Új téma  Új hozzászólás

Gondola főoldal | beállítások | regisztráció | keresés | GYIK | fórum főoldal | moderáció
  előző téma   következő téma
»  gondola Fórum   » Kultúra   » A szerénység és szemérem kultúrája

   
Fórumunkon a regisztráció szünetel
Téma: A szerénység és szemérem kultúrája
keresztkem
  Válasz | 2019. február 12. 21:53 | Sorszám: 18
Szerény és csendes kultúrember-kultúrhölgy Novák Katalin államtitkár asszony. Rossz volt nézni az ATV-n az Őt meghivó Rónai Egon szerkesztő újságirót, ahogyan megkisérelt "piszkoskodni" Vele szemben--a tegnap, Dr.Orbán Viktor által bejelentett új családpolitikai intézkedések kapcsán. Nem jött zavarba Novák államtitkár asszony, de majdnem. Olyan töménytelen aljasság és rágalomözön-tömeget zúditott Rá, hogy drukkoltam az Államtitkár asszonynak: álljon föl és hagyja ott azt a hülyét a francba.Nem tette. Erős, szerény és tiszta asszony.MAGYAR.
keresztkem
  Válasz | 2019. január 13. 10:37 | Sorszám: 17
Nagyon fontosnak és az egész társadalom szempontjából fontosnak látom a NŐI SZERZETERENDEK működésének megerősitését, számbéli növelésüket és létszámbéli gyarapodásukat. Tapasztalatom és meggyőződésem: szerény és szemérmes fiatal nők hovatovább majdhogynem csak a fiatal apácák között vannak. Katolikus férfiként sem sok apáca hölgyet ismerek--nyilván az átlag férfiaktól többet. Mégis tanúsitom: szemérmességben, szerénységben kiválóak ezek az ifjú hölgyek--az Isten áldja meg Őket!
keresztkem
  Válasz | 2018. november 19. 16:41 | Sorszám: 16
Szerény és nagyon jó ember Győrben--nálunk Diósgyőrben úgy mondják: NAGY GYŐRBEN--Horváth Kálmánné asszony. Ő az idei Szent Erzsébet Rózsája Díj kitüntetettje. Nagyon sokakon, betegeken, elesetteken segit, miközben Ő maga is beteg--egy vesével él és nemrég esett át egy kemoterápiai kezeléssorozaton.Férjével 46 éve él boldog házasságban, házasságukat az Úr egy, már felnőtt-fölnevelt fiúgyermekkel áldotta meg, akinek a révén már unokáik is vannak Horváth-éknak. Horváth néni már fiatalon is szegény volt és már akkor sem teljesen egészséges. Neki udvarló vőlegényének azt mondotta: nem biztos benne, hogy házasságuk megtörténte után fog tudni gyermeket szülni.Vőlegénye mégis feleségül vette Őt és született is egy makkegészséges fiúgyermekük, igaz több már nem. Példaadó életűen tiszta és szerény emberek, a győri Horváth-ék. Isten tartsa meg Őket sokáig.
keresztkem
  Válasz | 2018. május 29. 17:12 | Sorszám: 15
Meg azért az is érdekelne, hogy ön szerint az "én jóságom"--melyről mellesleg nem is állitottam, hogy VAN, hogy egyáltalán létezik--hogy az úgymond "álságos". Hisz' én ilyet nem mondtam semmikor, nem is irtam le sehol, hogy énbelőlem valami hatalmas "jóság-méz" csöpög-ne...De ön máris--ab-start--megállapitja, hogy az én jóságom "ÁLSÁGOS".Ami nem is biztos hogy VAN. DE MÁR ön szerint biztos, hogy "álságos", és "hihetőbb lenne ha....". Hogyan lehetne BÁRMILYEN IS, ha NINCS nekem, ha nem is létezik: bennem?
keresztkem
  Válasz | 2018. május 29. 17:06 | Sorszám: 14
Egyébiránt a "jóság" iránti szimpátiámról és vonzalmamról SENKI NEM TUD LEDUMÁLNI. Persze. A "jóság" nem föltétlenűl az én jóságom, hanem bárkié, akkor is a legfőbb dolog nekem..Lényeg: AZ IGAZÁN "JÓ" EMBEREK NAGYON MAGAS "PIEDESZTÁLON" VANNAK A....LELKEMBEN.
keresztkem
  Válasz | 2018. május 29. 11:02 | Sorszám: 13
Lehet, hogy néha valóban affektáltnak tűnik, amit írok, de amit írok az az esetek 80%-ban csak AFFEKTÁLTNAK LÁTSZIK-ÉRZŐDIK, a valóságban azonban nem az! Mellesleg AZ IGAZ, hogy nemcsak a mások affektációjától szenvedek, de a sajátométól is.....amikor tényleg "az" az, amit mondok.
Hogy a "jóságom" "álságos-é" avagy sem, azt azért nem ön momdhatja meg, aki azt sem tudja ki vagyok, bát gondolom meg van arról győződve, hogy Á-tól Cettig ismer...Pedig nem! Nagyon nem!
panda
  Válasz | 2018. május 29. 05:29 | Sorszám: 12
így van, nem kellene affektálnod oly sokat! .. s, akkor talán hihetőbb lenne az "álságos" jóságod ..
keresztkem
  Válasz | 2018. május 23. 17:39 | Sorszám: 11
Amit kedvelek a kultúrában és amit nem.

