Gondola főoldal | beállítások | regisztráció | keresés | GYIK | fórum főoldal | moderáció
  előző téma   következő téma
»  gondola Fórum   » Közélet   » Kárpát-medencei panoráma IV. (11. oldal)

 
A téma oldalai: 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17 
 
Fórumunkon a regisztráció szünetel
Téma: Kárpát-medencei panoráma IV.
beszterce
  Válasz | 2008. október 03. 09:16 | Sorszám: 170

Autonómia
Az RMDSZ is támogatja a népszavazást
2008. október 03., 07:55

A háromszéki települések többségében az MPP-s önkormányzati képviselők letették az autonómia-népszavazásra vonatkozó határozatot.

Sepsiszéken a bodoki polgármester visszautasította a kezdeményezést, ott nem is iktatták a dokumentumot, Kovásznán nem volt az MPP-nek elegendő tanácstagja. Lőrincz Zsigmond polgármester kijelentette: támogatja a referendumot, de nem most — később ?? azonban hajlandó beterjeszteni a határozatot. Az MPP-nek Maksán és Hidvégen nincs képviselője, itt az RMDSZ segítségével próbálják elérni a kérdés napirendre tűzését.

Egyre több településen hirdetik meg a közvitát, és több helyi tanács, e hónapban megvitatja a kezdeményezést — mondta el Gazda Zoltán, az MPP alelnöke.

Az autonómiareferendum fontos kérdés az RMDSZ számára is — jelentette ki Albert Álmos alsó-háromszéki területi elnök. Azt javasolják polgármestereiknek, tanácstagjaiknak, hogy támogassák a kiírást — mondta, de kiemelte, éppen a kérdés fontossága miatt elengedhetetlen, hogy jól előkészített, pontos kezdeményezés legyen, és a magyarság képviselői ne formai kérdésekről vitatkozzanak.

Ugyanakkor lényeges lenne, hogy a román közösség is megértse és elfogadja Székelyföld területi autonómiáját, sok kérdés tisztázására alkalmas lehet a közvita — vélekedik Albert Álmos.

Örvendetesnek nevezte Márton Árpád RMDSZ-es képviselő, hogy végre egy, a román törvényes keretekbe illeszkedő kezdeményezés történt az autonómia ügyében.

A megyehatárok megváltoztatása, tulajdonképpen egy új megye kialakítása az egyik járható út, a másik a regionális újrafelosztás lenne, ha a régiók közigazgatási státust kapnának — hangsúlyozta.

Románia törvényei és alkotmánya lehetővé teszi, hogy helyi népszavazáson határozzanak a térség lakói a két megye sorsáról, országos népszavazásra csak akkor lenne szükség, ha az összes romániai megyét érintő döntésről lenne szó — értelmezte a vonatkozó jogszabályt.

A referendum ellen tiltakozó román politikusok nem olvasták el figyelmesen, vagy rosszul értelmezik a népszavazási törvényt — véli az RMDSZ-es képviselő.

Ő is úgy látja, vitákra, tájékoztatásra van szükség, a román közvéleménynek meg kell ismernie pontosan, mit akar a székelyföldi magyarság, hisz amíg a parlamenti többség nem ért egyet ezzel, addig nem megvalósítható a régió területi autonómiája.

Márton Árpád nem nyilatkozott az autonómiastatútumról, illetve a népszavazás időpontjáról, de megjegyezte, az SZNT jogilag nem készítette kellőképpen elő a kezdeményezést.

Farkas Réka, Háromszék

*

tótumfaktum
  Válasz | 2008. szeptember 28. 01:34 | Sorszám: 167
Felbomlik a vajdasági magyar koalíció?
Kitekintő / Erdély.ma
2008. szeptember 27., szombat

Kevesebb mint egy évvel a létrejötte után felbomlott a vajdasági magyar pártok alkotta Magyar Koalíció.

Megszűnését hivatalosan ugyan még senki sem mondta ki, de vezető politikusainak nyilatkozataiból egyértelműen kitűnik, hogy a szövetség, amelyet a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ), a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) és a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) alkotott, haszontalannak bizonyult. ...
... http://kitekinto.hu/karpat-medence/2008/09/27/felbomlik_a_vajdasagi_magyar_koalicio/

beszterce
  Válasz | 2008. szeptember 25. 04:34 | Sorszám: 166
*

Lefulladt turbómagyarok
Papp László Tamás
2008-09-24


A hétvégén nemcsak a turbómagyar fundamentalizmus szenvedett középtávú vereséget, hanem egy másik belterjes szubkultúra is. A Charta fedőnevű szoclib bázistömörítő szoftver lefagyott.

