Gondola főoldal | beállítások | regisztráció | keresés | GYIK | fórum főoldal | moderáció
  előző téma   következő téma
»  gondola Fórum   » Közélet   » Fejtő Ferenc beszólt Orbán Viktornak! (1. oldal)

 
A téma oldalai: 1  2  3  4 
 
Fórumunkon a regisztráció szünetel
Téma: Fejtő Ferenc beszólt Orbán Viktornak!
onogur
  Válasz | 2005. október 06. 10:24 | Sorszám: 97
Na, a Vén Hülye megint aktivizálta magát:

Pester Lloyd

"A következő választásokon egy nacionalista, gyakran antiszemita, Amerika- és Nyugat-ellenes jobboldal fog szemben állni egy európai, szocialista és liberális baloldallal. A Fidesz hangneme felbosszant, és 96 évesen újra el kell kezdenem írni a magyar sajtó számára. A jobboldal nem riad vissza semmitől - sem a hazugságoktól, sem az ígérgetésektől. A Fidesz Nagy Magyarországról beszél - ez úgy hangzik, mintha Franciaországban Le Pen a hajdani gyarmatok újra Franciaországhoz csatolását követelné. És a Fidesz szerint mindenki, aki nem gondol Nagy Magyarországra, nemzetellenesnek tűnik.
Orbán Viktor nagyon tehetséges fiatal politikus, elbűvöli az embereket. A rendszerváltás után nagyon jó kapcsolatban voltam vele, sok mindenben egyezett a véleményünk. De a nacionalizmus útjára tévedt, eladta magát a hatalomnak."

HAME
  Válasz | 2005. augusztus 10. 14:40 | Sorszám: 96
Magyarországon nem utolsósorban az volt a baj, hogy mire jött a rendszerváltozás, már pörgött rendesen az (hiper)infláció.
Klaus meg tudta tenni, hogy az egyik napról a másikra 50 %-kal devalválta a koronát (belőve ezzel a valódi értékére), Magyarországon ezt nem lehetett megcsinálni. Ill. meg lehetett volna, de a Lengyelországi kísérlet árnyékában erre nem volt vállalkozó.
Hozájött még, hogy Magyarországon nem volt forradalom, azaz a többiekkel ellentétben egyszerre két csoport is rabolta szana és szét az országot. A vályunál megmaradt kommunista privatizátorok és az újonnan vályuhoz kerülő pénzéhes új "politikai elit" is.
Antlfinger Edvárd
  Válasz | 2005. augusztus 10. 14:24 | Sorszám: 95
A csúszólertékelésen jószerivel mindenki vesztett.
Amikor egy állam árulja magát illetve egy hatalmas összegű devizaadóssággal van megterhelve, akkor a lehető legroszabbat teszi, ha ilyen ütemben "olcsítja" a valutáját. Szerintem. Még akkor is, ha ezáltal az export versenyképesebb lesz, az import pedig egyre kevésbé éri meg. Különösen azért, mert az import puszta megdrágításával csak tetézzük a bajt: hisz alapvető költségelem pl. az importenergia és az import berendezések, amik kellenek a termeléshez, ezek mind drágábbak lettek, pusztán parancsszóra... Mert exportnövekedés is láthatóan csak újabbb import árán lehetséges. Kis ország vagyunk, sok mindent kell külföldről beszerezni. Muszáj. A hazai termelést máshogy kellett volna ösztönözni.

Pl. Széchenyi tervvel. Vajon az adósságszolgálatunk mennyivel nőtt és mennyivel csökkent az állami vagyon a leértékelés miatt? Nem jöhetett volna ki ebből a különbözetből egy kisebb kkv-kat célzó gazdaságfejlesztési program? Már akkor? Nem lett volna célszerűbb kicsit feloldani a nemzetközi egyezményeket a szabadkereskedelem terén és korlátozni a fogyasztói árudömpinget? Hisz hol volt még akkor az EU-csatlakozás? Még 10 évig kellett rá várni! Mi a fészkes fenének kellett úgy tennünk, mintha épp olyan gazdaság lennénk mint bármelyik nyugati, amely ezt megeteheti?

estebany
  Válasz | 2005. augusztus 10. 12:38 | Sorszám: 94
Igen, ezzel én is így vagyok: a 12 évvel ezelőtti külker-hiány télleg elszaladt, de
1. Az vesse az első követ a fogyasztókra, aki az ezt megelőző 10 éves fogyasztó-kiéheztetés után nem spájzolt
1. Akkor még működtek a vámok, és a forint sem volt konvertibilis, azaz: a KV. jókat kortyolt ezekből az extra-bevételekből. Hovatovább nagyobbat, mint mint a csúszó leérékelésből és az inflációból.

