gondola Fórum
Gondola főoldal | beállítások | regisztráció | keresés | GYIK | fórum főoldal | moderáció

Téma: Egy birodalom végének kezdete vagy III. világháború?
csehov
2005. szeptember 15. 16:08 | Sorszám: 140
Larry Hagman (J.R. aus "Dallas") über den US-Präsidenten: "Während der Idiot Reagan gefährlich, aber nicht eigentlich dumm war, sieht die Sache bei George W. Bush schon anders aus: Das Land wird von einem Menschen regiert, der gefährlich und dumm ist. Bush fällt komplett aus dem Rahmen dessen heraus, was Sie und ich unter einem sozialisierten Menschen verstehen. Er kann nicht reden. Er kann nicht lesen. Er ist Legastheniker. Und jetzt kommt das Beste: Er ist unser Präsident."

Lefordítaná valaki? Sajnos, nem beszélek németül...

Téma: MEGNYERI A JOBBOLDAL A 2006-OS VÁLASZTÁSOKAT
csehov
2006. február 10. 19:41 | Sorszám: 827
Nagyon szerényen megjegyezném, hogy a kampányból még sok van hátra, tehát uram bocsá' még az is lehet, hogy látunk még más plakátokat/anyagokat is. Legyetek türelmesebbek kicsit Kopogtatócédulailag: biztos nagyon változó a helyzet az országban, de én úgy hallottam, sok helyen szinte menni sem kell, ömlenek a cédulák maguktól. Pozitívabb hozzáállást, elvtársak!
csehov
2006. január 30. 08:10 | Sorszám: 631
A fidesz.hu-n már fenn van a beszéd.
csehov
2005. november 15. 23:06 | Sorszám: 103
Nem újdonság, ezek a nénikék tartják még életben őket (elkeserítő, de a saját rokoni körömben is van ilyen példa). És, sajnos, én sem mondhatok mást, mint azt, hogy a dolog kihalással rendeződik. Persze, nem a butaság hal ki velük, mert az örök, csak az idióta beidegződések, meg a nosztalgia egy olyan rendszer után, ami annyira sikeresen csapta be őket, hogy máig sem sikerült ezt felismerniük. RIP nénike.

Téma: Újabb vészharang
csehov
2005. augusztus 26. 13:11 | Sorszám: 21
"Én sajnos nem érek rá globális problémákkal foglalkozni."

Talán pont ez a baj :/

Az intelligencs gépek témakörben: a Discoveryn a sort films-ben sokáig ment egy rövid doku erről, biztos van köztetek aki látta annó. Annak, aki nem: a narrátor/főszereplő egy mesterséges intelligencia-kutató volt, aki arról beszélt, hogy mennyire ambivalens érzései vannak a saját munkájával kapcsolatban. Éjjelente néha leizzadva és üvöltve ébred, ha arról álmodik, hogy új "Frankeinsteineket" hoz létre, ami, mint mondja, teljesen reális veszély. A filmben az atombombával illetve annak létrehozásával állítják párhuzamba az egész tudományágat. Persze, nem tudom megítélni teljes bizonyossággal, mennyire szavahihető a pasi, de nem tűnt képzelődő idiótának.

BTW a permafrost olvadása tudtommal már pár évvel ezelőtt megkezdődött, az első ilyen hírt kb. 2 évvel ezelőtt olvastam, talán a BBC-n.

Téma: Liberális értelmiségiek Sólyom mellett
csehov
2005. május 30. 03:44 | Sorszám: 159
Nem érdekes, felejtsd el.
csehov
2005. május 30. 03:14 | Sorszám: 157
Áruld már el, mitől lenne liberális.
csehov
2005. május 29. 20:46 | Sorszám: 146
Te eredetileg "liberális alkotmányozó parlamenti ciklus"-ról és annak a globális klímaváltozással való vélt összefüggéseiről beszéltél, méghozzá határozott állítás formájában. Ehhez képest ezek a kérdések elég lightosak...
csehov
2005. május 29. 18:31 | Sorszám: 142
Igennnn, nagyapó, igennn! Mongyál még mesét minekünk! Mongyad el mindet, aztat is, amikor a legkisebb Skywalker háromszor nadrágolta el a kopasz Rákosit!!
csehov
2005. május 29. 14:19 | Sorszám: 126
Stimmel. De van ezzel más baj is: több mint érdekesnek találnám, ha abból a tényből, hogy az szdsz netán Sólyomra szavaz majd, azt a következtetést vonná le bárki - még akár egy liberális értelmiségi is -, hogy akkor itt most értékeknek az ő védelmük lett demonstrálva. Aki ezt akarja gondolni, ne feledkezzen el arról a nem pici szomorúságról, amit az szdsz nem is titkoltan érzett, mikor megszületett a döntés arról, hogy a 'nem' szavazatok érvénytelennek számítanak...

A másik felvetett lehetőség - az exszavazók visszatérése - szerintem gyakorlatilag kizárható, amíg nem lesz teljes csere a pártvezetésben, márpedig az nemigen lesz. Olyan ez mint a szüzesség: aki meg van dugva, az meg van dugva, még akkor is, ha utána szendén néz.

Szóval egyetértünk.

csehov
2005. május 29. 11:39 | Sorszám: 121
Óóóó, basszus! Akkor elnézést kérek, nem jött le a poen

Mentségemre szóljon, hogy egyáltalán nem ritkaság errefelé a hasonló, gyönyörűre csiszolt őrület, és ezek is párban érkeztek, úgyhogy azt hittem, ennek jött most el a szezonja.

Tényleg használd azt a hülye szmájlit!

csehov
2005. május 29. 03:12 | Sorszám: 112
Teljesen jogos, bocsánat. Bár, ha jobban belegondolok, szerintem Estebany is tudna kerekíteni ebből valami erkölcsi tanulságot...
csehov
2005. május 29. 03:09 | Sorszám: 111
Estebany, esküszöm, nem akarlak megbántani, de ez egy nagy butaság. Tudom, mert benne voltam jó darabig én is, és ismerek jópár embert is a szereplők közül.

