Új téma  Új hozzászólás

Gondola főoldal | beállítások | regisztráció | keresés | GYIK | fórum főoldal | moderáció
  előző téma   következő téma
»  gondola Fórum   » Kultúra   » Emlékek szárnyán (2. oldal)

 
A téma oldalai: 1  2 
 
Fórumunkon a regisztráció szünetel
Téma: Emlékek szárnyán
keresztkem
  Válasz | 2017. augusztus 21. 09:01 | Sorszám: 20
Jelen sorok írója sok emléket őriz a lelkében a "közeli-nek"mondható múltból. Például ez a most mögöttünk hagyott nagyon meleg nyár ugyancsak az 1958-as vagy '59-es nyarat idézi, amikor szintén nagyon meleg volt, akkor úgy tartottuk, úgy hittük, "olyan meleg nyár, mint "az", nem volt és nem is lesz soha!" Olyannyira, hogy azt a nyarat közvetlenűl követően, talán már szeptemberben a Rádióban elhangzott egy "Rádióoperett vagy Rádiójáték"--vagy a kettő nagyon ügyes és szerencsés kevercse--azzal a címmel, hogyasszongya: "38 FOK ÁRNYÉKBAN!"
Hát ez elképesztő volt, óriási sikerrel--intellektuális siker volt persze ez akkoriban, s nyilván nem annyira prolisiker--amelyiknek a zenéjét a kiváló GYÖNGY PÁL írta, a szövegkönyvét pedig talán Baróti Dezső. A téma: a BUDAPEST NAGYMELEG NYÁR VOLT, Neményi Lili-vel, Rozsos Istvánnal és még ki tudja kikkel a főszerepben. Slágerek és nagyon nívós zene jellemezte, Pestre érkezett világhíres francia sanzonett-tel--aki a valóságban is volt, az akkoriban "nagynevű" Lucienne Boiyret, ma már a kutya se tudja ki volt ő, s legföljebb néhány félig törött bakelitlemez őrzi az emlékét. Mindenesetre abban az időben a Rádió volt a "nagy szám"--már akiknek(?!)--s a Rádiójáték, amit 'mindenki hallgatott. Mellesleg azon a nyáron indult a "A SZABÓ CSALÁD" is--ha mond ez ma már bárkinek valamit is.
keresztkem
  Válasz | 2017. augusztus 07. 13:05 | Sorszám: 19
1958. Nyár. Az akkori nyár legnagyobb slágere Domenico Modugno: Volare c. száma volt. Minden strandon, a Balaton mellett,sörkertekben, presszókban, utcákon ezt a számot lehetett kihallni a preszókávéillatban:
Ime:
https://www.youtube.com/watch?v=7wWiC0e3b2I

Kezdett "beszivárogni" a "bűnös nyugat".....

