Nem tudom, Te hol élsz, de azt tudom, hogy Magyarországon az exportfüggőség miatt egyre ritkábban tesznek hallisztet a nagyüzemi csirkék tápjába. Egyes feldolgozók már csat ún. ÁTM.-es, azaz állati terméktől mentes takarmányon nevelt állományokból vágnak. Az persze más kérdés, hogy szükséges ezen fajtáknak szóját adni, amitől ízetelenek maradnak (szerintem nem halízű,hanem íztelen ),továbbá a "verseny" miatt a tömegélelmezésből kiestek azok a fajták, amik költségben magasabb terhet jelentenek, tehát a jó minőséget, azaz jobb ízvilágot és izmoltabb húst adnak és azok maradtak, amikkel a legolcsóbb önköltséggel hozható a maximális SÚLY ,mert azt képes mérni a kereskedő és abból számolható jövedelem !!!Ma ez lett a legfontosabb sajnos Ha két csirkét látsz a pulton, egyiket 600 ft/Kg áron, a másikat 2000 Ft/kg áron, szerinted melyikből adnak el többet ? A súly/költség hányados számít a piaci oldalról,illetve van egy szűk szegmens, a tanyasi csirkék szegmense, ahol az ár 2-3 szorosa a kommersznek, de sokkal kisebb az eladható tömeg és abból származó haszon. Valójában - ha nem kistermelőtől veszed - az ipari méretekben nevelt tanyasi csirkék (CORA,TESCO...) is tápon nevelkednek, amely hallisztet szintén nem, hanem szóját tartalmaz és néhány íz és színjavítót ( a szójától jó húsformák alakulnak ki, de ízetlenek maradnának) A kedve szerint élő,udvaron ráérősen kapirgáló,lassú növésű fajtákból csak kistermelőtől,vagy a rokonok kertjéből kaphatsz ( legízletesebb az ősi magyar kendermagos husa, amit 4-5 hónapig kell tartani és akkora hozza azt a súlyt kétszeres takarmány fogyasztás mellett mint a kommersz 5 hét alatt ). Minőségben,ízvilágban legjobb ez, majd a következő fokozat a francia label rouge rendszerben nevelt, majd a master good ) Tudni kell azt is, hogy a szabadon tartott csirkéket itt ma már őrizni kell,mert elhordja a "féreg". Árban tehát olyan magas az előállítási költsége, hogy csak szűk réteg képes Magyarországon megfizetni, tehát üzletileg nem igazán rentábilis a forgalmazása sem, mivel nagy tömegben nem lehet eladni,ezért nem szabad termelni sem !!! ( Nem a tápon, nagy tömegben nevelt mastergood tanyasiról beszélek, mert az főleg zártan és tápon nő,értékesül pontosan szabályozott körülmények között )
|