Vele padlóra került a fantomveszélyektől rettegő (a tényleges fenyegetéseket pedig belpolitikai motivációból irreális nagyságúra tupírozó) doktriner antifasizmus.

A petíció-aláírási függőségben szenvedő ballib, polkorrekt turbóintellektuelekkel egyetemben. Akik nagyarcúan hirdették: mi lennénk a józan többség. Hát kiderült, rohadtul nem ők azok.

Legoptimistább saccolás (a Népszava becslése) szerint ötezren voltak. Ennyit sikerült a kormánypártnak (és a kormánypárti cigányszervezeteknek) hetekig tartó propagandamozgósítással összehozniuk.

A gyűlés annyira erőtlen, gyengén látogatott volt, hogy semmiféle mérhető hatást nem gyakorol a többségre (vagy akár a cigányságra). Ha pedig arra kívánunk felelni, miért van, hogy a kormányfő fanatikus (vagy megélhetési) híveit leszámítva mindenki - főleg a józan, dolgozó többség - hegymagasságból szarta le a rendezvényt, bepróbálkozunk egy válaszkísérlettel.

Magunk nem tartozunk azok közé, akik szerint a szélsőséges erők szakmai felkészültsége utcai ellendemonstrációt indokol. Fasiszták vannak, fasisztaveszély nincs. De ha valakik szerint mégis, talán nem azon beszéd kétéves jubileumára hívandó össze, melyben a kormányfő beismerte: hazugsággal nyert.

Esetleg nem Gyurcsány Ferencet kérem fel szónoknak. Azon embert, akiről kiderül: feláldozta az igazságot, hogy győzhessen. Mivel szerinte reformokkal országot menteni csak ő képes, senki más emberfia. Hogy utána aztán a be nem vezetett reformok lehetőségét is feláldozza a hatalmon maradásért.

Továbbá: ha romatüntetést hívok össze, melynek célja annak demonstrálása, hogy nem minden cigány bűnöző, nem olyat teszek a gyűlés frontemberévé Kolompár Orbán személyében, akit a rendőrség minap gyanúsított meg több tízmilliós sikkasztással.

Valószínűleg ilyen potomságok is közrejátszottak benne, hogy antifasisztáink ugyanolyan belterjes, saját vétkeik helyett folyton csak máséval foglakozó politikai szektának látszottak, mint akik ellen felvonultak.

*

ab ovo
  Válasz | 2008. szeptember 24. 22:29 | Sorszám: 165
"Az orosz gazdaság összeomlana a gázexport leállítása miatt."

Az exporttal nem állnának le, de nem pont az EU felé irányulna. India, Kína stb. egyre nagyobb felvevôpiac és rémületes tempóban fejlôdô konkurrencia Európának.

gattamelata
  Válasz | 2008. szeptember 24. 21:43 | Sorszám: 164
Magyarul a szar ismet osszenott,es egyutt visitozott..
beszterce
  Válasz | 2008. szeptember 24. 08:36 | Sorszám: 163
Köszönöm, kissé elaludtam.
beszterce
  Válasz | 2008. szeptember 24. 08:33 | Sorszám: 162
*

Gyurcsány hadjárata elkezdődött
Horkay Hörcher Ferenc, hetijegyzet@hetivalasz.hu
2008.09.22.

Ismét bebizonyosodott: a baloldal demokrata, a jobboldal rasszista és agresszívan ku-klux-klános.
Ez volt hát a hétvégére rendelt lecke. A kedves nézők ismét emlékezetükbe idézhették, Magyarországon a demokrácia letéteményesei: a szocialista párt nyája, élükön az igazmondó juhásszal és a hozzájuk csapódott, magukat liberális felfogásúaknak tartó, jól fizetett jogvédők és holdudvar-értelmiségi báránykák, ja meg az a néhány száz roma, akit sikerült Pestre csábítani egy kis tüntetésre.

Hogy kinek a találmánya volt a hármas megmozdulás, nem tudom. Valami mégis azt súgja, szépen egymás mellé kerültek tüntető romák, tüntető kormány, tüntető szélsőjobb: mint a mesében, vagy ha egy képregényt olvasnánk, esetleg külföldről importált, lejárt szavatosságú szappanoperát néznénk. Az ember nem is érti, hogy sikerült mindez ilyen jól szervezettre.

Hisz ugyebár kétségtelen tény, hogy Toroczkai és társa, nevezett Budaházy, meg feketepólós, csuklyás, kopasz rohamcsapatuk egyszerűen csak az igazságérzetüktől hajtva jöttek lendületbe (már a Hősök terén hősiesen viselkedtek: újságírót vertek). Amúgy teljesen legitim ötlet volt demonstrációjuk célja: az olaszliszkai mészárlás áldozatának, Szögi Lajosnak a cipőjét kívánták elhelyezni a Szabadság-téren, a második világháborús szovjet emlékműnél. Hogy miért is tették volna mindezt ott és akkor? Ja, arról fogalmam sincs. (A helyes megfejtést beküldők között ajándékokat sorsolunk ki.)

