Róna Péter szerint meghátrált az IMF és az EU
Korántsem örömteli esemény Róna Péter szerint, de az IMF és az EU meghátrált az Orbán-kormánnyal szemben.
NOL| 2012. június 22. |21 komment
nyomtat email plusz mínusz Küldés Facebook-ra Küldés Twitter-re Felvétel Google Bookmarks-ra
Cikk értékelésBe kell jelentkezni az értékeléshez!
KommentekBe kell jelentkezni a hozzászóláshoz!
kolozsi | 2012. június 22. | 12:03:39A ballibezők és komcsizók figyelmét felhívnám arra, hogy Adó Páva Viktor és garnitúrája akkor lenne jobboldali, ha szívesen látott vendég lenne Londonban, Berlinben, Párizsban, Washingtonban, a többit nerm írom ide.
Hogy milyenek, azt sem írom ide, pihenjen a moderátor.
És azt sem értem, kinek mi a problémája Marx Tőkéjével. Leírja a kapitalizmust, amilyen az jelenleg is. És ne feledjük Orbán valami antikapitalizmust hirdet. Talán feudalizmust vagy valami 60-as évekbeli dél-amerikai féldiktatúrát, pl. Peront?
És el lehet olvasni a Kommunista Kiáltványt is, nem következik belőle sem Lenin, sem Sztálin és híveik. Esetleg egy gazdaságilag jobban sikerült (esetleg SZU néküli) késői Kádár rendszer.
Katalina | 2012. június 22. | 12:03:03
"...meghátrált az IMF és az EU"
Rosszul látja Róna. Szerintem inkább porig alkázták Magyarországot. Nálam a Barossók egyenlőek Sztalinnal.
foximaxi01 | 2012. június 22. | 11:40:30
Felőlem azt olvasol amit csak akarsz. Olyannyira nem tudod mi, hogy lesz mint más. Akkor miért kell játszani az agyad? Lehet ez ez új módi? Ettől lesz menő, hogy fikázza a másikat?
Falatka | 2012. június 22. | 11:23:05
"foximaxi01" - olvasok, épp azért tudom, mi fog történni. De örülnék, ha megírnád, mit olvassak, mert lehet, hogy évtizedek óta nem a megfelelő könyveket olvasom......(Mit szólnál a "Kommunista Kiáltvány"-hoz, vagy a "Tőke"-hez? Olvashatom őket?)
invicta | 2012. június 22. | 11:20:11
Nem tanítok, így nyugodtan kimondhatom amit látok...
"Falatka | 2012. június 22. | 11:01:28
"invicta" -gondolom Te is évtizedek óta Oxfordban tanítasz közgazdaságtant.....
foximaxi01 | 2012. június 22. | 11:15:47
Falatka de tudod, hogy mi fog történni. Ennyi erővel hamarabb is jelentkezhettél volna úgy húsz évvel, akkor most más cipőben járna az ország. A másik megoldás, nem kellene ilyen bődületes baromságokat irkálnod. Olvasgass csendben, mindenki jobban jár vele! Hallatlan, mennyien tudnak itt gondolkodni előre, mi hogy lesz. Vagy csak erre képesek, hogy összeesküvés elméleteket gyártsanak és kinevettessék magukat.
Falatka | 2012. június 22. | 11:01:28
"invicta" -gondolom Te is évtizedek óta Oxfordban tanítasz közgazdaságtant.....Nyugodj meg, ha a hatalmának megőrzéséhez Orbánnak szüksége lesz az ORSZÁG valutatartalékára, simán ki fogja rabol(tat)ni a Nemzeti Bankot, ehhez kell az új alelnök!
lazus | 2012. június 22. | 10:49:44
Nem mindegy?
Orbanek elvesztegetnek 1 evet mire lesz IMF hitel akarmilyen formaban. Ossze-vissza kavartak tavaj ota, beegettek magukat meg az orszagot is szamtalanszor. 300 mrd Ft lesz jovore csak a kamatteher. De most majd verik a melluket, hogy sikerult valamit kicsikarniuk.
elsore | 2012. június 22. | 10:08:05
Á, nem. Nem akarok vitatkozni a tanár úrral, de a dologban csak annyi a hír, hogy közeledik a 2013 és akkor a kormány így is, úgy is ráteszi a kezét a jegybankra.
