Téma: Térítő, vagy nem térítő vallás?
|
Klaus Matefi |
Válasz | 2009. augusztus 11. 05:55 | Sorszám: 13 |
Idézet: Klaus Matefi írta: 7 : 613 = (világ népeinek "helye az eljövendő világban") : (az ószövetségi legendák hívőinek "helye az eljövendő világban")
Ezt a felállított arányt természetesen képletesen kell érteni, de mégis arra szándékozik utalni, hogy az ószövetségi legendák megíróinak az elképzelései szerint a világ népeinek ("pogányoknak"...) nem lehet ugyanolyan "helye az eljövendő világban", mint az Ezsdrásék által megalkotott Tórában hívőknek... Ezt maguk a Pál (Saul rabbi) által megalapozott újszövetségi legendák is nagy egyetértésben fennhangon hirdetik:
Idézet: Jelenések könyve 2,26 Aki győz, és megtartja mindvégig az én cselekedeteimet, annak hatalmat adok a pogányok felett, 2,27 hogy legeltesse őket vasvesszővel, törje őket össze, mint a cserépedényeket; 2,28 ahogyan én is hatalmat kaptam erre az én Atyámtól, és annak adom a hajnalcsillagot.(*)12,5 Az asszony fiúgyermeket szült, aki vasvesszővel legeltet minden népet. A gyermek elragadtatott az Istenhez, az ő trónusához, 19,15 Szájából éles kard jött ki, hogy megverje vele a népeket: mert ő vasvesszővel fogja pásztorolni őket, és fogja taposni a mindenható Isten búsult haragjának borsajtóját. Zsoltárok 2,1 Isten és felkentje diadalmaskodik Miért tombolnak a népek, milyen hiábavalóságot terveznek a nemzetek? 2,2 Összegyűlnek a föld királyai, a fejedelmek együtt tanácskoznak az Úr ellen és felkentje ellen: 2,3 Dobjuk le magunkról bilincseiket, tépjük le köteleiket! 2,4 A mennyben lakozó kineveti, az Úr kigúnyolja őket. 2,5 Majd így szól hozzájuk haragjában, izzó haragjában így rémíti meg őket: 2,6 Én kentem föl királyomat szent hegyemen, a Sionon! 2,7 Kihirdetem az Úr végzését. Ezt mondta nekem: Az én fiam vagy! Fiammá fogadtalak ma téged! 2,8 Kérd tőlem, és neked adom örökségül a népeket, birtokul a földkerekséget. 2,9 Összetöröd őket vasvesszővel, szétzúzod, mint a cserépedényt! Ézsiás 63,1 Ítélet a népek fölött Ki jön ott Edómból, vérvörös ruhában Bocrából, pompás öltözetben, erőteljes léptekkel? - Én, aki igazat beszélek, és van erőm a szabadításhoz! 63,2 Miért vörös az öltözeted, miért olyan a ruhád, mint azé, aki borsajtóban tapos? 63,3 A sajtóban egyedül tapostam, a népek közül senki sem volt velem. Tapostam őket haragomban, tiportam őket felindulásomban. Levük a ruhámra fröccsent, egész öltözetemet beszennyeztem. 63,4 Mert bosszúállás napja van a szívemben, eljött a megtorlás esztendeje. 66,7 Jeruzsálem jövendő boldogsága Mielőtt vajúdott, már szült is. Mielőtt rájött a fájdalom, fiút hozott a világra. 66,8 Ki hallott ilyet, ki látott ehhez foghatót? Vajon egy országért csak egy napig kell vajúdni? Születik-e nép csak úgy egyszerre? Hiszen alig vajúdott Sion, máris megszülte fiait. 66,9 Csak megindítsam, és ne vezessem le a szülést? - kérdezi az Úr. Vagy én, aki a szülést vezetem, megakadályozzam? - kérdezi Istened. 66,10 Örüljetek Jeruzsálemmel! Vigadjatok vele mindnyájan, akik szeretitek! Szívből örüljetek vele mind, akik gyászoltátok! 66,11 Mert jóllakásig szophattok vigasztalást nyújtó emlőjéből. Gyönyörködve szívhatjátok telt mellét. 66,12 Bizony, ezt mondja az Úr: Folyamként árasztom rá a békességet, mint megáradt patakot, a népek gazdagságát. Megszoptatnak, karjukon hordoznak, és térdükön ringatnak benneteket.
