Mv.: - Elsőként Gémesi Györgyöt, az MDF országgyűlési képviselőjét köszöntöm. Jó estét kívánok.Gémesi György, MDF : - Jó estét kívánok.
Mv.: - Ön egy ilyen többlépcsős elszakadásban van most az MDF -től? Tehát lemondott az alelnökségéről, kivárt, nem tudom, néhány hónapot, és most majd távozik lassacskán a FIDESZ felé?
G. Gy.: - Hát ez lehet, hogy úgy tűnik kívülről, nyilván nem így van. Döntéseimet mindig aktuális helyzetnek megfelelően hozom meg, és ez az egynapos, vagy lassan most már másfél napos vita, kérdések az én álláspontommal kapcsolatban, esetlegesen ugye kilépéssel, átlépésemmel kapcsolatosan, ez eljutott egy újságban, egy hetilapban egy cikk, ami elég érdekes következtetéseket és állításokat mondott nemcsak rólam, hanem a Magyar Demokrata Fórumról. Nyilván egy ilyen írásban vannak részigazságok, de a részigazságok, és a hozzátett, hozzá költött valótlan állítások egy olyan hihetetlen kavalkádot indítottak el, ami mindenféleképpen ebben a kérdésben engem egy központi szerepbe helyezett be. Kétségenkívüli, májusban én lemondtam az alelnökségről. Akkor elmondtam azt, hogy helyi dolgaim a várossal, és a választókerülettel rendkívül lekötnek. Lekötnek az egyéb elfoglaltságaim. Tehát nem tudom vállalni az elnökhelyettességgel való feladatot. Ebben, voltak, akik mást is sejtettek. Voltak, akik elfogadták ezt a véleményt.
Mv.: - Azt is mondták néhányan, hogy már rugalmasan elszakad ön is...
G. Gy.: - És ezekután én hónapokon keresztül dolgoztam a választókerületben, és dolgozom a mai napig. Amikor olyan jellegű nyilatkozatokat teszek, vagy véleményeket, ami az MDF -fel kapcsolatos, egyrészt természetesen lojális vagyok a saját csoportomhoz, attól függetlenül, hogy meglehet az embernek a saját véleménye bizonyos dolgokról, másrészt pedig semmiféleképpen nem vagyok az a tipusú politikus, eddig pályafutásom sem erről győzte meg az ismerőimet, aki a tányérba való belepiszkítás esetét szokta megvalósítani. Nem, ilyennel...
Mv.: - Bocsásson meg, elnézést, csak akkor, mert hogy mi a tányér? Az a kérdés. Az MDF a tányér, vagy a jobboldal? Hiszen ön azt mondta, hogy egy olyan játékba nem megy bele, hogy két jobboldali induljon Gödöllőn, és a két jobboldali kioltsa egymást.
G. Gy.: - Nem. Szeretném a két dolgot ketté választani. Egyrészt az MDF országos politikáját, amiben egyébként az önálló indulás, az korábban eldöntött tény volt. Erre készül a Magyar Demokrata Fórum. Vannak speciális választókerületek, ahol erősek az MDF -es jelöltek. Ilyen például a mi választókerületünk, és amely választókerület tekintetében, részben azért, mert nyolc éve országgyűlési képviselő vagyok, részben azért, mert 15 éve polgármester ezen a területen, nem szeretném azt, hogy az eddigi munkám, és az eddigi törekvéseink választókerülettel kapcsolatosan más, elvesszenek tulajdonképpen. És a helyi döntéseimet én magam fogom meghozni, én hozom meg. Nem teljes mértékben nyilván függetlenül attól a politikai...
Mv.: - De mire vonatkozó döntést? Most a polgármesterségre vonatkozó, vagy a...
G. Gy.: - Polgármesterségre is, és a választókerületi országgyűlési képviselőre is. Ez egy egyéni választókerület. Itt azért nagyon sok minden egyéni felelősség is van a jövőt illetően. Ezzel kapcsolatosan...
Mv.: - Ezért nem hozta meg azt a döntést, hogy elindul?
