködők elviselhetetlensége. Hát nem sokkal jobb lekésni a „történelem végét”? De miért éppen Marx? Miért éppen antifasizmus – nem létező fasizmussal szemben. Ugyan, ugyan… A mi dolgunk a nemzeti reneszánsz. A világ a nemzeti reneszánsz, nemzeti reneszánszok küszöbén áll. Készüljünk fel rá. Az lesz a történelem. Az igazi. Nagyszerű, értelmes, szigorú, igazságos, kegyes történelem. Amely alternatívát ad, és megidézi végre a haragot is… Utóirat Majdnem elfelejtettem: a csend fojthatná bele a szót ifj. Hegedűs Lorántba is, Tamás Gáspár Miklósba is. Ifj. Hegedűs esetében éppen ettől félnek a liberális gyűlölködők, hát nem hagyják. Nem tudják elviselni az értelmes csendet. TGM esetében pedig mi hagyjuk magunkat provokálni, örömteli pillanatokat szerezve ezzel a szegény bőszült filozófusnak és a gyűlölködő liberálisoknak. Sajnos. Jegyzetek: 1. Soproni István: Diogenész szemével (Kairosz Kiadó, Bp., 2003) 2. Jean Baudrillard: The Year 2000 Will Not Take Place 3. Stuart Slim: Derrida és a történelem vége (Alexandra Kiadó, 37. o.) 4. Id. mű, 61–62. oldal 5. Id. mű, 60–61. oldal. 6. Id. mű, 43–44. oldal 7. Id. mű, 40–41. oldal 8. Id. mű, 36. oldal
|
|
Rogerius |
2003. november 22. 04:06 | Sorszám: 35 |
j moralisták, farizeusok (28. rész) A megtorlásról; Kádár cukrászdájáról, Medgyessy italboltjáról és az emlékezésrőlBayer Zsolt Két idézet: 1. A krumplileves legyen krumplileves. (Kádár János) 2. Az emberek nagy többségét nem a múlt érdekli. A múlttal el kell számolni, le kell zárni, és utána el kell kezdeni valóban a mával meg a holnappal foglalkozni. Az embereket az érdekli, hogy a Balatonról hány óra alatt lehet hazajönni, mekkora a sor. Az embereket az érdekli, hogy lesz-e eső. A nyaralót azért érdekli, mert nem szeretné, hogy eső legyen, a földművest pedig azért érdekli, mert szeretné, hogy eső legyen. Az embereket az érdekli, hogy lesz-e egy picikét több pénz a borítékban, meg lehet-e jobban élni, a gyereknek meg tudják-e venni az iskolakezdéskor azt a ruhát, amire szüksége van. A fiatalokat az érdekli, hogy holnap van-e elég pénze, hogy elmenjen bulizni, meg tud-e inni egy kólát, egy pohár bort, egy whiskyt… (Medgyessy Péter, miután ügynökmúltja lelepleződött) Van úgy, hogy az engesztelhetetlen gyűlölet marad a legutolsó lehetőség. Az utolsó, a mostani balkáni háborúk nagy generációja mesélhetne erről. A béke Nagy Generációja, 1968 (Prága kivételével a létező legostobább forradalmacskák) örököse szeretetecskét hirdet. Ostoba és erkölcstelen szeretetecskét: azt, hogy mindenkit szeretni kell. A háború Nagy Generációja a mindenáron megmaradás parancsát hirdeti. Kentaurok ők. Emberi a felsőtestük, lövészárok az alsótestük – a háború kentaurjai. S van úgy, hogy a mindenáron megmaradás parancsát csak gyűlölettel lehet teljesíteni… A Nagy Generáció azt mondja, rajta kívül nincsen nagy generáció. Hazugság. A háború kentaurjai az új Nagy Generáció. És sikerült nekik… Kádár János és az ellopott lehetőség Nem, Kádár János nem 1956. november 4-én tett tönkre mindent. Kádár János 1956. november 4-én esélyt adott a nemzetnek. Esélyt a zsarnokság, a gyilkosság, a becstelenség, a hazaárulás, a nemzetárulás – vagyis a kommunizmus engesztelhetetlen gyűlöletére. Kádár Jánosnak 1956. november 4-én minden lehetősége megvolt arra, hogy egy személyben kovásza legyen az összeszorított fogú, néma, soha el nem múló ellenállásnak mindazzal szemben, amivel együtt élni lehetetlen. Amikor azon a