keresztkem
  Válasz | 2017. augusztus 03. 15:43 | Sorszám: 18
Az '58-as "vizes" EB-ből a következőkre emlékszem.
1.) Megnyerte a 100m-es férfi gyorsúszást Dobay Gyula.
2.) 100m-es női gyorson győzött Bajnógel Csilla--a később Madarász Csillaként versenyző sprinterhölgy.
3.) 200m-es férfi pillangó-ban ezüstérmes lett a Honvéd-os Tumpek György.
4.) 1500m-es férfi gyorsúszásban az egri Katona Józsi győzött, 18 p-en belüli idővel, ami akkoriban nagy dolog volt.
Csak érdekességképpen: a férfi 100 gyorson Dobay 57.6 mp-es gyorsúszóideje hatalmasnagy eredménynek számitott, miközben ugyanezen a távon a lányok 1p 02 mp körül úsztak.
5.) Női 200m-es mellúszásban Littomericzky Mária és Killermann Klára a 3.-4. helyen végeztek
6.) És persze aranyérmes lett a férfi vízipólóválogatott, Jeney (Boros)--Hevesi, Markovits, Bolváry--Kanizsa, Szívós, Kárpáti összeállitásban. A szövetségi kapitány talán Komjádi Béla (vagy Brandy Jenő) volt.
keresztkem
  Válasz | 2017. augusztus 01. 05:56 | Sorszám: 17
Nyár volt, 1958 nyara. Napfényes forró, villámlással- égiháborúval; dühös égzengésekkel, mint az idei. Jelen sorok írója még nem volt 12 éves és a forradalom még csak 2 éve, sőt még nem is egészen 2 éve múlt, hogy "leverték". Túl voltunk már Nagy Imre fölakasztásán, a véres bosszúk egy részén. Budapesten voltunk augusztusban Édesapámmal, Budán, a Ménesi úton laktunk --egy akkor úgy mondták--"iparitanulóintézeti" kollégiumban, ami most nem tudom hogy, s miképp funkcionál. Magyarország, a "Magyar Népköztársaság" Úszó-, és Vízilabda Európabajnokságot rendezett azon a nyáron augusztusban a Margitszigeten a "Nyitott uszodában"--akkor még nem hívták Hajós Alfrédnak. A Ménesi útról 61 es villamossal mentünk a "szélkálmántérre", s onnan tovább a "szigetre". Talán 26-os busszal az uszodához, az "Úttörőstadiontól" a "szigetbejárattól". Nagy "felhajtás" volt "az" akkoriban épp úgy mint ez a mostani "vizes VB"--igaz az akkoriban csak EB volt. A legnagyobb kérdés "előtte" az volt, hogy Melbourne után és a "világból", azaz "nyugatról" ki jön haza a "nagy eseményre", ki jött MÁR haza a "disszidálásból" a jelentős sportolóegyéniségek közül és ki nem. Példáult tudtuk hogy hazajött Kárpáti és Markovits, de nem jött haza Zádor és Gyarmati.Vízipólósok, csodavízilabdázók. Az úszók közül hazajött Tumpek--pillangóúszó--és Kunsági--mellúszó. De nem jött haza Gyenge Vali és Szőke Kató....S azután "beütött", hogy hazajött a melbourne-i vízipólós "hősök" közül a kapus Boros és a csatár Kanizsa....És megbocsájtottak nekik is a "kommunisták", ergo az EB-n akár játszhatnak is a magyar, olimpiai bajnok pólóválgatottban.
(FOlyt.köv.)
keresztkem
  Válasz | 2017. július 01. 09:08 | Sorszám: 16
A KERESZT az EGYESEGYEDÜLI--szerintem legalábbis--amivel kapcsolatos "cikizésben" NEM ÉRTEK egyet--sem Önnel sem bárkivel, aki arról rosszat vagy akárcsak gúnyorosat mond.Úgy is mondhatnók: KERESZTBŐL SEMENNYI SEM ELÉG(!) és minden mennyiség és "fajta" az emberiség JAVÁT szolgálja, még azokét is, akik mindezt föl sem fogják.(vagy arról vannak, lennének meggyőződve: ez egyáltalában nincs így) Vagy nagyonis abban a tudatban--TÉVTUDATBAN(!)-- élnek, hogy ők "nagyonis" fölfogták, s ezért kapálóznak, gúnyolódnak,hadoválnak ELLENE,( a lereszt ellen) éppen mert halovány fogalmuk sincs róla MI IS A KERESZT az embernek, az emberiségnek.Persze ők azt hiszik hogy tudják, de valójában nem tudják.DE(!)nem baj, mert biztos, hogy megtudják,legföljebb most még mindezt nem hiszik el. De az ő dolguk az ő bajuk....
TEFU
  Válasz | 2017. június 30. 20:35 | Sorszám: 15
Sőt! Homokozó fesztivál is van, kéz a kézben viszik a kis vödröcskéiket, köcsögöcskéiket, elpipiskednek a homokban, buzgón hancúroznak seggrepacsi közben, keresztet tolnak mindenki orra alá, és minden elképzelhető lyukba!
Éljen az egészség! Éljen a demokrácia! Éljen a szabadság! Éljen a ...! Szóval éljen mindenki! Keresztém meg buzgón imádkozhat az emberiség bűneiért! Felajánlom az összes topicot!
keresztkem
  Válasz | 2017. június 26. 10:31 | Sorszám: 14
