Sziasztok, elnézést, ha hosszadalamas vagyok, de érdemes végigolvasni egy másik fórum polémiáját, vitáját (talán nem is vita) szerintem. Ne sajnáljátok rá az időt, nagyon tanulságos:2007-08-01 18:56 " Bővült az ÁNTSZ feketelistája Két új hellyel bővült tavaly november óta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat listája, amelyen az ételfertőzéseket és ételmérgezéseket okozó éttermek, kifőzdék szerepelnek. A táblázatba egy budapesti vendéglátó Kft., valamint egy esztergomi főzőkonyha adatai kerültek fel."
--------------------------------------------------------------------------
A lista bővítésével tele van a padlás !
Intézkedni kell!
Büntetni, bezárni kell !
Utána ezeket az „üdítő híreket közölni !
Eddig alig-alig lehetett hallani hatékony „megtorlásról”, egy-egy piti kis ügy
kivételével.
A „nagyok” továbbra is homályban maradnak, és büntetlenül
szórják a szemeteiket a lakosságnak !!!
A gyógyszer gyártók manipulációiról pedig ma reggel írtam néhány
sort a HOZZÁSZÓLÁS - HÍREKHEZ az 1485- számúban.
Dr. Lenkei Gábor könyvéről a Tudatos vásárló hírleveléből értesültem.
Úgy kb. három éve kapom rendszeresen.
Az élelmiszerek mellett foglalkozik, óvná a becses vásárlókat a
teszteletlen vegyipari termékektől –mosószerektől, kozmetikai –
és egyéb testápoló szerektől.
Érdemes olvasgatni és odafigyelni az adott tanácsokra.
http://www.tudatosvasarlo.hu/
Természetesen ezek a dolgok, azt lehet mondani, hogy csak
a ’jéghegy csúcsa’.
A téma jóval összetettebb, szerteágazóbb, szinte kimeríthetetlen.
Sajnos !
Az, hogy a kormány, vagy erre illetékes szervei szinte a
kisujjukat sem mozdítják ezekben a témákban, csak az
érem egyik oldala.
Engem inkább az emberek közönye döbbent meg, holott az ő
életükről, egészségükről van szó.
Ami még talán ennél is fontosabb, az egészséges utódok
születése is kritikussá válhat, ismerve néhány felhasznált
vegyszer, élelmiszer adalék káros következményeit.
A növények génmanipulálásának hatásáról szerintem még
elképzelés sem lehet.
Ezekhez a kísérletekhez évtizedek szükségesek –vagy még több-
hogy le tudják mérni a kölcsönhatásokat.
Arra gondolok, hogy pl. mivé lesz a megbuherált növény, úgy 50 év
múlva, milyen hatása van ezek fogyasztása emberre, állatra.
És itt jön a kedvenc vesszőparipám: kevés a tudás ahhoz, hogy
az ember Istent játszon, de a természet is visszaüt, ha nem vele
élünk, hanem ellene.
Ezekre a veszélyekre kellene az emberek figyelmét irányítani,
Ha,- és ameddig nem késő.
Nekem például nagyon tetszik a francia Jose Bove „kirohanása”
a génmanipuláció ellen, de szimpatikus a Mc Donalds elleni
„akciója” is. /ilyenekkel kéne példálózni, főleg: követni !/
Nálunk is felröppen néha egy-egy kósza hír, hogy ezek a termékek
egészségtelenek, ugyanakkor reklámozzák, etetik a néppel.
A tejivók, lángossütők, Laci-pecsenyése meg eltűntek, mert
az magyar volt, na meg jó, tápláló és nem mérgekkel megtunkolva.
A guargumit a guar nevű /mérgező/ gyomnövény magvaiból
Nyerik.
Anyagát az élelmiszer ipar térfogatnövelőként, stabilizátorként
alkalmazza, túlnyomó többségben a tejipari termékeknél, a
húsiparban a „vörös” árúknál. A legtöbbet a virsli és parizer tartalmazza,
valamint a szószok, krémlevesek , meg szinte minden konzerv.
Maga a dioxin a föld minden részén, élő szervezetekben, talajban,
folyókban, légkörben, vagyis mindenhol jelen van.
A bajt az okozza, ha megnő a koncentrátuma.
Ezt okozhatják vulkánkitörések, nagy erdőtüzek.
De a legfőbb bűnös itt is az ember.