november 4-én előbújtak a tankok a ködből, morajlásuk belevésődött a nemzet lelkébe. A háború kentaurjai kitartottak, ameddig kitartani lehetséges volt. S a háború kentaurjainak eltiprása, a hóhér szakszerű mozdulatai a nyakszirten, a zsúfolásig megtöltött börtönök, a tiltott zónává tett hősi temető – mind-mind üzenet volt: hogy legyünk Nagy Generáció. Nem hatvannyolcas, pitiáner forradalmacskák gügyögői, de a Forradalom Nagy Generációja, a háború kentaurjai, az engesztelhetetlen gyűlölet örökösei, akik nem fogják megbocsátani soha a megbocsáthatatlant. Ezt vette el Kádár János. Kádár Jánosban nem az a legiszonyúbb, amit 1956. november 4-én megcselekedett. Az volt Kádár János természetes, magától értetődő tette, 1956. november 4. a priori következett Kádár Jánosból. A pedofil gyilkosban sem az a legszörnyűbb, amikor tettét végrehajtja. Hanem az, amikor előtte cukrászdába viszi, süteménnyel eteti, játékkal kedveskedik ártatlan áldozatának – az a legszörnyűbb, amikor a bizalmába férkőzik annak, akit meg fog ölni. A pedofil gyilkos mosolya, kedvessége, gyengédsége igazán groteszk és hátborzongató. Mindaz, amivel szabadon jár-kel közöttünk. Kádár János fordítva csinálta. Előbb ölt. Nyíltan, nyilvánosan, hivalkodva. Ölés közben egyszersmind kijelölte saját helyét a nemzet lelkében, emlékezetében. Azután viszont mosolyogni kezdett, kedves lett és gyengéd. Ő lett az Öreg. És elvitt minket cukrászdába… Kádár bácsi cukrászdája Kádár bácsi cukrászdájának előterében egy nagy tábla volt kifüggesztve. Az volt ráírva: „AKI NINCS ELLENÜNK, AZ VELÜNK VAN”. Ennél undorítóbbat nem írtak még táblára, mióta világ a világ. A gyilkos menekülni szokott és titkolni, amit tett. A zsarnok – a gyilkos történelmi léptékű megfelelője – pedig bezárkózik palotájába, s az erőszak minden eszközét felhasználva távol tartja magát áldozataitól. Az áldozatok pedig – a nép – ökölbe szorított kézzel várakozik a palotán kívül, s várja a pillanatot, amikor igazságot tehet. Kádár bácsi nem ezt tette. Kádár bácsi cukrászdába vitt bennünket, és kiírta cukrászdája előterébe, hogy MOCSKOS GYILKOS VAGYOK, DE HA NEM SZÓLTOK SEMMIT, KAPTOK SÜTIT. A megalázottak és megszomorítottak – a nép – belépett, illedelmesen levette és a ruhatárba rakta hitét, meggyőződését, tisztességét és a háború kentaurjainak emlékét; a kalaptartókra külön fölkerültek az ezeréves erkölcsi parancsolatok. Zsúfoltság, undok nyüzsgés támadt az előtérben, s a megalázottak és megszomorítottak egymás sarkára hágva tülekedtek befelé a nagyterembe. Kádár bácsi az ajtó mellett állt, oldalvást, és szelíden, még csak nem is cinikusan mosolygott… A nagyterem lepusztult volt, csótányos, roszszul világított és piszkos, de volt benne süti. – Csak fegyelmezetten, egyenként! Jut mindenkinek! Szolgák szaladgáltak a nép között, és ezt kiabálták. És jutott. Csak előbb meg kellett csinálni az ülésrendet. Elöl a gyerekek ültek. Megkapták a sütit, és Kádár bácsi ezenfelül elmondta nekik, hogy ha nyusziról és mackóról szeretnék elnevezni az őrsüket, akkor nevezzék el bátran nyusziról és mackóról, itt senki nem ragaszkodik Tyereskovához, Gagarinhoz és Allende bácsihoz. És jó, ha a gyerekek megjegyzik, hogy ők most szabadok… A gyerekek mögött a lányok és asszonyok kaptak helyet, nekik elmondták, a Ratkó-korszaknak vége, bátran elvetethetik a magzatukat, úgyhogy ők is szabadok. A munkások következtek a sorban, és a süti mellé kaptak kávébarna Wartburgot öt év