A STOP Rózsa-Flores Eduardo legközelebbi munkatársával, Brády Zoltánnal, a KAPU folyóirat főszerkesztőjével készített interjút. Kiderül, hogy állítólag Rózsa-Flores Eduardo szivárogtatta ki az őszödi beszédet, azt is megtudtuk, hogy mekkora vagyona volt a múlt héten Bolíviában két társával lemészárolt Rózsa-Flores-nek. Hogyan viszonyult a kokainhoz, és készül-e arcképével nyomtatott póló?
Brády Zoltán, a KAPU folyóirat Bérkocsis utcai irodájában fogadott minket, és ahogyan Rózsa-Flores Eduardó is tette, maga is pipára gyújtott.
STOP: Milyen kapcsolatban voltak Rózsa-Flores Eduardóval?
Brády Zoltán: Baráti és munkakapcsolat volt közöttünk. Jó barátom volt, majdnem minden nap beszéltünk. A KAPU-nál főmunkatárs volt, 15 éve itt dolgozott. Sok mindenben együtt döntöttünk, olyan kérdésekben, amelyekről azt gondoltuk, hogy az ország javára válhatnak. A homályos fogalmazás nem véletlen. Az nagy csalódást okozott nekünk, hogy az őszödi beszédet nem tudtuk odaadni főszerkesztőknek, mert amikor meghallotta, mindenki összecsinálta magát, ezért manipuláltunk, hogy a rádió honlapjára kerüljön ki, aztán meg telefonáltunk, hogy "nézd mit találtunk!" Ez egy ilyen elkeseredett helyzet volt. Aztán amikor ősszel nyilvánosságra hoztuk, hogy mi voltunk azok, jöttek a támadások, hogy hazaárulók vagyunk, mert polgárháborúba akartuk sodorni az országot.
- Van-e arra valamilyen bizonyítéka, hogy az őszödi beszédet önök hozták nyilvánosságra?
- Igen, együttműködési szerződést kötöttünk az MSZP vezérkarával, hogy ki fogjuk szivárogtatni. Hogy lehet erről szerződést kötni?! Hát elvágja magát az illető. Ki az a hülye, aki egy papírt tesz mellé?
- Akkor erre igazán nincs bizonyíték?
- Soha senki nem kételkedett benne. Igaz volt az őszödi beszéd? Igaz. Bekerült a magyar sajtóba? Bekerült. Vállalta valamelyik magyar szervezet? Senki nem vállalta.
- Miért pont a KAPU?
- Mert mi pártoktól függetlenek vagyunk, és mert mi voltunk az első független folyóirat. A KAPU nagyon sok bosszantó dolgot hozott már nyilvánosságra.
- És önök voltak, akik megvágták a felvételt?
- Ha ez keresztkérdés akar lenni, akkor isten őrizz! Eredeti példány volt, senki nem nyúlt hozzá. Amikor elhozták, az volt az első dolog, hogy végighallgattam. Öt évig rádiós voltam, tíz évig tévés, van olyan a fülem, hogy megállapítsam, hogy nem vágott.
- Mennyivel azelőtt kapták meg a CD-t, hogy a rádió lehozta?
- Négy-öt napig hallgatóztunk a főszerkesztőkkel. Mindenki megijedt. Még a Fidesznek is megmutattuk. Ők sem tudtak vele mit csinálni. Gyurcsány viszont igen profi módon felkészült. Itt lehet a fantáziára bízni, hogy vagy meg akarták buktatni, vagy hogy az országnak legyen egy gumicsontja egy éven keresztül, miközben nem derül ki, hogy a Nemzeti Bank csődbe megy. És akkor meg mi lettünk átverve.
- Úgy érzi, hogy át lettek verve?
- Ezt direkt csinálták. A szomorú az, hogy olyan a magyar sajtó, hogy ezt nem lehetett nyilvánosságra hozni, utána meg minket támadtak meg, hogy hazaárulók vagyunk.
- Mi volt a nyilvánosságra hozatallal a céljuk?
- Kedves uram. Maga azt mondta, hogy újságíró. Az újságírónak nyilvánosságra kell hozni minden olyan információt, ami az olvasót érdekelheti.