És mi ez a missing link, meg Alcsút-Pápa tengely? Csak nem arra célzol, hogy Kövér is pápai? Mondd, hogy ennél valami vastagabb és bizonyító erejű van a birtokodban, legalább ebben az egy vonatkozásban, és nagy élvezettel fogom végigolvasni.

csehov
2005. május 29. 02:58 | Sorszám: 108
Úgy látom, összeesküvés-elméletekből jó termésünk van idén.
csehov
2005. május 29. 02:57 | Sorszám: 107
Nagyon szép mese, és teljesen megfelel a műfaj szabályainak: egy szó sem igaz belőle.
csehov
2005. május 28. 20:55 | Sorszám: 85
Ugyan már... Alá is tudnád ezt támasztani valamivel?
Jobban utálják őket, mint te vagy én.
csehov
2005. május 28. 20:12 | Sorszám: 79
A stílusod eleve alkalmatlanná tesz arra, hogy vitába szálljak veled. Vedd úgy, hogy nem neked szólt.

Azt kéne észrevenned, hogy ezzel a retorikával még akkor is taszítanád az embereket, ha netán igazad lenne - vagyis magad ellen dolgozol. De nem vagyok sem az apád, sem a tanítód, hogy oktassalak, így egyszerűen csak felteszlek az ignore-listára.

csehov
2005. május 28. 19:53 | Sorszám: 76
Bocsánat, annyi még mindenképp idetartozik, hogy a következtetéssel viszont egyetértek: nem szabad komoly erőként kezelni az szdsz-t, és ezzel fontos szereplővé tenni. Mert ugye nem is azok, csak addig, amíg játszhatják ezt a mérleg nyelve szerepet.
csehov
2005. május 28. 19:49 | Sorszám: 75
Idézet:
Ha megnézed a Fidesz azzal nyírta ki az SZDSZ-t, hogy az MSzP-t és csak az MSzP-t tekintette fő ellenfelének, csak vele volt hajlandó foglalkozni.

Szerintem ez nem igaz, legalábbis nem így. Az szdsz leginkább magát nyírta ki, azzal, hogy 94-ben összeállt a maszoppal - már ez önmagában sok korábban rájuk szavazót elfordított tőlük. Emellett olyan szituban mentek be a koalícióba, amikor nem volt rájuk igazán szükség, így a maszop 4 évig dróton rángathatta őket, ennek pedig egyenes és természetes következménye volt a politikai elfajsúlytalanodás (ha van ilyen szó). Röviden: nagyon akarták a hatalmat, és megfizették, illetve még most is fizetik ennek az árát.

Idemásolom a választási eredményeiket, magukért beszélnek:

90 21,39
94 19,73
98 7,57
2002 5,57
2004 7,72

csehov
2005. május 28. 17:31 | Sorszám: 48
Idézet:
Esterszarházy volt a díszvendég

Hát, ahogy a viccben mondja a bácsika, "ezt azért nem gondoltam volna..."

Téma: A nép hangja.
csehov
2005. május 05. 23:12 | Sorszám: 11
Valamelyik este önkínzó hangulatban voltam... Először arra gondoltam, beleverek egy 100-as szöget a kezembe, de aztán inkább ellátogattam - hosszú idő után újra - az mszp fórumára. Örömmel jelentem, a hangulat meglepően szkeptikusnak tűnt, legalábbis abban a néhány topikban, amikbe belenéztem. (Még élénken emlékszem, micsoda hallelujázás ment ott mondjuk a népszavazás környékén...) Persze, nem állítom, hogy egyöntetűen mindenki elkeseredett lett volna a saját pártjuk teljesítményétől és főleg Gyurcsánytól, az már túl szép is lenne, de hát ott van pár emberke, pl. ez a mause nevű, akiknél homloklebeny-metszés nélkül ez nem is képzelhető el.

Amúgy ath-nak teljesen igaza van, annak a bizonytalan tömegnek, amely sajnos a mérleg nyelvét képezi már a sokadik választáson, és akik igazán döntenek majd 2006-ban is, gyakorlatilag zéró ismerete van a napi politikáról. Ők mítoszok és az éppen aktuális indulatok alapján szavaznak ide vagy oda, épp ezért leginkább abban bízhatunk, hogy a rendszerváltás óta még egyetlen kormány sem volt képes annyira elégedetté tenni ezeket a népeket, hogy még egy ciklust megszavazzanak neki. Emellett én abban is hiszek, hogy lassan azért beérik Orbánnak az a nagyon okos törekvése, hogy a napi politikai sárdobálás fölé emelje magát.

Téma: Népszavazás! Magyar állampolgárságot minden magyarnak!
csehov
2004. október 26. 17:16 | Sorszám: 594
Kikerestem neked
2004. okt. 17., 19:55
http://hirtv.hu/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=31833&mode=mode=thread&order=0&thold=0

"K. P.: Kezdjük ennek a népszavazásnak egy technikai részével. Pénteken azt kérték a köztársasági elnöktől, hogy egyszerre írja ki a három népszavazási kezdeményezést, amely most napirenden van: kettős állampolgárság, kórház-privatizáció és a privatizáció általános leállításáról szóló Fideszes javaslat. Mekkora esély van arra, hogy az államelnök így fog dönteni? Van-e ennek jogi akadálya, hogy így döntsön – ugye itt a határidőkről volt szó, hogy kifutnak-e vagy sem –, és mi történik akkor, hogyha nem tudják egyszerre megtartani a három népszavazást?

Orbán V.: Nos hát az egyiket már kiírta az Elnök Úr, ez a kórházak privatizációjának szándékáról szól majd, december 5-ére írta ki az elnök úr; a második a kettős állampolgárság ügye, reményeim szerint hamar döntés születik az Alkotmánybíróságon, és így december 5-én ezt is megtarthatjuk; a harmadik pedig a privatizáció leállítását sürgető Fideszes kezdeményezés. Ha a kormány támogatja ezt a kezdeményezést, tehát ha egyetértés van abban, hogy ne mi döntsük el, illetve ne a kormánytöbbség döntse el, hogy mit adunk el és mit nem, hanem kérdezzük meg erről az igazi tulajdonosokat, az embereket – mert a kormány nem tulajdonos, hanem csak üzemeltető, a tulajdonosok az emberek –, ha ebben egyetértés van és a kormány akarja, akkor ki lehet írni december 5-ére ezt is, és akkor meg tudunk takarítani, számításaink szerint, olyan két-hárommilliárd forintot. Minden egyes népszavazási esemény az két-hárommilliárd forint, ha a hármat egyben tartjuk, akkor is csak annyi. Tehát spórolunk is vele."

...

