Téma: Orosz-Grúz háború
|
bvalek2 |
2008. augusztus 17. 09:37 | Sorszám: 1554 |
Szerintem ebben a történetben nem lehet igazságot tenni. Két szempontot tartok egyedül indokoltnak, minél kevesebben haljanak meg, és persze a magyar érdekeket: Az első számú magyar érdek, a jelenlegi KGB-s támogatású KISZ-es vezetés mielőbbi eltávolítása, mert amíg a kormány nem minket képvisel, iszonyú károk keletkeznek az országban. Erre kizárólag a nemzeti ellenzék képes, neki van társadalmi beágyazottsága, és támogatottsága, ezek az erők jelenleg a Fideszben és a KDNP-ben testesülnek meg. A regnáló bábkormányt külföldi titkosszolgálat tartja fenn, ezzel a túlerővel szemben szövetségest kell keresni. Orbán Viktor nagyon helyesen teszi amit tesz, ellenségünk ellenségével barátkozik. Az amerikai bekerítő politika hatástalan, amíg Gyurcsány, Fico, stb. révén az oroszok ennyire nyíltan nyomulhatnak Európa közepén, erre fel kell hívni a figyelmet. Az, hogy kinek miben van igaza a Kaukázusban, akadémiai kérdés, a valóság az, hogy a nagyhatalmi érdekellentétek miatt (amíg az olaj világpolitikai tényező) nincs esély a megoldásra. Hogy ez mennyire reális meglátás, az ellenség reakcióján megfigyelhető. A titkosszolgálati aknamunka máris megkezdődött, a nemzeti ellenzék lejáratására létrehozott szélsőséges honlapok, teljesen elfeledkezve eddigi szerepükről, máris teljes vehemenciával támadnak. Egy oldalra került ami összetartozik, a kurucinfó, a barikád, a népszava, és a népszabadság bértollnokai, a kollaboráns kormány oldalán felsorakoztak. Továbbá magyar érdek elsősorban az Európai Uniós, és kevésbé az amerikai orientáció, a nemzetrészek összefogása az Unión belül, az energiafüggetlenség az oroszoktól, és a távolságtartás a nyugati blokk militáns akcióitól. Véleményem szerint a Fidesz vezetői ezt is jól látják, Orbán Viktor nem támogatta az iraki hadjáratot, amivel egy hosszabb távú szempontot vett figyelembe. Szkülla és Kharübdisz között vergődünk, most Szkülla (az oroszok) kavartak nagyobb örvényt (budapesti bábkormány), ezért Kharübdisz (amerika) felé kell navigálnunk, de vigyázva, nehogy a másik szörnyhöz túl közel kerülve átcsapjanak felettünk a hullámok (pl. egy idetelepített radarral). A hajónkon Szkülla ügynöke a kormányos, Orbán Viktor pedig egy olyan Odüsszeusz, aki azzal tud segíteni, hogy tartja a lelket a matrózokban, és Kharübdisztől vár egy segítő hullámot, ami eltávolít Szküllától, és lemossa a fedélzetről ezt az idegbeteg Gyurcsányit. Biztos jó az nekünk, hogy megint a németekkel vagyunk egy táborban? Ezt a kérdést én tettem fel korábban Mert azért Kharübdisztől is tartani kell...
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 15. 16:48 | Sorszám: 1327 |
Istenostora kérdésére válaszoltam. Onogurral feleslegesen vitatkoztok, mert mindkettőtöknek igaza van. Onogurnak igaza van abban, hogy Szaddam Husszeint az amerikaiak kreálták és fegyverezték fel Irán ellen. Neked igazad van abban, hogy a legtöbb támogatást Szaddam az oroszoktól kapta, mert miután Szaddam önállósította magát, az oroszokhoz kezdett dörgölőzni, akik nem nézték az újdonsült szövetséges előéletét.
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 15. 16:42 | Sorszám: 1322 |
Birobidzsán az Amur folyó mellett, az orosz távol-keleten van, oda deportálták a zsidókat a szovjetek.
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 15. 16:40 | Sorszám: 1321 |
Ez örömteli hír. Ha nyilvánvalóvá válik, hogy a Fidesznek és a szélsőjobbnak nincs semmi köze egymáshoz, akkor Orbán Viktort sem lehet lefasisztázni. Így a riogató kampány vitorlájából is kifogták a szelet, nyugodtan lehet a Viktorra szavazni. Ha ez véletlen eredmény, akkor az ellenzéknek szerencséje van, ha szándékos, akkor viszont zseniális húzás volt.
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 15. 16:30 | Sorszám: 1315 |
Pontosan így van, Szaddamot az amerikaiat tették oda Bagdadba, hogy ellensúlyozzák Iránt. Aztán amikor önjáró lett, megszabadultak tőle.
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 15. 15:52 | Sorszám: 1296 |
Nem tudom hogy látod-e a lényeget, Orbán Viktor egy közös európai álláspontot kívánt erősíteni. Amellett, hogy erkölcsileg is helyes dolog volt az iraki háború ellenzése, az állásfoglalása pont azt fejezte ki, hogy ne egyik vagy másik nagyhatalom kedve szerint táncoljunk. Magyarország egyedül nem tud szembehelyezkedni, de az egyesült Európa igen. Sőt, mi vagyunk túlerőben, mindkét féllel szemben, nem csoda hogy az USA és az oroszok is igyekeznek éket verni az európai államok közé.
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 15. 15:40 | Sorszám: 1291 |
Viktor elítélte az Irak elleni támadást, milyen alapon borítékolod az Iránnal kapcsolatos álláspontját? Szerintem te is rossz helyen keresed az ellenséget.
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 15. 15:15 | Sorszám: 1285 |
A HírTV-nek volt, vagy talán van is még a "Birodalom titkai" című történelmi műsora. Ott hallottam először ezt a megfogalmazást, hogy szovjetek faji alapon deportáltak zsidókat. Sztálin rájuk is gyanakodott, de végül is kire nem? Egy jelentősebb, elsősorban zsidók elleni tisztogatást akadályoztak meg azzal, hogy eltették Sztálint láb alól.
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 15. 14:38 | Sorszám: 1281 |
Melyik része nem tetszik? A faji alapon zsidókat deportáló szovjetek, vagy a határmegállapodás a kínaiakkal? Mindkettő történelmi tény.
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 15. 14:32 | Sorszám: 1279 |
Ej de türelmetlen az elvtárs. Hová lett a közmondásos szovjet-magyar barátság? Gondolom magyar könyv hivatkozással semmire sem megyünk mert nem azonnal ellenőrizhető, különben sincs kéznél. Szerencsére még a Wikipédia is megemlíti: a Barbarossa hadművelet (angol) szócikk a "The Soviet offensive plans theory" alcím alatt tárgyalja a dolgot. Itt úgy van tálalva, mint elmélet, de ha elolvasod láthatod, hogy elég súlyos bizonyítékok vannak mellette. Megértem hogy a szövetségesek nem szeretnének aggresszornak tűnni, dehát "sajnos" a II. világháború sem volt fekete-fehér... A magyar történetírás (nem a pártállami, hanem a magyar), egyöntetűen a megelőző csapás tézise mellett áll. Még történelem órán is ezt tanultuk, pedig a tanárnő közismerten balos szavazó volt. Ezért csak finoman említette, és igyekezett megmagyarázni hogy miért volt helyes, hogy Sztálin le akarta igázni Európát, de a magyarázkodástól függetlenül tény, hogy az oroszok támadni akartak, a németek viselkedésétől függetlenül. Ha június 22.-én nem indulnak el a németek, július 6.-án az oroszok támadtak volna előbb.
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 15. 14:13 | Sorszám: 1272 |
Hát azt azért nem adták vissza De például az Amur folyó vidékén, azon a környéken, ahová például a Szibériába deportált zsidókat gyűjtötték (mert Sztálin mellesleg antiszemita volt mint Hitler), korrigálták a határokat. Hogy ez mit jelent azt nem tudom, de a kínaiak meg vannak elégedve vele.
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 15. 14:04 | Sorszám: 1267 |
A magyar nyelvtan fonákságai, ugye ugye. Nem ez az első alkalom hogy elcsúszol a banánhéjon. Mennyi időt töltöttél te idegennyelvű környezetben?
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 15. 13:58 | Sorszám: 1265 |
Ahogy elnézem, sok új dolgot írtam neked az előbb. Welcome to Hungary barátom, mi vendégszerető nép vagyunk, ha te nem bántasz, mi se bántunk. Üdvözölnélek oroszul is csak a te kedvedért, de szerencsére nem tudlak
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 15. 13:48 | Sorszám: 1263 |
Nem vicc, igen, visszaadták. Az első Shanghai konferencián kölcsönösen lemondtak minden területi követelésről, megállapodtak egy ésszerű közös határban, és azóta szent a béke. Az SCO-ba belépés feltétele az ilyen megállapodás a szomszédokkal, nem szeretnének úgy járni, mint a NATO a görögökkel és a törökökkel. Kerülik a belső megosztottságot.
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 15. 13:35 | Sorszám: 1260 |
Szerintem igazad van, végül is ez volt a stratégia a hidegháború idején is, körbevenni a Szovjetuniót Amerika-barát államokkal. Kína egyébként már nem utálja Oroszországot, annyira jóban vannak, hogy közösen létrehoztak egy katonai tömböt, a Shanghai Együttműködés Szervezetét.
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 15. 12:56 | Sorszám: 1253 |
Ennél nagyobb butaságot is csináltak már. Lehet hogy az ő elképzeléseik szerint ez egy jó ötlet, az iraki hadjáratot is annak tartották, aztán nem jött be. A birodalmi gonoszságnál is jobban aggaszt a birodalmi dilettantizmus...
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 15. 12:34 | Sorszám: 1248 |
Engem csak az öbölbe tartó amerikai hadihajók aggasztanak. Félő hogy azért volt ez az egész zajongás, hogy elnyomják az Iránt támadó vadászgépek hangját. Nem tudják megállni, hogy valahol valakik ne gyilkolják egymást, emberállatok.
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 15. 12:07 | Sorszám: 1242 |
Már írtam hogy a tótok az oroszok mellett nyilatkoztak, a Fico nevű piros színű gyalog a sakktáblán megszólalt.
