Új téma  Új hozzászólás

Gondola főoldal | beállítások | regisztráció | keresés | GYIK | fórum főoldal | moderáció
  előző téma   következő téma
»  gondola Fórum   » Heti Vendég   » Toót H. Zsolt (1. oldal)

A téma oldalai: 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12 

Fórumunkon a regisztráció szünetel
Téma: Toót H. Zsolt
onogur
  Válasz | 2007. április 12. 13:34 | Sorszám: 293
Esetleg idedughatná az orocskáját és mesélhetne nekünk.
Igazán kíváncsiak vagyunk, hogyan alakult élete az utóbbi években...
bojtár
  Válasz | 2007. április 12. 11:23 | Sorszám: 292
Vagyis álláshalmozó! Hogyan,melyik beosztását látja el becsületesen? És ha már Karácsony Benő életéről is könyvet írt! Hm!!!
gajo
  Válasz | 2006. szeptember 11. 17:08 | Sorszám: 291
Na né! Pont a billentyűzeten?
TellVilmos
  Válasz | 2006. szeptember 11. 15:05 | Sorszám: 290
Nem , én pötyögtetek a billentyűzeten.
Bátky János
  Válasz | 2006. szeptember 07. 11:17 | Sorszám: 289
Mámé, Te nem firká'sz?
TellVilmos
  Válasz | 2006. szeptember 06. 16:10 | Sorszám: 288
Vagyis firkász?
mandala
  Válasz | 2006. szeptember 03. 11:27 | Sorszám: 287
Idézet:
T. Szerk.
Válasz | 2002. január 27. 23:20 | Sorszám: 0
Mivel Elek István sok kérdést kapott a Heti Válasszal kapcsolatban (talán az idézett interjú miatt is), adódott, hogy a gondola következő vendége a lap főszerkesztője legyen. Részben azért, mert látszik, hogy foglalkoztat benneteket a lap jellege, sorsa, részben azért, mert több kérdésben ő az igazán illetékes.

Zsolt természetesnek vette, hogy szembe kell nézni a kritikátokkal, lelkiekben felkészült, hiszen olvasta a hozzászólásokat. Be is készítettünk neki egy padot, ami kemény ugyan, de billegni nem fog, mert három lábú.

Mellékelek egy rövid szakmai életrajzot: Toót H. Zsolt a Heti Válasz főszerkesztője (36 éves) irodalomtörténész, író, kritikus. Az irodalomtudomány kandidátusa. Korábban: az ELTE Magyar Irodalomtörténeti Intézetének tanársegéde. Irodalmi lapok ­ az Európai Utas és a Magyar Napló - munkatársa. A Vasárnapi Hírek és a Vasárnapi Blikk lapszerkesztője, a Tandem főszerkesztője, a Kismama Magazin főszerkesztő-helyettese. Könyvei: Széttaposott ösvény (Karácsony Benő élete és műve), Pályaháborgások (regény), Provincia Nostra (antológiakötet Kálnay Adéllal és Csontos Jánossal), Prózaporond (irodalmi kritikák). Írásai a MEK-ben is megtalálhatók.

TellVilmos
  Válasz | 2006. szeptember 03. 09:33 | Sorszám: 286
Ki ez a Toót H. Zsolt ?
Bátky János
  Válasz | 2006. szeptember 02. 15:11 | Sorszám: 285
Szeretnék maximálisan hozzászólni és nemszadistával kongruens húrokat pöngetni.
nemszadista
  Válasz | 2006. szeptember 01. 19:18 | Sorszám: 284
"Szerintem azért"

Szerintem meg a legkevesbe sem ezert.

Hollender Miklos
  Válasz | 2006. augusztus 02. 12:47 | Sorszám: 283
Az Axel-Springer nyugaton egy kimondottan konzervatív lapcsoport. Hozzájuk tartozik a Frankfurter Allgemeine Zeitung és mások. Az más kérdés, hogy itthon miért a Népszabadság a zászlóshajójuk és a FAZ-ban is miért folyton a szadeszes értelmiségieket látjuk viszont. Szerintem azért, mert egy normális nyugati konzervatív nem áll szóba olyan jobboldalinak mondott médiaértelmiségiekkel, akik folyton megkérdőjelezik a szabad piac, a kapitalizmus értékeit. Tudod, arrafele az ilyeneket nem konzervatívnak hívják, hanem szélsőbaloldalinak vagy populistának. Ami azt illeti, a szadesznek van egy olyan vonala, ami nyugati szemszögből, legalábbis a gazdaság területén kimondottan konzervatívnak tekinthető. Igaz, ennek a vonalnak a fő arcai - Seres, Szabados, Gere - már kiszálltak és Hayek Társaság címszó alatt az MDF körül sertpetélnek...
onogur
  Válasz | 2006. augusztus 02. 10:19 | Sorszám: 282
A Reggel című lapnál volt főszerkesztő-helyettes, mely lap 2005 végén becsődölt.
Érdekes, hogy egy ilyen ürge elment az Axel Springer lapjához...
Hollender Miklos
  Válasz | 2006. augusztus 01. 16:14 | Sorszám: 281
Hűűű, már három éve lett volna, hogy Toót H. Zsolttal beszélgettünk? Azóta mi van vele? Rémlik valami Budapest Sunos hír, de az úgyse lehetett hosszú életű...

