Téma: Dr.Morvai Krisztina
|
Rosa Canina |
2007. december 24. 09:57 | Sorszám: 277 |
Bocsánat: utolsó szó: vonatkozik. Valahogy elirtam, már nagyon karácsony van... Mindenkinek minden szépet és jót, elsősorban jó pihenést, meg azt, hogy a 2008-at épségben tuléljük!
|
|
Rosa Canina |
2007. december 24. 09:55 | Sorszám: 276 |
Abban igazad van, hogy nem ide való, tekintve, hogy Morvai beadványa a téma. Másrészt viszont beszari alak lehetsz...ezt fenntartom. Na, akkor én jósolok egyet: Magát a tv-t Sólyom át fogja passzolni az AB-nek, az AB pedig már az eljárási anomáliák miatt alkotmányellenesnek fogja itélni, tartalmilag ezért meg se nézi. Morvai beadványa szintén az AB-on fog kikötni és az lesz a döntés, hogy törvényt megerősitő népszavazást ugyan bármikor lehet kezdeményezni, de az ehhez kapcsolódó eljárási procedurának nincs halasztó hatálya friss/folyamatban lévő ügyekben a KE aláirási kötelezettségére. Az Alkotmány hivatkozott rendelkezése az Országgyülés által elrendelt törvényt megerősitő népszavazásra bocsátkozik.
|
|
Rosa Canina |
2007. december 23. 19:29 | Sorszám: 273 |
Ne legyél már ilyen beszari! )) Nyomj ide egy véleményt, lécci, karácsonyra!
|
|
Rosa Canina |
2007. december 23. 18:53 | Sorszám: 270 |
Az AB-s ügyekre lehet, hogy jobban emlékszel nálam.
|
|
Rosa Canina |
2007. december 23. 18:48 | Sorszám: 269 |
Hu, ez szép volt! Már azt hittem, Antigonét hozod ide, mint klasszikus példát a természetjog-pozitiv jog problematikára. Na...látom, tucc! Nagyon is! Esetleg tippelnél Sólyom 27-i aktusára?
|
|
Rosa Canina |
2007. december 23. 18:45 | Sorszám: 268 |
Csak tudnám, hogy miért másztál igy rám! Bántottalak én Téged? Szerényen annyit jegyeztem meg, hogy vannak esetek a történelemben, amikor a helyes cselekvés a pozitiv jogba való belerugás volt. Ami meg a "parancsra tettem"-et illeti - nekem a katonaság ugrik be erre a szókapcsolatra, semmiképpen sem a diktatura. Talán érdemes lenne tippelnünk arra, mit fog tenni Sólyom! Mit szólsz? Adsz egy tippet?
|
|
Rosa Canina |
2007. december 23. 18:08 | Sorszám: 262 |
Naná! De gyorsan, mert jön a karácsony!
|
|
Rosa Canina |
2007. december 23. 18:02 | Sorszám: 260 |
Hülye!
|
|
Rosa Canina |
2007. december 23. 17:30 | Sorszám: 258 |
Naná, hogy nem akarja rontani a jogállamiságot. Göncz papa sem akarta, amikor megkérdezte az AB-t, hogy mikor nem köteles aláirni...már nem emlékszem, mit. Az AB meg adott egy konkrét választ, mely szerint igen, jól érzi Göncz papa, valóban nem minden esetben köteles aláirni... Hiába vagy felháborodva azon, amit irtam. A "parancsra tettem" indokolást az utókor már nem egy esetben elfogadhatatlannak minősitette. Ezek persze már jogfilozófia kérdések, hagyjuk is.
|
|
Rosa Canina |
2007. december 23. 17:29 | Sorszám: 257 |
Naná, hogy nem akarja rontani a jogállamiságot. Göncz papa sem akarta, amikor megkérdezte az AB-t, hogy mikor nem köteles aláirni...már nem emlékszem, mit. Az AB meg adott egy konkrét választ, mely szerint igen, jól érzi Göncz papa, valóban nem minden esetben köteles aláirni... Hiába vagy felháborodva azon, amit irtam. A "parancsra tettem" indokolást az utókor már nem egy esetben elfogadhatatlannak minősitette. Ezek persze már jogfilozófia kérdések, hagyjuk is.