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 15. 10:59 | Sorszám: 1222 |
A nemzetközi jogra hivatkozva kért segítséget Magyarország királya - Ferenc József, mert függetlenséget akartak a szakadár magyarok. Ferenc József jogilag nem volt legitim király (sem nemzetközileg, sem belföldileg). Megkoronázásának éve általános iskolai tananyag: 1867. A magyarok nem voltak szakadárok, mert nem tartoztak sehová, Magyarország önálló ország volt, perszonálunióban az osztrák örökös tartományokkal. Az uralkodó minden rendelkezést magyar királyi minőségben hozott. Az orosz cár által zsákmányolt honvéd hadilobogókat 1941-ben a Szovjetunió Magyarországnak visszaadta jó szándéka jeléül, jelezve, hogy semmiféle területi igénye Mo.felé nincs. Akkor mégis milyen hadilobogókat adtak vissza 1948-ban, a századik évfordulón? Szőttek nekünk néhány újat, jószívűségből? Területi igényük kellett hogy legyen, mert elvették Kárpátalját, nem mi tukmáltuk rá őket. Erre Magyarország MEGTÁMADTA a Szovjetuniót a náci Németország oldalán. A Barbarossa hadművelet bizonyítottan megelőző csapás volt, a Szovjetunió támadásra készült, ezt a német hírszerzés mellett az amerikaiak is tudták, ebben a nyugati történetírás is egyetért. Különben is a mi Kassánkat bombázták, beugratni minket a háborúba, hogy aztán legyen ürügy keresztülmasírozni rajtunk. A magyar katonák kegyetlenségéről a polgári lakosság körében még mai is emlékeznek don-parti városokban. Néhai nagyapám, aki 2 és fél év alatt a Dunától elgyalogolt a Donig, majd vissza, látta azt a területet is, ahol az szovjet népirtás során 10 millió ukrán éhenhalt. Látta, hogyan bánnak az oroszok a saját testvéreikkel, az ukránok pedig felszabadítóként üdvözölték a magyarokat. Hogy tiszteletre méltó hadviselt nagyapámat idézzem, lóf@sz a seggedbe, de egy méteres véreres
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 14. 18:55 | Sorszám: 1116 |
Egy külföldi titkosszolgálat által működtetett honlap, ami a valódi problémát jelentő posztkommunisták helyett az egyedüli alternatívát jelentő nemzeti ellenzéken köszörüli a nyelvét, nem mérvadó semmilyen témában.
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 14. 16:10 | Sorszám: 1106 |
Szerinted mi történik, amikor egy tárgyaláson képviselnek, és "jó színben tüntetnek fel" minket? Amikor előkészítenek egy szerződést és kedvezményekért "érvelnek"? Amikor "diplomatikusan" nyilatkoznak? Az idézőjeles fogalmak mind a hazugság szinonimái. Csak mivel mi vagyunk a haszonélvezői, nem alkalmazzuk a "hazugság" szót, mert olyan csúnyán hangzik, mintha valaki valami rosszat tett volna. De hát hogy lehet rossz az, aminek a nemzet a haszonélvezője? Ezért aztán magunkat is becsapva szép szavakat helyettesítünk be mindenhová, ahol "hazugság"-ot kellett volna mondani.
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 14. 15:54 | Sorszám: 1102 |
Nem tehet mást, most ezt kell mondania, ez a szakmája. Mint amikor a haldokló mellett ügyelő orvos azt hazudja a betegnek, hogy azért nem jön a családja a kórházba, mert forgalmi dugóba kerültek, valójában nem érdekli őket a nagypapi, csak az örökség. Ez nem azt jelenti, hogy az orvos biztos egy hazudozó, aki a többi betegnek is folyton hazudik a kórházról. A politika egész más, de itt is létezik a kegyes hazugság fogalma. Az orvos a beteg érdekét nézi, és ez egy nemes cselekedetté teszi a hazugságot. Amikor a politikus a nemzet érdekében hazudik, akkor az is nemes cselekedet (és nem saját maga érdekében, ilyen is csak 1000 évente egyszer fordul elő).
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 14. 15:40 | Sorszám: 1098 |
Tudjuk hogy mindkét birodalom sáros. Mire megyünk vele? Gondolod, ha bármely magyar vezető megmondja a tuti, attól mindketten magukba szállnak, és kitör a világbéke? Inkább megpróbálunk navigálni Szkülla és Karübdisz között, mint Odüsszeusz Viktor
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 14. 15:37 | Sorszám: 1097 |
Mivel én utálom a barikádot és a kuruc-infót, csak egy igen tájékozatlan moszados lehetek
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 14. 15:24 | Sorszám: 1093 |
Ez nem elvtelenség, hanem az önérdek helyes felismerése. Különben is, a világ sohasem fekete-fehér. Az igaz hogy most a dróton rángatott grúzok az agresszorok, de az egész helyzet a Kaukázusban az oroszok műve. Addig kavarták, amíg az arcukba fröccsent. Nagyon elegánst ahogy letörölték, de abba kéne hagyni a kavarást, mert ki fog borulni a bili.
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 14. 15:19 | Sorszám: 1091 |
Bevágódtam?
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 14. 15:14 | Sorszám: 1088 |
A barikád ezzel elég nyilvánvalóvá tette, hogy melyik külföldi titkosszolgálat üzemelteti... érdekes, én a Moszadra tippeltem volna, de hogy KGB-sek? Az embert mindig meglepi valami
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 14. 15:11 | Sorszám: 1087 |
Mondom nem igazságok kell tennie, hanem képviselnie Magyarországot. A nemzetközi helyzet helyes elemzésével kitörölhetjük a valagunkat. Azt kell mondani és cselekedni minden helyzetben, ami a magyarok érdeke. Mindenki más ezt teszi körülöttünk. Nagyon örülök neki, hogy a Fidesz vezetői ezt észrevették.
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 14. 14:59 | Sorszám: 1084 |
Azért mert van esze. Ellenségünk ellensége a barátunk. Nem igazságot kell tennie, hanem Magyarországot kell képviselnie (más úgy tűnik nem teszi meg helyette).
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 14. 13:30 | Sorszám: 1075 |
Szerintem természetes hogy befolyásoljuk egymás álláspontját, ami engem illet, azért vagyok itt hogy tanuljak és tájékoztassak, különben nincs értelme a fórumnak. Ha nem akarok meggyőzni senkit, akkor leírom otthon egy papírra a véleményem, és jól eldugom egy szekrénybe. Az én álláspontom is sokat finomodott amióta részt veszek a társalgásban, pl. azt hittem hogy az oszétok őshonosok Dél-Oszétiában, kiderült hogy nem azok, azóta én is a határ megtartását pártolom. Csak arról szeretnélek meggyőzni téged és másokat is, hogy ne általánosítsanak népekre. Népeknek nincsenek jogaik vagy bűneik, nincs olyan jogalany hogy "nép", embereknek viszont vannak ilyen tulajdonságaik. Az anyanyelvet használni, békében élni, boldogulni (család, jövő), egy közösségben élni emberi jog, nem "népi". Ha az állam, amiben élnek, ezt lehetővé teszi, az jó, ha nem teszi lehetővé, akkor nem jó: - A finnországi svédek nem a saját országukban élnek, de minden fent felsorolt jogukat biztosítja a finn állam, tehát nekik az a helyzet jó. - A magyarországi magyarok a saját országukban élnek, és minden fent felsorolt joguk sérül, különösen a harmadik és negyedik, tehát ez a helyzet nem jó (vagy a magyar hadseregnek, vagy Brüsszelnek, de valakinek lépni kell). Bűnöket sem népek követnek el, hanem egyes emberek. Emberek adják ki a parancsokat, emberek hajtják őket végre: - Az oroszok nem bűnösök, és nem felelősek '56-ért sem, mi köze az egészhez egy rosztovi háromgyerekes anyukának például? Kommunista vezetők személy szerint viszont felelősek érte, és egy nürnbergi típusú perben kellene őket elítélni és fellógatni. - A grúzok sem bűnösök az oszétok irtásában, de Szaakasvili és vezetése személy szerint, illetve azok a grúz és izraeli katonák, akik szemrebbenés nélkül szórták a halált Chinvalira már bűnösök, és a hágai nemzetközi törvényszék előtt van a helyük. - Az orosz és amerikai vezetők személy szerint bűnösök a konfliktus fenntartásában, de az orosz katonák bizony nem bűnösök, mert ők óvták a polgári lakosságot. - Az oszét szeparatista fegyveresek viszont a népük iránti minden szimpátiám ellenére közönséges bűnözők, zabrálnak és gyújtogatnak Goriban, és úgy kell bánni velük, mint bármely civilizált országban szokás a ilyenekkel: rendőrségi letartóztatás, bírósági tárgyalás, börtön.
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 14. 12:54 | Sorszám: 1070 |
Ausztriával kapcsolatban meg tudtak egyezni az amerikaiak és a szovjetek, van rá precedens hogy betartják a megállapodásokat, főleg ha nincsen tétje. Grúzia sajnos túl fontos ahhoz, hogy bármelyik oldal lemondjon róla. Ismerős helyzet, mi magyarok és a lengyelek is sokat szenvedünk az miatt, hogy stratégiailag fontos helyen lakunk. Hogy egy klasszikust idézzek, ha Árpád apánk kicsit tovább ment volna, most mi fabrikálnánk az órákat és a bicskákat, és semmi gondunk sem lenne
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 14. 12:50 | Sorszám: 1068 |
Ez aztán nagyon konstruktív megnyilvánulás volt, most aztán lesheted hogy ki fog egyetérteni veled. Csak a saját álláspontodnak ártottál ezzel a beszólással, ami kár, mert van igazság abban amit írsz, akkor is ha az általánosításaiddal nem értek egyet. A sértések úgy is leperegnek mindenkiről, azokkal nem mész semmire.
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 14. 12:46 | Sorszám: 1065 |
Inkább demilitarizálni kéne, nem felfegyverezni, mert előbb-utóbb elsülnek valamelyik oldalon, aztán ha összeomlik az állami kontroll, a fegyverek milíciák kezébe kerülnek, azok meg ókori stílusú bosszúhadjáratokba kezdenek, és nesze neked, Hága megint évekig el lesz látva népirtásos esetekkel.
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 14. 11:12 | Sorszám: 1039 |
Szerintem az lenne a legjobb megoldás, ha a két nagyhatalom Grúziát a hidegháborús Ausztriához hasonlóan semleges állammá nyilvánítaná, afféle senki földjévé. Az oroszok és az amerikaiak egyaránt kivonnák katonáikat az országból, és megszüntetnék az érdekeltségeiket az országban. Abházia és Dél-Oszétia autonóm területekként Grúzia részei lennének, egy új pacifista grúz alkotmány szavatolná a kisebbségek jogait, a hadseregfejlesztés korlátozását, és egy nemzetközi szerződés a grúz határok integritását. Azonban Ausztria területén nem volt se olajlelőhely, se vezeték... úgy hogy ez nem fog Grúziában megvalósulni. Az amerikaiak tovább fognak próbálkozni a közép-ázsiai olajkincs megszerzésével, az oroszok pedig megpróbálják majd ezt megakadályozni. Ha nem Grúzián keresztül, akkor majd egy másik ottani országban lesz hirtelen "demokratikus forradalom", és elkezdi a nyugat felfegyverezni. Ürügy a háborúra pedig mindenhol van, ha nincs akkor csinálnak egyet.
