Új téma  Új hozzászólás

Gondola főoldal | beállítások | regisztráció | keresés | GYIK | fórum főoldal | moderáció
  előző téma   következő téma
»  gondola Fórum   » Mûhely   » A fórumozás etikájának alapjai (1. oldal)

 
A téma oldalai: 1  2 
 
Fórumunkon a regisztráció szünetel
Téma: A fórumozás etikájának alapjai
keresztkem
  Válasz | 2019. július 10. 00:18 | Sorszám: 30
Nagyon ELCSÚNYULT, trágárrá-indulatossá vált a fórumozás-tropikozás NYELVEZETE. Majd' minden kommentelő sok-sok közönséges-durva szót használ hozzászólásáaiban--jómagam is. Nagyon rosszul érint a dolog, nagyon szenvedek a saját csúnya, torz és trágár nyelvezetemtől--aki ezt itt olvassa, lelkileg meg sem érti ezt a beirást. Mármint a SAJÁT nyeévezetemről, sajátmagamról érzékelt nyelvezet mkiattiságok iránti kínomról itt mondottakat nem. Nem csodálom, hogy nem értik.-..Egy dolog vigasztal kicsit, hogy SOHA NEM KÁROMKODOM, de ez kinomat éppenhogycsak valamelyest enyhiti...FURA!!!
keresztkem
  Válasz | 2017. november 01. 11:18 | Sorszám: 29
Azt mondja több "jólértesült" és "illetékes" fórom, hogy a FIDESZ 2017. november 12-i kongresszusán Novák Katalin államtitkár asszonyt a Kongresszus a FIDESZ alelnökévé fogja választani. A hír eddig szól és a hír nagy valószínűséggel igazat mond. Viszont. Novák Katalin egy vonzó, kifejezetten szép NŐ, tehetséges ember, empatikus politikai személyiség. No, és ez az, ami "sok" a ballib médiának. Mert azóta, hogy a fenti hir közhir lett, tehát napvilágot látott, se szeri sem száma az olyan fotóknak és fotóbeállitásoknak, amelyek Róla, Novák Katalinról...HMMM!..hát nem igazán előnyösek, sőt kifejezetten előnytelenek. Ami ölég nagy teljesitmény a ballib média részéről, mert N.K. nem egyszerűen szép nő, hanem NAGYON SZÉP(!!!) NŐ! Node a "médiások" varázslatosan "tehetséges emberek"(?!), mindenre képesek. Képesek a feketéből fehéret gyártani és viszont--ezt láthatjuk, a fenti eset kapcsán is. A "média cég" nem igazán nagy dicsőségére....
keresztkem
  Válasz | 2017. június 04. 13:04 | Sorszám: 28
És még egy dolog. Jelen sorok "papírravetője" (még ha itt nincs is papír) sem nem ERÉNYCSŐSZ sem nem MORÁLTEOLÓGIA peofesszor. Pusztán egy küzdő-szenvedő ember a sok hasonlóan gyarló ember között, aki inkább SZERETNE(!!!) KATOLIKUS KERESZTÉNY HIVŐEMBER lenni, vagy "azzá" válni-érni, mintsem hogy bizonyosságként kezelné a saját katolicizmusát, kereszténységét. De! Tapasztalatai, főként pozitív tartalmú IMATAPASZTALATAI azért vannak. S éppen mert vannak, ezeket nem akarja megtartani--sajátmagának. Főleg EZÉRT fórumozik-topicozik, s a hallgatásraitéltség hónapjai(?) évei (?) leginkább EZÉRT FÁJTAK és FÁJNAK. Etikus ez a szándékom? Azt hiszem igen!
keresztkem
  Válasz | 2017. május 25. 12:37 | Sorszám: 27
Sok erkölcstelen dolgot-elemet is látok-érzékelek a fórumozásban, melyeket azért valami néha-náha tompit-ment-eufemizál. Mik ezek az általam erkölcstelennek vélt dolgok.
Az első.