A Bokros-csomag ezek mellett csak egy szolíd padlássöprés volt.

A sokadik, de nem az utolsó. Hacsak...

mpd
  Válasz | 2005. augusztus 10. 11:51 | Sorszám: 93
És még rosszabb a helyzet.!!!!
A multi a teljes TAO-ja erejéig adókedvezményt vesz igénybe, és tevékenysége révén az ugyanabban az iparágban dolgozó magyar vállalkozások piactól estek el, némelyik tönkre is ment.
A munkahelyteremtés természetesen együtt járt a magyar vállalkozásoknál másfélszer annyi munkahely megszűnésével.

Mi a tiszta haszon, ha nem ez?

Antlfinger Edvárd
  Válasz | 2005. augusztus 10. 11:39 | Sorszám: 92
Egyetlen mutató elég a leglényegesebb folyamat leírására: Gyurcsány vagyonának gyarapodása.

S láss csudát tényleg 90-94 között is ugyanúgy ível felfelé.

Ettől függetlenül mindig van a mesének egy valóságmagva.
93-94-ben elszaladt a ló gondolom a ránktört szabadkereskedelem miatt, már kicsit több pénzünk is volt rögtön mindenki videót meg új kocsit akart... bár szerintem ezek az értékeket jórészt a beruházások nyomták meg. Egyszerűen hogy később termelni tudjanak itt a multik meg bárki külföldről kellett drága berendezéseket behozni, ennek persze utána is nézhetnék, ha nem lennék lusta...

De biztos utána is néztek. Azt mondták 94-ben, hogy hejráérünk arra még, kenyér 3,60... aztán jött a pánik, hogy ez egyre nem jobb, rá is léptek idegességükben a fékpedálra miáltal a busz utasainak kiborult a kakaó a kezéből... A nagy kavarodásban meg az egyre értéktelenebbb Ft közepette meg gyorsan kitették az országra az AKCIÓ táblát, ami láthatóan sokaknak jól jött. Hát erről a kiárusításról lemaradtunk, de keletre még próbálkozhatunk talán. Hátha meg tudjuk őket győzni a sikereinkről és elfogadják Bokrost tanácsadónak!

Exportáljuk a Bokros-csomagot!

estebany
  Válasz | 2005. augusztus 10. 11:36 | Sorszám: 91
Hát ez az: virtuálisan 20M-mel, a valóságban 1M-mel. Örülve a 20M-nek felveszünk további 3M hitelt, az 1M fedezetre, és ha a gazdája kiviszi mind a 19M-et, nekünk marad a -2M.
mpd
  Válasz | 2005. augusztus 10. 11:29 | Sorszám: 90
És a GDP-nket mennyivel javíjja ez a példában említett tevékenység?
Antlfinger Edvárd
  Válasz | 2005. augusztus 10. 11:25 | Sorszám: 89
Az egészet nem érted.

Miért ne lenne közük az "egészhez"?
Akkor itt keletkezett 20M USD hozzáadott érték. Amiből legalább 1M a mienk. Amúgy.

(Ha ez mindenütt így lenne jól is néznénk ki...)

De a helyzet az, hogy nagyobb értékű az import mint az export. Mégpedig 93-94-ben ez a GDP 8%-át tette ki!!!
90 előtt a szaldó pozitív volt némileg, 97-ben éppenhogy 95-96-ban nullszaldó, ami kitűnő. Utána megint növekedésnek indult a mínusz 97-től, de 2-4% körüli volt a 2000-es években.