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 14. 10:37 | Sorszám: 1031 |
Szerintem ezzel átesel a ló túlsó oldalára. Az országoknak nincsen "helyük", ott is emberek élnek, szeretnék tovább folytatni a naiv életben maradást, és használni az anyanyelvüket. Ha ebben akadályozza őket bárki, joguk van az önvédelemre. A lényeg ebben a történetben, hogy most nem erről van szó. a BP és a Chewron olajprofitjáért izraeli és amerikai katonai tanácsadók felszerelték a grúzokat, és háborút indítottak. Ez két nagyhatalom harca, a grúzok és az oszétok is csak eszközök.
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 14. 10:22 | Sorszám: 1027 |
Egyik kutya másik eb...
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 14. 09:09 | Sorszám: 1020 |
A Fidesz nagyon helyesen teszi hogy tiltakozik, meg kell mutatni, hogy ők a demokratikus ellenzék, és a sumákoló kormánytagok a KGB ügynökei. Ez nem érzelmi kérdés, hanem az "ellenségem ellensége a barátom" filozófiája. A nyakunkon maradt hálózatot az oroszok irányítják, és Putyin nem fogja megvonni tőlük a támogatást, csak mert szépen kérjük. Ha a túlerő miatt nem tudjuk elkergetni őket, akkor a nyugati titkosszolgálatok segítségével tudjuk csak ezt megtenni. Amerikának fel kell ismernie, hogy kígyót melenget a keblén, amikor a volt KISZ-esekkel barátkozik. Eddig talán nem látták ezt fontosnak, de most hogy "fokozódik a nemzetközi helyzet", a kisebb helyőrségek is fontossá válnak, és talán nálunk is megkapja az ellenzék az őt megillető nyugati támogatást, hogy lecserélhesse a KGB bábuit.
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 14. 09:02 | Sorszám: 1018 |
Az a szomorú, hogy most egyik fél sem hazudott. - Az oroszok tényleg elkerülték Gori városát, ők a közeli légibázissal foglalkoztak, ami Gori térségében van. Onnan vonulnak ki jelenleg. - A grúzoknak is igazuk van, amikor orosz oldalon harcoló csapatokat jelentenek Gori városából, amelyek zabrálnak, és gyújtogatnak. A lentebb idézett hírek szerint az oszét szeparatisták katonáiról van szó, bosszút állnak Csivali lerombolásáért (meg persze jól jön az asszonynak a grátisz ezüst étkészlet). Sajnálom az oszétokat azért amit ki kellett állniuk, de azért jól látszik, hogy jász testvéreink nem csak földrajzilag, hanem lélekben is Ázsiában maradtak
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 13. 20:22 | Sorszám: 992 |
Az orosz katonáknak kell bemenni a házak közé, épp úgy, mint ahogy a jenkik a bagdadi házak közé. Az orosz katonák nem követték el ezt a hibát, nem mentek be a házak közé, ezért is volt kevés áldozat. A grúz kormány elmozdításával sem törődnek, tudják hol a határ, ami számomra meglepő, eddig nem ez volt a jellemző rájuk.
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 13. 20:09 | Sorszám: 990 |
Pont ez mellett érvelek én is. Ha az oroszok lőnek le egy grúzt, vagy a grúzok egy oszétot, azzal ugyanúgy az özvegyek és árvák számát növelik a világon. Ha elolvasod a híreket, megtudhatod, hogy a grúz fegyverek tízszer annyi anyától vették el a fiukat, mint az oroszokéi. Mintha a grúzoknak a területi egység és szuverenitás jó indok lenne egy kis mészárlásra. Túl sok vért ontottak Szaakasvili csapatai ahhoz, hogy sajnáljam ezt a piti gyilkost. Remélem valaki elvágja a torkát, mielőtt még több bajt és szenvedést okoz a világban.
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 13. 19:49 | Sorszám: 983 |
Ha nem lettek volna orosz katonák Dél-Oszétiában, bizony, nem történt volna meg ez a történet! Ez felmenti az oszétok irtását? A grúzoknak mindent szabad? Nézegesd azokat a BBC képeket, és meditálj felettük. A grúzok csinálták, nyugati katonai tanácsadók közreműködésével.
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 13. 19:42 | Sorszám: 981 |
Tegye fel a kezét aki eddig nem tudta, hogy Fico a KGB bábja (mint Fletó, Lukasenko, Kadirov, és kollégáik)
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 13. 19:35 | Sorszám: 978 |
Egy háborúban a Gonosz Birodalmának hadserege viselkedik a legemberibb módon, és a legvéresszájúbb csicskásuk mondja ki egyedül az igazságot (nem kíméli az oroszokat sem, nem falaz nekik, hanem az igazat mondja)? Emberek, befagyott a pokol! Fico a grúzokat okolja a harcokért 2008. augusztus 13. 18:36 MNO Robert Fico szerint a kaukázusi harcokat Grúzia provokálta ki. „Nem szeretném fekete-fehérben látni a helyzetet, mint egyesek, mert tudjuk, hogy valaki provokált, és azt is tudjuk, ki volt az. Erre jött egy reakció, amely nagyon erőszakos volt, ezért be kell fejezni a lövöldözést, és tárgyalóasztal mögött kell elintézni a dolgot. Ellene vagyok a fekete-fehér látásmódnak, miszerint az egyik a rossz, a másik a jó oldal” – mondta Fico a sajtónak a szakszervezetekkel való tárgyalása után. Fico szerint le kell állítani a harcokat. „Mindenütt, ahol embereket gyilkolnak, le kell állítani a lövöldözést, és a kiegyezés útjára kell lépni” – tette hozzá a kormányfő. A szlovák diplomácia álláspontját kiegyensúlyozottnak tartja, maga is kiáll a külügy reakciója mellett. A Külügyminisztérium első hivatalos reakciójában nyugtalanságát fejezte ki az orosz-grúz fegyveres konfliktussal kapcsolatban, és kijelentette, hogy minden lehetséges eszközt be kell vetni a harcok leállítására. Az SNS alelnöknője, Anna Belousovová szerint a média elfogultan közvetíti a kaukázusi háborús eseményeket. Ahogy egy mai sajtótájékoztatón elmondta, szerinte a média információs háborút folytat Oroszország ellen. Felhívta a figyelmet arra, hogy a grúzok támadtak először Dél-Oszétia fővárosára, és hogy szerinte Grúzia népirtásra készült. Belousovová kijelentette, hogy a nemzetközi ítélőszékeknek kéne foglalkozniuk az üggyel. (bumm.sk)
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 13. 19:14 | Sorszám: 974 |
Mert Srebrenica férfiait, kisfiúit megvédték a nemzetközi békefenntartók? Amíg a bambaképű hollanddal tárgyaltak a szerbek, addig a katonáik tömegsírba lődözték az embereket. Azt hittem hogy én vagyok itt a legfiatalabb, de olyanokat írtok mint a gyerekek, ez kb az sg.hu stílusa. Ennyire naív vagy, utóbbi 15 évet melyik bolygón töltötted? Most komolyan ki vagyok akadva. Inkább mára befejezem, mielőtt olyat írok, amivel kidobatom magam...
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 13. 19:06 | Sorszám: 973 |
Basszuskulcs, ezek dél-oszétiai képek! Nem az oroszok csinálták, hanem a grúzok! Ráadásul az egy orosz tábori kórház, legalább a képaláírásokat olvasnátok!!! Éljen ám a jó édes cionista k*rv@ anyjuk azoknak a katonai szakértőknek
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 13. 18:07 | Sorszám: 964 |
Szerintem a CNN hír amit belinkeltem a 942-es hozzászólásomban, éppen hogy az oroszokat igazolja. Hazugságok kapták Szaakasvilit, a CNN és a BBC riportere is mást látott, mint amit a grúz elnök állított. Összecsapások már nincsenek. Azok az orosz erők, amik még grúz területen vannak, elhagyott légibázist sepregetnek Gori közelében (az volt a grúz támadás gyülekezési pontja). Nem csodálom hogy ez idegesíti a grúzokat és megbízóikat, jó ég tudja mit hagytak ott a grúz hadsereg hős katonái, amikor csapot-papot hátrahagyva menekültek egy helyőrségből, amit még el sem értek az oroszok...
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 13. 16:11 | Sorszám: 944 |
Eddig néha jelentkezett a hiba, ha - hosszabb szöveget gépeltem be - ennél fogva sokáig is volt nyitva a szerkesztőablak - és közben frissített a böngészőFirefox 3.0.1-et használok NoScript 1.7.8 kiterjesztéssel.
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 13. 16:03 | Sorszám: 943 |
KI Megint ugyanazt a hibaüzenetet kaptam, most szemfüles voltam és megörökítettem. Valami gond van, remélem ez segít a hiba elhárításában:Internal Server Error The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request. Please contact the server administrator, root@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error. More information about this error may be available in the server error log. Apache/2.0.54 (Fedora) Server at localhost Port 8000 BE
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 13. 15:58 | Sorszám: 942 |
http://edition.cnn.com/2008/WORLD/europe/08/13/georgia.russia.war/index.html?eref=edition Georgian President Mikheil Saakashvili told CNN Wednesday that Russian forces "are encroaching upon the capital" in violation of a cease-fire agreement... "This is the kind of cease-fire that, I don't know, they had with Afghanistan I guess in 1979," Saakashvili said. "There is no cease-fire, they [Russian forces] are moving around." Hú de jól tájékozott elnök, és milyen olajozottan nyilatkozik Earlier, CNN Correspondent Matthew Chance reported a convoy of Russian armored personnel carriers was moving deeper into Georgia... Chance said CNN had been told by Georgian officials that the convoy was mostly likely heading for an abandoned Georgian military base at Uplistsikhe, six miles (10 km) east of Gori. Azért a CNN riporterének is van szeme. Saakashvili, flanked by the leaders of Lithuania, Poland, Estonia and Latvia in a separate media briefing, said Russian tanks were attacking and "rampaging" through the Georgian town of Gori despite the cease-fire. However journalists in Gori, the birthplace of former Soviet leader Joseph Stalin, said they had seen no Russian tanks. Residents there told the journalists they had earlier seen "some" Russian tanks, but not in large numbers... A Russian military official also disputed Georgia's claims. He said Russian forces were at an abandoned Georgian artillery base near Gori, but not inside the town itself. Vagyis háború nincs, csak a Szaakasvili szeretné ha lenne He also told CNN Western leaders had "failed to analyze Russia's intentions" before it invaded Georgia and "are partly to blame" for the current situation. Megharapjuk a kenyéradó gazdáinkat? Meg lesz ennek a böjtje azt hiszem
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 13. 14:55 | Sorszám: 934 |
Nem tudom hogy ironizálsz-e, de azért szeretném megjegyezni, hogy grúz oldalon kb. 300 fő halálos áldozatról tudok, főleg a hadseregből, oszét oldalon a megközelítőleg 2000 civil halottat már független forrásból is megerősítették (plusz 74 áldozat az orosz haderőből). oroszok: 300 gyilkosság 5 nap alatt - 2,5 hulla/óra grúzok: 2000 gyilkosság 5 óra alatt - 400 hulla/óra Részeredményekben és összetettben is a grúzok vezetik az olimpia kaukázusi sporteseményeit. Az abházok által okozott veszteségekről nincs információm.
