Új téma  Új hozzászólás

Gondola főoldal | beállítások | regisztráció | keresés | GYIK | fórum főoldal | moderáció
  előző téma   következő téma
»  gondola Fórum   » Kultúra   » Zene, zene, zene (2. oldal)

 
A téma oldalai: 1  2 
 
Fórumunkon a regisztráció szünetel
Téma: Zene, zene, zene
keresztkem
  Válasz | 2017. június 21. 13:47 | Sorszám: 6
Tegnap este a miskolci "Bartók++ Operafesztivál" rendezvényei között vendégszerepelt itt az "I' Musici di Roma" Kamarazenekar. Méltán világhiresek. Műsorukon Brahms, Bartók, Hacsaturjan, és Ennio Morricone művei szerepeltek.
Zenekari vonóshangzásuk világhírüknek megfelelően szenzációs, bár már koncertmesterük régen nem Felix Ayo--aki talán már meg is halt. Hogy' hogy jönnek az "Operafesztivál"-hoz(?), azt nem tudom, mindenesetre itt voltak és sikert arattak...
keresztkem
  Válasz | 2017. június 18. 13:48 | Sorszám: 5
Mozart Esz-dúr zongoraversenyének egy konzseniális előadása fejeződött be vagy 5 perce a Bartók-on Szvjatoszlav Richter előadásában az Angol Kamarazenekar egy 1967-ben, a Baath-Fesztiválon készült koncertfelvételéről, Benjamin Britten vezényletével. Elképesztően "mai" előadásnak hallatszik, szinte "romantikusan" szól Richterrel a Mozart mű. Mozart "romanitikusan" szól? Van ilyen? Ezekszerint van. Pedig 1967 óta eltelt 50 év.Úristen, 50 éve én még egyetemi hallgató voltam s ez a felvétel abból a múltból, szól a "má"-hoz. És egy cseppett sem avitt....Van ilyen. Köszönet Bösze Ádám zenei szerkesztő műsorvezetőnek, hogy ezt a fantasztikus fölvételt előkotorta a sufniból!
keresztkem
  Válasz | 2017. június 17. 12:35 | Sorszám: 4
Tegnap, 2017.június 16-án megkezdődött a "Bartók++.." Operafesztivál Miskolcon, ami igen-igen nemes ügy és lélekformáló küldetés. Ez a Fesztivál a ma már sok-sok Fesztivál között szinte elvész, és publicity-je is szinte alig-alig van. Pedig szinvonalas és értékes és bizonyos szempontból rendhagyó, amennyiben hovatovább tényleges OPERA alig-alig szerepel benne, az idén talán a Kodály: Székelyfonó és a Bartók: A kékszakállú herceg vára és nem is tudom még mi....Nem biztos, hogy olyan nagy baj ez, mert szerte e honban se szeri se száma az olyan operaprodukcióknak, amivel a Miskolci Operafesztivál már anyagi alulfinanszírozottsága okán sem tud(-na) versenyezni és jó is hogy nem versenyez. Viszont. Ami jelen sorok íróját zavarja és helytelennek véli az az, hogy a Miskolci Operafesztivál programjában egyre több a "kisérő programként" szereplő könnyűzenei-rock-, és jazz koncert. Ráadásul ezek is igen-igen értékesek, csak éppen nem erre a fesztiválra valók. Szóval: nem értem miért vam ezekre szükség, még ha föl is fogom, hogy van ezeknek közönséglétszám duzzasztó-növelő hatásuk.
keresztkem
  Válasz | 2014. szeptember 05. 07:22 | Sorszám: 3
Schiff András a zseniális zongoraművész és BŰNROSSZ-ÜRÜLÉKDILETTÁNS belekotnyeleskedő politikai SZUPERPÁNCSER óva intette Kertész Imre Nobel-díjas írót attól, hogy augusztus 20-án átvegye az Szent István Rend Nagykitüntetést. Ekkor és ezzel is bebizonyosodott a jó magyar közmondás nagyigazsága: "SUSZTER MARADJ A KAPTAFÁNÁL"! Vagy a másik: "HA HALLGATTÁL VOLNA, BÖLCS MARADTÁL VOLNA"! Persze sajnis Schiff nem most először "nem hallgatott", hanem szamárságokat írt és beszélt.Olyan dolgokról amikhez:
1.) NEM ÉRT!Másrészt:
2.) AMIKKEL KAPCSOLATBAN Ő MÁR ELKÉPESZTŐEN TÁJÉKOZATLAN--és Ő egy holdbéli tájon él! Hisz' nem Magyarországon él ezért oly' hóttájékozatlan, ahogyan Ő mondja: ELVBŐL NEM ITT, s nem is "gyün" 'erre!
