Új téma  Új hozzászólás

Gondola főoldal | beállítások | regisztráció | keresés | GYIK | fórum főoldal | moderáció
  előző téma   következő téma
»  gondola Fórum   » Vallás - filozófia   » Jézus feltámadása, Pál találmánya...

Ha vissza akarsz térni az előző témához, használd a böngésződ vissza (back) gombját!

Fórumunkon a regisztráció szünetel
Téma: Jézus feltámadása, Pál találmánya...
john batky
  Válasz | 2009. április 14. 12:19 | Sorszám: 735
"Szerintem már áll a tudomány olyan fokon, hogy el tudja dönteni azt pl., hogy Jézus feltámadhatott-e a biológiai halála bekövetkezése után a harmadik napon, vagy halhatatlan-e a lélek?"

A tudomány és a lélek Van a léleknek pszichológiai definíciója? Mert fizikai nincs.

Van egy újszerű határterületi tudomány, amely neurológiát gyúrná össze a kvantummechanikával... egyelőre kissé sarlatánságnak tűnhet, aminek azonban ellentmond, hogy napjaink egyik legragyogóbb fizikusa, a Stephen Hawking-gal összemérhető téridő- és fekete lyuk-kutató Roger Penrose is átlábalt erre a területre. Most még nem látszik, mi sül ki belőle, de a munkálatok számosak.

Mindenesetre eddig Hamvas Bélánál olvastam a legmarkánsabb megfogalmazásokat a lélekkel kapcsolatban. Nem kell mindent elhinni, elfogadni, amit ír, de egy tőle eltérő képzettségű embernek jó kiindulóponként szolgálhat.

Fontos-e a lélek? A mechanizmusod számára nem, egyfajta melléktermék, amit emanál, de később nem törődik vele. A Te isten-modelledet egyfajta lélek-gyárnak képzelem.

De mégis: születéskor belénk kerül a lélek, írod. Hol lokalizálódik a testben? A vérben van? Vagy a régi kultikus szertartások alapján a csontban leli meg lakhelyét? Hová távozik? Elenyészik, mint a hő a halottból?

Előzmény: 732
john batky
  Válasz | 2009. április 14. 12:11 | Sorszám: 734
Nem mehetek el szó nélkül a "túlvilági ígéretek" mellett.

Engem ez nem motivál, amikor keresek. Gondolkodom rajta, megnézem, a kipakolt elemek közé beilleszthető-e valamely elgondolás szerint.

Ha írhatok magamról is, azt mondanám, itt vagyok most, itt kell tennem a dolgom legjobb tudásom szerint. Esetleg egyszer kiderül, hogy ennek van-e oka vagy nincs. Jutalom és ígéret nélkül munkálkodom és keresek egy lehetséges igazságot, amely az én életemre, az én személyiségemre van kihegyezve, nekem szól. Ha nem találom, akkor is lesz kiút, a tudás, a megszerzett ismeret növelhető, az alkotási lehetőség kimeríthetetlen, a fantázia pedig korlátlan

john batky
  Válasz | 2009. április 14. 12:04 | Sorszám: 733
Remélem, még távol vagyok attól, hogy a türelmedet próbára tegyem... gondolom, más fórumokon hasonló kérdésekkel már megbírkóztál, akár nálam sokkal okosabb emberek megjegyzéseiből.

Abból a szempontból mégis materialistának tűnsz, hogy isten-modelleddel kapcsolatban az ember részéről semmiféle hálának vagy érzelmeknek nem lehet helye, hiszen nem több egy szerkezetnél. Ha bármiféle csodálatot, egyebet éreznél irányában, az már vaskosan bálványimádás lenne.

Azt mondod, a lélek önmagában nem áll meg, hordozó, gazdatest kell hozzá. Nem világos, hogy ez miért csak emberi (ha jól értettelek) testbe történhet. Ha igen, ez bizonyos értelemben az emberre nézve kitüntetett konfigurációt jelentene, amit tovább kell gondolni - visszafelé... hogy mit jelent a kivetülő kép eme jellegzetessége a forrásra nézve. Mi az az előbbi feltételek mellett, amely isten-modelledből kivetülve hangsúlyozott automatizmusa ellenére az emberi formát választja ki?

Időzóna: CET  

Új téma  Új hozzászólás       előző téma   következő téma
Ugrás:

Email a webmesternek | Gondola