|
|
Rosa Canina |
2007. december 23. 10:36 | Sorszám: 246 |
És miért aggódsz azért, mert egy állampolgári kezdeményezés néhány hónapra megakaszthat egy tv. hatálybalépést? Annak fényében különösen, hogy 5 éve hatalmon vannak... ez az eü miért pont most lett ilyen fontos? Eddig miért nem volt az?
|
|
Rosa Canina |
2007. december 23. 10:12 | Sorszám: 245 |
Ja, tényleg, miért olyan sürgős?
|
|
Rosa Canina |
2007. december 23. 10:11 | Sorszám: 244 |
Azt még hozzátenném, hogy igenis, van olyan helyzet, amikor a jogszabályt meg kell szegni, a parancsot meg kell tagadni... Kivételes szituk, amelyek felismerésével pl. politikusból, KE-ből "államférfi" válhat.
|
|
Rosa Canina |
2007. december 23. 10:09 | Sorszám: 243 |
Az nagyon érdekes, hogy mi van akkor... az a helyzet, hogy a KE jogi felelőssége korlátozott. Alkotmánysértés esetén a Parlament kétharmados döntéssel felelősségre vonását kezdeményezheti...heti...heti az Alkotmánybiróságnál, amely a tisztségétől megfoszthatja...hatja...hatja. Tényleg szart se ér... ))
|
|
Rosa Canina |
2007. december 22. 13:13 | Sorszám: 221 |
Eleve...egy pár oldalas Alkotmány már eleve gyanus... ))
|
|
Rosa Canina |
2007. december 22. 13:07 | Sorszám: 219 |
Ja! Vagyis az anyagi jogszabály érvényesithetőségét az eljárás jogszabálynak biztositania kell. Érdekes a szitu, annak függvényében pedig izgalmas is, hogy a jogászok/alkotmányjogászok hajlamosok egy kis politikát is belevinni a szakvéleményekbe...
|
|
Rosa Canina |
2007. december 22. 13:03 | Sorszám: 217 |
Mondjuk, ha lenne egy koherens jogrendszerünk, nem itt vergődnénk!
|
|
Rosa Canina |
2007. december 22. 13:01 | Sorszám: 216 |
Szia! Azzal vitatkoznék, hogy szerinted "tönkrevágná a jogalkotási folyamatot". Miért? Gondolod, hogy a merő rosszindulatból/beakasztásilag hitelesitésre beadott kérdésre összejönne bárkinek is a 200.000 aláirás? MOndjuk, ki lehetne próbálni, de szerintem nem. Csak akkor müködne a dolog, ha "rendkivüli" helyzet lenne, ha a társadalom különösen aktiv lenne bizonyos ügyekkel kapcsolatban: vagyis egy "mai" helyzetben. Völgyesi érvelése egy baromság: először is semmi köze a jogalkotási folyamatnak a kormányzáshoz /"eddig is volt valahogy"/, másrészt meg a "nép a főnök", amihez joga van, ahhoz biza joga van, és, ha élni akar vele, akkor nem lehet megakadályozni. Mondjuk, nem csodálkozom, egy jogász, aki egész aktiv életet a kádári rendszerben élte, egyszerüen nem tud másképp gondolkodni, nem érti a demokrácia logikáját, nem érti azt az egyszerü dolgot, hogy "közvetlen demokrácia". Egyébként pedig jól gondolod. Belenéztem a legujabb Alkotmányjog tankönyvbe: A törvényt megerősitő népszavazást egyenesen a Kormányzat által elrendelt népszavazás kérdéskörben tárgyalja. Szépen leirják, hogy ez az intézmény a kormányzati pozició megerősitésére szolgál, kétélü dolog, stb. Az persze már más kérdés, hogy a problematikus magyar alkotmányozás ill. jogalkotás ebből mit hozott ki...jelen pillanatban az, amit Morvai állit, helytálló: Nincs kizáró oka egy "külső" indittatásra megvalósuló törvényt megerősitő népszavazásnak. Anyagi biztos nincs. Eljárási - na, ez a necces.
|
|
|