Térítő, vagy nem térítő vallás?
|
|
|
|
Klaus Matefi |
Válasz | 2009. augusztus 10. 20:33 | Sorszám: 11 |
Idézet: Klaus Matefi írta: Milyen célból? Feltehetőleg az ószövetségi legendákban utasításként előírt "bálványtalanítás" céljából, hisz a szeretet vallását nem illik tűzzel-vassal propagálni és ezzel párhuzamosan a népek ősi vallásait betiltani és üldözni...
Valóban, a Katolikus Egyház égisze alatt folyt tulajdonképpen a népek saját vallásainak a betiltása, üldözése, kiirtása, miután sikerült a Római Birodalomban a kereszténységet államvallássá nyilvánítaniuk az őskeresztényeknek (Nagy Konstantin anyja, Heléna-Ilona jóvoltából, aki maga is őskeresztény volt), pedig tudtommal erre semmilyen utasítás se olvasható a Pál-féle kereszténység számára megalkotott újszövetségi legendákban, viszont az Ezsdrásék által készített Tórában annál inkább: Idézet: Mózes V. 7,5 Hanem ezt tegyétek velük: oltáraikat rontsátok le, szent oszlopaikat törjétek össze, szent fáikat vágjátok ki, istenszobraikat pedig égessétek el! 7,6 Hiszen te Istenednek, az Úrnak szent népe vagy. Téged választott ki Istened, az Úr, hogy tulajdon népe légy valamennyi nép közül, amelyek a föld színén vannak.7,16 Megsemmisíted mindazokat a népeket, amelyeket hatalmadba ad Istened, az Úr. Ne szánd őket, és ne tiszteld isteneiket, mert tőrbe ejtenek! 12,2 El kell pusztítanotok mindazokat a helyeket, ahol az általatok meghódítandó népek szolgálják isteneiket, a magas hegyeken és halmokon, és minden zöldellő fa alatt. 12,3 Romboljátok le oltáraikat, törjétek össze szent oszlopaikat, égessétek el szent fáikat, isteneik szobrait pedig vágjátok darabokra! Még a nevüket is irtsátok ki arról a helyről! 13,1 Tartsatok meg és teljesítsetek minden igét, amelyet én parancsolok nektek! Semmit se tégy hozzá, se el ne végy belőle!
Ha Mardukot imádta valaki, az is "bálványimádónak" számított Ezsdrásék szerint annak ellenére, hogy ők Mardukot keresztelték át JHVH-ra és ezzel megalkottak maguk számára egy nemzeti Istent...
|
|
|
Klaus Matefi |
Válasz | 2009. augusztus 10. 20:30 | Sorszám: 10 |
Idézet: Klaus Matefi írta: Hogy terjedt a kereszténység?Általában erőszakkal...