A neten is csak a könyvei vannak:
http://mek.oszk.hu/02900/02976/
http://mek.oszk.hu/00800/00888/

Toót H. Zsolt
  Válasz | 2003. június 27. 09:25 | Sorszám: 280
Kedves betyár!

Nem érdekelnek a partok - pláne, ha azon kell t?nôdnöm, hogy a túlpart akkor most honnan nézve is értelmezendô. Az a zóna, ahol a part szakad, no, az már sokkal izgalmasabb - mert hát imádom a határhelyzeteket. Ami a legizgalmasabb, az persze nem más, mint az, ami a partok között van: maga az áramlás. Ô ugyanis örök. A partokat meg néha elbontják, ugye?

Szóval Korn? Ösmerjük, ösmerjük. S a brutalitásával sincsen semmi baj - az a jó abban, ha az ember gyakorló skizofrén, hogy a zenében mélységesen el tudja fogadni azt a tényt, hogy lényegét tekintve igenis ezerarcú. Ez persze talán képzavar, de a lényeget mégis megragadja. No, most akkor képzeld ezt el, amit írtam: jön feléd a Zene, olyan mint egy antik isten, kocsányon lóg az ô ezer feje, az egyik feje punké, a másik buddhista szerzetesé, a harmadik zselézett hajú nyálpofáé, a negyedik csapzott, hosszú hajú, tetovált öreg rockeré. Ilyesmi. Oké, van olyan létállapot, amikor egy ilyen vízió is hitelesnek hat.

De akkor most jönnék egy válaszcsapással. Napok óta Hank Shizzoe b?völetében élek, megrendeltem az új dupla koncertalbumát is, és nem tudok betelni vele. Az A38-as hajón hallottam elôször, még májusban, ahol Ripoff Raskolnikov után lépett fel: és ekkora csodában ritkán volt részem. Kifinomult blueszene - kicsit Tom Waits, Nick Cave és Mark Knopfler hangulatait idézô módon, s valami leírhatatlan hangszeres virtuozitás, ami olyan virtuozitás, hogy alázattal van körítve. Nem kéjeleg öncélúan abban, hogy mindent tud, amit a bluesról tudni kell, hanem hagyja élni, lassan felépülni a számokat, s csak akkor ragadtatja el magát, amikor a zenei szerkezet ezt már megengedi. És még valami. Shizzoe az a fajta koncertszemélyiség, akiért mindig is bomlottam. Semmi közönséghergelés, tapsra, olézásra ingerlés - még csak szemkontaktusban sincs a vele szemben állókkal, csak ô van, a gitárjai, meg a zene. És ennél több nem is kell. Ha cirkuszba vágyok, akkor cirkuszba megyek. Persze nem megyek. Ha érdekel, klikkelj rá a linkjére. Elég sok szám meghallgatható tôle, plusz azt a képet se hagyd ki nézelôdés közben, amelyiken egy sírkószer? faragványon üldögél. Ez a kép a dupla CD-n is rajta van. Nagyjából pontosan kifejezi a személyiségét.

A link: www.hankshizzoe.com

Ezért érdemes élni, hogy mindig nyitott legyen az ember arra, hogy felfedezhessen valami újat. A KoRn-ra egész egyszer?en csak annyit mondok, hogy Marylin Manson. Tartod a téted, Vagy emeled?

De válaszolhatsz Hank Shizzoera is egy újabb téttel.

radiobetyar
  Válasz | 2003. június 26. 17:50 | Sorszám: 279
Heló Zsolt!