Mégis és megint, jó egy páran megértették a jobboldali hívek közül is, mi a teendő (ahogy Vlagyimir Iljics Lenin mondta: Sto gyéláty?): kisnyugdíjas tüntetők vonultak a hivatásos huligánokkal, és a magyar Gyurcsány Barátok Körének is jó néhány tagja tett látogatást az amerikai követség előtt, a kedélyes módon a Szabadság-térre telepített szovjet emlékmű tőszomszédságában.

De a maszkosok mindenkit lenyomtak: Lászlót, Györgyöt, rendőrkordont, vízágyút is. Olyan erősek és bátrak voltak. És persze jó sokan: akár 200-an is. Aztán mentek imádkozni, amikor futniuk kellett volna. Hogy jól lássuk: ez is a fenyegető keresztény kurzus része.

Mindent úgy játszottak el, ahogy a Kossuth tériek (ja, most nem a gyepre hugyozó spontán magyarok, hanem a mások libáján jól táplált, napszemüveges kormánytagokból verbuválódott jó másfélezres tömeg) szónokai megizenték.

Hiába gúnyolódott a Hírszerző újságírója, hogy azt mondja: „A Charta feltámadt, de megöregedett; a tüntetés - főleg a szónokok tekintetében - sokkal inkább egy veterántalálkozóra, mint bármiféle valódi erőt képviselő tömegrendezvényre emlékeztetett." A műsor, mint Korda Gyuri a királyi tévén, megint bejött.

Lehet, hogy mégiscsak tudnak valamit ezek a nagy öregek? A sokat látott harci veteránok: írók, humoristák, népi balosok: Konrád, Vitányi, Farkasházy. Csatlakozott hozzájuk a budapestieket már sokadszor megtréfáló főpolgár, Master Demszky. És itt volt a lelkek nyugtatója is, Iványi Gábor, aki helyből cáfolta Bibót, kijelentvén: „a demokrata fél". Majd az élcsapat utolsó előtti tagjaként Horváth Aladár, mozgalmi nevén: Roma Polgárjogi Alapítvány szólalt fel, hitelesítve az utolsó szó jogán felszólaló ötletgazdát - na, kit? -, a kormányfőt, aki ez alkalomra levette zakóját is, hogy mi is lássuk, most nem pártpolitikusként szerepel.

A romák a kirekesztés ellen, Gyurcsány Ferenc a legszentebben közös célokért, míg a radikáljobbos nindzsák a gyújtogatás jogáért tüntettek.

Hárman más-más szólamban, de ugyanazt a nótát (harci riadót) fújták. A hadjárat elkezdődött.

*

millertrash
  Válasz | 2008. szeptember 24. 08:31 | Sorszám: 161
http://www.hetivalasz.hu/cikk/0809/gyurcsany_hadjarata_elkezdodott
Medi
  Válasz | 2008. szeptember 24. 06:16 | Sorszám: 160
összetett kezekkel várják az orosz gázszállításra gyakorolt hatását. Bravó!!!


Az orosz gazdaság összeomlana a gázexport leállítása miatt.
Legalább annyi érdekük nekik eladni a gázt, mint nekünk megvenni.
Ha fenyeget, akkor csak ugat, és nem harap.

Ettől függetlenül Európa tehetne többet, sőt Mo. is, az alternatív energiák kutatásáért.
Csak most a pénzt az olaj hozza, hogy 100 év múlva mi lesz a gyerekeinkkel, a pénzimádókat ez nem érdekli, vagy nincs gyerekük, vagy csak símán idióták

Medi
  Válasz | 2008. szeptember 24. 06:10 | Sorszám: 159
Linket kérek a Horkay cikkről, van?
beszterce
  Válasz | 2008. szeptember 24. 01:52 | Sorszám: 158

4 muszka támadás, és egymillió magyar elpusztítása után talán az ötödiktől rettegsz?

ab ovo
  Válasz | 2008. szeptember 24. 01:03 | Sorszám: 157
"A kommunista titkosszolgálatok magas rangú ügynökei ma is befolyással bírnak a politikában, a gazdaságban, a közélet különböző területein."

Pl. Oroszországban Putyin

"A kommunizmus öröksége az újonnan csatlakozott országok Uniós tagságával az EU belső ügyévé vált, ezért fontos, hogy a tagországok ne legyenek közömbösek ebben az ügyben."