Milyen célból? Feltehetőleg az ószövetségi legendákban utasításként előírt "bálványtalanítás" céljából, hisz a szeretet vallását nem illik tűzzel-vassal propagálni és ezzel párhuzamosan a népek ősi vallásait betiltani és üldözni... A Názáreti Jézusnak lett volna ez a kívánsága? Jézusnak ehhez semmi köze nem volt, ő a saját vallásának az etikai előírásai ellen szólalt fel, amiért végül i.sz. 25 április elsején egy vallásos rituál keretében, "az első szövetség alatt elkövetett bűnök váltságáért" (Pál levele a zsidókhoz 9,15), véresáldozat (pászkabárány) gyanánt (Pál levele a zsidókhoz 9,22-24) keresztre feszíttették a peszách ünnep előkészületi napján a szanhedrin követelésére: Jézus születésének és kereszthalálának kozmikus eredete Jézus április elsején lett keresztre feszítve Nem pénteken lett keresztre feszítve Jézus! Pál (Saul rabbi) sugallatára kezdték a Pál-féle kereszténység elképzeléseit hirdetni más népek körében, miután Pál Jézust papíron feltámasztotta annak érdekében, hogy a "végidőkig", azaz napjainkig "Jézus második eljövetele" gyanánt várathassák Immánuelt (Pál levele a zsidókhoz 9,27-28.), az Ezsdrásék által betervezett ószövetségi legendák messiását, aki pont 10 éve született (1999.08.11.): Idézet: Az apostolok cselekedetei 13,46 Ekkor Pál és Barnabás bátran ezt mondta: "Először nektek kellett hirdetnünk az Isten igéjét, mivel azonban ti elutasítjátok, és nem tartjátok magatokat méltónak az örök életre, íme, a pogányokhoz fordulunk. 13,47 Mert így parancsolta meg nekünk az Úr: Pogányok világosságává teszlek, hogy üdvösségük légy a föld végső határáig." 13,48 Ennek hallatára örvendeztek a pogányok, és magasztalták az Úr igéjét, és akik az örök életre választattak, mindnyájan hívővé lettek. 13,49 Az Úr igéje pedig elterjedt az egész tartományban.Jézus feltámadása, Pál találmánya... Jézus feltámadása, Pál találmánya...II.
Természetesen a szegény 1984 évvel ezelőtt kínhalált halt Jézusnak semmi köze nincsen Immánuelhez: Jézus vagy Immánuel? Jézus a Krisztus?
|
|
|
Klaus Matefi |
Válasz | 2009. augusztus 10. 20:27 | Sorszám: 9 |
http://www.vallasforum.hu/forum.php?id=329 Térítő, vagy nem térítő vallás?7. tramenes - 2009-08-09 18:12:01 Egy vallás történtében az erőszakos térítések általában jobban dokumentáltak, ismertebbek és jobban benne vannak a közbeszédben mint azok az esetek amikor pl. egy tanító kiáll a főtérre és meghallgatják. Ezeket nem igazán szerencsés általánosítani. 8. Istenkeres(ő) -Klaus Matefi - 2009-08-09 18:30:08 - Válasz: 7. (tramenes) Azt tudjuk, hogy úgy a keresztény, mint az iszlám vallás a saját vallási elképzeléseit, előírásait a történelem folyamán el akarta és akarja ma is ismertetni a világ népeivel, tehát egyértelműen térítő vallások.
Az Ezsdrásék által i.e. 445-re elkészített Tórában (amit alkotmányként fogadtattak el a néppel, Izraelnek ma is ez az alkotmánya) erről szó sincsen, nem szándékozták a hitüket ráerőltetni más népekre, hanem csak az Istenük, JHVH (Marduk) elismerését és imádatát, ami végül is a kereszténység és iszlám elterjedése által realizálódik azóta is.
|
|
Klaus Matefi |
Válasz | 2009. augusztus 10. 20:26 | Sorszám: 8 |
Szóval 7 : 613 = (világ népeinek "helye az eljövendő világban") : (az ószövetségi legendák hívőinek "helye az eljövendő világban") Első látásra egy kétismeretlenes egyenlet... Vajon megoldható-e?...
|
|
|
Klaus Matefi |
Válasz | 2009. augusztus 10. 20:25 | Sorszám: 7 |
Szóval 7:613=(világ népeinek "helye az eljövendő világban") az ószövetségi legendák hívőinek "helye az eljövendő világban") Első látásra egy kétismeretlenes egyenlet... Vajon megoldható-e?...