Megsértenek valakit CSAK AZÉRT mert valamit nem ért, vagy "nem úgy" ért, mint a sértő-bántó levelező. Megsértenek valakit azért mert más stilusban ir, más stilusban emel ki, esetleg nem tart be konvenciókat--melyeknek be nem tartására oka van, azt meg tudná magyarázni,hogy miéárt teszi, de minek?
A második.
Megsértenek megbántanak valaki azért, mert más kultúrában, més vallásban más gondolkodásban született-nevelkedett-tanult, mint a sértő-bántó. Mert azt ő nem "úgy" tudja nem úgy ismerte meg, mint a sértő.
A harmadik.
Megsértenek-megbántanak valakit azért, mert valamit nem tud, nem "úgy" tud mint a sértő, vagy azért mert nem ÉRTI mit ír a másik, vagy "NEM ÚGY ÉRTI", amint azt a másik ember gondolná-várná....Vagy éppen érti amit neki írnak, de azzal nem ért egyet....valamiért. Vagy mert őt más érdekli, nem az, ami a sértőt.
Etc...etc...
Persze Lehet azt érvként állitani a föntebb vázoltakkal szemben, hogy "aki nem tud korcsolyázni, az ne menjen a jégre"! És hogy ha valaki arra vállalkozik, hogy bizonyos mértékig "kitárja magát", "vásárra viszi a bőrét" azzal, hogy topicozni-fórumozni kezd, AZ SZÁMOLJON AZZAL, hogy nemtelen támadás éri, hogy őt is bánthatják nemcsak ő bánthat másokat etc...etc....Meg azt is lehet mondani, hogy túl sok a túl-érzékenység és mimózalelkűség manapság akkor, ha őt kritizálják valahogyan és túl kevés ha ő kritizál másokat...s ez igencsak igaz! Ámde!
Jelen sorok írója azt gondolja, hogy:
1.) Épp az a topicozás erkölcsös változatának a célja, hogy TISZTÁZZUK AZT AMIBEN NEM ÉRTÜNK EGYET, és tiszteljük becsüljük egymást akkor is, ha ez a tisztázás nem jár sikerrrel. Csak szárazon megálklapitjuk: Ön így gondolja ésn amúgy--tisztelettel, nagyrabecsüléssel.
2.) Márcsak azért sem érdemes nagy feneket keriteni az egyet nem értésnek, mert a sértő-bántó sok esetben NINCS IS TUDATÁBAN ANNAK, hogy ő sért és bánt!
3.) Ám nem haszontalan megismerni azt, hogy valamiről lehet másképpen is HELYESEN GONDOLKODNI, mint ahogyan azt én vagy ő tesszük.Hogy "úgy" is lehet, s az sem kevesebb....
keresztkem
  Válasz | 2017. május 21. 19:03 | Sorszám: 26
Végül is akármi történt korábban a fórumozásaimmal: MOST, 2017. május 21-én ITT VAGYOK, ÉLEK, FÓRUMOZOK. S elmondhatom azt amit fontosnak és lényegesnek tartok. Nem tudom, hogy kinek "köszönhetem meg" azt hogy "ez" így van, de akinek megköszönhetem, ANNAK(!) HÁLÁS SZIVVEL megköszönöm. Azt sem tudom MEDDIG tehetem meg mindezt újra, de "az" nem is számit. Tudtam, eljön ez az idő, s el is jött. Vajon HOL VANNAK az engem "bántók", kioktatók és cikizők? Hol van MPD, hol panda, hol Rendes Kis és a többi "észosztogató magánzseni"? HOL? HOL? HOL?
ÉN KERESZTKÉM ITT VAGYOK, ÉLEK, GONDOLKODOM, IROK.
keresztkem
  Válasz | 2016. március 13. 17:02 | Sorszám: 25
Egyik legtipikusabb DIVAT manapság az a fórumozásban, hogy ha valaki valakivel valamilyen kérdésben NEM ÉRT EGYET, akkor MEGSÉRTI azt akivel nincs egyetértésben.