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 13. 14:46 | Sorszám: 924 |
Magyarországon ma egy oroszokkal kollaboráns helytartótanács kormányoz. Amikor kérdéses körülmények között hatalomra kerültek, Putyin volt az orosz elnök. Ez miatt azt hiszem kiszerettem belőle, főleg amikor idejött támogatni a budapesti Lukasenkót a "választások" idején, neki köszönheti az egész bagázs a hatalmat. A nyugatból és az EU-ból akkor szerettem ki, amikor ehhez Brüsszelből és Washingtonból mosolyogva bólogattak.
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 13. 14:37 | Sorszám: 916 |
Tisztázott hogy ki indította a háborút: a grúzok. Ennek az állítólagos orosz bombázásról szóló hírnek propagandaszaga van. Miért nem kiabálták akkor világgá, amikor megtörtént? Minden Szaakasvili interjút megnéztem, egy kukkot sem említett róla, pedig milyen jól hangzott volna az első nap a CNN-en. Nem történt meg, csak azóta jutott eszükbe, mint jó indok a háborúra. Még arra sem vették a fáradságot, hogy felkészüljenek egy hazugsággal. - Dél-Oszétia grúz terület, senki sem vitatja. - Grúzia, immár nyugati hírforrások szerint is, a saját állampolgáraiból percek alatt legyilkolt kb. 2000-et spéci izraeli és amerikai fegyverekkel, ezt sem kéne vitatni. - Az oroszok egy rossz csúnya nagyhatalom, súlyos hátsó szándékokkal, az olaj miatt vonultak be, ezt sem vitatja senki. - De valakik akkor is megöltek 2000 embert, csak hogy a BP meg a Chewron részvényei jobban teljesítsenek a következő negyedévben. Ez itt a valódi probléma. Valószínűleg a világtörténelemben először fordult elő, hogy az oroszok hadművelete sokkal kevesebb áldozatot szedett, mint az ellenfelüké, és nagyon gyorsan be is fejezték. A politikusaik akasztófára valók, de le a kalappal az orosz hadvezetés előtt, sokkal jobban ügyeltek a civilekre mint a nyugattal szövetséges grúz hadsereg. Pedig ott nyugati katonai tanácsadók is voltak (lehet hogy pont ezért sikerült olyan véresre a nyitány).
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 13. 11:52 | Sorszám: 894 |
Másik szócikkből vettem a demográfiai adataimat, és persze a háború előttről
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 13. 11:27 | Sorszám: 889 |
Küldéskor valami PHP hibát kaptam, aztán most látom hogy kétszer jelent meg amit beírtam. Az egyik hozzászólás természetesen törölhető.
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 13. 11:24 | Sorszám: 887 |
A Wikipédiában 65000 oszétot írnak, 2500 oroszt, és 2500 egyebet. Mindkét oldal hazudik a demográfiai adatokról. Azzal azt hiszem nem lehet vitatkozni, hogy a nemzetközi jog szerint Dél-Oszétia Grúzia része, Koszovó pedig Szerbia része. ez nem jelent semmi jót vagy támogathatót, csak azt, hogy ez van papíron lefektetve. A Trianoni szerződés is nemzetközi jogi megállapodás... A szerbek esetében az USA hagyta figyelmen kívül a jogot, és ezzel veszélyes precedenst teremtett. A Grúzok esetében most az oroszok teszik ugyanazt a törvénytelenséget. Ha azt mondják, hogy elavultak a korábbi megállapodások, jó, vigyék végig amit elterveztek, állítsák vissza pl. a bécsi döntésekben lefektetett magyar határokat. De nem ezt teszik, rövidtávú érdekből felrúgtak egy hosszútávú megállapodást, ennyi eszük van (mindkét oldalon). Az is tény, hogy az oroszok jelenlétét Dél-Oszétiában szintén nemzetközi szerződés védte. Igaz hogy a grúzok nem önként írták alá, mint ahogy mi sem szabad akaratunkból mentünk Trianonba, de a papír megint csak papír. Viselkedünk civilizáltan, szerződések mentén, vagy nekimegyünk egymásnak? Vége a civilizációnak, mindenki bunkóval a kezében egymásnak esik? Grúziában egyébként nem csak az oroszoknak vannak katonáik, hanem Izraelnek és Amerikának is.
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 13. 11:23 | Sorszám: 886 |
A Wikipédiában 65000 oszétot írnak, 2500 oroszt, és 2500 egyebet. Mindkét oldal hazudik a demográfiai adatokról. Azzal azt hiszem nem lehet vitatkozni, hogy a nemzetközi jog szerint Dél-Oszétia Grúzia része, Koszovó pedig Szerbia része. ez nem jelent semmi jót vagy támogathatót, csak azt, hogy ez van papíron lefektetve. A Trianoni szerződés is nemzetközi jogi megállapodás... A szerbek esetében az USA hagyta figyelmen kívül a jogot, és ezzel veszélyes precedenst teremtett. A Grúzok esetében most az oroszok teszik ugyanazt a törvénytelenséget. Ha azt mondják, hogy elavultak a korábbi megállapodások, jó, vigyék végig amit elterveztek, állítsák vissza pl. a bécsi döntésekben lefektetett magyar határokat. De nem ezt teszik, rövidtávú érdekből felrúgtak egy hosszútávú megállapodást, ennyi eszük van (mindkét oldalon). Az is tény, hogy az oroszok jelenlétét Dél-Oszétiában szintén nemzetközi szerződés védte. Igaz hogy a grúzok nem önként írták alá, mint ahogy mi sem szabad akaratunkból mentünk Trianonba, de a papír megint csak papír. Viselkedünk civilizáltan, szerződések mentén, vagy nekimegyünk egymásnak? Vége a civilizációnak, mindenki bunkóval a kezében egymásnak esik? Grúziában egyébként nem csak az oroszoknak vannak katonáik, hanem Izraelnek és Amerikának is.
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 13. 10:31 | Sorszám: 875 |
Előbb össze lett hasonlítva az oroszok és az amerikaiak károkozása Magyarországon. Szerintem amit az oroszok leromboltak, annak a helyét az amerikaiak felszántották, és behintették sóval. Nem vitatom az európai eredetű civilizáció áldásait, de a terjeszkedő nemzetek által okozott károkat csak addig kompenzálta a kulturális/technikai fejlődés, amíg volt mit meghódítani. Amióta (kb. 100 éve) nincs szabad préda, egymás torkát marják, és az eddigi tevékenységük felmérhetetlen károkat okozott az emberiségben és a bolygóban is. Azóta minden a gyilkolásról, a tömegtermelésről, rövid távú haszonról szól. Remélem még azelőtt megfojtják egymást, mielőtt visszafordíthatatlan kárt okoznak a világban. Aztán majd a túlélők újra felépítik a civilizációt, és lehetőleg a XX. század csodálatos felfedezéseit sem felejtik el. Javíthatatlan optimista vagyok... **** Ami a Fidesz nyilatkozatát illeti, nagyon jól tették hogy bírálták az oroszokat. Sajnos nincs esély változtatni a mostani helyzeten nyugati támogatás nélkül. Fogják fel végre azok az elhájasodott, kokainon élő, szifiliszes brüsszeli/washingtoni bürokraták, hogy a Fletó, és díszes társasága Moszkva emberei. Hiába kerítik be Oroszországot, ha a KGB Európa szívében nyomul.
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 13. 08:16 | Sorszám: 869 |
Megyek visszaadom a diplomámat, még a fórumkódokat is elrontottam Amíg Magyarországon Gyurcsány Ferenc a NATO számára szalonképes miniszterelnök, addig a Grúzia melletti kiállás képmutatás
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 13. 08:08 | Sorszám: 867 |
Magyarországot már visszafoglalták, 2002-ben... talán nem sokan vették észre, de orosz érdekszférához tartozunk, és orosz érdekek mentén halad a magyar külpolitika már 6 éve. Ha Amerika ennyire aggódik az orosz befolyás növekedése miatt, miért nem koppintottak Schröder és Gyurcsány fejére? Ez a két gazember egész Európát a medve orra elé dobta, mint a lépesmézet. Lassan minden hozzászólásomat azzal kezdem, hogy nem szeretem az oroszokat, mert még a végén engem is elkönyveltek Szerintem onogur egyszerűen megpróbálja reálisan látni a dolgokat, két nagyhatalom sakkozik rajtunk, és nem érdekli őket sem demokrácia, sem emberi élet. Mint a magyar példa mutatja, a nyugat magasról tesz ránk. Lehet hogy már megállapodtak az érdekszférában az oroszokkal, lehet hogy csak dilettánsok. [/b]Amíg Magyarországon Gyurcsány Ferenc a NATO számára szalonképes miniszterelnök, addig a Grúzia melletti kiállás képmutatás[b]
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 12. 20:56 | Sorszám: 829 |
Paranoiásak a kollégák, de ugyan ki vetné a szemükre. Néha annyi itt a provokátor, meg a küldött ember, mint a Casino Royal-ban, mintha a Gondolán múlna Európa jövője, minden titkosszolgálati csetelőszázad idenyomul. Néha meredek témájú topikokat nyitogatnak, hogy a fórumot lejárató hozzászólásokat provokáljanak, hasonló céllal politikailag inkorrekt dolgokat írnak be. Van amelyik szimpatikus dolgokat hazudik magáról, hogy lépre csalja a többieket, és elfogadtassa magát, aztán bedob egy rémhírt, pl. megpróbálják lejáratni az ellenzéket (gyakran egy másik/másod nick falaz neki, próbálja igazolni). Néha nehéz megkülönböztetni a küldött embereket és az önkéntes sült bolondokat, de talán nem is kell, sokszor átfed a két kategória... Mindenféle módszert használnak a rokonszenvkeltésre, a kedvencem a "fogságban voltam és disszidáltam", meg az "amerikai magyar vagyok és tudom a tutit" című produkció, a nagy külföldi tapasztalatra hivatkozás ezért is gyanús (persze van hogy a szivar egyszerűen csak szivar, de már túl sokszor volt valami más hengeres tárgy, amit a szánkba próbáltak dugni) Egyszerre szórakoztató és ijesztő, amikor valamilyen valami szélsőséggel próbálnak egyetértő hozzászólásokat kicsikarni, pl. fajgyűlölő megjegyzések. Mert nevetséges, hogy ennyire nem ismerik a célközönséget, és mert elképesztő, hogy ezeknek a fejében mi járhat ha a magyarokra gondolnak (gyakran az amerikai jobboldallal tévesztenek össze minket, és csodálkoznak, hogy minket nem tüzelnek a fegyverek, meg nem akarunk barna embereket megverni). Persze ez után gyakran kirakják az illetőt az illem megsértése miatt. Ezért frissen csatlakozott sokat kommentáló emberek visszatérő vendég gyanúját keltik, természetesen a jelenlévők kivételek Aztán van aki egyből balról támad, ő is a szalonképtelen válaszokban bízik (sajnos néha meg is kapja, mert a root nem veszi azonnal észre). Aki az illem határain belül marad, azt el kell viselni, mert demokrácia van (ellentétben pl. az Index-szel). És a pszichopata, antiszociális vélemény is vélemény, ha civilizált módon adják elő. A fórumok pedig azért vannak, hogy ezeknek helyet adjanak. Gyönyörű pszichológiai, sőt pszichiátriai dolgozatot lehetne írni ezekről az emberi játszmákról, amik errefelé lezajlanak
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 12. 13:23 | Sorszám: 673 |
Csak hogy a nyelvi felvetésre is reagáljak, nekem nem volt oroszórám, abba a szerencsés generációba tartozom, akiket az előző rendszer már nem hülyített, az utána következő pedig még nem. - Nem vittek el agymosásra meg nemzeti önbizalmat szétverni az úttörők, nem tanítottak a megszállók nyelvére, nem hazudtak nekem történelemórán, nem soroztak be pártszervezetbe, és nem kellett KISZ tagság a diplomához, sem titkosszolgálati engedély a kiutazáshoz. - Nem hányó-fingó rajzfilmfigurákat bámultam a tévében, nem jártam szemetet enni a Mekibe és társaiba, nem plázában nézegettem a utcasarki ruházatú lányokat, nem valóságsókban szerepelnek a példaképeim, nem menekültem menedzserképzőbe egy rendes szakma helyett. Valódi barátaim voltak virtuálisak helyett, hittanra jártam és egy kis latint tanultam (később németet és angolt), a TV-ben nem volt semmi ezért sokat olvastam és zenéltem, a példaképeim könyvek oldalain találhatók, a legtöbb jótanácsot édesapámtól kaptam, akitől soha egy rossz szót a magyarokra nem hallottam, és bizony megizzadtam a természettudományi diplomáért. Most hogy belegondolok, ritka szerencsés életem volt eddig, mintha a Horty-korszakban nőttem volna fel. Jómagam és a barátaim hasonlóan szocializálódtunk mint a nagyszüleink, számunkra teljesen idegen a nemzeti pesszimizmus, magyarnak lenni kiváltság, és magától értetődik. A velem egykorúak politikailag sokkal aktívabbak, mint a néhány évvel alattunk és felettünk lévők, 60%-unk Fidesz szavazó (kb 200 emberből akit ismerek, csináltam annak idején egy kis összesítést, amikor még nem volt ennyire divat). Manapság ha járom a várost külföldön érzem magam, az emberek viselkedése és öltözködése számomra idegen. A TV-t végleg kikapcsoltam, egész más nyelven más szavakat beszélnek, mint amiket tanultam (index-féle újmagyar). A munkahelyemen megdöbbent az idősek (és a jóval fiatalabbak) sunyisága, munkakerülése, önzése. Kinevetik a munkával kapcsolatos idealizmusomat, csak páran értenek meg, akik velem kb. egyidősek, és se a szocializmus, se a konzumerizmus nem tudta elvenni az alkotókedvüket.