Tele van a tököm a túl sok nyári "fe(a)sztivállal"! Ma már annyi ilyen "rajcsúr" van Mátészaékától Szentgotthárdig szerte e csonka Honban, hogy szinte nem győzi a szegény kultúrakedvelő magyar kapkodni a fejét--meg a lelkét, ha van olyan nekije persze--hogy mellikre figyeljen oda, vagy melyiknek a rendezvényeire zarándokoljon el? Igy azután sokszor és sokan úgy segítenek magukon, hogy NEM MEENEK EL EGYIKRE SEM--az a biztos! Mert a lecsófesztiváltól a bajúsznövesztők fesztiválján át az aranyjános fesztiválig és a kodályfesztiválig minden szar van ma már--csak győzze a magyar dolgozó pénzzel meg benzinkőccséggel...ugyi.
keresztkem
  Válasz | 2017. május 30. 12:03 | Sorszám: 13
Életem hosszú évtizedei alatt--korábban-- nagyon szerettem, de főleg tiszteltem a MŰVÉSZETEKET, annak majd' minden ágát és válfaját. Szeretem és kedvelem ma is a művészeteket.
De akkoriban, nem utolsósorban pap művészetkevelő, sőt pap- művész barátaim és ismerőseim erős hatása révén azt gondoltam őszintén, és a legerősebb hittel: AZ IGAZ ÉS TISZTA MŰVÉSZET MAJD ÜDVÖZITI SŐT ISTEN KEGYELME RÉVÉN MEGVÁLTJA ÉS ÜDVÖZITI A VILÁGOT, A GONOSSZÁ ÉS BŰNÖSSÉ VÁLT EMBERISÉGET. Ma már tudom-látom: ez biztosan nem lesz így! Sajnos.
A Világot csak a szeretet és a tiszta jóság válthatja meg, ha remélhetőleg valaki vagy valami egyáltalában megváltja és üdvöziti, amiben azért hiszek.
keresztkem
  Válasz | 2017. május 20. 16:37 | Sorszám: 12
"Emlékeim szárnyán" arra az időre gondolok vissza, amikor még korábban írhattam ide. És írtam is "tökegyedül"--vagy majdnem tökegyedül hosszú időkig-- talán több, mint egy évig is. És szinte nem is hiszem azt, hogy tavaly, azaz 2016-ban írtam ide legutoljára)?!), amint azt dátum szerint az "itteni rendszeradminisztráció" mondja és tükrözi. Dehát lehet...
Még próbáltam a "sárga gondolára" is írni ezt azt amazt amit ott a NAGY ÖNKÉNYDIKTÁTOR Rendes Kis "kegyeskedett megengedni". Azután megalázón kioktatott, "megfegyelmezett" engem, az azóta 6 unokássá lett 71 éves embert, s később már oda se' szabadott nekem írni..... És nem igazán tudtam soha sem hogy miért. Noha "bűntelen" és "indulattalan" valóban nem voltam soha, sőt, valóban csúnyán is beszéltem-írtam--ez igaz! De azért amit írtam, annak azért volt stílusa is tartalma is és főleg HITE volt...mindig. Bűnösen, megalázottan is volt, ahogyan most is van.HÁLA ÉRTE MINNDENHATÓ URAMNAK ISTENEMNEK! ÁMEN!
keresztkem
  Válasz | 2016. június 19. 09:23 | Sorszám: 11
Mindenesetre a futball akkor, 1958-ban is "ügy" volt az '56-os forradalom után még mindég egyfajta "politikai lázban" égő és élő Magyarországon. Méghozzá nem is "kis ügy"... Emlékszem, hogy a Wales elleni meccset úgy hallgattuk diósgyőr-vasgyár-i családi házunk udvarán, hogy szalonnasütést rendeztek a szüleim a "kertben", s a "világvevő" "varázsszemes Orion" nagyrádiónk ki volt rakva a konyhánk ablakába--meleg nyár lévén. És a meccs forgatókönyve az volt, hogy Wales szerezte meg a vezetést a "hórihorgas" Charles fejesgóljával, amit a Puskás helyén játszó balösszekötő Gilicz kiegyenlitett. Végül a második félidő végefelé Charles rúgott még egy gólt, aminek következtébe válogatottunk jöhetett haza Svédországból.
keresztkem
  Válasz | 2016. június 17. 13:45 | Sorszám: 10
1958 nyarán, így június közepétől kezdődően futball VB-t rendeztek Svédországban. Ezen a VB-n ott volt a magyar válogatott is, persze Puskás, Kocsis és Czibor nélkül. A mi 4-es előselejtező csoportunkban rajtunk kívül Wales, Bulgária és még valamilyen nagyon gyenge csapat volt--talán Luxemburg vagy valami ilyesmi--nem emlékszem már rá pontosan. Az ottani meccsekkel nagyjából egy időben VÉGEZTÉK KI Budapesten Nagy Imrét, és még 3 társát. Svédországban magyar disszidensek elég jelentős számban drukkoltak a magyar futballválogatottnak persze, amiben az egykori aranycsapatból játszott Grosics, Bozsik, Hidegkúti és még talán Sándor Csikar is--igaz utóbbi csak "tartalék" volt az "aranycsapatban", vagy néha még az sem. Vajon tudták-e a Magyarországról elmenekült "forradalmárok", hogy milyen véres megtorlások történnek azidőtájt Pesten? Mi itthon se nagyon tudtuk persze, de a Szabad Európa, meg az Amerika Hangja azért "bemondta"m, így feltehetően azok a magyar disszidensek is tudhatták, akiket a sors történetesen Skandináviába sodort....Kinek drukkoltak ők vajnon? És hogyan és miért?
Wales -től 2:1-re kikaptunk, John Charles góljaira a Szegedről beválogatott Gilicz válaszolt...
keresztkem
  Válasz | 2016. június 09. 08:28 | Sorszám: 9
METEOROPÁTIA

