Téma: Ángyán ügy
|
tatam |
2012. szeptember 27. 13:57 | Sorszám: 890 |
Biztos csak azért találták ki, hogy zavarba hozzák az űberokos mérnököket... Na, nem mintha ez könnyű lenne, mert azok aztán amit nem értenek, az zagyvaság, vagy nem létezik. Esetleg valami lila ködös bőcsész cucc.
|
|
tatam |
2012. szeptember 27. 12:27 | Sorszám: 886 |
Ne haragudj, de most már kénytelen vagyok személyeskedni, pedig ezt a végsőkig szerettem volna elkerülni. Biztos, hogy elolvastad a hozzászólásaimat? Ha igen, akkor nincsenek neked nagyon súlyos szövegértési nehézségeid? Miért nem lehet megérteni, hogy a tulajdon nem egyenlő a birtokkal, két különböző dologról van szó? Az jó isten megáldjon, nehogy már te olvasd a fejemre, hogy mit mondtak a régi rómaiak! Képzeld, én is tudom, hogy a tolvaj nem lesz tulajdonos, pontosabban nem szerez tulajdonjogot, de veled ellentétben én még azt is tudom, hogy birtokos viszont a tolvaj is lehet. És képzeld, ezt is a régi rómaik találták ki.
|
|
tatam |
2012. szeptember 27. 11:14 | Sorszám: 882 |
De, bizony félreértésben vagy, és talán ezt itt be kellene fejezned, mielőtt egyre hülyébbnek tünteted fel magadat. Annyi az egész, hogy egyszerűen nem érted, miről van szó. Ezért aztán zagyvaságnak minősíted azt, amit nem tudsz felfogni, Ami nem baj, engem legalábbis nem zavar, de az olvasó közönséget ne vezesd félre. Remek példádban minden igaz, csak éppen pont fordítva: a tolvaj igenis birtokosa az autódnak amíg nála van, éspedig jogalap nélküli birtokosa, miközben az a te tulajdonodban van. Ezen rágódj egy darabig, ha továbbra se érted, fordulj szakemberhez, aki élőben elmagyarázza neked a megértéshez szükséges alapvető tudnivalókat, én most itt befejeztem az ingyenes felvilágosítást.
|
|
tatam |
2012. szeptember 26. 08:24 | Sorszám: 856 |
 És ha nagyfröccsről van szó, vagy nem kettőről, hanem háromról? Láttál te már igazi, élő strómant? És akkor kettőnk közül ki is a naiv???
|
|
tatam |
2012. szeptember 26. 08:21 | Sorszám: 855 |
Valóban. Ezért írtam az elébb, hogy a semmis szerződés érvénytelenségére bárki határidő nélkül hivatkozhat. Meg kell találni azt a jogi érdekeltséget, ami biztosítja a perbeli legitimációt, és be kell perelni mindenkit, aki ilyen szerződést kötött 1994 után. De nem kell ködösíteni, nem kell sunyi kis kérdéseket feltenni, hanem konkrétan rá kell mutatni arra az esetre és emberre, akit ez érint. Oszt annyi.
|
|
tatam |
2012. szeptember 26. 08:16 | Sorszám: 854 |
Fatális félreértésben vagy, nem biztos, hogy neked kellene elmagyaráznod a tulajdon, birtok, és a bérlet különbségét. Nem fog segíteni, ha a tulajdon és a birtok mellé még a bérletet is odakevered, mert az utóbbi egy relatív szerkezetű kötelmi jogviszony, az előző kettő pedig dologi jogi, abszolút jogviszony. De ebbe most talán ne menjünk bele. A birtok a tulajdon(jog) egyik eleme, de önálló jogintézmény is. Birtokos az, aki a dolgot fizikailag, ténylegesen magánál, hatalmában tartja. A birtokos lehet tulajdonos, bérlő, tolvaj, vagy számos egyéb jogcímen birtokló, az tehát egyáltalán nem igaz, hogy ami a tulajdonom, az a birtokomban is van. Persze, termőfölddel kapcsolatos ügyekben birtokról szokás beszélni, ami szerintem csak azt jelzi, hogy ebben az összefüggésben az egyébként szokásosnál is nagyobb jelentősége van annak, hogy ténylegesen ki a fizikailag használó. Mert például az kapja a földalapú támogatást, a jelenlegi szabályok szerint - ha jól tévedek. Azt egyébként elfogadom, hogy szerinted a tulajdon ellentéte a nem-tulajdon. Véleményként ez kifogástalan.