Mondanom se kell ez nem jó. Ha a céged folyamatosan több pénzt fordít beszerzésre mint amennyit értékesít, akkor mi történik végül?

estebany
  Válasz | 2005. augusztus 10. 11:24 | Sorszám: 88
Sőt, még ennél is több mutató képes a történések leírására: az egésznek a koraszülött jóléti államhoz és a jóléthez semmi köze nincs és nem is volt: az eladósodás (szerintem: eladósítás), de még a csúszó leértékelés, az árfolyam-alakítás egyetlen célt szolgált: a forszírozott elsődleges tőkefelhalmozást! Ez zajlott a háttérben már Antall előtt és alatt is, és a restrikció mértéke azért "sikeredett" akkorára, mert mindenféle eszközt gátlástalanul és egyszerre vetettek be. Privatizációt, Csomagokat, csúszó leértékelést. (Hogy az ezt űzők ugyan mitől "szocdemek" vagy "baloldaliak", az számomra örök rejtély fog maradni, azzal együtt, hogy az ország fele ezt hogyan vehette-veheti be a mai napig).

Hogy ezt a kollektív disznóságot lényegében restriktív gazdaságpolitikának, modernizációnak vagy jóléti rendszerváltozásnak nevezik, az engem hidegen hagy.

szalonna
  Válasz | 2005. augusztus 10. 11:11 | Sorszám: 87
"De sok közünk nincs az egészhez."

Pedig ettől szárnyalunk, mint a BUX ))))

onogur
  Válasz | 2005. augusztus 10. 10:59 | Sorszám: 86
Az export-import adatokból nem érdemes következtetéseket levonni, hiszen a külkereskedelem 70%-át a Magyarországra telepedett multik bonyolítják.
Ha egy elektronikai cég importál 10millió USD értékben alkatrészeket, magyar munkaerővel összeszerelést végez majd exportálja a gépeket 30millió dollárért, az megjelenik a külkereskedelmi statisztikáinkban.
De sok közünk nincs az egészhez.
Antlfinger Edvárd
  Válasz | 2005. augusztus 10. 10:48 | Sorszám: 85
Ennél kicsit több mutatóból kéne dolgozz.
92-94-ig volt egy megugró import. Ami nyilvánvaló okból káros. Ez önmagában plusz tétel a GDP-ben. Ezt nevezték koraszülött jóléti államnak.

Jelentősen az import-export arány sosem sikerült azonban letörni, bár megugrott később az export, az import méginkább. És véleményem szerint a Csomag semmit nem javított ezen. Szintúgy a csúszó leértékelés, amely hihetetlenül lerontotta a pénzünket egészen 2000-ig, ha jól emlékszem. 2000-ig maradt lényegében restriktív a gazdaságpolitika. Egyébként helyesen.

Más kérdés, hogy a Csomag ott spórolt, ahol nem kell volna. Ez a véleményem.

estebany
  Válasz | 2005. augusztus 09. 23:56 | Sorszám: 84
Azért voltak és vannak idők, illetve voltak és vannak országok, ahol a pénzügyi kiigazítás tényleg hasonlít a műtéthet.

Nálunk ez: felkent orvosok permanens kaszabolására emlékeztet engem, mint állítólagos beteget. Újabb és újabb sikertelen műtétek, majd újabb és újabb konzíliumok, mindig újabb diagnózisok. Szakasztott úgy, mint a viszkető hátú páciens esetében.

Nem tudom, ki hogy van vele, de ha józan és egészséges embereket kérdezel, sokuknak van olyan meggyőződése, hogy nem tetszik nekik az orvosfüggőség.

Így vagyok én is ezzel a maga nélkülözhetetlenségét fennen hirdető reform-közgazdász zseni-nemzedékkel. Tudom, hogy azt akarják, amit én: a javamat. De én nem és nem akarok arról lemondani.

Te talán lemondanál róla?

Marco
  Válasz | 2005. augusztus 09. 23:34 | Sorszám: 83
Argentínában is hasonló okai voltak. Elfogadták a szokásos világbanki receptet a megszorításokkal, ami ott nemcsak életszinvonalvisszaesést, és GDP visszaesést eredményezett mint nálunk, hanem pénzügyi összeomlást is.