Az EU országok álljanak ki kollektíven Putyin és körei nyilvános elítélése mellett, és összetett kezekkel várják az orosz gázszállításra gyakorolt hatását. Bravó!!!
(Már csak ez hiányozna Európának!)

bihariy
  Válasz | 2008. szeptember 21. 17:31 | Sorszám: 155
*

Újjáalakult a MOVE
http://index.hu/video/2008/09/19/uj_garda_alakult/?p=

*

beszterce
  Válasz | 2008. szeptember 21. 07:04 | Sorszám: 154
*

Kitiltotta Erdő Péter a Pázmány Egyetemről a Benes-konferenciát
2008-09-19


Erdő Péter bíboros-prímás tót atyafiaival (és még talán másokkal is) egyeztetve arra az álláspontra jutott, hogy a szlovák fasizmus neki előbbre való, mint az alapvető emberi jogok, - jelen esetben a felvidéki magyarok kirekesztése, 60 éve folyó üldözése és erőszakos asszimilálása.

Ezért Erdő kitiltotta a Pázmány Péter Katolikus Egyetemről a Benes-konferenciát, ezért kellett sebtiben új helyszín után nézni... (Nem volt könnyű)


A KONFERENCIA HELYSZÍNE MEGVÁLTOZOTT!

POLGÁROK HÁZA, 1089 BUDAPEST, VISI IMRE u.6. DÍSZTEREM, SZEPTEMBER 20.

Tisztelt Felszólalók és Meghívott Vendégek !

Tisztelettel meghívjuk Önöket a rendezvényre, amely a Fájdalom Keresztjének magyarországi zarándokútjának utolsó állomása.

Köszönjük azoknak a városoknak a tiszteletteljes megemlékezést, akik eddig a Fájdalom Keresztjét fogadták.

További információ a www.vilagmagyarsag.com/benes honlapon található.

Kapcsolódó hír: Nem állt ki a csángók mellett Erdő Péter

*

bihariy
  Válasz | 2008. szeptember 19. 06:18 | Sorszám: 151
*

Tőkés: Sürgetjük a kommunizmusnak a fasizmushoz hasonló elítélését
2008. szeptember 18.

2008. szeptember 18-án közmeghallgatásra került sor az Európai Parlamentben A totalitárius rezsimek és a közép-kelet-európai titkosszolgálati átvilágítások címmel.


Tőkés László európai parlamenti következő képviselő üzenetét Szilágyi Zsolt tolmácsolta.

A kabinetfőnök bevezetőjében elmondta: Tőkés László a romániai forradalom kirobbantójaként következetesen kiáll a kommunista rendszer bűneivel való szembenézés érdekében. A fasizmus fő bűnöseit a Nürnberg-i per során büntették meg, a kommunizmus perét azonban mindmáig nem rendezték meg.

A kommunista titkosszolgálatok magas rangú ügynökei ma is befolyással bírnak a politikában, a gazdaságban, a közélet különböző területein. A kommunizmus öröksége az újonnan csatlakozott országok Uniós tagságával az EU belső ügyévé vált, ezért fontos, hogy a tagországok ne legyenek közömbösek ebben az ügyben.

Romániában is elindult a folyamat. A „Tismăneanu-jelentés” az első hivatalos román állami dokumentum, amely elismeri, hogy a nemzeti közösségek, vallási felekezetek ellen is – tudatos elnyomás zajlott az állampolitika szintjén.


Tőkés László EP-képviselő hozzászólása a totalitárius rezsimek és a kelet-közép-európai titkosszolgálati átvilágítások tárgyában rendezett EP-közmeghallgatáson:

Közel húsz esztendővel a kelet-közép-európai kommunista diktatórikus rezsimek bukása után, sajnálattal kell megállapítanunk, hogy az 1989-1990-ben történteket nem rendszerváltozásnak, hanem legfeljebb a rendszerváltozás kezdetének nevezhetjük.
A totalitárius diktatúra ugyanis változatos formákban és sokféle alakban átmentette önmagát – egyebek mellett az egykori kommunista titkosszolgálatok túlélése által. Romániai viszonylatban ez teljes mértékben érvényes a hírhedt Securitate vonatkozásában.

A volt kommunista országok polgárai, az egykori szovjet, sztálini rezsimek szenvedő alanyai – köztük nem egy európai parlamenti képviselő – jól tudják, hogy a két évtizeddel ezelőtt elkezdődött és azóta megtorpanásokkal, visszaesésekkel, kudarcokkal tovább haladó rendszerváltozást folytatni kell.

Mindaddig, amíg kommunista múltunkkal nem nézünk szembe, és annak visszahúzó örökségével nem számolunk le, országainkban aligha valósíthatjuk meg az igazi demokráciát, emberi jogokról és nemzeti szabadságról pedig aligha beszélhetünk.