|
|
|
Klaus Matefi |
Válasz | 2009. augusztus 10. 20:24 | Sorszám: 6 |
Tehát már az elején leszögezhetjük, hogy az ószövetségi legendák vallása az egyedüli nem térítő vallás a három ábrahámi vallás közül, sőt azt hirdeti, hogy a világ népeinek csak 7 micvát (előírást) kell betartaniuk, ellentétben az ószövetségi legendákban hívőkkel, akiknek 613-at! Bizony nem mindegy, hogy 7, vagy 613...: Idézet: http://www.zsido.com/konyvek/a_zsido_elet_torvenyei/108/1621 Méir Lau (*Tel Aviv főrabbija) főrabbi A zsidó élet törvényei A Tórába 613 micvá áll. Két csoportra oszthatók: 1. 248 pozitiv parancs ("tedd"-micvá). (Megjegyzendő, hogy az emberi testben 248 "szerv" van.) 2. 365 "ne tedd"-micvá. (365 ín van a testünkben.) Csak Izrael népe kötelezte magát a Szinaj-hegy lábánál a tárjág micvot, a 613 parancs megtartására. A világ népeit a Tóra a Noách (Noé) fiainak adott hét micvá-ra kötelezi, ezek: a bálványimádás, vérontás, bizonyos szexuális kapcsolatok és élő állatokról levágott "szerv" fogyasztásának tilalma, az Istenkáromlás tilalma, a lopás tilalma és a bírák kinevezésének parancsa. http://www.zsinagoga.net/node/894 Ám ha egy nem zsidó szülőre emlékeznek, akkor ezeknek a szokásoknak egy részét kell csak megtartani, hiszen a Teremtő mást vár el egy zsidó lélektől, mind a 613 micva megtartását, míg egy nem zsidó ember már 7 micva megtartásával elnyeri a helyét az eljövendő világban.
|
|
|
Klaus Matefi |
Válasz | 2009. augusztus 10. 20:22 | Sorszám: 5 |
Hogy terjedt a zsidó vallás? Az ószövetségi legendák vallása nem téritő vallás, sőt a betérési szándékáról bárkit kötelesek a rabbik kétszer megpróbálni lebeszélni. Ha ennek ellenére továbbra is ragaszkodik a betérni kívánó az elhatározásához, utána következhetnek a betéréshez szükséges vallási procedúrák. Raj Tamás főrabbi tájékoztat minket az említettekről: Idézet: http://www.zsido.hu/aktiv/rabbiv.php Tegye föl bátran a zsidósággal kapcsolatos kérdéseit, problémáit, és Raj Tamás forabbi ezen a nyilvános oldalon keresztül megválaszolja azt.Kedves Raj Tamás! Mi a véleménye arról, ha át szeretnék térni a zsidó hitre. Megtudtam, hogy 1/4 részben zsidó vagyok. Ja, megkereszteltek ugyan, de nem voltam elsõáldozó, áttérhetek? Eddig azért nem tértem át, mert nem akartam, megbántani a családomat. Lehetséges ez 34 éves nõ számára. Elfogadnának valaha? Válaszát elõre is köszönöm. Szilvia Kedves Szilvia! Elképzelése természetesen megvalósítható, járható út, bár a mi vallásunk nem missziós, nem térítõ vallás, de alaposan meg kell gondolnia lépését, és jobb, ha elõbb megismeri a zsidó vallást és kultúrát. Ezt ma már könyvek vagy elõadások segítségével megteheti. Jómagam most március minden hétfõ estéjén 6-tól ilyen ismertetõ elõadásokat tartok a Bálint házban (VI. Révay u. 16.). Ha érdekli, szívesen látom Önt. Üdvözlettel: R.T. - Tisztelt Fõrabbi úr! Szeretném a segítségét kérni az alábbi kérdés megválaszolásában. Mint a többi kérdésre adott válaszából is kiderül, a zsidóság nem térítõ vallás. Egy ideje foglalkoztat a gondolat, hogy vajon miért nem tartják szükségesnek a világ népeit meggyõzni az "igaz hitrõl". Az idézõjelet természetesen nem lekicsinylõ szándékkal használtam, csak azt szerettem volna kifejezni, hogy véleményem szerint valamennyi vallás önmagát értelmezi "igaz hitnek". Ha a zsidóság is hiszi, hogy az õ vallásuk hirdeti a teljes igazságot, nézetem szerint meg kellene azt osztaniuk az emberiséggel. Mivel tiszteletben tartom mások hitét, nem szeretnék jogot formálni, hogy a zsidó vallás eme szokását minõsítsem, de éppen ezért szeretném azt az Ön segítségével megérteni. Zoltán