De ők tanultak belőle. A következő kormány szakított a világbank gyógymódjával, megszorítások helyett stimulálják a gazdaságot és növelik a vásárlóerőt, és hipp-hopp végetért a csődhelyzet és virágzik a gazdaság!

nemszadista
  Válasz | 2005. augusztus 09. 22:37 | Sorszám: 82
Akkor az most "békeidő" vagy sem, ha fegyveres zavargások vannak?
kaleb
  Válasz | 2005. augusztus 09. 21:21 | Sorszám: 81
Én csak a "példátlanra" írom.

A pénzügyi kiigazítás nem egy élmény, de azért gyakori. Olyan mint a műtét. Ha egy orvos azt mondja, hogy erre sosincs szükség, és csak gonosz emberek mondanak mást, mit gondolsz te az ilyen orvosról?

nemszadista
  Válasz | 2005. augusztus 09. 19:02 | Sorszám: 80
Emlékeim szerint ott lőttek is az utcán.
(Már nem biztos, hogy Világbanki recept alapján. )
kaleb
  Válasz | 2005. augusztus 09. 18:39 | Sorszám: 79
"Békeidőben példátlan az életszinvonal 20%-os (mesterséges) visszaesése."

Argentinában mennyi volt?

Honekker
  Válasz | 2005. augusztus 09. 18:12 | Sorszám: 78
Ez volt a Népszava összeállításának logikája...
estebany
  Válasz | 2005. augusztus 09. 17:40 | Sorszám: 77
Tehát: aki a fennálló rendszert kritizálja, az baloldali, az hajlamos a rárontásra...

Én itt kiszálltam, licitáljon, aki akar

Honekker
  Válasz | 2005. augusztus 09. 17:17 | Sorszám: 76
Teljesen igazad van, valamiért a legutolsó mondatot lehagytam. Az pedig így hangzik:

"Esetleg a Népszava tablója a hülyeség."

Marco
  Válasz | 2005. augusztus 09. 17:09 | Sorszám: 75
A növekedés nem 97-ben indult - bármennyire is ezt szeretnék szociék elhitetni - hanem 93-ban. 93 végén ugyanis már 3%-os volt a növekedés.
Ez esett vissza a megszorítások hatására 0-1% közé.
Aztán persze ujra indult, mert 97-ben már nem voltak megszorítások.

Némi pénzügyi kiigazítás idokolt volt, de az infláció felpörgetése és a hatalmas megszorítások óriási károkat okoztak. Békeidőben példátlan az életszinvonal 20%-os (mesterséges) visszaesése.
Jelenleg erről nincs szó, viszont óriási lendülettel folyik az ország eladósítása, a jövő felélése.

Ezért mondom, ha szoci kormány van hatalmon, vagy az életszinvonal esik vissza, vagy az adósság növekszik.

nemszadista
  Válasz | 2005. augusztus 09. 17:02 | Sorszám: 74
Az eredeti, vitriolos szövegkörnyezetből kiragadva ez az idézet kissé megtévesztő... Javaslom mindenkinek a teljes cikket végigolvasni.
Antlfinger Edvárd
  Válasz | 2005. augusztus 09. 16:39 | Sorszám: 73
A növekedés 97-tel indult. Nem kötődik kormányciklusokhoz. A Csomagnak annyi köze van hozzá, hogy aki egy ilyen érvágást túlél, az könnyen túlél mindent és nem csoda, ha fejéődni kezd ilyen feltetélek mellett is.

Mondjuk elemzést nem érdemes tőlem várni. Szerintem a legtöb, ami elmondható az az első két mondatomból derül ki.
A többi spekuláció. A Csomag nem volt hasztalan, s nem véletlenül övezi "mítosz". De mint tudjuk nem a restrikció okozta a növekedést, mindössze arról lehet szó, hogy a visszafogott fogyasztás és import kedvezőbb feltételt biztosított egy esetleges növekedéshez, de szerintem nélküle is meg lett volna...

No meg, hagyjuk... De nem Orbán teszi helyre a dolgokat az biztos. Ez egy másik mítosz lenne.

Időzóna: CET
A téma oldalai: 1  2  3  4 
 

         előző téma   következő téma
Ugrás:

Email a webmesternek | Gondola