várakozással vagy Trabant limuzint, szürkét („fürge kis autó, de ez nem szabad, hogy könnyelműségre csábítson bennünket…” ; s lett még később nadrágszíjparcella az M7-es mentén, ahová ki lehetett lopni a gyárból a kimustrált Ikarus buszt; a kimustrált Ikarus ablakaira került csipkefüggöny, muskátli, és szaladt a pletykavirág körül a kerten, benőtte a félig földbe ásott autógumi-külsőket is, és a langyos Kinizsi sör lemosta a haragot a torkokról. A parasztok következtek, ők, a mindig legveszélyesebbek. – Itt a finom háztáji a parasztoknak! – szaladtak körbe a szolgák, és láss csudát, lehetett dolgozni inaszakadtáig, korai halálig, bambaságig, s lett cserébe kockaház, disznó az ólban, rántott hús rizsával meg krumplisaláta, és cserébe mindössze a gyökerekről kellett lemondani meg a kurucos virtusról meg a hagyományokról – cserébe csak hagyni kellett porba hullani a harang szavát, s nézni, amint összetörik… Leghátul aztán helyet kapott az értelmiség is. Nagy sütiket kaptak, s míg majszolták, fáradhatatlanul jártak közöttük körbe a szolgák. – Szervilizmus! Szervilizmus! – kiáltozták, s az értelmiség még kért… Sütit is… Kádár bácsi pedig egyre elégedettebben, egyre huncutabb mosollyal sétált az asztalok között, és cinkosan csippentgetett a szemével jobbra, balra. Így tett tönkre mindent Kádár János. Elvette a lehetőséget. A gyűlölet megtartóerejét. Bűntársává szegődött az ország ebben a lepusztult, csótányos, rosszul világított és piszkos cukrászdában. Medgyessy bácsi whiskyje Persze Kádár bácsi cukrászdájába nem jutott be azért mindenki. Volt, akinek nem volt kedve hozzá, s volt, aki nem kapott meghívást, mert szólt jó előre, hogy nincsen velük. Szólt előre, hogy a hazaárulás akkor is hazaárulás, a gyilkosság akkor is gyilkosság, ha utóbb viszont van süti. Medgyessy bácsi, MSZP bácsi és SZDSZ néni most őrájuk haragszik. Mert kiabálnak, mert dobálóznak, mert sípolnak, mert fütyülnek, mert még a temetőben sem bírnak méltóságteljesen viselkedni. Pedig lám-lám, itt van a jó Medgyessy bácsi, Kádár bácsi tökéletes reinkarnációja. Az a két idézet, ott fent, a lap tetején – az arcpirító. S egymásból következnek. A krumplileves után a whisky mint igazodási pont, mint a létezés sarokköve. Igen, az a mondat ott a senkit nem érdeklő múltról, az a mondat bizonyíték: hogy az MSZP ma is MSZMP. S hogy Medgyessy Péter nem más, mint Kádár János. S hogy a háború kentaurjai szégyellik magukat helyettünk is. S talán fel sem támadnának, talán még november 4-én sem vetnének mireánk egyetlen pillantást sem, ha nem lennének legalább kiabálók, ha mindenki sorban állna, most Medgyessy bácsi whiskyjéért… Weimar – nem szokásos szimbólumként „2099-ben vagyunk. A helyszín Weimar, egy városka az eurázsiai kontinens keleti felének közepén. A lakosság az új évszázad kezdetének megünneplésére készülődik, bár senki sem tudja, hogy ez a megjelölés – új évszázad – mit is jelent számára. Már nagyon régen megszabadították múltjukat a jövő nyűgétől, s jövőjüket a múlt bilincseitől; így számukra az idő nem más, mint örökös jelen. Az embereknek már nincs emlékezetük. Az még rémlik nekik, hogy hajdan, a régi időkben városuk valamiféle szervezethez tartozott, amelyet Európai Uniónak neveztek, de ez már semmit sem mond nekik. Az a korszak a szemükben immár teljesen a múlté, olyan múlté, amelyet a globalizáció korának neveztek akkoriban, amikor az emberek még azt hitték, hogy a világ a technológiai fejlődés során