Gondola főoldal | beállítások | regisztráció | keresés | GYIK | fórum főoldal | moderáció
  előző téma   következő téma
»  gondola Fórum   » Közélet   » Igaz.- Hamis játék ? SorosGyörgy ?

Ha vissza akarsz térni az előző témához, használd a böngésződ vissza (back) gombját!
   
Fórumunkon a regisztráció szünetel
Téma: Igaz.- Hamis játék ? SorosGyörgy ?
Lehel
  Válasz | 2012. február 26. 08:15 | Sorszám: 52
Nem tudom, Te hol élsz, de azt tudom, hogy Magyarországon az exportfüggőség miatt egyre ritkábban tesznek hallisztet a nagyüzemi csirkék tápjába.
Egyes feldolgozók már csat ún. ÁTM.-es, azaz állati terméktől mentes takarmányon nevelt állományokból vágnak.
Az persze más kérdés, hogy szükséges ezen fajtáknak szóját adni, amitől ízetelenek maradnak (szerintem nem halízű,hanem íztelen ),továbbá a "verseny" miatt a tömegélelmezésből kiestek azok a fajták, amik költségben magasabb terhet jelentenek, tehát a jó minőséget, azaz jobb ízvilágot és izmoltabb húst adnak és azok maradtak, amikkel a
legolcsóbb önköltséggel hozható a maximális SÚLY ,mert azt képes mérni a kereskedő és abból számolható jövedelem !!!

Ma ez lett a legfontosabb sajnos

Ha két csirkét látsz a pulton, egyiket 600 ft/Kg áron, a másikat 2000 Ft/kg áron, szerinted melyikből adnak el többet ?
A súly/költség hányados számít a piaci oldalról,illetve van egy szűk szegmens, a tanyasi csirkék szegmense, ahol az ár 2-3 szorosa a kommersznek, de sokkal kisebb az eladható tömeg és abból származó haszon.
Valójában - ha nem kistermelőtől veszed - az ipari méretekben nevelt tanyasi csirkék (CORA,TESCO...) is tápon nevelkednek, amely hallisztet szintén nem, hanem szóját tartalmaz és néhány íz és színjavítót ( a szójától jó húsformák alakulnak ki, de ízetlenek maradnának)

A kedve szerint élő,udvaron ráérősen kapirgáló,lassú növésű fajtákból csak kistermelőtől,vagy a rokonok kertjéből kaphatsz ( legízletesebb az ősi magyar kendermagos husa, amit 4-5 hónapig kell tartani és akkora hozza azt a súlyt kétszeres takarmány fogyasztás mellett mint a kommersz 5 hét alatt ).
Minőségben,ízvilágban legjobb ez, majd a következő fokozat a francia label rouge rendszerben nevelt, majd a master good )
Tudni kell azt is, hogy a szabadon tartott csirkéket itt ma már őrizni kell,mert elhordja a "féreg".
Árban tehát olyan magas az előállítási költsége, hogy csak szűk réteg képes Magyarországon megfizetni, tehát üzletileg nem igazán rentábilis a forgalmazása sem, mivel nagy tömegben nem lehet eladni,ezért nem szabad termelni sem !!!

( Nem a tápon, nagy tömegben nevelt mastergood tanyasiról beszélek, mert az főleg zártan és tápon nő,értékesül pontosan szabályozott körülmények között )

Előzmény: 51

Időzóna: CET  

         előző téma   következő téma
Ugrás:

Email a webmesternek | Gondola