"K. P.: Tart-e Ön attól és tart-e a Fidesz vezetősége attól, hogyha kettős állampolgárságról külön szavaznak egy népszavazáson, akkor nem lesz elég a részvétel, mert ez a téma még annyira sem érdekli a magyar választókat, mint a kórház-privatizáció, illetve a privatizáció általános állapota.

Orbán V.: Nézze, lehet, hogy jobb véleménnyel vagyok a választópolgárokról, mint Ön. Miért is ne érdekelné őket? Végül is ez is a biztonságról szól. Hogyha nem adjuk meg a kettős állampolgárságot a határon túli magyaroknak, akkor csak idő kérdése, hogy mindenki átköltözzön ide. Nem attól fognak átköltözni, ha megkapják a kettős állampolgárságot, akkor fognak átköltözni, ha nem érzik otthon magukat biztonságban. És ha otthon, a szülőföldjükön rendelkeznek magyar állampolgársággal, nagyobb biztonságban vannak. Tehát én azt hiszem, hogy el lehet ezt mondani, be lehet ezt mutatni úgy a magyarországi magyaroknak – bár határon túli magyarok ügyéről van szó látszólag –, hogy mindenki érezze, hogy ez közös ügyünk. Arról nem is beszélve, hogy azért a nemzeti eszmének, az összetartozásnak, a közös sorsnak még mindig van mozgósító ereje, nem becsülném le ezt sem. Tehát én azt hiszem, hogy egy önmagában álló kettős állampolgárságról szóló népszavazás sikere is részben attól függ, hogy mi mennyire vagyunk ügyesek, mennyire tudjuk hihetően és pontosan bemutatni a döntés súlyát és tétjét. És nem mondanék le arról sem, nem mondanék le arról a mozgósító erőről sem, amit a határon túli magyarok személyes részvétele jelentene. Nyilván egy ilyen kampányban részt vesznek majd a határon túli magyarok is. Hát ők sokkal jobban el tudják mondani a saját életük szempontjából miért fontos ez az ügy, mint ahogyan mi tennénk."

csehov
2004. október 26. 17:15 | Sorszám: 593
Kikerestem neked
2004. okt. 17., 19:55
http://hirtv.hu/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=31833&mode=mode=thread&order=0&thold=0

"K. P.: Kezdjük ennek a népszavazásnak egy technikai részével. Pénteken azt kérték a köztársasági elnöktől, hogy egyszerre írja ki a három népszavazási kezdeményezést, amely most napirenden van: kettős állampolgárság, kórház-privatizáció és a privatizáció általános leállításáról szóló Fideszes javaslat. Mekkora esély van arra, hogy az államelnök így fog dönteni? Van-e ennek jogi akadálya, hogy így döntsön – ugye itt a határidőkről volt szó, hogy kifutnak-e vagy sem –, és mi történik akkor, hogyha nem tudják egyszerre megtartani a három népszavazást?

Orbán V.: Nos hát az egyiket már kiírta az Elnök Úr, ez a kórházak privatizációjának szándékáról szól majd, december 5-ére írta ki az elnök úr; a második a kettős állampolgárság ügye, reményeim szerint hamar döntés születik az Alkotmánybíróságon, és így december 5-én ezt is megtarthatjuk; a harmadik pedig a privatizáció leállítását sürgető Fideszes kezdeményezés. Ha a kormány támogatja ezt a kezdeményezést, tehát ha egyetértés van abban, hogy ne mi döntsük el, illetve ne a kormánytöbbség döntse el, hogy mit adunk el és mit nem, hanem kérdezzük meg erről az igazi tulajdonosokat, az embereket – mert a kormány nem tulajdonos, hanem csak üzemeltető, a tulajdonosok az emberek –, ha ebben egyetértés van és a kormány akarja, akkor ki lehet írni december 5-ére ezt is, és akkor meg tudunk takarítani, számításaink szerint, olyan két-hárommilliárd forintot. Minden egyes népszavazási esemény az két-hárommilliárd forint, ha a hármat egyben tartjuk, akkor is csak annyi. Tehát spórolunk is vele."

...

"K. P.: Tart-e Ön attól és tart-e a Fidesz vezetősége attól, hogyha kettős állampolgárságról külön szavaznak egy népszavazáson, akkor nem lesz elég a részvétel, mert ez a téma még annyira sem érdekli a magyar választókat, mint a kórház-privatizáció, illetve a privatizáció általános állapota.

Orbán V.: Nézze, lehet, hogy jobb véleménnyel vagyok a választópolgárokról, mint Ön. Miért is ne érdekelné őket? Végül is ez is a biztonságról szól. Hogyha nem adjuk meg a kettős állampolgárságot a határon túli magyaroknak, akkor csak idő kérdése, hogy mindenki átköltözzön ide. Nem attól fognak átköltözni, ha megkapják a kettős állampolgárságot, akkor fognak átköltözni, ha nem érzik otthon magukat biztonságban. És ha otthon, a szülőföldjükön rendelkeznek magyar állampolgársággal, nagyobb biztonságban vannak. Tehát én azt hiszem, hogy el lehet ezt mondani, be lehet ezt mutatni úgy a magyarországi magyaroknak – bár határon túli magyarok ügyéről van szó látszólag –, hogy mindenki érezze, hogy ez közös ügyünk. Arról nem is beszélve, hogy azért a nemzeti eszmének, az összetartozásnak, a közös sorsnak még mindig van mozgósító ereje, nem becsülném le ezt sem. Tehát én azt hiszem, hogy egy önmagában álló kettős állampolgárságról szóló népszavazás sikere is részben attól függ, hogy mi mennyire vagyunk ügyesek, mennyire tudjuk hihetően és pontosan bemutatni a döntés súlyát és tétjét. És nem mondanék le arról sem, nem mondanék le arról a mozgósító erőről sem, amit a határon túli magyarok személyes részvétele jelentene. Nyilván egy ilyen kampányban részt vesznek majd a határon túli magyarok is. Hát ők sokkal jobban el tudják mondani a saját életük szempontjából miért fontos ez az ügy, mint ahogyan mi tennénk."

csehov
2004. október 26. 15:44 | Sorszám: 590
Már rég előjöttek. Ha jól emlékszem, OV épp az elhíresült HírTV-s interjúban beszélt erről a múlt héten.