Az érdekesebb esetek akkor jönnek: elpacsálja-e a devizatartalékot és saját érdekei szerint alakítja-e a jegybank döntéseit?
Az IMF számára az a kérdés, hogy visszakapja-e a pénzét (ha nincs egyéb politikai szándék). Ezért ez csak egy taktikai erőátcsoportosítás; a szerződésben fogják az érdekeiket érvényesíteni. De az is lehet, hogy rosszul látom.
vöröspimpernel | 2012. június 22. | 10:01:44
MNB/Monetáris Tanács
Karvalits Ferenc alelnök Kinevezve:2007. március 27. (6 évre)
Király Júlia alelnök
Kinevezve:2007. július 3. (6 évre)
Simor András elnök
Kinevezve: 2007. március 3. (6 évre)
--
Így aztán mind a Nemzetközi Valutaalap (IMF), mind az Európai Unió meg az EKB rájöttek hogy egyszerűen nincs számukra jó megoldás.
Ha ugyanis tovább keménykednek, jövő márciustól Orbánék röhögve mutogathatnak az új kinevezettek ismeretében akik teljhatalommal lesznek felruházva a szabályokra hogy "de hát ti akartátok ezt annyira"
Ha meg nem keménykednek, most sírnak a Rónák hogy "korántsem örömteli esemény Róna Péter szerint, de az IMF és az EU meghátrált az Orbán-kormánnyal szemben."...
kolozsi | 2012. június 22. | 09:50:12
Lehet, csak jobban szeretik a magyar népet, mint Adó Páva Viktor és népnyúzó haverjai.
Rájöttek, hogy ezeknek semmi sem drága (7-8-9%on felvett hitelek, újabb és újabb sarcok, amiket a kisemberek milliói fizetnek), ha arról van szó, hogy korlátlan hatalmuk legyen (mindenhol a haverjaik ülnek), a zsebükben legyen az igazságszolgáltatás (haver főgyész, főbíró), média a zsebben és maradjon az egykulcsos SZJA, ami által Adó Páva Viktor évi kb. 5 millióval többet visz haza.
Vegyük már észre, hogy az EU és az IMF ezek ellen próbált tenni valamit, míg a népnyúzók éppen azzal etették a zembereket, hogy minden megszorítás az EU és IMF miatt van. Bőven elég lett volna lemondani az egykulcsos SZJA-ról és nem MOL részvénybe tenni a pénzt. És RÁBÁ-ba, amit majd nagy eséllyel privatizálni fognak a havaroknak, mint előző kormányzásuk idején a BÁV-ot.
Persze ide zemberek is kellenek, akik szeretik a hűbéri rendszert (lásd Horthy és kommunizmus).
xanadu | 2012. június 22. | 09:31:10
Baba_piskota | 2012. június 22. | 09:15:27
Nagyon érzékeny vagy.
A jegybank jól működök, tehát a feladatok MOST jól vannak kiosztva.
Ergo:
1. nincs szükség új posztra.
2. új poszt esetén a meglevő vezetők feladatából kell OSZTANI, hogy legyen valami tevékenysége a muksónak.
Azt, hogy mit csinált a szoci kormány kár emlegetni, mert MOST mások vannak döntési pozícióban.
Baba_piskota | 2012. június 22. | 09:15:27
"ugyanis az továbbra sem tisztázott, mivel is foglalkozna ez a Fidesz által kreált jegybankár". Engem megdöbbent ez a szélsőséges fogalmazás. Az Mszp által kreált három jegybankár (a jelenlegi elnök és két alelnöke) nem hasonló jelzőket indokolna. A jegybankelnök ráadásul erkölcsi hulla hiszen odáig vetemedett hogy nem a a gondjaira bízott valutában fialtatta személyes vagyonát hanem kimenekítve azt ennél biztosabb körülmények között őrizte. Legalább volt annyi önbírálata hogy tudta ahogy és ahol ők dolgoznak ott a pénzt nem szabad tartani.
xanadu | 2012. június 22. | 09:11:15
dvhr | 2012. június 22. | 09:00:03
A címzetes sem rossz abból.