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 12. 13:04 | Sorszám: 672 |
Ejha, nem csak vered a románokat, hanem pedofil is vagy? Gratulálok. Kedves root, felhívnám a figyelmed a MP48/Luddendorf/von Bulow jelenlétére. Tedd meg kérlek a szükséges intézkedéseket.
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 12. 11:52 | Sorszám: 667 |
Nem tudok oroszul, lefordítanád? Köszi
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 12. 09:31 | Sorszám: 663 |
Négy évig oroszok viszik az ameriaiakat az űrbe 2008. augusztus 12. 08:56MNO Az amerikai űrkutatási hivatal pénzhiánnyal és technikai problémákkal magyarázza, hogy az Orionok leghamarabb csak 2014 őszén állhatnak forgalomba. A NASA két év múlva selejtezi le most használt űrrepülőgépeit, így éveken keresztül nem tud majd embert juttatni az űrbe. Amíg nem készülnek el az új gépek, orosz űrhajók viszik majd az amerikaiakat a nemzetközi bázisra. (radio.hu) Többek között ezért is ússza meg Oroszország következmények nélkül, bármi is történik Grúziában. A másik ok persze az olajfüggőség. Köszönjük meg szépen Bokor Gyuri elvtársnak, hogy a béka feneke alá süllyesztette az USA érdekérvényesítő képességeit, ezer szálon függenek az oroszoktól, kínaiaktól, szaúdiaktól, izraeliektől. Ez a ganajtúró még 2001 március 1.-én szüntette meg a Venture Star programot, ami egy teljesen újrafelhasználható modern gazdaságos űrrepülőgépet eredményezett volna: Segédrakéták nélkül, helyből szállt volna fel, és repülőgépszerűen landolt volna. Kisebb terhet (30 tonna helyett 20 tonna), de nagyobb személyzetet, sokkal biztonságosabban szállított volna Föld körüli pályára. Az üzemeltetési költségei az űrrepülőgépé egytizede lett volna. Ez a jármű ma már rendszeresen repülne. Na de az amerikai elitnek becézett vérszívó férgek gyülekezetének már akkor háborúra fájt a foga, amikor még nem is volt ellenség. Egy röpke évtized alatt elbaltázták az összes lehetőséget amit a hidegháború megnyerésével az USA megszerzett, sőt a II. világháborús eredményeket is kikezdték.
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 12. 07:54 | Sorszám: 662 |
- Egy tökéletes világban nem lennének országhatárok és hadseregek. - Egy ideális világban Grúzia és Oszétia (Jászország) szomszédos államok lennének, közös határuk a Kaukázus gerince. - Egy igazságos világban nem is lett volna soha háború a Kaukázusban, mert nem ölnének meg senkit az olaj miatt. - Egy normális világban kizárólag ENSZ katonák lehetnének békefenntartók. - Egy opportunista világban sosem küldték volna rá a grúzokat az oroszokra, mert nem éri meg. - Egy anarchikus világban sem lenne háború, mert az egész terület eleve Oroszországhoz tartozna (ami nem jó, de az a 2-3 ezer ember még ma is élne). - Egy poszt-apokaliptikus világban sem lenne háború, a túlélő kaukázusi emberhordáknak épp elég gondja lenne a nukleáris téllel. Ebből látszik, hogy a mi világunk minden lehetséges világok legrosszabbika
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 12. 07:10 | Sorszám: 660 |
KI Csak nem Luddendorf tábornok, alias MP/48 nagy románverő, állítólagos csikágói beépített elvtársunkhoz van szerencsém? Ez a nicked sem tartott ki sokáig Szeretném felhívni a root figyelmét, hogy visszapofátlankodott egy troll a fórumba BE
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 11. 19:53 | Sorszám: 468 |
Népszövetség...
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 11. 19:50 | Sorszám: 464 |
Hát ez nem túl megnyugtató. Ki lesz a következő? Riga? Vilnius? Kijev? Varsó? Budapest? Budapest már 2002 óta a zsebükben van
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 11. 19:10 | Sorszám: 453 |
A világ karba tett kézzel nézte, ahogy az USA katonailag megszállt egy szuverén államot. És aztán? Hol volt a határ akkor? Azért álljon meg a menet. Szerintem is.
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 11. 17:53 | Sorszám: 433 |
Ez itt a kérdés, már mindenféle magyarázat felmerült. Önállóan akciózó Vili, sötét világháborús összeesküvés, nyugati stratégiai tévedés, Oroszország reakcióinak és szövetségi rendszerének tesztelése, stb. A média ügyetlenkedéséből annyi látszik, hogy nem számítottak erre a végkimenetelre. Lehet hogy lezuhant egy ufó Oszétiában, és érte mentek, ezért kellett rögtönözni
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 11. 15:54 | Sorszám: 424 |
Megfigyeltem máshol, ha egy témában egyetértés alakult ki, az azonnal megölte a topikot. Esetleg ha van egy-két tájékozottabb hozzászóló aki mesél, az életben tarthatja a témát, de ha nincs kérdés, és kialakul az egyetértés, mindenki tovább lép a többi témára. Ez a topik biztos nem fog lehalni, mert a háborúnak még nincs vége, ahogy jönnek az események, lesz vélemény is. Azóta beszélgettem néhány ismerőssel, családtaggal az eseményekről. Aki hallotta az első híreket a grúz támadásról, az egyértelműen Szaakasvilit és a nyugatot itéli el az olimpia megzavarásáért. Akik később kapcsolódtak be, és nem mélyültek el a dologban (a legtöbben ilyenek), reflexből az oroszokat szidják, és csodálkoznak amikor mondom, hogy ki lőtt először. Kezdetben volt egy kis káosz, kicsúszott néhány valós információ, de úgy vettem észre, hogy mára kezd összezárni a nyugati sajtó, és pontos koreográfia szerint érkeznek a hírek, kommentárok.
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 11. 15:13 | Sorszám: 421 |
Mi mindent kétszer mondunk, kétszer mondunk?
|
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 11. 13:01 | Sorszám: 415 |
A zöldek megfigyelő tagok (ilyenek a NATO esetében is vannak, csak nincsenek jelölve). Irán, Pakisztán és India is jelezte már hogy szeretne belépni. Ezeket az országokat az instabil nemzetközi helyzetük miatt tartják vissza az oroszok és a kínaiak, a belépés feltéteke például, hogy nem legyen rendezetlen területi követelése elismert állammal a leendő tagoknak (Pakisztán és India esetében ez nyilvánvalóan sérül Kasmír miatt, Kína esetében nem, mert Tajvant nem ismerik el). Amikor a szövetség létrejött, Oroszország és Kína feltétel nélkül megállapodott egy végleges határban. Azóta már közös hadgyakorlatok is voltak, együttműködnek haditechnológia, védelem területén (a gazdaságról nem is beszélve). Tajvannak gondolom a bizonytalan státusza miatt van más színe.
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 11. 12:10 | Sorszám: 402 |
Alakulgat a két katonai tömb, az biztos hogy a mostani események még jobban összezárják a két tábort, és ezzel növelik a háború esélyét. NATO: SCO: Sok esemény a világban arra utal, hogy mindkét oldalon készülődnek. Megpróbálnak minél több erőforrást lekötni, korlátozzák az interkontinentális utazást, és a határok átlépését, a filmkalózok ürügyén növelik az Internet ellenőrzését, az állampolgárok nyilvántartását. Növelik a befolyásukat a még félig-meddig független országokban, addig sakkoznak, amíg el nem fogynak a szabad mezők. Külön érdekes a média helyzete, a nyugati oldalon néhány hírügynökség látja el pontosan ugyanazokkal a hírekkel az összes TV-társaságot, hírügynökséget, híradót, ezt nevezem én kézi vezérelt propagandának. Nem tudom mi van a keleti oldalon, de ott sem lehet sokkal jobb a helyzet. Na ki mire tippel, mikor lesz a harmadik világháború? (Az nem idegesít senkit, hogy már megint a németekkel vagyunk egy oldalon? )
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 11. 11:51 | Sorszám: 395 |
Azért kell ennyi embernek meghalni, hogy felmérhesse az amerikai vezetés az orosz diplomácia tartalékait? Szép kis emberkísérlet mondhatom Már megvannak a szemben álló szövetségi rendszerek, de még kiforratlanok. Kóstolgatják egymást a nagyhatalmak, mint a századfordulón. Csak nehogy hasonlóképpen végződjön ez a kóstolgatás...