Magas koncentrátumú dioxin szennyeződést a szemétégetők,
cementgyárak, műtrágya gyárak juttatnak a talajba és a légkörbe,
De ennél is károsabbak a nagy vegyi üzemek szennyezései.
Tehát végső soron nem maga a guargumi a vétkes, hanem a környezet, ahol terem.
Persze ettől még nem lesz kevésbé ártalmas.
Az a bizonyos francia úr, akit említettem, napjainkban taroltatta
le a génkezelt kukoricatáblákat, és vertek szét náhány McDonalds
kócerájt.
Kicsit flúgos fazon, de jó amit csinál.
Természetesen a magyar média "kétes" alakként tálalja.
Az itteni gazdáinknak is inkább ilyen keményebb dolgokkal kellene
védekezni, vagyis támadni, nem semmire se való útelzárásokkal.
Itt nálunk majdhogynem a fordítottja történik, hisz a rendszerváltás óta két vetőmaggal foglalkozó, (kukorica) kutatóintézet égett le, "véletlenü", amelyik a kíváló, és egészséges vetőmagok kutatásával foglalkozott, és évtizedek kutatásai lettek a tűz martalékául.
Most akkor mi legyen?
Ha veszünk és eszünk, meghalunk ?
Ha meg nem, akkor kihalunk ?!
Mindenesetre a yoghurt szerelmesei inkább szüneltessék egy időre a kúrát,
és a gyerekeknek se adjanak a semmiféle sűritett tej terméket.
---------------------------------------------------------------------------------------
„Már több vállalkozás is jelezte, hogy használ guargumit, köztük nagy tejfeldolgozók, állateledel-előállítók és pékség-hálózat - mondta el Bognár Lajos, országos főállatorvos-helyettes. hangsúlyozta, hogy ezek a cégek nem tehetnek arról, ha esetleg szennyezett adalékanyag lenne náluk.
Idehaza csaknem kétszázezer olyan élelmiszeripari, takarmány- vagy gyógyszeripari vállakozás van, amelyik tesz termékeibe a kérdéses adalékanyagból. Mindegyik cégnek jelentkeznie kell a hatóságnál, aki ezt elmulasztja, akár hárommilliós bírságra is számíthat ellenőrzéskor.”
Akinek, nem esik nehezére a gondolkodás.
A tévé szerint 200 000 azaz kettőszázezer cég használja ezeket a nem tudom miket.
Szerintünk titokban teszik, vagy kormány hozzájárulással?
--------
Nagyon jó a fölvetésed, de a cégek viszont azt mondják, mivel demokráciában gondolják magukat, nem kell hozzájárulás, bármit tehetnek, amit nem tiltanak.
Miféle hivatalok őrködnek az élelmiszerbiztonságon, ha a rákkeltő paprikától a dioxinos adalékig, a lejárt szavatosságú, és átcimkézett,-romlott szutykok mind odakerülhetnek az asztalra.
Miközben az egészéges(ebb) élelmiszetremelők meg tönkremennek?
-----
De itt a nagy lehetőség is, nem kenyérbúzát kell termelni, hanem guargumit, viszik a népek mint a cukrot, 100 tonnaszám lehet eladni világszerte.
E-412- ültetvények lepnék el a bazi nagy magyar pusztát. Ebből biztos nem lehet túltermelni sem, mert még a kutyákat is ezekkel a sz@rokkal etetik.
Miből gondolod, hogy "tehetetlenkednek" ?
És ha nem?!
Tudod, az ilyen fajta mérgekre leginkább az idős és gyerek szervezet
a legérzékenyebb.
Nálunk egyikre sincs szükség !
Az el nem végzett laboratóriumi vizsgálatokat meg majd kidumálják,
a szokásos pénz és létszám hiány "bedobásával".
Van már ennek jól bevált forgatókönyve !
Néhány érdekes leírás az E- jelű adalékokról.
http://www.poli.hu
----
# E-412 (guargumi (guármag származék)) - növényi termék, ártalmatlan. Más forrás szerint: A mérgező guar (gyomnövény) magvaiból nyerik, melyek különböző káros anyagokat tartalmaznak. Mivel tökéletes tiszításuk gazdaságtalan, a kereskedelmi forgalomban lévő guar-gumi körülbelül tíz százalékban engedélyezetten tartalmazhatja a gyomnövény egyéb kísérőanyagait is.