Üzleti munkái mellett az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar nemzetközi jogi tanszék óraadója volt 2004 és 2010 között. 2006-ban címzetes egyetemi tanárrá avatták. Emellett az ELTE és Pécsi Tudományegyetem gazdasági tanácsának tagja volt. 2008-ban az Nemzetközi Valutaalappal (IMF) valamint az EU-val való hitelmegállapodásról folytatott tárgyalásokon a második Gyurcsány-kormány tárgyalóbizottságának tanácsadója volt. 2010-től az Oxfordi Egyetem Blackfriars College gazdaságtörténeti vendégkutatója.
foximaxi01 | 2012. június 22. | 09:01:11
A jobbik nem fog sosem 2/3-os többséggel kormányozni, de valószinűleg sehogy sem. Róna Péter mondandója egy dolog. Érdemes lenne Csaba László és Lentner Csaba gondolatait is végighallgatni és elemezni. Nem kisebb szakemberek, mint Róna.
dvhr | 2012. június 22. | 09:00:03
Lehet, hogy ezt mondta, de nem egyetemi tanar.
invicta | 2012. június 22. | 08:59:27
Trendi szöveg, de mit akart mondani valójában?
Whammy | 2012. június 22. | 08:54:09
invicta,
A túlhatalom elleni korlátozás egyáltalán nem rossz dolog.
Whammy | 2012. június 22. | 08:54:09
invicta,
A túlhatalom elleni korlátozás egyáltalán nem rossz dolog.
Remélem nem éljük meg, hogy ez mit is jelent, ha majd a Jobbik kerül 2/3-os poziba.
invicta | 2012. június 22. | 08:48:07
Ja, meg az ÁVÓ mondásán: Érted jöttem nem ellened.
Róna úr elég átlátszó érvelgetése itt a ballib peremén, nem igazán a költőt juttatja eszembe.
xanadu | 2012. június 22. | 08:40:45
invicta | 2012. június 22. | 08:33:46
Érdemes elgondolkodni a költő mondandóján.
Érted haragszom én, nem ellened,
nosza szorítsd meg a kezem, mellyel magosra tartalak álmaimban,
erősítsen az én haragom, dehogy is bántson, kedves.
xanadu | 2012. június 22. | 08:40:45
Érdemes elgondolkodni a költő mondandóján.
Érted haragszom én, nem ellened,
nosza szorítsd meg a kezem, mellyel magosra tartalak álmaimban,
erősítsen az én haragom, dehogy is bántson, kedves.
"Korántsem örömteli esemény Róna Péter szerint, de az IMF és az EU meghátrált az Orbán-kormánnyal szemben."
Hát Róna Péternek bizonyára nem örömteli, fogjon kezet Andorral..
HIRDETÉS
Úgy hírlik, hogy mind a Nemzetközi Valutaalap (IMF), mind az Európai Unió elégedett lesz a jegybanktörvény legújabb változatával – mondta a Népszavának Róna Péter egyetemi tanár. Szerinte korántsem örömteli esemény, hogy az IMF és az EU meghátrált a Fidesz-kormánnyal szemben.
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyelőbizottsági tagjának véleménye szerint a megállapodás feltétele az volt, hogy ha a monetáris tanács továbbra is ellenőrizheti a devizatartalékok felhasználását, akkor a harmadik alelnök személyének törvényben rögzítésével szemben éppúgy nem emelnek kifogást, mint ahogy a monetáris tanács esetleges létszámemelésével szemben sem – olvasható a lap pénteki számában.
Róna úgy látja, az alapvető gondot a harmadik alelnök funkciója jelenti, ugyanis az továbbra sem tisztázott, mivel is foglalkozna ez a "Fidesz által kreált jegybankár".