Téma: Kóka a szuper manager miniszter
csehov
2005. május 27. 15:43 | Sorszám: 22
Idézet:
Egy időszakban betekinthettem a "felsőbb körök" pályájára, amikor intenzívebben külkereskedtem. Ott megtanultam, mennyire fontos a látszat. Hogy az embert előre megítélik abból, hogy milyen az autója, milyen az órája, milyen márkájú az öltönye, hol lakik, hogy néz ki a felesége/szeretője.

Vagyis, ha jól értem, teljesen elfogadhatónak tartod a "minél nagyobb autó és minél kisebb mobil" életszemléletet, hiszen, mint mondod, ez manapság már elengedhetetlen az üzleti sikerhez... Vagy nem?

Idézet:
Gondolom ez a tetűláda sem ülhetett le az IBM vagy a HP igazgatóival ötdolláros műanyag órával a karján és a kínai piacon vásárolt ingben, nadrágban, VOR zakóban.

Mert csak ez a két véglet van, ugye?

Idézet:
Üzleti érdekből hord méregdrága vackokat.

És üzleti érdekből vetít a Playboyban... Na, ez az, amit egyáltalán nem hiszek.

Részemről viszont itt be is fejezném, mert szerintem nincs benne több anyag. Tiéd a pálya.

csehov
2005. május 27. 15:05 | Sorszám: 20
Valóban félreérthető volt, de akkor ezzel semmi gond. Egyetértek azzal is, hogy az embert a tettei minősítik - például az, milyen órát vesz magának, vagy fontosnak tartja-e azt villogtatni ország-világ előtt. És nincs köztünk nézeteltérés abban sem, hogy az Akadémia elleni hányásrohama az igazán fontos jelenség, csupán arra igyekeztem rámutatni, hogy ezek a dolgok nem függetlenek egymástól. Nehéz ugyanis elképzelni (legalábbis nekem), hogy valakinek egyszerre legyenek ennyire fontosak az öltönyei, az órája meg ki tudja még mi, és az ország érdeke, mindenekelőtt.

De akkor talán nincs is olyan nagy nézetkülönbség köztünk, úgyhogy javaslom, sétáljunk ki ebből az árnyékos utcából.

csehov
2005. május 27. 14:51 | Sorszám: 18
Köszi, ez a bolsizás jólesett így ebéd után.

Egyébként, ki a pete kotorászott a zsebében? Ha figyelmesen átolvasod még egyszer, amit írtam, észreveheted, hogy nem arról szól, miből telik neki ilyesmire, hanem arról, mit gondolok azokról, akik nemcsak gerjednek az ilyesmire, de még kérkednek is vele. De ha már szóba hoztad (nem én, hanem te) ezt az aspektust is, a magam részéről nagyon is helyénvalónak tartom az effélék zsebében való kotorászást, ha gyanús, hogy esetleg nem kóser módon kerül bele a pénz. Bolsi módszer vagy sem, tetszik neked vagy sem.

Ezzel együtt természetesen tiszteletben tartom a véleményed, csak arra kérlek, hogy akkor biggyessz be egy hasonló tartalmú, zsebben turkálást elítélő és bolsi módszernek minősítő üzenetet minden olyan topikba, amelyik arról szól, hogy az elvtársak némelyike miből-hogan gazdagodott meg. Tudod, csak a következetesség mián.

csehov
2005. május 27. 12:44 | Sorszám: 11
Idézet:
Nem az a lényeg, hogy hány öltönye van meg hogy helikopterrel röpköd...

Nana, ne menjünk el a fontos részletek mellett, mert az effélék sokat elárulnak valakinek a gondolkodásáról. Az én szememben bárki, aki másfél milliós órát hord, pusztán e tény miatt már eleve nagyon mélyről indul. Ha a mai Magyarországon, miniszteri pozícióban teszi ezt, az már ugyanennek a minősített esete, mert szánalmasan kicsi empátiás készségről tanúskodik. Ha pedig még nyilvánosan dicsekszik is vele, főleg a Playboyban, két oldallal Jolánka kihajtható dudái után, akkor szimplán csak hipertahó.

Először is, milyen furcsak az élet, de általában épp az ilyen aranyrolexes köcsögök szoktak mindenhonnan elkésni, meg félórákat várakoztatni mindenkit. Másodszor, nem tudom, mennyiért lehet venni olyan órát, ami már hűdepontosan mutatja az időt - mondjuk százezerért?, vagy kettőért? -, de biztos vagyok benne, hogy másfél milkának a töredékéért is. A többi, a kettő közti minimum 1 millió az én szememben már csak a kivagyiság, a villantás, a manír. Ájnó, ájnó, az "igényesség", meg a "zesztétikum"... Csak aztán az efféle igényes esztétákról valahogy mindig kiderül - mint most is - hogy az igényességük nem terjed tovább a "vegyük meg mindenből a legdrágábbat, mer fussa" gondolkodásnál, és hogy nem mások ők, csak megtollasodott kis kupecek. Korunk hősei, akiknek nem jut eszébe, hogy mondjuk a hortobágyi vadmadármentők néhány ilyen óra árából végzik a munkájukat egész évben, és még így is majdnem be kellett zárniuk, mert azt a pénzt sem kapták meg. Igaz, most jut eszembe, a vadmadár-mentés sem növeli a versenyképességet...

Téma: spiclilista: Szabó István, Szepesi ...
csehov
2006. február 07. 08:12 | Sorszám: 473
"Bár elbukott, főleg azért szerintem, mert a kedvezményezettei nem voltak érdekeltek a fenntartásában, meg voltak hatékonysági zavarai is, azért egy nagy illuzióval lettünk szegényebbek, és a világ egy szomorúbb és veszélyesebb hely lett."

Hát ez egy gyönyörű mondat, nem is értem, miért nem figyel fel rá senki...