- De én a saját újságomban hoznám nyilvánosságra.
- Hát én hogyan hozzak nyilvánosságra egy hangfelvételt?
- Internetes oldalt kellene csinálni.
- Van, de oda ilyeneket nem teszünk.
- Rózsa-Floreshez visszatérve... Milyen ember volt? Volt ő kommunista, katolikus, nacionalista. Volt valamilyen kiforrott világképe?
- Volt kiforrott világképe. Az igazság keresése, és nagyon naív volt ehhez. Bizonyos fokig hiszékeny és egy örök lázadó. Jobboldali ember volt, noha megírták, hogy ő volt az utolsó KISZ-titkár. Azt már nem teszik hozzá, hogy néhány hét múlva jelentkezett nála a Fidesz, hogy ifjúsági szerevezetet akarnak létrehozni az ELTE-n, mire mondta: gyerekek, nyugodtan, 17-es szoba. Aztán jöttek a fiatal kereszténydemokraták, a kisgazdák is, és akkor a KISZ Központi Bizottságából felhívta egy Gyurcsány Ferenc nevezetű ember, és elkezdett vele üvöltözni, hogy micsoda dolog, hogy az ellenséget beengedi. Rózsa-Flores-nek természetes volt a többpártrendszer, hiszen abban nőtt fel, és akkor mondta, hogy miért ne legyen Fidesz? Aztán öt perc alatt kilépett a KISZ-ből. Ők Chiléből jöttek, az apja ortodox marxista volt, ezért itt azt gondolták, hogy jó káder, és kiküldték KGB-iskolába, ahonnan fejvesztve megszökött három hét múlva, amikor rájött, hogy hova is küldték. Aztán a magyarok miatt fogott fegyvert. Újságíró volt Horvátországban, és látta, hogy a magyarokat hogy nyírják a szerbek. Létrehozott egy nemzetközi brigádot, és védték Szentlászlót.
- A dél-amerikai embertípus az valahogyan könnyebben áll a halálhoz, legalábbis gyakrabban találkozik vele, mint mi. Hogyan állt a halálhoz?
- Nem akart meghalni.
- Nem úgy értem, hanem, hogy a mindennapos halálhoz.
- Megsiratta a barátait, mert sokan elestek a kommandójából, a halál neki természetes dolog volt. Azért beszéltünk vele majdnem minden nap, még a halála előtt is pár órával, mert itt volt a háza, és villanyszámlát kellett fizetni, kölcsönkért tőlem tíz pipát, hogy majd megadja. Azért ment el Magyarországról, mert megundorodott egy kicsit ettől az országtól, miután támadások érték, hogy polgárháborút akart kirobbantani. Hirtelen haragú volt, mindent azonnal akart megoldani. Egy kicsit radikalizálódott, kiábrándult a Fideszből, bár segített nekik, utána tendált a Jobbik felé. Megkeresték sokan, egy tekintély volt. A KAPU húszéves évfordulóján jelentette be, hogy visszatér a szülőföljére, az édesanyja két éve halt meg, a húga, az unokatestvérei ott élnek. Bolíviában azonban polgárháború zajlik az autonómia miatt, "megyek, segítek nekik" - mondta. Mivel segített? A legnagyobb segítség, ami a bolíviaiaknak nem tetszett, hogy 17 világlapot tudósított, nyolc nyelven beszélt. Halála előtt két héttel szólt, hogy úgy érzi, rajta van az orosz titkosszolgálat, ami érthető volt.
- Ő ölt embert?
- Kénytelen volt.
- Hogyan képzelte el a saját halálát?
- Nekem azt mondta három hete, hogy engem vagy lelőnek, vagy harminc évre ítélnek. Ő propagandista volt. Nyilván részt vett őrjáratokban, az őserdőben, ahol több ezer ember harcol most is egymással szemben állva, de ők nem akartak merényleteket, piti dolognak tartotta. Ha lelőnek egy államelnököt, két nap múlva jön helyette valaki más.
- Elképzelhető, hogy mégis valamilyen titkosszolgálatok mozgatták őt?
