Téma: Mit olvasol, olvastál mostanában?
|
Alkimista |
2008. április 27. 19:12 | Sorszám: 10 |
Kemény Katalin még előttem áll, férjétől többet olvastam. Mindig az volt az érzésem, hogy mindent tudott, amit érdemes tudni. Nem könnyű olvasmányok, meg kell keményen küzdeni a szöveggel, de megéri a fáradságot. Megszakításokkal már vagy közel éve olvasom a Karnevált, ami több szempontból is szinte humoros könyvnek is tekinthető. Összeszorul az ember szíve, hogy egy ilyen kvalitású embert segédmunkásként, raktárosként foglalkoztatták az átkosban és kb. 20 évvel halála után adtak ki tőle valamit. Nem csoda, hogy nagyon kevesen ismerik Hamvas Bélát, pedig legnagyobbjaink között volna a helye. Iszinyú károkat okoztak a magyar kultúrának a kommunizmus évtizedei. Elég csak arra gondolni, hogy hány klasszikusunk szövegeit 'cenzúrázták', csonkították meg. Még gyermekmeséket is! Féltek, mint mindig, az igazságtól! Van egy másik kedvencem is, Szentkuthy Miklós. Olvastál tőle valamit? Prae, Szent Orpheus breviáriuma. Szóval fel kell hajtanom valamit Kemény Katalintól, eddig csak 1-2 esszéjét olvastam folyóiratokban.
|
|
Alkimista |
2008. április 27. 09:58 | Sorszám: 7 |
Szilágyi János? Nem Istvánra gondolsz véletlenül? Tőle a 'Hollóidőt' olvastam, nagyon tetszett. A "Kő hull apadó kútba' regényét elkezdtem, de valami más miatt kikerült a kezemből, de be akarom fejezni, azaz újrakezdeni, mert már elég régen volt. Király Lászlót sajnos, nem ismerem.
|
|
Alkimista |
2008. április 27. 09:52 | Sorszám: 6 |
Hát, ízlések és pofonok nem egyformák, amelyek időben is változhatnak. Pl. az első Márai, vagy 20 évvel ezelőtt került a kezembe és nem tetszett. Ma meg falom őket. Wass Albert könyveit szeretem, de azért azt túlzásnak érzem, hogy Nobel-díjat érdemelt volna. Sok igen jelentős írónk megérdemelte volna, de sajna, egyik sem jutott el oda, hogy komolyan szóba jött volna. Temesi Ferencet én is nagyon nagyra értékelem, mindenképp a legnagyobb kortárs írók közt a helye. Azt hiszem, majd minden művét olvastam.
|
|
Alkimista |
2008. április 26. 21:01 | Sorszám: 3 |
A "Lomha kalandot" olvastam már, a "Régi szerető"be csak belenéztem, még hátra van. Úgy tűnik, az ízlésünk hasonló!:.)
|
|
Alkimista |
2008. április 25. 18:44 | Sorszám: 1 |
Márai Sándor: A teljes napló 1948 Az 1943-1944, 1945, 1946 és 1947 köteteket nemrég olvastam fordított sorrendben. Nem túl vidám, de nagy élmény volt. Most kezdtem el a Sütő András életmű sorozatot is és innét-onnét szemelgetek (Kant, Kosztolányi, és mások). Sok, majdnem minden megjelent Márai művet olvastam már. Wass Albert műveivel is így vagyok. Nincs nap olvasás nélkül.
|
|
Alkimista |
2008. április 25. 18:29 | Sorszám: 0 |
Szeretném, ha itt olvasmányélményeitekről írnátok. Jómagam már kisgyerek korom óta olvasok, elég nagy intenzitással. Elég sokat költök könyvekre, pedig a nyugdíjam nem nagyon bírja már, de mit tehetek, ha megtetszik valami könyv, ellenállásom hamar megtörik. Néha 2-3 könyvet olvasok szimultán. Szóval, írjátok meg élményeiteket, remélem jó eszmecserét fogunk folytatni!
|
|
|