egyre jobban szűkül, s végeredményben az egész világ eggyé lesz. 2099-ben mindez furcsának hangzik, senki sem veszi komolyan az ilyen elképzeléseket. A XXI. század végén a weimariaknak olyan országoknak és államoknak a léte, amelyeknek kialakulása népességük kultúrájának, hagyományainak és életmódjának a különbségén alapult, már semmit sem jelent. Hogyan maradhattak volna fenn hasonló intézmények, amikor senki sem emlékszik azokra az eltérésekre, amelyek a népeket megkülönböztették egymástól, s amikor senki sem tudja, hogy efféle intézményeket milyen céllal hoztak létre? A weimariak hasonlóképpen gondolkodnak a jövőről is. Kizárólag a jelennek élnek, senki sem tudja, hogy mit is jelenthet a jövőről beszélni, és senkiben sem élnek várakozások arról, hogy mi történik majd az életükben. A jövőtől való megszabadulás azt jelenti a weimariak számára, hogy az emberek minden remény és elvárás nélkül élnek. Amikor a lakosság csak a pillanatnak él, senki sem gondol arra, hogy mi történik másnap, a következő évben vagy a következő században, mint a régi nemzedékek tették, amelyek oly észszerűtlen módon gondolkodtak.” (Segesváry Viktor: A nyugati civilizáció ezredvégi válsága, Bp., 2001, Kairosz Kiadó.) Minden remény és elvárás nélkül élni. Ilyen Kádár bácsi cukrászdája és Medgyessy bácsi italboltja. Ezért van itt nagyon az ideje az emlékezésnek. S az emlékezés az ilyen világban lázadásnak számít. Hajrá…!
|
|
Rogerius |
2003. október 27. 10:26 | Sorszám: 34 |
Bayer Zsolt - Elő a farbával! Magyarországon lejárató papírokkal kizárólag a politikai baloldal tud manipulálni. Konkrétan az ügynökmúltak papírjaival. Mert mind náluk van. A Medgyessy Péter ügynökmúltját bizonyító dokumentumot a Magyar Nemzet tavaly a baloldaltól kapta. Medgyessy Péter a dokumentum cáfolhatatlanságát látva bevallotta, hogy mit tett. Illetve azt vallotta be, hogy mi volt. A tettekre nézve mellébeszélt. A politikai baloldal most úgy döntött, visszavág. Megint úgy döntött. Először ugyanis Pokorni Zoltán édesapját hurcolták meg, aljas, visszataszító módon. Mert Pokorni Zoltán édesapja nem közszereplő, ráadásul zsarolással kényszerítették a kádári titkosszolgálattal való együttműködésre. Minden valószínűség szerint feldolgozhatatlan lelki kínokat okoztak egy idős embernek, csak azért, hogy a fiát lehetetlen helyzetbe hozzák. A politikai baloldal – de elég ebből a finomkodásból! A Magyar Szocialista Párt most két bőrt kíván lehúzni saját pártállami múltjának máig temetetlen, bűzlő teteméről: ismét vissza akarnak vágni Medgyessyért, s egyben el kívánják távolítani a Magyar Rádió elnökét. Ismét elővarázsoltak egy papírt, amit kitűztek faliújságjuk, a Népszava címoldalára. Nos, ha valami megjelenik a faliújságon, az ember soha nem a faliújságot vonja kérdőre, így mostantól mi is a feladóhoz, a Magyar Szocialista Párthoz beszélünk. Tehát. A papír, amit most önök elővarázsoltak, pusztán egy papír. Hatos kartont bárkiről, bármikor kiállíthattak, kiállítottak, kiállítanak, az adott személy tudta nélkül is. A Népszava címlapján megjelentetett papír hitelességét, cáfolhatatlanságát tekintve édestestvére a Népszabadságban megjelentetett Nemteller-állevélnek. A Nemteller-állevél egy halottat gyalázott meg, s alkotóinak szándéka szerint a Fideszt, annak elnökét, s a jobboldali sajtó némely munkatársait kívánta lejáratni. A Kondor Katalin „ügynökmúltját” felvető és lebegtető hatos karton ezzel szemben egy élő