- Ha ezzel tisztában vagyok, nem gondolja, hogy ezt elmondom magának?
- Nyíltan beszélünk.
- Vannak dolgok, amikről nem lehet nyíltan beszélni, mert tarkólövést kaphat maga vagy én.
- Milyen világot képzelt el?
- Mint minden forradalmár, költő, Petőfi Sándor is, naív ember volt. Egy boldog világot képzelt el, ahol a szegények jól élnek, ahol igazságosság van. Borzasztó erős igazságérzete volt, úgy be tudott dühödni számunkra egyszerű, sima dolgokon, hogy elképesztő. Mindig segíteni akart, az Iszlámba is azért ment át. Segítette a palesztinokat, vitt segélyt Irakba, vitt Szudánba segélyt, Indonéziába.
- Mennyi pénze volt?
- Három hónapja gyorssegélyt adtunk neki, hogy ne kapcsolják ki a villanyt a házában. Kis falusi háza van.
- Tehát nem voltak nagy pénzek körülötte?
- Soha. Ha kapott is, akkor elajándékozta. Nagy szíve volt. Noha egész életében kibírhatatlan ember volt. Az ő írásait egyetlen magyar lap sem hozta, mert tehetséges, különleges stílusa van, meg radikális. Én lehoztam.
- Miből élnek?
- A legnagyobb folyóirat a KAPU, könyveket adunk ki, de most fogják a héten kikapcsolni nálunk a gázt.
- Nem volt közismert, hogy a KAPU munkatársa és főszerkesztője hozta le az őszödi anyagot. Most mégis miért ismerték be, hogy Önök voltak?
- Isten őrizz, hát akkor letartóztattak volna, kitaláltak volna valamit.
- És most mégis? Most már nem fél attól, hogy letartóztatják?
- Már nem, de így is kapok fenyegetéseket. Nem úgy szokták csinálni, kedves uram, hanem például, hogy kokaint tesznek be a táskába: jéé, mit találunk, mondja a rendőr.
- Ön használ kokaint?
- Ha használnék, biztosan nem mondanám meg magának, de én nem használok.
- És Flores?
- Ő sem használt, sőt, alkoholt sem ivott. Szívbeteg volt.
- Milyen egészségi állapota volt?
- Egy éve kapott szívrohamot, most én szereztem meg neki egy hátizsáknyi szívgyógyszert, azzal ment ki.
- Betegen mi lehetett az oka, hogy mégis visszament harcolni?
- Naív volt, félt attól, hogy Bolíviába visszatérnek a castroisták, ő tudta milyen a kommunizmus. Azt az embert is megtalálta, aki kivégezte Che Guevarát.
- Milyen fegyverei voltak?
- Semmilyen, gyűjtötte a fegyvereket, de azokat hatástalanították. Fegyvermániás volt, de nem volt fegyver a kezében már csak azért sem, mert hirtelen ember volt. Egy forradalmár-költő, aki tollal és fegyverrel harcol a szabadságért, a kis emberek jogaiért. A szürke egerek pedig hiába ugrálnak, Rózsa-Flores-ről utcák lesznek elnevezve, múzeuma lesz, szobra lesz.
- Vissza akart térni Magyarországra?
- Vissza. Szerdán azért is hívott, hogy a megjelenő cikkét egyeztessük, akkor mondta, hogy na, megyünk Santa Cruzba egy kicsit kiszellőztetni a fejünket, kicsit piálunk, csajozunk. És kialusszuk magunkat.
- Végrendeletéről lehet tudni?
- Nincs neki, annyira vissza akart jönni. Mi múzeumot csinálunk a nógrádi házából. Azon van egy óriási bankhitel, erre gyűjtést rendezünk, és lesz szobra is. De milyen a nép, már jöttek be hozzánk, hogy van-e pólónk Eduardóról. Nem sűrűn fordul elő, hogy valaki életét adja a nézeteiért. Ő ilyen volt, szinte kereste a halált. De az ő robbantása a 17 világlap volt.
http://www.stop.hu/articles/article.php?id=482074&lstparts=1