Mondjuk legminimálisabba, és legenyhébben így: "MEGTANULHATNÁL MÁR OLVASNI IDŐS KORODRA". Vagy. "ELGURULT A GYÓGYSZERED, azért vagy lly' agymenéses állapotban?" Vagy.
"A gondolkodás mindig is a gyengéd volt, ebben a témában sincs másképp"... etc etc.. És akkor még csak a nagyon finom, a leginkább eufemisztikus sértéstipusokat, azok "bántási" szintjét és metódusát MUTATTAM MEG ÉS BE!
keresztkem
  Válasz | 2016. február 03. 17:46 | Sorszám: 24
A többszintű emberi butaság.

1.) Az emberi szellem gyengeségének -1-es szintje az, amikor egy ember egy másikat BUTÁNAK TART AZÉRT, mert a politikai kérdésekben vele ellentétesen gondolkozik.
2.) Ettől egy szinttel magasabb nívón áll--mondjuk a "0"-s szinten-- a buta ember butasága akkor, amikor értelmes mondatokban, logikai okfejtésekkel--és viszonylag hibátlan okfejtésekkel--bizonygatja az egyik ember a másikról azt, hogy ő a másik ember, úgymond: NEM TUD GONDOLKOZNI. NETÁN NEM TUD OLVASNI vagy NEM TUD SZÖVEGET--szerinte helyes módon--ÉRTELMEZNI! Mindezt pusztán azért mert--NEM POLITIKAI KÉRDÉSBEN hanem--teszem azt VILÁGNÉZETI, FILÓZÓFAI, VALLÁSI kérdésekben az illető, tudnilik a MÁSIK ember MÁS alalapokon áll, hisz' az anyatejjel más elveket tanult meg, szivott magába, ismert meg,egyébként autentikus forrásokból.És EZÉRT ŐT butának tartja az EGYIK! Momdom: EZÉRT, pusztán EZÉRT!
3.) Ettől a "0"-s szinttől eggyel magasabb szintű az az emberi butaság--mondjuk "1"-es szintű, ez, amelyik egyébként olvasott, esetleg természettudományosan is képzett, logikus gondolkodásra valóban képes és tényleges értékeket is hordozó ember(ek) butasága ÁLTALÁBAN. Azoké, aki 'azért(!) ITÉLIK a másik embert--úgymond--"butának", mert kiborul, mert csúnyán beszél, mert nem képes "tartani magát vagy esetleg nem is akarja magát visszafogni"--ez a körülmény önmagában elég az ilyetén BUTA EMBERNEK ahhoz, hy a másikat butának tartsa-minősítse.
És így tovább...és így tovább.
Itt minden butaság ESSZENCIÁLIS LÉNYEGE és LEGSZIGNIFIKÁNSABB JELLEMZŐJE az, egy ember, aki maga az igazi buta, a MÁSIKAT(!!!!) TARTJA BUTÁNAK és soha nem önmagát. Sőt! Önmagában még csak szikrányi BUTASÁGELEMET SEM LÁT, vagy vél fölfedezni.BUTA, AZ MINDÉG KIZÁRÓLAG ÉS CSAKIS A MÁSIK EMBER LEHET(!!!!) Csak a másiknak szabad butának lenni! No, ez a legjellemzőbb ez a leglényegibb butaságelem a fönt elemzetteknél.
És végül. Biztos vagyok benne, hogy afenti butasági szinteken DEKKOLÓ VALÓDI BUTÁK a fenti okfejtésemet vagy:
1.) El sem kezdik elolvasni, vagy:
2.) Három mondat után abbahagyják az olvasását!
Mert BUTASÁGUKAT megfejelik-megkoronázzák még azzal a gőggel is, hogy IZOMBÓL elutasitják a jóindulatú és okos embertárs alapvetően segítőszándékú jó-szavát.