Kedves Zoltán! Rosszul gondolja, mi fontosnak tartjuk, hogy Isten igéjét és tanításait (Bibliánkat), ami azonos a keresztény Ószövetséggel, de eredetileg a mi népünkhöz szólt és nyelvünkön, héberül íródott, közvetítsük és hirdessük a világ népei felé. (Többek között ezért tartok én is bibliamagyarázatot és írok könyveket nem zsidók számára is.) Ugyanakkor azonban nem térítünk, mert nem az a fontos, hogy minél több embert megnyerjünk magunknak, hanem hogy minél többen kövessék a maguk hitén belül a Szentírás tanításait, a Tízparancsolatot. Egyébként ettõl függetlenül a rabbi kötelessége elõször lebeszélni az érdeklõdõt az áttérésrõl, nehogy késõbb meggondolja magát, és csak a zsidósággal járó esetleges negatívumokat érezze. Üdvözlettel: R.T. - Tisztelt Fõrabbi. A napokban töltötötem be a 20. születésnapomat és ugy gondoltam hogy ideje lesz elhatározni magamat mert már régota szeretném felveni a zsido valást.Az lenne a kérdésem hogy mint katalikusnak milyen lehetöségeim vanak a valás felvételére. Válaszát elöre is köszönöm.:Milán
Kedves Milán! A vallás változtatásához valóban felnõttként van lehetõsége, ez a 18 éves kor betöltését jelenti. Teljesen mindegy, hogy korábban mely valláshoz tartozott, de mivel a zsidóság nem térítõ vallás, a lakhely szerint illetékes rabbinak, akinél jelentkeznie kell, legalább kétszer le kell beszélnie szándékáról, nehogy késõbb meggondolja magát. Ezután ki kell jelentkezne a jelenlegi illetékes lelkésznél, majd kb. fél éven tanulnia, végül vizsgáznia kell a zsidó vallásról. Mindenekelõtt javaslom, hogy fontolja meg még egyszer szándékát, s fõként olvasson-tanuljon a zsidó vallásról és kultúráról. Elsõként talán „Nem idegen közöttünk” címû kis könyvem új, bõvített kiadását javaslom elolvasásra. Üdvözlettel: R.T. - Kedves Fõrabbi Úr! Régóta foglalkoztat a kérdés, miért hangsúlyozza több rabbi is, hogy a zsidó nem térítõ vallás, amikor is az Örökkévalónak -gondolom- célja, hogy minden ember Õt szolgálva, az Õ tiszta szabályait követve élhessen. Tudom, mondják, hogy a Tóra mindenki elõtt nyitva van, de mégis hogyan juthat el egy egyszerû ember odáig segítség, megismertetés nélkül? Miért nem próbáljuk mi, zsidók elmondani minél több embernek, hogy hogyan találhatják meg lelkük békéjét, értelmét Õ általa? E "kizárás" által lassan mi is kizárjuk magunkat, mert a vidéki zsinagógákban egyre kevesebb a fiatalság,s a betértek ezáltal kevesebb is lesz a lehetõségünk fenntartani közösségi szokásainkat, hogy a kóser ételek beszerzésérõl, gyermekeink vallásoktatásáról már nem is szóljak... Válaszát elõre is köszönve: Porath-K. Brigitta
Kedves Brigitta! Valóban nem vagyunk térítõ vallás, legalábbis az ókor vége óta nem, de ez nem jelenthet bezárkózást, nem jelentheti azt, hogy másoknak ne nyújtsunk segítséget, ha érdeklõdik irántunk vagy hagyományaink, tanításaink iránt. Jómagam is tartok bibliai és zsidóságismereti tanfolyamokat, ahol zsidók és nem zsidók egyaránt részt vesznek. (Most szeptemberben indul.) A betérést azonban a jelentkezõnek alaposan át kell gondolnia, nehogy késõbb megbánja lépését. Sajnos, az a helyzet, hogy Izraelben hivatalosan ortodox rabbi-szervezet mûködik, amely egyre kevésbé fogadja el az egyébként szabályos betéréseket is. Ezért a rabbik világszerte még külön megnehezítik a betérést, remélve (valószínûleg hiába), hogy az õ döntéseiket majd akkor elfogadják. Üdvözlettel: R.T. - Nem vagyok megkeresztelve, nem vagyok tagja egyik egyháznak,vagy szektának sem. Lehetek zsidó?