Az Európai Unióban is azért sürgetjük a kommunizmusnak a fasizmushoz hasonló, a totalitárius diktatúrákat megillető, azonos mértékben való elítélését, mert amíg ez meg nem történik, a volt kommunista országok tényleges európai integrációjáról aligha beszélhetünk. A posztkommunista rezsimek Európába való „beemelésével” ugyanis az EU nagymértékben magát a kommunizmust – annak antidemokratikus örökségét – „importálja”.

Mindezeket szem előtt tartva, nagyra kell értékelnünk az idén nyáron megtartott Prágai Konferenciát, mely komoly előrelépést jelenthet a kommunista múlttal való szembenézés terén, mind történelmi, mind politikai, mind erkölcsi tekintetben. A Prágai Nyilatkozat valóban „közös alap” és új kiindulópont lehet ebben az irányban.

Csak azt sajnáljuk, hogy a Securitate sújtotta Románia képviseletében a prágai tanácskozáson senki sem vehetett részt... Márpedig országunk egyike azoknak, melyekben manapság is súlyos gondokat okoz a háttérben tovább működő, hajdani titkosszolgálat...

Köszönet illesse Gisela Kollenbach, Els de Groen és Milan Horacek képviselőtársaimat ennek a közmeghallgatásnak a megszervezéséért. A jobb sorsú – nyugati – EU-tagállamok további hathatós támogatását és segítségét kérjük a múlttal való szembenézés és a titkosszolgálati átvilágítás révén remélt rendszerváltozás és társadalmi megújulás hosszúra nyúló folyamatában.

Ennek a folyamatnak a részeként egyébként éppen ezen a héten – szeptember 20-án – emlékezünk meg Aradon a Ceauşescu-féle falurombolás elleni egyházi kiállás 20. évfordulójáról.

Brüsszel, 2008. szeptember 18.

Tőkés László, EP képviselő

*

Medi
  Válasz | 2008. augusztus 31. 11:53 | Sorszám: 150
Pontosabban már az újságot áruló élelmiszerüzletben nincs MN 10-kor.Magyar Hírlap 1 db volt, a többi meg ott magaslik eladatlanul.
Remélem ez nem egyedi eset.
Figyelni fogom, mert ez is jelez valamit
Medi
  Válasz | 2008. augusztus 31. 11:50 | Sorszám: 149
A magyar nem veszi meg, de már sokszor 10-kor nincs az újságárusnál Magyar Nemzet.
Remélem nem azért, mert kevesebbet gyártanak
pfz
  Válasz | 2008. augusztus 31. 10:13 | Sorszám: 148
Minden magyarnak le kellene mondani az előfizetést erről az antimagyar, vadul cionista szennylapról...
bihariy
  Válasz | 2008. augusztus 31. 09:18 | Sorszám: 147
*

Lovas István nyílt levele Erdő Péternek
2008-08-29

[Motto: Miként tűri el a magyar katolikus egyház, hogy egy olyan Kondorosi ember képviselje urbi et orbi (Magyarországon és vatikáni meghívásokkor is), aki azt sem tudja, hogy meghívóját, a pápát hogy hívják. Egy olyan ember, aki korábbi hőse, Kádár János nevét még álmában sem tévesztené el.]Erdő Péter bíboros,
a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke


Mélyen Tisztelt Bíboros Úr!

Kondorosi Ferenc, az Új Rend kormánybiztosa saját rendetlenségével, tudatlanságával idézi fel emlékezetünkben a legrosszabb kommunista idők proletár erényeit hirdető zsarnokait.

Ők voltak azok, akik elfüggönyözött, fekete luxusautóikban száguldottak, hogy exkluzív éttermeikben tömjék magukba az akkor csak vezető pártembereknek kapható orosz ikrát, déligyümölcsöket, miközben már délelőtt vedelték a francia konyakot (hogy a kommunistáknak miért volt kedvenc itala a konyak és BM/Pártüdülős sportjuk a röplabda, erről még nem született tanulmány).

A „rend” betartatásának élére állított e "2006. okt. 23-i ávós prototípus" törvényszegéseit a Magyar Nemzet már többször leleplezte.

Legutóbb azonban egy részletben tévedett.
A rendbontáshoz és hivatalának fasiszta hangzású névalkotásához a Gyurcsány-kormánytól életteret (Lebensraum) kapott Kondorosiról leírta, hogy még nem tűnt el a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Iustitia et Pax Bizottságából.

"Olyannyira nem, (idézem Kondorosi helyesbítő szövegét az mno.hu augusztus 17-i kiadásából) – hogy a nyár elején meghívást kaptam a Vatikánba.

