Téma: Magyar zene,zene,zene...
|
Nyúlbéla |
2009. augusztus 07. 10:21 | Sorszám: 618 |
A The Moon and the Nightspirit csak nagyon ritkán lép fel magyar színpadokon. Ez a csillogó gyöngyszeme a magyar folk zenének, bár 2003-ban alakult, nem vált különösebben ismertté az országban, viszont különböző folk-metal fesztiválok gyakori szereplőjeként bejárták már a fél világot. Koncerteztek már többek között Franciaország, Olaszország, Belgium, Spanyolország, Portugália, Mexiko, Costa-Rica színpadain. Sőt, a 2005-ös első lemezük, majd 2007-ben kiadott Regő Rejtem című második lemezük is portugál kiadónál jelent meg. Vettem is egy példányt tőlük koncert után 3000 ft-ért. Eleinte kissé furcsáltam, hogy a lemez dvd formátumú, kartonfedeles tokban került forgalomba, és bosszantott, hogy majd nem fog beférni a gyüjteménybe a többi cd mellé. Aztán miután lefejtettem róla a celofán borítást megértettem ennek okát. Belül a tokban szövegkönyves füzetecske lapul amit olyan gyönyörű ilusztrációk kísérnek, hogy az kész csoda. Ennek minden lapja egy értékes képzőművészeti alkotás,mely Tóth Ágnes kivételes grafikai tehetségét dícséri. Valóban kár lett volna ezt a csodát cd méretűre összesűríteni. Maga a koncert is pazar volt. Zenéjük a régi magyar népzenén alapszik, mely ritmikájában, dallamvilágában egy ősi letűnt kor hangulatát idézi meg. A hangzás amúgy a Dead Can Dance, Clannad, Loreena McKennitt legjobb szerzeményeire is emlékeztet, nem csoda hát, hogy a The Moon and the Nightspirit a legrangosabb fesztiválok kedvelt résztvevője.
Örökké
Fektess földbe édes párom Boruljon rám örök álom Eső mossa el a vérem Fogadjon be avar mélye Szellőtestvér szord szét hamvam Csermelyhúgom messze hordjad Legyek magva új életnek Bölcsője a születőnek Ne sirassál édes párom Itt maradok e világon Megszületek csillag leszek Éjnek keblén megpihenek (Szabó Mihály-TMNS)
|
|
|