--
# E-320 (BHT, 3,5di-tercier-butil hidroxi-toluol) - használatukat �antioxidánst tartalmaz", vagy �avasodásgátlót tartalmaz" felirattal kell jelölni, szintetikusak, túlérzékenységet, allergiát okozhatnak, az USA-ban betiltották. A BHA (E320) a rágcsálnivaló termékeket védi az ízhibáktól, javítja a marcipán, nugát és máktöltelék eltarthatóságát. A pék- és cukrászárukon az anyag öszetételének feltüntetése nem kötelező. Az EU a következő termékeknél tervezi az engedélyezést: levesek, halkonzervek, reggeliző-gabonafélék (müzli, dió és mogyorófélék, valamint fűszerek. A BHT csak rágóguminál engedélyezett. A rágcsálóknál részben rákkeltő, részben a rák kialakulását gátló hatást figyeltek meg. Az állatkísérletek során elváltozások jelentkeztek az immunrendszernél, a pajzsmirigyben és a májban. Mindkét anyag felhalmozódik az emberi zsírszövetben és a magzatba is bekerülhet. Allergiát kiváltó anyagként ismertek. Nagy valószínűséggel allergiát okoznak. Használatukat csak néhány terméknél engedélyezik (pl. a rágóguminál).
(szinezékek) * E-104 (kinolinsárga) - szintetikus, az USA-ban betiltották. Szintetikus színezőanyag; a patkányokra és az egerekre nézve ártalmatlannak bizonyult. Egy EU szakértői bizottság kutyákon végzett rövid idejű vizsgálata szerint "nem mutatható ki egyértelmű toxikus hatás". Káros hatása az emberre nem ismeretes.
* E-122 (azorubin) - szintetikus, allergiát okozhat, az USA-ban betiltották. Az eddigi állatkísérletek során - nagyobb adag esetén - a legkülönfélébb mellékhatásokat figyelték meg (a vérképre, a tüdőre, nyirokrendszerre és a hasnyálmirigyre hat).
* E-124 (neukokcin) - szintetikus, az USA-ban betiltották, allergiát kelthet
* E-150(a,d) (karamell) - E-150(a(egyszerű), b(szulfitos), c(ammóniás), d(ammónium-szulfitos)) - karamell - cukor hevítésével nyerik, patkányokon végzett kísérletekben, nagyobb adagban görcsöket váltott ki és csökkentette a fehérvértestek számát (módosította a vérképet, ami rákkeltő hatásra utalhat). Ausztriában csak a barna sör színezéséhez engedélyezett.
* E-160a (béta-karotin) - szintetikus, az A-vitamin előanyaga
* E-160e (béta-apo-8-karotinal) szintetikus
* E-163 (antocián) - kék-szőlőből vonják ki, természetes színezőanyag, nagyobb mennyiségben is ártalmatlan
* E133 (brillantkék (FCF)) - szintetikus, az USA-ban betiltották.
A cikk itt olvasható:
http://www.reggel.hu/index.php?apps=cikk&cikk=88281
Életveszélyes is lehet a sok joghurt
[2007.08.04]
„
Akár kétszázezer magyar cég is érintett lehet a guargumi ügyben, a kereskedők
„Nem zárható ki a közvetlen életveszély sem” – ezt a nem éppen megnyugtató véleményt mondta kérdésünkre Süth Miklós főáállatorvos a dioxonszennyezésről. A rákkeltő méreg az egész országban, több ezer termékben is lehet, emiatt az E-412-es adalékanyagot, illetve másnéven guargumit tartalmazó élelmiszerek fogyasztásától óvakodni kell! Süth Miklós szerint akár kétszázezer magyar cég is érintett lehet a botrányban, amely egész Európát, sőt az Egyesült Államokat is fenyegeti. Az Indiából származó, szennyezett guargumi ugyanis joghurtok és más tejtermékek mellett sokféle élelmiszer és gyógyszer alapanyaga is. „
És egy „sminkelt” változat, avagy a a szakértők és a média
komédiája !
„ Dömölki Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) élelmiszer-szakértői bizottságának vezetője azt mondta, hogy a guargumit, mint állagjavítót nagyon kis mennyiségben keverik az élelmiszerekhez,…… ezért kicsi a dioxin-mérgezés veszélye.”
Kezdődhet a „Ki Mit Hisz” játék !!!
---------------------------------------
Egy saját vélemény: egyáltalán, mi a francnak kell különböző adalékok a mi élelmiszereinkbe ?
Főleg károsak ?