közszereplőnek teszi pokollá az életét. Az elképzelhető legaljasabb és leggyávább módon. Egy hatos kartonnal ugyanis hírbe lehet hozni. És pont. Minden egyéb: pitiánerség és gusztustalanság. Mint Újhelyi István sajtótájékoztatója, ahol nevezett kijelenti: Kövér László és Szadai Károly éppen ezzel a „titkos” és „titkolt” múlttal zsarolták a rádió elnökét. Elképesztő… Éppen ilyen pitiáner és gusztustalan a faliújság minden szakmai minimumot figyelmen kívül hagyó interjúja Kondor Katalin állítólagos tartótisztjével. A gemenci erdő mélyén, vadlesen utolért Kitakart Béla százados egyetlen dolgot jelentett ki teljes egyértelműséggel. Azt, hogy nem szervezte be Kondor Katalint, és nem volt a tartótisztje. A Népszava ebből az egyetlen egyértelmű kijelentésből vezeti le, hogy Kitakart Béla százados szervezte be Kondor Katalint és ő volt a tartótisztje… Béla százados mondott még valamit: nem járul hozzá, hogy a nevét nyilvánosságra hozzák. A Népszava ezt megírta, majd másnap nyilvánosságra hozta Béla százados nevét. De a faliújság mellékes. Most az MSZP-n a sor. Önöknek, hölgyeim, uraim, elő kell állniuk a farbával! Ha van Kondor Katalin ügynökmúltját cáfolhatatlanul bizonyító dokumentumuk (betűzöm: d, o, k, u, m, e, n, t, u, m.), akkor azt haladéktalanul hozzák nyilvánosságra. Magyarán, küldjék el Németh Péter elvtársnak. Tegyék ki az asztalra, ne maszatoljanak, és bizonygassák, hogy az a karton bármit is bizonyít. Mert az a karton nagyon kevés. Küldjék el a Németh nevűnek a bizonyítékot. Ha van. Mert ha nincs, akkor Kondor Katalin ártatlan. (Amúgy, ha netán van, akkor sem biztos, hogy bűnös… És ha nincs ilyen dokumentumuk, akkor hívják fel Ron Werbert és kérdezzék meg: mi a teendő, ha egy népszerűségét elveszítő, az országot tönkretevő kormánypártról bebizonyosodik, hogy aljas és gusztustalan módon egyszerre két bőrt kíván lenyúzni saját rovott múltjának máig temetetlen, bűzlő teteméről. S amit Ron Werber tanácsol majd – na, azt ne hozzák nyilvánosságra. http://www.sajtoklub.net/index.php?tip=i&func=co&ciknum=273&hasnum=13
|
|
Rogerius |
2003. szeptember 22. 08:03 | Sorszám: 12 |
Ha valóban romlott a stilusa,azt én a "helyzet" romlásának is tulajdonítom,persze keményen választékosabb stilusban is lehet fogalmazni
|
|
Rogerius |
2003. szeptember 20. 06:13 | Sorszám: 1 |
Nyitásként itt van egyik cikke. Bayer Zsolt Nevén nevezni a dolgokat 2003-09-12 És azt is mondja meg végre valaki: mi a nagyobb veszély? A sok rothadt konszenzus, vagy az, ha valaki nevén nevezi a dolgokat? Mert ennyi ma a radikalizmus: néven nevezni. 1. A szerző mindjárt az elején nehéz helyzetbe hozza a szerkesztőséget. Van egy vicc. Így szól: A menő strici magához kéreti legjobb, legszebb kurváját, és közli vele, hogy estére megvette őt egy lord, egy kifogástalan úriember, a legelegánsabb étterembe viszi majd vacsorázni, ezért némileg változtatni kell a szokásos viselkedési normákon. "Figyelj - kezdi a strici -, biztos, hogy francia pezsgőt fog rendelni az ipse. Mikor kihozzák, beszélj arról, hogy milyen csodálatos látvány, ahogy az aranyló buborékok szállnak felfelé a kristálykehelyben, olyan az egész, mint egy költemény..." Eljön az este, s valóban: a lord a város legelegánsabb éttermébe viszi az utcalányt, s mindjárt rendel is egy palack méregdrága pezsgőt. A nő melankolikusan beleréved a pohárba, s így szól: "Nézze, ahogy az aranyló buborékok szállnak felfelé a kehelyben, olyan az egész, mint egy