Nem vagyok "oda" a "záporért" meg a "zivatarért". Sőt a nyári hűvös-hidegért sem "vagyok oda" DE!
Nem gondolnám hogy a hideg meg az esős idő (meg télen a havas-jeges-szeles) az valami "am block" "ROSSZ" lenne. Inkább úgy gondolnám--Assziszi Szent Ferenccel együtt--hogy a TEREMTÉS RENDJÉBEN MINDENNEK "HELYE" és funkciója van. A HŐSÉGES PÁRÁS MELEGNEK IS, meg a jeges-fagyos hidegnek is, az ESŐNEK HÓNAK MEG KÜLÖNÖSKÉPPEN.
Mindezt azért tartom szükségesnek elmondani, sőt leszögezni, mert manapság túl sok ember--főleg a hölgyek közül--a kelleténél NAGYOBB jelentőséget tulajdonit a meteorológiai jelenségeknek; sokan már-már kórosan nagyot. Még azt is mondhatnók, hogy manapság elég sok az ú.n. METEOROPATA a világunkban és környezetünkben.

keresztkem
  Válasz | 2016. június 01. 21:22 | Sorszám: 8
Emlékeim szerint a futball Európa Bajnokság--válogatott csapatok számára--valahogy nem igazán volt túl nagy esemény az 50-es, 60-as évek Európájának futball-köz-életében. Annak ellenére nem, hogy maga a nemzetközi futball közélet messze eseményszegényebb volt akkoriban, mint amilyen a mostani. És annak a körülménynek ellenére is, hogy kevesebb meccsre sokkal-sokkal TÖBB(!) néző járt, ill. ment ki a stadionokba, mint ahányan megteszik ezt manapság.
Emlékszen például egy, talán 1962 novemberében, Párizsban lejátszott Franciaország--Magyarország válogatott meccsre--nmely már nem tudom, hogy "tétmeccs" volt-e avagy "barátságos", szóval ezen a meccsen majdnem 90 ezer francia(!) néző volt az akkori legnagyobb párizsi stadionban. És ezt a mérkőzést "idegenben" a francia válogatott ellen a magyarok 3:2-re megnyerték úgy, hogy a 3. magyar gólt a Fradi akkori balösszekötő kiválósága Rákosi Gyula--akit ma inkább "baloldali középpályásnak" neveznének-- rúgta, aki nem volt egy kifejezetten góllövő csatár, mert az inkább Albert és Tichy voltak--és néha Göröcs.
keresztkem
  Válasz | 2016. január 30. 08:57 | Sorszám: 7
Erre inkább nem is válaszolok. Nekem jó így.(mert "erre a szintre"--az önére-- nem süllyedek)
panda
  Válasz | 2016. január 30. 08:39 | Sorszám: 6
'egyetértés'??? ez meg hogy jön ide?.. ki beszélt itt ilyesmiről??