Téma: Reichert
csehov
2005. október 19. 12:53 | Sorszám: 62
Később esetleg érvelsz is majd, vagy marad a sima kioktatás?
csehov
2005. október 19. 11:31 | Sorszám: 60
Én viszont biztosra veszem, hogy elküldték: a mai Gondolában -szil- már nagykoalícióra buzdít. Ami Reichertnek biztos csípte volna a szemét. Ahogy nekem is.
http://www.gondola.hu/cikk.php?szal=44403
csehov
2005. október 06. 18:32 | Sorszám: 18
Hm, erre nem is gondoltam, pedig tényleg elképzelhető. Ha valóban így van, nagy ostobaság volt a kirúgása, annak a cikknek - már amennyire emlékszem - nem a náci párhuzam, hanem a nárcisztikus, a valóságtól elszakadó, beteges gondolkodásban való hasonlóság volt a lényege.
csehov
2005. október 06. 15:18 | Sorszám: 13
Köszi, nagyon régóta szerettem volna már mindent megérteni...
csehov
2005. október 06. 15:12 | Sorszám: 10
Nem mondom, hogy engem nem hoz izgalomba Onogur múltja, Reicherthez való viszonya, és világnézete úgy általában - talán indítok is majd egy ilyen topikot -, de igazából még mindig az érdekelne elsősorban, miért távozott Reichert a Gondolától. Valaki esetleg erről is?
csehov
2005. október 06. 12:35 | Sorszám: 2
Akkor miért teszed mégis?
Kösz az informatív választ.
csehov
2005. október 06. 12:28 | Sorszám: 0
Tudja esetleg valaki, pontosan miért távozik a Gondoláról? A mai elköszönő cikkből nem derül ki igazán. Szerintem a legjobb publicistáját veszítette el a honlap.

Téma: A Nagy Őszi Porhintés
csehov
2005. szeptember 19. 16:54 | Sorszám: 9
De azért oan jó eljátszani a gondolattal...
csehov
2005. szeptember 19. 16:18 | Sorszám: 7
Remélem, hozzánk is jönnek. Sőt, remélem, személyesen is felkeresnek, már úgyis fel kéne törülni a folyosót.

Téma: Kommunikáció Fidesz módra.
csehov
2005. május 14. 20:17 | Sorszám: 7
Köszi, és a másik?
csehov
2005. május 14. 19:10 | Sorszám: 5
A második jó hír az árokba borult teherautó lenne? Mert azt kishírben hozza az mno, és a rádión is olvastam asszem, de ott nem volt forgalommal szembemenés, meg más ilyen látványelemek. Vagy lehet, hogy 1 nap alatt két balesetet okozott Fernec? Mondjuk a dinamikája megvan hozzá...

Az egyedik jó hír forrásáról tudhatunk többet?

Téma: Ki lesz tehát a köztársasági elnök?
csehov
2005. május 29. 12:43 | Sorszám: 55
Én örülnék, ha igazatok lenne, amikor mszp-hasadásról vagy előrehozott választásokról beszéltek, de attól tartok ez csak wishful thinking, bárhogyan is alakulnak majd a dolgok. Az előrehozott választás lehetőségét ennél a koalíciónál és ezeknél a pártoknál alapból teljesen kizárom (kivéve az országcsőd esetét). Az mszp-hasadás ellen pedig az szól, hogy nagyobb összetartó erőnek gondolom a jobboldaltól és OV-tól való félelmüket bármilyen más elképzelhető törekvésnél.

Mszp-szakadásra legfeljebb az elvesztett választások után látok esélyt, de még akkor sem sokat, egyelőre. Szerintem a legtöbb, ami kijöhet ebből nekünk, az Sólyom megválasztása, Hiller esetleges buktája (bár még ezt sem valószínűsítem), és persze a növekvő feszültségek a baloldalon, aminek az eredménye csak utólag lesz majd érzékelhető. De azért ez sem kevés.

Téma: Konstruktív tanácsok, kritikák Gajdics Ottónak.
csehov
2004. október 28. 01:36 | Sorszám: 49
"Én inkább úgy fogalmaznék, hogy amíg - bármi áron - nem tudjuk kikényszeríteni a médiaegyensúlyt, esélyünk sem lesz arra, hogy valaha is normális országban éljünk."

Ath, attól félek, nem értetted meg a mondókám lényegét, vagy nagyon különbözik a véleményünk. Egy normális ország sajtója ugyanis nem két egymásnak feszülő propagandablokkból áll, középen a nagy semmivel.

csehov
2004. október 27. 22:11 | Sorszám: 43
Hogy mi történik a HírTV-ben, azt én sem tudom... Majd meglátjuk. Az átalakulás nagyobbnak látszik annál, semhogy spontánnak hihetnénk, ugyanakkor az egész állítólag az ominózus Orbán-interjú kapcsán pattant ki... Fura. Szerintem várnunk kell néhány napot-hetet, hogy tisztábban láthassunk.

Ám igazából nem emiatt gondoltam hozzászólni, hanem mert szerintem Tzp-nek igaza van abban, hogy kéne egy független hírcsatorna. Illetve hogy a HírTV-nek azzá kéne válnia.

Kicsit persze árnyalnám a dolgot, mert két vágy feszül itt egymásnak: az egyik oldalon nekünk, a jobboldalnak rövidtávon (legalább 2006-ig) mindenképp szükségünk lenne egy olyan "saját" adóra, amilyen eddig a HírTV volt. Ne hülyítsük egymást azzal, hogy nem (volt) jobbos, mindannyian tudjuk, hogy az (volt). A másik oldalon az országnak meg égetően nagy szüksége lenne egy politikailag nem elfogult csatornára, a szó létező legklasszikusabb értelmében. Az ugyanis nem állapot, hogy a médiumok szépen felsorakoznak ide vagy oda, aztán elő a stukkereket, és nyomja mindenki a sajátját, ahogy a csövön kifér. Így csak manipulációt kapunk, igazi híreket és igazi tájékoztatást nem - és ez még akkor is igaz, ha manipulációból is létezik jobb meg rosszabb fajta.

Ha a médiában továbbra is megmarad ez a hihetetlen méretű átpolitizáltság, esélyünk sem lesz arra, hogy valaha is normális országban éljünk, mert ez a megosztottság eleve arra kényszerít mindenkit, hogy a saját lövészárkában maradjon. Amíg egy lap vagy egy csatorna ennyire nyilvánvalóan húz valamerre, addig a másik oldal egyszerűen ignorálni fogja, vagy csak azért jár oda, hogy eleve hazugságnak tekintsen minden ott megjelenő szót, és csámcsogjon rajta. Ahhoz, hogy ebből az elviselhetetlen állapotból kijussunk, kell egy híd, egy példa, amely a napi szerkesztési gyakorlatán keresztül demonstrálja, milyen az az újságírás, amiről mi lassan már kezdünk elfeledkezni, olyan régen volt szerencsénk hozzá.