Őszentsége, XVI. Benedek Pál pápa megbízásából Renato Raffaele Martino bíboros, a vatikáni Iustitia et Pax Pápai Tanács elnöke meghívott a „Politics, a demanding form of Charity” című konferenciára. Ezt nem nevezném otthagyásnak."

Talán a Kondorosi-féle hazugságokkal telítődött olvasók figyelmetlenségével magyarázható, hogy mind a laikus olvasóközönség, mind az újságíró szakma átugrott Kondorosi szövegének azon részén, amikor az Új Rend ducéja XVI. Benedek Pál pápa meghívásáról beszél.

Márpedig XVI. Benedek Pál nem hívhatta meg Kondorosit, ugyanis ilyen nevű pápa nem létezik.

Őt XVI. Benedek pápa hívhatta meg a helyes betűvetéssel Politics, a Demanding Form of Charity nevű konferenciára.

Nyilván Mélyen Tisztelt Bíboros Úr és a Magyar Katolikus Püspöki Kar ajánlására!

Kondorosi szövegéből nem tűnik ki, hogy részt vette-e a konferencián. Ha igen, nyilván megütközéssel fogadta azt, hogy ott Martino bíboros az igazmondás fontosságát emelte ki a politikában.

A kérdés tehát szinte önmagát „teszi fel”:

Miként tűrheti el azt a magyar katolikus egyház, hogy egy olyan ember képviselje urbi et orbi (Magyarországon és vatikáni meghívásokkor is), aki azt sem tudja, hogy meghívóját hogy hívják. Egy olyan ember, aki korábbi hőse, Kádár János nevét még álmában sem tévesztené el.

Azt még mély fájdalommal megértem, hogy az ex-vörös Kondorosi korábbi fénykorában a kettős nyomás alatt álló egyháznak a legarcpirítóbb galádságokat és galád embereket is meg kellett tűrnie soraiban, de azt már nem értem, hogy e nyomás elmúltával az egyház miért nem egyenesedhet fel, és a krisztusi példát követve, a templomajtót szélesre tárva, az Isten házában arcátlanul kufárkodókat miért nem űzi ki abba a gyurcsányi szférába, ahová Kondorosi is tartozik.

(A korábbi kettős nyomás alatt egyrészt a kommunista hatalomtól jövő nyomásra, másrészt a XII. Piusz pápának a kommunistákkal szembeni hajthatatlan politikáját visszájára fordító, Casaroli-féle, a magyar katolikus egyház gerincét sajnálatosan máig belülről is megroppantó vatikáni „Ostpolitik”-ra gondolok, - vagyis a kommunistákkal kialakított „modus vivendire”, amelynek terméke többek között Bíboros Úr két elődje, Lékai és Paskai bíborosok is.)


Remélem, Bíboros Úr, hogy Ön e nyílt levelet – mint ahogyan feltételezhetően az azt olvasók zöme is - a jó szándéktól vezéreltetettnek, és az egyház hírnevének féltéséből fakadónak tekinti.

Lovas István

*

Verne
  Válasz | 2008. augusztus 27. 06:30 | Sorszám: 146
Bauer ha ír lenne, már lógna, vagy szájában a farkával, a csatorna mélyén rohadna, ha olasz, itt raccsolhat tovább.

Az hogy magyar lenne, erősen kétséges. Az, hogy rossz magyar bizonyosság.

Minden népnek természetes adottsága a kettős állampolgárság, ez a féreg annyiban igazat mondott, neki nincs közös sorsa, azokkal, akik magyarok mernek és tudnak lenni, idegenek között. Ő sorstalan.

Ideje, hogy a magyar köztudat, végre egészséges legyen, s kivágja magából ezt a rákot, örökre.

Minden idők legkártékonyabb parazitái Süss eme fiai, ha egy nép egészséges, rájuk gyújtja ocsmányságuk falait.

orcapofa
  Válasz | 2008. augusztus 27. 05:15 | Sorszám: 145
Legalábbis ennek első lépése, amelyet bármikor követhet további lépés, ha megvan hozzá az erő - és Oroszországnak megvan. Magyarországnak persze nincs, akkor sem volt, amikor Orbán Viktor kormányozta -, de az effajta lépés világosan jelzi a szándékot, de legalábbis az ábrándot.

Mekkora szemét duma! Ennek a takonynak a hülyesége vagy az aljassága súlyosabb?!

beszterce
  Válasz | 2008. augusztus 27. 04:46 | Sorszám: 144

Kaukázus és Kárpát-medence
Nincs és nemkívánatos semmiféle "határokon átívelő nemzetegyesítés".