keresztkem
  Válasz | 2016. január 31. 09:36 | Sorszám: 23
A körülöttünk lévő Világban az az érde(KES) ami ENGEM(!)--és főleg engem--érde(KEL). EZ A MÉDIADESPOTIZMUS ESSZENCIÁLIS LÉNYEGE! Ha engem teszem azt a BICIKLIVEZETÉSES GÖRKORCSOLYA köt le leginkább, és mondjuk a ZSIRPAPIRRAL BEVONT FÉSŰN KÖRÖSZTÜL-i éneklés, akkor ez mindent fölülír. Akkor nem számit a politika, az űrkutatás, a futball vagy a világ legkiválóbb mezoszoprán énekesnőinek előadásmódja.
Akkor nálam mindég és mindenkor FŐLEG(!) a biciklivezetéses görkorcsolya "viszi a prímet".
keresztkem
  Válasz | 2016. január 28. 08:36 | Sorszám: 22
Mindenesetre a'priori NEM SÉRTEGETTEM NEM BÁNTOTTAM SOHA SENKIT! A' POSTERIORI persze igen! De azok akiket bántottam sokszor csúnya szavakkal, azok mindég megérdemelték és kiérdemelték. Sőt! Még több rosszat is megérdemeltek volna, de "azt" megkapják--nem tőlem, hanem a Jóistentől vagy a Sors-tól.
keresztkem
  Válasz | 2016. január 23. 12:37 | Sorszám: 21
Sajnos igaz az, hogy vannak olyan fórumozók is, akiknek azért van szükségük az írogatásra-beírogatásra, hogy gyűlölködhessenek, sértegethessenek, másokat bánthassanak.
Nekik mindegy, vagy majdnem mindegy az, mihez, milyen témához szólnak hozzá, a lényeg egy: a másik ember sértése, bántása, megbántása.
Soha nem értem-értettem meg őket igazán még akkor sem, ha néhányan engem is éppen ilyen embernek tartanak-vélnek, mint akikről itt szólok--kritikus éllel. Én tudom, hogy NEM VAGYOK ilyen legföljebb annyiban--de ez szerintem egészen MÁS(!)--hogy ritkán hagyom el a bántásom utáni--nevezzük így--VISSZAÜTÉSI-VISSZABÁNTÁSI aktust. De ez már egy másik dolog, bár vannak aki ezt is a fentivel azonosnak gondolják.
keresztkem
  Válasz | 2016. január 20. 21:01 | Sorszám: 20
Ha nézeted-véleményed élesen elüt az átlag nézeteitől- véleményétől van esélyed arra, hogy bolondnak akarnak tartani, "azzá" akarnak nyilvánitani. Imádkozz a mi Urunkhoz Istenünkhöz és TARTS KI EREDETI nézeted mellett!
Ettől lehet, még bolondabbnak hirdetnek, de lekinyugalmad megmarad.
keresztkem
panda
  Válasz | 2016. január 20. 18:41 | Sorszám: 19
Schlempe.
keresztkem
  Válasz | 2015. július 13. 09:37 | Sorszám: 18
A CSÚNY BESZÉDRŐL, A TRÁGÁRSÁGRÓL

Mondják: a fórumozásban etika ellenes a csúnya szavak használata, a trágár-mosdatlan beszéd. Tulajdonképpen még egyet is lehetne ezzeel a vélekedéssel érteni, ha nem tudnók: AZ ÉLET, A VILÁG MOSDATLAN, ROMLOTT ÉS TRÁGÁR, s nem pusztán annak egyik vetülete-tükörképe, az itt vagy másütt folytatott fórumozás. Úgyhogy az a véleményünk, hogy az itteni trágár beszéd--bár nagyon nem jó hogy van--mégiscsak másodlagos. Mert pusztán csak egyfajta tükörképe a bennünket körülölelő VALÓSÁGNAK. Ha finomkodva, párvenü módon írnánk a fórumokon, az persze szalonképesebbnek tűnhetne, de meghamisitaná a valóságról itt kialakuló képet.
