Új téma  Új hozzászólás

Gondola főoldal | beállítások | regisztráció | keresés | GYIK | fórum főoldal | moderáció
  előző téma   következő téma
»  gondola Fórum   » Kultúra   » Az ősi magyar Pálos Rend szerepe a magyar nemzet életében

   
Fórumunkon a regisztráció szünetel
Téma: Az ősi magyar Pálos Rend szerepe a magyar nemzet életében
keresztkem
  Válasz | 2021. március 25. 04:26 | Sorszám: 5
Ma, március 25-e Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe van. Vajon hány magyar ünnepel e Földön ma..ennekokából? Félek. Nem túl sok.
keresztkem
  Válasz | 2018. március 30. 10:32 | Sorszám: 4
Emlékezés Ács püspökre

Ács István pálos püspök 1993. március 26-án – 25 éve – tra­gikus baleset következtében tért meg a Teremtőhöz. Az Egri Bazilikában halálának évfordulója alkalmából Ternyák Csaba egri érsek mutat be megemlékező szentmisét. Mi a pálos rend 1989-es újjászü­leté­­se alkalmából készített beszélgetésünkkel emlékezünk rá.

Pálos plébánosból lett pálos püspök 1989 augusztusától Ács István. Közel 20 évig (1970-től 89-ig) szolgált plébánosként Füzéren, élte a falusi életet, énekelt a népdalkörben, szervezte a Házas Hétvégeket – ez a mozgalom a segítségével terjedt el szélesebb körben hazánkban. Később már csak vendég­ként járt vissza, hiszen segédpüspöki teendői Egerbe szólították.

A füzéri templom freskóin két helyi történelmi ese­­mény elevenedik meg, az egyik Csepellényi György, egykor itt működő ,,fehér ba­­rát” kivégzését ábrázolja… A sors kifürkészhetetlen szeszélye, hogy majd 300 év el­tel­té­­­vel újra lehetett pálos szerzetese a zempléni falunak Ács István személyében, aki még az úgynevezett katakomba-évek alatt lépett be a rendbe. S hogy miért a pálosokat választotta?

– Talán a magyarsága vonzott. Hiszen tudjuk, ez az egyedüli magyar alapítású szer­zetesrend, melynek tragédiája a nemzet párhuzamos tragédiája volt. Szemináriumi éve­im során érdeklődtem a különböző rendek iránt, a pálossággal egyik osztálytársam is­mertetett meg alaposabban. Fontosnak éreztem átmentését az utókor számára…

– Itt a településen Csepellényi révén ismert a pálosság – mesélte az atya. 1974-ben, halá­lának 300. évfordulójára nagy ünnepséget szerveztek, megmozdult a falu: háromnapos lelkigyakorlat volt, előadások, megemlékezés az emléktáblánál.

keresztkem
  Válasz | 2018. február 11. 20:05 | Sorszám: 3
Nagyszerű és Istennek tetsző dolog az, hogy a Pálos Rendet és a Renddel kapcsolatos fontos tudnivalókat Bakk István olvasó-, és levelezőtársunk olyan szakadatlan buzgalommal ismerteti, terjeszti és tájékoztat róla bennünket. Köszönettel hálával és reménységgel reagálok minderre.
Bennem mindössze ezzel kapcsolatban csak egy hiányérzet van, jelesül: mintha a Bükkszentkléleki és Diósgyőri pálosokkal kapcsolatban kevesebb tájékoztatást kapnánk, pedig itt is voltak pálosok igen nagy súllyal. Persze. Lehet az is, hogy róluk is volt szó, csak elkerülte a figyelmemet. Ha így történt, bocsánatot kérek érte.
keresztkem
  Válasz | 2015. február 06. 09:10 | Sorszám: 2
Évadja a katolicizmusellenesség kóros élvezetének.

Liberálisék számára ma már majdhogynem "teljessen mindegy" ki miről mond véleményt, miről nyilatkozik meg--a hazai görögdinnye minőségéről vagy a "Fölszállott a Páva" népdalvetélkedő szinvonaláról vagy mai középiskoláink természettudományos tantárgyi oktatásáról etc...etc..Mondom: teljesen mindegy, A LÉNYEG EGY.A KATOLIKUS EGYHÁZAT, S ESETLEG MAGÁT A KERESZTÉNYSÉGET BÁNTANI LEHESSEN! Nyíljék alkalom fölemlegetni a pedofil és homoszexuális papokat, a prostituálódó és zabigyerekeiket a WC-csészékbe szülő apácákról, a Vatikán mérhetetlen anyagi-pénzügyi dőzsöléséről és persze harácsolásáról, maguknak a katolikusoknak az "inkvizitori hajlamairól", s persze kóros merevségükről, buzizásra való visszafojtott obligátan "álszent" hajlamaikról, meg persze ennek ellenkezőjéről is ugye, a "homofób" buziellenességükről: sokszor egy tollból és egy szájból birálva a buziellenességet és a buzizásra való kóros hajlamát azoknak a "hülye cölebszeknek".MONDOM: TELJESEN MINDEGY MIRŐL VAN SZÓ EREDETILEG.A lényeg egy és mindég egy:A KATOLIKUSOKAT ÉS MAGÁT A KATOLICIZMUST IS BÁNTANI LEHESSEN MINÉL INKÁBB, NYILJÉK ALKALOM MINÉL GYAKRABBAN A KATOLIKUS EGYHÁZ POCSKONDIÁZÁSÁRA, BECSMÉRLÉSÉRE ÉS BÁNTÁSÁRA--mert az olyan jó, és "korszerű", és modern, és XXI.századi!
Az elvtelen bántásokból kijut ma már a KDNP-nek is GAZDAGON, amely ugye jobb ha tudjuk: a legfőbb rossz az aszályos mezőgazdaság, az influenza-, sőt, ebolajárvány és az atomháború mellett, ill. azon túl is!
keresztkem

keresztkem
  Válasz | 2015. február 02. 16:59 | Sorszám: 1
Tisztelettel köszönöm meg Bakk István úrnak a Pálos Rend megismertetéséhez hozzájáruló ismertető írások-anyagok itteni közlését. Bizony van értelme ezeknek az ismereteknek az elmélyítésével kapcsolatban minden buzgólkodásnak.
keresztkem
Bakk István
  Válasz | 2015. február 02. 13:40 | Sorszám: 0
Bakk István: A Pálos Rend szerepe a magyar nemzet életében, avagy miért apostoli királyság Magyarország?
http://www.youtube.com/watch?v=OC2w8lbv4ho

A Pálos Rend szerepe a magyar nemzet életében
http://www.egipatrona.hu/mvsz/images/doc2/247_262_bakk_istvan.pdf

Bakk István: Miért apostoli királyság Magyarország? 1-2.
http://epa.oszk.hu/02300/02387/00030/pdf/EPA02387_osi_gyoker_2013_3_024-044.pdf
http://epa.oszk.hu/02300/02387/00031/pdf/EPA02387_osi_gyoker_2013_4_20-30.pdf

***************************************************

Tuvai - turini aranya - a szkíta fejedelmek kincsei
https://www.youtube.com/watch?v=5zq_E7WJESM

Időzóna: CET  

Új téma  Új hozzászólás       előző téma   következő téma
Ugrás:

Email a webmesternek | Gondola