Népszabadság • Bauer Tamás • 2008. augusztus 26.

Sok párhuzamot vontak a dél-oszétiai szörnyűségek szemlélői az utóbbi napokban: leginkább a krajinai és a koszovói, horvátok és szerbek, illetve szerbek és albánok közötti konfliktusokat idézték fel, melyeket mindkét esetben az államhatárok és az etnikai határok eltérései okoztak, és mindkét esetben erőszakkal akarták megszüntetni ezt az eltérést.

Valami ilyesmi történt Grúzia és Oroszország között is, és ez vezetett egy város elpusztításához, ezrek értelmetlen halálához, majd etnikai tisztogatáshoz. A sokrétű elemzés helyett, a grúz elnök elképesztő felelőtlenségének és az oroszországi kormány nagyhatalmi arroganciájának tárgyalása helyett én a konfliktus egyetlen, számunkra figyelmeztető elemére összpontosítok.

Ebben az ügyben Oroszország nemcsak most követett vérbeli hatalmi erőpolitikát, hanem már akkor, amikor a szovjet állam szétesésekor tevőlegesen támogatta Abházia és Dél-Oszétia de facto leválását Grúziáról, s "békefenntartó" katonáival garantálta azt.

Hogyan is indokolta az orosz beavatkozást Medvegyev elnök? "Megvédjük az orosz állampolgárokat, bárhol éljenek is." Merthogy Oroszország az elmúlt években orosz útlevéllel látta el, vagyis állampolgárai közé fogadta a Grúziához tartozó Dél-Oszétia lakosait.

Ugyanazt tette, amit a magyar nacionalisták követelnek a magyar államtól: adjon magyarországi állampolgárságot a szomszéd országokban élő magyaroknak, ha kérik. Első lépésként a Fidesz-kormány magyarigazolvánnyal látta el őket, demonstrálandó, hogy őket valójában Magyarországhoz, s nem a lakóhelyükül szolgáló államhoz fűzi lelki kötelék.

Ami most a Kaukázus déli lejtőin történt, bennünket igazol, akik - szemben a Magyarok Világszövetségével, a Fidesszel és az MDF-fel - elutasítottuk a kettős állampolgárság ötletét, sőt már a státustörvényt is. Más államban élőknek etnikai alapon tömegesen útlevelet, állampolgárságot felkínálni az adott állam szuverenitásának megkérdőjelezése.


Legalábbis ennek első lépése, amelyet bármikor követhet további lépés, ha megvan hozzá az erő - és Oroszországnak megvan. Magyarországnak persze nincs, akkor sem volt, amikor Orbán Viktor kormányozta -, de az effajta lépés világosan jelzi a szándékot, de legalábbis az ábrándot.

Az adott államhatárok nyílt vagy burkolt etnikai alapú megkérdőjelezése - ideértve az országlakosok állampolgári hovatartozásának megkérdőjelezését is - kiszámíthatatlan következményekkel járhat.

Ezt üzenik a Kaukázuson túl történtek - akárcsak az elmúlt évtizedek balkáni eseményei - mindenkinek, akinek fontos, hogy az emberek milliói békében, biztonságban élhessenek.

Ez az üzenet megerősít minket abban, hogy Magyarországnak le kell tennie a magyar állam és a szomszéd országokban élő magyarok közötti közjogi kötelék bármilyen formájának létrehozásáról, legyen az státustörvény, kettős állampolgárság, Magyar Állandó Értekezlet vagy Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma.

A magyar államnak, a magyarországi politikai osztálynak tudomásul kell végre vennie, amit a 2004-es népszavazás tanúsága szerint a magyarországi állampolgárok nagy többsége jól tud, és pártjaik gyakorlati politikáját - ha nem is retorikáját - tekintve a határon túli magyar politikusok is jól tudnak: a szomszéd országokban élő magyarok, miközben a nyelv, a kultúra és a történelmi tudat a magyarországi magyarokhoz fűzi őket, az ottani politikai közösség részesei, és semmilyen tekintetben sem a magyarországié.

Az uniós csatlakozás kiküszöböli a Magyarországgal, a magyarországi magyarokkal való kapcsolattartás adminisztratív akadályait, de nem változtat azon, hogy gazdasági és szociális tekintetben nem közös a sorsunk, s ennek jelentősége az unión belül is megmarad.

Magyarország felelőssége annyi, hogy mindent megtegyen kulturális létfeltételeik javításáért, azért, hogy másik állam polgáraként is magyarul beszélhessenek, tanulhassanak, előbbre juthassanak, származásuk, identitásuk miatt hátrány ne érje őket. Mindezért az eddigieknél többet kell tennie. De a közjogi kötelékeket el kell felejteni.