i.Amit NEM KEDVELEK, de nagyon nem.

a.) Az affektáció-t.
b.) Az "önigazságok" kizárólagosságtudatát.
c.) A "helyi dolgok" mindenhova odatólását.
d.) Az amiről én tudok, "AZ VAN",és amiről én nem tudok az NINCS szemléletet.
e.) Annak föltételezését, hogy valami csak egyféleképpen lehet jó, okos és igaz--úgy, ahogyan én jónak, okosnak és igaznak gondolom szemléletet. Gondolkodásnak csak az számit amit ÉN(!) és csak ÉN GONDOLKODÁSNAK tartok és vélelmezek.

ii.) Amit szeretek, tisztelek és megbecsülök--de nagyon.

a.) Ha érzem-átérzem valakinek vagy valaminek A FELTÉTLEN JÓSÁGÁT-IGAZ SZERETETÉT.
b.) Ha valódi SZERÉNYSÉGGEL találkozom.
c.) Ha olyan kritikai magatartással találkozom, mely SAJÁTMAGÁN KEZDI(!) a kritikát, s csak később tér át másra, vagy át sem tér.
e.) amelyik a másik ember TUDÁSÁT is tiszteli s nem csak a sajátját--és őszintén így tesz!
f.) Ahol IGAZ TÜRELMET érzékelek mások gyengeségei iránt.
HÁT IGY!