Persze TÖREKEDNÜNK valóban kell(lene) a tiszta, trágárságmentes magyar beszédre, a fórumozásban is--EZ IGAZ!
keresztkem

keresztkem
  Válasz | 2015. július 08. 17:54 | Sorszám: 17
Az emberek sértésnek veszik többnyire azt, ha a másik ember nem ért velük egyet. De a legtöbben még csak bele sem gondolnak abba, hogy a MEGJÁTSZOTT EGYTÉRTÉS, a SZINLELT-MIMELT "egyhúron pendülés" mennyivel megalázóbb, lealacsonyítóbb sőt károsabb. Ugyanis. Ha én valakivel a lelkem legmélyén VALAMIBEN nem vagyok egy véleményen sehogyan sem és semmilyen mértékben sem, és neki--a másiknak--mágis azt mondom, hogy "igazad van", akkor tulajdonképpen HAZUDOK--önmagam előtt, és persze a másik ember előtt is, csak akkor erről ő még akkor nem tud. Tehát duplán vagyok hazug és becstelen.
Mi szükség az ilyen egyetértésre? SEMMI!!!
keresztkem
keresztkem
  Válasz | 2015. július 06. 22:31 | Sorszám: 16
Ha "úgy" jó a kapcsolatom embertársammal, hogy néhány "lényegi dologban" nem értek vele egyet "AZ" lehet nagyobb érték, mintha vele "sülve-főve" azonos nevezőn vagyok mindenben. Mondjuk ilyen "lényegi dolog" lehet esetleg az istenhit: ő ateista én istenhívő vagyok. Vagy! Ő liberális szemléletű a politikában én konzervativ vagyok etc...etc. És mégis beszélünk egymással kultúrált derűsen, sőt egymást tisztelő humorral netán...nos ez a legértékesebb. Már ha tényleg "így" van, s nem másképp. Az nagyon jó...LENNE....
keresztkem
keresztkem
  Válasz | 2015. július 04. 09:04 | Sorszám: 15
Ha valaki valamiben nem ért veled egyet, az attól ő még nem hülye, és megfordítva: azért mert valakivel nem értesz egyet, még nem vagy hülye. AZ EGYET NEM(!) ÉRTÉS NYILT KIFEJTÉSE A TISZTELET(?!!!) JELE, ÉS NEM A BÁNTÁSÉ A ROSSZINDULATÉ.Ergo: vedd megtiszteltetésnek azt, ha valaki kifejti neked, hogyan és miben, miként NEM ÉRT VELED EGYET...valamilyen ügyben. És ellenkezőleg is: tekintse bárki a részedről irányába megnyilvánuló tisztelet és nagyrabecsülés megnyilvánulásának azt, ha részletesen kifejted neki: hogyan s miben NEM(!) értesz vele egyet.
Tudom, mindez MA(!) inkább KIVÁNALOM és etikai IGÉNY részemről, mint a "fórumozás" jelen-hétköznapi valósága. De 'attól még mint etikai igényességi kritérium megfogalmazható, kijelölhető. Amely kritériumok megközelitése, követésének megkisérlése célként kitűzhető sőt kitűzendő!
keresztkem
keresztkem
  Válasz | 2015. július 01. 19:46 | Sorszám: 14
Ha nézeted-véleményed élesen elüt az átlag nézeteitől véleményétől van esélyed arra, hogy bolondnak akarnak tartani, "azzá" akarnak nyilvánitani. Imádkozz a mi Urunkhoz Istenünkhöz és TARTS KI EREDETI nézeted mellett!
Ettől lehet, még bolondabbnak hirdetnek, de lekinyugalmad megmarad.
keresztkem
keresztkem
  Válasz | 2015. június 28. 20:00 | Sorszám: 13
"Vigyorifej" újra megjelent. CSAK TUDNÁM, HOGY JELENLÉTE MIT JELENT?
keresztkem
panda
  Válasz | 2015. június 25. 03:40 | Sorszám: 12
keresztkem
  Válasz | 2015. június 23. 21:50 | Sorszám: 11
Tudj disztingválni (azaz: finom árnyalatokban KÜLÖNBSÉGET TENNI) hiba és bűn között. Ha az adott esetben ez nem megy, kérdezz meg egy náladnál okosabb embert arról, hogy ez most hiba vagy bűn? Vagy esetleg mindkettő: bűnösen nagy hiba.