Tzp-nek igaza van abban is, hogy egy tévé nem lehet egyszerre pártcsatorna és hírcsatorna, a kettő egyszerűen nem fér össze. Politikai szempontból pedig azon is el kéne szerintem egyszer majd gondolkodnia valakinek, hogy egy olyan adó, amilyen a HírTV eddig volt, elsősorban, sőt, döntő többségben a saját választókhoz beszél. Ami klassz dolog, de így nehéz ÚJ szavazókat szerezni. A fent emlegetett objektivitásnak épp az lehetne az egyik nagy előnye - ha már ilyen haszonelvűen is szemléljük a dolgot - hogy olyan, jelenleg balos nézők számára is elfogadható lenne, akiknek a hírtévé most egyszerűen "túl sok". Vegyük észre, hogy egy ilyen elfogulatlan adó is hatalmas változás lenne számukra a mostani ballib média élményéhez képest... Méghozzá a jó irányba mutató változás.

Téma: A "szélkakas" megforgatása
csehov
2005. november 15. 23:10 | Sorszám: 18
A 'szélbarommal' és a 'beszél-ő"-vel nevezek... Persze, megint orcapofa viszi el pálmát a szélhámossal.

Téma: Levél a fidesznek
csehov
2005. szeptember 25. 01:05 | Sorszám: 2
Ugyanez.

Téma: Fenntarthatatlan növekedés
csehov
2005. november 21. 22:31 | Sorszám: 16
Légy szíves, hadd értsem én is...
csehov
2005. november 21. 17:59 | Sorszám: 10
Én szeretem a minimalista hozzászólásokat.
csehov
2005. november 21. 14:07 | Sorszám: 4
Hát, azt nem mondtam, hogy kis pofon lesz, 6 milliárd ember pofánvágásához már kell egy kis kakaó
csehov
2005. november 21. 13:58 | Sorszám: 2
Stimmel, de az igazi truváj nem ennek a felismerése, hanem az ebből fakadó következtetések levonása, és elfogadtatása. Nem akarhatjuk ugyanis egyszerre ennek a folyamatnak a végét, és ugyanakkor szaporodó nemzeteket, nagyobb jólétet, stb, stb, mert ellentmondásba keveredünk önmagunkkal.

A paradoxon itt kezdődik: ha feltételezzük, hogy egy egészséges közösség folyamatosan bővül létszámában és javaiban, akkor ehhez a bővüléshez tér, a gyarapodáshoz erőforrások kellenek. Mi ezekből kifutottunk, megtelt a kémcső. De nem sok embert találsz - nálunk, vagy bárhol máshol - aki hajlandó lenne korlátozni a jövőre vonatkozó vágyait, és megváltoztatni a jelenlegi szokásait. És úgy jutottunk idáig, hogy a harmadik világ, benne olyan óriásokkal mint Kína vagy India, igazából még be sem szálltak a játékba.

Remélem, tévedek, de szerintem a folyamat megállíthatatlan, és pofonban végződik.

Téma: Fizessen Orbán Viktor gyerektartást Mayer Arankának....
csehov
2005. május 24. 11:25 | Sorszám: 13
És büdösen.

Téma: Pelczné Gáll Ildikó lesz a Fidesz alelnöke
csehov
2005. május 29. 23:01 | Sorszám: 83
Nem írod be ide is, hogy "gyáva népnek nincs hazája?"
csehov
2005. május 29. 20:27 | Sorszám: 75
Konkoly, az utolsó 4 megszólaló szerintem legalább annyira utálja a komenistákat (és álkomenistákat) úgy generálban, mint te. Mi sem mondtunk mást, mint hogy az aktuális esetben - ugye nem felejtettük el, hogy valójában Pelcznéről beszélgetünk - semmit sem jelent, ha tényleg kiszes alapszervezeti titkár volt. Ha pedig még ez sincs bizonyítva (mert egyelőre nincs), az még annál is kevesebbet.
csehov
2005. május 29. 18:39 | Sorszám: 71
Höhö, egy sorstárs! Eh, a régi szép idők...
csehov
2005. május 29. 18:22 | Sorszám: 69
Ugyan, ugyan... Te hány éves vagy Konkoly? Csak azért kérdezem, hogy vajon éltél-e már azokban az időkben, mert ha igen, tudnád, hogy mentek a dolgok.

Valaki itt korábban alapszervezeti titkárként emlegette a hölgyet, úgyhogy hadd mondjak egy példát, a sajátomat, mert hogy én is voltam ám kisz-es, bizomány! A gimiben, ahova jártam, ugyanis kötelező volt. Persze nem hivatalosan, csak úgy, mégis, junó. Tudni kell, hogy nagyon jó, összetartó osztályunk volt, egy csomó értelmes ember. Szóval, amikor eljött az idő, szóltak, hogy akkor nosza, lépjünk be valamelyik alapszervezetbe a háromból. Mi meg mondtuk, hogy nem akarunk. Ők meg mondták, hogy inkább akarjunk mégis, mert különben ugrik az érettségi. Erre kitaláltuk, hogy szopjanak lovat, alapítunk magunknak saját alapszervezetet, és abba lépünk be, mert hogy ehhez jogunk volt. És tényleg, nagy botrány volt ugyan, de nem tehettek ellene semmit, az alapszabály vagy mi megengedte ezt. Úgyhogy mi a saját friss, meleg alapszervezetünknek lettünk tagjai, és szartunk az egész kiszesdire, a parkba jártunk hülyülni foglalkozások helyett. Ugyanakkor ennek az alapszervezetnek is volt - mert kellett lennie - titkára, meg ami még kell, mert anélkül ugye nem megy. Nem emlékszem már, hogy ki lett az közülünk, de hogy zéró köze volt bármilyen hatalomhoz vagy néphülyítéshez, az tuti. Ugyanakkor ha ma valaki elkezdi kapargatni a régi listákat, ő azokon nyilván ott szerepel valahol, mint kiszes alapsz. titkár, értsd ocsmány népelnyomó féreg, és ezt már sosem törölheti le magáról.

Szóval, lassabban az agarakkal. Mert KB-titkár valóban nem lehetett akárkiből véletlenül, vagy kényszerből, de kiszes, vagy akár párttag vidáman.

csehov
2005. május 29. 11:46 | Sorszám: 61
csehov
2005. május 28. 19:28 | Sorszám: 50
Ha már ennyi rosszat elmondtál róla, tényleg illene valamilyen forrással alátámasztani, ami igazolja legalább ezt a pártos/kisz-vezetős múltat. Nehogy azt gondoljuk még a végén, hogy talán csak valami személyes ellenszenv vezet. Az alapszervezeti titkárnál jobb lenne valami szaftosabb: privatizáció, emberek tönkretétele, netán duna-part...

