Miből gondolod, hogy ezek kínos kérdések? Direkt nem akartam már személyes reakciókba bonyolódni, de emiatt muszáj leszek, de tényleg nem akarok a továbbiakban a stílusoddal foglalkozni, vagy kritizálni.Szóval. Én annyit állítottam, hogy hiányoznak bizonyos alapinfóid ahhoz, hogy vitatkozni lehessen, mert néha túl általános megjegyzéseket teszel - legalább is így is lehetne, meg úgy is, hogy nem fejted ki eléggé a mondandódat, hogy komolyan lehessen venni - nota bene mpd-nek még ez is sok... A Russzó így, a Marx úgy, meg a "jó" filozófia, amik az sugallják, hogy van még mit csiszolni a kommunikációdon vagy azon, ahogy a friss ismereteket szintetizálod(?).
Nem a más értékrenddel van a baj. Felőlem - mondtam már ezerszer - azt gondolsz, amit akarsz, és úgy éled az életed ahogy akarod, ebben max Rendes Kis fog elővenni én sosem. Hanem a magas lóval van baj, amit többen szóvá is tettek. Nemcsak én, más is. Most emiatt berágtál és elhatároztad számon kérsz rajtam valamit, bár azt még mindig nem értem, hogy ennek mi értelme, ugyanis nem én vagyok a pofátlan rendszeresen, mostanában olyan változások voltak az életemben, amik sokkal toleránsabbá tettek mint amilyen régen voltam. Nem én ugattam le Szőnyi Bartalostól onoguron át L'auberge espagnole-ig az egész fórumot, hanem te. Tehát ha valakinek el kell számolni, akkor az te vagy. De emiatt ne sértődj meg... Tudod, nem az a legény, aki adja, hanem aki állja...
Az előző beírásoddal szóról szóra egyet értek - amúgy - amennyiben inkább magadnak címezted. Indirekt beismerésnek vagy egyetértésnek fogom fel. Leszámítva, hogy még mindig nem érted, hogy az objektívnek látszó kérdéseket tárgyaló tudományok vagy filozófiák elméletrendszere sem lehet sem nem konzekvens, sem nem hibátlan, sem nem hiánytalanul mindenre választ adni képes, minden választ magából levezetni képes rendszer. Márpedig a fölényességed épp arról szólna, hogy olyan mélyen kidolgozott rendszer van a fejedben, ami fényévekkel leköröz mindenkit és mindent. Csak hát ez valahogy nem így van. De elméletileg sem lehetséges. Pláne nem valószínű, hogy olyan ismeretlen vizeken járva mint Bartalos Mária világa rögtön tájékozódni tudnál és olyan sommás kijelentéseket tehetnél mint tettél.
Hajlamos vagy tehát túl sommás ítéletekre mintha a dolgok nem inkább összetettek volnának. Osztja a fene a világot hitre és tudásra. Épp én próbáltam elmagyarázni neked, hogy a két dolog mennyire összefügg, de úgy tűnik szövegértelmezési nehézségeid vannak még mindig. Mellesleg, ha a természettudományos analógia lenne mindenre érvényes "szerintem", akkor egyértelműen a tudás mellett tenném le e voksot - pontosabban a ráció mellett - na ez egy fogalomzavar, amit gyakran elkövetsz a fogalmazás hányavetisége vagy nemtörődömség folytán és emiatt is sejtem, hogy az alapokkal gondok vannak - akár így akár úgy, és nem a puszta lexikai tudásra célzok, ha még nem tűnt volna fel. Visszatérve az előzőre a tudás alapvetően több gyökerű lehet, lehet racionális és lehet hitből, megvilágosodásból stb. következő. Tehát nem a hit és a tudás az ellentétek, hanem a ráció és a hit - hamár... De szerintem még csak ezek sem, hanem ahogy már kifejtettem a két megismerési út egymás segítője kiegészítője. Manapság már nem is szokás a durva szembeállításuk.
Még egy személyes: az a nevetséges erőlködés, hogy huszonötször elismétled, hogy a másik hülye, sosem fog téged igazolni. Inkább fordítva. Ez is olyan alaptétel, amit valahogy szintén nehezen sajátítasz el. Pedig még mindig ezzel próbálkozol. S ezt azzal tetézni, hogy tankönyvből vett válaszokat vársz holmi tanárbácsis kérdésekre, hogy majd osztályozhass kényed-kedved szerint, miközben te magad ott hágod át a korrekt és kellően szabatos fogalmazás szabályait, ahol jól esik, a szabad értelmezésből fakadó teljes szubjektivitás szent nevében. Ha véleményem lesz Russzóról egyébként te leszel az első, akivel megosztom. Most valahogy pár másik dolog sokkal inkább foglalkoztat. Ahogy amúgy szinte számból kivéve a szót mondtad mindezek az urak és gondolkodásuk már beépült a nyugati eszmetörténetbe és ma nem lennénk itt, ha ők nem lettek volna, fokozottan igaz ez Marxra, aki kétségkívül nagy hatású szerző és tévedéseivel is formálta a nyugati gondolkodást, beleértve ellenfeleiéit is. Akkor meg minek letenni a voksot olyan hevesen mint te szoktad? Jön rögtön a kérdés. S ha mégis definiálni akarod magad, akkor miért épp ellenükben miért éppen nem valami olyan ellenében mint a kortárs pol-fil. gondolatok...? Stb.
Az vélekedésem, hogy mindennek meg van a helye. Így a metafizikának is. Nem vagyok metafizikaellenes vagy párti, de nem hiszem, pontosabban tudom, hogy nincs és ez fix tény, olyan rendszer, amely alapokról elindulva teljes és végleges képet adhat nekünk. Ez van. Ettől azonban sokkal termékenyebb az egész és a filoszoknak sem kell mind nyugdíjba menniük, hogy végre jó hírrel szolgáljunk nekik ezekben a megszorításos időkben! Egyébként meg inkább praktikus lélek volnék, aki mégis inkább rövidrezárná az ilyen elméleti okfejtéseket mint ez itt, vagy pláne a meddő vitákat pl. hogy ki a hülye, mert egyszerűen nem olyan világban élek, ahol ezt megfizetik és talán okkal nem. Engem meg végképp nem ezért fizetnek.