keresztkem
  Válasz | 2018. február 01. 17:10 | Sorszám: 10
És szerény-szemérmes ember Lezsák Sándor úr a Magyar Parlament alelnöke is, aki a tervezett, de meg nem tartott Szentmisén imát mondott volna, ha hagyja az erőszakos és hóttbuta liberáltakony-ballib siserehad. Nem húzott velük újat senki, legyenek boldogok nagy-nagy diadalukban. Az alelnök úr imája pedig elolvasható--Vele imádkozható-- a Magyar Fórum eheti, ma megjelent számában. Isten áldja meg Lezsák Sándor tanár urat!
keresztkem
  Válasz | 2018. január 26. 16:46 | Sorszám: 9
Lemondta a holnapi, január 27-i emlékező szentmise megtartását Dr.Osztie Zoltán atya a Budapest Belvárosi Nagyboldogasszony Templom plébánosa.Az emlékmisék megtartását Vitéz Nagybányai Horthy Istvánné sz. Edelsheim Gyulai Ilona grófnő "rendelte meg"--anno, még néhány éve MINDEN ÉVRE(!)-- apósa Vitéz Nagybányai Horthy Miklós Kormányzó Úr emlékére. Most azonban tüntetéssel és egyéb cirkuszcsinálással fenyegetett jóelőre a SÖPREDÉK, úgyhogy ezt kellett tenni. Szerény, szemérmes asszony Ilona grófnő, és szerény szemérmes pap Zoltán atya.
Áldja meg Őket a Jóisten!
keresztkem
  Válasz | 2017. november 21. 13:50 | Sorszám: 8
"Két napot nem tudsz visszaemlékezni? "
BÜSZKE VAGYOK ARRA, HOGY AMIRE ÖN SZERINT VISSZA KÖLLENE EMLÉKEZNEM, PONT ARRA NEM(!) EMLÉKEZEM. SŐT!IGYEKSZEM NEM TUDNI VISSZAEMLÉKEZNI RÁ--ÉS TALÁN SIKERÜL.
AZÉRT VAGYOK BOLDOG EMBER MERT MINDEN HÜLYESÉGET EL TUDOK FELEJTENI--A SAJÁT HÜLYESÉGEMET MEG KIVÁLTKÉPPEN.NEM NACCERŰŰŰŰ???
És ha azt mondja, hogy: "Olvasd el a 4-es hozzászólásodat, ..." ezt úgy, de úúgy, olyannyira megjegyzem, hogy életem végéig biztos hogy nem olvasom el--mer' essztet meg nem felejetem el soha!
TEFU
  Válasz | 2017. november 21. 12:43 | Sorszám: 7
Olvasd el a 4-es hozzászólásodat, téged idéztelek!
Két napot nem tudsz visszaemlékezni?
keresztkem
  Válasz | 2017. november 15. 09:53 | Sorszám: 6
"..Akár igazad van, akár nincs,.."
Én nem igazságot hirdetek, pusztán a véleményemet mondom.Amiben a tévedés is benne van vagy lehet.
Másrészt nekem NINCS SZNHÁZAM, merthogy nem vagyok "szinházi ember". Úgyhogy az "én szinházamról" szóló részmondatbéli megjegyzése számomra ÉRTELMEZHETETLEN, éppen, mert nekem nincs 'olyan. A szinházhoz annyi közöm van mindössze, hogy néha elmegyek egy-egy szinházba--nyilván.
TEFU
  Válasz | 2017. november 14. 22:11 | Sorszám: 5
Akár igazad van, akár nincs, ÉN SEM KÉREK AZ ILYENEKBŐL MEG A SZÍNHÁZUKBÓL!!!
keresztkem
  Válasz | 2017. november 13. 20:52 | Sorszám: 4
Ma este az ATV "Egyenes beszéd" c. műsorában Rónai Egon műsorvezető vendége Kerényi Miklós Gábor, aliaas "Kero" volt. Én úgy mondom: Kero a RIPACS. Tipikus RIPACS!
Mert én nem tudom, hogy ő Kero igazat mind-é avagy pedig hazudik. Nincs módom sem egyik sem másik esetet sem ellenőrizni, bizonyitani vagy cáfolni. De egyet tudok. Nekem teljesen minden hogy ez a Kero és a hasonlók igazat beszének-é avagy sem. Mondom: NEKEM TOTÁLMINDEGY!!! ÉN AKKOR SEM KÉREK AZ ILYENEKBŐL SEM MEG A SZINHÁZUKBÓL SEM MEG AZ ÁLTALUK "LÉTREHOZOTT" DARABOKBÓL SEM! AKÁR IGAZAT MOND, AKÁR HAZUDIK.