Tisztelt Érdeklõdõ! Ha Ön nem tagja egyetlen felekezetnek sem, ez csak jelent változást, hogy elõbb nem kell onnan kijelentkeznie. Mivel nem vagyunk térítõ vallás, a rabbi kötelessége legalább kétszer lebeszélni a jelentkezõt, hogy legyen ideje meggondolnia lépését. Ezután le kell vizsgáznia a zsidó vallás alapismereteibõl, ami minimális héber tudást és elméletet jelent. (Ez utóbbihoz ajánlom „Nem idegen közöttünk” címû könyvem új, bõvített kiadását. A vizsga után a rabbinikus bíróság ünnepélyesen befogadja az illetõt, aki bibliai héber nevet is választ. Végül el kell mennie a rituális fürdõbe, lemerítkezés céljából. Ha az illetõ férfi, a körülmetélést is vállalnia kell. Szívélyes üdvözlettel: R.T. - Kedves, mélyen tisztelt főrabbi úr! L. Árpád vagyok, és köszönöm az előző kérdésemre a válaszát! Szeretném Öntől megkérdezni, hogy hogyan értelmezi a zsidóság a prozelita fogalmát? Én úgy tudom, hogy a prozelita fogalmának van egy tágabb és egy szűkebb értelmezése: a tágabb a "kapu idegenje", aki elfogadja a zsidó vallás alapelemit, de nem veszi fel a zsidó vallást, illetve a "gér cedek", aki teljesen csatlakozik a zsidósághoz. Az Apostolok cselekedeteiben pl. olvashatunk az un. "Istenfélőkről", akik pogány hívők, általában görögök, de nem prozeliták, vagyis nem tértek be hivatalosan is. Ma csak a teljesen betértek használhatják a prozelita fogalmát önmagukra, vagy azok is, akik nem tértek be, de hisznek? Egyébként végtelenül örülök, hogy a Makkabi kft. jóvoltából van kiadva héber-magyar nyelvű Biblia, nekem is van egy példányom, nagyon szeretem! Köszönöm, hogy válaszol a kérdéseimre, és fogadja mély tiszteletemet, kedves főrabbi úr! Remélem, egyszer majd személyesen is tudunk találkozni, bár szegedi vagyok, és nincs sok lehetőségem Budapesten tartózkodni. Tisztelettel: L. Árpád
Kedves Árpád! Köszönöm megtisztelõ sorait, s örülök, hogy a kétnyelvû Bibliát jól tudja használni. A zsidóság, mint tudja, nem térítõ vallás, így a rabbinak inkább lebeszélnie kell a jelentkezõt. Ám ha valaki kitart betérési szándéka mellett, és teljes szívbõl elfogadja a zsidó vallás hitét és gyakorlatát, prozelitának, igaz betérõnek (héberül gér cedek) nevezzük, s a Talmud szerint még a jámbor zsidók sem állhatnak meg a gér cedek mellett. Ma a különféle betérõk között senki nem tesz különbséget. Az ókorban és különösen az idõszámításunk kezdete körüli idõben azonban szép számmal voltak olyanok, akik – mint Ön is említette – nem tértek ugyan át, de a zsidó vallás eszméit, sõt egyes törvényeit is magukévá tették. Õket már a Zsoltárok könyve „Isten-félõknek” (héberül jiré Adonáj) nevezték. (Vesd össze 118. zsoltár 4. vers).Jómagam is remélem, hogy egyszer majd személyesen is megismerhetem Önt, s addig is üdvözletemet küldöm: R.T. - Miként tudhatom meg, hogy valóban zsidó származású vagyok-e? Ha igen, mit kell tennem ahhoz, hogy gyakorolhassam a zsidó vallást és miként vállhatnak zsidóvá a fiaim is.