Téma: Kedves magyarok nem vagytok ti kicsit gogosek???
csehov
2005. augusztus 23. 18:54 | Sorszám: 42
Véletlenül emlékszem egy ezzel kapcsolatos felmérésre a közelmúltból. Eszerint az egyik leggyakrabban tisztálkodó nemzet vagyunk Európában.

Junó, csak hogy kerüljük a felesleges önostorozást meg kisebbrendűség komplexus-karbantartást...

csehov
2005. augusztus 23. 13:00 | Sorszám: 29
Gyönyörű téma, van benne anyag Mellékszálként azon is el lehet gondolkodni, hogy az emberi élet normális részének tekinthető-e az, ha valaki egy kutya után szedegeti a szart, és még csak nem is azért, hogy mondjuk fűtsön vele. Újabb mellékszálként lehet filózni azon is, hogy épp nejlonzacskóba gyűjti. Szép, messzire vezető gondolatokhoz lehet így eljutni...

Téma: VEZET A FIDESZ! V.
csehov
2006. február 03. 19:05 | Sorszám: 743
Hát, most kiderült, hogy én is csak egy ál-népies aszfaltbetyár vagyok...
csehov
2006. február 03. 18:46 | Sorszám: 741
Én sajnos nem vagyok olyan képzett fizikában, mint nemszadista, ezért a magam egyszerű, parasztos módján csak rámutatnék a 723-as hozzászólásra, ami ugyanaztat mongya, csak népies verzióban
csehov
2006. február 02. 21:47 | Sorszám: 738
Érdekes vélemény egy olyan vitáról, ahol OV, mint meghívott, képes volt leküzdeni a helyzeti hátrányát és egy szép húzással átvenni a tematizálást.
csehov
2006. február 01. 20:56 | Sorszám: 723
"Január az MSZP és a miniszterelnök hónapja volt."...

Szerintem ez inkább a december, talán november. Nem kéne elfelejtenünk, hogy a közvkutaknak spétje van: idő kell, amíg a dolgok leszivárognak a társadalomnak abba a rétegébe, amely nemcsak újságot nem olvas, de még tévében sem nagyon néz híreket. És ez nem egy vékony réteg.

csehov
2005. november 15. 15:15 | Sorszám: 425
Lám, lám... Számomra ez is azt igazolja, hogy nincsenek jelentős mozgások, inkább csak a közvkut cégek ingáznak a nem kis hibahatáraikon belül. Persze, szóakozásnak/izgalomnak ez sem rossz...
csehov
2005. október 27. 20:47 | Sorszám: 229
"Brutálisan"?
csehov
2005. október 27. 20:46 | Sorszám: 228
GM, hiszen ennek a meccsnek még nincs vége... Ne várjuk meg inkább a konklúzióval a befejezést jelző sípszót?
csehov
2005. október 26. 15:55 | Sorszám: 140
További bónusz pezsgő jár, ha úgy találod el, hogy a szadesz legalább két egymást követő ciklusban nem kerül be az ogy-be.

Ha 2006-ban nem jutnak be, szerintem soha többé nem jutnak be. Ér ez legalább egy korty pezsgőt?

csehov
2005. október 20. 13:30 | Sorszám: 36
Így van, és épp ez a lényeg. Ugyanúgy nincs ok pánikba esni most, mint ahogy nem volt ok eufóriázni akkor. Gondolom, nem én idézem ide először Kovács et. (ő volt, ugye?) örökbecsűjét, miszerint nem közvkutot kell nyerni, hanem választást. És az még nagyon messze van.
csehov
2005. október 20. 13:12 | Sorszám: 34
A közelmúltban zajló német választásokon a közkut cégek, ha jól emlékszem, 8%-kal nyúltak mellé. Az utána megszólaltatott főmufti a közvéleménykutatás csődjéről és a módszerek újragondolásának szükségességéről beszélt.
A jelenlegi Gallupnak a pártot választó biztos szavazók közt +/- 5%-os (vagyis összesen 10%-os) hibahatára van. 41 (!) %-ot tesz ki azoknak az aránya, aki azt válaszolják, hogy nem mennek el, vagy nem tudják, kire szavaznának - ez borzasztóan sok. Emellett pedig nekem meggyőződésem (bár bizonyítani nem tudom), hogy ezeknek a kutatásoknak több hetes spétje, késése van, mert minimum ennyi idő kell, amíg a politikai történések leszivárognak a társadalomnak abba a rétegébe, amely nem olvas újságot, nem néz híradót, és kifejezetten politika-kerülő. Mindezek fényében én sokkal óvatosabban vonnék le messzemenő következtetéseket ezekből az adatokból, mint egyesek itt teszik.

Téma: Geszti Péter a hazafias?
csehov
2005. szeptember 26. 17:38 | Sorszám: 237
Hogyan tegyük a hazafiságot bulvártémává? Vajon Péternek, a korosodó rappernek van nagyobb szíve, aki villanásszerűen meghazafiasodott egy nevjorki hajnalon, vagy inkább Krisztának, aki gagyi ellendalban juttatja kifejezésre bebukott társkapcsolati prodzsektje felett érzett mövéjszi fáhájdalmát? Csak ma a Mónika-showban!
csehov
2005. szeptember 26. 16:19 | Sorszám: 234
Kiemelések tőlem.

"Népbutító, hazug Geszti dala"
Tereskova saját Magyarország-verziója

Nagy Kriszta "Tereskova" hazugnak és népbutítónak tartja Geszti Péter Magyarország című dalát. Az énekesnő/képzőművésznő ezért saját verzióval rukkolt elő Magyarországról.

"Én egyáltalán nem tapasztalom, hogy az ország különösképp a szívére venne, a magam arcát meg aztán pláne nem látom az arcában" - fogalmazott Nagy Kriszta. "Szomorú, hogy ilyen irányba halad a kultúra ügye, arról nem is beszélve, hogyan pusztul ki a médiából a kultúra utolsó csírája is, és foglalja el a helyét a tökéletes butaság. Geszti Péter Magyarországa éppen ezt a folyamatot erősíti" - véli a festőnő, és hozzáteszi: sokan gondolják ugyanígy. Ez abból is látszik, hogy eddig több mint háromezren töltötték le a dalt, és egész nap csörög a telefonja, ahogy ismerősei sorra biztosítják együttérzésükről.

