Téma: A magyar nyugdíjrendszer múltja, jelene és jövője
|
bubu |
2010. november 07. 16:25 | Sorszám: 336 |
"Az államcsődnek sokkal nagyobb a kockázata mint a manyupok csődjének." Ez viccnek is rossz, hányszor ment csődbe állam és hányszor pénzügyi vállalat az elmúlt mondjuk 10 évben? Segítek, pl. 2010-ben a 2009-es rekord után, ha jól emlékszem ismét rekord számú pénzintézet csődölt be... A korfa és a munkanélküliség teljesen irreleváns ebből a szempontból, teljes öngondoskodás (nuku TB, nuku nyugdíj, nuku tanulás stb.) esetén is össze fog dőlni a jelenlegi társadalmi rendszer, ha nem történik érdemi változás. Az utolsó bekezdésről annyit, hogy a jelenlegi rendszerben gyakorlatilag te lopsz az előtted lévő generációktól, akik fizették a JÁRULÉKOT, aminek most egy részét te magáncélra kisajátítod (csak ez sokkal kevésbé jobban hagzik, mint hogy az állam a zsebemben turkál). A szolidaritás meg nem azt jelenti, hogy addig vagy szolidáris, amíg neked jó... Kérdőjelezd meg majd a TB létjogosultságát akkor, ha neked lesz hosszútávú egészségügyi problémád akár önhibádból is (kirohansz az útra figyelmetlenül és megnyomorít egy autó pl...).
|
|
|
bubu |
2010. november 01. 12:40 | Sorszám: 228 |
Én itt most nem erről beszéltem, ez is egy felszámolandó jelenség természetesen, de amire én gondoltam az más. Legtöbbször még azok, akiknek tisztességes fizetése van, sem rendelkeznek kellő ismeretekkel ahhoz, hogy képesek legyenek eldönteni egy befektetésről, hogy az számukra hasznot hoz-e és milyen feltételek (ilyen értelemben beszéltem pénzügyi kultúráról). "Az állam meg ne támogasson és ne konszolidáljon többé soha bankokat vagy mnyp-kat semmilyen szinten." Megfelelő szabályozás mellett ez igenis életképes lehet, amennyiben meg van szabva, hogy milyen eszközökből állíthatják össze a portfóliójukat, akkor akár a gazdaság hasznára is válhat egy ilyen konstrukció, bár ez természetesen csak elmélet, nem reménykedem hasonlóban
|
|
bubu |
2010. november 01. 12:34 | Sorszám: 225 |
Az a baj, hogy itt is csak egy apró részletét nézed a kérdésnek. Egyrészt a jelenlegi nyugdíjak fedezésére felvett hitelhez nagyban hozzájárul a magánnyugdíjpénztáraknak folyósított összeg, és ha már itt tartunk, ezzel gyakorlatilag ellopjuk a jelenlegi nyugdíjas generáció által befizetett járulékokat, de ez nem olyan trendi felfogás, mint az öngondoskodás. Másrészt a demográfia probléma messze nem csak a nyugdíjat érinti, ha odáig fajul a dolog, hogy a nyugdíjat se tudja kigazdálkodni az állam, akkor már régen összeomlott az egészségügytől kezdve a honvédelmen át minden, amit az adókból és járulékokból kellene finanszírozni, ezért szerintem téves felfogás a nyugdíjat önállóan kezelni, azzal maximum ideig-óráig lehetne halogatni az összeomlást.
|
|
bubu |
2010. november 01. 11:32 | Sorszám: 222 |
Dehogynem, de most nem arról volt szó. A két rendszer közül az állami a kevésbé költséges az ország számára (szerintem nyugdíj kérdésében nem elég az egyéni szempontokat figyelembe venni). Egyébként az önkéntes magánnyugdíjpénztári rendszer támogatása lenne szerintem jó az állami megtartása mellett, csak az is elég nehézkes a lakosság pénzügyi kultúráját figyelembe véve. (erre pl. lehetőség lenne járulékcsökkentés + adókedvezmény segítségével, főleg, ha tényleg megszűnik a kötelező tagság).
|
|
bubu |
2010. november 01. 10:35 | Sorszám: 214 |
Azért néhány pont, amin el lehetne gondolkozni: - A mnyp-rak hozamával kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy ha már piacosdit játszunk, akkor nem elég az inflációt figyelembe venni, hanem ott bizony van egy rizikófaktor is, amit általában elfelejtenek számításba venni... - Ha az egyik legnagyobb érv mellettük, hogy a portfóliójuk jelentős részét magyar állampapírok teszi ki, akkor lehet, hogy csak én nem látom az üzletet abban, hogy állami pénzből (járulék 8-1,7 %) magyar állampapírt vesznek (kibocsátási költségek, hozam)... - A lentebb már említett költségvetési hatások (a magasabb hiány miatt fizetendő magasabb kockázati felár, illetve a felvett hitelek és azok kamatai) szinte biztos, hogy nem arányosak a 20-30 év múlva érezhető pozitív hatásokkal
|
|
|