fórumokon való ámokfutásaid nem 'AZT' (:-)) bizonyítja.
mi a francnak síróskodsz itt, ha szerinted igazad van?? qurváányázgassál csak mindenhol, azt mindenhol nagyon szeretik!

te még az élő fába is belekötsz, csak hogy valami mást mondj!...
egymás körül keringő kettős csillagok nem keringenek egymás körül, mi?.. mert te aszondod! :-D

ja, és hajtogasd csak a korodat, mer ügye pl. az nagyon számít, hogyha valakinél mondjuk hét évvel idősebb vagy... hűha

qurváányázgassál továbbra is, attól nő az ember igazsága!

keresztkem
  Válasz | 2016. január 30. 08:02 | Sorszám: 5
Szóval. Az önnel--és hasonlókkal-- való EGYET NEM(!) ÉRTÉS MÁR ÖNMAGÁBAN IS "AZT" BIZONYITJA, HOGY HELYES ÚTON JÁROK. Ennek az elvnek a helyességét EDDIGI ÉLETEM TÉNYEI, s MAGA a csaknem 70 éves ÉLETEM)!), MINT TÉNY FÉNYESEN BIZONYITJA.( ami annyit tesz: ha egy óra múlva meghalok, már akkor is MEGÉRTE, így és csakis így élnem!)
panda
  Válasz | 2016. január 30. 07:56 | Sorszám: 4

Q.E.D.
keresztkem
  Válasz | 2016. január 30. 07:09 | Sorszám: 3
Nem értünk egyet--nyilván. DE NAGYON ÖRÜLÖK ENNEK, AZ ÖNNEL VALÓ EGYET NEM(!) ÉRTÉSNEK. Ez--mindennél fényesebben-- bizonyítja, hogy IGAZAM VAN. ÉS NEKEM VAN IGAZAM. Köszönöm Neked Uram Jézus.
panda
  Válasz | 2016. január 29. 20:05 | Sorszám: 2
ellenkezőleg! te nem ismered a való világot, és az internetes fórumok világát sem :-(
ha ismernéd, akkor bizony jó néhány kérdés kapcsán inkább kissé magadba szállnál, s próbálnád nem tenni nevetségessé magad...
te csak nagyon kevés dolgot határozhatsz meg, "csak úgy"!
keresztkem
  Válasz | 2016. január 29. 15:19 | Sorszám: 1
Én itt majdhogynem KÖZÚTÁLATNAK örvendek. (a "sárga Gondolá"-n meg méginkább) Mindenki bánt s rosszat mond rólam, s akik nem mondanának, azok hallgatnak. Nem baj. Legalább ismerem a VALÓ VILÁG-ot. Ma Magyarországin ILYENEK azok az emberek, akik arra adják a fejüket, hogy néha fórumoznak. A "tisztességes normális emberek"--akik közé én is besorolom magamat--nem vetemednek ilyesmire. Azért nem biztos, hogy EBBEN, de csakis EBBEN igazuk van. Ilyen tisztességes-normális ember--VOLT(!)--a kedves Gyöngy levelezőtárs is anno.
keresztkem
  Válasz | 2016. január 26. 16:58 | Sorszám: 0
2013.január 28-án (tehát majdnem pontosan 3 éve) 19 óra 57 p.-kor ezt írta a "kék Gondola" egy másik topicjába az általam nagyon tisztelt és kedvelt "Gyöngy" levelezőtárs(hölgy):

"Megünneplem a gondola-fórum visszatértét egy szép Bach-kantáta-részlettel:
"Erbarme dich, mein Gott" - Magdalena Kozena"

Fáj, hogy nem tudom Neki megköszönni azt a sok értéket és szépet, amit Ő a "Zene, zene, zene stb...stb" c. topicjában írt, ill. idézett...
k.k.

Időzóna: CET
A téma oldalai: 1  2 
 

Új téma  Új hozzászólás       előző téma   következő téma
Ugrás:

Email a webmesternek | Gondola