Téma: Esterházy Béke-díjas...
|
incitatus |
2004. október 13. 23:17 | Sorszám: 191 |
Tisztelem a véleményed ("Esterházyt a rendszerváltás előtt ismertem meg, könyveit kedveltem is, ma is kedvelem. De Kunderát, Hrabalt egy emelettel feljebb helyezem..."), de nem osztom. Nem vagyok híve össze nem (vagy csak kevéssé) hasonlítható dolgok versenyeztetésének. Kunderát speciel nem kedvelem különösebben, igaz, nem is nagyon ismerem, de ez a két dolog valahol összefügghet. Hrabal nagyon emberi világát - ritka kivételként - filmen, Menzel filmjeiben szeretem jobban, bár az öregtől olvastam, és szerzett örömet az is. Esterházy viszont rólam szól, szinte helyettem ír, sokkal szívesebben olvastam, mint az előbbieket, igaz, én alapvetően a magyar irodalom kedvelője vagyok (vagy inkább voltam). Ami az elméleti tudást illeti, nos az nálam kevéssé befolyásolja valaki íróként való értékelését. Mellesleg pont EP az, aki elég sokat foglalkozik az írás elméletével, de ilyenkor többnyire untat. Szóval nekem más a "rangsorom", de persze ez is csak egy vélemény a sok közül.
|
|
incitatus |
2004. október 12. 15:31 | Sorszám: 181 |
Nem kell, hogy egyformán lássuk a dolgokat, még az is belefér, hogy homlokegyenest eltérő a véleményünk.
|
|
incitatus |
2004. október 12. 15:15 | Sorszám: 179 |
Ebben igazságod vagyon. Én sem mindenáron ajánlgatom, amit ajánlok, csak azoknak, akik ismeretlenül köpködnek, meg persze mindenkinek jószívvel, mert nekem örömet szerzett. Talán kissé oldhatom az unszimpátiát. Ha nem, hát nem. Fő az, hogy olvasson az ember, és ha lehet, azért inkább jót.
|
|
incitatus |
2004. október 12. 15:12 | Sorszám: 178 |
Nem evidens. Gondolom, többen azért vettek elő Csurkát, hogy megnézzék, milyen volt régen. Mellesleg mi olyan riasztó a 92 utáni Csurkában? De mindegy, a Ki lesz a bálanya?, a Döglött aknák, a Házmestersirató és a Hét tonna dollár azok nélkül is érték marad, akik nem olvassák. Mint ahogy EP könyvei is. Konrádot meg nem tudom, hogy bírod ezekkel együtt emlegetni, én még szamizdatként olvastam tőle a Látogatót, hát halál unalmas volt, csak a szamizdat miatti tisztelet olvastatta végig..
|
|
incitatus |
2004. október 12. 14:45 | Sorszám: 174 |
Már megbocsáss, de senki nem kötötte a műveltséghez az említett írókat. Én csak azért próbálom ajánlgatni, mert nem tartom szerencsésnek egy író értékelését politikai szimpátiája(?) alapján elvégezni. Aki nyilatkozik róla, az ismerje meg előbb, persze nem muszáj íróként értékelni, az is megoldás. De azt talán Te sem állítod, hogy Shakespeare-rel, Bach-hal, Tolsztojjal, Adyval (ma: Esterházyval, Temesivel) valaki kevesebb lesz, mint nélkülük? Hogy az illetők tevékenysége nem okoz örömet, nem ad többletet? Nem vitatva persze, hogy nélkülük is lehet teljes életet élni.
|
|
incitatus |
2004. október 12. 14:38 | Sorszám: 173 |
Kedves Szalonna! Az olvashatóság, az irodalmi érték független a csinnadrattától, ez legfeljebb előítéleteket szül, ellenérzéseket gerjeszt. Ezeket kell legyőzni - ha vannak Benned - és új örömökre lelsz. Szerencsére én Esterházyt még a rendszerváltás előtt megtaláltam magamnak, és odatehettem Moldova és Csurka mellé. (ez persze magánügy. De ezt a Hrabal féle összehasonlítást felejtsd el. Egészen más irodalom EP-é, mégha érzelmileg néhol kötődik is (ez a kötődés a kitűnő, de Hrabal stílusától teljesen idegen Hrabal könyvében nevesítve is van).
|
|
incitatus |
2004. október 12. 14:32 | Sorszám: 168 |
Persze attól, hogy a Por zseniális, még lehet az a Harmonia is. Ha valaki dafke csak az egyiket olvassa, önmagát rövidíti meg.
|
|
incitatus |
2004. október 12. 14:20 | Sorszám: 166 |
"Mit olvastál Temesi Ferenctől?" Temesitől több mindent olvastam, mindegyik elég jó, de igazából a Por tetszett, ez valóban olyan jó, mint a legnagyobbaké. Ha ez a topic róla szólna, akkor ezt ajánlgatnám mindenkinek, nem a HC-t.
|
|
incitatus |
2004. október 12. 10:29 | Sorszám: 146 |
"Ha én Németh Lászlót olvasom EP helyett, akkor bunkó vagyok?" Hát ez így tán egy kissé erős, mindenesetre valóban rosszul döntesz. Németh Lászlót nem EP helyett kell olvasni, hanem önmagáért. Mint ahogy Móriczot is. Meg EP-t is. Akárhogy is van, ha Te szereted Németh Lászlót, fogadd meg a tanácsomat (Harmonia Caelestis 2. rész), és meglátod, sok örömöd lesz benne.
|
|
incitatus |
2004. október 12. 01:09 | Sorszám: 133 |
Amit én ajánlottam, az mást bizonyít (már ha egyáltalán mindig különbséget kell keresni).
|
|
incitatus |
2004. október 12. 01:08 | Sorszám: 132 |
Most már igen. Azért Hrabal és EP nem ugyanaz. Legfeljebb érzésviláguk (van ilyen?) hasonlít. Nagy különbség pl. a magyar nyelv használata. Meg a korosztályi differencia. Meg a stílus, még ha a szófosás időnként valóban találó is.
|
|
incitatus |
2004. október 11. 23:46 | Sorszám: 128 |
Hát elég érdekes képet mutat a topic. Kissé elfogult a hozzászólások jó része. Most nem a mormota111 nevű provokátorra gondolok, aki nyilvánvalóan élvezkedni jár ide, Ti meg adjátok alá a lapot. Aki Bayert és Szentmihályi Szabó Pétert, akik jó írók és kiemelkedően jó publicisták, amilyenek a másik oldalon nincsenek (na jó, Eörsit kivéve) ilyen primitív módon fikázza, az elárulja magát, ő egy gyűlölködő büdös bogár, több szót nem érdemel. Hanem Esterházyról. Szóval nem tudom, olvasta-e mindenki, aki itt köpköd. Ha nem, vagy csak kicsit, hagy tanácsoljam nekik, hogy a Harmonia Celestist kerítsék elő (pl. könyvtárból), és olvassák el feltétlenül a második részét (két részes a könyv). Az első is biztos jó, de az én fülem már süket a szürrealizmusra, ám úgy vélem, a második fele kötelező olvasmány kellene legyen minden középiskolában. Ne most válaszolj, csak ha elolvastad. Abba kössél bele! Ami jó, az jó, ami magyar, az magyar, bárhol "áll" is az írója. Na csá!
|
|
|