Új téma  Új hozzászólás

Gondola főoldal | beállítások | regisztráció | keresés | GYIK | fórum főoldal | moderáció
  előző téma   következő téma
»  gondola Fórum   » Kultúra   » Az ősi magyar Pálos Rend szerepe a magyar nemzet életében

   
Fórumunkon a regisztráció szünetel
Téma: Az ősi magyar Pálos Rend szerepe a magyar nemzet életében
keresztkem
  Válasz | 2021. június 30. 06:45 | Sorszám: 7
A Bükk hegységben Bükk-Szentléleken évszázadok óta Pálos kolostorrom áll. Ott az utóbbi évtizedekben MINDEN NYÁRON--az idén is--régész kutatók, talán régész egyetemi hallgatók ásnak, fúrnak-faragnak, turkálnak, keresgélnek.Mondom: AZ IDÉN NYÁRON IS, MOST IS! Viszont szinte abszolút publicitás-tájékoztatás HIJÁN(!!!) teszik mindezt?! Vagy nincs ez így, CSAK ÉN NE TUDNÉK RÓLA? NEM TUDOM. MINDENESETRE AZ A PÁLOS EMLÉKHELY MESSZE NINCS ANNYIRA PROPAGÁLVA, "MEGTÁJÉKOZTATVA"--MINT A TÖBBI. AMI NEM AZT JELENTI, HOGY A TÖBBI--PILISI, MECSEKI,PÁLOSSZENTKÚTI STB..STB--SZAKRÁLIS HELYEK TÁJÉKOZTATOTTSÁGÁT IRIGYELNEÉM(???!)..HISZEN "AZ" MESSZE NAGYON JÓL VAN ÚGY, AHOGYAN VAN--vagy még ettől intenzivebb is lehetne. Sokkal inkább azt szeretném, ha a bükki, diósgyőri pálosjelenlét "nyomait" is propagálhatnánk egy kicsit jobban. Valahogyan úgy, mint anno, Bátor Botond atya provinciálissága idején, aki egyszer- kétszer még misét is mondott a (BÜKK!) szentléleki PÁLOS(!!!) kolostorban...
keresztkem
  Válasz | 2021. április 24. 10:24 | Sorszám: 6
Bűnbánó Imádság Magyarországért

Mindenható Istenünk !
Hozzád fordulunk most ismét nagy bajunkban, nehéz helyzetünkben. Tehozzád, aki mindig is az egyedüli igazi segítségünk voltál történelmünk során, és akinek egyedül köszönhetjük, hogy még nemzetként létezünk.
Nem először jutott a mi hazánk is olyan helyzetbe a történelem során, amikor igen sűrűre szövődött körénk a sötét, ellenséges erők hálója, alattomosabb, csalárdabb módon, mint amihez már hozzászoktunk.
Tudjuk, hogy mindez a Tőled való elfordulásunk eredménye, a bűneink következménye nehezedik ránk úgy, ahogy az egész világra is. Nem vettük észre a figyelmeztetéseidet, nem jöttünk rá, hogy nélküled minden erőfeszítés kudarcra van ítélve.
De van még ennél nagyobb baj is, ami tényleg a létünket fenyegeti lassan. Nemcsak ez a társadalom pusztít minket, amibe a magunk bűne folytán szép lassan önként behajtottuk a fejünket, és amit idegen erők irányítanak a színfalak mögül. letértünk arról az útról, amin egykor-akkor elindítottál minket, magyarokat. De mégis megóvtál ezer veszély között, és azt akarod, és ezt értésünkre is adtad, hogy újra a Te néped legyünk egy megújítandó, igazabb szövetség jegyében, és egy kicsit mintául is szolgálhassunk más népek számára ennek az útnak a megvalósítása révén. Óriási dolog ez a bizalom Tőled, egy újabb hatalmas meghívás számunkra, de egyben nagy elvárás is.
Hallgasd meg bűnbánatunkat, tekints ránk nehéz helyzetünkben, és segíts minket ezen az úton, hogy méltók legyünk bizalmadra, újonnan és mindörökre megdicsőíthessünk Téged !

Ámen.

keresztkem
  Válasz | 2021. március 25. 04:26 | Sorszám: 5
Ma, március 25-e Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe van. Vajon hány magyar ünnepel e Földön ma..ennekokából? Félek. Nem túl sok.
keresztkem
  Válasz | 2018. március 30. 10:32 | Sorszám: 4
Emlékezés Ács püspökre

Ács István pálos püspök 1993. március 26-án – 25 éve – tra­gikus baleset következtében tért meg a Teremtőhöz. Az Egri Bazilikában halálának évfordulója alkalmából Ternyák Csaba egri érsek mutat be megemlékező szentmisét. Mi a pálos rend 1989-es újjászü­leté­­se alkalmából készített beszélgetésünkkel emlékezünk rá.

Pálos plébánosból lett pálos püspök 1989 augusztusától Ács István. Közel 20 évig (1970-től 89-ig) szolgált plébánosként Füzéren, élte a falusi életet, énekelt a népdalkörben, szervezte a Házas Hétvégeket – ez a mozgalom a segítségével terjedt el szélesebb körben hazánkban. Később már csak vendég­ként járt vissza, hiszen segédpüspöki teendői Egerbe szólították.

