Téma: ünnepi készülődés
|
Gyöngy |
Válasz | 2011. december 12. 15:46 | Sorszám: 66 |
Lehet, hogy Cirus ezt nem tudja ?!
|
|
|
kritikus |
Válasz | 2011. december 12. 15:39 | Sorszám: 65 |
te ne tudnád, hogy kit mikor mivel lehet ösztönözni! vkinek a hízelgés, vkinek a korholás növeli a teljesítményorientáltságát. ám előre szólok, a képen látható diótörő, asztaldísz. sütemény alapanyag előállítására alkalmatlan.
|
|
|
Gyöngy |
Válasz | 2011. december 12. 14:51 | Sorszám: 64 |
Köszönöm az ötletet, utána nézek, hátha ebben a nagy karácsonyi bódé-kempingezésben árulnak ilyent is. (Tavaly fa adagolókanálkákat vettem liszthez-cukorhoz.)
|
|
|
Gyöngy |
Válasz | 2011. december 12. 14:49 | Sorszám: 63 |
Látod, tudsz te hízelegni .
|
|
|
Cirus |
Válasz | 2011. december 12. 13:45 | Sorszám: 62 |
Ilyesmi:
|
|
|
Cirus |
Válasz | 2011. december 12. 13:43 | Sorszám: 61 |
A piacon vettem fa diótörőt, egy kivájt fadarab, benne egy facsavarral. A vájatba megy a dió, lecsavaroz az ember és a csavar vége szétroppantja a diót. Nem száll a héja szerteszét, nem lesz ínhüvelygyulladás és lila köröm sem
|
|
|
kritikus |
Válasz | 2011. december 12. 13:18 | Sorszám: 60 |
nem, ez már régen nem maradt köztünk. aminthogy az ismétlés a tudás anyja -szerü szólás, vagy a mantra szerü élethosszig tanulás sem.
|
|
|
Gyöngy |
Válasz | 2011. december 12. 12:48 | Sorszám: 59 |
A bort - sajnos - nem tudom készíteni, ahogy a sajtcsináláshoz sem értek, az almát meg szedni szoktam, ha beszabadulok valami almaültetvényre, egyébként piacon veszem . A körmömet pedig nem szándékosan szoktam eltalálni a kalapácsos változat esetén. Neked töredelmesen megvallom: nem vagyok olyan ügyes, mint te. Ez, remélem köztünk marad .
|
|
|
kritikus |
Válasz | 2011. december 12. 12:41 | Sorszám: 58 |
nem egészen értem, miért ragaszkodsz ahhoz, hogy a dió helyett a körmödet verd szét? elég ha bort, szőlőt, almát és sajtot készítesz a megtörendő dió mellé.
|
|
|
Gyöngy |
Válasz | 2011. december 12. 12:04 | Sorszám: 57 |
"is kalapács, határozott ütés" - és kék köröm . Majd legközelebb meghívom a barátaimat, ha diót kell törnöm. Előtte meg készítek valami finom diós sütit kedvcsinálónak .
|
|
|
kritikus |
Válasz | 2011. december 12. 12:00 | Sorszám: 56 |
a diótörő használata asztalnál, társaságban ülve, sajt, alma, bor kísérőként adekvát. Süteményhez, nagyüzemi diótöréshez alkalmatlan. kis kalapács, határozott ütés, megágyazva jó nagy alommal a szemét és morzsa védelemhez, s nagy türelem.
|
|
|
huszárló |
Válasz | 2011. december 12. 11:26 | Sorszám: 55 |
Én egyszer belakmároztam ilyen mákkal készült mákos tésztából és éreztem ám, hogy nem stimmel vmi. Azóta kerülöm, ha lehet, nem is veszek mást, csak a régi fajta világos kékes szürke mákot.Azzal nincs baj soha.
|
|
|
Gyöngy |
Válasz | 2011. december 12. 09:53 | Sorszám: 54 |
Amit én tisztogattam, az vastag héjú, édes dió volt. Egész testemmel kellett ráfeküdnöm a diótörőre, hogy hajlandó legyen egy kicsit összeroppanni, utána meg még egyszeri nekifutásra adta csak meg magát végleg. Tegnap végül a Tesco-ban ( ) kaptam mákot, sajnos, lehet, hogy éppen azt a minőséget, amit te itt leírsz. (Benn van a mélyhűtőben a molyok ellen.)