|
|
tatam |
2012. szeptember 26. 08:01 | Sorszám: 852 |
Védi a nyavalya, valamit féreértettél. Ismeretek nélkül nem könnyű vitázni. Valóban, most nem szerezhetnek tulajdont - a törvényben meghatározott kivételektől eltekintve - belföldi jogi személyek. De, amelyiknek 1994 előtt volt földtulajdona, az, vagy az ő jogutóda, most is lehet tulajdonosa termőföldnek. Gazdasági társaságban pedig bárki szerezhet tulajdont - mint azt tudjuk.
|
|
tatam |
2012. szeptember 25. 16:00 | Sorszám: 844 |
Amire ment egy válasz. Amit akár el is olvashatnál, és ha még mindig nem értesz valamit, azt beszéljük meg.
|
|
tatam |
2012. szeptember 25. 15:54 | Sorszám: 843 |
Nem az húzna hasznot belőle, aki papíron műveli, hanem az, aki a termelés költségeit tudja finanszírozni. Ha ez nem azonos a végzettséggel rendelkezővel akkor ez utóbbi lenne a jónevű stróman - pont úgy, mint most. A különbség annyi, hogy belföldi magánszemély esetén nincs előírva, hogy milyen végzettség kell az állami földek haszonbérléséhez. Ne nézzük egymást hülyének, ha lehet.
|
|
tatam |
2012. szeptember 25. 14:49 | Sorszám: 838 |
Csűrésről szó sincs, csak próbálom tisztázni, hogy miről beszélünk. A józan ész se rossz, de csak azt követően használható, ha tudjuk a tulajdon és birtok jelentésbeli különbségét. A porhintés a maximálisan megszerezhető 300 hektárról 1994. óta van benne a földtörvényben. Persze, tudom, egy újszülöttnek minden vicc új.
|
|
tatam |
2012. szeptember 25. 14:36 | Sorszám: 836 |
Szerintem meg semmiféle megoldás nincs, illetve a (magán)tulajdon az, ami leginkább bevált. Az Ángyán ügy nemde épp arról szól, hogy az állami tulajdonban lévő földet miért pont az, miért annyiért, miért annyi időre, stb. kapta meg? Képzeld el ezt egy országnyi termőföld esetén. A vége mindenképpen a birtokkoncetráció lesz, legalábbis a történelmi tapasztalatok szerint. Nem mindegy, hogy az én tulajdonom, vagy az államtól bérlem 99 évre? ...Na, ezt meg ki is mondta? Aha, te voltál az!
|
|
tatam |
2012. szeptember 25. 14:07 | Sorszám: 834 |
Akinek 300 hektárnál több termőföld van a tulajdonában, az a 300 feletti részt csak a törvény tilalma ellenére szerezhette. Ez a jogügylet a törvény szerint semmis, a semmisségre bárki határidő nélkül hivatkozhat. Ez utóbbiból következik, hogy ha valakinek konkrét tudomása van ilyen semmis ügyletről, akkor támadja meg a szerződést. Ez lehet felőlem Ángyán professzor, lehet a legjobb Párt legjobb embere, vagy felőlem akár te is lehetsz. Valóban, ha a 300 feletti terület nem a használó tulajdona, hanem bérlet, haszonbérlet, stb., akkor a megtámadó gyűjtsön egy kis pénzt is előre, hogy majd a végén a perköltséget ki tudja fizetni.Ez itt a gondola fórum, nem egy újság, ezért kéretik konkrétan megjelölni, hogy kinek, hol, mennyi termőföld van a tulajdonában, ami meghaladja a földtörvény szerinti maximális területnagyságot. Ha nem, hát kisnyúl.
|
|
tatam |
2012. szeptember 25. 13:56 | Sorszám: 832 |
Akkor mi a kérdés? Beszéljük meg, hogy mit szeretnél kérdezni, vagy magad is fel tudod tenni a kérdést úgy, hogy arra lehessen olyan választ adni, amely mindenki számára értelmezhető? Esetleg kezdjük egészen az elején, a tulajdon és a birtok fogalmának meghatározásánál?
|
|
tatam |
2012. szeptember 25. 13:40 | Sorszám: 830 |
Belföldi magánszemély továbbra is legfeljebb 300 hektár, vagy 6000 AK értékű termőföld tulajdonjogát szerezheti meg. Arra vonatkozóan a földtörvényben nincs korlátozás, hogy mekkora területet tarthat birtokában. Válasz ez a kérdésedre?
|
|
|