keresztkem
  Válasz | 2014. július 17. 07:21 | Sorszám: 3
Az igazán és mélyen szerény és szemérmes emberek TÖBBNYIRE EXTRA ÉRZÉKENYEK IS! Ez az ő --hogyúgymondjuk--"keresztjük".
Amiből azután több dolog is következik.
Egyrészt az, hogy könnyen provokálhatók, könnyen MEGBÁNTHATÓK az 'ilyen emberek--jogosan, bírálat vagy kritika "köntösébe" álcázva, vagy jogtalanúl: azaz tkp. rágalmazás útján.
A szerény és szemérmes ember bántása-megbántása azután ebből az alapvetően TISZTA és IGAZLELKŰ EMBERBŐL ELEMENTÁRIS FÖLHÁBORODÁST HOZ FÖLSZINRE.S a szerény és szemérmes ember "ezekután"--átérezve megbántottsága mélyen aljas és igazságtalan mivoltát--KÖNNYEN KIBORUL, s VÉT(!) VALÓBAN VÉT az ILLEM és a normálisnak mondott "polgári társalgási stíl" írott és íratlan szabályai ellen.Ezzel--mintegy--a "fejére" húzva az erkölcs-csőszök az álszentek és a mindent jobban tudók--és persze jobb idegzetű és sokszor valóban tehetségesek--gúnyolódását, haragját, fontoskodó kioktatását. Hogy: "lám-lám a NAGY SZENT milyen közönséges(-sé) lett"!
S ezekután a már "kiborult" ember megnyilatkozásaiból kiindulva--mintegy a "t=0" viszonyitási kiindduló pontot IDE kijelölve, de pontosabb azt mondani: ÁTHELYEZVE(!)--MÁR JOGGAL LEHET BIRÁLNI, sőt elitélni is a szerény és szemérmes embert.ELTEKINTVE MOSTMÁR ATTÓL, HOGY A "DOLOG" VAÓJÁBAN NEM ITT KEZDŐDÖTT! S lehet szörnyűlködni, megjátszani az értetlen a meglepődöttet. el-elmélkedni az illető szerény és szemérmes ember ISTENHITÉNEK gyöngeségén etc...etc...Ami persze hic et nunc már tkp. JOGOS IS LEHETNE! Ám a dolgok mélyére nézve--a föntiek szerint--mégsem az, ha valóban az IGAZI ERKÖLCS és az IGAZI ISTENHIT PLATFORMJÁN ÁLLUNK.
Kb. EZ(!) az ilyen ügyek LÉLEKTANA!!!
keresztkem
keresztkem
  Válasz | 2014. július 13. 11:21 | Sorszám: 2
Sajnos "érzékelem", ha bántanak, persze azért, mert csak a fórumokon bántanak, az "életben" nem, hisz' szerető és békés emberek vesznek körül.Ennélfogva: el vagyok kényeztetve, nem vaghyok hozzászokva a nemtelen támadásokhoz.
Viszont sokan mondják, ennélfogva igaz lehet: ha valaki fórumozásra adja a fejét, készüljön el "ilyesmikre"....
Úgy látszik nem jól készültem el az ilyesmikre.
keresztkem
keresztkem
  Válasz | 2014. július 11. 06:14 | Sorszám: 1
Akit sokan bántanak és sokan szeretnek, azokat a szerény embertárs MEGVÉDI a bántástól--ha lehet--de MEGVÉDI a túláradóan frivol szeretettől is.
keresztkem
keresztkem
  Válasz | 2014. július 11. 06:08 | Sorszám: 0
Mitől szerény és szemérmes egy ember...már ha "az"?
Talán attól--IS(!?)--hogy ELLENTMOND(!) a nagyon divatos "témáknak" és "életprogramoknak". Nem foglalkozik olyasmikkel, amikről túl sokaknak "van meg a véleménye".
'Egyszóval: NEM MOONDJA MEG MINDENRŐL A "MAGÁÉT".
keresztkem

Időzóna: CET  

Új téma  Új hozzászólás       előző téma   következő téma
Ugrás:

Email a webmesternek | Gondola