Gondola főoldal | beállítások | regisztráció | keresés | GYIK | fórum főoldal | moderáció
  előző téma   következő téma
»  gondola Fórum   » Közélet   » Franciaellenes kirohanások az amerikai sajtóban

Ha vissza akarsz térni az előző témához, használd a böngésződ vissza (back) gombját!
   
Fórumunkon a regisztráció szünetel
Téma: Franciaellenes kirohanások az amerikai sajtóban
Konkoly
  Válasz | 2003. február 11. 20:19 | Sorszám: 0
Már ide jutottak az "idióta" amerikaiak.Ha nem vagy hajlandó gyilkolni akkor "senki" vagy !

Franciaellenes kirohanások az amerikai sajtóban
2003. február 11. 18:11


Udvardy Zoltán
A New York Post felhívja a figyelmet: a franciák nem tusolnak mindennap, ebben is különböznek az amerikaiaktól, míg a Wall Street Journal Chiracról azt írja, hogy ’’törpéből lett Jeanne d’Arc, üres koponyával’’.


Meghaltak Franciaországért, de az elfeledte őket – írta címoldalán a New York Post egy katonatemető fotójával sokkolva olvasóit
Az iraki válság miatt egyre élesebben szemben álló francia és amerikai pozíciók az amerikai médiában egyre keményebb, franciaellenes publicisztikák, vezércikkek, karikatúrák özönét szabadították el – számolt be az AFP washingtoni tudósítója.

Az amerikai katonák ’’készek harcolni és meghalni azért, hogy megmentsék a világot egy újabb, hitvány zsarnoktól (mint amilyen Adolf Hitler volt), és hol vannak a franciák? Elbújtak, betojtak félelmükben. Mondjuk ki: Éljenek az anyámasszony katonái!’’ – olvasható a népszerű napilapként jegyzett New York Postban.

A New York Times kommentátora, Thomas Friedmann azt javasolta: Franciaország váljon meg állandó tagságától és vétójogától az ENSZ Biztonsági Tanácsában India javára, amely még mindig komolyabb, mint Franciaország az utóbbi időszakban. A lap olvasóinak egyébként figyelmébe ajánlotta a frankofóbia lexikonát is.

A francia-ellenes karikatúrák özönéből az AFP válogatása többek közt azt emeli ki, melynek tanúsága szerint ha Jerry Lewis, népszerű amerikai komikus lenne a külügyminiszter, akkor jóval könnyebb volna a franciákat meggyőzni. Egy másik képen egy fiatal franciát (felismerhető svájci sapkájáról és nagy bajszáról) szorongat karjaiban, menyasszonyaként, a hatalmas méretű Szaddám Huszein, aki egy halálfejes pajzsot emel maga elé. ’’Meg fog változni, csak időt kell hagyni neki’’ – mondja a kolosszus karjaiból a francia.

Azt követően, hogy a Fox News sztár kommentátora, Billy O’Reilly egy este felszólította a tévénézőket, árasszák el a francia hatóságokat ellenvéleményeikkel, a washingtoni francia nagykövetség szóvivője már másnap reggel 1100 ’’kellemetlen’’ e-mailről számolt be. Az amerikai média szereplői közül naponta 20-30 amerikai újságíró ostromolja kérdéseivel a francia missziót.

Süllyedjenek bármilyen mélységekbe is ezek a támadások (a New York Post odáig ment, hogy hétfői számában a franciákat úgy állítja, be, mint akiknek a ’’szokásaik mindenben eltérőek az amerikaiakétól, beleértve az Amerikában szokásos mindennapi tusolást’’, míg a Wall Street Journal Chiracról azt írja, hogy ’’törpéből lett Jeanne d’Arc, üres koponyával’’ semmiféle jogorvoslat nem lehetséges, ezt ugyanis nem teszi lehetővé az amerikai jogrendszer – kesereg az AFP tudósítója.

Időzóna: CET  

         előző téma   következő téma
Ugrás:

Email a webmesternek | Gondola