Középszerről és politikáról

Nagy Kriszta szerint a dal mögött sejthető valami politikai kampányféle, amiben a művészetet eszközként használják, holott szerinte "a művészet nem akar ebben részt venni". A kortárs képzőművésznő népbutító, hazug dalnak tartja a számot. Szerinte az a fontos, hogy az emberek értékesnek érezzék magukat, és ezt úgy lehet elérni, hogy lehetőséget adunk nekik arra, hogy a tehetségükről bizonyságot adjanak.

*

Tereskova úgy érzi, ha egy dal a himnusz helyett csendül fel egy nemzeti ünnepen, legalább meg kellene próbálni kitalálni valamit, amit előtte nem találtak már ki külföldön: még akkor is, ha ez az ország csak arra a terepre merészkedik, ahol biztosan jártak már előttük "nemmagyarok". (Az eredeti, Allegria című sláger franciául van, és a kanadai Cirque de Soleil énekli, ezt magyarította Geszti Péter Oláh Ibolya számára.)

Felmerült a kérdés, vajon a dalhoz van-e köze annak, hogy tavaly nyáron Tereskova "eljegyezte" magát Geszti Péterrel. Nagy Kriszta elmondta, hogy az ő szerelmi élete nem titok, és hogy számára a sztárral való kapcsolata is az életéből fakadó művészeti projekt volt. Akkor is bírálná Gesztit, ha esetleg a férje lenne, hiszen itt "nem személyes nézeteltérésről van szó, hanem az elvek kinyilatkoztatásáról". "Pétert senki nem meri támadni, nekem muszáj volt" - fogalmazott a képzőművész.

Geszti Péter még nem reagált a dalra.

http://www.hirtv.net/?tPath=/kultura/&article_hid=63395

csehov
2005. szeptember 26. 15:52 | Sorszám: 233
Fejlemény: http://www.godot.hu/tereskova_magyarorszag.mp3
csehov
2005. szeptember 05. 15:31 | Sorszám: 201
Erről eszembe jutott egy történet Még valamikor a rendszerváltás környékén voltam először Londonban, két barátommal. Busszal mentünk, borzalmas volt az út, nem ragozom. Az egyik barátnak volt egy ismerőse kint, egy magyar származású, de már kint született, 40 körüli pasi. Az a fajta volt, aki utólag, már majdnem felnőtt fejjel eszmél rá a származására, kezd el érdeklődni utána és tanulja meg a nyelvet - nála ez odáig fajult, hogy ottjártunkkor már valamelyik londoni egyetem magyar tanszékén tanított Na, nála dekkoltunk, amikor valamelyik este beállított egy professzortársa a birminghami egyetemről, mint kiderült, matekos (!). Echte angol, le sem tagadhatta volna, az a vörös, szeplős, sápadtarcú fajta. Beszélgettünk, közben zenét hallgattunk - a legkülönbözőbb műfajokból rakott fel lemezeket -, és amikor egy Muzsikás-lemez került sorra, a birminghami srác látványos undorkodás/fintorgás mellett csak annyit mondott: "posvány". Így, magyarul. De még mielőtt nekiestünk volna, kiderült, hogy nem a magyar népzenét utálja, épp ellenkezőleg, annyira szereti, hogy számára a Muzsikás által játszott, kicsit fogyaszthatóbb, "stúdiósított" verzió elfogadhatatlan az autentikus, falusi zenészek/énekesek által feljátszott magyar népzenéhez képest. Azért az ilyesmi szíven tudja ütni az embert, ott, London közepén, ahol a többség még a fővárosunk nevét sem tudja...

Természetesen a Muzsikás nem posvány, és a történetet is inkább csak annak illusztrálására szántam, mekkora kincs is ez a mi népzenénk, és nemcsak számunkra

Téma: KEZDŐDJÖN A KAMPÁNY! HAJRÁ MAGYARORSZÁG!
csehov
2006. január 29. 19:55 | Sorszám: 134
Látod, pont ez a különbség: hogy te ezt az egészet csak a saját egzisztenciád felől közelíted.
csehov
2006. január 29. 17:01 | Sorszám: 123
Lengyel jóstehetségét ismerve, ez jó jel
csehov
2006. január 29. 16:58 | Sorszám: 120
Én már a dombóvári után úgy éreztem, hogy ha ezt az M1-en adnák, és nem csak a hírtévén, akkor esélye sem lenne a maszopnak...
csehov
2006. január 21. 23:38 | Sorszám: 67
[i]"A 30 százalék (a teljes társadalombiztosítási járulék eltörlése!) 48 órán belül már csak 10%, és nem módosít senki. Ennyire mindegy? (A tisztánálátás végett, hogy alapja is legyen a járulékvitának.)"[i]

Nézz utána, mi a különbség a százalék és a százalékpont között. De nem, inkább segítek, mert valószínűleg ez sem menne: egyharmadával, 10%-kal csökkentené a Fidesz a járulékot. Nem bonyolult.

Téma: Leváltjuk. Nem nézzük a halfejét még négy évig.
csehov
2005. november 24. 01:50 | Sorszám: 32
A komenisták kilopták az 'olvastam' szót az előzőből. Megtettem a feljelentést.
csehov
2005. november 24. 01:49 | Sorszám: 31
Aztán utánna meg megint visszakoznának szerintem!

Az nem baj. Illetve persze, az, hiszen akkor maga a törekvés nem valósul meg, de politikai szempontból ők innen már csak vödörbe léphetnek. A kezdeményezés nem az övék, ha beszállnak, jó, ha nem azt is kibírjuk a hátralévő pár hónapban. Aztán majd megcsináljuk mi.

Én egyébként nem ilyen tisztelettteljes hangvételű nyilatkozatot tőlük, de ha ezt mondta bármelyikük, az mindenképp bíztató. Félelmet jelez.

csehov
2005. november 23. 14:18 | Sorszám: 12
Állok egy fogadást arra nézve, hogy ha bukik a választáson, akkor fél éven belül bukik a pártjában is. Legyen mondjuk egy vörös... bor.
csehov
2005. november 23. 12:06 | Sorszám: 7
Az a legszebb, hogy a bukta után a baloldal is gyűlölni fogja. Nehéz időszak lesz, Klára...

Email a webmesternek | Gondola