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 11. 11:29 | Sorszám: 388 |
Talán arra számítottak hogy Putyin és Medvegyev olyan pipogya lesz mint Jelcin volt? Lehet hogy abban reménykedtek, hogy az oroszoknak hasonló gondjaik lesznek mint Csecsenföldön. Azt azonban elfelejtették, hogy az oroszoknak nem a rossz felszerelés vagy a terep okozott problémát, hanem az ellenség gerilla harcmodora, ami miatt az amerikaiaknak is fő a feje Irakban. Az amerikai tengerészgyalogosok és az orosz hadsereg is reguláris csapatok elleni összecsapásra van kiképezve. És pont ez az, a grúz hadsereg egy reguláris hadsereg, és nem muszlim fanatikusok gyülekezete, nyílt összecsapásban esélytelenek az oroszokkal szemben. Nehéz elképzelni, hogy ennyire buták legyenek a nyugati stratégák, dehát Irak után én már semmin sem lepődök meg. Bokor Gyuri országlása alatt az USA látványosan lerombolta saját érdekérvényesítő képességeit.
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 11. 10:29 | Sorszám: 377 |
Nem smirglizték és felületkezelték az oroszok, cserébe jó nehéz
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 11. 08:09 | Sorszám: 372 |
Szaakasvili háborúja Stier Gábor 2008. augusztus 11. 00:01 Magyar Nemzet Bajban van Mihail Szaakasvili. Nagy bajban. Hiába uralja retorikájával a világsajtót, s beszél egyszer teljes győzelemről, máskor a csapatok kivonásáról, Oroszország agressziójáról a grúz mellett az uniós zászlókkal a háttérben, szétvert tüntetésekkel, elcsalt választásokkal és a szétlőtt Chinvalival a számláján demokráciáról, a nyugati értékek védelméről, e látványos píár, a csak lassan gyengülő nemzetközi hátszél sem takarhatja el, hogy a grúz elnök elszámolta magát. Veszített, hiszen célja a szakadár Dél-Oszétia feletti befolyás visszaszerzése volt, s most, a villámháborúban bizony grúz csapatok vonulnak vissza Chinvali alól. Szinte mindegy, hogy a nagy testvér támogatásától önhittségbe átcsapó önbizalom, forrófejűsége vagy a rossz tanácsadók játszottak nagyobb szerepet e döntésben, a lényeg, hogy Szaakasvili és Grúzia könnyen az utóbbi időszak legnagyobb nemzetközi válságának közepén találhatja magát. Elsősorban azért, mert a vágyakat a realitással keverve rosszul mérte fel saját és országa helyzetét. Talán úgy gondolta, hogy a bukaresti fiaskót egy villámháborúval feledtetheti, s Chinvali megregulázása simábbá teszi Tbiliszi útját a NATO-ba. Ehelyett a mostani válság utólag is igazolja Berlin és Párizs óvatosságát. Nem számolt komolyan Moszkva ellenlépésével sem, avagy cinikusan úgy kalkulált, ez esetben számára sokat érhet, hogy agresszióval vádolhatja Oroszországot. Másra nem lehet gondolni, mint hogy a tbiliszi agyközpont úgy vélte, Moszkva nem lép közbe, avagy mire a nehézkes birodalom megindul, a grúzok már elfoglalják Chinvalit. Az első esetben megalázza Oroszországot, a másodikban megpróbálja lejáratni. Még a békefenntartók biztonsága sem érdekelte. Szaakasvili azonban nem fogta fel – ha igen, még roszszabb –, hogy ezzel Moszkvát lépéskényszerbe hozza. A Kreml cselekedett is. A tét komoly, az elmúlt nyolc évben visszaszerzett tekintély volt. Így sokat nem gondolkodhatott, még akkor sem, ha csak rossz és rosszabb lépés közül választhatott. Egyik esetben ellenfelei erőtlennek, polgárai árulónak nevezik, a másikban az agresszor szerepébe kényszerítik. De Szaakasvili nemcsak Moszkva erejét nem mérte fel. Azt is figyelmen kívül hagyta, hogy Koszovó elismerése megváltoztatta a nemzetközi jogi környezetet is. Grúziának ugyan jogában áll az alkotmányos rend helyreállítása, így Chinvali megrendszabályozása, ám nem rúghatja fel az 1992-es fegyvernyugvást elrendelő megállapodást, s Oroszország is hivatkozhat állampolgárainak és békefenntartóinak védelmére. A mostani fellépés arányossága ugyan vitatható, egyébként pedig ugyanolyan humanitárius intervenció, mint a NATO 1999-es, Koszovó érdekében Jugoszlávia ellen indított akciója. S akkor a szakadár területek esetleges elismeréséről még nem is beszéltünk. Szaakasvili azonban olyan világban él, amelyben napi norma a kettős mérce. Így ezzel aligha kalkulált. Ebben nem segítettek a grúz elnököt Oroszország beszorításában érdekelt, ennek jegyében őt folyamatosan bátorító szövetségesei sem. Tbiliszi azonban rosszul mérte fel e támogatás határait is. Ezért aztán hiába próbálkozik most a regionális válság internacionalizálásával, a kaukázusi geopolitikai játszmában érdekelt Egyesült Államok azt már nem kockáztatja, hogy Tbiliszi miatt közvetlen konfliktusba keveredjen Moszkvával. Szaakasvili tehát öngólt rúgott. Addig blöffölt, míg beleszeretett a háború gondolatába. Ennek értelméről mindent elárul, hogy a saját forgatókönyvét követve hozta magát az eddiginél is roszszabb helyzetbe. Tbiliszi öngyilkos módon a világsajtó a bukás érzését enyhítő kritikátlan jóindulata mellett egyedül abban bízhat, hogy Moszkva nem tanúsít elég önmérsékletet, s így kihúzza Szaakasvilit a csávából.
|
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 11. 00:30 | Sorszám: 350 |
Lényszíves ne szóljatok hozzá, ne vegyétek észre hogy itt van, vegyétek levegőnek, ez a nick nem létezik, kész. Ha nem eteti senki, meg fogja unni, és odébb áll. Inkább menjen mindenki aludni, aztán holnap tiszta fejjel kulturált módon összeveszhetünk megint
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 11. 00:17 | Sorszám: 341 |
Erről diskuráltunk egész nap pro és kontra. Most szórakozol, vagy dislexiás vagy? Sértegetésért talán nem, de trollkodásért még kivághatnak... Inkább ne etessük ezt a szánalmas fazont, hátha ő is lekopik és elmegy aludni.
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 10. 23:52 | Sorszám: 322 |
Ezek szerint a grúzokat elüldözték "Ossetia" szócikkben írják, hogy Dél-Oszétiában 65000 jász él. "South Ossetia" szócikkben pedig, hogy a teljes lakosság 70000 fő.
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 10. 23:33 | Sorszám: 319 |
A Wikipédia szerint Dél-Oszétia lakossága 70000 fő, ebből 65000-en jászok, a maradék grúz.
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 10. 23:13 | Sorszám: 316 |
A csütörtöki grúz offenzíva dél-oszétiai áldozatai, többségükben jászok, valamint néhány tucat orosz "békefenntartó". Mivel ott mindenkinek van orosz állampolgársága, végül is Lavrov nem hazudott...
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 10. 23:10 | Sorszám: 314 |
Na ugye, inkább velem veszekedj, én tisztellek téged is, meg a véleményed is, meg maradok a témánál ahogy kell Jól van na, tehát Dél-Oszétia Grúziához tartozik. Elvileg ha a két fél nyugton marad, akkor a jelenlegi határ megfelel hosszútávon. Nem lehet a Kaukázus vidékét 30 országra felosztani, úgyhogy mindenképpen néhány nagyobb állam, és sok kicsi autonóm terület a megoldás, így a jászoknak (oszéteknek) sem lehet önálló államuk. Ha az ember ránéz a térképre, naivan azt mondaná, hogy ez már most is így van, csak a gyakorlatban nem éppen vált be. Sajnos az olaj csak ront a helyzeten, a nagyhatalmak vetélkedése minden természetes politikai folyamatot megfertőz. A sok kicsi nép/közösség máshol össze szokott fogni, pl. Svájc, irokézek, germán törzsek, indonézek, stb. de erre itt nem sok esélyt látok, a titkosszolgálatok tesznek róla hogy minden helyi kezdeményezést, szövetséget szétverjenek.
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 10. 22:59 | Sorszám: 306 |
Ja ne etesd, ne etesd... abban reménykedik, hogy valaki reagál rá. Inkább beszélgessünk a témáról. Ezt olvastam az előbb az MTI-n: Lavrov: Moszkva nem tör a Szaakasvili megdöntésére 2008. augusztus 10. 21:30 Moszkva nem törekszik Mihail Szaakasvili grúz államfő megdöntésére, ezt nem tekinti feltételnek a béke helyreállításához, és ha Tbiliszi aláírja az erőszak mellőzéséről szóló dokumentumot, a béke helyreáll - jelentette ki Moszkvában Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Kérdésre válaszolt, miután korábban az ENSZ BT-ben az amerikai nagykövet azt állította, hogy Moszkva a Szaakasvili-rezsim megdöntését, az államfő leváltását követeli. Lavrov kijelentette: ő mindössze annyit mondott Rice amerikai külügyminiszternek telefonon folytatott megbeszélésük során, hogy "Oroszország nem tekintheti partnernek azt az embert, aki parancsot adott háborús bűnök elkövetésére, amelyek következtében több ezer orosz állampolgár vesztette életét".
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 10. 22:52 | Sorszám: 302 |
Tekintsd az illetőt levegőnek, fantáziál. Inkább vesszünk össze azon, hogy Dél-Oszétia Grúziához tartozik-e vagy sem, az konstruktívabb beírásokat eredményezne
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 10. 22:43 | Sorszám: 292 |
Csak nem a Nagy Románverőhöz van szerencsénk? Szánalmas vagy... amíg ki nem rakja a moderátor, próbáljuk meg figyelmen kívül hagyni ezt a szerencsétlen Get a life, te marha
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 10. 21:50 | Sorszám: 271 |
Dehogynem meggyőző, a példában szereplő magyar szavakról többségéről azt olvastam, hogy aláni eredetűek, és nyugodtan lehet köztük olyan, amit meg az alánok/jászok vettek át tőlünk. Valószínűleg a te példádban a lengyel szavak sem véletlenül hangzanak hasonlóan, mert azokat pedig szláv nyelvekből vettük át.
