Új téma  Új hozzászólás

Gondola főoldal | beállítások | regisztráció | keresés | GYIK | fórum főoldal | moderáció
  előző téma   következő téma
»  gondola Fórum   » Vallás - filozófia   » Jézus feltámadása, Pál találmánya...

Ha vissza akarsz térni az előző témához, használd a böngésződ vissza (back) gombját!

Fórumunkon a regisztráció szünetel
Téma: Jézus feltámadása, Pál találmánya...
Klaus Matefi
  Válasz | 2009. április 14. 11:48 | Sorszám: 732
Idézet:
"felment a mennybe" ebből következhetnek a legérdekesebb spekulációk, ha egyházalapító létedre nem képviselnél ultraortodox materialista nézeteket.

Ha jól belegondolsz a hozzáállásomhoz ezekben a kérdésekben, akkor szerintem nem mondhatod rólam azt, hogy kifejezetten materialista vagyok. Én nem tagadom Isten (Folyamatosan Változó Szellemi Való) létét, szellemi tevékenységét se, sőt azt is vallom, hogy ez az Isten biztosítja a számunkra a születésünk pillanatában a lelkünket, amire az egész életünk folyamán bizonyos szinten hatással van.
Én egyértelműen megkülönböztetem az isteni szellemet (az anyagi mozgásokból adódó hatások összességét) az emberi lélektől, annak ellenére, hogy az emberi lélek annak a következménye és részben a függvénye.

Az már más kérdés, hogy az emberi lélekhez az élő testet alapfeltételnek tartom. Ez az a pont, ahol az egyes korábbi vallásalapítók a "zavarosban tudtak halászgatni", azaz olyan tanokkal állhattak elő, amit egy élő ember képtelen lenne tapasztalat által megcáfolni, mivel a halálból nincsen visszatérés... Ezeket én összefoglaló néven "soha be nem váltható túlvilági ígéreteknek" nevezem, amikkel az emberi hiszékenységre apellálva lehet különböző vallásokat úgy létrehozni, hogy bárki is számonkérhesse a haszonélvezőkön az ígéreteiket... Ebből a szempontból az ószövetségi legendák vallását tartom a legreálisabbnak, hisz Ezsdrásék leginkább elérhető földi célokat tűztek ki a hívő tömegeik elé. Sőt azt is állíthatom, hogy a történelmi tapasztalokra gondolva igazuk volt, hisz az emberiség történelmét nem a szeretet, hanem az erő és a túlélni akarás motiválta. Viszont ugye ma, amikor létezik egy ENSZ és minden lehetőség adott végre egy igazságosabb és boldogabb közös jövő kialakítására, már kifejezetten nacionalistának és idejétmúltnak kell nevezni, amit bizony el kell felejteni...
Ilyen változásokhoz persze átfogó felvilágosítás szükséges. E nélkül miért hinnének mást az emberek?
Ugyanez a helyzet a többi vallás terén is...

Idézet:
Írtam már: tudásunk az anyag és a téridő szerkezetéről átalakulóban van és még nem látni, milyen következményekre vezet. Én itt nem zárnám le a kérdést, mert a fizikusokat nem tartom hiperhiszékeny embereknek

Szerintem már áll a tudomány olyan fokon, hogy el tudja dönteni azt pl., hogy Jézus feltámadhatott-e a biológiai halála bekövetkezése után a harmadik napon, vagy halhatatlan-e a lélek?

Az utóbbira egyértelmű a válasz szerintem: nem, mivel a születésünk pillanatában jön létre az isteni szellem által és kizárólag élő testben alakul ki... Az emberi lélek pedig nem azonos az isteni szellemmel, a visszalakulás tehát ki van zárva...

Előzmény: 726

Időzóna: CET  

Új téma  Új hozzászólás       előző téma   következő téma
Ugrás:

Email a webmesternek | Gondola