http://erdely.ma/jegyzet.php?id=5323 Jegyzet
Főtéri séták
[ 2004-06-12 - 22:31:12 ]
Marosvásárhely főterén sétáltam csütörtök délben, egy nappal kampányzárás előtt, és bizony nagyon elcsodálkoztam: gyakorlatilag nem léteztek RMDSZ-plakátok, nem lehetett látni Kelemen Attila polgármesterjelölt arcát, nem olvashattam el, kiket méltóztat a megyei és a városi listán indítani az RMDSZ! Kétszer sétáltam körbe a teret, és mindent megtudhattam a PSD jelöltjeiről, kék trikós román fiatalok osztogatták a szórólapokat, háznyi nagyságú vászonlepedőről köszönt rám a liberális polgármesterjelölt, Dorin Florea akkori és mai polgármesterről pedig mit is mondjak? Életnagyságú kartonalaktól elkezdve, kaptam belőle mindenfajta formában, éppen csak virslit nem árult személyesen az ortodox katedrális kapujában... Ismétlem: RMDSZ-kampányanyagok gyakorlatilag nem léteztek.
Székelyudvarhely főterén sétáltam csütörtök délután, egy nappal kampányzárás előtt. Zöld volt a város! RMDSZ-plakátok zöldelltek mindenhol, az autómra valószínűleg csak azért nem ragasztották fel Ladányi majdnempolgármester képét, mert csak tíz percig hagytam őrizetlenül. Mármint az autót. Ám komolyra fordítva a szót: lendületes, szervezett kampányról szólt minden, látszott, a szövetség győzni akar Hargita megye második városában (is). Megbuktak és talán érdemes lenne nagyon komolyan körbejárni, hogy miért is buknak meg mindig Udvarhelyen az RMDSZ jelöltei – ám tagadhatatlan, hogy mindent megtettek a győzelemért.
Tán mondanom sem kell: a Vásárhely és Udvarhely közötti különbség mellbevágó volt. Utólag sok mindent meg lehet magyarázni (Vásárhely esetében a hazugságokba forduló magyarázkodások már vasárnap délután elkezdődtek), ám nem ártott volna kamerával felvenni, hogyan nézett ki a két székely város főtere 2004 júniusának elején. Az eredményt tudjuk: az RMDSZ vezérei megsiratták Udvarhelyt és elvesztették Vásárhelyt. Elvesztették minden székely-magyar Marosvásárhelyét. Könnycsepp nélkül.
Csíkszereda főterén sétáltam hétfő reggel, pár órára rá, hogy a városban lecsengett a szavazás, melyen a lakosság kétharmada nem vett részt – na igen, ők szavazás helyett választani szerettek volna. Átsétáltam a város sivár főterén és Kolozsvárra gondoltam. Szülővárosomra. Arra a városra, melynek főterén egyre ritkábban hallani magyar szót. Arra a városra, ahol egy szélsőségesen nacionalista, magyarellenes román polgármester helyére két másik szélsőségesen nacionalista, magyarellenes román politikus pályázott. Kolozsváron nem volt magyar polgármesterjelölt. Mert visszalépett. Nem a mellettünk mindig kiálló, igaz európaiságból példát mutató Smaranda Enache javára, az olyan gesztus lett volna, melyre az RMDSZ már képtelen. Nem, a kolozsvári magyar egy olyan politikusra kellett szavazzon, aki gyilkosnak nevezte Hungáriát... Ezt a politikust akarta az RMDSZ. És a kolozsvári magyar elment. És szavazott.
Szóval sétálok Csíkszereda főterén és gondolkodom. Feladtuk önmagunkat Kolozsváron, de mit kaptunk cserébe? Mert ezek a nyavalyás választások valahol nemcsak az RMDSZ statisztikáiról kellene szóljanak, hanem az erdélyi magyarságról is! Mit kaptunk cserébe? Tisztességes politikusok tisztességes alkuja, ám szólhatott volna így: a kormánypárt román jelöltjére szavaz a kolozsvári magyar, de cserébe szavazzon az RMDSZ emberére a vásárhelyi kormánypárti román. Ez korrekt, európai egyezség lett volna. Természetes, hogy fel sem ajánlotta az RMDSZ. Természetes. Mert a szövetség politikai alkui szobrokról, gödrökről, ásatásokról szólnak. Oda kellene kiáltani nagyon hangosan: de hát uraim, mi nem pusztultunk még ki, itt vagyunk, élünk!
És még sétálunk Erdély szép magyar városainak főterein. És még hisszük, hogy „lesz, lesz, lesz, csak azért is lesz". És tetszik, nem tetszik, uraim – egyre többen hisszük ezt.
Szondy Zoltán, Hargita Népe
(a szerző újságíró, a Magyar Polgári Szövetség csíki elnöke)