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 10. 21:45 | Sorszám: 270 |
Tekintettel jász kolléganőmre, különösképpen a harmonikus munkakapcsolatra, én a jászokkal (oszétekkel) vagyok Ha a jászokat elfogadjuk a magyar nemzet részének, akkor az oszétekhez van a legtöbb közünk. Végül is együtt telepedtek le velünk a Kárpát-medencében, államalkotó nemzetségről van szó, nem egyszerűen egy "kisebbség". Magyarként ezért a jászokat érzem a legközelebb magamhoz, és elsősorban az érdekel, hogy minél kevesebbnek essen baja a "fajtámból". Ezen kívül emberségből sajnálom a grúzokat, mert ők isszák meg a levét ennek a nagyhatalmi játszmának. A kollaboráns elnöküknek, meg az összes disznónak a Kremlben meg a Kneszetben, akik kitervelték ezt a mészárlást csak az olajprofit miatt, lassú és fájdalmas halált szeretnék kívánni.
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 10. 21:26 | Sorszám: 266 |
A lepaktálási kényszer a jászoknál is fennáll, itt a két szomszéd Oroszország és Grúzia. Tekintettel az egyenlőtlen erőviszonyokra, az északi szomszédot választották. No mindegy, most hogy már grúz belterületen zajlanak a hadműveletek, végképp nem róluk szólnak az események, ez azért megnyugtató. Idézet: Boldog az a nép, amelynek unalmas a történelme.
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 10. 21:18 | Sorszám: 262 |
Azok a "déliek" nem oroszok, hanem jászok. Tudod, mint a Jász-Nagykun-Szolnokban. Pontosan ugyanazok a jászok, csak jászul beszélnek, nem alföldiül. Már kitárgyaltuk őket, olvasgass a topikban. Pont Trianon jutott eszedbe erről? Az oroszok, mint szenvedő alanyok? Te szerencsétlen...
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 10. 21:10 | Sorszám: 258 |
Eszednél vagy?
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 10. 20:33 | Sorszám: 244 |
Egyetértek, de szerintem hiányos a kérdésed. Arról folyik a szó, hogy az oroszok, az oszétok, a grúzok, az amerikaiak, a zsidók, a törökök, és Brüsszel szemetek-e? Az remélem mindenki számára világos, hogy az oszétok, és a grúzok nem azok (nem tehetnek arról, hogy "agent Saakashvili"-t a nyakukra ültették). A többiek viszont mind sárosak az ügyben, egyik kutya másik eb. Kíváncsi leszek, hogy megváltozik-e az oroszok álláspontja Iránnal kapcsolatban, mert eddig minden szankciót megszavaztak, amit az USA javasolt. Az is lehet, hogy az éleződő szembenállás felértékeli Iránt az oroszok szemében, és a védelmére kelnek.
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 10. 20:00 | Sorszám: 238 |
Az oroszok már grúz belterületen vannak, szárazföldön támadják Gorit: http://www.hirtv.hu/kulfold/?article_hid=228430 Erre számítani lehetett, nem hiszem hogy bárki meglepődne, ha egész Grúziát megszállnák, az oroszoktól ennél rosszabb is kitelik. Mégis mit akartak elérni ezzel a Saakashvili nevezetű szánalmas ügynökkel? Grúzia nem lesz csereárú Iránért, mert Grúzia nem lesz önálló állam a jövő hét végére. Tehát ha ezt tervezték, nem jött be.
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 10. 19:13 | Sorszám: 227 |
Mint a csángók, a lakosság egy része átvándorolt a hegyeken túlra. Mondjuk a mi csángóink sosem akartak határokat változtatni, bár a lakóhelyükre így is előbb érkeztek mint az oláhok Értelmetlen a hercehurca, összesen 700000 jász él a világon. Tudom már a megoldást, lakosságcsere, Magyarországnak be kell avatkoznia! Mi felajánljuk a 700000 cigányunkat a jászokért cserébe! Gépjárműtulajdonos magyarok! Eljött az ideje az összefogásnak. Mindenki elmegy a legközelebbi putrihoz, bepakol két cigányt a hátsó ülésre, és irány a Kaukázus. Ha megérkezik, kirakja őket, beültet két jászt, és irány haza Magyarországon kiugróan javulna a közbiztonság és a foglalkoztatottság, Oroszország önként lemondana Észak-Oszétiáról is, Grúziában pedig eltűnnének az olajvezetékek csövei...
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 10. 16:58 | Sorszám: 208 |
Vagyis háborúba küldik a grúzokat, de felszerelést nem adnak hozzá? Egyértelmű, hogy sosem számítottak grúz győzelemre, vagy az orosz érdekek tényleges sérülésére. Most aztán már vezetékük sincsen, mire volt ez jó? Ennyire dilettánsok lennének a nyugati stratégák? Ez disznóság egyre büdösebb.
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 10. 16:49 | Sorszám: 204 |
Már tudom hogy miért nem olvasol, az írás se megy látom Gonosz vagyok tudom
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 10. 16:39 | Sorszám: 201 |
Szerintem te félreértesz. Pont arról próbálok érvelni, hogy nem lehet igazságot tenni. Csak két szemponttal foglalkoztam, a világpolitikaival (le vannak sajnálva, visszataszító mindegyik), és a jászokéval. Nekik az az érdekük, hogy ebben a kibontakozó pokolban a front mögé kerüljenek, és ne a fejük fölött gyilkolják egymást a többiek. Normális körülmények között Grúziának kétszer ekkorának kéne lennie, a törökök foglalták el a déli részét, és ki is irtották az ottani grúzokat. A jelen fennálló államhatárok igazságtalanok, de ez nekünk is ismerős...
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 10. 16:30 | Sorszám: 195 |
Nem a dicsőséges Szovjetunióból áll a történelem, a bolsevikok húztak egy határt, lehetőleg úgy, hogy kettészeljen népeket. Volt önálló keresztény Alán királyság évszázadokig, én is a Wikipédiában találtam a térképet amit belinkeltem. De nem is ez a lényeg, mert sok nép van még a Kaukázusban, és többnyire átfednek a történelmi határaik, tehát igazságot tenni nem lehet. Engem csak két dolog érdekel: - A jászok (nevezzük őket magyar néven, jó? nem oszétok, hanem jászok) szempontja az, amit már többször említettem, megmaradni népként, életben maradni emberként. A kavircolásban az Orosz Föderációban több a perspektíva, mint lövészárokban feküdni, és futni a tankok elől. A legtöbb háziorvos szerint a felkelések ártalmasak az egészségre, főleg ha ekkora a túlerő. - Világpolitikai szinten amerikai és izraeli érdekeltségek éket akarnak verni az orosz olaj és gáz hegemóniába, maguknak akarják a profitot, és ehhez a grúzokat használják ágyútölteléknek. Számomra mindkét oldal egyformán visszataszító, más népek gyerekeinek a hulláján átgázolva akarnak dollár, sékel, rubel milliárdokat kasszírozni, aztán abból még több gyilkos szerszámot beszerezni. A lényeg hogy a jász tesók biztonságban vannak, a front csak 3 napig volt náluk, őket nem kell sajnálni (kivéve annak az 1600-nak az özvegyét, árváját, akiket megöltek a grúzok). Remélem sikerül hosszútávon összefüggő hazában élniük, hogy kihez fognak tartozni, az nem érdekel, csak nekik jó legyen, tanuljon a gyerek (lehetőleg jászul), éljenek meg a munkájukból, stb. Az igazi tragédia a grúz népet érte, a civil áldozatok is többnyire grúzok lesznek, dróton rángatják őket a nagyhatalmak. Szétverik a maradék hazájukat fizikailag, és lelkileg is, megsemmisül az infrastruktúra, a politikai vezetés, anarchia lesz, mint Boszniában. És ne felejtsük el, Grúzia, és Örményország területének nagy része a törökökhöz tartozik, és itt látszik hogy melyik hatalom európai, mert az egykori orosz oldalon megmaradtak ezek a népek, a török oldalon viszont egyszerűen kiirtották őket (lásd örmény népirtás).
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 10. 16:05 | Sorszám: 184 |
Sajnos önmagától egyik sem vonul ki, a megszállók már csak ilyenek. Ha azt nézzük, hogy melyiknek van esélye elzavarni a másikat, akkor az oroszok a nyerők. Az oszétok pedig érthetetlen okokból nem szeretnének kollektív öngyilkosságot elkövetni. 3 nap után kivonultak a grúzok Dél-Oszétiából, már nem az unokatestvéreink területén zajlanak a hadműveletek, tehát ez nem is volt egy buta döntés: "Nem vagyunk se gazdagok, se függetlenek, de élünk, és a gyerek sem fog aknára lépni a falu szélén". Annyira elkényelmesedünk itt a messziről dirigálásban, hogy elfeledkeztünk az élet apró dolgainak a megbecsüléséről. A legszebb az lenne, ha mindketten kivonulnának, és megszületne Oszétia, magyar nevén Jászország. Ha még tőlünk is kivonnák a titkosszolgálataikat, és magukkal vinnék Forrón Szeretett Vezérünket nyaralni a gulág-szigetekre, a független magyar kormány követet küldhetne a Jászoknak, összeborulnánk a kedves rokonokkal. Végre lenne saját hazája egy testvérnépnek.
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 10. 15:31 | Sorszám: 177 |
Az oszétoknak az a legnagyobb gondja, két megszálló van a területükön, kettévágja a hazájukat a határ. Egy hétköznapi oszétot ez zavar a leginkább. A legreálisabb megoldás az, amit egyébként ők is szeretnének, ha egész Oszétia Oroszországhoz tartozik. Az sem egy leányálom, de legalább nem kell vízum a nagymamát meglátogatni, meg kicsit kevesebb a tank az utcán. Minden apró javulás csak jó dolog lehet. Egyébként pedig olajról van szó, orosz és izraeli érdekeltségekről. Ha mindenáron Grúzia területi egysége izgat, szólj a törököknek, hogy adják vissza Grúzia másik felét. Tisztelettel megkérjük az témába bekapcsolódni kívánókat, hogy olvassák el a korábbi hozzászólásokat. Ez nem a Láttátok(99), 6500 hozzászólással, még nem olyan hosszú a topik. Különösen megkérjük a fent megszólítottakat, hogy ne kritizáljanak olyan álláspontokat, amiknek lusták voltak megtekinteni a hátterét. Köszönjük.
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 10. 15:12 | Sorszám: 174 |
Olvasni fáj? Eltiltott tőle az orvos? Írj egyetlen elfogadhatatlan dolgot amit írtam, és száll vele vitába, ha tudsz. Különben is megkérdőjelezted Izrael állam létét, és a zsidó nép önrendelkezéshez való jogát. Magyarul egy büdös náci vagy. Menj és jelentsd föl magad a nácivadászoknál.
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 10. 14:29 | Sorszám: 142 |
Amit írtál az szép és jó, de sokat dobna a színvonalán, ha nem vennéd szó szerint, hogy "a saját szavaidat használd"
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 10. 14:27 | Sorszám: 140 |
A 21. században járunk, nem a középkorban. Még kevésbé az ókorban, tehát akkor mit is keresnek a cionisták Palesztinában?