költemény..." A lord meglepődik, és így szól: "Nahát, kisasszony, ez gyönyörű! Bevallom önnek, magam jobban kedvelem a sört. Ön szereti?..." A kurva ránéz a lordra, és kissé méltatlankodva így felel: "A sört? Ááá, isten őrizzen, attól fingok..." Na ugye! Most itt van ez a szöveg, csúnya szavak vannak benne, mi ilyenkor a teendő? Fogas kérdés, ugyanis a vicc jó, de csak így jó. Ha a "prostituált" és a "szellentek" szavakkal helyettesítenénk a kérdéses vaskos kifejezéseket, nyomban szalonképessé tennénk a textust, viszont elrontanánk a viccet, méghozzá helyrehozhatatlanul. Ha megengedi az olvasó, megpróbálom ebből a nézőpontból hozzátenni a magamét a hetek óta zajló "radikális" vagy "mérsékelt" vitához. Álvitához... 2. Súlyosan beteg társadalom, súlyosan beteg nyelvi közeg. Annak idején, még a velejéig rothadt és erkölcstelen Kádár-rendszerben betörtek a Szépművészeti Múzeumba. Kiszállt a televízió - Istenem!, hol volt még akkor a televízió hatalma a maihoz képest! -, és többek között megkérdezték az éjjeliőrt, hogy mi is történt. Ott állt az éjjeliőr, az igazi homo kádárikusz, és elbeszélésének egy pontján így szólt: "És akkor hallottam, hogy a kutya hangjelzéssel rohan a helyszínre..." Nos, ez "a kutya hangjelzéssel rohan a helyszínre" - ez volt a Kádár-rendszer. Emlékszem, a mi éjjeliőrünk fenti mondata mellett még Hofi Géza sem ment el szó nélkül. (Mellékszál: Hofi Géza zseni volt, s egyben a Kádár-rendszer apoteózisa. Róla is szól Szabó István Mephistója. Ezért viselem nehezen a személye körül kibontakozott, ájult tiszteletet...) Kádár azóta meghalt, s éppen a megfelelő helyen tartózkodik. Ez ügyben Dante mester kiváló eligazítást nyújt, így bízvást kijelenthetjük, hogy "Az Öreg" jelenleg a pokol legalsó bugyrában található, elevenen jégbe fagyasztva, az árulók között. Ám a beteg társadalom, amit hátrahagyott, csak betegebb lett azóta, s a nyelvi közeg állapota is csak romlott. Évezreden át hittük valamiről, hogy azt jelenti, amit, s mára kiderült, hogy nem. De a mindenségit neki! A nyelv mégiscsak konszenzus! Éppen olyan, mint a KRESZ-ben a bizalmi elv: csak akkor működik, ha feltétel nélkül elhiszem, hogy a másik is betartja a szabályokat. Szabályok most is vannak, de ezeket menet közben írták, s a bűntudat tartatja be azokkal, akik betartják. S ma már szinte nosztalgiával emlékszünk vissza Kádár János nyelvi közegére, a sok szenvedő szerkezetre; az országra, ahol minden "eltömődött", "elfogyódott", "elfelejtődött" - ahol a kutyák mindig hangjelzéssel rohantak a helyszínre, s ezalatt mindenünk, a környezetünk, a házunk, a hazánk, a tudatunk és a lelkünk is elb...ódott. (Én kiírnám, de feloldhatatlan konfliktus elé állítanám a szerkesztőt.) És most? Most itt az összes régi nyűg, s egy rakás új is. Ahogy Mózsi bátyám mondja Parajdon: "Sok a baj, fiam, s még gyűl hozza..." Kétségtelen tény viszont, hogy Mózsi bátyám nem része az új konszenzusnak... 3. A konszenzusok. Hallgatólagos megállapodás "kötődött" közöttünk, hogy ha elviselhetetlen, immorális hülyeséget s a minden ilyesmihez hozzárendelhető elviselhetetlen, immorális hülyét látunk, akkor illedelmesen félrenézünk. Vagy tessék mondani, megrohamozták már vérszemet kapott értelmiségi hordák a kereskedelmi televíziókat, a valóságshow-k szerkesztőségeit, és kiverték már bottal a nyilvánosságból ezt a fertőzést, Stohl Bucival az élen? Egy frászt! Hiszen konszenzus van... Hogy mindez természetes velejárója az