|
|
|
huszárló |
Válasz | 2011. december 12. 08:38 | Sorszám: 53 |
A mi fánkon olyan eléggé vékony héjú dió terem, nem nehéz pucolni, de így is úgy saccolom, hogy 1 kg héjas dióból nem nagyon lesz 30-40 dekányi bél. A fél kilót én is úgy egy óra alatt törtem föl, a mákot a piacon vettem egy nagyon öreg maminál, fél kg 500 Ft volt, szép kék mákot árult. Ma már sanszos, hogy sok eladónál nem étkezési mák van, hanem a jóval olcsóbb morfin-mák, amit tilos is lenne étkezésre használni, de zavar ez egy kereskedőt? Nem nagyon. Ennek olyan szürkébb színe van és nagyobb is a mákszem, nem jó megenni belőle túl sokat.Ma is termelik nagy tételben az Alkaloidának szántóföldön az utóbbit, oda kell a mákgubó teljes magtartalommal, meg egy arasznyi szárral. Ha ebből vesznek ki magot ételbe, az azért gáz...
|
|
|
Gyöngy |
Válasz | 2011. december 11. 20:57 | Sorszám: 52 |
Ilyenkor ezüstvasárnap szoktuk fölmérni a terepet, hogy mit hol lenne érdemes megvenni. Általában rengeteg emberen küzdjük át magunkat mindenhol. Most szinte üresek voltak az utcák, a Kossuth Lajos utcában, Károlyi utcában a boltokban a boltokat árulják, a Camponában szép kényelmesen tudtunk végigmenni az üzletsoron, akárcsak az Allee-ban. Talán jövő vasárnap egy kicsit jobb lesz az üzletmenet, de ez ölég siralmas volt.
|
|
lámpás |
Válasz | 2011. december 11. 20:40 | Sorszám: 51 |
Nálunk 2200 Ft kilója.
|
|
|
kritikus |
Válasz | 2011. december 11. 20:29 | Sorszám: 50 |
a Bosnyákon 600 Ft/kg a mák. egy óra alatt kb. fél kg diót pucolok, de csak azért, hogy a barátnőim karácsonyi sütögetése is rendben legyen. a magunké lassabban megy, pedagógia célzattal arra, hogy a csemeték is vegyék ki a részüket a készülődésből. s dicséretükre legyen mondva, megtették.
|
|
|
Gyöngy |
Válasz | 2011. december 11. 20:19 | Sorszám: 49 |
Egyszer egy teljes órát tisztítottam diót, utána lemértem, 15 deka lett . Nálunk 2000 fölött van a tisztított dió kilója. A karácsonyi ellátmányhoz 1.2 kg dió és mák kell. Mákot nem könnyű olcsón beszerezni. Gyerekkoromban a legolcsóbb étek volt, a kertünkben is termett. Persze nem volt valami nagy a termés , de a mákpergetést nagyon élveztem, emlékszem.
|
|
|
huszárló |
Válasz | 2011. december 11. 20:14 | Sorszám: 48 |
1500-1600 a dióbél kilója felénk. A saját termésünk 1 fáról olyan 2 közepes raschel zsáknyi héjas dió lett az idén. Már unom törögetni, pénteken is megpucoltam annyit, amiből vagy fél kilónyi dióbél lett.
|
|
|
kritikus |
Válasz | 2011. december 11. 20:11 | Sorszám: 47 |
pedig elég szép termés volt, mennyiségre és minőségre nézvést. nálunk még a héten potyogott. a piacon viszont elég drága: 2000-2800 Ft/kg között. tavaly 1400 Ft Volt kilója.
|
|
|
kerekferko |
Válasz | 2011. december 11. 19:12 | Sorszám: 46 |
Egy hónapja lementünk a tanyára le-és összeszedni a diót. min leverétk, ellopták.
|
|
|
kritikus |
Válasz | 2011. december 11. 17:17 | Sorszám: 45 |
sélfogó és gardrób takarítás, diótörés, gyertya gyújtás.
|
|
kritikus |
Válasz | 2011. december 10. 21:49 | Sorszám: 44 |
ételfestéket, szinezéket én sem használok, szint legföljeb gyümölcs, lekvár adhat. az eredeti nagyon finom, könnyű, olyan "köll még" íze van.
|
|
|
lámpás |
Válasz | 2011. december 10. 21:17 | Sorszám: 43 |
Azóta én is utánanéztem. Meg kellene kóstolni az eredetit, hogy megéri-e azt a nagy hajcihőt. Nekem speciel a megfestettek nem is tetszenek.
|
|
|
kritikus |
Válasz | 2011. december 10. 20:35 | Sorszám: 42 |
ma narancshéj kandírozási akció. csinálok csíkokat, ezek kapnak egy csoki burkot, a kicsi kockák meg diósstangliba, diókuglófba, gyümölcskenyérbe kerül.
|
|