3.) Rosszul teszi több okból is, és így Kertész Imréhez képest sokszorosan LEJÁRATJA.....ÖNMAGÁT!
4.) ZONGORAJÁTÉKA VISZONT: EGYSZERŰEN ZSENIÁLIS...MA IS!
5.) MERT BENNÜNK--SCHIFFEL ELLENTÉTBEN--VAN(!!!) ERKÖLCSI ERŐ EZ UTÓBBIT IS(!) MEGÁLLAPITANI ÉS ELISMERNI.
6.) TALÁN ÉPP AZÉRT, MERT AZ IGAZI IGAZSÁG A MI OLDALUNKON ÁLL, S NEN AZ ÖVÉN.Ergo:
7.) Kár, hogy Schiff "égeti" magát TÖMÉNY hülyeségnek minősithető verbális megnyilatkozásokkal, s nem éri be nagyszerű zenéjével.
8.) Persze mondhatja azt is: Ő már nem tud(-na) "leégni" oly' nagy muzsikus, ÉS EBBE VAN VALAMI-NÉMI IGAZSÁG.
keresztkem
keresztkem
  Válasz | 2014. augusztus 29. 06:20 | Sorszám: 2
A burgenlandi Kismartonban (Eisenstadt-ban) elhunyt Ottrubay Melinda prímabalerina a Budapesti Operaház művésznője. A hölgy Herceg Esterházy (V.)Pál felesége volt--így hercegnő--aki 1946-ban kötött házasságot férjével, s akivel aannak 1989-ben bekövetkezett halálig 46 évet élt. Herceg Esterházy-t az 1949-ben lezajlott Mindszenty-per IV.-edrendű vádlottjaként hosszú, súlyos börtönbüntetésre ítélték--koncepciós eljárás keretében nyilván--mely börtönbüntetésből az 1956-os Forrdalom és Szabadságharc alatt szabadult.Szabadulása után a hercegi pár Svájcba távozott, ahol Zürich-ben éltek a herceg 1989-ben bekövetkezett haláláig.Mivel házasságukból gyermek nem született vagyoni örököséül Esterházy Pál feleségét tette.
Esterházy hercegnő igy a burgenlandi Kismartonba költözött és mindenféle kultúrális és karitativ ügyet a legmessezbbmenőkig magas erkölcsi és anyagi szinten támogatott.
R.I.P.
keresztkem
keresztkem
  Válasz | 2014. augusztus 23. 11:45 | Sorszám: 1
A nyár az ú.n. "komolyzene" világában is a derű és az oldottabb hangulatok időszaka--IS! ( azért az "IS" mert az alant jelzett Bayreuther Festspiele az előző mondatba fogalt állításnak bizonyos mértékben ellentmond)
Viszont! A Berlini Filharmonikusok immár vagy húsz éve a grünau-i tavak közelében lévő ú.n. Waldbühné-n szuperderűs hangversenyeket rendeznek, amiket próbáltam belinkelt részlettel illusztrálni, ám nekem nem sikerült...technikailag.
Ezért mindenkinek figyelmébe ajánlom a 2008-as nyár Waldbühne-béli koncertjének záróművét, mely a "youtube" segitségével mindenki számára elérhető.A koncertet azon a nyáron--mint az idén is--a dél-amerikai, talán argentin Gustavo Dudamel dirigálta.....zseniálisan.A mű, melyet ajánlok a cseh Paul Lincke: Berliner Luft című indulója, melyet zárószámként adnak elő--mindég így szokták. Pazar szórakozást hozzá!
keresztkem
keresztkem
  Válasz | 2014. augusztus 01. 16:34 | Sorszám: 0
A bajorországi Bayreuth városában "gözerővel zajlik" az idei Richard Wagner Festspiele.
Ma délutántól kezdve az Istenek alkonya "nyúlik bele" a NAGY NÉMET éjszakába.A zenei irányítás, a karmesterkedés--mint az egész Niebelung Ring folyamán minden este az ukrán-orosz karmester zseni: Kirill Petrenko kezébe helyeztetett.A rendezés Frank Castorf alkotása.
Siegfried-et az amerikai hőstenor Lance Ryan, Brünhilde-t az angol Catherine Foster énekli.
Wotan a német Wolfgang Koch kezébe van téve--Ő már a mai zenedrámában nem szerepel.Az előadást teljes egészében élőben közvetíti a Bartók Rádió Bősze Ádám szakavatott kommentáláésával.
MAGASRENDŰ ZENEI ÉLVEZETET KIVÁN MINDEN HALLGATÓTÁRS-NAK:
keresztkem

Időzóna: CET
A téma oldalai: 1  2 
 

Új téma  Új hozzászólás       előző téma   következő téma
Ugrás:

Email a webmesternek | Gondola