életünknek... Kiszórtuk már az utcára, s megtapostuk azokat a krémeket, amelyeknek "liposzómái mélyen behatolnak bőrünk legalsó rétegeibe", s megakadályozzák, hogy öregek legyünk? Ménkűt! Hiszen konszenzus van, hogy nemcsak szabad bennünket hülyének nézni, de mi tényleg hülyék vagyunk. Végigdúltuk már tombolva a fogyasztás templomait, s csatornába szórtuk azokat a mosóporokat, amelyeknek "aktív részecskéi behatolva ruhánk szöveteibe megkülönböztetik egymástól a szennyeződéseket", imigyen varázsolva tisztává mindenünket? Fityfenét! Hiszen... hiszen lásd, mint fent... Bojkottáljuk a Lay's csipszet, amiért volt pofájuk meglepni bennünket az évszázad legocsmányabb, legembertelenebb reklámjával? Túrót! Zabáljuk most is, boldogan. Kikérte már magának valaki, hogy az új évezredben a "Tchibo a legtöbb, mi adható"? Nem kérte ki senki magának... S amikor majd ezer esztendő múlva kiássák a homokból a mi civilizációnkat, és megtalálják a "Tchibo a legtöbb, mi adható" feliratot, akkor könyvtárnyi irodalma lészen annak az elméletnek, hogy a XX-XXI. századi kultúrában egy Tchibo nevű istenséget imádtak a népek, s tudni vágyó ifjak fogják kutatni ezen istenség tárgyi nyomait... Tessék mondani, fennakadt már valaki azon a tituluson, hogy "managerasszisztens"? Dehogyis akadt... Pedig hát, mi az, hogy managerasszisztens? Az a kávé- és virslifőző titkárnő. Ő Iboly, Tímár Péter zseniális szatírájából, az Egészséges erotikából: - Iboly! Innék egy dögös kávét! - Má' fő! Na, manapság Iboly gégemikrofonos mobiltelefont használ a munkahelyén, és managerasszisztensnek hívják. Öt éven belül a segédmunkást, a culágert, a trógert "trozsőrnek" fogjuk titulálni, amúgy franciásan, esetleg "átviteltechnikus" lesz a neve, s ha átnyújtja névjegyét, végtelenül komoly arckifejezéssel fogjuk elolvasni, s úgy teszünk majd, mintha ez lenne a természetes... Ez az immorális hülyeség konszenzusa - s szorul, aki felrúgja! Ennél persze van rémesebb konszenzus is. Például az, amelyik abban a tárgykörben "kötődött", hogy mostantól kezdve nincsenek gazemberek. Egy árulásban és gyilkosságban fogant diktatúra fenntartója voltál? Miniszterelnök-helyettese, az állampárt legszűkebb döntéshozó testületének tagja, a pártállam ügynöke, külügyminisztere, a hazaárulók pufajkása, ilyen-olyan funkcija - nem, nem vagy gazember. Realista vagy, reálpolitikus, sőt! Te vagy a rendszerváltó... Nincsenek morális cövekek, határok: minden viszonylagos. Leginkább az erkölcs. Már 2003-ban sem lehet "számon kérni az 1993-as erkölcsöket". Hát persze! Az erkölcs ugyanis egy szaros gatya... S amennyiben franciásan kötöd a nyakkendődet, megejtő ostobaságokat makogsz, életedben nem tudtad egyeztetni az alanyt az állítmánnyal, ordít rólad, hogy hazudozol, ámbár soha nem használod nyilvános megnyilatkozásaid során a "szar" hangsort, akkor bármekkora gazember is vagy (voltál), européer leszel, és védeni fog a konszenzus... Apropó! Hazudik, hazudni... Ilyen sincs ma már. Ma ugyanis "csúsztat", aki nem mond igazat. Jómagam azonnali hatállyal eltávolítanám állásából azt az újságírót és azt a "közéleti embert", aki akár egyszer is ki merészeli ejteni a száján azt, hogy "csúsztat". A "csúsztat" ugyanis a hangjelzéssel helyszínre rohanó kutya reinkarnációja. A homo kádárikusz feltámadása. A nadrágszíjparcellára Ikarus buszroncsot rakó, használt autógumit félig földbe ásó és sárga-pirosra festő szívszorongató nyomorúság és elviselhetetlenség nyelvi