G. Gy.: - Gyakorlatilag úgy dolgozom, mintha elindulnék, tehát meghoztam ezt a döntést, de bármilyen más törekvés is, és történet is beleszólhat. Különösen akkor, hogyha így kioltanánk egymást. Ebben a választókerületben azért nem vagyok partner, mert itt az általam szerezhető szavazatok száma az átlagos MDF -szavazatnál több. Viszont nem elegendő, vagy lehet, hogy nem lesz elegendő ahhoz, hogy ezt a választókerületet megnyerjem. Viszont kiolthatnák erők egymást. Ezt végig kell gondolni. Erről tárgyalunk, illetve inkább azt mondom, erről tájékozódom a partnerekkel, a várható induló jelöltekkel.
Mv.: - De csak a jobboldalon.
G. Gy.: - Persze, csak a jobboldalon.
Mv.: - Tehát csak a FIDESZ-szel.
G. Gy.: - Vannak itt mások is azért, itt van más jobboldali párt is. Egyáltalán tudni kell, hogy indítanak, vagy nem indítanak.
Mv.: - Segítsen, milyen más jobboldali?
G. Gy.: - Hát nem tudhatjuk azért, hogy kik fognak még indulni a többi...
Mv.: - Dehát hogy ön már tudja, hogyha tárgyalt.
G. Gy.: - Nézze, biztos fog indulni a MIÉP. Nem minthogyha velük bármiféle együttműködésre törekednék, de azért tudni kell az ő szándékaikat is. Nem tudjuk, mi lesz a kisgazdákkal, nem tudjuk milyen információ még esetleg kialakul. Itt annak idején is volt ilyen Centrum és egyéb formáció, tehát itt ez helyi kérdés, tehát helyi területen az ember látja és ismeri a jelölteket. Miért ne lehetne ezekkel olyan jellegű tájékozódó konzultációt folytatni, hogy tudjuk azt, hogy mik a szándékok. Ez nem titok. Másik kérdés az országos dolog. Nyilván az MDF döntésének megfelelően a két párt között nagyobb mértékű együttműködés a választási kampány során nem lesz. Ezt az országos gyűlés eldöntötte, az országos gyűlés a legnagyobb döntéshozó testülete a Magyar Demokrata Fórumnak, tehát országos szintű együttműködésre nem lehet számítani.
Mv.: - De képviselő úr, amit ön mond, ugye annak kétféle levezetése van. Az egyik az, hogy a FIDESZ egyet hátra lép, és azt mondja, elfogadom, hogy Gémesi György legyen a jobboldal jelöltje itt ebben a választókerületben. A másik levezetés pedig az, hogy ön lép hátra, tehát ön, azt a pozíciót, amit ön kivívott, és azt a népszerűséget, hajlandó lenne átadni a FIDESZ-nek, hogyha mondjuk a FIDESZ nem hajlandó erre a kompromisszumra?
G. Gy.: - Én a nyilatkozatomban is azt mondtam, és ma is azt mondom, abban nem vagyok partner, hogy két erő kioltsa egymást egyoldalról, miközben egy nevető harmadik bekerül az Országgyűlésbe.
Mv.: - De ez ugyanezt jelenti...
G. Gy.: - Hogy ez milyen technikákkal bonyolítható le, ez még bőven odébb van.
Mv.: - Azért mondom, hogy ebben benne van az is, hogy ön lép egyet hátra.
G. Gy.: - Minden, minden, minden benne van. Az is benne, hogy indul az ember, nem indul az ember. Ki az a jelölt egyáltalán a hasonló oldalról, aki indul, személy szerint, és a többi, és a többi. Tehát nagyon sok minden, sok minden tényező van. Én ezzel nem is foglalkoznék, mert nem is gondolom, hogy aktuális.
Mv.: - Egy utolsó ilyen kérdést ezzel kapcsolatban, és aztán másról fogom kérdezni. Teoretikus lehet a kérdés, de lehet, hogy nagyon praktikus. Elképzelhetőnek tart-e egy olyan deal-t, megállapodást, hogy ön azt mondja, hogy átadom az országgyűlési képviselői, nem helyemet, hanem kvázi, a pályázatomat, jelöltségemet a FIDESZ-nek. Cserébe azt kérem, hogy ne indítsatok polgármester-jelöltet.