A túlpartról írok, köszi a linket - az én első ajánlatom, csak így brutálisan, a KoRn! Ha nagyon tele van a hócipőm, tányértörés helyett kiválóan megteszi! )

Betyár. a kis testvér.

ummagumma
  Válasz | 2003. május 20. 10:26 | Sorszám: 278
Kedves Zsolt,
mi tagadás, nem vesztettél sokat azzal a koleszos koncerttel.
A hangosítás elég gyenge volt, a tekerőlantos valahol máshol volt, és az egész csúszott vagy két órát.
Viszont mostmár okkal ajánlhatom a www.magura.hu-t, négy szám letölthető, és az a zene sem utolsó, ami aláfestésként megy.
Minden jót kivánok, az aktuális számban megjelenő ifjú tehetségekhez külön gratulálok!
:-))
ummagumma
  Válasz | 2003. május 09. 19:25 | Sorszám: 277
asepakswill válasz erre | adatok | e-mail 2003-05-09 16:31:27 (64)

Sziasztok!
1-2 infó a május 14-i koncertről:
belépő diákoknak 500ft külsősöknek 600ft.A koncertek este 8tól kezdődnek(összesen 7 zenekar lesz) a MagUra kb23-tól lesz hallható.
A pontos helyszín: ELTE Nagytétényi úti kollégiuma, Nagytétényi út 162-164.
Móricz Zsigmond körtérről 3-as busszal ill. Kosztolányi Dezső térről 14,114-es busszal a Lépcsős utcai megállónál.A nagy 10 emeletes épületet keressétek!
Jó szórakozást mindenkinek!!

[előzmény : (63) PadreMenar, 2003.05.06 08:04]

Toót H. Zsolt
  Válasz | 2003. május 05. 08:31 | Sorszám: 276
Kedves ummagumma!

Még nem hallottam ôket zenélni, de már ültem velük egy asztalnál. Amikor a Marco Polo-ban a másik VHK-utódzenekar, a Yava tartotta a bemutatkozó koncertjét, ôk is a tiszteletüket tették. Szerintem az énekesnôjükkel is beszéltem. nem t?nt elfogódottnak - igaz, nem is a színpadon állt.

Marhára egyetértek azzal, hogy büszkék lehetünk arra, hogy ilyen zenekaraink vannak. És egyáltalán: aki tud és képes válogatni az élmények között, az fantasztikusan jól érezheti magát itt, a Kárpát-medencében. Én még mindeig nem fogytam ki ennek az országnak a tájaiból, még mindig van mit felfedeznem benne - és ugyanígy vagyok az itt ôshonos kulturális kínálattal is.

A Dream Theateren sajnos nem voltam kint tavaly a Pecsában, de én sem a Neoton Familián nôttem fel. egyébként még mindig nem nôttem fel - ami annyit jelent, hogy még mindig zártam be magam körül, magamra a világot. Meg ilyesmi.

Kösz a tudósítást. Most már nagyon várom az elsô Magura-koncertemet. Légy híradással, he teheted.

ummagumma
  Válasz | 2003. április 29. 12:13 | Sorszám: 275
Kedves Zsolt,
koncert előtt nem gondoltam, hogy be kéne itt számolnom a benyomásaimról, de nem birom ki.
Te láttad/hallottad már valamikor őket?
Tovább fejlődött a dolog, és azzal együtt, hogy az új énekes lány elég zavarban volt (úgy viselkedett, mint egy letolásra a tanáriba rendelt gyerek), eddigi legjobb koncertjüket láttam. És ami a csúcs volt, kerítettek egy tekerőlantos ifjút, hát amit azzal műveltek, életem két legnagyobb zenei élménye közt van. Pedig én nem Neoton Familián nőttem fel... (A másik egy Dream Theater koncert volt)
Gyönyörűek voltak.
És baromi mázlisták vagyunk, hogy ilyen zenekaraink vannak.
Május 10., vagy 11., vagy 14, most nem emlékszem, valami koleszban játszanak.
Üdv:
M:
ummagumma
  Válasz | 2003. április 24. 00:10 | Sorszám: 274
Ezt a Pilisi Majálist tőled tudtam meg.
Hanem huszonhatodikán lesznek a Vörös Yukban, szerintem téged is várnak szeretettel.
Üdv!
Toót H. Zsolt
  Válasz | 2003. április 18. 19:50 | Sorszám: 273
Kedves micuember!

Íme az idézet, amit igértem. Krasznahorkai László írta Szôlôsy András a Budapest Music Center kiadásában megjelenô CD-jének borítójára. Az anyag még nem látott napvilágot, egy kedves ismerôsöm, aki épp a BMC-nél dolgozik, bocsátotta a rendelkezésemre. Most, amikor az idézetet felteszem a hálóra, egy Limp Bizkit CD-rôl (chocolate starfish and the hot dog flavored water) szól mögöttem egy szám (hold on). Az idézet nagyjából arra a szakrális zeneértelmezésre hajaz, amit az imént én is kifejtettem. Íme hát:

"A nagy zene, a nagyszer? zene, a kimagasló zene, a dicsôséges, a meghaladhatatlan, az igazi zene, a továbbiakban: a zene, nem ad bizonyságot. A zene nem ad, és nem vesz el. A zene nem állít semmit, nem fejez ki semmit, nem szól semmirôl, mert nem a földrôl, nem az
emberektôl, nem az akaratból és nem a vágyból születik. Egyáltalán nem játszik semmiféle szerepet, hogy a zeneszerzô, aki a zenét írja, mi mindent érzett, amikor alkotott. Amit tesz, amit létrehoz, azt minden végsô bizonyság szerint nem ô tette és nem ô hozta létre. És ez azt is jelenti, hogy az ember nem érdemli meg. A zene nem az emberé. De nem tudjuk, kié. Iszonyatos a dolgunk, hogy formát találjuk a hálának, ha hallhatjuk. És most, Szôllôsy nagy m?vében, ennek a hálának a
súlya nehezedik ránk."

Toót H. Zsolt
  Válasz | 2003. április 18. 13:25 | Sorszám: 272
Kedves micuember és ummagumma!

Micumember! Számomra a zene éppenhogy nem szociális toposz, s közösségformáló erô - persze azért az is ?, hanem a szakralitás tartományába átvezetô út. A zene az a valami, ami a számomra inkább érzés, mintsem pedig gondolat. Errôl majd hozok neked egy nagyon találó Krasznahorkai-idézetet idôvel, ha nem felejtem el. Amikor a közönség része vagyok, nem annyira arra törekszem, hogy egy közösség részének tartsam magam, hanem hogy a zsigereimbe hatoljon a zene, hogy indulatokra ragadtasson a zene vagy hogy a magasba repítsen a zene. Tehát alapvetôen ketten vagyunk - a Zene és Én. A közönség sorai között vagyok ugyan, de ez számomra inkább a társas magány állapota. A többiek egy szertartás ministránsai csupán, s ennek a szertartásnak én vagyok a papja. Lehet, hogy ez marhára egoistának hat, de számomra errôl szól a történet. Azokat az embereket, akikkel közösséget akarok alkotni, nem feltétlenül egy koncerten akarom megtalálni. A koncerten a Mindenséggel akarok találkozni egy szakrális úton - mindegy, hogy ez az út a punk, az alternatív rock, a dzsessz vagy akár a drum 'n bass útja.
De mondom, errôl még írok egyszer részletesebben is, mert számomra is ez a legfontosabb kérdések egyike. Hogy hol vannak a valódi közösségek, s hogy milyen zenék milyen rítusaival érdemes szertartásokat celebrálni. Ez számomra azonban két különbözô kérdés...

Kedves ummagumma! Ugye veled szoktam Magura-ügyben információkat cserélni? Nos, bekerült a jövô héten megjelenô lapszámunkba a Pilisi Majális elnevezés? rendezvény hirdetése - amelyen, mint látom, fellép a Magura is. Május elsején lesz a buli. Én sajnos nem tudok elmenni, a Tisza-tóra viszem le a lányaimat a hosszú hétvégén, de neked melegen ajánlom ezt az egészet.

ummagumma
  Válasz | 2003. április 14. 12:28 | Sorszám: 271
"Csak tiszta forrásból!"
Bartók, Cantata Profana
Hollender Miklos
  Válasz | 2003. április 08. 21:49 | Sorszám: 270
Hm... nem is rossz ötlet... pici visszatérés a gyökerekhez
ummagumma
  Válasz | 2003. április 07. 15:41 | Sorszám: 269
Táncház, barátom, táncház!
Tudom, hogy nem engem kérdeztél, de már késő, mondom a magamét...
Én nem vagyok profi táncházas, sőt, de ebben biztos vagyok, hogy ha jól értem, mit keresel, ott találhatod meg, szerintem, legalább is. A Marcibányi téren is szokott lenni, talán nem a legjobbak közé tartozik, de amikor az emberek a terembe körbe fogódzkodva ropják, hogy recseg belé a padló, a zenészek meg húzzák, mint a megveszett ördögök, középen a tanító meg füttyög, s fel-felkiállt:
HOLTIG, HOLTIG! közben pedig érzed, hogy dögfáradt vagy, de tényleg nem lehet megállni, s egymást tartjátok a mellettetek állókkal, s megy az egész, sodor, mint ha isten centrifugájába kerültél volna,
az nem mindennapi.
S viszonylag normális emberek járnak oda, ami szintén ritka és becsülendő dolog.
Üdv:
-

Időzóna: CET
A téma oldalai: 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12 

Új téma  Új hozzászólás       előző téma   következő téma
Ugrás:

Email a webmesternek | Gondola