A zsidóság nem térítõ vallás, tehát nem hódítani, nem legyõzni, legfeljebb meggyõzni akar. Ha például valaki zsidó akar lenni, a rabbinak elõször errõl le kell beszélnie a jelentkezõt. A vallást ugyanis fel lehet venni, de valójában letenni nem lehet. Sajnos a holokauszt és az utána következõ idõszak következtében sokan elfelejtették gyökereiket, amelyeket azonban fel lehet frissíteni, könyvek, elõadások vagy a zsinagógai közösségek megkeresésével.Ma már négy különbözõ irányzatú zsidó iskola és négy óvoda mûködik Budapesten, sok ifjúsági szervezet van, nyári tábor a fiataloknak, és a zsinagógák mellett Talmud-Tóra hitoktatás is folyik.Kívánom, hogy találja meg a megfelelõ megoldást. - A kérdésem a következõ lenne:ha valaki bár nem született zsidónak,de úgymond megtalálta magának ezt a vallást,akkor hogyan lehet hivatalosan is zsidó vallású?
A zsidóság soha nem volt és ma sem térítõ vallás. Ha valaki mégis, áttérés céljából, jelentkezik, a rabbinak kötelessége lebeszélnie szándékáról az illetõt. Legalább kétszer kell elutasítani az ilyen kérelmet, hagyomány szerint.Erre azért volt szükség, mert a zsidóságot ugyan fel lehet venni, letenni azonban nagyon nehéz. Elõfordult, hogy valaki késõbb meggondolta magát, és éppenséggel ellene fordult a korábban keresett közösségnek. Mivel a zsidóság nem csupán vallás, hanem történelmi sors is, minden érdeklõdõnek alaposan meg kell gondolnia szándékát.
|
|
|
Klaus Matefi |
Válasz | 2009. augusztus 10. 20:15 | Sorszám: 4 |
Hogy terjedt az iszlám? Hódítás útján, tehát általában erőszakkal...
|
|
|
Klaus Matefi |
Válasz | 2009. augusztus 10. 20:14 | Sorszám: 3 |
Hogy terjedt a kereszténység? Általában erőszakkal...
|
|
|
Klaus Matefi |
Válasz | 2009. augusztus 10. 20:13 | Sorszám: 2 |
Mint tudjuk, az ember pszichikai úton beteggé teheti magát, de egy esetleges betegségéből történő gyógyulásának is lehet ez a kulcsa. A lelki vaksággal ugyanez a helyzet... Aki lelkileg vak akar maradni, az az marad, hisz a szabad akaratán keresztül önszuggeszció által minden erővel akadályozza a lelki betegségének a gyógyulását, azaz meghiúsítja a tisztánlátásának a lehetőségét...Egy másik példa: ha valaki áhítja azt, hogy az orránál fogva vezessék, azt annál fogva fogják előbb, vagy utóbb, hisz az ilyen irányú kívánsága kiütközik a lényére, megnyilvánulásaira is és ez a vágya ritkán marad teljesítés nélkül... Ennyit röviden bevezetőnek.
|
|
Klaus Matefi |
Válasz | 2009. augusztus 10. 20:13 | Sorszám: 1 |
Mi lehet az oka annak, hogy a három ábrahámi vallás közül csak kettő a térítő vallás
|
|
|
|