A füzéri templom freskóin két helyi történelmi ese­­mény elevenedik meg, az egyik Csepellényi György, egykor itt működő ,,fehér ba­­rát” kivégzését ábrázolja… A sors kifürkészhetetlen szeszélye, hogy majd 300 év el­tel­té­­­vel újra lehetett pálos szerzetese a zempléni falunak Ács István személyében, aki még az úgynevezett katakomba-évek alatt lépett be a rendbe. S hogy miért a pálosokat választotta?

– Talán a magyarsága vonzott. Hiszen tudjuk, ez az egyedüli magyar alapítású szer­zetesrend, melynek tragédiája a nemzet párhuzamos tragédiája volt. Szemináriumi éve­im során érdeklődtem a különböző rendek iránt, a pálossággal egyik osztálytársam is­mertetett meg alaposabban. Fontosnak éreztem átmentését az utókor számára…

– Itt a településen Csepellényi révén ismert a pálosság – mesélte az atya. 1974-ben, halá­lának 300. évfordulójára nagy ünnepséget szerveztek, megmozdult a falu: háromnapos lelkigyakorlat volt, előadások, megemlékezés az emléktáblánál.

keresztkem
  Válasz | 2018. február 11. 20:05 | Sorszám: 3
Nagyszerű és Istennek tetsző dolog az, hogy a Pálos Rendet és a Renddel kapcsolatos fontos tudnivalókat Bakk István olvasó-, és levelezőtársunk olyan szakadatlan buzgalommal ismerteti, terjeszti és tájékoztat róla bennünket. Köszönettel hálával és reménységgel reagálok minderre.
Bennem mindössze ezzel kapcsolatban csak egy hiányérzet van, jelesül: mintha a Bükkszentkléleki és Diósgyőri pálosokkal kapcsolatban kevesebb tájékoztatást kapnánk, pedig itt is voltak pálosok igen nagy súllyal. Persze. Lehet az is, hogy róluk is volt szó, csak elkerülte a figyelmemet. Ha így történt, bocsánatot kérek érte.
keresztkem
  Válasz | 2015. február 06. 09:10 | Sorszám: 2
Évadja a katolicizmusellenesség kóros élvezetének.

Liberálisék számára ma már majdhogynem "teljessen mindegy" ki miről mond véleményt, miről nyilatkozik meg--a hazai görögdinnye minőségéről vagy a "Fölszállott a Páva" népdalvetélkedő szinvonaláról vagy mai középiskoláink természettudományos tantárgyi oktatásáról etc...etc..Mondom: teljesen mindegy, A LÉNYEG EGY.A KATOLIKUS EGYHÁZAT, S ESETLEG MAGÁT A KERESZTÉNYSÉGET BÁNTANI LEHESSEN! Nyíljék alkalom fölemlegetni a pedofil és homoszexuális papokat, a prostituálódó és zabigyerekeiket a WC-csészékbe szülő apácákról, a Vatikán mérhetetlen anyagi-pénzügyi dőzsöléséről és persze harácsolásáról, maguknak a katolikusoknak az "inkvizitori hajlamairól", s persze kóros merevségükről, buzizásra való visszafojtott obligátan "álszent" hajlamaikról, meg persze ennek ellenkezőjéről is ugye, a "homofób" buziellenességükről: sokszor egy tollból és egy szájból birálva a buziellenességet és a buzizásra való kóros hajlamát azoknak a "hülye cölebszeknek".MONDOM: TELJESEN MINDEGY MIRŐL VAN SZÓ EREDETILEG.A lényeg egy és mindég egy:A KATOLIKUSOKAT ÉS MAGÁT A KATOLICIZMUST IS BÁNTANI LEHESSEN MINÉL INKÁBB, NYILJÉK ALKALOM MINÉL GYAKRABBAN A KATOLIKUS EGYHÁZ POCSKONDIÁZÁSÁRA, BECSMÉRLÉSÉRE ÉS BÁNTÁSÁRA--mert az olyan jó, és "korszerű", és modern, és XXI.századi!
Az elvtelen bántásokból kijut ma már a KDNP-nek is GAZDAGON, amely ugye jobb ha tudjuk: a legfőbb rossz az aszályos mezőgazdaság, az influenza-, sőt, ebolajárvány és az atomháború mellett, ill. azon túl is!
keresztkem

keresztkem
  Válasz | 2015. február 02. 16:59 | Sorszám: 1
Tisztelettel köszönöm meg Bakk István úrnak a Pálos Rend megismertetéséhez hozzájáruló ismertető írások-anyagok itteni közlését. Bizony van értelme ezeknek az ismereteknek az elmélyítésével kapcsolatban minden buzgólkodásnak.
keresztkem
Bakk István
  Válasz | 2015. február 02. 13:40 | Sorszám: 0
Bakk István: A Pálos Rend szerepe a magyar nemzet életében, avagy miért apostoli királyság Magyarország?
http://www.youtube.com/watch?v=OC2w8lbv4ho

A Pálos Rend szerepe a magyar nemzet életében
http://www.egipatrona.hu/mvsz/images/doc2/247_262_bakk_istvan.pdf

Bakk István: Miért apostoli királyság Magyarország? 1-2.
http://epa.oszk.hu/02300/02387/00030/pdf/EPA02387_osi_gyoker_2013_3_024-044.pdf
http://epa.oszk.hu/02300/02387/00031/pdf/EPA02387_osi_gyoker_2013_4_20-30.pdf

***************************************************

Tuvai - turini aranya - a szkíta fejedelmek kincsei
https://www.youtube.com/watch?v=5zq_E7WJESM

Időzóna: CET  

Új téma  Új hozzászólás       előző téma   következő téma
Ugrás:

Email a webmesternek | Gondola