Nincs és nemkívánatos semmiféle "határokon átívelő nemzetegyesítés".


son
  Válasz | 2008. augusztus 24. 20:09 | Sorszám: 143
Kelemen Attila Magyarországon igen népszerű a kutyatartók körében: sok kiállításon zsűritagként értékelte az ebeket (a haveri kutyák szakértője is, ezt a Kempinski szállóban a koccintása is jelezte...) Az állatorvos Kelemen Attila jó kapcsolatot ápol Verestóy Attilával, akit az Erdély Ma a székelyföldi erdőgazdálkodás és privatizálás gyucsányának tart. Vannak még eszmei harcosok is, akik megtesznek mindent a kitüntetésért: pldául a Parászka Boróka nevű kékharisnya olyan SZDSZ-es térítést (a Hit Gyülekezete kismiska mellette) próbál ejteni, ami példátlan eset. Igaz, tönkrevágott már egy hetilapot, de öntik a pénzt a lába nyomán a hillerista haveri kutyák...
bihariy
  Válasz | 2008. augusztus 23. 16:58 | Sorszám: 142
*


Augusztus 23-24-én ismét túrát szervez a gyergyószentmiklósi EKE. Az útvonal Bucsin-tető, majd Libán-tető.

Indulás szombaton reggel fél kilenckor a Bucsin-tetőről, alvás a Kissomlyó mezején saját sátorban lesz.

Szükséges felszerelés: sátor, hálózsák, túraruha, túrabakancs, két napra kaja. Túravezető: Zrínyi István, akit a 0744560261 telefonszámon lehet elérni.

*

A Kakasos templomtól a Varjúvárig

Az Erdélyi Kárpát-Egyesület kolozsvári osztálya, a sztánai református egyházközség, a bánffyhunyadi Kós Károly Kulturális Egyesület és a Szentimrei Alapítvány szervezésében szombaton, 2008. augusztus 23-án kerül sor az 50, 25 és 10 km-es V. Kós Károly Emlék- és Teljesítménytúrákra.

Az 50 km-es szakaszra reggel 7-7.30 közt vágnak neki a részvevők a Monostor úti Kakasos templomtól, és 12 órás szintidővel jutnak célba (Kós-villák) a Törökvágás - Kányafo - Bátori-hegy - Vista-tető - Gyerőffy szöktető - Gyerővásárhely - Jegenyei menedékház - Riszeg-tető érintésével. Szintkülönbség 550 m.

A hagyományos 25 km-es túrának az idén is két változata lesz, a Szentimrei-villától (25a), illetve a sztánai református parókiától (25b) való indulással fél 10 és 10 között a Kispetri - Almási vár - Zsobok - Riszeg-teto - Kós-villák (illetve Sztána) jelzett útvonalon. Szintidő 5 óra, szintkülönbség 500 m.

A 10 km-es túra a Kós-villák - Csigadomb - Nádasi nyereg -
Riszeg-tető - Kós-villák útvonalon zajlik. Indítás 10-10.30 közt.
Szintidő 3 óra, szintkülönbség 350 m.

A rendezvény tartalmazza a Kós Károly emlékéhez kapcsolódó lovas (Dsida Jenő-emlék-) túrát is. Akik lovat igényelnek, azok legkésőbb augusztus 20-ig jelezzék a szervezőknél.

Ajánlott térkép: Kalotaszeg térképe.

A Kós Károly teljesítménytúra kiírása itt olvasható:
http://ttt.tr.hu/naptar/tura.php?id=1731

Bovebb információk (túrakalauz, stb.) pedig itt:
http://www.szentimrei.ro

*

bihariy
  Válasz | 2008. augusztus 23. 15:30 | Sorszám: 141
*

Saját kormánya lehet Délvidéknek
2008-08-23

Éles belpolitikai vitát idézett elő Szerbiában az a hétvégén nyilvánosságra került tervezet, amely nagyobb hangsúlyt próbál adni Vajdaság Szerbián belüli részleges önállóságának.


A tervezetben tartományi kormányról és miniszterekről esik szó, míg eddig Vajdaságnak csak végrehajtó tanácsa és különböző reszortokért felelős tartományi titkárai voltak. Az újvidéki parlament a jövőben tartományi törvényeket hozna, a kormány pedig rendeleteket.

Az egyetlen autonóm tartomány új statútumának tervezete lényegében nem változtat Vajdaságnak a szerb alkotmányban meghatározott helyzetén, nem ad neki nagyobb önállóságot, de szimbolikus előírásaival növelheti a vajdaságiak öntudatát.

(MTI)

*

Időzóna: CET
A téma oldalai: 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17 
 

         előző téma   következő téma
Ugrás:

Email a webmesternek | Gondola