Új téma  Új hozzászólás

Gondola főoldal | beállítások | regisztráció | keresés | GYIK | fórum főoldal | moderáció
  előző téma   következő téma
»  gondola Fórum   » Vallás - filozófia   » Jézus feltámadása, Pál találmánya...

Ha vissza akarsz térni az előző témához, használd a böngésződ vissza (back) gombját!

Fórumunkon a regisztráció szünetel
Téma: Jézus feltámadása, Pál találmánya...
SenKyse
  Válasz | 2009. április 01. 12:58 | Sorszám: 685
Idézet:
SenKyse, csak magyarázkodás, amit Te folytatsz kellő ismeretek hiányában... Isten soha nem válik emberré valójában és az ember se Istenné...

Na igen. Rossz lelket kaptam a Folytonosan változó sz. v-tól?
Lehet. Te meg jót (minden a Szűzben, kitűnő fényszögekkel).
De innen szép a győzelem. (és Buddhának is rossz konstellációja volt, ez vígasztal)
*
Mivel, akiket idézek, szentek,teológusok, filozófusok, művészek- azokat mind bolondnak tartod, tudomásul vettem, hogy nincs értelme idézni őket.
A szentiratok- kinyilatkoztatások- aki ezt nem hiszi, nem úgy olvassa, ahhoz nem fognak szólni, aki ellenszenvvel közelít bármihez az nem fogja megérteni azt, mert elzárja tőle magát. Csak a szeretet képes a titkok kapuját megnyitni a megértés felé.

Ha sakkoznánk, vedd úgy, előnyt, for-t adtam. Neked ott a hadsereg (Efemeridák, táblázatok, történelem könyvek, tőzsdei-mik is?, újságok, Marx-Lenin összes- egybefűzve, aranygerinccel, politikai-gazdasági tanulmányok,tanok, Gyalogok: politikai-gazdasági indíttatású álművészeti alkotások)
Én levettem: a királynőt (Eckhart M)
a tiszteket (misztikusok, skolasztikusok, keleti és nyugati idealista filozófusok- vagyis filozófusok )
a gyalogokat (szakrális művészetek)
a királyt (tudatom kiüresítettem)
* * * * * * * * * *
és most tapasztalok valamit
nincs semmi - üres - van – születik egy gondolat- születik egy érzés –
születik egy légzés- tehát azt, amikor létesül valami, azt a pillanatot átélem
A gondolat születése ugyanolyan fontos pont, mint egy lény születése.
Ugyanis az nem volt- egyszer csak lett. Nem is akárhol –a tudatomban.

A létesülés pillanata megragadható (még ha nem is tudom kommunikálni, de ez nem véletlen, a misztikusok sem tudják a lényegét kimondani, talán leginkább a költők, képekben, azt, ami eredendően még nem kép (Poeta sacer) - kiterjedés nélküli középpont.- ezt át kell élni – aki átélte- az meg fogja találni, azokat, amik erről szólnak- ezt járják körül)

Tehát ez megtörtént. Biztos, hogy rossz konstellációban, a spártaiak nem vonakodtak volna velem kirándulást tenni a Taigetoszra. Mondjuk 9 évesen.
És akkor – miután mindenki hülyének néz, mert nem tudom elmondani, mit átélek, azután el kezdem keresni. És azt találom:
Καὶ ὁ λόγος σὰρξ ἐγένετο
S az Ige testté lett
Figyelmezzünk: nem emberré – testté (σὰρξ lett.
A gondolat, az érzés is "test" ilyen szempontból.
Ekkor lesz: idő és tér – mert a testek mozgásukkal (mozgás, esemény, történés) kifeszítik a tér-idő-hálót.
Egy kiterjedés nélküli PONT nem tud ilyet tenni. És idő és tér feletti – mivel ez a forrás – amiBŐL keletkezik. Kilép a Létből- létesül.
Akkor erre azt mondom :igaz, mert átéltem (nem elhittem )
Creatio ex nihilo – teremtés a semmiből.
In principio- Ἐν ἀρχῇ – nem időhatározó szó!! (brésit) Eredetében – nem időhatározó!
A LÉT – saját örök teljességéből (egy) hozza létre a világot (kettő→ több)
Mondható, hogy ez a létesülés Δt→0 minden pillanatban van– mert a LÉT időfeletti.

Akkor ezt látom, és pontosnak érzem – ez névadás – így nevezem ezentúl, azt, amit tapasztaltam:
Ἐν ἀρχῇ ἦν ὁ λόγος, καὶ ὁ λόγος ἦν πρὸς τὸν θεόν, καὶ θεὸς ἦν ὁ λόγος.
Kezdetben volt az Ige, az Ige Istennél volt, és Isten volt az Ige.

Ezentúl, amit tapasztaltam – Istennek és Igének nevezem.
A magyar Ige szavunk nagyon szép, mert kifejezi, ez a kilépés pillanata, cselekvés, történés.

Viszont nem mondhatom, hogy ez a LÉT –aminek neve már: ISTEN, IGE :
ilyen ↔ olyan, jó ↔ rossz, mert itt még nincs dualitás- mert az csak térben-időben lehet.
Min. két dolog között, ami térben és időben van, valamilyen relációban, ellentétben, harcban.
yin- yang, éjszaka-nappal
És ezek: jó-rossz, itt keletkeznek, a létesültek között - relációban.
És el is múlnak, nincs önálló szubsztanciájuk- kettesével vannak- egyik megszűnik
- azonnal a másik is.***
Ezekhez (a már létesültekhez) valóban nem akar eljutni senki, dicsőíteni se akarja senki,
Keresni- hogy mi a jó, mi a rossz kell, de ezt ne nevezzük ISTENNEK, IGÉNEK, mert itt már – tulajdonságokkal ellátva, itteni okokkal bírnak, nem a LÉTBŐL erednek, onnan a kilépés, a teremtés. Formafelettiből → a forma. Tulajdonságfelettiből→ a tulajdonság.
Emberfelettiből, létből → az ember, a létesült.
Egy analógia: A forrás magasabban van, mint a tenger. A forrás rejtett, titkos, nem látható.

Kérdésem:
Elfogadod-e eddigi, bábunélküli lépéseimet, vagy a fejemre húzod a sakktáblát, mérgesen
.

Ha a világ rigó lenne,
kötényemben ő fütyülne,
Éjjel-nappal szépen szólna,
Ha a világ rigó volna.

De ha a világ rigó lenne,
Kötényembe nem is férne,
Kötényem is honnan volna,
Ha a világ rigó volna
.

*

Előzmény: 673
john batky
  Válasz | 2009. március 30. 12:55 | Sorszám: 674
"Isten soha nem válik emberré valójában és az ember se Istenné"

Ezt hogyan lehet elképzelni, a kettő összege vagy szorzata állandó? Tanácstalan vagyok...

Előzmény: 673

Időzóna: CET  

Új téma  Új hozzászólás       előző téma   következő téma
Ugrás:

Email a webmesternek | Gondola