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 10. 14:15 | Sorszám: 132 |
Mitől jobbak vagy rosszabbak az oszétok, mint bárki más? Nekik is volt évszázadokon át létező önálló királyságuk. Az ő történelmük miért értéktelenebb mint a grúzoké?
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 10. 14:11 | Sorszám: 128 |
Mindezek ellenére Grúzia nemzetközi megítélése kedvező, különösen a piacgazdasági reformok terén. Van egy tippem az eredeti forrás politikai állásfoglalásáról
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 10. 14:07 | Sorszám: 126 |
Keresztény Oszét Királyság a középkorban... keresztény Oszét Királyság a középkorban... Keresztény Oszét Királyság a középkorban... Annyira friss az előző bejegyzésem, hogy még visszhangzik. NEM grúz terület, ebben a konfliktusban NINCS jó oldal. A világ pedig nem fekete-fehér.
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 10. 13:38 | Sorszám: 118 |
Neked is mondom, két kattintás, de tényleg, akár a wikipédiában, akár vissza a topikban, és máris megismerheted a környék történelmét. Volt ám önálló keresztény Alán (más néven oszét, illetve jász) királyság is, szóval mi alapján adtad te Grúziának a területet? Még térképeket is belinkeltünk, olvasni sem kell! De a történelemnek semmi köze ahhoz ami most megy, Oszétia csak ürügy. A háború oka az olaj, mint mindig, és nem a grúzokról szól a történet, ez még a jó öreg hidegháború egyik utolsó felvonása.
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 10. 13:03 | Sorszám: 107 |
Azt látom
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 10. 12:43 | Sorszám: 103 |
Azok kedvéért, akik nem veszik a fáradságot, hogy a terület történelmének és az események hátterének két kattintással utánajárjanak (nem tudom mi a fenének van akkor internetük otthon, a pornó miatt?), leírtam a lényeget az utóbbi pár hozzászólásomban, még nem olyan hosszú ez a topik, mozdítsd már meg az egered és olvasd el hogy mi írtunk előtte
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 10. 09:30 | Sorszám: 97 |
Hát nem is tudom, amikor felülről megmondják nekem, hogy kivel kell szimpatizálni, én valahogy reflexből az ellenkezőjét csinálom. Különösen akkor, ha ilyen nyilvánvaló hazugsággal jönnek, hogy "nem tudni ki kezdte". Nagyon is tudni... Másik, hogy mint kiderült, az oroszoknak volt igazuk, mind a halálos áldozatok számát tekintve, mint a rombolást leírva, amit a grúzok műveltek. Ezek az izraeli tanácsadók nagyon Palesztinában érezhetik magukat. Ha az egyik fél kezdi a háborút, és folyamatosan hazudnak az eseményekről, ki van zárva hogy szimpatizáljak velük. Ezek most konkrétan a grúzok, izraeli hátszéllel. Megy az amerikai tempó, olajprofitért embereket irtanak. Szeretném leszögezni, hogy nem szeretem az oroszokat. Putyinék lukasenkóval, gyurcsányival, kadirovval sakkoznak a térképen, mi is a szenvedő alanyai vagyunk a mesterkedésüknek. Tény azonban hogy egy ekkora országnak a határain túlnyúló érdekeltségei vannak, amikbe most Izrael alaposan beletenyerelt. Az oroszok felajánlották Grúziának, hogy végleg kivonulnak, ha lemondanak arról az olajvezetékről. Ha ezt Szakadtvili elfogadta volna, a Moszad likvidálta volna (és rákenik az oroszokra, mint a plutóniumos mérgezést), és az utóda még szorgalmasabban építette volna a csövet. Szóval ez a háború elkerülhetetlen volt. Nem drukkolok egyik disznónak sem, csak abban reménykedem, hogy a hadműveleti terület a jászoktól távol lesz majd, de nem is nekik a legrosszabb. Sajnos a dróton rángatott grúzok isszák meg a levét ennek a Moszad-KGB akciónak. Minden stratégiai pont grúzok lakta területen van, a vezeték, a kikötő, és persze grúz katonák menetelnek a halálba.
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 09. 20:03 | Sorszám: 59 |
Thököly ezek szerint hazaáruló volt, mert szövetségben volt a törökökkel? Szerintem csak próbálnak megmaradni, és nincs túl sok lehetőségük. Inkább próbáljunk megértőek lenni jász unokatestvéreinkkel Az Alán kirányság amit említettem:
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 09. 19:48 | Sorszám: 56 |
Az oszétok nem bolsikkal szövetkeztek, akkor azokat még fel sem találták, hanem a cári Oroszországgal. Nem ismerem a történelmi Grúzia határait, de azt tudom, hogy az oszétoknak volt saját keresztény kirányságuk a 8.-ik században, tehát teljesen már a helyzet mint nálunk. Sőt ha nem tudnád, az oszétok más néven alánok, tehát jászok! Ők ugyanaz a nép, mint az alföldi jászok, a Kaukázusban kerestek menedéket, mint a szavárd-magyarok. Ezért, és különösen a jász kolléganőm kedvéért, én az oszétoknak drukkolok Az pedig, hogy kinek érdeke a jelenlegi szarkeverés, a bemásolt angol cikk révén már mindenki számára világos
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 09. 19:40 | Sorszám: 53 |
Ha az oroszokban lenne egy kis rugalmasság, megegyezhetnének határváltoztatásban a grúzokkal. Oroszország megkapja Dél-Oszétiát, cserébe Grúzia viheti Csecsenföldet. Fájjon miattuk az ő fejük...
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 09. 19:37 | Sorszám: 51 |
Nagy Lajos király, három tengerpart... A párhuzam még tovább megy, mert nekünk sem a lengyel föld kellett, hanem a balti-tengeri kijárat. Az oroszoknak sem a zsebkendőnyi Oszétia mesés ásványkincsei kellenek... De itt nem a stratégia a lényeg, csak egy elég szerencsétlen példával próbáltam megvilágítani, hogy miért nem lehetnek kollaboránsok az oszétok.
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 09. 19:29 | Sorszám: 48 |
Nem nem, oroszok-oszétek, magyarok-lengyelek. Ebben a példában mi vagyunk az oroszok
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 09. 19:08 | Sorszám: 43 |
A grúzok is keresztények, az oszétek ez alapján Grúziában is jól éreznék magukat, inkább próbáljunk meg a fejükkel gondolkodni. Ha én oszét lennék, nem tetszene, hogy a hazámat kettévágja egy államhatár, ami ráadásul két ellenséges országot választ el, tehát nem könnyű az átkelés. A függetlenség reménytelen, mert ahhoz két nagy szomszédot kellene elzavarni egyszerre (nekünk is ismerős helyzet, 150 éves török hódoltság). Inkább meg kéne szabadulni az egyik megszállótól a másik segítségével, így legalább a megosztottság megszűnik. A nyilvánvaló erőviszonyok miatt egyértelműen Oroszországgal kell szövetkezni, és elérni, hogy az egész oszét terület hozzájuk tartozzon. Tekintettel a helyi viszonyokra, némi autonómiát is ki tudunk harcolni magunknak, akkor pedig miért ne? Legalább nem kell majd vízum a családlátogatáshoz. Szerintem nem helyes kollaboránsnak nevezni az oszéteket, mert nem árultak el semmit. Az oroszok nem a pokolból jöttek, ők is csak egy nép, mint a többi. Történetesen rohadt sokan vannak, és nem túl barátságosak néhány üveg vodka után, de van ennél rosszabb is (inkább ők mint az aztékok). Szövetkeztek az oszétek és az oroszok, na és? A magyar-lengyel barátság sem azt jelenti, hogy a kollaboráns lengyelek elárulták a baltikumot.
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 09. 18:13 | Sorszám: 37 |
Az észak-ír példát azért hoztam, mert bár máshol vannak a nemzetközileg elismert határok, a viszonyok hasonlóak: - Az Ír Köztársaság a saját területének tekinti Észak-Írországot, amit egy szomszédos nagyhatalom tart megszállva = Grúzia a saját területének tekinti Dél-Oszétiát, amit egy szomszédos nagyhatalom tart megszállva (az most lényegtelen, hogy a nemzetközileg elismert határok éppen kit favorizálnak) - Észak-Írország lakosságának nagy része etnikailag nem ír, és a megszálló nagyhatalommal szimpatizál = Dél-Oszétia lakosságának nagy része etnikailag nem grúz, és a megszálló nagyhatalommal szimpatizál A megszállóknak nincs történelmileg joguk ott lenni, de kivonulni sem igazán tudnak, ez egy csapdahelyzet. Ráadásul a Kaukázusban sok kis nép szeretne önrendelkezni, a történelmi határaik pedig alaposan átfedik egymást (ráadásul igen távol esnek az etnikai határoktól). Elég fiatal vagyok, de emlékszem még a hírekre, amikor az IRA robbantásai után kellett eltakarítani a romokat, meg temetéseket rendezni. A helyzetet közösségi szinten az autonómia, egyének szintjén az Európai Unió oldotta meg (van még határ, de mintha ott se lenne, mi is ebben reménykedtünk, Trianon békés megoldásaként).
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 09. 15:50 | Sorszám: 18 |
Majd lesznek kormánynyilatkozatok mindkét oldal mellett, szeretett vezérünk pedig szokás szerint megpróbálja mindkét segget egyszerre kinyalni
|
|
bvalek2 |
2008. augusztus 09. 15:47 | Sorszám: 17 |
A konfliktus azzal kezdődött, hogy az olimpiai megnyitó napjának reggelén a grúzok megtámadták a dél-oszét szakadárokat, és elindultak a lázadók fővárosa felé. Talán Szakadt Vili barátunk arra számított, hogy az olimpia miatt az oroszok nem avatkoznak be. Elkezdték lőni a várost, és mindenkit aki él és mozog, az első nyugati hírek még Grúziát ítélték el a katonai agresszió miatt (még az olimpiai megnyitón is hurrogott a közönség amikor bevonultak a grúzok, a magyar riporter persze játszotta a hülyét). Amikor Medvegyev az orosz állampolgárok védelméről beszélt, nem az oszétekre gondolt, mielőtt az orosz handsereg lépett, több tucat orosz katona vesztette már az életét. A válaszlépésre számítani lehetett, nem tudom hogy a grúzok mit akarnak, ez a helyzet egyáltalán nem érdeke Grúziának. Szakadt Vilit szerintem dróton rángatják valahonnan, valakinek nem tetszik ez a nagy békés összeborulás Pekingben. Tisztában vagyok azzal, hogy itt az oroszok a rossz fiúk, de ez az akció kb. olyan volt, mintha az Ír köztársaság megtámadta volna észak-írországot, szétlőnék Belfastot, nekiállnának irtani az angol katonákat, aztán fel lennének háborodva, hogy a brit hadsereg bevonul.
|
|
|