DR. SUCHMAN TAMÁS tárcanélküli miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Azt gondolom, hogy immár a negyedik fejezetét nyitjuk az Alagi Tangazdaság gazdag kincsestárának, s meg kell nyugtatnom - bár lassan már komplexusaim lesznek, mert én csak megörököltem meg ezt az egész kérdéskört -, hogy kérdéseire olyan választ tudok adni, amely megnyugtathatja az ön választókörzetét és személy szerint önt is. A történetrõl két gondolatot szeretnék röviden mondani. Az egyik, hogy amikor az Alagi Tangazdaság megépítette ezt a komplexumot, akkor az nagyon sikeres vállalkozásnak indult, ugyanakkor néhány évre rá több száz milliós vagy százmilliót meghaladó nagyságrendû veszteséget jelentett magának a tangazdaságnak.
Lehetséges, hogy Demján Sándor ötszázmillió forintos ajánlatot tett a létesítmény megvételére, errõl nincs semmilyen dokumentum, de egyébként az, hogy nem vásárolta meg, teljesen biztos, mert, mint ahogy ön is elmondta, akadt vevõje ennek a létesítménynek, de nem a Demján-féle cég.
Szeretném arról is tájékoztatni, hogy a kilencvenes évektõl folyamatosan próbált a cég ettõl a korábban sikeresnek mondott vállalkozástól megszabadulni, azonban többszöri próbálkozásra sem tudott.
A kérdéseire konkrétan az alábbi válaszokat szeretném adni. Egyrészt valóban az Euroinvest Közép-Európai Befektetési Rt. végezte magát az értékelést. A tihanyi Turist Center értékét 106 millió forint plusz áfa összegben állapították meg. Mint ahogy mondtam, azonban nem az Euroinvest Közép-Európai Befektetési Rt. vásárolta meg, hanem egy majdnem hasonló nevû szombathelyi cég, így kezdõdik, hogy Euroinvest Idegenforgalmi Kft., és 120 millió forintért.
Négy alkalommal országos napilapban közzé tették a pályáztatást. Egyébként magát az értékelési tendert is öt cég közül választották ki. A vevõ tehát az Euroinvest Idegenforgalmi Kft., ennek semmi köze nincs az Euroinvest Közép- Európai Befektetési Rt-hez, így úgy gondolom, hogy személy szerint Demján Sándorhoz sem. Azt gondolom, hogy így megnyugtató választ kaphatott kérdésére, kérem szíveskedjék elfogadni. Köszönöm szépen. (Taps
http://www.mkogy.hu/naplo/088/0880149.htm