G. Gy.: - Nincs elvtelen alku. Ez egy elvtelen alku számomra.
Mv.: - De miért?
G. Gy.: - Azért, mert ez egy osztoszkodás bizonyos pozíciókról. Én vagy kivívom a tiszteletet és a megbecsülést és akkor azon a csatában, azon az úton elindulok, vagypedig nem. A polgármesteri kérdésben pedig az a nagyon fontos információ, amit nyilván nem tudnak sokan, hogy én helyben Lokálpatrióta Egyesületnek vagyok a jelöltje. Nem is MDF -es jelölt, már '94 óta. Nyilván az MDF -nek vagyok a tagja, és az MDF támogatja a helyi Lokálpatrióta Egyesületet, de sokkal szélesebb kört fed le ez a Lokálpatrióta Egyesület, mint a Magyar Demokrata Fórum, vagy akár a FIDESZ. És pontosan ezért gondolom, hogy a helyi választások kérdésében nincs összefüggés ilyen. Nem lehet ilyen összefüggés, és ilyen alku az országgyűlési választás függvényében, hogy ott indul, vagy nem indul az ember. Országgyűlési választás egy országos politika. Nekem nyilván, mint egy mérsékelt jobbközép párt tagjának az az érdekem, hogy ebben az országban kormányváltás legyen, hogy ebben az országban az a kormány, amelyik most van, az fejezze be a működését. Nyilván a demokrácia és a választási játékszabályok szerint egy jobboldali kormány legyen. Ez az érdekem, ez a feladatom, amíg abban a pártban vagyok nyilván, meg ebben a politikai erőben, dehát én itt vagyok elejétől fogva, és nem is nagyon kívánok máshova menni.
Mv.: - Tehát, de nem osztja azt, más MDF -es politikusok véleményét, akik azt mondják, hogy az MDF jobbra és balra nyitott immáron. Hallotta ezt?
G. Gy.: - Igen. Én azt gondolom, hogy a Magyar Demokrata Fórumnak testületi állásfoglalásai azok, amik ezt meghatározzák. Per pillanat olyan jellegű testületi állásfoglalás nincsen, hogy milyen formációban kívánja a Magyar Demokrata Fórum a választások után a tevékenységét folytatni. Én lenyilatkoztam az elmúlt héten, és ma is ahhoz tartom számomra, és ez Gémesi György, a Magyar Demokrata Fórum tagja, de 15 éve politizáló magyar politikus ezen az oldalon, számomra az SZDSZ-szel és az MSZP-vel való koalíció és az olyan tipusú együttműködés, ami pártok között szorosabb, elképzelhetetlen. Természetesen elképzelhető és fontos nemzeti ügyekben, nemzeti kérdésekben, stratégiai kérdésekben a pártokkal való együttműködés, és ebben mi...
Mv.: - De mi most választásról beszélünk.
G. Gy.: - Választásban nem.
Mv.: - Ön kilépne a Magyar Demokrata Fórumból, hogyha, ha bármilyen megállapodást kötne, kormányra menne netán a baloldallal?
G. Gy.: - A legtermészetesebb. Akkor az már nem az a Magyar Demokrata Fórum, amibe én beléptem, és akkor én nagyon nagy fájdalommal, de akkor nyilván befejeztem a pályafutásomat az MDF -ben. De ez abban az esetben történik, ami per pillanat nincs ..., nincsen testületi döntés, és ugyan beszélnek róla politológusok, beszélnek róla politikai pártok, próbálják az MDF -et nyomni ide, próbálják odanyomni, de ma a Magyar Demokrata Fórum egy jobbközép, mérsékelt nemzeti keresztény gondolkodású párt, annak a programjával, a maga értékrendszerével, hagyományaival, korábbi eredményeivel. Igazán csak ezzel szinkronban lévő, ezzel átfedésben lévő politikai erővel tud szorosabb kapcsolatot kötni.
Mv.: - Gémesi György, köszönöm szépen.
G. Gy.: - Én is köszönöm szépen.