közege. Amikor először meri majd egy emberként azt ordítani egy sajtótájékoztató újságírógárdája, hogy "hazudsz, b... meg!" - akkor elmondhatjuk, hogy helyrebillentettük a kizökkent időt... Mert figyeljék csak meg: aki "csúsztat", az a következő mondatában mindjárt "meg akarja a szólítani a társadalmat". Azt is szeretem... Látom magam előtt, ahogy ül a társadalom, és bekopogtat hozzá a HIVATALOS EMBER. - Jó napot kívánok! - köszön illedelmesen a társadalom. - Mi járatban, mi járatban? - Jó napot kívánok! Azért jöttem, hogy megszólítsam önt... Gagyi. Pőre ostobaság. Arcpirító hazugság. Kádár-kor. Fel kellene végre rúgni néhány konszenzust. Legalább a legrohadtabbját, legaljasabbját. Úgy áradna azonnal agyunkba a friss oxigén, mintha bevettünk volna egy winterfresh rágógumit... 4. Ki közölne ma Adyt? 1900-at írunk. Romániából zsidókat üldöznek el, a menekülőket szállító vonat megáll Nagyváradon. Ady nézi a rongyosok menetét, majd cikket ír a Naplóba. Többek között ezt: "(...) Ezeket a derék, munkás embereket kirúgott kutyákként kergetik ki szülőhazájukból. Kikergeti egy olyan nép, mely őrült hazudozásaival az emberi jogokról belármázza az egész művelt világot. Mely siránkozik magyarországi testvéreinek rabszolga helyzetén. Mely perfid viselkedésével megérdemelné a művelt, liberális államok leszámoló fellépését. Az európai kormányok pedig hallgatnak. A huszadik század elején kirugdalt emberek bolyongják végig családjaikkal együtt hontalanul a világot, s vesznek el nyomorultul az ismeretlen messzeségben. A vonaton pediglen mások is utaztak. Hosszú hajú, tüszős oláhok. Valahonnan Alsó-Biharból. Itt élnek közöttünk évszázadok óta, de a mi nyelvünkből egy szót sem tanultak meg. Az egyik oláhul inti társát, ki be akar szállani: - Ne ülj oda. Ott zsidók vannak. Ezekért a mártírokért hisz bennünket az egész világ barbár zsarnokoknak. Ezekkel szemben kell védelmezni magunkat milliónyi áldozattal!... S ezek az oláhul lármázó tüszős alakok bámulva néznek a szomszéd kupék ablakaira, ahonnan jó messziről is hangzik a kiáltás: - Éljen Ferencz József magyar király! Éljen Magyarország!" (1900. július 4. ) No, fiúk, ki merné lehozni ma ezeket a sorokat? Mekkora pánik lenne a redakciókban, felebarátaim? Hallom, látom, még a szagát is érzem a kétségbeesésnek: "Hát ezt nem lehet... Ez túl radikális." Aztán miért? Megjavultak volna a románok? Minden rendben van Erdélyben? Egy vadászat lezsírozta Trianon minden égbekiáltó igazságtalanságát, és mindazt a felháborító magyarellenes pusztítást, ami azóta végbement? Vagy most attól félünk, hogy Verheugen összeráncolja a szemöldökét? Aztán kicsoda hívná fel Adyt, fiúk, hogy ez most nem megy, ez most túl radikális... És azt is mondja meg végre valaki: mi a nagyobb veszély? A sok rothadt konszenzus, vagy az, ha valaki nevén nevezi a dolgokat? Mert ennyi ma a radikalizmus: néven nevezni. Gazember, hazugság, Iboly. A kutya meg - ugat. Mert ugatni lehet, hogy korszerűtlen, de legalább érthető. Aki pedig azért ír publicisztikát, hogy szavazatokat szerezzen, sürgősen hagyja abba! Publicisztikát ugyanis azért ír az ember, mert szenvedélyesen hisz a maga igazában. Minden más: "csúsztatás". Höhö...
|
|
Rogerius |
2003. szeptember 20. 06:02 | Sorszám: 0 |
Szándékom szerint,Bayer Zsolt személyéről,a munkáinak értékeléséről,a manipuláció és félrevezetés elleni fellépéseiről szólna ez a topik. Tisztelt fórumtársak,a többi a ti szándékai- tok szerint!
|
|
|