Ez azért fontos, hogy ne állapits meg AZZAL a dologgal kapcsolatban semmit igazságtalanúl, hisz' a hiba kisebb negativum Isten előtt, mint a bűn.
keresztkem
keresztkem
  Válasz | 2015. június 20. 22:56 | Sorszám: 10
Viszont. Hidd azt, hogy ÉPPEN MOST--amikor ezt a megállapítást teszed--BIZTOSAN nem hibázol. Különben mindig vagy hibázol, vagy nem mondasz nem teszel semmit.
Dárdai Pali is azt mondja játékosainak: soha ne félj MEGLŐNI A ZICCERT! Különben nem lősz se nagy gólt se kicsit: nem lősz semmilyen gólt! A beszari embert az jellemzi, hogy nem csinál se jót se rosszat, s nem az, hogy mindég rosszat csinál. Ergo: MERJ PRÓBÁLKOZNI akkor is, ha előzőleg a "dolog" nem sikerült!
keresztkem
keresztkem
  Válasz | 2015. június 15. 17:06 | Sorszám: 9
Viszont. Minél több hibát követsz el--"szóval, cselekedettel és mulasztással"--annál nagyobb valószínűsége lehet annak, hogy valójában ugyanazt a hibát követed el többször--nem csak kétszer. Tehát nem kétszer ugyanazt, hanem háromszor, négyszer akár ötször is. Továbbá akkor arra is van esélyed, hogy más hibákat se csak eccer' kövess el, hanem minél többféle hibát minél többször! Igy akkó'má' a csak kétszer elkövetett hibák száma "számára" esély van 'ezek minoritásban maradásához. Ergo törekedjünk arra, hogy MINÉL TÖBBFÉLE HIBÁT KÖVESSÜNK el, MINÉL TÖBBEDIZIGLEN! Ilyeténképp elkerülhetjük a HIBASZÜRKESÉG UNALOMI HEGEMÓNIÁJÁT.
(No, essztet jó'l megaszontam--dehát humorba' nem ösmérek tréfát, magam sem--nem csak Karinthy nem)
keresztkem
panda
  Válasz | 2015. június 14. 21:56 | Sorszám: 8
keresztkem
  Válasz | 2014. július 25. 07:59 | Sorszám: 7
10.) AZ IGAZÁN ÖNHITT, NAGYKÉPŰ ÉS MAGÁT TÉVEDHETETLENNEK VÉLŐ EMBER--AKI NETÁN "FÓRUMOZÁSRA" IS "ADJA A FEJÉT"--NEM FOGLALKOZIK(!!!) A SAJÁT ÖNHITTSÉGÉVEL, NAGYKÉPŰSÉGÉVEL! Éppen azért nem,mert mindezt--tudnillik a saját nagyképűségét etc....etc, még csak a gondolat szintjén SEM föltételezi.
És megforditva: aki akárcsak a problémafölvetés-emlités szintjén egy kicsit is foglalkozik vele, MÁR BIZTOSAN NEM(!) ÖNHITT.
keresztkem
keresztkem
  Válasz | 2014. július 23. 04:11 | Sorszám: 6
9.) AZ IGAZMONDÁS SZÁNDÉKA.EZ(!) A JÓ FÓRUMOZÁS LEGFŐBB INDITÉKA.
Tény viszont a tévedhetés lehetősége--pontosabban e lehetőség fönnálása--a nagy-nagy igazmondó indíttatásban IS!
Ámde ez itt nem annyira elsődleges, mármint az, hogy tévedhetünk.És annál INKÁBB(!) tévedhetünk persze, minél hevesebb-érzelemdúsabb az igazmondó indulatunk.Mindazonáltal az igazmondó szándéknak-indulatnak hic et nunc a fórumozásban elsődleges helyet kell kapnia--a tévedhetés kockázata ellenére is.
keresztkem

Időzóna: CET
A téma oldalai: 1  2 
 

Új téma  Új hozzászólás       előző téma   következő téma
Ugrás:

Email a webmesternek | Gondola